Poproszę Onde pod zmianę legislacji odnośnie wiatraków i środki z KPO na transformację energetyczną.
Nie oznacza to, że firma zacznie zarabiać z dnia na dzień ale liczę na jakiś chwilowy rajd pod zmianę ustawy właśnie. Dodatkowo spółka ledwo co nad wsparcie 9,70 więc ryzyko nieduże. Jeśli wybije ostatnie minima na 9 to zamknę pozycję.
|
|
Proszę o dopisanie do konkursu :)
|
|
Widzę że większość spółek które mam na radarze już jest zajęta. W takim razie zacznę od 11bit. Sądzę, że większość złych informacji związanych z problemami SI jest już w cenie. Nowe projekty są w drodze i jeśli dowiozą premiery w zakładanym harmonogramie to kurs powinien zareagować. Liczę głównie na udaną premierę FP2.
|
|
Ja też poproszę o dodanie do list uczestników.
|
|
Temat:
IFIRMA
No tak  ..... nie dziwię się. Dzięki mrmrooz!
|
|
Temat:
IFIRMA
Ktoś wie co tu się dzisiaj stało?
|
|
Cześć Masa, Fajna ta dyskusja u Ciebie  . Brakuje na Stockwatch ostatnio takich..... Chętnie czytam!
|
|
Wojtek kupuję PEPCO.
Spekulacyjne zagranie na odbicie. Wykupienie szoruje po dnie i wodospad mamy od 43 bez żadnego przystanku. Trochę to wygląda na panikę.
|
|
Wojtek, sprzedję Allegro.
Nową spółke podam po weekend'zie.
|
|
Jeśli się nie mylę ostatnia emisja była po 84 zł i wtedy był też zjazd na akcjach. Biorąc pod uwagę, że od tego czasu nabywca mógł zrealizować 70% zysku nie dziwi mnie dzisiejszy wodospad. Tak ja to widzę.
A tak fanie trzymało 135 :(
|
|
Według mnie Krewa dobrze wskazuje. Nowe akcje zostały zarejestrowane i może ktoś od razu realizuje zyski.
|
|
Ostatni post rok temu.
Ktoś wie co to za magia dzisiaj zadziałała? Jakieś pomysły?
I to przy spadającym rynku.
|
|
Temat:
WIELTON
Według mnie zejście trwałe poniżej 7,30 powoduje powrót do szerokiej konsoli 7,30 - 5,75. Kurs pokonał tę barierę dopiero za piątym razem więc powrót nie będzie dobrze świadczył o sile kursu. Przebicie 6,6 łamie rozpoczęty trend wzrostowy. Tak ja to widzę.
Chętnie poznam zdanie odmienne :)
|
|
Get_Inside_Tech napisał(a):Mona napisał(a):Noctiluca juz jest zajęta przez Orzecha :) Hmm.. drugiej takiej spółki jak Noctiluca nie udało mi się jeszcze znaleźć... ;) Jeśli dodanie kolejnej spółki rozwiąże problem to proszę o portfel: NOCTILUCA [70%] , BIOCELTIX [30%] Bioceltix wybrał już kolega (pierwszy wpis na te stronie). BTW Wojtek chyba tego dokładnie nie opisał w regulaminie na pierwszej stronie tego wątku ale każdy uczestnik wybiera tylko jedną spółkę i nie może to być spółka, którą ktoś inny już posiada. Na szczęście rynek jest szeroki ;) Powodzenia
|
|
Hej Wojtek,
A ja poproszę o Allegro.
Zakładam, że wszystkie złe informacje są już w cenie i przy utrzymującej się inflacji konsumenci będą szukali oszczędności wybierając zakupy w internecie a w Polsce tą alternatywą jest Allegro.
Technicznie jesteśmy co prawda przed oporem na 30 zł ale kurs od dłuższego czasu nie chce już spadać ignorując złe informacje (patrz 200mln kary). Zakładam, że tutaj będzie mozolna wspinaczka a górę w 2023.
|
|
Noctiluca juz jest zajęta przez Orzecha :)
|
|
To ja chętnie też wezmę udział  . Jakoś nie było okazji wcześniej.
|
|
Też wyszedłem choć się nie ciszę parafrazując pewnego polityka.
Dla mnie Kęty to solidna spółka ale zobacz, że takiej świecy miesięcznej jak obecna nie ma w historii wykresu Kęt. Do tego podobny obrót jak teraz ostatnio został wygenerowany w 2011 roku. 11 lat temu!
Nie sądzę aby to się skończyło jedynie 20% przeceną. Dla mnie wszystko się rozstrzygnie na 433 zł. Jeśli wytrzyma wsparcie to jest szansa, że 2023 przejdziemy w tej szerokiej konsolidacji 430-600 z jeszcze jedną podbitkę pod dywidendę za 2023, która powinna być solidna, jeśli ją wypłacą. Jeśli padnie wsparcie to możemy spaść do 320 (szczyt przed pandemią). Ale do tego wydaje mi się potrzebna byłaby solidna recesja w 2023, której teraz nikt nie przewiduje w Polsce.
No ale zobaczymy.
|
|
Cześć Masa
Pamiętam, że miałeś fundusz Skarbiec Spółek Wzrostowych swego czasu i zastawiam się czy przy nim zostałeś czy sprzedałeś?
Osobiście zastanawiam się nad wejściem obecnie na długi termin. Dał mi już w przeszłości dobrze zarobić więc nie wiem czy nie jest dobry moment na długoterminową inwestycję. Obawiam się jedynie jeszcze jednego zjazdu na NASDAQ do 9800 ale nie wiem czy się doczekam.
Masz jakieś przemyślenia w tym temacie może?
|
|
mm1001@ Cytat:Jeśli chodzi o konstrukcję, to jednym z prawdopodobnych powodów takiej a nie innej jest to, że TFI niechętnie obejmują akcje które nie są zarejestrowane w KRS i nie są dopuszczone do obrotu. Dzięki za wyjaśnienie kwestii warrantów  . Jednak co do powyższego mam inne zdanie. Nie sądzę aby była to sprzedaż do funduszu w rozumieniu dużych funduszy typu TFI. Rubikon jest funduszem inwestycyjnym a jednak on nie objął 80.000 akcji w cenie 84 PLN. Sądzę, że raczej znaleźli osoby prywatne. Umówmy się, że 6,7 mln zł to są drobne kwoty. Jeśli ja dobrze rozumiem sytuację to pozytyw z tej operacji jest taki, że ktoś jednak zapłaci 84 zł za akcję. Jeśli nie ma w tym drugiego dna to powinno to stabilizować kurs w tych okolicach na dłużej. Jeśli chodzi o czynnik wywołujący podaż to mogę sobie wyobrazić scenariusz, w którym spółka nie będzie w stanie zamknąć faz testowych z 'wielkimi' i środki na działalność operacyjną zaczną się kurczyć ze względy na słabą stroną przychodową. Wtedy kurs będzie się osuwał pod własnym ciężarem. Dla mnie to teraz największe zagrożenia. Te 6,7 mln starczy na pewien czas. Nie liczyłem tego ale na moje oko na jakieś 8-9 miesięcy. Później albo ruszą przychody z któregoś z projektów albo będzie trzeba poprosić rynek o zastrzyk. Aby nie było wątpliwości. Jestem zaangażowany w spółkę więc nie mam powodów jej źle życzyć ;).
|
|
yodyod@
Dziękuję za wyjaśnienie. Podoba mi się pszczelarski przekaz.
Aby układanka mi się złożyła w całość jeszcze dopytam. Rozumiem, że Rubikon obejmie 80000 warrantów po 0,15 PLN a później zrealizuje te warranty i zamieni ja na akcje płacąc za nie po 84 PLN. Czy tak?
Moją wątpliwością jest to czy warranty i akcje mogą istnieć równocześnie bo wtedy oznaczałoby to, że jest tego razem 160000 a nie 80tyś. Wtedy to zmaniłoby radykalnie ten komunikat.
Dzięki!
|
|
yodyod@
Możesz mi wytłumaczyć na czym to polega proszę? Nie znam tego mechanizmu i dla mnie przyznam wygląda to jak jakaś szemrana zagrywka. Podmiot sprzedaje akcje a za to staje się właścicielem warrantów za które dostanie akcje w takiej ilości jaką sprzedał. Czy spółka otrzyma te pieniądze z zapłaty?
Nie rozumiem tego więc jak wiesz jak to ma zadziałać to chętnie się dowiem.
Dzięki!
|
|
Temat:
GOBARTO
Tak na szybko licząc pozostało jakieś 3 mln akcji w obrocie więc licząc po bieżącej cenie to reprezentacja kapitału wielkości jakiś dwudziestu paru milionów złoty więc nie sądzę aby ktoś się pokusił o sąd  . Jak napisałeś to czas i koszty, które chyba łatwiej zaksięgować w stratę niż dochodzić racji.
|
|
Temat:
GOBARTO
@MrBlue2 Dzięki za linki! Z tego wynika, że w zasadzie wielkiej nadziei już nie ma dla tych akcji  CEDROB może zrobić co jedynie mu się podoba. Brakuje mu już niewiele, choć taka sytuacja trwa już parę dobrych lat. Jestem ciekaw jak to się skończy i przede wszystkim kiedy.
|
|
Temat:
GOBARTO
Czy orientuje się ktoś po jakiej cenie CEDROB musi przeprowadzić wykup obowiązkowy reszty akcji jeśli osiągnie już wymagany udział w akcjonariacie? Czy są na to jakieś regulacje prawne?
|
|
Bravo!
Ciekawe jak potoczą się losy spółki w najbliższych miesiącach. Plany mają ambitne i opowiadają z dużą pasją o tym co robią. Pytanie czy tak mała spółka ma szansę zawojować rynek gigantów?
Będę obserwował :)
|
|
kzfr166@ Ten fundusz został najlepszym funduszem 2020 według Parkietu i faktycznie osiągi ma całkiem niezłe. Jedyne co mnie osobiście martwi to to, że jest w bardzo silnym trendzie wzrostowym. Dla mnie problemem jest jego silna korelacja z indeksami Amerykańskimi. Szczególnie NASDAQ'a. Notowania podlegają bardzo dużej zmienności o kilkanaście złotych z dnia na dzień co daje czasem 5-7%. Z własnego doświadczenia napiszę, że należy uważać przy składaniu zleceń odkupienia bo to co jest napisane na stronie mBanku to jedynie "orientacyjne daty realizacji zleceń" jak ostatnio poinformowała mnie pani na infolinii kiedy mimo złożenia zlecenia sprzedaży w określonych godzinach realizacja została wykonana "jeden dzień za późno". Trudno więc zaplanować realizację zysku/straty bo to czasem oznacza 5% różnicy jak napisałem powyżej. Masa@ sorry, że na Twoim wątku ale piszę to abyście nie byli zaskoczeni tak jak ja  . Takie uwagi praktyczne pozwolą Wam lepiej kontrolować inwestycję. Fundusz świetny ale nie wiem czy nie lepiej go zakupić bezpośrednio w Skarbcu ze względu na bardziej kontrolowane punkty wejścia i wyjścia z funduszu. Pozdrawiam!
|
|
Tak z mojego doświadczenia....To "ukrycie" opłat jest bardzo złudne i według mnie celowe po to aby powstrzymać posiadaczy przed realizacją wypłat.
Problem, który mam z funduszami jest taki, że one zarabiają zawsze bez względu na to czy klient zarabia czy traci. I to nie jest fer według mnie.
Analizowana przez was sytuacja jest o tyle OK, że analizujecie okres czasu, w który fundusz zarabia. Natomiast problem dla mnie pojawia się w sytuacji jak fundusz traci. Oczywiście nie widać tego tak na pierwszy rzut oka bo klient ma wrażenie, że aktywa bazowe spadają. Widać to natomiast w rocznym zestawieniu opłat przysyłanym z banku raz do roku. I okazuje się, że nie dosyć, że fundusz spada to jeszcze ciągle pobiera swoje 2,5% o wartości aktywów co de facto oznacza "zjadanie" wpłaconego kapitału. Trochę to denerwujące :(
Sam byłem zdziwiony, że tak to działa niestety :(.
BTW To co napisałem dotyczy dokładnie tego funduszu Skarbca, który kupiłeś :).
Nie to, że zniechęcam ale warto mieć świadomość :)
Pozdrawiam
|
|
Temat:
KERNEL
TraderKRK@ Dobra robota! Tak jak pisałem, to nie są jakieś duże kwoty jak na ich skalę ale mnie bardziej chodziło o wydźwięk tego zdarzenia. Ta informacja mnie uspokaja w sensie takim, że to rutynowa operacja premiowania zarządu za wyniki co z punktu widzenia inwestora jest pozytywne. Fajnie że dopytałeś
|
|
Temat:
KERNEL
anty_teresa@
Dobrze rozumiem, że w ramach programu ktoś objął opcje fantomowe na akcje a teraz zamiast poczekać na spełnienie warunków objęcia akcji (oparte pewnie o osiągnięcie warunków programu motywacyjnego) odsprzedaje te opcje emitentowi?
Trochę magiczna dla mnie ta operacja choć wartość tej transakcji nie jest duża to jej charakter jest zastanawiający. Nie wiem nawet czy to informacja pozytywna (bo firma wykupi tanio opcje n akcje) czy negatywna (bo zarząd wie, że nie spełni warunków programu motywacyjnego i ucieka z opcjami).
Próbowałem odnaleźć informację o programie motywacyjnym i wpadłem a informację z 2014 roku ale według komunikatu ten program skończył się w 2019 roku na koniec którego wyemitowali kolejne akcje pod program motywacyjny. Tyle, że w obecnej informacji powołują się na uchwałę z 2014 roku.
Jest może jest na wątku ktoś kto jest tak długo z firmą i potrafi powiedzieć jaka była chronologia zdarzeń?
|
|
Temat:
KERNEL
Mam serdeczną prośbę do mądrzejszych o wyjaśnienie "na chłopski rozum" o co chodzi z tymi Call phantom options i zastawem akcji? Czy to ma związek z short'ami?
Z góry dziękuję
|
|
grabson@ W mBanku wysyłasz formularz który jest do pobrania na stronie z informacjami o IKZE (tam gdzie są pytania na dole). Do tego załączasz bieżący wydruk CEIDG. Wszystko na adres bm(małpa)mbank.pl W odpowiedzi odstajesz zgodę na większy limit i numer konta na które masz przelać kwotę. Po dosłownie chwili masz już kasę na koncie w systemie. Działa to bardzo sprawnie. Mam nadzieję, że pomogłem. PS: z mlinią nie ma co rozmawiać bo oni wiedzy nie mają na ten temat
|
|
Cytat: Orientuje się ktoś czy w przypadku zawieszenia / likwidacji działalności gospodarczej coś się zmienia ?
Pewnie w przepisach zapomnieli tego ująć ale znając naszą rzeczywistość stawiam na to, że przy składaniu oświadczenia bank sprawdza w CEIDG czy masz działalność aktywną czy zawieszoną, W następnym roku nie przyjmą Twojego oświadczenia i nie będziesz miał możliwości zwiększenia limitu. Tak to na chłopski rozum według mnie działa.
|
|
Exar@ nie wiesz czy ta prezentacja jest gdzieś dostępna? Chętnie rzucę okiem.
|
|
Temat:
RAINBOW
Faktycznie na 180K obrotu dziennego 80K przypadło na ostatnia godzinę Tyle, że kurs chyba połowę dnia wisiał na widłach parokrotnie więc nie dziwi fakt, że większość wymieniono na koniec dnia. Nie ma tabeli transakcji ale ciekawi mnie jakie to duże pakiety były.
|
|
Temat:
RAINBOW
Oxygene21@ Cytat:Wyglądało mi to dzisiaj na sesję odwrotu. 5,50 PLN zaliczyło, myslę ze szykuje się jakieś odbicie w okolice 10-12 pln. A możesz czymś poprzeć swoją wypowiedź? Dzisiaj chyba ktoś w spółce spojrzał na wykres i zakomunikował w ESPI, że analizuje wszystkie opcje i będzie reagował na sytuację. Wydaje się, że ten komunikat miałby zatrzymać spadki bo kompletnie o niczym nie mówi czego już nie wiemy. To, że liczą na lepszy 3 kw nic nie znaczy bo nikt nie wie przecież jak sytuacja się rozwinie i w jakiej części świata sytuacja się poprawi. Trochę słaby ten komunikat według mnie. I jeśli miał na celu zatrzymać spadki to boję się, że będzie miał skutek odwrotny bo Rainbow nic nie może zrobić w obecnej sytuacji. Pytanie ile mają gotówki na przetrwanie okresu bez dochodu.
|
|
Był ktoś może na spotkaniu z inwestorami 6 lutego? Jakoś przegapiłem tę informację :(
|
|
Wiem, że powodów może być całe mnóstwo dlatego pomyślałem, że zapytam na forum.
Wydaje mi się Vox, że taki argument (realizacji potrzeb wykazania się pracowników poza firmą) można załatwić dużo prościej, choćby opcjami na akcje bo jak pracownik zaczyna coś robić "na boku" to zawsze to się źle kończy dla pracodawcy ponieważ takie osoby nie angażują się na 100% w firmie. Obserwowałem takie przypadki niejednokrotnie i to zawsze się źle kończy....zwykle odpływem kluczowego personelu.
Tak czy inaczej dzięki za opinię. Może ktoś coś jeszcze innego podpowie.
Pozdrawiam
|
|
Może mnie naprowadzić ktoś kto ma większe doświadczenie w umowach spółek jeśli chodzi o dzisiejszy komunikat spółki?
Jaką korzyść mają te dwie osoby fizyczne przystępujące do spółki z 40% udziałem skoro Carbon nie wnosi ani środków ani zasobów w rozwój nowo założonej spółki? Przecież oddają kontrolę nad spółką oraz potencjalne zyski.
Czy know-how w dziedzinie Carbon kosztuje aż 60% udziałów?
Z góry dziękuję za jakieś podpowiedzi.
|
|
Temat:
CEDC
Obserwuję spółkę od dłuższego czasu i jak zauważył Kasert najgorsze są te automaty prześcigające się w ustalaniu cen i to z jednej i drugiej strony. Czasami kurs z samego rana podnosi się o paręnaście groszy do góry a o 14:30-15 włączają się automaty i kurs zjeżdża błyskawicznie na dół. Zastanawia mnie determinacja sterującego tymi zabawami ponieważ jest to robione tak, aby nie spowodować jakiejś gwałtownej lawiny a tylko po to aby na niskim obrocie spowodować osuwanie się kursu - tak mi to wygląda przynajmniej.
Ktoś ma jakiś pomysł po co takie rzeczy się robi przecież od kilkudziesięciu sesji mechanizm jest taki sam?
|
|
powiedzmy..... 46,15
|
|
Temat:
TAURONPE
No to ja stawiam.... 5,55 ....bo mi się podoba
|
|
Przepraszam...czy jest znany powód tych wzrostów? Bo chyba minąłem jakąś informację
|
|