1 Dołączył: 2011-09-12 Wpisów: 85
Wysłane:
21 września 2011 15:51:13
a my ( w20) do góry , na przekór wszystkim, oj bedzie bolało
|
|
26 Dołączył: 2008-08-30 Wpisów: 1 968
Wysłane:
21 września 2011 15:55:45
mathu napisał(a):Szczególnie, że dla pisowców to właśnie Orban jest wzorem gpospodarczym, he he.
A co właściwie zrobił takiego Orban złego? Nie śledzę dokładnie sytuacji na Węgrzech, ale z tego co wiem tak jak u nas zrobił skok na kasę ofe, ale w zamian wprowadził 16% podatek liniowy od dochodów. No i trzeba mu przyznać że deficyt ograniczył i chyba wprowadził konstytucyjny limit długu. Forint względem złotówki też umacnia się już od prawie roku więc co masz na myśli pisząc "he he"?
Edytowany: 21 września 2011 15:58
|
|
0 Dołączył: 2009-04-15 Wpisów: 189
Wysłane:
21 września 2011 16:05:27
mrk napisał(a):taipan a gdzie wyczytałeś o tym 4,5 masz jakieś źródło? Ja czytałem o 4,2-4,3 jako o poziomie przy którym dług/pkb może przekroczyć 55% (...)
chociażby tutaj. Numerki dynamicznie się zmieniają (otwiera to oczy jak zajrzymy na stronkę gdzie są liczniki z długiem  ) jak znajdę gdzieś dokładne dane co do wyliczeń, to postaram się wrzucić wieczorem.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-10-20 Wpisów: 708
Wysłane:
21 września 2011 16:14:13
mrk napisał(a): A co właściwie zrobił takiego Orban złego? Nie śledzę dokładnie sytuacji na Węgrzech, ale z tego co wiem tak jak u nas zrobił skok na kasę ofe, ale w zamian wprowadził 16% podatek liniowy od dochodów. No i trzeba mu przyznać że deficyt ograniczył i chyba wprowadził konstytucyjny limit długu. Forint względem złotówki też umacnia się już od prawie roku więc co masz na myśli pisząc "he he"?
czy złego czy dobrego to zależy dla kogo. w każdym razie taki przykład. 20.09. Budapeszt (PAP/MTI,Media) - Parlament węgierski przyjął w poniedziałek wieczorem kontrowersyjną ustawę umożliwiającą jednorazową spłatę po korzystnym, stałym kursie kredytów zaciągniętych przez osoby prywatne w dewizach - poinformowała we wtorek prasa węgierska.
Rządowy projekt został przyjęty 277 głosami za, przy dziewięciu przeciwnych i 30 wstrzymujących się.
Zgodnie z ustawą kredytobiorcy mogą spłacić swoje kredyty po stałym kursie 180 ft za franka szwajcarskiego, 250 ft za euro i 2 ft za japońskiego jena, pod warunkiem że w momencie ich zaciągania kurs nie był wyższy.
Wielu Węgrów zaciągało kredyty we frankach, kiedy kurs tej waluty wynosił 150-160 ft. W środę wynosił on prawie 240 ft, kurs euro - 290 ft, a jena - 2,77 ft. link
|
|
26 Dołączył: 2008-08-30 Wpisów: 1 968
Wysłane:
21 września 2011 16:17:20
SirHoe na pewno nie wszystko co robi może się podobać. Ja go nie chwalę ani nie krytykuję, jest mi obojętny. Zwracam tylko uwagę na fakt, że forint do złotówki umacnia się od roku, więc albo tam nie jest tak źle jak myślano albo u nas jest gorzej.
Edytowany: 21 września 2011 16:17
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
21 września 2011 16:20:07
Orban to bardzo specyficzny polityk. Niektórzy porównują go do Kaczyńskiego ale widziałem wiele jego wystąpień i jest elastyczny, bystry, ma dystans. Tyle że ma swoją wizję i jest bardzo w niej uparty. Jednym sie podoba, drugim nie. Orban opodatkował wszystkie obce banki i firmy (z kapitałem nie-węgierskim), teraz dołożył do tego tą ustawę o spłacie kredytów. OFE też załatwił na cacy. Nie wiem czy to wyjdzie Węgrom na zdrowie, w każdym razie giełdzie na pewno dobrze nie wychodzi... * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 21 września 2011 16:20
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
21 września 2011 16:22:29
mrk napisał(a):SirHoe na pewno nie wszystko co robi może się podobać. Ja go nie chwalę ani nie krytykuję, jest mi obojętny. Zwracam tylko uwagę na fakt, że forint do złotówki umacnia się od roku, więc albo tam nie jest tak źle jak myślano albo u nas jest gorzej. PLN też się w szalony sposób umacniał w 2008 r. A potem... The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
Wysłane:
21 września 2011 16:30:16
OK, to raportuję na żywo: bbs.cobrasmarketview.com/viewt...Phantom bar na ETF-ie opartym o indeks Russel 2000 (indeks małych spółek). W dół na 56 USD (obecnie 69 USD). The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
0 Dołączył: 2010-09-29 Wpisów: 1 491
Wysłane:
21 września 2011 16:33:00
Żeby zamknąć tą polityczną dyskusję napiszę, że Orban przynajmniej coś robi, a nie leży plackiem od czterech lat. Idealny przykład, że można g.. robić i nieźle żyć. A jak myślicie, że inne państwa nie robią tego samego to popatrzcie co robiły Niemcy z Oplem. Amerykanie z bankami i GM. Interwencjonizm państwowy i ręczne sterowanie jest powszechne. Każdy dba o własny tyłek. A dla mnie Orban dba o tyłek Węgrów. Sami dobrze wiecie że gospodarka wolnorynkowa to bujda i jeden wielki mit.
|
|
Wysłane:
21 września 2011 16:44:47
Ropa szaleje! USA -> dół. Niemcy -> dół. Miedź -> dół. A ropa nagle wystrzeliła w górę. Co oni znowu knują? The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
21 września 2011 16:48:26
pewnie te zmiany zapasów ropy, benzyny i destylatów... a DAX to zanurkował zaskakująco na to info... * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 21 września 2011 16:49
|
|
Wysłane:
21 września 2011 16:51:53
Scarry, DAX nurkuje zgodnie z USA. My zresztą też, żal mi ubranych :( The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
21 września 2011 17:39:08
www.pb.pl/2492697,11898,6-mozl...Cytat:6 możliwych wyników posiedzenia FOMC
- Niedobrze nam się robi od spekulacji, co „Benny i Drukarki” dziś zdecydują – pisze jeden z amerykańskich blogerów odnosząc się do kończącego się wieczorem czasu polskiego dwudniowego posiedzenia FOMC. Tagi Świat
Niemniej przytacza jednocześnie sześć możliwych wyników posiedzenia i ocenę prawdopodobieństwa ich zaistnienia, przedstawionych w najnowszym raporcie Societe Generale. Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
0 Dołączył: 2011-05-22 Wpisów: 749
Wysłane:
21 września 2011 17:41:31
Taurus80 napisał(a):Przeciez nie potrzeba wypowiedzi Greckiego ministra aby wiedziec ze Grecja jest szantazowana  Od kiedy to MFW czy FED czy tez ECB ma prawo mowic jakiemukolwiek rzadowi ze ma zamknac np 30 urzedow :) czy zmniejszyc emerytury czy pensje :) dodam tylko ze to nie sa propozycje a zadania wiec rzad Grecki staje sie marionetka!! Do tego wszystkiego rzad grecki dostal NAKAZ sprzedazy wszystkiego co Greckie i "panstwowe"  pewnie nie baczac na cene sprzedazy :) albo cogorsza za kulisami dostali wskazowki komu i za ile co sprzedac :) Ale co tu duzo mowic MFW zawsze tak robil najpierw udzielal jakiejs pomocy a pozniej kupowal badz tez koledzy kupowali rozne spolki w danych panstwach za smieszne pieniadze :) Jak ktos nie wierzy jest mnostwo materialow w necie szczegolnie od bylych pracownikow wyzszego szczebla ktorzy mieli dosc takiego postepowania :) nawet w polsce na poludniu mieszka pewna pani ktora wyjasniala dzialanie MFW :) obecnie chyba hoduje owieczki i produkuje ser :) o ile pamietam czesto z panem Kluska sie spotykaja albo blisko siebie mieszkaja Taurus80 szanuje twoje wpisy i niech tak zostanie, mam nadzieje ze powyzszy to ze zmeczenia? Grecja jest szantazowana? Pisalem juz kiedys i nie tylko ja,mozna poszperac w materialach na necie,poczytac wywiady-jeszcze gdy Grecja nie byla w EU bylo to wszystko zalatwiane pod stolem, tak samo jak jej pobyt,dofinansowania etc. Wszystko jedna wielka sciema ze strony Grecji. Od samego wejscia traktowali EU i jej budzet jako dojna krowe,dlatego nie piszcie glupot ze ktos Grecje szantazuje,bo to smiech na sali.
|
|
46 Dołączył: 2010-08-07 Wpisów: 1 795
Wysłane:
21 września 2011 17:55:44
Scarry napisał(a):Orban to bardzo specyficzny polityk. Niektórzy porównują go do Kaczyńskiego ale widziałem wiele jego wystąpień i jest elastyczny, bystry, ma dystans. Tyle że ma swoją wizję i jest bardzo w niej uparty. Jednym sie podoba, drugim nie.
Orban opodatkował wszystkie obce banki i firmy (z kapitałem nie-węgierskim), teraz dołożył do tego tą ustawę o spłacie kredytów. OFE też załatwił na cacy.
Nie wiem czy to wyjdzie Węgrom na zdrowie, w każdym razie giełdzie na pewno dobrze nie wychodzi... Orban jest w pewnych kwestiach podobny do Kaczynskiego i to bynajmniej nie w sensie negatywnym . Nie wiem dlaczego demonizuje się rzady- w sferze gospodarczej- Kaczynskiego i Gilowskiej,ktorych oceniam o wiele lepiej(uwzgledniajac oczywiscie roznice w warunkach gospodarczych) anizeli Tuska i Rostowskiego. No ale to dyskusja nie na temat ... Co do gieldy dzis to , jak mozna bylo latwo przewidziec, wszyscy czekaja na decyzje FOMC
|
|
Wysłane:
21 września 2011 18:34:20
Moody's obniżył rating Bank of America. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
Wysłane:
21 września 2011 18:52:48
Moody's obniżył rating Wells Fargo. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
Wysłane:
21 września 2011 19:05:57
Moody's obniżył rating Citibanku. ------------------------- skasowana bzdura o mBanku ------------------------- The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 21 września 2011 19:17
|
|
0 Dołączył: 2010-09-29 Wpisów: 1 491
Wysłane:
21 września 2011 19:09:16
Hmm a Mbank to nie Bre bank, którego właścicielem jest Commerzbank. No chyba że właścicielem Commerza jest Citi. Tego nie sprawdzałem  .
|
|
Wysłane:
21 września 2011 19:14:31
Masz pan rację! Ale ostatnio właśnie sprawdzałem właścicieli któregoś banku i doszedłem do Citi, co więc to było? Tak ze dwa dni temu sprawdzałem i byłem na pl.wikipedia.org/wiki/Citigrou... bo pamiętam. OK chyba coś nam się obu (ze znajomym) pokręciło z tym Citi, bo faktycznie sprawdzaliśmy po tym info z mBanku: Cytat:Zwiększając wysokość środków ulokowanych w mBanku do minimum 200 tys. PLN, zyskasz wyższe od standardowego oprocentowanie produktów depozytowych. Czyli to Commerzbank boi się utraty płynności... The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 21 września 2011 19:23
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.