bluyriep
Advertisement
PARTNER SERWISU
ozdkvtog
kokospl

kokospl

Ostatnie 10 wpisów
Jak to mozliwe, że na stacjach coraz drożej, ropa coraz tańsza, pln coraz silniejszy, a zyski coraz słabsze?
Gaz i prad też podwyżki...
O co tu chodzi?

Jak duży może być wpływ wojny w Izrealu na wyniki spółki?

Wyniki podał stalprofit , czy to dobry wskaźnik prognostyczny dla stalprodukt?

Uważam,że po wyroku tsue sytuacja jest jeszcze gorsza niż była - nie wierze,że pis przeforsuje jakąkolwiek ustawe wspierającą banki tuż przed wyborami
A jeśli chodzi o kontrakty na w20 to niby czemu miałyby rosnąć?

A warto mieć na uwadze ,że prawdopodobnie wakacje kredytowe zostaną przedłużone o rok - skala problemu niższa ale będzie ciążyć dodatkowo na sektorze...
Swoją drogą chyba ostatecznie pada mit, że gospodarka potrzebuje silnego sektora bankowego by szybko rosnąć

PZU wyplaci dywidende w pazdzierniku, a 29 wrzesnia minal termin do nabycia prawa do dywidendy
W przyszlym roku tez nie widze zagrozenia co do dywidendy

to jest akurat bardzo dobry deal dla pzu
jeśli jutro będzie lawina to się skuszę Boo hoo!

Nie bardzo rozumiem jak ubytek zysku o jakieś 0,7 mld zł może obniżyć kurs akcji ok 4zł.?

Jeśli chodzi o wyniki to polecam przeanalizować wyniki jednostkowe, a nie skonsolidowane :)

W drugiej połowie roku czeka nas recesja, szczególnie to będzie widać w budowlance

Ja sprzedalem - dywidenda byłaby do zaakceptowania w sytuacji niskich stop
Na dzień dzisiejszy obligacje są dużo lepsza inwestycja

To co wydaje mi się,że ludziom trudno jest zrozumieć to fakt,że PZU nie jest funduszem obligacji
PZU nie raportuje strat na portfelu obligacji gdyż traktuje je jako aktywa "held to maturity"
Powiem więcej : długotrwały okres zerowych stóp procentowych zabiłby biznes firm takich jak PZU , dlaczego?
Dlatego, że ubezpieczyciele nie mogą alokować kapitału w instrumenty o wyższym ryzku (jak np. akcje), oni muszą je alokować w obligacje o wysokiej wiarygodności kredytowej czerpiąc korzyści z jak najwyższych kuponów
Właśnie dlatego podwyżki stóp są dla nich korzystne ,a wręcz niezbędne do raportowania wysokiej stopy zwrotu z kapitału.
No chyba,że ktoś rzeczywiście przewiduje ryzyko jakiegoś defaultu

Nieprawda to nie jest max zgodnie z wytycznymi KNF
Rezerwa na dywidende zaklada tylko przeznaczenie 30% zyskow z 2021 , a KNF dal zielone światło na 50%
Oczywiście ostatecznie proponowana dywidenda może być wyzsza ale obecnie rynek wycenia taki poziom dywidendy.....
Moim zdaniem jest rozczarowująca bo poniżej limitu KNF, rozumiałbym gdyby spółka planowała jakieś akwizycje ale zarząd nie widzi tu dużych celow

Pamiętajcie,że dla kursu akcji liczy się przede wszystkim reakcja inwestorow- niestety zarząd nie potrafił zakomunikować wcześniej o potencjalnie mniejszej dywidendzie więc rynek oczekiwał dywidendy zgodnie z limitami knf
Dlaczego dywidenda będzie znacznie niższa?
No można się domyślać z dokumentu,że chodzi o "jakosc" wypracowanego zysku
Niezrealizowany Zysk z wyższych wycen instrumentow czy też nieruchomości nie wypłacisz w formie dywidendy, a w ubiegłym roku trochę tak podpompowano wynik...
No cóż ja liczyłem na więcej i niestety rozszczarowanie

No kwota rezerwy na zakładana dywidende niestety nie powala (2.27 zl) I pewnie stąd ten short

Wrecz przeciwnie
PZU trzyma obligacje do zapadalnosci i nastepnie je roluje - stad tez nie przedstawia ich zmiennosci cenowej w rachunku zysku i strat.
Wyzsze rentownosci obligacji to pozytyw dla pzu

Maja jeszcze bardziej gigantyczne zapasy gotowki wiec problemu kredytow praktycznie nie ma

Serio ktoś na poważnie bierze rekomendacje studenta,który w tym roku broni licencjat?

Przy takiej nadwyżce kapitałowej jaką ma PZU myślę,że śmiało można założyć dywidendę na poziomie maksymalnej dopuszczalnej przez KNF (pamiętaj,że z samego PEO dostaną z ~300 mln dywidendy)

Myślę,że rynek zaczyna dyskontować write-up na aktywach bankowych i dywidendę (pamiętajmy ,że z zeszłego roku jest jeszcze 1,1 zł./akcje do wypłaty!) na poziomie wg mnie ~2.7zł.

Tylko tyle co jest w sprawozdaniach : ten koszt można estymować 100-150mln. kwartalnie
Ciekawe jak OC/AC, tam segment jest mocno nierentowny a wojna cenowa dewastująca (szczególnie dla małych ubezpieczycieli)...

Spolka zaczyna być absurdalnie wyceniana względem choćby PEKAO gdzie ma pakiet kontrolny...
Juz dzis praktycznie pewnym jest najwyższa dywidenda na GPW i najwyższy DY w Wig20
Rozumiem że nadmiarowa liczba zgonów ma istotny wpływ na wyniki ale nie aż taki...
Fundamentalnie nie da się uzasadnić takiej wyceny w szczególności w środowisku coraz to wyższych stóp procentowych
Względem ubezpieczycieli europejskich typu AXA tez wygląda mocno niedowartościowana

Raczej na pewno wyzsza niż 2.3 zł
1zl z zeszłego roku i 50% zysku po 3kwartalach to 1.37zl.
A więc bez zysku za Q4 daje 2.37 zł.

Z punktu widzenia PZU nie ma znaczenia czy wezmą pieniądze z kapitału zapasowego za zeszly rok czy z obecnego zysku
knf dopuszcza 50% zysku z 2020 i 50% z 2021 więc pewnie tak zrobią

Raczej 2.5-3 Zl.

Z zeszłego roku już 50% zysku poszło, a więc 50% z 2020 (1.1zl) I 50% z 2021 (1.8 zł.)

każdy 1 p.p. to 650-700 mln zł. do wyniku
przewagą pekao jest mały portfel kredytów frankowych stąd też uważam,że jest tu jeszcze potencjał do wzrostów

tu nie o wirus chodzi ,a o niepewność jak podwyżki stóp wpłynął na wyniki
teoretycznie może być masakra jak się popatrzy na rentowności obligacji...
w praktyce wydaje mi się,że będzie dobrze - co już potwierdził zresztą CFO

Tak, to zagranica
PZU tez cierpi przez nadmiarowe zgony i covid
Natomiast podwyżki stóp są jednoznacznie korzystne dla Grupy PZU

IFRS 9 jest jasny i dziwię się,że ciągle jest to powtarzane
W dodatku wczoraj w wywiadzie dla parkiet wyraźnie podkreślił,że podwyżki stóp są jednoznacznie korzystne dla grupy PZU

www.bdo.com.au/en-au/accountin...

1.Pzu trzyma aktywa obligacyjne jako held to maturity asset
2.Spodziewam się wzrostu wyceny aktywow bankowych w bilansie

Tak, bo wciąż jest wiara że w kolejnym kwartale będzie lepiej...
Dosłownie to samo było w poprzednim kwartale
Oczywiście jest lepiej ale znacznie gorzej niż oczekiwano
A teraz jeszcze spółka podała do wiadomości, że produkcja będzie gorsza

Wg mnie głównym problemem jest to,że Jsw negatywnie zaskakuje od kilku kwartałów jeśli chodzi o cenę sprzedaży vs benchmark
Uważam, że w kolejnym kwartale znow będzie rozczarowanie

Jeżeli konsensus jest 285 mln , a wg moich wyliczeń będzie 150 mln to nie jest znane

W poprzednim kwartale też było mówione że to ostatni słaby kwartał.
Będzie rozczarowanie nie że względu na ceny ale niezdolnośc spółki na przerzucenie wyższych cen na klientów
Nie wiem czy to wynika z długoterminowych , niekorzystnych umów czy z czegoś innego ale ja bym się nie spodzieaal cen wyższych niż 60% ceny rynkowej

W sprawozdaniu zarządu za rok 2020 wzrost o 100 bps to strata na portfelu aktywów to 3348 mln zł.

Tu chodzi tylko o stopy procentowe i wpływ na wyniki
Spolka niestety ma zbyt duża ekspozycję na ryzyko zmiany stóp (wysokie duration portfela inwestycyjnego)

Jest 9 razy mniejszy, raczej żaden większy gracz nie bedzie zainteresowany

Popatrz o ile cognor wzrósł od początku roku

Spolka pomimo, że zaraportowała świetne wyniki to i tak stoi de facto w miejscu od początku roku...

Stopy w gore a akcje w dół.
Rynek boi sie wyników PZU za Q4 ze względu na duzy portfel obligacji

Moim zdaniem wzrosty na miedzi już są skończone
Co prawda KGHM nie urósł zbytnio w trakcie ostatniej fali ale raczej watpie by nie spadał gdy miedź zacznie nurkowac

Skoro właściciel jest uczciwy to czemu nie powie jasno o tym ile akcji pójdzie na umorzenie? Przeciez to jakiś nonsens

No właśnie sęk w tym, że zarząd mógłby łatwo uciąć tą niepewność i podbić wycenę...
Ewidentnie nie zależy im na wzrostach co jest niepokojące bo to powinien być ich podstawowy cel

Marian skąd masz takie dane dot. AXA?
Same porównanie P/E nie ma zupełnie sensu więc ciężko mi się do tego odnieść - zresztą już wstępnie widzę,że AXA ma ROE na poziomie 7% Vs 17% na PZU

Nie zrozumieliśmy sie kolego- najważniejsze z perspektywy PZU jest wielkosc dywidendy z banków, a nie ich wycena
Tak czy siak wycena PZU to jest nieporozumienie
Spolka która jest w stanie bez problemu płacić stabilne 3 PLN div jest wyceniana tak,że DY to ~ 7.5%
Czy jest druga taka spółka na GPW?

A jaki ma wpływ wycena ich banków na wycenę pzu?
Banki to nie są aktywa na sprzedaż więc to czy peo jest po 100 czy po 200 nie ma wpływu na zyski spółki

Czyli szans na zwyżkę przez pół roku nie ma

Raczej działało to w ten sposób,że np. Indonezja kupowała węgiel od Australii, a następnie sprzedawała ten węgiel do Chin jako swoj

Tyle,że Cognor to inny segment niż Stalprodukt - dla Stalproduktu najważniejsze są ceny cynku
Każda wieksza spółka nie rozlicza się spotowo jeśli chodzi o energie

Spolce nie zalezy na wyzszej wycenie niestety...

Równie dobrze to samo można powiedzieć o aktywach bankowych - skoro aktywa nie są na sprzedaż więc strata tylko księgowa, bez wpływu na przepływu pieniężne...
Natomiast na koniec dnia prawda jest taka że wynik netto wpływa na dywidendę i to już jest istotne z punktu widzenia akcjonariusza

PS. Aktualizacja wartości portfela nie ma wpływu na podatek (dopóki spółka nie zrealizuje straty)

Portfel inwestycyjny PZU to głównie obligacje , przy znaczącym wzroście rentowności zanotują na nich stratę (w zeszłym roku dzięki obniżkom stóp zanotowali na tym portfelu ponad przeciętny zysk)...

Wydaje mi się że rynek teraz zacznie dyskontować wzrost rentowności obligacji co odbije się na wynikach pzu
Osobiście liczę, że spadnie poniżej 35 Boo hoo! Eh?

No ale skąd założenie że rynek działa racjonalnie?
Cena cynku urosla w tydzień o 22% ,a cena STP tylko 2%...
Przeciez ceny prądu nie rosną aż w takim tempie

Ciekawe, że szalejące ceny cynku (50% udziałów w wynikach spółki) nie mają w ogóle przełożenia na wycenę spółki
Jak dobrze rozumiem przez koszty energii ? Przeciez spółka zapewne ma jakieś kontrakty stabilizujące te koszty....

Po prostu ceny zaczęły rosnąć w czerwcu a JSW kontraktuje kwartalnie
W Q3 zobaczymy solidne wyniki

Wzrost cen węgla jest imponujący - już dotarło do poziomu $241
Patrząc na kurs USD/PLN to jesteśmy w okolicach rekordu cenowego dla spółki
www.tradingview.com/chart/?sym...

Z tą różnicą, że mercatorem nie rządzą ZZ
Polecam zaglądać co wypisują ludzie na profilu "JSW zwiazki" na fb - gdy tylko pojawią się zyski to rzuca się na te pieniądze i wszystko "przejedzą "

Nie , nie było oczywiste bo nie były znane rozdmuchane koszty
Podsumujmy:
- coraz większe dyskonto względem benchmarku (obecnie to już 20%)
- wyprzedaż zapasów poniżej kosztów wydobycia
- coraz to większe koszty a tym samym wyższy BEP
- coraz to większy dlug netto

Jak dla mnie totalna kompromitacja zarzadu

Pamietaj, że ewentualną podwyżka stóp to strata dla pzu na ich portfelu obligacji dlatego ostrzegam przed nadmiernym optymizmem

Zauważcie, że żaden DM nie zdecydował się wydać pozytywnej rekomendacji spółce pomimo tego,że wszyscy wiemy o cenach węgla

P/BV to najbardziej bezsensowny wskaźnik do wyceny porównawczej
Bo niby skoro wartość księgowa spółki jest taka duża w porównaniu do obecnej wyceny to czemu nie widać tego w ROE?
Po prostu BV jest totalnie odrealnione

IMO większym problemem jest niekompetencja zarządu niż same ZZ:
-rekordowo niska cena sprzedaży węgla w relacji do benchmarku (tylko 81%)
- wyprzedaż zapasów pomimo niskich cen I sygnałów, że w kolejnym kwartale nastąpi duży skok cen
- niestabilność zarządu (rotacja co kwartał) wpływająca na brak strategii grupy

Akcje zostaną umorzone

Cena węgla może wpływać na akcje ale nie musi gdy zarząd jest skrajnie nieudolny
Jak widać rynek nie wierzy w spółkę i stąd tak niewielka korelacja między cena wegla a kapitalizacja jsw

To po kolei
-To naturalne, że w sytuacji kryzysowej presją na podwyżki (koszty stałe) jest znikoma. Czy zarząd będzie poskromić apetyty w sytuacji gdy spółka zaraportuje zyski?
- historycznie patrząc cena węgla w stosunku do benchmarku była na poziomie 95%(5% dyskonta),a w Q2 spadła az do 81%(19% dyskonta).
-czy spółka w ogóle jest w stanie wypłacać dywidende

Niestety typowy inwestor jsw ogranicza się do sprawdzenia cen węgla I narzekania dlaczego nie rosnie

Po 1) Dzis JSW jest po 34 zł,a nie po 10 zł. czyli prawie 3.5 razy więcej!
Po 2) Nie mówię, że nie ma związku między wycena spółki a cena węgla tylko,że wycena nie jest indeksowana do cena węgla.
Czysto hipotetycznie: co z tego,że cena rynkowa węgla dzis to $200 skoro spółka sprzedaje z 30% dyskontem czyli po $140 a jednocześnie godzi się na 10% podwyżki?
Nie mówię, że tak się stanie ale przez zarządzanie spółka można doprowadzić do kłopotów niezależnie od sytuacji macro...

Kurs akcji nie jest indeksowany do cen węgla
Podstawowe pytania:
1) Po ile spółka sprzedaje swój węgiel (w q2 relacją do benchmarku to tylko 81%, pytanie czy skompromitowany zarząd w q3 nie kontraktuje np. W relacji do benchmarku na poziomie 70%?)?
2) czy ewentualne wyższe zyski nie przełożą się na strajki ZZ domagając się dużych podwyżek (wyższe koszty stale)

Proponuję żeby XTB płacił 500zl za założenie konta , liczba klientów jeszcze szybciej będzie rosła

A skąd informacja, że jsw sprzedaje go taniej?

Wszystko jest przeciez dokładnie wytłumaczone w raporcie

Wszystko zależy od JSW sytuacja makro jest genialna a czy ja wykorzysta? Czas pokaze

Ciekawe czy istnieje szansa żeby znów spadło w okolice 30...

Dywidenda na PEO przyklepana przez KNF binky

Pytanie czy należy się spodziewać rewizji wyceny aktywów bankowych w bilansie

Po 1) wynikow za q2 jeszcze nie ma, na razie to tylko raport operacyjny
Po 2) zauwaz że ceny w sprzedaży, w relacji do benchmarku w q2 byly najniższe w historii (tylko 80%) - istnieje jakies ryzyko, że nieudolny zarząd w q3 kontraktował np. w relacji 70%
Po 3) zauwaz jak sprzedaż koksu spadła wraz z cenami. Istnieje ryzyko że w q3 wraz ze wzrostem cen sprzedaż tapnela (klienci robili zapasy gdy cena była niska , zapasy które jsw Po tych niskich cenach wyprzedawalo)

Ja też dotąd ślepo patrzyłem w ceny węgla ale jak widać nie doceniłem niekompetencji zarządu
Pozytywny jest fakt,że już tych ludzi nie ma , natomiast każdy kto ich bronił to albo gra shorty albo nie ma elementarnej wiedzy o tym biznesie

Jak na razie jestem mocno zaskoczony, że jsw dzis na plusie
Natomiast zapewne pod koniec sesji Numeric znów wejdzie do gry- tak słabych wyników grzech nie wykorzystać

Jest raport operacyjny

Cytat:
Produkcja węgla przez JSW w II kw. wyniosła 3,45 mln ton, co oznacza wzrost rdr o ok. 32,8 proc. Sprzedaż węgla wyniosła w tym okresie ok. 3,77 mln ton i była wyższa rdr o ok. 27,3 proc. - podała spółka w komunikacie.

stooq.pl/n/?f=1433481&sear...
Niestety ceny węgla dalej na mizernym poziomie
Ceny koksu bardzo dobre ale tu z kolei spadła sprzedaż

Oczywiście ,że można umawiasz się z jakąś spółka na pożyczkę akcji na 2 lata - płacisz jakieś fee i masz

Oni mają i nawet rok siedzieć więc nie ma co się tym ekscytowac

No ale na jaki sygnał czekają? aż fund zamknie shorta?
Przeciez on go może nawet rok trzymać ...

Ceny jak ceny - raz wyżej, raz niżej problemem jest ,że nie ma korelacji miedzy cena węgla a wycena spółki
Podejrzewam, że jakby węgiel po 250 to cena i tak nie przebilaby 40...

Kolejny dzień spadków na JSW i wzrostów na węglu
Ciekawe przy jakiej cenie węgla rynek przestanie je ignorować ?

Oczywiście, że za wyprzedaż zapasów tuz przed zmianą cen należała jej się dymisja i uprzedzam: nie, jsw nie ma problemów plynnosciowych

Ja to odczytuje tak,że w Q2 tez byli pod kreską
Czy ktoś z Was liczył BEP dla JSW?

[
Cytat:
Obecny poziom światowych cen węgla koksowego, surowca kluczowego do produkcji stali, gwarantuje rentowną działalność Jastrzębskiej Spółki Węglowej w III kwartale tego roku, poinformowała prezes Barbara Piontek.

www.stockwatch.pl/wiadomosci/j...

To jest jednak skandal, że dopiero obecne ekstremalnie wysokie ceny węgla gwarantują rentowność spółki
Trzeba naprawdę zadać sobie pytanie czy działalność spółki w obecnym kształcie ma sens?
Przeciez te ceny nie utrzymają się w dłuższym terminie...
Bez obniżenia kosztów stałych działalność będzie musiała być finansowana przez właściciela czyli SP

Ciekawa sytuacja z jednej strony dywidendy zatwierdzone (z PZU i PEO) ,z drugiej strony zapowiedź podwyżek stóp co przyczyni się na wzrost rentowności i dalszy wzrost aktywów
Ciężko mi znaleźć fundamentalna przesłankę spadków- być może kolejna fala koronawirusa na jesień?

Jestem pozytywnie nastawiony do cen węgla I koksu natomiast ciężko mi sobie wyobrazić braku przełożenia na wycenę spółki- to byłoby absurdalne...
Warto też zaznaczyć, że spółkom węglowym ekstremalnie ciężko jest uzyskać finansowanie w projekty zwiększające wydobycie.
Czyli z jednej strony mamy świetna koniunkturę na rynku stali więc zwiększony popyt na koks (alternatywa wciąż jest używana w marginalnym stopniu), a z drugiej strony ograniczone zdolności do zwiększenia podaży (właściwie tylko w Azji inwestują w projekty na szersza skalę)

Koniec końców uważam, że ceny utrzymają się na podobnym poziomie ,a tym samym jsw zaraportuje solidne zyski
Nie kupuje argumentu, że to nie ma wpływu na wycenę

Fundamentalnie ja jestem nastawiony pozytywnie ceny węgla koksowego I koksu utrzymują się wysoko, wydobycie w kolejnych kwartałach tez powinno być wyższe
Natomiast mam takie dziwne przeczucie, że shortujacy fund zwiększył swoją pozycję
Awersja w tej części świata do spółek węglowych jest ogromna - popatrzcie jak mocno spadają w USA ARCH, HCC czy AMR ...

Nie bardzo rozumiem co ma wspólnego fundusz zapasowy do wyników...
Pożyjemy, zobaczymy- ja trzymam oczywiście akcje ,a jeżeli dywergencja pomiędzy rosnacymi cenami węgla a spadająca wycena spółki się pogłębi to jeszcze dokupię

Tak wyniki za Q3 na pewno będzie dobry
Pytanie jak zły będzie wynik za Q2 i czy Q4 będzie równie dobry co Q3

Na JSW zawsze były dobre i złe newsy ale zawsze była korelacja z cenami węgla oczywiście z odpowiednim dyskonto że względu na ryzyka company- specific
Teraz jest sytuacja zupełnie inna - spółka nie reaguje na dobre newsy , ignoruje je...

Cytat:
Seaborne coking coal prices inched higher in both the fob market on Friday July 2 on bullish sentiment in the fob market, while prices in the cfr market fluctuated slightly.

www.metalbulletin.com/Article/...

Kolejne rekordy na węglu , ceny spot osiągnęły już poziom ponad $200 i kolejne spadki na JSW
Całkowity brak korelacji

Daj mi jeden powód dlaczego przy takiej wycenie onde miałbym kupić te spółkę a nie erbud?

Ty serio myślisz, że JSW rekompensuję koszty co2 dla hut europejskich?
To jest tak absurdalne, że az ciężko uwierzyć, że ktoś o tym pisze na poważnym forum
Nie da się ot tak przenieść wszystkich hut do Azji

Nie bardzo rozumiem tych rozkmin...
Jeżeli transport jest rzeczywiście tak wielkim kosztem to JSW jest monopolistą w Europie
Huty nie mają wyjścia i muszą się dostosować do cen rynkowych przerzucając koszt na produkt końcowy
PS. Koks w Chinach jest po $435, a nie po $350

Jakim raporcie technologicznym?

harleyangel napisał(a):
przed chwilą oglądałem webinar z Wojciechem Białkiem, został poruszony temat JSW i nałożenie kursu węgla w Roterdamie z kursem JSW. Przez 10 lat ścisła korelacja i nagle w tym roku, korelacji brak. Ceny węgla poszły w górę a kurs JSW stanął jak zaklęty.

Ale uwaga: podobnie jest w USA , na przykład spółka Peobody. Sytuacja bliźniacza jak z JSW.

Pytanie dlaczego korelacja się zakończyła?

Jedną z odpowiedzi może być zadłużenie spółek węglowych w USA, gdy cena węgla szorowała po dnie...

Jeśli ktoś zna jakies inne wytłumaczenia zakończenia korelacji - chętnie poczytam

Zauważ, że w zeszłym roku zniknął ETF na węgiel (KOL)
Po prostu globalne fundusze przez swoją politykę ESG (ideologia) przestały inwestować w spółki wydobywające węgiel co doprowadziło do takiej sytuacji jaka mamy teraz...
Z jednej strony popyt i cena węgla szybują do góry, a z drugiej strony nie widać tego w wycenach spółek.

Co sądzisz Szutniku o mojej teorii?

Ja myślę, że w krótkim terminie rynek może ignorować wyższe ceny natomiast w dłuższym terminie będzie musiał zdyskontować sytuację macro
W USA HCC - spółka pogrążona w wojnie z ZZ i strajkami górników- rosnie w 2 dni prawie 10%
JSW tez w końcu urosnie

To jest tym bardziej paradoksalne bo przecież jsw zarabia więcej gdy dolar jest mocny

JSW nie jest Chrystusem górnictwa ale oczywistym jest,że wraz ze wzrostem cen koksu i węgla koksowego naturalnym jest ,że spółki wydobowajace powinny również rosnąć

Ja mam akcje ale argumenty za spadkami są stale:
- Ryzyko strajku ZZ
- Ryzyko,że JSW nie jest w stanie przerzucić wyższych cen na klientów (rosnie dyskonto do benchmarku)
-Ryzyko,że wkrótce ceny spadną bo wzrośnie podaż w Chinach ,a także w krajach eksportowych (problemy covidowe w Mongolii, planowana kolej pomiędzy Mongolia a Chinami)

Myślę, że jeżeli JSW pokaże że korzysta na wyższych cenach a ZZ nie zrobią awantury to inwestorzy bardziej przychylnie popatrzą na jsw

Informacje
Stopień: Złotousty
Ostatnia wizyta: 25 maja 2024 16:26:13
Liczba wpisów: 1 795
[0,41% wszystkich postów / 0,33 postów dziennie]
Punkty respektu: 46

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,870 sek.

gdbibiil
utgbcjaa
wealnygg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 511,67 zł +377,56% 95 511,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rkziwedi
yeubpnct
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat