PARTNER SERWISU
vredjcvg
34 35 36 37 38
Siwy1984
0
Wpisów: 6
Wysłane: 18 stycznia 2011 08:50:46 przy kursie: 0,42 zł
Witam

Zastanawiam się czemu ostatnio główny udziałowiec (CMS) sprzedał prawie 2 miliony akcji w której udziały ma również Król. Ostatnio w wywiadzie dla TVN CNBC mówił że IV Kwartał nas zaskoczy mile (z założenia nie ufam prezesom bo i tak co oni mówią na ogół jest tyle warte ile mówią politycy czy .... )więc nie rozumiem do końca tego ruchu sprzedania. Chyba że chce zdołować kurs żeby potem tanio kupić. Czekam na wasze opinie na temat tego zabiegu.

Pozdrawiam

bernard
0
Wpisów: 2
Wysłane: 19 stycznia 2011 16:01:49 przy kursie: 0,42 zł
Mnie to też zastanawia. Publikacja wyników wiele nam wyjaśni, tak samo jak odpowiedź na pytanie kto te akcje kupił?

Wie ktoś może kiedy podadzą wyniki za zeszły rok?

kbernot
0
Wpisów: 12
Wysłane: 20 stycznia 2011 07:39:04 przy kursie: 0,42 zł
Do dziś nie ma żadnej informacji na stronie spółki. Rok temu publikacja terminów sprawozdań była 04 stycznia a samo sprawozdanie roczne 01 marca. Szczerze mówiąc to nie wiem jak mam odczytywać tegoroczne opóźnienie.

Siwy1984
0
Wysłane: 1 lutego 2011 21:48:24 przy kursie: 0,45 zł
Widzę, że kurs odbił się po dzisiejszym dniu. Wydaje mi się tylko dlatego, że jutro ma być przedstawiony raport spółki za IV kwartał 2010r. Jak sam prezes powiedział w wywiadzie TVN CNBC, że raport ma być miłym zaskoczeniem.Czy można mu wierzyć to ciężko powiedzieć z resztą przekonamy się jutro ile są warte słowa prezesa. Jak myślicie jaki jest zasięg wzrostów??

Afro
0
Wpisów: 60
Wysłane: 2 lutego 2011 00:16:32 przy kursie: 0,45 zł
Przypuszczam cenę 0.5x w tym tygodniu (jeśli oczywiście wyniki faktycznie zaskoczą, ale pozytywnie!). Jeśli przekroczy ostatnie szczyty 0.60 to droga otwarta na 0,8x i wyżej.
Portfel:

crush00
0
Wpisów: 3
Wysłane: 2 lutego 2011 00:53:12 przy kursie: 0,45 zł
Wygląda to przyzwoicie ale bez szału.

Raport za QIV/2010

Co by nie mówić zysk jest. Szkoda tylko, że nie na operacyjnej.

Siwy1984
0
Wysłane: 2 lutego 2011 07:26:59 przy kursie: 0,45 zł
Czy może ktoś zrobić analizę raportu IV kwartału oraz całego roku (jeśli się da).

Szczepan Łangowski
0
Wpisów: 446
Wysłane: 2 lutego 2011 22:52:38 przy kursie: 0,43 zł
Omówienie sprawozdania finansowego za 4Q Grupy Kapitałowej Centrozap

Z raportem za 4Q inwestorzy Centrozapu wiązali spore nadzieje, dodatkowo były one podsycane przez prasowe wypowiedzi prezesa, iż w sprawozdaniu za ostatnie miesiące 2010 czeka na nas miła niespodzianka. Przesunięcie publikacji raportu o dwa dni mogło również świadczyć o chęci pochwalenia się pozytywnymi wynikami, które miały być rezultatem konsekwentnie prowadzonego procesu inwestycyjnego w kilku segmentach. Raport za 4Q nie jest sprawozdaniem ostatecznym, przedstawione w nim pozycje są w dużej mierze wytłumaczone ogólnikowo, w mojej ocenie ciężko czytającemu jednoznacznie je zinterpretować.

Na pierwszy rzut oka porównując 2010 do 2009 można mieć wrażenie, iż firma dynamicznie się rozwija. Przychody wzrosły z niecałych 100 MPLN do ponad 240 MPLN, suma bilansowa wzrosła ponad dwukrotnie, środki trwałe o ponad 50%. Niestety głębsza analiza pokazuje, iż tak naprawdę wzrosty nie wynikają z rozwoju organicznego grupy będącego pochodną dobrych wyników operacyjnych, tylko finansowe są „na kredyt”, ale nie bankowy tylko na kredyt zaufania inwestorów.

Rok 2010 ciężko nazwać rokiem przełomowym dla grupy, na pewno można go określić mianem roku kolejnych emisji - powoli zaczyna brakować literek w alfabecie aby identyfikować kolejne serie akcji. Taki proces na pewno niema pozytywnego wpływu na obraz spółki na giełdzie, dodatkowo inwestorzy negatywnie postrzegają takie rozwodnienie akcji, nawet prezes w ostatnich wywiadach musiał zapewniać o zaprzestaniu kolejnych emisji aby uspokoić inwestorów na GPW.

Przez chwilę skupmy się liczbach. W rachunku zysków i strat jednym pozytywnym akcentem jest dynamiczny wzrost obrotów, ale to w dużej mierze jest wynikiem niskiej bazy oraz dynamicznie rosnącym przychodom z tytułu handlu energią elektryczną i paliwami (wzrost odpowiednio z 79 MPLN na 179 MPLN oraz 5 MPLN nad 34 MPLN). Gorzej wypada analiza rentowności, co prawda firma w ostatnim kwartale wygenerowała znaczny zysk na poziomie brutto, przez co została ograniczona strata za ostatnie dwanaście miesięcy. Niestety zysk nie jest pochodną poprawy wyników na poziomie operacyjnym tutaj ciągle generowane są spore straty, które z jednej strony są spowodowane przejęciem zobowiązań SSK GKS Katowice, a z drugiej strony koniecznością zawiązywania rezerw na zobowiązania z tytułu tzw. certyfikatów energii kolorowej, które są elementem wsparcia produkcji energii elektrycznej ze źródeł odnawialnych (rezerwy wykazywane są w pozostałych kosztach operacyjnych). Wysoki zysk brutto jest generowany na poziomie wyniku finansowego, a konkretnie poprzez aktualizację wartości przejętych po 10 gr akcji Pronoxu do tzw. wartości godziwej (najprawdopodobniej ceny akcji na koniec 2010) – do tej wyceny mam spore wątpliwości, ale o tym w dalszej części. W RZiS przykuwają uwagę spore koszty finansowe, które są związane z pozyskaniem kapitału. Niestety w sprawozdaniu brak jest szczegółowych informacji na temat tej pozycji, a parę zdań wyjaśnienia na pewno by się przydało.

W bilansie w porównaniu do poprzedniego roku spore zmiany, suma bilansowa wzrosła ponad dwukrotnie. Po stronie aktywów główna pozycja to inwestycje krótkoterminowe, które przedstawiają m.in. udziały w Pronoxie. Tak jak wcześniej pisałem do tej pozycji trzeba podchodzić ze sporą rezerwą – ciekaw jestem opinii audytora na ten temat. Pronox aktualnie jest w trakcie upadłości układowej, słabą sytuację finansową spółki potwierdza rating na naszym portalu D. Wartość księgowa Pronoxu jest ujemna, a zobowiązań do spłaty jest ponad 100 MPLN, w mojej ocenie jest wysokie ryzyko, iż Centrozap będzie musiał aktualizować wartość udziałów w Pronoxie co może mieć wpływ na wartość księgową Centrozapu – z ostateczną oceną tych rozliczeń trzeba niestety się wstrzymać do audytu.

Po stronie pasywów spory wzrost kapitałów podstawowych, który jest wynikiem kolejnych emisji. Niestety ze względu na permanentne straty Centrozap ma spore problemy z systematycznym budowaniem wartości wewnętrznej, co w mojej ocenie jest istotną i bardzo negatywną informacją dla inwestora. Znaczny wzrost zobowiązań i rezerw na zobowiązań jest wynikiem związania rezerw na certyfikaty kolorowej energii, emisji obligacji oraz finansowania zapotrzebowania na kapitał obrotowy poprzez zobowiązania handlowe.

Analiza Cash flow potwierdza wcześniejsze uwagi co do generowanych wyników, firma cały czas generuje ujemne przepływy na działalności operacyjnej w bieżącym okresie to ponad 20 MPLN. Ewidentnie widać, iż core business nie jest w stanie generować nadwyżek gotówki, a firma musi wspomagać się finansowaniem zewnętrznym – do tej pory były to głównie kolejne emisje niestety to źródło powoli zdaje się wyczerpywać i kwestią otwartą pozostaje sposób pokrycia niedoborów gotówki w kolejnych okresach.

Jeszcze klika słów o projektach i sprawach sądowych prowadzonych przez Centrozap. Flagową inwestycją jest realizowana w Republice Komi budowa centrum przetwórstwa drzewnego. Jak powszechnie wiadomo firma ma spore problemy ze znalezieniem inwestora strategicznego, wartość całej inwestycji to ponad 500 MPLN, co znacznie przekracza możliwości finansowe Centrozapu. Sprawozdanie nie przedstawia szczegółowych informacji na temat potencjalnych inwestorów dla tego projektu, dalsze milczenie spółki w tym zakresie może rodzić pewne wątpliwości szczególnie, iż prasa informowała o krytycznych uwagach ze strony Federacji Rosyjskiej odnośnie tempa realizacji projektu. W ostatnim kwartale nastąpił pewien progres w zakresie sprawy sądowej ze Skarbem Państwa o zapłatę ponad 100 MPLN odszkodowania. Sąd Najwyższy oraz Sąd Apelacyjny skierował sprawę do ponownego rozpatrzenia, co daje szanse na wygranie sprawy przez Centrozap. Niestety ciężko określić ostateczny termin oraz sposób rozstrzygnięcia powyższej sprawy, z tego powodu w mojej ocenie ciężko uwzględniać jej wpływ na sytuację finansową grupy.

Podsumowując, inwestorzy którzy czekali na przełom w raporcie 4Q musieli się rozczarować. Centrozap to grupa prezentująca ciągle słabą sytuację finansową, co potwierdza utrzymujący się w strefie zagrożenia rating na naszym portalu. Z punktu widzenia inwestora najważniejsze informacje które wypływają z raportu to ciągłe straty na core businessie, powoli wyczerpujące się zasoby finansowania zewnętrznego, problemy z systematycznym budowaniem wartości wewnętrznej oraz w mojej ocenie spore wątpliwości odnośnie wyceny udziałów spółek będących w upadłości – co może potwierdzać niedowartościowany wskaźnik C/WK. Aktualnie z punktu widzenia fundamentów Centrozap ma niewiele do zaoferowania, ale oczywiście nadzwyczajne zdarzenia (tj. wygranie sprawy z US czy przedstawienie inwestora branżowego dla projektu Komi) mogą spowodować czasowy dynamiczny wzrost cen akcji oraz pozytywnie wpłynąć na sytuację finansową grupy.

www.stockwatch.pl/gpw/centroza...

Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
Edytowany: 3 lutego 2011 09:39

Spit
0
Wpisów: 19
Wysłane: 9 lutego 2011 15:00:47 przy kursie: 0,44 zł
Sprawa odszkodowania dla centrozapu znow w sadzie - juz 1 marca termin rozprawy - co o tym sądzicie?

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 9 lutego 2011 15:06:54 przy kursie: 0,44 zł
Ja mysle ze historia moze zatoczyc kolo czyli pompowanie kursu przed rozprawa a potem : decyzja negatywna lub brak jakiejkolwiek i zjazd !!!

maverickatowice
0
Wpisów: 68
Wysłane: 9 lutego 2011 15:08:34 przy kursie: 0,44 zł
Przed ostatnią rozprawą kurs dość mocno szybował w górę z poziomu bodajże 0.37 nawet do 0.6 Wynikiem tej rozprawy było odroczenie co zostało przez inwestorów dość negatywnie zinterpretowane. Jak na razie szału nie widać, ale jak wiadomo pieniądz lubi ciszę, więc podczas rozprawy mogą zapaść korzystne do CZP decyzje a wtedy na zakupy moze być za późno, sam sie nad zakupami zastanawiam pow czorajszym info o rozprawie...

rafalsmolek
0
Wpisów: 2
Wysłane: 9 lutego 2011 15:19:26 przy kursie: 0,44 zł
Witam, dużo zależy od wyniku rozprawy .. jedno mnie martwi bo główny akcjonariusz parę dni temu miał ponad 9 % udziału a wczoraj patrzę jest 8,7...% czy dobrze zauważyłem że sprzedaje swoje udziały ? i co o tym sądzicie ?

Afro
0
Wysłane: 11 lutego 2011 23:10:16 przy kursie: 0,44 zł
Cytat:
CENTROZAP: Zawiadomienie osoby zobowiązanej

Raport bieżący

Data sporządzenia 2011-02-11
Raport bieżący nr 7/2011
Skrócona nazwa emitenta CENTROZAP
Podstawa prawna Art. 160 ust 4 Ustawy o obrocie - informacja o transakcjach osób mających dostęp do informacji poufnych

Treść raportu

Emitent informuje, że otrzymał w dniu dzisiejszym zawiadomienie od Pana Ireneusza Nawrockiego o następującej treści: "Działając na podstawie art. 160 ustawy z dnia 29 lipca 2005 roku o obrocie instrumentami finansowymi oraz na podstawie Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 15 listopada 2005 w sprawie przekazywania i udostępniania informacji o niektórych transakcjach instrumentami finansowymi niniejszym zawiadamiam, w związku z Postanowieniem Sądu Rejonowego Katowice – Wschód w Katowicach Wydział VIII Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego z dnia 01.02.2011r. o rejestracji podwyższenia kapitału zakładowego Centrozap SA oraz z Postanowieniem Sądu Rejonowego Katowice – Wschód w Katowicach Wydział VIII Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego z dnia 10.02.2011r. uzupełniającego powyższe Postanowienie poprzez wpisanie emisji akcji serii L Centrozap SA, o objęciu w Katowicach z dniem 11.02.2011r. przez Spółkę Agito SA 6.800.000 sztuk akcji Centrozap SA serii L po cenie nominalnej 1,00 zł za każdą akcję. Objęty pakiet akcji stanowi 1,99% udziału w kapitale zakładowym Centrozap SA i daje prawo do wykonywania 6.800.000 głosów na Walnym Zgromadzeniu Centrozap SA. Przed zawarciem niniejszej Umowy Spółka Agito SA nie posiadała akcji spółki Centrozap SA Podstawą dokonania niniejszego zawiadomienia jest fakt, iż obejmująca akcje Centrozap SA – spółka Agito SA jest blisko ze mną związaną w rozumieniu art. 160 ust. 2 pkt 4 lit. a) – w spółkach zasiadam w organach nadzorujących."

Ciekawe czy ktoś wykładając ze swojej kieszeni 1zł za akcje przy cenie giełdowej 0,44zł wie coś więcej od zwykłych akcjonariuszy Think Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale nie można było zrobić wezwania na akcje po 0,50zł i bez problemu zebrać te 6,8mln sztuk akcji?

Drugą rzeczą jest jak zachowa się teraz kurs, bo przecież ktoś nie płaci 1zł za akcję (przy cenie giełdowej 2 razy niższej) gdyby nie wiedział, że kurs akcji będzie w niedługim czasie zmierzał ku północy love4
Portfel:

andriusha
0
Wpisów: 24
Wysłane: 12 lutego 2011 13:29:35 przy kursie: 0,44 zł
W marcu 2009:
- seria J - do 11 530 000 akcji
- seria K - do 30 000 000 akcji

każda po 1 zł.

Też ktoś kupił i nic szczególnego się z kursem nie wydarzyło.
Podobne były domysły, że "coś" jest na rzeczy.

Spit
0
Wysłane: 12 lutego 2011 13:46:56 przy kursie: 0,44 zł
warto dodac ze ten 'Ktos' kto bierze te akcje jest spolka zalezna od CZP o ile sie nie myle ;)

Szczepan Łangowski
0
Wpisów: 446
Wysłane: 12 lutego 2011 20:11:34 przy kursie: 0,44 zł
Afro napisał(a):

Ciekawe czy ktoś wykładając ze swojej kieszeni 1zł za akcje przy cenie giełdowej 0,44zł wie coś więcej od zwykłych akcjonariuszy Think Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale nie można było zrobić wezwania na akcje po 0,50zł i bez problemu zebrać te 6,8mln sztuk akcji?

Zawsze 6,8 MPLN x 1 PLN to daje 6,8 MPLN zastrzyku gotówki dla spółki, a 6,8 MPLN x 0,5PLN tylko 3,4 MPLN.

Afro napisał(a):

Drugą rzeczą jest jak zachowa się teraz kurs, bo przecież ktoś nie płaci 1zł za akcję (przy cenie giełdowej 2 razy niższej) gdyby nie wiedział, że kurs akcji będzie w niedługim czasie zmierzał ku północy love4

Akcje kupuje spółka zależna od Centrozapu, także wszystko mieli się w jednym kotle. Wątpie aby miało to wpływ na kurs.

Spit
0
Wysłane: 14 lutego 2011 14:35:34 przy kursie: 0,44 zł
www.pb.pl/a/2011/02/14/KNF_Cen...

Tak wiec jeszcze teraz 350k kary...

Afro
0
Wysłane: 14 lutego 2011 15:02:18 przy kursie: 0,44 zł
Te 350k to jest bardzo bardzo bardzo zaległa sprawa z 2009 roku, a po drugie to co to jest dla spółki giełdowej, której zysk jest 90 razy większy. Wydaje mi się, że taka błahostka nie wpływa na kurs akcji.
Portfel:

Spit
0
Wysłane: 14 lutego 2011 15:48:52 przy kursie: 0,44 zł
Niestety nadal brak zyskow z działalności operacyjnej - czyli tym - czym sie spolka docelowo zajmuje.

kbernot
0
Wpisów: 12
Wysłane: 15 lutego 2011 12:23:17 przy kursie: 0,42 zł
Afro napisał(a):
Te 350k to jest bardzo bardzo bardzo zaległa sprawa z 2009 roku, a po drugie to co to jest dla spółki giełdowej, której zysk jest 90 razy większy. Wydaje mi się, że taka błahostka nie wpływa na kurs akcji.

Bardziej niż kwota, zaniepokoiło mnie uzasadnienie " bo na kredyt nie było szans". Gdy nie można czegoś robić tak jak należy i w ten sposób tego uzasadniać... dla mnie to sygnał do ucieczki.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

34 35 36 37 38

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,206 sek.

ovcuosoo
qhkzpcne
ycymzcgu
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
xwwxzeiy
panhwegg
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat