lfbhcmlk
Advertisement
PARTNER SERWISU
strekmsk
37 38 39 40 41

Mój portfel inwestycyjny "Masa"

Masa
PREMIUM
30
Wpisów: 1 074
Wysłane: 8 lipca 2022 13:31:40
Cytat:
Tak ale ona była łączna za lata 2019-2020 a nie za pojedynczy rok!
Tego nie zauważyłeś?

Tak zauważyłem ale czytałem kiedyś że duża część spółek nie płaciła w 2019 dywidend przeznaczając kapitał na zapasowy i że takie były zalecenia KNFu. Całkiem możliwe że w przypadku Eurotelu wypłacona wtedy dywidenda była za dwa lata w takim razie mają wolumen rosnący jeżeli chodzi o wypłaty.
Cytat:
Nowa strategia:
2022 +3,59 % (6 miesięcy)
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

myfund.pl/index.php?raport=pok...

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 11 lipca 2022 19:21:35
Dzisiejsza sesja była owocna pod względem zakupów. Do portfela wpadły trzy spółki. Pierwszą z nich jest DEKTRA. Akcje zbierałem przez pewien czas i w końcu udało mi się zebrać na raty ze średnia ceną 16,11zł (cena zawiera prowizję od kupna) za sztukę. Producent materiałów izolacyjnych nie wpadł może w takiej cenie jak bym sobie tego życzył ale generalnie nie jest źle przy mojej cenie zakupu dywidenda wpadnie z 12,11% stopą zwrotu a więc rewelacyjne.
Drugą ze spółek która zagościła w portfelu jest DOMDEV którego kupiłem w cenie 98,28zł (cena uwzględnia prowizje od kupna). Przedstawiciel deweloperki mimo iż w nadchodzącym czasie może zanotować niższe zyski to jednak chciałem mieć kogoś z tej branży zwłaszcza takiego który od lat płaci sowitą dywidendę. Przy mojej cenie zakupu dywidenda na poziomie 10,68% również wydaje się być atrakcyjną.
Ostatnią ze spółek której zakupu dzisiaj dokonałem to GPW. Tak wiem spółka z udziałem Skarbu Państwa ale co roku już od 12 lat wypłacają nieprzerwalnie dywidendę a to jedno z podstawowych założeń mojego portfela. Spółka wpadła ze średnią ceną zakupu 36,98zł (cena zawiera prowizję od kupna) co da mi dywidendę na poziomie 7.40% a więc całkiem zadowalająco jak dla mnie :)
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 17 lipca 2022 19:58:56
Mamy połowę miesiąca. W spółkach portfelowych nic złego się nie dzieje więc ze spokojem patrzę na rynek i notowania cały czas myśląc nad swoją strategią czy nie dało by się jej jakoś jeszcze bardziej ulepszyć choć na dany moment jestem z niej zadowolony i czekam ze spokojem aż spłynie kapitał z dywidend. Na razie jest w drodze z:
DOMDEV..........30 x 10,50zł = 315zł.....co daje 10,68%
KETY................7 x 52,37zł = 366,59zł.....co daje 8,78%
MAKARONPL...300 x 0,30zł = 90zł.....co daje 4,16%

a wpadną jeszcze:

GPW.................67 x 2,74zł = 183,58zł..co daje 7,41%
PZU..................100 x 1,94zł = 194zł.....co daje 6,49%
DEKTRA..........150 x 2,05zł = 307,50zł.....co daje 12,72%

Łącznie do portfela spłynie 1456,67zł co da łącznie 8,20% stopę zwrotu dla zainwestowanej kwoty.
Oczywiście cała kwota zostanie na powrót zainwestowana bo reinwestycja jest podstawą tej strategii aż do momentu przejścia na emeryturę. Na dzień dzisiejszy gdyby kwotę z dywidend podzielić na 12 miesięcy to wyszło by 121,39zł na miesiąc ale to tak na zasadzie statystyk :) Myślę że za jakiś czas kwota ta przerośnie tą którą zaoferuje ZUS do którego to kapitał spływa cały czas odkąd podjąłem pracę :)

Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 31 lipca 2022 13:34:03
Minął pierwszy miesiąc inwestycji w nowej strategii czyli inwestowania głównie dywidendowego.
Stan portfela wygląda następująco:

kliknij, aby powiększyć

Jak widać na powyższym obrazie mam w drodze dywidendy z czterech spółek natomiast z dwóch pozostałych czyli Dektry i PZU są jeszcze przed przyznaniem prawa do ich otrzymania. Ponieważ nie planuję pozbycia sie tych spółek bo nie mam ku temu żadnych powodów w niedługim czasie i z tych spółek nabędę prawo do otrzymania dywidendy.
Można zatem pierwszy miesiąc podsumować następująco.
Portfel wygenerował +2,58% zysku co przekłada się na kwotę +459,20zł.
Na wynik składa się zarówno obecna wycena portfela jak i nabycie prawa do dywidendy. Sam skład portfelowy generuje obecnie stratę w wysokości -2,65% ale nie sama inwestycja w spółki jest tutaj podstawą portfela a jego całokształt i wynik całościowy łącznie z otrzymanymi dywidendami bo to one w głównej mierze są przedmiotem tej inwestycji i to one mają w przyszłości dać mi stabilność finansową.
Portfel swój prowadzę w aplikacji MyFound. Jest to świetne narzędzie do prowadzenia tego typu inwestycji.
Fajną opcja są tam benchmarki jakie można sobie ustawić i porównywać swoje osiągnięcia inwestycyjne w stosunku do np. szerokiego rynku różnych funduszy inwestycyjnych czy chociażby innych użytkowników którzy inwestują na podobnych zasadach. Jest to swego rodzaju takie odwzorowanie dające mi poczucie czy to co robię znacznie odbiega od innych czy jest na dobrej drodze.

kliknij, aby powiększyć

Swój portfel porównuję do szerokiego rynku jak i dwóch użytkowników których inwestowanie mi się podoba i cenię ich ruchy giełdowe zwłaszcza ze wyniki są widoczne a i wiedza tych inwestorów uważam że jest na ponadprzeciętnym poziomie.
Jednym z użytkowników jest "nasz" Wojtek prowadzący portfel Cztery Fazy Rynku w formie grupy zamkniętej gdzie zresztą należę ponieważ widzę że przynależność do tego projektu daje mi możliwość poszerzenia wiedzy. Drugim z użytkowników jest kolega Piotrek publikujący swój portfel na You Tube pod nazwą Moje IKE.
Prezentowane tam krótkie filmiki z comiesięczną aktualizacją przedstawiają posunięcia inwestycyjne począwszy od września 2019 roku aż do dnia dzisiejszego.
Ponieważ obydwaj koledzy prowadzą swoje portfele na My Found mogę sobie je obserwować na bieżąco i porównywać ze swoimi inwestycjami.
Oczywiście porównanie zawiera okres od 05-07-2022 a więc od momentu wprowadzenia przeze mnie mojej nowej strategii.
Na dzień dzisiejszy portfel mój przegrywa z rynkiem co widać na powyższym wykresie ale nie jest to jakaś duża różnica.
Wracając do samego portfela i inwestycji w spółki w nim zawarte w nadchodzącym miesiącu nabędę prawa do dywidendy z Dektry. Jest to jedyna jak na razie spółka reprezentująca NewConnect. Spółka stanowi 14,57% całości portfela.
Jutro wkroczymy zatem w drugą połowę roku i miejmy nadzieję że będzie ona lepsza od tej pierwszej czego sobie i Wszystkim inwestorom życzę wave

Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 17 sierpnia 2022 17:40:20
Ponieważ do portfela spłynęły już trzy dywidendy postanowiłem kupić za nie akcje firmy która oczywiście również wypłaca dywidendy (idea mojego portfela) a mowa tutaj o spółce IFirma.
Do portfela wpadło 30 akcji po cenie 20,20zł za sztukę. Jeśli nie będzie w dalszej części roku lepszej okazji za pozostałe dywidendy również kupię akcje tej spółki. Firma fajnie się rozwija płaci co kwartał i ma olbrzymie zainteresowanie wśród inwestorów. Z jednej strony to źle bo pieniądz jak to się mówi lubi ciszę ale z drugiej strony z tak wielkim zainteresowaniem ciężko jest aby kurs doznał większej korekty i raczej cena za sztukę bardziej jest skłonna do kierunku północnego jak południowego.
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Premier02
PREMIUM
12
Wpisów: 315
Wysłane: 17 sierpnia 2022 19:17:24
Masa napisał(a):
Cytat:
Tak ale ona była łączna za lata 2019-2020 a nie za pojedynczy rok!
Tego nie zauważyłeś?

Tak zauważyłem ale czytałem kiedyś że duża część spółek nie płaciła w 2019 dywidend przeznaczając kapitał na zapasowy i że takie były zalecenia KNFu. Całkiem możliwe że w przypadku Eurotelu wypłacona wtedy dywidenda była za dwa lata w takim razie mają wolumen rosnący jeżeli chodzi o wypłaty.

1. KNF nic nie ma do Eurotelu
2. Nie "możliwe" ale istotnie tak było.
To że że nie wypłacili za 2019 (a nie w 2019 ...jak napisałeś) było ich decyzją.
KNF nic do tego nie miał ale to był trochę też przejaw rozsądku ze strony spółki no jak się okazało galerie handlowe zamykali a tam zwykle punkty t-mobile prowadzi Eurotel.
Edytowany: 17 sierpnia 2022 19:20

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 2 września 2022 14:53:51
Na dzisiejszej sesji dokupiłem 15szt akcji IFirma. Cała pozycja sfinansowana jest z wypłacanych dywidend. Fajne będzie potem to że pozycja sfinansowana z dywidend sama będzie przynosiła korzyści w postaci wypłacania dywidend :) Oczywiście na początku będą to nie duże ilości ale z czasem powinno się przerodzić w dość fajną dywidendę.
W tym roku czekam jeszcze na dywidendę z Makaronypl i PZU oraz druga transzę z Kęt.
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 8 września 2022 10:32:48
Troszkę opóźnione ale chciałem wrzucić podsumowanie drugiego miesiąca. Zakończył się bowiem sierpień drugi miesiąc nowej strategii.
Portfel wygląda następująco:

kliknij, aby powiększyć

Jak widać powyżej na zmiennym rynku jaki mamy wartość portfela spadła z 459,20zł do 195,72zł lecz nadal utrzymuje się na dodatniej wartości co daje 1.1%
Oczywiście główną ideą portfela są dywidendy bo to one mają zapewnić mi przyszłość ale oczywiście rosnąca wartość portfela również cieszy.
Do tej pory do portfela spłynęły dywidendy z czterech spółek co prezentuje poniższy obrazek:

kliknij, aby powiększyć

Dywidendy w wysokości 928,23zł zostały zainwestowane w akcje IFirma spółki która oczywiście również dywidendy wypłaca.
Przede mną jeszcze dywidendy z czterech spółek. MAKARONYPL PZU druga transza ze spółki KĘTY oraz IFIRMA. Na tym rok dywidendowy zostanie zamknięty i pozostanie oczekiwanie na wysokość limitu do wpłat na przyszły rok. Szacunkowo ma on wynieść ponad 20tyś a wiec znowu nam nieco wzrośnie.
To by było na tyle krótkiego podsumowania jedynie jeszcze raz mogę przypomnieć że taki rodzaj strategii daje mi teraz spokój i inne spojrzenie na Rynek. Całkowicie nie zwracam uwagi na to czy Rynek leci czy wzrasta mam to gdzieś za przeproszeniem a spadki mam zamiar wykorzystać w przyszłości do zakupu kolejnych akcji. Dla mnie najważniejsza jest dobra kondycja moich spółek :)

Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 3 października 2022 16:48:43
Trzeci miesiąc nowej strategii dobiegł końca więc czas na podsumowanie. W zasadzie w portfelu nie dokonywałem żadnych zmian od ostatnich wpisów o nich informujących. Wpadła do portfela dywidenda od Makaronypl i wpadnie jeszcze z PZU i Kęt wtedy zapewne dokupię za nią akcji.
W zasadzie jak wszyscy wiemy nasz wspaniały polityk pan Sasin wymyślił sobie jak można podreperować budżet. Moim zdaniem jest to duży cios w spółki a przede wszystkim w nas inwestorów dywidendowych którzy widząc nieudaczny ZUS próbujemy sami wziąć sprawy w swoje ręce aby móc godnie żyć na starość. No ale od czego są nasi rządzący ? No przecież nie od tego aby nam w tym pomóc ale jak widać jeszcze bardziej utrudnić. Sami nie potrafią nic dla nas zrobić to żeby przypadkiem nie wyszło że ludzie potrafią to...bam opodatkujemy spółki. My będziemy mieli na rozdawnictwo a Wy ? Co nas Wy obchodzicie grunt żeby nas znowu wybrali a żeby tak się stało trzeba kupić głosy a żeby kupić trzeba mieć za co kupić no i mamy już pomysł skąd wziąć pieniądze. Mam nadzieję jeszcze że jednak znajdzie się choć jeden kompetentny i inteligentny tam człowiek i im wytłumaczy jak wielkie zło wyrządzają ludziom choć trochę w to wątpię.
Jeżeli chodzi o sam portfel to prezentuje się on następująco :

kliknij, aby powiększyć

Jak widać w powyższej tabelce portfel jest na stracie -5,57% ale biorąc pod uwagę iż wszystko leci teraz w dół to i tak nie jest jakaś duża strata a biorąc pod uwagę jaką mam strategię w ogóle mnie to nie przeraża. Teraz bardziej się zastanawiam jak i wielu innych inwestorów mających podobną strategię co dalej ?
Bo jeżeli jednak narzucą tą daninę na spółki to przypuszczam że te albo nie będą wypłacały dywidend albo w najlepszym wypadku wypłacą połowę mniejszą niż by zamierzały.
Na razie czekam grzecznie co z tego wyniknie ale nie ukrywam że będę brał pod uwagę ewentualnie rynki zagraniczne a w szczególności USA. Tam też nie ma kolorowo ale aż takich przekrętów nikt się myślę nie odważyłby zrobić. Zobaczymy z czasem.
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 24 października 2022 09:59:30
Z rzeczy wartej odnotowania w tym miesiącu dokonałem zakupu akcji a w zasadzie dokupienia akcji IFirmy za dywidendę otrzymaną z Kęt (druga transza) i PZU. Pozycja na IFirmie jest całkowicie sfinansowana z dywidend a więc stałem się udziałowcem/posiadaczem części firmy za darmo :) Na razie jeszcze nie dokonuję podsumowania rocznego ale już na ten moment zainwestowany kapitał dał mi 8,20 % stopy zwrotu z dywidend.
Przeliczając na gotówkę gdybym w tym roku przeszedł na emeryturę do każdej wypłaty z ZUS-u byłbym w stanie dołożyć 121,33zł. Kwota może nie jest porażająca ale jest to dopiero pierwszy rok inwestycji dywidendowej i przynosi ona zamierzony rezultat bo właśnie to jest moim celem aby na starość móc sobie powiększyć comiesięczne wpływy z ZUSu. thumbright
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 4 listopada 2022 11:48:24
Minęły cztery miesiące nowej strategii. Portfel dywidendowy na minusie aczkolwiek już nieco mniejszym niż miesiąc wcześniej a więc powoli zaczyna się wydostawać z minusów. Po części jest to zasługą wypłaty dywidendy z PZU a po części bądź co bądź jednak przewagi wzrostów nad spadkami co daje efekt odrobienia części straty.

kliknij, aby powiększyć

Generalnie jeszcze w tym roku powinienem otrzymać dywidendę z IFirmy dlatego jeszcze nie podsumowuję roku pod względem profitów z tego tytułu. Dokupiłem za wypłacone dywidendy akcji IFirmy. Pozycja w całości sfinansowana z dywidend przyniesie profit w postaci dywidendy :)
Patrząc na poniższe wykresy benchmarku:

kliknij, aby powiększyć

portfel jest mimo minusów wypada korzystniej niż WIG i Stooq Poland WSE all stocks price index i to świadczy o jego sile natomiast przegrywa niestety z inflacją (żółta linia) i (tutaj nowa funkcjonalność w myfound) jeślibym miał kapitał na koncie oprocentowanym stałą stopą zwrotu 7% bo tyle można uzyskać również przegrywa.
Podoba mi się ta nowa funkcjonalność bo można sobie założyć ile minimalnie chciało by sie zyskac (u mnie te 7%) i próbować je pobić poprzez odpowiednie inwestycje.
Podsumowując nie jest źle patrząc na spadający rynek w październiku plus to że jestem zadowolony ze swojej strategii więc nadal się jej trzymam. Najbliższe zakupy prawdopodobnie będę robił dopiero w styczniu po możliwości wpłaty kapitału na konto IKE. A i jeszcze dla wyjaśnienia. Jeżeli chodzi o ten zysk 7% który chcę minimalnie uzyskać to oczywiście go pobiłem bo z dywidend mam stopę zwrotu na ten moment 8,20% a więc spółki wypłaciły mi więcej niż dostałbym za tą sama kwotę z konta oprocentowanego aczkolwiek ponieważ wartość spółek spadła więc na wykresie zysk jest poniżej tej wartości. Dla mnie oczywiście najważniejsze jest to co ze spółek otrzymuje a nie ich wartość w danym momencie na rynku więc jest dobrze. Czekamy więc co przyniesie kolejny miesiąc wave
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Premier02
PREMIUM
12
Wysłane: 4 listopada 2022 12:50:52
Możesz ewentualnie pomyśleć na co zamienić akcje GPW ale to tuż przed ich dniem dywidendy bo wtedy jest nadzieja na wyższy kurs.

Mona
PREMIUM
19
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 197
Wysłane: 8 listopada 2022 20:26:47
Cześć Masa

Pamiętam, że miałeś fundusz Skarbiec Spółek Wzrostowych swego czasu i zastawiam się czy przy nim zostałeś czy sprzedałeś?

Osobiście zastanawiam się nad wejściem obecnie na długi termin. Dał mi już w przeszłości dobrze zarobić więc nie wiem czy nie jest dobry moment na długoterminową inwestycję. Obawiam się jedynie jeszcze jednego zjazdu na NASDAQ do 9800 ale nie wiem czy się doczekam.

Masz jakieś przemyślenia w tym temacie może?

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 9 listopada 2022 08:47:55
Cześć Mona
Sprzedałem wszystko ze starego portfela przed rozpoczęciem nowej strategii którą teraz prowadzę. Skarbiec Spółek Wzrostowych moim zdaniem jest jednym z najlepiej zarządzanych funduszy i mnie również podobnie jak Tobie dał niejednokrotnie zarobić. Gdybym nie zmieniał strategii trzymałbym go zapewne do tej pory bo fundusze trzeba raczej kupować na dłuższy okres taki przynajmniej kilkuletni a zakładając że jesteśmy w Bessie a nawet możliwe ze w jej końcowym stadium myślę że faktycznie mógłbyś zacząć powoli kupować jednostki takiego funduszu. Ja ze względu na swoją strategię tego nie robię choć w zasadzie na początku określiłem sobie że część portfela przeznaczę na spekulację (oczywiście niedużą cześć) ale mając same spółki dywidendowe i ich profity dobrze się z tym czuję i nie zmieniam tego. Może w przyszłości jakiś ETF ale wtedy też raczej dywidendowy choć tutaj już niekoniecznie a jeżeli jakiś fundusz to w niewielkim udziale ale wtedy prawdopodobnie Skarbiec Spółek Wzrostowych byłby brany pod uwagę jako jeden z najlepszych wyborów.
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 9 listopada 2022 08:55:52
Premier02 napisał(a):
Możesz ewentualnie pomyśleć na co zamienić akcje GPW ale to tuż przed ich dniem dywidendy bo wtedy jest nadzieja na wyższy kurs.

Cześć Premier02
W swojej strategii raczej nie zakładam sprzedaży spółek z portfela chyba że zaczęło by się coś dziać z daną spółką bardzo złego lub przestała by wypłacać dywidendy a tak jeżeli byłbym nawet nie zadowolony bo przykładowo bardzo zaniżyli stopę zwrotu raczej po prostu nie będę takiej spółki w przyszłości dokupywał co będzie jednoznaczne z jej diametralnym zmniejszeniem udziałem procentowym w portfelu a co za tym idzie będzie miała mniejszą wagę dla całości inwestycji.
Teraz czekam jeszcze na ostatnią dywidendę z IFirmy i będę mógł zamknąć pierwszy rok nowej strategii dywidendowej a w zasadzie jeżeli chodzi o ścisłość to pół roku :)
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Premier02
PREMIUM
12
Wysłane: 9 listopada 2022 11:16:34
Strategie są od tego aby je doskonalić. Jak się przyjrzysz niektórym spółkom to zauważysz że tam dywidenda
rośnie i wydaje się że jest i będzie wyższa od tej wypłacanej przez GPW.
Ja właśnie do tego wniosku co do GPW doszedłem.
Wiem już kiedy ewentualnie GPW sprzedam lecz pozostaje wciąż pytanie co za to kupić.

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 9 listopada 2022 13:33:50
No tak to jest oczywiste że należy strategie modyfikować jeśli tylko ma to przynieść nam lepsze profity. Ja obserwuję już od dość dawna kolejne spółki które chciałbym mieć w portfelu i generalnie czekam na możliwość wpłaty na IKE. Oczywiście będzie też ważną sprawą moment wejścia aczkolwiek zakładając że inwestycja jest długoterminowa i po kilku latach wkład w każdą ze spółek się zwróci (takie mam założenie jeśli nic złego się nie wydarzy) to moment wejścia nie będzie aż tak istotny. Poza tym ze względu na obecną Bessę ceny akcji nie są wygórowane a to dodatkowy atut. A tak z ciekawości jeśli to oczywiście nie jest tajemnicą masz jakiś kandydatów spośród których wybierzesz "następcę" GPW ?
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Premier02
PREMIUM
12
Wysłane: 9 listopada 2022 14:24:16
Jeśli w Polsce to myślę o Kętach czy Eurotelu. Ale przez pół roku może się coś zmienić.
Jeśli w USA to Coca Cola lub Legett& Platt (nie wiem czy dobrze zapisałem).
Edytowany: 9 listopada 2022 14:25

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 9 listopada 2022 19:11:27
Kęty wiadomo super spółka do strategii dywidendowej. Taki potentat w tej dziedzinie ale ich w portfelu mam. Natomiast Eurotel -tak również obserwuję tą spółkę pod względem zakupu. I w zasadzie obserwuję ich już od kursu 39 -40 zł ale niestety do końca roku nie kupie bo limit jest nieubłagalny na IKE. Jeszcze szukając możliwości jak by tu ominąć limit wpłaty wyczytałem że można jedynie zrobić transfer środków z PPK jeśli się zmienia prace czy coś w tym stylu ale stwierdziłem że nie będę kombinował i poczekam do końca roku jak będzie możliwość wpłaty. Jeżeli chodzi o rynki zagraniczne to swego czasu też obserwowałem kilka spółek z USA ale potem gdy się dowiedziałem że pod względem podatku lepiej jest kupić spółki z LSE w UK to zacząłem się co nieco przyglądać tamtejszym spółkom. I co się okazuje ? Niektóre wypłacają nawet przyzwoite dywidendy i nie obarczone podatkiem a to duży plus. Na razie to tylko obserwacja ale nie wykluczam w przyszłości dywersyfikacji portfela o rynki zagraniczne.
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Premier02
PREMIUM
12
Wysłane: 10 listopada 2022 07:10:18
Niektóre wypłacają nawet przyzwoite dywidendy i nie obarczone podatkiem a to duży plus.

Nie rozumiem.
W UK płaci się podatki chyba jak w każdym innym kraju.
Zaletą tych które ja wymieniłem jest to że płacą co kwartał zaś rok do roku coraz większą.
Tyle że to jest normalny rachunek w XTB gdzie nie ma IKE i przy wypełnionym W8-BEEN.
Edytowany: 10 listopada 2022 07:12

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

37 38 39 40 41

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,380 sek.

xjjmwbnn
hfsdnhzg
foawlxcj
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
yfyeebeu
irrymqsc
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat