PARTNER SERWISU
flxlgrlh
24 25 26 27 28
enforces
0
Wpisów: 1 506
Wysłane: 1 kwietnia 2010 16:11:22 przy kursie: 4,30 zł
mirekadam74 napisał(a):
Widze,że to duże dwudniowe ukryte zlecenie na sprzedaż po 4.45 przestraszyło niektórych inwestorów(ktoś to przecież kupił).Pocieszające są spadające obroty,więc może nie będzie tak źle i znowu ruszymy do góry.

pozdrawiam

dokładnie. ktoś to wziął. i ktoś wcześniej wziął kilka set tysięcy akcji w okolicach 4,3 kiedy poprzednio była próba wybicia z poprzedniego trójkąta.

mnie się wydaje ze tworzymy kolejny trójkąt, o wiele mniejszy,

podstawa trójkąta na 4.36
górne ograniczenie akurat przebiega i pokrywa się z linią trendu średnioterminowego sma30

patrze na wykres na godzinówce

edit. dobre zarty na prima aprilis :P

czyli co - wykres dzienny, srednia krótka 4.3 jako wsparcie?

bo jak nie to negujemy cale wybicie i wracamy na punkt startowy
Edytowany: 1 kwietnia 2010 16:24

enforces
0
Wysłane: 6 kwietnia 2010 08:48:45
jak donosi parkiet bańka cukrowa pękła www.parkiet.com/artykul/914833...

Cytat:
W I kwartale notowania cukru rafinowanego (białego) na giełdzie w Londynie tąpnęły o 32 proc., najwięcej od co najmniej 1989 r. Niezbyt udane były też pierwsze sesje nowego kwartału – ceny zeszły już poniżej 460 USD za tonę. W Nowym Jorku cukier nierafinowany (brązowy) z 29-letniego maksimum z początku lutego staniał o połowę i kosztował w ostatni czwartek poniżej 16 centów za funt (454 gramy), najmniej od dziewięciu miesięcy.

Analitycy nowojorskiej firmy Round Earth Capital liczą, że w II kwartale ceny cukru nierafinowanego spadną o 15–16 procent, a inni obstawiają, że na koniec roku będzie on kosztować nawet poniżej 10 centów za funt.

Według analityków spadki cen cukru są pochodną m.in. ich zeszłorocznych niesamowitych zwyżek. Słodki surowiec zdrożał wtedy o ponad 120 proc., więcej niż miedź czy ropa naftowa, nie mówiąc o akcjach.– Mamy do czynienia z typowym krachem cenowym – mówi o ostatnich spadkach na rynku cukru Mark Hansen z nowojorskiej firmy analityczno-inwestycyjnej CPM Group. Hansen dodaje, że można spodziewać się przejściowej korekty notowań w górę, choć z pewnością ceny nie dojdą do poziomu z końca hossy.

W zeszłym roku chętnie kupowano cukier ze względu na spodziewany jego deficyt na rynku. Okazały się to jednak prognozy kompletnie nietrafione. Obecnie spekuluje się bowiem o nadwyżkach słodkiego surowca. Produkcja w centralno-południowej Brazylii, skąd pochodzi najwięcej cukru na świecie, ma wynieść w rozpoczętym właśnie sezonie 34,1 mln ton, o 19 proc. więcej niż w 2009 r. Tamtejsze zakłady przetworzą 595,5 mln ton trzciny cukrowej.

wydaje się to dla nas bardzo dobra informacja. bo w dłuższym terminie te ceny tak szybko nie wrócą na ówczesny poziom a min. jutrzence pozwoli to na osiągnięcie lepszej marży. zapewne tego rodzaju umowy są zawierane z pewnym uzależnieniem od cen rynkowych, a więc ...

Cytat:

Nie ma jednak wątpliwości, że lepiej wygląda w tym roku sytuacja na rynku surowcowym - czytamy w Rzeczpospolitej. Według Iwańskiego 2010 r. powinien być pod tym względem stabilniejszy. Spadkom cen importowanych towarów powinno w tym roku sprzyjać też oczekiwane umocnienie złotego.

www.portalspozywczy.pl/inne/sl...
Edytowany: 6 kwietnia 2010 08:54

dolarman
0
Wpisów: 594
Wysłane: 7 kwietnia 2010 15:54:34 przy kursie: 4,29 zł
To co się tu ostatnio dzieje jest denerwujące. Wszyscy widzą potencjał, niedowartościowanie spółki, oczekują przejęć a kurs jak huśtawka Think

tOfi
0
Wpisów: 387
Wysłane: 7 kwietnia 2010 16:15:39 przy kursie: 4,29 zł
dolarman napisał(a):
To co się tu ostatnio dzieje jest denerwujące. Wszyscy widzą potencjał, niedowartościowanie spółki, oczekują przejęć a kurs jak huśtawka Think

Osobiście uważam, że trudno dobrze zarobić na JTZ dajmy na to w miesiąc. Dlatego dałem sobie już na dobre spokój z tą spółką...

enforces
0
Wysłane: 7 kwietnia 2010 23:26:25 przy kursie: 4,29 zł
tOfi napisał(a):
dolarman napisał(a):

Osobiście uważam, że trudno dobrze zarobić na JTZ dajmy na to w miesiąc. Dlatego dałem sobie już na dobre spokój z tą spółką...

a no typowa bezwładność kursu spółki. spadamy przez zniecierpliwionych, a obroty mizerne. pod koniec dnia dopiero coś się rusza.

zagłosujcie po proawej stronie na wzrosty to może coś pomoże http://stooq.pl/q/g/?s=jtz

enforces
0
Wysłane: 8 kwietnia 2010 18:21:44 przy kursie: 4,22 zł
Już dużo możliwości dobrania akcji nie powinno być. może się myle. może nie. ale aktualnie jesteśmy na dość mocnym wsparciu fibo 61,8%

kliknij, aby powiększyć

ładnie odbiliśmy się od niego, tam też był dość znaczny popyt który się uaktywnił po tym poziomie co by potwierdzało moje przypuszczenia. jeśli teraz nastąpi odbicie dalej powinniśmy pociągnąć dalej i kto wie może i będą kolejne szczyty. ale do tego daleko.

po obrotach na tym poziomie można przypuszczać że wisi coś w powietrzu. jest to też ten sam poziom z którego poprzednie wybicie startowało. jeśli nastąpi kolejne będzie to świadczyć o sile kursu i w pewnym stopniu jego przewidywalności.

oczywiscie pewnie będzie niespodzianka bo w 100% nie da się niczego przewidzieć. może być zupełnie na odwrót

oscylatory daja pewne pole do popisu w górę aniżeli w dół. radzę spojrzeć na oscylator Roc mówiący o dynamice zmiany.

w mojej ocenie prawdopodobieństwo ruchu powrotnego (tzn. w stronę północy) jest wyższe aniżeli dalszego obsuwania kursu [oceniam na podstawie wykresu i oscylatorów oraz obrotów min. dzisiejszych]. oczywiście jeszcze kilka sesji możemy dreptać w miejscu ze wzgledu na szeroki rynek i wig20

dolarman
0
Wysłane: 8 kwietnia 2010 19:42:51 przy kursie: 4,22 zł
enforces napisał(a):
Już dużo możliwości dobrania akcji nie powinno być. może się myle. może nie. ale aktualnie jesteśmy na dość mocnym wsparciu fibo 61,8%

kliknij, aby powiększyć

ładnie odbiliśmy się od niego, tam też był dość znaczny popyt który się uaktywnił po tym poziomie co by potwierdzało moje przypuszczenia. jeśli teraz nastąpi odbicie dalej powinniśmy pociągnąć dalej i kto wie może i będą kolejne szczyty. ale do tego daleko.

po obrotach na tym poziomie można przypuszczać że wisi coś w powietrzu. jest to też ten sam poziom z którego poprzednie wybicie startowało. jeśli nastąpi kolejne będzie to świadczyć o sile kursu i w pewnym stopniu jego przewidywalności.

oczywiscie pewnie będzie niespodzianka bo w 100% nie da się niczego przewidzieć. może być zupełnie na odwrót

oscylatory daja pewne pole do popisu w górę aniżeli w dół. radzę spojrzeć na oscylator Roc mówiący o dynamice zmiany.

w mojej ocenie prawdopodobieństwo ruchu powrotnego (tzn. w stronę północy) jest wyższe aniżeli dalszego obsuwania kursu [oceniam na podstawie wykresu i oscylatorów oraz obrotów min. dzisiejszych]. oczywiście jeszcze kilka sesji możemy dreptać w miejscu ze wzgledu na szeroki rynek i wig20

Jestem podobnego zdania, chociaż przeze mnie przemawiają również prywatne oczekiwania :), sporo zainwestowałem w tę spółkę i mam nadzieje że sie nie pomyliłem..

enforces
0
Wysłane: 9 kwietnia 2010 11:44:48 przy kursie: 4,38 zł
no to fani czekolady mamy przewidziane odbicie, teraz co dalej?

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 9 kwietnia 2010 11:54:03 przy kursie: 4,38 zł
dalej musimy pokonać 4,62.
@Enforces, spójrz na wykres. nie chcę być Jasiem, któremu wszystko tylko z jednym sie kojarzy, ale jakiś taki twór podobny do ORGR od początku lutego się rysuje. tyle, że położna chyba trzepnęła głową tego stworka o posadzkę...

enforces
0
Wysłane: 9 kwietnia 2010 13:21:27 przy kursie: 4,38 zł
krewa napisał(a):
dalej musimy pokonać 4,62.
@Enforces, spójrz na wykres. nie chcę być Jasiem, któremu wszystko tylko z jednym sie kojarzy, ale jakiś taki twór podobny do ORGR od początku lutego się rysuje. tyle, że położna chyba trzepnęła głową tego stworka o posadzkę...

ze niby to coś w lutym to jedno ramie? tylko mi nie pasuje to że pomiedzy lutym a niby głową mamy wahania kursu. wydaje mi się ze tego elementu w ogóle nie powinno być przy ogr

prędzej taka formacja byłaby przy koncu grudnia ze szczytem w styczniu ale to bardziej jakas hydra z dwoma głowami

a teraz gratka w czekoladzie!!
Cytat:

Dziennik Rzeczpospolita donosi, że najprawdopodobniej jeszcze w tym półroczu właściciela zmieni kontrolny pakiet akcji Zakładów Przemysłu Cukiernicznego Mieszko S.A. Nie wiadomo jednak, kto jest zainteresowany przejęciem producenta słodyczy z Raciborza. Karty w ręku ma Unicredit Group.

www.naszraciborz.pl/aktualnosc...

hello1

dziwnym zbiegiem okoliczności Kolański zapowiedział w tym samym terminie przejęcie

reszta artykułu

Cytat:
Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumenta wydał zgodę na przejęcie przez Unicredit Group spółki Central European Confectionery Holdings (CECH). Unicredit to jeden z największych banków prywatnych w Niemczech, należący do międzynarodowej grupy bankowej i finansowej UniCredit Group. CECH z kolei jest grupą holdingową, która posiada 66 proc. akcji spółki Mieszko. Kontrolę nad raciborską spółką stracił na rzecz Unicredit łotewski fundusz Alta.

Unicredit nie kryje, że chce się pozbyć pakietu akcji Mieszka. Od zeszłego roku szuka już chętnego na jego zakup. Zarząd Mieszka informuje, że zamierza w tym roku wydać na zakup i modernizację maszyn prawie 14 mln zł. W 2009 r. miała 243,2 mln zł przychodów oraz 8,8 mln zł zysku netto. Tegoroczny przychód i zysk mają być wyższe.
Edytowany: 9 kwietnia 2010 13:33

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 9 kwietnia 2010 13:38:28 przy kursie: 4,38 zł
ale w tej sytuacji wolałbym mieć MSO na rachunku ;) tyle, że w oderwaniu od potencjalnego przejęcia Mieszko jest w tej chwili ciut za drogi

enforces
0
Wysłane: 9 kwietnia 2010 14:10:37 przy kursie: 4,38 zł
krewa napisał(a):
ale w tej sytuacji wolałbym mieć MSO na rachunku ;) tyle, że w oderwaniu od potencjalnego przejęcia Mieszko jest w tej chwili ciut za drogi

dla przypomnienia...

Jutrzenka kredyt 85mln + tegoroczny zysk

66% akcji mieszka to około 27mln akcji, tyle miał CECH potem ALTA a teraz UNI CREDIT

Alta odkupiła te akcje od cechu [nie mozna znaleźć po jakiej cenie]. po czym przy problemach finansowych zastawili 27mln akcji o wartości nominalnej 1zł (nie znalazlem jaką wielkość wierzytelności zabezpieczali, ale może to bylo tylko 27mln zł a może trochę wiecej np. 50mln zł] Nawet niech to będzie wierzytelność 50mln zł i teraz Uni Credit nie dostaje zwrotu wierzytelności, przejmuje akcje o WARTOŚCI 71 mln ZŁOTYCH gdzie przy tym założeniu ma już na samym wstępie 20mln zł zysku. Przypomnę ze wtedy kurs Mieszka był na poziomie 2,63zł. Teraz jest po 3.03 i policzmy: 3.03zł * 27 000 000 akcji = 81 800 000zł. Czyli nie 10, nie 20, a 31 mln zł zysku dla unicredit.

Do tego można dorzucić jakąś premie dla UniCredit za sprzedaż tego pakietu akurat Jutrzence i mamy okrąglutkie 85 000 000zł czyli tyle ile Jutrzenka dostała kredyciku.

Proste?

Unicredit zadowolony bo się pozbył akcji, zarobił

Jutrzenka zadowolona bo ma nowe przejęcie i powiększy grupe

Mieszko trafia do branżowego inwestora

Czyż to nie jest prawdopodobne?

Edytowany: 9 kwietnia 2010 14:11

moniab
0
Wpisów: 6
Wysłane: 9 kwietnia 2010 17:34:21 przy kursie: 4,38 zł
WITAM;
zawiesili mnie ale juz jestem

www.naszraciborz.pl/aktualnosc...

Maspex kupi Mieszkoking king . Prosze zwrocic uwage kto jest obecnie Prezesem Zarzadu ... Pan Tomasz TowpikShhh , a gdzie pracował Pan Towpik ... "Pracował jako Prezes Zarządu między innymi w Lubella S.A." chyba z maspexem sie dogada

1. jestem na mieszku dlaczego?
2.wg mnie to maspex kupi mieszko i tu sie da zarobic szybciej jtz bedzie przejmowac pózniej
3 potem przeskok na jtz chyba ze wezmnie mieszko, lepiej miec akcje m
4 wedel dla jtz to jak sucharek dla szczerbatego za drogi
5 sprzedaz dop po prezent wynik za 1 kw -wzrost kursu lepsza cena
6 jeszcze miesiac kiszenia na m jak i na jtz
7 zycze soolidnych zysków a co tam

latrell
0
Wpisów: 37
Wysłane: 9 kwietnia 2010 18:51:01 przy kursie: 4,38 zł
moniab napisał(a):
WITAM;

Maspex kupi Mieszkoking king .

...przyznam się, że coś może być na rzeczy. Znajomy był jakiś czas temu w Maspexie i mówił, że szykują się w firmie do jakiegoś dużego przejęcia. Czy będzie to Mieszko? Wykluczyć tego nie można.

...dodam tylko, że siedze w JTZ i z tej perspektywy wolałbym, żeby to JTZ przejeła Mieszka. Zobaczymy jak się sytuacja rozwienie, ale wierzę że Pan prezes będzie miał dla nas miłą nowinkę niedługo Dancing

yzy123
0
Wpisów: 8
Wysłane: 9 kwietnia 2010 19:00:09 przy kursie: 4,38 zł
nie spieszcie sie tak z tym przejeciem.. w Mieszku sa problemy tzw. natury prawnej - ktokolwiek to kupi, prawdopodobnie będzie musiał użerać się jeszcze z syndykiem Estończyków, bo ten ma roszczenia wobec UniCredit

to po pierwsze, po drugie, nie jest wcale pewne że branżowy który się Mieszkiem zainteresuje, będzie chciał płacić premię wobec wyceny giełdowej, stawiałbym raczej że będzie odwrotnie, tzn. czy ktoś nie rzuci oferty po 2-2,5 zł, bo Mieszko jest już jednak dosyć drogi

po trzecie, i to już byłby bardziej pozytyw, w przeszłości były rózne plany łączenia Mieszka z zagranicznymi firmami z regionu... może coś z tych pomysłów powróci, bo UniCredit nie jest jedynym bankiem inwestycyjnym, który ma niechciane aktywa z branży 'czekoladowej'

to tyle, akcji Mieszka nie mam, ale śledzę losy firmy z racji tego że lubię Zozole ;-)

dolarman
0
Wysłane: 9 kwietnia 2010 19:19:45 przy kursie: 4,38 zł
Ja Wam powiem coś ciekawszego. Niedawno rozmawiałem z jednym z managerów wyższego szczebla Maspexu. Po rozmowie jestem na 99% przekonany że Mieszko nie jest ich obiektem westchnień.
Mają podobno duży podmiot do przejęcia na jednym z południowych rynków - Czechy/ Rumunia. A w polsce obecnie celem teoretycznie może być Wedel, ale...- jest jeszcze jeden bardzo pważny deal - Shhh Shhh trwają rozmowy o bardzo silnej kooperacji z PepsiCo. Wiem że jest to bardzo ważny i perspektywiczny dla Maspexu temat. Pomyślcie jakie możliwości dla wiodących marek Maspexu; Tymbark, Kubuś ma świetnie rozbudowana siatka dystrybucyjna nie tylko w Polsce ale i całej Europie Silenced

enforces
0
Wysłane: 9 kwietnia 2010 20:29:59 przy kursie: 4,38 zł
Cytat:
prosze zwrocic uwage kto jest obecnie Prezesem Zarzadu ... Pan Tomasz TowpikShhh , a gdzie pracował Pan Towpik ... "Pracował jako Prezes Zarządu między innymi w Lubella S.A." chyba z maspexem sie dogada

no właśnie to może też być kontrargument ze wlasnie maspex nie kupi mieszka. nie wiadomo w jakich relacjach się rozstali i dlaczego

Cytat:
stawiałbym raczej że będzie odwrotnie, tzn. czy ktoś nie rzuci oferty po 2-2,5 zł, bo Mieszko jest już jednak dosyć drogi

tym lepiej dla potencjalnego kupca

Cytat:

Ja Wam powiem coś ciekawszego. Niedawno rozmawiałem z jednym z managerów wyższego szczebla Maspexu. Po rozmowie jestem na 99% przekonany że Mieszko nie jest ich obiektem westchnień.

całe szczęście

mnie nadal interesuje fakt po co ten kredyt... "wielocelowy". Z historii spółki nie mogę sobie przypomnieć podobnego komunikatu. Tym bardziej mnie to intryguje, ciekawi. Szczególnie że kredyt został udzielony nie jtz a podmiotowi zależnemu tzn. colianowi

@dolarman dziś chyba możesz być zadowolony z sesji. w końcu konkretny kierunek

Edytowany: 9 kwietnia 2010 20:32

dolarman
0
Wysłane: 9 kwietnia 2010 20:43:09 przy kursie: 4,38 zł
enforces napisał(a):
[quote]

@dolarman dziś chyba możesz być zadowolony z sesji. w końcu konkretny kierunek

Grzechem byłoby marudzić, jednak w naprawde dobry humor wprawi mnie dopiero przebicie najbliższych oporów

dolarman
0
Wysłane: 14 kwietnia 2010 09:45:45 przy kursie: 4,43 zł
enforces - co myślisz o ostatnich kilku dniach na JTZ??
Uklepywanie podłoża do dalszego wybicia?

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 14 kwietnia 2010 09:50:27 przy kursie: 4,43 zł
Narazie oczekiwanie :) mysle ze ostatni falszywy start byl wynikiem oczekiwania na rozstrzygniecie dotacji z UE ktore mialo sie rozstrzygnac do konca marca z tego co slyszalem niestety zabraklo paru pkt :( wiec narazie nici.
Teraz czekamy na inny impuls, na wyniki bym za bardzo nie czekal mysle ze dopiero jak dojdzie do jakiegos przejecia zaczniemy wzrosty a kiedy to nastapi ??
Moze jutro a moze za pare miesiecy :(

Nie pozostalo nic innego jak pozostac cierpliwym, choc z tym coraz trudniej patrzac jak inni rosna :( salute

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

24 25 26 27 28

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,046 sek.

ftzbcoql
jzrtsqcn
fensqxdq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
gpqcunbg
jmgdihzd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat