iogxrvki
Advertisement
PARTNER SERWISU
ivjxzdnb
13 14 15 16 17
pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 20 listopada 2010 15:37:15 przy kursie: 2,06 zł
Ad 1.NZWA dotyczy wyłącznie wyboru czlonka do RN,gdyż tam był wakat i trzeba było go uzupełnić.Ten wybór był już wcześniej zapowiadany.Nie ma tu słowa o wykupie 80% akcji przez Oponeo,gdyż być nie może.A to dlatego,że Marketeo jest firmą przejmowaną,a nie przejmującą...To na NZWA Oponeo mają być decyzje o przejmowaniu.
Ad 2.Przejęcie 80% Marketeo przez Oponeo powinno być korzystne dla obu firm:
-Oponeo powiększa swą grupę o spółkę z b.dużą perpektywą powiększania przychodów i zysków(co widać w hostorii firmy),co oznacza dalsze powiększanie wyników skonsolidowanych
-Marketeo uzyskuje dostep do systemów logistycznych i wszelkich narzędzi informatycznych,co (wedle słów Zarządu) powinno przynieść skokowy wzrost obrotów,co jest w końcu korzystne dla firmy i jej akcjonariuszy.Skoro firma "za 2-3 lata ma przynosić 5-10mln zysku",to być może dzięki Oponeo jest to bardziej możliwe do osiągnięcia.
-co do sytuacji fundamentalno-technicznej:
wg mnie cały czas podtrzymuję,że póki firma będzie mieć takie wzrosty wyników co kwartał,to nie ma siły,stopniowo musi się to odbić i na kursie.Zerknij na b.dobrą firmę MW Trade,która co kwartał b.ładnie powiększała zyski.
Technicznie-to jeszcze jest trochę miejsca,by kurs dotarł do kilku mies.linii trendu wzrostowego,więc dopiero potem widzę szansę na wspinaczkę po linii trendu,do tego czasu jescze może być tak jak teraz.
Edytowany: 20 listopada 2010 15:51

anty_teresa
PREMIUM
523
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 22 listopada 2010 20:29:28 przy kursie: 2,09 zł
Zostałem poproszony o przyjrzenie się spółce, co spróbowałem uczynić.
Niestety z mizernym efektem, bo tak naprawdę spółka jest za młoda aby ją analizować.

Majątkowo jest warto tyle co nic. Prawie połowa wartości księgowej to wartość firmy, czyli to co spółka zapłaciła ponad wartość księgową za narzędzia.pl Dodatkowo w aktywach trwałych mamy serwery, aplikacje itp czyli aktywa dość szybko się starzejące, co potwierdza dość wysoka amortyzacja.

Przychody rosną, ale zysku zweryfikować się nie da. Za mało danych w raportach kwartalnych. Więcej będzie można powiedzieć po raporcie rocznym, bo tylko w takim spółka jest zobligowana do umieszczenia większej ilości danych.
Z raportu za 2009 rok można powiedzieć, że tak naprawdę całe Marketeo to narzędzia.pl. W spółce zależnej generuje się przychód i zysk. Działalność samego Marketeo jest nierentowna. Zysku ze sprzedaży nie starcza na pensje 11 zatrudnionych osób.

Zysk zaraportowany(niebadany, nieweryfikowany) pozwala powiedzieć, że spółka nie jest droga, ale z jednym zastrzeżeniem:
Będzie się dalej rozwijać, zwiększać przychody i zyski, a te zależą od tego jak spółka będzie w stanie przejmować rynek, czyli marketing, promocja polityka cenowa. Nie ma gwarancji, że się powiedzie. Portali podobnych do nk.pl było parę, a przetrwał tylko jeden, choć teoretycznie wszystkie miały potencjał. Dlatego na wyrost jest stwierdzenie, że wskaźnik C/Z powinien wynosić tyle i tyle, bo to e-commerce

Przykładowe Oponeo, o którym się tutaj na wątku wspomina ma faktycznie wskaźniki dużo wyżej, ale tamta spółka przejęła dużą część rynku. Za nie małą kwotę, ale teraz będzie zwiększać przychody i może szukać efektu skali u dostawców. Marketeo, a właściwie narzędzia.pl jest jeszcze na to za małe. Tu nikt nie da dużego upustu, bo jako gracze się na razie nie liczy. Tempo wzrostu może nie zostać utrzymane. Im spółka większa tym trudniej. Jak się sprzeda długopis, a potem drugi to wzrost wynosi 100%, jak trzeci to już tylko 50...

Nie popadałbym w hurraoptymizm, tym bardziej, że niejasne są działania korporacyjne i oczekiwane przejęcie przez Oponeo.pl
Spółce sprzyjać powinno osłabienie się waluty, choć takiej pewności nie ma. Spółka jest na tyle mała, że może się zaopatrywać u lokalnego dostawcy już w złotówce.
Większość rozważań pochodzi z raportu rocznego, bo tam można znaleźć cokolwiek na temat finansów, a i tak nie dużo.

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 22 listopada 2010 20:31:05 przy kursie: 2,09 zł
Cytat:
Prawie połowa wartości księgowej to wartość firmy, czyli to co spółka zapłaciła ponad wartość księgową za narzędzia.pl

A nie poniżej?
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

anty_teresa
PREMIUM
523
Wysłane: 22 listopada 2010 21:03:22 przy kursie: 2,09 zł
Nie.
Poniżej wartości księgowej byłoby w rzis jako ujemna wartość firmy. Premia jest w aktywach

Frog
13
Wysłane: 22 listopada 2010 21:10:52 przy kursie: 2,09 zł
Czyli im więcej ponad wartość księgową zapłacę za przejmowaną firmę, tym wyższą mam wartość księgową? Think

Coś mi tu nie pasuje.

EDIT: Chociaż, już chyba kumam jak to księgowo wygląda... jeżeli jednak zechcesz wyjaśnić dla pewności. Mi i wszystkim obecnym Angel
Follow me on Twitter
Edytowany: 22 listopada 2010 21:15

anty_teresa
PREMIUM
523
Wysłane: 22 listopada 2010 21:18:11 przy kursie: 2,09 zł
Nie....

Jak zapłacisz ponad wartość księgową przejmowanej spółki to poza aktywami które dodajesz w bilansie pojawia się wartość firmy jako aktywo. Wartość księgowa Twojej firmy się zupełnie nie zmienia, oczywiście pod warunkiem, że nie było emisji na przejęcie i nie zaciągnąłeś pod nie kredytów.
Im zapłacisz więcej tym bardziej rośnie kwota WARTOŚĆ FIRMY w bilansie, co jest tak naprawdę wartością niematerialną, tak jak znak formowy itd. To sposób na zaksięgowanie nadpłaty za przejmowaną spółkę. Wychodzi gotówka, a nie wraca wszystko w majątku, więc aby bilans się zgadzał coś musiano wymyślić :)

Frog
13
Wysłane: 22 listopada 2010 21:21:22 przy kursie: 2,09 zł
Oki, więc jest tak, jak rozkminiłem po chwili od wysłania pierwszego postu...

Dzięki anty.
Follow me on Twitter

pop
pop
0
Wysłane: 22 listopada 2010 21:37:21 przy kursie: 2,09 zł
@anty_teresa
Dziękuję w imieniu wszystkich forumowiczow za analizę,choć-przepraszam za szczerość -przyznam,że w niektórych punktach jestem trochę zaskoczony.I to nie dlatego,że mam lub nie mam akcje(znasz wiele moich krytycznych postów wobec spółek,które akurat miałem),tylko dlatego,że -wg mnie-w kilku punktach różnimy się w ocenie podawanych faktów w raportachd'oh!
Ad.1.
Cytat:
Majątkowo jest warto tyle co nic. Prawie połowa wartości księgowej to wartość firmy, czyli to co spółka zapłaciła ponad wartość księgową za narzędzia.pl Dodatkowo w aktywach trwałych mamy serwery, aplikacje itp czyli aktywa dość szybko się starzejące, co potwierdza dość wysoka amortyzacja

Przy zdecydowanej większości spółek z sektora e-commerce o majątku jako takim,na ogół nie ma mowy,bo czasem wystarczy kilka mocnych komputerów i odpowiednie aplikacje,a nie przeszkadza to w robieniu bardzo przyzwoitych pieniędzy.Takie spółki nierzadko mają C/WK powyżej 20,a nawet 100-i mogą rosnąć do nieba,jeśli pomnażają zyski.Na drugim biegunie są np.huty,kopalnie itp.-a trwonią kasę.
Ale....!
Zauważyłeś,że oficjalne C/WK jest zwykłą fikcją....? A to dlatego,że Marketeo kupiło rok temu Narzedzia.pl za 2mln zł,a skoro same Narzedzia.pl mają zarobić w b.r.1mln na czysto,to NA PEWNO nie są warte tylko te 2mln...Gdyby założyć C/Z tylko 10 dla tej firmy,to juz mamy wycenę 10mln...
Ad.2.
Cytat:
Działalność samego Marketeo jest nierentowna. Zysku ze sprzedaży nie starcza na pensje 11 zatrudnionych osób.

Rozumiem,że masz na mysli rok 2009...?
Bo po 3 kwartałach samo Marketeo ma 146tys. zysku operacyjnego,więc już firma jest rentowna,trzeba dodać,że w IIIq był wzrost przychodów o 40%,a najlepszy tu jest IVq
Ad.3.
Cytat:
Przykładowe Oponeo, o którym się tutaj na wątku wspomina ma faktycznie wskaźniki dużo wyżej, ale tamta spółka przejęła dużą część rynku. Za nie małą kwotę, ale teraz będzie zwiększać przychody i może szukać efektu skali u dostawców. Marketeo, a właściwie narzędzia.pl jest jeszcze na to za małe. Tu nikt nie da dużego upustu, bo jako gracze się na razie nie liczy. Tempo wzrostu może nie zostać utrzymane. Im spółka większa tym trudniej.

Niezupełnie,Narzedzia.pl są liderem w sprzedaży narzędzi przez internet i cenowo przebija innych całkiem skutecznie(w tym również markety budowlane),inaczej trudno byłoby jej notować takie wzrosty przychodów.Zauważ,że przychody w I i II kwartale wzrastały o ok.40% w porównaniu do roku poprzedniego,a w III kw. mamy już wzrost o 70% i w podobnej skali zapowiadany jest IV kwartał...
Ad.4.
Cytat:
Spółce sprzyjać powinno osłabienie się waluty, choć takiej pewności nie ma. Spółka jest na tyle mała, że może się zaopatrywać u lokalnego dostawcy już w złotówce.
Jeśli spółka kupiła produkt za granicą na odroczoną płatność i w między czasie kurs euro by wzrósł,to potem musiałaby odkupić euro po wyższym kursie by spłacić odroczkę,a to zjadłoby część zysku,więc lepiej,by w trakcie świąt kurs euro spadał.
pzdr.
Edytowany: 22 listopada 2010 21:48

anty_teresa
PREMIUM
523
Wysłane: 22 listopada 2010 22:07:27 przy kursie: 2,09 zł
Może nie jasno to napisałem, ale opierałem się na raporcie rocznym za 2009 rok.
Strzępy podawane w sprawozdaniach kwartalnych nie mają praktycznie żadnej wartości informacyjnej, może poza przychodami.

1. Napisałem, że nie spółka jest nic nie warta, tylko jej majątek :) Tzn, w razie problemów tu nie odzyska się prawie nic. Sprzedać można tylko udział w rynku.

2. Tak mam na myśli rok 2009. Ja z natury jestem dość ostrożny i krytyczny. Jest różnica pomiędzy zaraportowaniem zysku i osiągnięciem zysku. Mało danych, aby powiedzieć, że jedno i drugie to to samo. Niestety tu się kłaniają standardy NC. Część spółek raportuje się obficiej, ale czyni to tylko z własnej woli.

3. Portal narzędzia jest raczej kierowany do profesjonalistów, więc tu raczej nie konkurują z marketami. Mamy przedstawiciela na forum więc może się wypowie( Permanentny niedźwiedziu możesz?). Być może się mylę, ale jak dokonuje się wymiany sprzętu po sezonie, czyli w IV i I kwartale to przy większych zamówieniach można dostać rabat w tradycyjnych kanałach. Jak się coś popsuje w trakcie sezonu to nie czeka się aż kurier przyjedzie, tylko kupuje gdzie najbliżej. Raczej handel internetowy nie jest dominujący, tak samo jak markety budowlane nie są odnośnikiem.

Przychód się zwiększa, to prawda, ale ja chciałbym zobaczyć cały bilans. Czy rosną należności, czy są przeterminowane itd. Wzrost może być, zysk na papierze może być, ale po rocznym i audycie mogą być odpisy.
Nie zmienia to jednak faktu, że spółka przychodowo rośnie i tutaj ciężko zrobić wałek przez tyle czasu. Strasznie cierpię z powodu braku danych i dlatego jestem bardzo krytyczny.

4. Wychowywałem się w czasach cinkciarzy i dla mnie określenie waluta oznacza $$$$$$ :). Jeśli już piszę o złotówce to raczej krajowa waluta.

Zapomniałem dodać, że sporym plusem jest nazwa witryny. Wydaje się najbardziej intuicyjna i przez to może być skuteczna.
Edytowany: 22 listopada 2010 22:10

Heyahpanama
0
Wpisów: 347
Wysłane: 22 listopada 2010 22:19:23 przy kursie: 2,09 zł
Apropos adresu:

Od kilku lat interesuję się domenami intertnetowymi, sam swego czasu byłem domainerem i jestem w stanie stwierdzić, że domena narzedzia.pl, to jeden z najlepszych polskich keywordow i sama wartość adresu oscyluje w granicach 100 tysięcy złotych, jeśli mi ktoś nie wierzy niech poprosi domainerów o wycenę na di.pl

skąd bierze się taka wartość domeny?? a no stąd, że taką frazę o wiele łatwiej wypromować niż na przykład nazwe własną. Ponadto bardzo dużo ludzi wpisuje w przeglądarce szukając narzedzi poprostu narzedzia.pl, jest to tak zwany ruch type in, który pozwala generować przychody nawet przy minimalnej promocji.

Marketeo wg. mnie jeśli kupi kilka innych podobnych domen i zrobi na nich serwisy aukcyjne to ma bardzo duże szanse do tego by przejąć znaczną część rynku w sprzedaży internetowej towarów.

dolarman
0
Wpisów: 594
Wysłane: 23 listopada 2010 13:14:03 przy kursie: 2,07 zł
Podrzucam link pod którym można oszacować teoretyczną wartość domeny;
bizinformacja.pl/www.narzedzia...

PS. wrzuciłem tam od razu narzedzia.pl

pop
pop
0
Wysłane: 23 listopada 2010 13:54:23 przy kursie: 2,07 zł
B.dobra robota.
Jak znam obie spółki,tj.Oponeo i Marketeo,to dla Oponeo najlepszy jest pażdz. i listopad,a dla Narzedzia.pl listopad raczej należy do słabszych miesięcy,tutaj okresem żniw jest dopiero grudzień,ze względu na prezenty świąteczne,choć nie są one co prawda typowe,ale niektóre specjalistyczne narzędzia są okazją do sprezentowania innym,dlatego też IV kwartał co roku jest dla spółki najlepszy.
A samo Marketeo.com-ma znowuż wzmożony okres umieszczania reklam.
Edytowany: 23 listopada 2010 13:55

Heyahpanama
0
Wysłane: 23 listopada 2010 14:12:37 przy kursie: 2,07 zł
Siemka, przedstawiony przez Ciebie kalkulator tylko potwierdza to co mówiłem (kalkulator wycenia stronke na 70 tysięcy ) ja mówiłem o 100 tysiącach. Jednakże takim kalkulatorom nie należy zbytni ufać, bo analizują one tylko 1 aspekt mianowicie, popularność danej domeny. Gdy wpiszecie tam np. allegro to wyjdą wam astronomiczne kwoty mimo tego, że sama fraza allegro, gdyby nie było tam serwisu nie byłaby warta złamanego grosza.

Za 100 tysięcy myślę, że większość polskich domainerów kupiłoby domenę narzedzia.pl (ja nawet bym się nie zastanawiał)

Skoro Patrowicz za urlopy.pl dał 400 tysięcy...

Swoją drogą to za taką cenę mógłby kupić o wiele lepszą domenę, ale w tamtym przypadku chodziło bardziej o zabieg marketingowy. Urlopy.pl bowiem to oficjalnie najdrożej sprzedana domena Polska, więc reklame w wielu gazetach już miał na starcie gotową.

dolarman
0
Wpisów: 594
Wysłane: 23 listopada 2010 14:19:07 przy kursie: 2,07 zł
pop napisał(a):
B.dobra robota.
Jak znam obie spółki,tj.Oponeo i Marketeo,to dla Oponeo najlepszy jest pażdz. i listopad,a dla Narzedzia.pl listopad raczej należy do słabszych miesięcy,tutaj okresem żniw jest dopiero grudzień,ze względu na prezenty świąteczne,choć nie są one co prawda typowe,ale niektóre specjalistyczne narzędzia są okazją do sprezentowania innym,dlatego też IV kwartał co roku jest dla spółki najlepszy.
A samo Marketeo.com-ma znowuż wzmożony okres umieszczania reklam.

W tym roku październik na oponeo chyba aż tak dobry nie był ( za ciepło )blackeye
Na szczęście wszystkie znaki wskazują że w listopadzie wszystko nadrobi.

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 23 listopada 2010 17:08:19 przy kursie: 2,07 zł
Pop, jak głęboki ruch korekcyjny przewidujesz na Marketeo?

Patrząc w arkusz, zobaczymy po stronie kupna wiszące zlecenia po 2-3 tysiące, jestem pewien, że to wierzchołek góry lodowej (są ukryte).
Klika się i sprzedaje ;-)

pop
pop
0
Wysłane: 23 listopada 2010 19:07:35 przy kursie: 2,07 zł
Najsilniejszym wsparciem jest oczywiście poziom 1,80,ale czekający na ten kurs mogą się o tyle nie doczekać,gdyż cały czas rośnie nam kilkumies.linia trendu wzrostowego(mówię cały czas o liniowym),której dolne ograniczenie na dzień jutrzejszy przebiega na ok.1,89 i stale się podnosi.Dlatego też pewnie będziemy mieć taki marazm aż do zbliżenia się kursu do tej linii,choć ja akurat tego marazmu nie odbieram źle w świetle solidnych spadków na wielu spółkach,mam wrażenie,że tzw."szybkie ręce" niecierpliwych ,oddały już papiery w ręce mocniejsze.Podobna sytuacja jest na Netmedii i Oponeo-tam też jest albo zbieranie spadających pakietów w ciągu dnia i wyciąganie kursow na koniec.W tych trudnych dniach ostatnich sesji,akurat e-commerce radzi sobie nie najgorzej,czuć uspokojenie po wcześniejszym wysypywaniu na tych 3 spółkach.To może być dobrym prognostykiem w razie ocieplenia nastrojów na rynkach.

@feniks
To przez Ciebie kurs dzisiaj spadł...violent1
Ale kurs spadł chociaż przy 10-krotnie mniejszym obrocie( z 10 akcji na 1 akcję...)wave
Edytowany: 23 listopada 2010 19:14

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 23 listopada 2010 20:05:42 przy kursie: 2,07 zł
anty_teresa napisał(a):

3. Portal narzędzia jest raczej kierowany do profesjonalistów, więc tu raczej nie konkurują z marketami. Mamy przedstawiciela na forum więc może się wypowie( Permanentny niedźwiedziu możesz?). Być może się mylę, ale jak dokonuje się wymiany sprzętu po sezonie, czyli w IV i I kwartale to przy większych zamówieniach można dostać rabat w tradycyjnych kanałach. Jak się coś popsuje w trakcie sezonu to nie czeka się aż kurier przyjedzie, tylko kupuje gdzie najbliżej. Raczej handel internetowy nie jest dominujący, tak samo jak markety budowlane nie są odnośnikiem.

Nie widzę powodów by zawodowo zaopatrzywać się w taki sposób.
Przyczyn jest kilka. Po za realnym kontaktem z doradcą w profesjonalnym punkcie który potrafi pomóc w wyborze narzędzia, oferta wiekszości znanych mi dystrybutorów jest znacznie szersza. Do tego dochodzą rabaty. Za jeden z oferowanych tu młotów wyburzeniowych firmy DeWalt, ja miesiąc temu zapłaciłem prawie 1000 zł mniej z uwzględnieniem moich rabatów. Nie bez znaczenia są również przy zakupie narzędzi terminy płatności oraz faktycznie - jak napisałeś - kwestie załtwienia reklamacji.
Nie jest więc dla mnie zrozumiały cel w jakim oferowane tu są narzędzia profesjonalne, które swoją ceną podtrzymują jedynie niepotrzebne (wg mnie)stany magazynowe.
Tak więc pod tym kątem nie zgodze się z tym co napisałeś w pierwszym zdaniu, że oferta skierowana jest do profesjonalistów.
Z tego co widzę jednak oferują oni również narzędzia amatorskie (ponad połowa oferty) i tu być może byli by w stanie co nieco opchnąć drobniejszym klientom, tylko ponownie pytam po co ktoś miałby kupować wysyłkowo skoro jest w stanie to samo kupić w większości marketów.
Szczerze mówiąc ja osobiście nie widzę by narzędzia.pl wypełniały jakąś lukę rynkową lub też miały możliwość przeciągnięcia na swoją stronę jakiejś określonej grupy klientów.
Kupowanie narzędzi poprzez internet jest po prostu niewygodne i zrekompensowane może być jedynie atrakcyjną ceną . A tu tej nie widać.
Jedynym więc argumentem przemawiającym na korzyść tego rodzaju sprzedaży pozostaje ten ponad regionalny zasięg jaki oferuje internet.

Heyahpanama
0
Wysłane: 23 listopada 2010 20:21:10 przy kursie: 2,07 zł
ponad 80% towarów oferowanych na allegro można kupić w marketach, często w podobnych lub nawet niższych cenach, a mimo to handel na allegro kwitnie

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 23 listopada 2010 20:28:42 przy kursie: 2,07 zł
Jeżeli na narzędziach.pl będzie tyle wejść co na allegro sukces murowany.thumbright
Ja napisałem ze swojego punktu widzenia co myślę, porównując ceny i ofertę do znanych mi źródeł.

pop
pop
0
Wysłane: 23 listopada 2010 20:32:41 przy kursie: 2,07 zł
@Buldi
Czy robiłeś kiedyś zakupy przez internet,że piszesz iż "robienie zakupów przez internet jest niewygodne...?"
Bo ja od roku kupuję już niemal wszystko przez internet,bo JEST ZNACZNIE TANIEJ i WYGODNIEJ...!
Przecież wystarczy parę kliknięć i towar przywożą Ci do domu- po prostu rewelacja,w dodatku zostaje kasa,którą można wydać na cokolwiek innego.
Zdecydowanie się nie zgodzę z tym,że w tadycyjnym kanale sprzedaży "odpowiednio doradzą"-w tym temacie mam głównie negatywne wrażenia,gdyż w większości przypadków wciskali mi towar,który był awaryjny(wedle opini w internecie),albo ten,którego mieli za dużo,bądź im nie schodził.Natomiast w wielu różnych sklepach internetowych w zasadzie zawsze otrzymywałem b.rzetelne rady co do wad i zalet danego produktu,co miało też pokrycie w opiniach internautów i moich w późniejszym użytkowaniu...
Internet jest ogromną konkurencją dla tradycyjnych sieci sprzedaży,na potwierdzenie tej tezy wystarczy spojrzeć na istotne wzrosty sektora e-commerce i na spadki tradycyjnych branż,zresztą na przykładzie zleceń gieldowych przez internet zobacz jak dużo osób inwestuje w ten sposób,a ile odchodzi od składania zleceń w w biurze maklerskim,bądź przez telefon...
pzdr.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

13 14 15 16 17

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,469 sek.

vuojrjjp
wfigomek
bgfbukee
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 751,90 zł +383,76% 96 751,90 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
yxnkppcu
nisymgwe
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat