0 Dołączył: 2009-01-19 Wpisów: 1 506
Wysłane:
1 marca 2011 10:08:30
co myślicie o tej branży? ostatnio od 2007 r niedoceniana ze względu na brak spektakularnych wydarzeń i raczej dużo negatywów. Ostatnio Odlewnie zaczęły informować o znaczących umowach, a dodatkowo Ferrum podpisał list intencyjny. Branża ogólnie obarczona pewnym rynkowym ryzykiem, ale biorąc pod uwagę że ostatnio ceny surowców ostro szaleją jest szansa na wypracowanie zysków. I mam tutaj na myśli bardziej spółki pokroju Ferrum, które są wyspecjalizowane i zaawansowane technicznie dość mocno (produkcja rur, spawanie prądem o wys. natężeniu, spawanych spiralnie i spawanych wzdłużnie itd).
|
0 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 498
Wysłane:
15 marca 2011 00:18:48
Jednak wydarzyło się coś spektakularnego. Kawałek artykułu z Onetu. Cytat:Ocenia się, że w obliczu problemów staną firmy uzależnione od japońskiej stali, m.in. południowokoreańskie stocznie. Także i w tym wypadku mogą wystąpić problemy z dostawami i wzrost cen.
W Korei Południowej znajdują się trzy największe stocznie świata - Hyundai Heavy Industries, Daewoo Shipbuilding oraz Marine and Samsung Heavy Industries.
- Według doniesień, trzęsienie ziemi dotknęło zakłady produkujące ok. 20 proc. japońskiej stali – mówi Kim Hyun-tae, analityk Hyundai Securities w Seulu. – Zakłóci to funkcjonowanie branży, w której Japonia jest światowym liderem i eksportuje ok. 40 proc. produkcji. Jednocześnie wzrośnie popyt na stal, ponieważ na ogromną skalę ruszy odbudowa zniszczeń – dodaje.
Nippon Steel Corp, producent stali numer 4 na świecie, poinformował w niedzielę, że odwiesza funkcjonowanie wszystkich swoich zakładów z wyjątkiem Kaimishi, położonego na północy kraju. Konkurencyjny JFE Holdings podał w poniedziałek, że z powodu braku prądu jest zmuszony zawiesić dostawy z huty położonej niedaleko Tokio.
W poniedziałek JFE Steel Corp, piąty producent stali na świecie, wstrzymał produkcję w hucie niedaleko Tokio. Nippon Steel był zmuszony zamknąć dwa nieduże zakłady.
- Jeśli ceny wzrosną o 10 proc., zyski stoczni spadną o ok. 1,5 proc. – uważa Lee Ji-hoon, analityk SK Securites, dodając, że ok. 15 proc. stali wykorzystywanej przez koreańskie stocznie pochodzi z Japonii.
Na problemach z dostawą i presji cenowej skorzysta koreański producent stali POSCO. Jego akcje zyskały w poniedziałek na giełdzie w Seulu prawie 9 proc. Powoli do celu
|
0 Dołączył: 2013-09-28 Wpisów: 4
Wysłane:
23 listopada 2013 11:33:13
Odświeżmy temat.
Drodzy użytkownicy, co sądzicie o branży metalurgicznej? Odwrotne obciążenie VAT da się we znaki, jednak myślę, że sektor będzie się podczas ozywienia gospodarczego rozwijał.
Wasze myśli?
|
1 Dołączył: 2013-06-03 Wpisów: 59
Wysłane:
9 września 2014 22:21:29
To ja się podejmę tego tematu ;-) Jak dla mnie część hutnicza jest już stracona, dlaczego tak myślę ? Odpowiedz jest tutaj. Stalownie i kształtownie również mają ciężko ze względu na normy środowiskowe, droga energię, ale jednak mają dodatnie dynamiki wzrostu. Np. Stąporków czy alumast. W branży są również hurtownicy i na nich można próbować stawiać. Bądz zainwestować w metalizację, galwanizację czy kompozyty są takie firmy na naszej GPW ;-)
|
0 Dołączył: 2014-09-15 Wpisów: 7
Wysłane:
15 września 2014 12:23:08
Jak dla mnie dana branża ma nadal szansa, oczywiście wszystko zależne jest od ceny surowców na rynku. Zbyt w tej branży jest nieco mniejszy niż wcześniej, jednakże był i na pewno będzie. W pierwszym poście zostało wspomniane, że branże jest w pewnym sensie ryzykiem z czym muszę się zgodzić. Mimo zbytu ceny surowców na rynku potrafią szaleć a od tego wszystko zależy czy poniesiemy straty czy zysk. Gdyby ceny surowców były ustabilizowane, wtedy moglibyśmy śmiało stwierdzić czy jest to pewna branża czy nie
|