kokospl napisał(a):Zaiste , ale tu raczej niewielu wierzyło w fundamenty - ot po prostu: "szybko rośnie to wskakuje, też zarobię i wyskoczę"
Właściwie żadnych konkretów fundmentalntych do takich wzrostów nie było - raczej mityczny inwestor,który zrobi z GNB mocarza ciężko brać poważnie :)
To nie jest do końca prawda.
(piszę z pamięci) od początku już udało im się zejść z kredytów frankowych z 60% do 25%. Kredyty się spłacają. W IIIq mieli w getinie coś koło 67 mld depozytów. Ja to konfrontuję z karami które teraz KNF czy UOKiK nakłada, 2 mln. To są tak małe kwoty że aż zachęcają bank do manipulacji umowami.
Mieli "run" na banki, którego nie widziałem w oddziele i generalnie znajoma co ma tam pieniądze specjalnie się nie przejęła. Ot rekcja kowalskiego. Tego nie wiemy ile tych pieniędzy odpłynęło. Powtarzana jest informacja, że banki są na kroplówce NBP. Tutaj nie znalazłem informacji u źródła. Problemem na pewno jest podwyższone oprocentowanie lokat. Tu spotkałem się z opinią że jest to celowe działanie LC, mające na celu zniechęcić potencjalne "wrogie" banki. Chodzi o to że przejmując bank trzeba lokaty z odsetkami brać i je później spłacić. Przyznam że dziwna teoria, no ale cóż.
Mityczny inwestor, tu jest oficjalna informacja że zostały dopuszczone 4 lutego fundusze private equity. O rezultatach dowiemy się na końcu - to jest problem.
A i na koniec łącznie banków. To na pewno będzie mieć miejsce, bo w Idea Bank były wprowadzane nowe systemy informatyczne itp i to było wszystko robione z pominięciem getina. Oni już wtedy planowali łączenie ale coś im tam przeszkadzało. Tutaj pełne informacje były w taśmach.
Tak wiec to nie jest tak że nie wiemy nic. Problem jest to co ukryte. Główne zagrożenie to zagrożenie polityczne. Finanse to sprawa drugorzędowa - takie moja opinia.
I jeszcze jedna rzecz: getback. Tu problem wisi, 1 może 2 mld w czarnym scenariuszu. Tylko czy ten scenariusz się spełni? Obstawiam że nie bo natrafiłem na informację, że PEKAO czy PKO również "ożeniło" bardzo dużo tych obligacji nieświadomym ludziom - a że te banki uchodzą za państwowe i bezpieczne to getback nie będzie promowany na lewo i prawo. Układ polityczny jest taki, że nie zapowiada się zmiana władzy o 180 stopni więc sensacji nie należy się spodziewać.