euotmpjy
Advertisement
PARTNER SERWISU
chpinzgd
2 3 4 5 6

Moderacja optymalna

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 7 stycznia 2011 08:55:09
Punkt poprawiłem, tj. doprecyzowałem i brzmi teraz dużo łagodniej. Mam nadzieję, że nie budzi wątpliwości.

Tadek zamówił kolejnego bana [na którymś ze swoich nicków] i dał ku niemu powody. Niestety zrobił sobie z SW miejsce do podbijania wątków swoich [stratnych] spółek oraz poligon doświadczalny "ile wytrzyma WD". Można rozmawiać o wszystkim, ale nie w klimacie trollingu.
Edytowany: 7 stycznia 2011 10:24

plynacyzrynkiem
0
Wpisów: 1 344
Wysłane: 7 stycznia 2011 11:57:19
z jednej strony forum pilnowac trzeba, zeby nie bylo syfu, przepychanek slownych, czy wrecz proby manipulacji kursem, z drugiej strony, czlowiek sie przyzwyczaja, zaczyna czuc troche jak wsrod swoich i nagle mu cos tna albo dopisuja (sic!)...zbyt mile to nie jest; zbyt malo wolnosci zostalo na naszym forum;

WatchDog
50
Wysłane: 7 stycznia 2011 11:59:29
Tyle wolności ile odpowiedzialności.

Nie rób manipulacji z tego, że moderator dopisał Ci [wymagany regulaminem] cytat do linku, bo Tobie się nie chciało.
Edytowany: 7 stycznia 2011 12:02

plynacyzrynkiem
0
Wysłane: 7 stycznia 2011 12:03:13
wydaje mi sie, ze cale niezrozumienie wynika z "poczucia sie jak u swoich"
czy wlasciciel baru* powinien traktowac bar wylacznie jak swoja wlasnosc czy juz jako instytucje publiczna, w ktorej stali bywalcy zostawiaja czesc siebie? Kiedys byles rad, gdy wpadl ktos wyprodukowac pare zdan czy wykresow, teraz obowiazuja ocena/wycena co wartosciowe co nie

*baru/kawiarni/gawedziarni czy tez forum dyskusyjnego

WatchDog
50
Wysłane: 7 stycznia 2011 12:06:59
Są bary, a także speluny, mordownie, w których bywalcy czasem dosłownie zostawiają część siebie blackeye
Dążę jednak w kierunku restauracji, albo eleganckiego klubu. Można się dobrze czuć, jednocześnie cały czas trzymając się zasad i kodu zachowania.

WatchDog
50
Wysłane: 7 stycznia 2011 12:14:10
TadekMazurek napisał(a):
Wobec tak jaskrawych przejawów dobrej woli uroczyście ślubuję nie napisać nic na wątkach Bioton, Petrolinvest, MCI aż do końca stycznia. A na wątku 11bit aż do końca świata.

Ale odblokuj mi to konto. Dwa tygodnie bana za niewinność to przesada.

Po co Ci konto, jak nie zamierzasz pisać.
Przypominam, że użytkownik zgodnie z regulaminem może mieć tylko jedno konto. Ty masz ich już sporo, i większość jednak nie jest zbanowana.
Bez odbioru przez najbliższe 14 dni.
Edytowany: 7 stycznia 2011 12:14

plynacyzrynkiem
0
Wysłane: 7 stycznia 2011 12:16:23
WatchDog napisał(a):

Nie rób manipulacji z tego, że moderator dopisał Ci [wymagany regulaminem] cytat do linku, bo Tobie się nie chciało.

alez oczywiscie, ze mozna tak to podciagnac, ale Ty to napisales; dopisywanie slow do moich slow jest jeszcze gorsze, niz kasowanie postow bez ostrzezenia

nie oszukujmy sie, forum powstalo z wypowiedzi ludzi, nie dzialan moderatorow; bez ludzi bedziesz mial sama jakosc, ale bez wypowiedzi blah5

moim skromnym zdaniem rozne sa sposoby na dbalosc o jakosc forum; w szczegolnosci kazdy uzytkownik moze lubic posty na rozne tematy lub roznych uzytkownikow, i przydaloby sie narzedzie do ignorowania (tak jak jest do obserwacji) niektorych watkow (pisalem o tym pare dni temu w watku z sugestiami);

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 7 stycznia 2011 12:39:17
plynacyzrynkiem,

wiem co masz na myśli. Jako użytkownik ze sporym stażem i zdecydowanie mający wiele do powiedzenia z sensem, chciałbyś być traktowany z należnym szacunkiem ze strony SW - co jest logiczne. Podobnie jest w moim przypadku i chyba każdego kto zabiera głos w dyskusjach, czyli daje forum coś od siebie.

Polityka SW polega jednak na rozwoju, zdobywaniu nowych aktywnych użytkowników. Sporo się od nich wymaga (regulamin). Dlatego wszyscy się starają, a na pewno ja, traktować równo tych nowych jak i "starych". SW nie zamierza być elitarnym klubem dla wybranych, ale miejscem dla wszystkich.
Stąd także wycinanie postów osób ze sporym stażem (akurat nie pamiętam abym wycinał coś u Ciebie, ale jako jeden z moderatorów biorę też za to pośrednią odpowiedzialność).

PS. Kilkakrotnie wycięto też moje posty, ale nie mam do nikogo o to pretensji, bo wiem że był jakiś powód. Nigdy się na to nikomu nie skarżyłem.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

WatchDog
50
Wysłane: 7 stycznia 2011 12:51:04
plynacyzrynkiem napisał(a):
nie oszukujmy sie, forum powstalo z wypowiedzi ludzi, nie dzialan moderatorow; bez ludzi bedziesz mial sama jakosc, ale bez wypowiedzi blah5

Mylisz przyczynę i skutek.
Zobacz ile kto włożył w forum - wiele wkładu mieli Użytkownicy, ale forum jest regularnie nawożone analizami tworzonymi zawodowo przez analityków SW. Ludzie przychodzą tutaj czytać o spółkach, a nie o tym kto ma jakie skarpetki, albo co sobie kupi jak sprzeda Petrola za tysiaka (potem: stówę, teraz raczej dycha jest targetem).
Natomiast forum na pewno nie powstało z wypowiedzi ludzi, którzy albo są wiecznie niezadowoleni, albo szukają zaczepki, albo im się nie chce wcisnąć paru klawiszy, żeby stworzyć posta, a nie ogryzek. Sam krytykowałeś Kamila za jego analizy techniczne, a swoich Ci się robić nie chciało. Ten sam przypadek co z linkiem - Copy/Paste było za trudne, ktoś zrobił to za Ciebie, ale więcej nie zrobi - prościej będzie kliknąć Delete.

Niestety, dlatego że opisane wyżej zjawisko jest na dłuższą metę nie do powstrzymania, z forum zniknęło parę dziesiątków ludzi, którzy przestali się tutaj dobrze czuć zanim rozpoczęła się ścisła moderacja.

plynacyzrynkiem
0
Wysłane: 7 stycznia 2011 13:02:52
mysle, ze rozumiem cele SW, co nie zmienia faktu, ze nie akceptuje takich metod dzialania

wpadam tu, zeby przeczytac cos ciekawego i sie odprezyc, a atmosfera nie wiedziec co po sie zageszcza i przypomnina ...(tu jest niech kazdy sam sobie wpisze; jak dla mnie szkole podstawowa). W kazdym razie przestala byc swobodna, a gdzie nie ma swobodnej atmosfery tam tez nie ma prawdziwej wymiany mysli

sa metody eleganckie i silowe, a sw jest obecnie moderowany silowo, niestety. Nigdy, ani razu, nie napisal do mnie moderator, ani na maila ani na PW, ze cos nie tak napisalem. Zrozumialbym, gdybym kogos obrazal albo manipulowal kursem, to drugie na pewno nigdy nie mialo miejsca. Zwyczajnie posty uzytkownikow sa wywalane wg subiektywnego gustu. Nie pisze tego ze wzgledu na jeden post, przez wiele miesiecy to ignorowalem - przykladowo wiele moich postow zostalo wywalonych jak zbyt lakoniczne czy "ircowe". Czasem jedno slowo mowi wiecej niz cala strona, zreszta nie o to chodzi - to uzytkownicy powinni to oceniac, czytajac lub ignorujac post, a nie moderatorzy

Gdy zobaczylem moj post powiekszony o cytat, poczatkowo zaczalem sie zastanawiac, czy nie za malo spie ostatnio albo cos w tym stylu. Zwyczajnie nie moglem uwierzyc w takie dzialanie SW, myslalem, ze mam dziury w pamieci i sam to wstawilem. Ale nie, to tylko upiekszanie forum.
Dopisujac, nawet cytat, do cudzego postu, bardzo latwo zmienic idee autora. Ciezko tez nazwac te metode elegancka (odnoszac sie do postu WD, ktory pisze o eleganckim klubie)

w dzisiejszych czasach, gdy szalenstwo ludzi ogarnelo odnosnie praw autorskich, moznaby wrecz napisac, ze moderatorzy ingeruja we wlasnosc intelektualna uzytkownikow (czemu nie)

Edytowany: 7 stycznia 2011 13:03

plynacyzrynkiem
0
Wysłane: 7 stycznia 2011 13:04:53
WatchDog napisał(a):
Sam krytykowałeś Kamila za jego analizy techniczne, a swoich Ci się robić nie chciało.

wrzucilem ich dziesiatki jesli nie setki, chyba, ze wszystkie juz skasowales...zreszta paru forumowiczow mnie poparlo, ze istotnie roznily sie jakosciowo

Edytowany: 7 stycznia 2011 13:06

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 7 stycznia 2011 13:18:36
Płynący napisał(a):
Gdy zobaczylem moj post powiekszony o cytat, poczatkowo zaczalem sie zastanawiac, czy nie za malo spie ostatnio albo cos w tym stylu. Zwyczajnie nie moglem uwierzyc w takie dzialanie SW, myslalem, ze mam dziury w pamieci i sam to wstawilem. Ale nie, to tylko upiekszanie forum.

WD, mi się przydarzyło coś podobnego na Borku wczoraj. To jest niedopuszczalne. Do dzisiaj nie jestem pewien czy napisałem to co zniknęło, czy wydarzyło się to tylko w mojej głowie blackeye

Myślę, że każda interwencja moderatora powinna z automatu wysyłać prywatną wiadomość do autora. Ewentualnie powinno być krótkie pole do wpisania przyczyny podczas kasowania postu. Żeby nie było wątpliwości. Myślę, że to poprawiłby wizerunek moderatorów Eh?
Klika się i sprzedaje ;-)

WatchDog
50
Wysłane: 7 stycznia 2011 13:21:57
Musiałbym powiększyć załogę dwukrotnie.
Mam tylko jedną radę, zresztą przeczytaną na Twoim avatarze. W razie wątpliwości... nie pisać. Jeden się chce odprężyć, a drugi właśnie traci pieniądze. Cały czas jesteśmy na giełdzie i rozmawiamy o pieniądzach, a im się zawsze należy szacunek.

PS To wczoraj było niedopuszczalne, post został już uzupełniony o stosowną notkę.

plynacyzrynkiem
0
Wysłane: 7 stycznia 2011 13:25:11
jeszcze a propos analiz, i juz na dzis koncze; wnioski prosze wyciagac samodzielnie ;)

"słownik języka polskiego" napisał(a):
analizować
1. dokonywać operacji myślowej polegającej na dokładnym rozważeniu problemu, wyodrębnieniu pewnych jego cech; 2. odpowiednio zestawiać i opracowywać dane, przez porównywanie i wyciąganie wniosków na temat istoty zjawiska, jego rozwoju w przyszłości itp.; 3. określać skład czegoś za pomocą metod laboratoryjnych

Edytowany: 7 stycznia 2011 13:25

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 7 stycznia 2011 18:59:36
v3nom napisał(a):
Myślę, że każda interwencja moderatora powinna z automatu wysyłać prywatną wiadomość do autora. Ewentualnie powinno być krótkie pole do wpisania przyczyny podczas kasowania postu. Żeby nie było wątpliwości. Myślę, że to poprawiłby wizerunek moderatorów Eh?

Jeżeli to jest technicznie możliwe, to naprawdę dobry pomysł.
Na pewno byłoby to lepsze rozwiązanie niż pisanie powodów na wątku - po co wszyscy mają czytać, że ktoś nie potrafi np. wstawić linku zgodnie z regulaminem...
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 8 stycznia 2011 13:02:34
Każdy użytkownik na forum powinien znać regulamin przed napisaniem posta.

Jak widac problemem jest to że to moderatorzy są zbyt uprzejmi i nie kasują całego posta tylko zdania które ten regulamin łamią.
Lub dodaja linki mimo że post bez linków jest niezgodny z regulaminem.

I to tutaj jest wg. mnie problem.

Wnioskuje zatem o kasowanie postów niezgodnych bez ingerencji w posta.

Co do wysyłania emaila to rozumiem że chcecie aby moderator się tłumaczył z tego że cięzko pracuje aby wszystkie posty na forum były zgodne z przyjetym regulaminem.

Dla mnie jednoznaczne jest to, że jeżeli post wyleciał to był z regulaminem niezgodny.
I na tym zamknałbym ten temat.
Dla usera jest to wystarczający sygnał, że musi przeczytać regulamin jeszcze raz.
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl

plynacyzrynkiem
0
Wysłane: 8 stycznia 2011 15:10:48
Dapi napisał(a):
Dla usera jest to wystarczający sygnał, że musi przeczytać regulamin jeszcze raz.

jednym slowem ludzie dla forum, a nie forum dla ludzi
bardzo daleko rozmijacie sie z idea utrzymania zwyklego porzadku na forum, proponuje jeszcze sugerowac wypowiedzi uzytkownikom

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 8 stycznia 2011 17:01:07
Mylisz pojęcia.

Mamy mnóstwo sygnałów że wątki są zasmiecone i bardzo trudno je sie czyta - jeżeli ktoś to robi wstecz - a jak się okazuje jest sporo takich userów.
Forum zgodne z regulaminem jest właśnie po to zgodne z regulaminem aby było przyjazne userom.
Forum jest otwarte na wszelkie zainteresowania userów związane z tematyką inwestycyjną, tylko określone posty i wątki należy zakładać na właściwych subforach.

To jest ukłon w stronę tych userów którzy na wątku spółki chcą czytać tylko o spółce i tych którzy "lubią sobie pogadać" na inne tematy okołogiełdowe.

To bardzo przyjazne forum, wymaga tylko przyjęcia określonych tutaj zasad a nie "przenoszenia złych nawyków z innych portali".
Przykładowy brak linku przy wiadomości z gpwinfostrefy to łamanie zasad licencji na ww. stronie. Za rozpowszechnianie takiej wiadomości to user może być pociągnięty do odpowiedzialności. Moderatorzy czynią odpowiednie starania aby tak się nie stało.

Praca moderatora to praca dla userów i zgodnie z drogą którą nakreslił WD dla tego portalu

Odrobina dobrej woli i wysiłku i wszyscy będą zadowoleni.
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl
Edytowany: 8 stycznia 2011 17:11

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 8 stycznia 2011 22:29:10
Dapi - ja rozumiem to wszystko co napisałeś.
Wiem - że Tadek (pod różnymi nickami) jest prowokantem, którego intencje trudno odgadnąć.
Ale nie pojmuje dlaczego ten wątek jest rownież moderowany i znikaja wpisy np. płynącego.
Jakieś pole do szczerych do bólu rozmów trzeba pozostawić wolnym od moderacji.

Pozostała część forum niechaj pozostanie w dotychczasowej moderacji, która mi zresztą odpowiada.

WatchDog
50
Wysłane: 9 stycznia 2011 01:13:39
Nie popadajmy w paranoję...
Sprawdziłem właśnie, że żaden post Płynącego nie został z tego wątku skasowany.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

2 3 4 5 6

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,258 sek.

chocubzt
xnidwmjj
gdssyshj
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 405,22 zł +387,03% 97 405,22 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
fqshztyz
axxndkor
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat