0 Dołączył: 2010-12-15 Wpisów: 497
Wysłane:
11 czerwca 2011 23:58:47
dojrzałem aby pokazać mój aktualny portfel, komentarze nawet negatywne mile widziane
w akcje inwestuję krótko bo niewiele ponad rok w tym czasie przewinęło się przez moje ręce ok 30 spółek
spółka / % w portfelu / aktualna rentowność inwestycji TUEUROPA 38% / -8% PBO ANIOŁA 16% / -39% WESTA ISIC 12% / przed debiutem ROBYG 11% / 0% KSG AGRO 10% / 0% LIBET 9% / -2% ZUE 4% / -27%
oczywiście nie jest to portfel docelowy część spółek została mi po debiutach i nie mam na razie zamiaru wychodzić na dużych stratach (ZUE, Anioła) TUEuropa kupiona dla dywidendy ale wierzę w tą spółkę i jej wyniki, Robyg i KSG - świadome wybory odkupione w tym tyg dlatego są na zerach, miałem je już i sprzedałem jakiś czas temu z zyskiem, Libet budowlanka ale podoba mi się ta spółka, Westa - malutki pakiet dla indywidualnych, zamierzam przytrzymać jakiś czas
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
12 czerwca 2011 07:56:00
Jaka filozofia inwestowania, jaki łączny wynik jak do tej pory, czym się kierujesz wybierając spółki? Szczerze mówiąc żadnej z wymienionych spółek lepiej nie znam.
|
|
0 Dołączył: 2008-12-14 Wpisów: 52
Wysłane:
12 czerwca 2011 21:15:16
widzę słabość do IPO i do ukraińskich spółek. Westa - może być mocny zjazd jak i mocny wzrost.
|
|
|
|
Wysłane:
12 czerwca 2011 22:23:43
mam kilka zasad: dostępne środki podzieliłem po ok 1/3 między akcje, fundusze inwestycyjne i gotówkę /lokaty jednodniowe/
zacząłem inwestowanie w akcje od PZU no i krok po kroku się wciągałem zeszły rok to była dla mnie rok debiutów, wchodziłem w ok 50% z nich
jeśli wziąć pod uwagę zakończone inwestycje w akcje to do tej pory zysk wynosi równe 7%, pewnie dla wyjadaczy giełdowych malutko dla mnie jako żółtodzioba bardzo pozytywnie
strategie debiutów kontynuuję również w tym roku, niestety wygląda to o wiele gorzej, o czym pisał jakiś czas temu Kamil
odnośnie spółek które posiadam obecnie: TUEUROPA dobre wyniki, podobna do PZU PBO ANIOŁA mimo katastrofy na chwilę obecną, podoba mi się jej biznes, Polacy kupują w dyskontach WESTA ISIC przed debiutem, wg prospektu dobre perspektywy, zadłużenie masakra ROBYG liczę na dywidende, drugą część roku mają o wiele lepszą niż pierwszą, ryzyko że to deweloper KSG AGRO duże szanse na wzrosty, ceny żywności etc, tu będę długo LIBET cała Polska jest brukowana, vice-lider rynku ZUE wyniki dobre, ciągle wygrywane kontrakty, w końcu musi się ruszyć
|
|
Wysłane:
13 czerwca 2011 15:14:04
nadszedł nowy tydzień i myślę że dokupie coś niecoś, myślę o Ovostarze z Ukrainy no i JSW ale ich to pewnie kupie w ostatni dzień, po co maja kasa ma leżeć bezczynnie u nich na rachunku
|
|
Wysłane:
15 czerwca 2011 18:00:09
Westa dziś zaliczyła debiut ok biorąc pod uwagę sytuację na rynku
zapisałem się na pakiet ukraińskich jajek, pod koniec tygodnia zaktualizuje wartość mojego portfela
|
|
Wysłane:
20 czerwca 2011 10:26:19
ten tydzień był dla moich akcji niezbyt łaskawy /ogólnie mówiąc/ doszła spółka Ovostar, reszta bez zmian, obserwuję szczególnie rozwój KSG Agro, Robyg i Westa tu widzę największy potencjał wzrostu
spółka / % w portfelu / aktualna rentowność inwestycji TU EUROPA / 34% / -8% PBO ANIOŁA / 15% / -45% WESTA ISIC / 11% / 0% ROBYG / 10% / -5% KSG AGRO / 9% / -7% LIBET / 8% / -7% ZUE / 3% / -27% Ovostar / 10% / przed debiutem - zapisałem się na mniej akcji niż planowałem przez czeski błąd który odkryłem dopiero dzisiaj ehh
dziś zdecydowałem, że nie zapisuję się na Agrowill
Edytowany: 20 czerwca 2011 10:26
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
20 czerwca 2011 18:32:12
Sorry,że pytam,ale czemu w Twoim portfelu są spółki słabe fundamentalnie,przecież ryzyko jest straty jest ogromne...
|
|
Wysłane:
20 czerwca 2011 23:23:57
pop jeśli możesz to powiedz mi o które konkretnie spółki ci chodzi?
na pewno w moim portfelu jest zbyt wiele sektora budowlanego (Robyg, Libet, PBO) to bez dwóch zdań wybór spółek Ukraińskich jest świadomy - gdy patrzę na notowania historyczne spółek z tamtąd notowanych na GPW to jestem spokojny - mają potencjał wzrostu TUEuropa kupiłem w idiotycznym momencie, mój błąd
|
|
Wysłane:
20 czerwca 2011 23:38:39
Cytat:pop jeśli możesz to powiedz mi o które konkretnie spółki ci chodzi Nie mam co wyliczać,bo -wybacz szczerość - w zasadzie wszystkie. Branża budowlana-sam wiesz,że ma duże problemy,a kończą się kontrakty z euro2012,więc może być tylko gorzej. Spółki ukrańskie-sorry,ale kompletnie nie rozumiem co w nich widzisz,branże b.słabe,to się nadaje do mądrej spekulacji,ale w żadnym wypadku nie do inwestowania... Jak chcesz kupić i trzymać,to zupełnie nie te spółki,na trzymanie wybieraj spośród takich,które zarabiają chociaż po 100%,albo kupuj cokolwiek,jeśli akurat analiza techniczna dała sygnał do wystrzału,niektórzy w taki sposób też robią solidne pieniądze...
Edytowany: 20 czerwca 2011 23:53
|
|
|
|
Wysłane:
21 czerwca 2011 00:13:42
każda ze spółek mógłbym opisywać osobno, dlaczego ją mam
opiszę trzy z nich
- Robyg - niby deweloperka więc powinienem uciekać ale: 1) jutro WZA i myślę że uchwalą dywidendę 7gr/akcja 2) osoby blisko związane z Zarządem od jakiegoś czasu wykupują akcje, musiałbym policzyć ale skupili już ze 100 tys sztuk 3) zyski w zeszłym roku były rekordowe w tym spadły o 90% w 1 kwartale, latem i jesienią ludzie kupują mieszkania więc zysk znowu wzrośnie 4) firma dużo inwestuje i buduje w nowych lokalizacjach - ukończy to będzie sprzedawała
może mam zły tok rozumowania ale to dobra firma mimo swojej branży
- ZUE - kupiłem podczas IPO 1) to prawda mogłem sprzedać gdy miała w pierwszym tyg + kilka % ale trzymałem licząć na dalszy wzrost teraz już wiem że za długo wtedy tego nie wiedziałem... 2) co chwilę słychać od nich komunikaty że wygrywają przetargi, duży portfel zamówień idący w milionach 3) gdy zaczęła spadać nie chciałem wychodzić na stracie, liczyłem na wybicie, na razie się nie doczekałem, pozytywem jest fakt że akcji nie mam wiele w portfelu
- KSG Agro 1) kupiłem po rekomendacji WBK ale już po spadku od maksimum o 10% teraz spadła jeszcze więcej co troszkę mnie zaskoczyło 2) z tego co czytam rolnictwo na Ukrainie ma duże perspektywy, susze na świecie, ceny żywności w górę... 3) firma skupuje zasiane grunty = większe zbory = zysk będzie znacząco większy
w to KSG to wierzę w pokaźny zysk
podsumowując nie wchodzę w spółki na tydzień czy miesiąc, nie mam ciśnienia że muszę odzyskać gotówkę już, mam kilka lat ale oczywiście chcę zarobić jak najwięcej i dlatego obserwuję te inwestycje na bieżąco
wszystkie komentarze mile widziane
|
|
Wysłane:
21 czerwca 2011 10:50:28
dziś odnośnie PBO Aniola - w ciągu dwóch dni kurs o 25% w gorę co w końcu zmniejsza moją gigantyczną stratę na tej spółce
dodatkowo dokupiłem trochę Robygu
Edytowany: 21 czerwca 2011 10:53
|
|
178 Dołączył: 2010-09-09 Wpisów: 3 453
Wysłane:
21 czerwca 2011 17:08:57
Co do Robygu, zgodnie z MSR, oni ksieguja przychody z mieszkan, dopiero wtedy gdy mieszkania trafia do nabywcow(zwykle wtedy kiedy jest pozowlenie na uzytkowanie). Stad tez ich wyniki moga sie kwartalnie bardzo wachac.
Radze obserwowac kwartalne poziomy sprzedazy, to jest o wiele lepszy wskaznik.
|
|
Wysłane:
21 czerwca 2011 22:49:11
dzięki za poradę zaraz poszukam sobie czy ich poziomy sprzedaży za zeszły rok są dostępne
dzisiaj oprócz zgodnego z oczekiwaniem głosowania nad dywidendą Robygu
zaskoczyła mnie bardzo pozytywnie TU Europa już kilka dni temu zmieniło właściciela mnóstwo małych pakietów /wtedy gdy SP sprzedawał PZU/ kurs leciał w dół o 7% mali się wystraszyli i w popłochu sprzedawali, ktoś wszystko wykupił - pewnie to był Aviva OFE BZ WBK ponieważ pojawił się komunikat o przekroczeniu 5% akcji
dzisiaj na dogrywce ponownie skup akcji od małych - pakiety po 2-30 akcji co wywindowało kurs do dawno niewidzianego poziomu 196 z tego co pamiętam mój poziom 0 to 202 więc jeszcze kilka zł do góry aczkolwiek na razie nie zamierzam sprzedawać nie po to trzymam kilka miesięcy żeby oddać za darmo
zobaczymy co będzie jutro
Edytowany: 21 czerwca 2011 22:57
|
|
178 Dołączył: 2010-09-09 Wpisów: 3 453
Wysłane:
22 czerwca 2011 01:09:02
Na pewno sa gdzies dostepne, bo deweloperzy zwykle chwala sie tymi umowami:).
Co do Robyga, dostalem od nich ostatnio oferty na mieszkania w Wilanowie, ceny przystepne:).
|
|
Wysłane:
26 czerwca 2011 21:32:55
nadeszła chwila na podsumowanie tygodnia i stan portfela
TU EUROPA / 33% / -5% PBO ANIOŁA / 14% / -35% WESTA ISIC / 11% / 0% ROBYG / 13% / -2% KSG AGRO / 8% / -12% LIBET / 8% / -7% ZUE / 3% / -30% Ovostar / 9% / przed debiutem
co pozytywnie: TU Europa jest wykupywana na dogrywce, już 3 takie sesje więc patrzę optymistycznie... Anioła - dzięki wywiadowi z Prezesem odrobiła 10% straty, gdyby jakiś pozytywny komunikat jeszcze dali.... Westa - na 0, ale tu jak mówiłem długoterminowo Robyg - uchwalona dywidenda + duże zlecenia kupna ale na razie nikt nie sprzedaje
negatywy: KSG - liczyłem na odbicie po spadkach i dobrych komunikatach, a kurs leci w dół... Libet - osuwanie, czekam na odbicie i chyba sprzedaję
w tym tyg na pewno zapisuję się na JSW
|
|
Wysłane:
27 czerwca 2011 23:09:09
oj dziś zaliczony czerwony dzień wszystko w dół KSG o prawie 5% chyba dojrzałem żeby sprzedać Libeta i ZUE szkoda zdrowia co myślicie o KSG żeby dokupić? trzyma to ktoś z was? od swoje go maximum spadło w ciągu 2 tygodni o 25%
obserwuję też Famura i Kopex lecz w sumie one nadal są chyba na bardzo wysokim poziomie
no i zapisałem się na JSW
|
|
Wysłane:
28 czerwca 2011 08:00:02
Zapis na JSW powinien być dobrym ruchem (ja nie wchodziłem,bo jak wiesz wolę innowacyjne fimy wysokich technologii),na giełdzie nigdy nie ma na pewno,ale tu prawdopodobieństwo zarobku jest dużo wyższe,niż w przypadku tych spółek ukraińskich,które dobrą jakością nie grzeszą niestety... Co do Libetu i ZUE-to zobacz mój wpis na portfelu Masy,pochwaliłem sprzedaż byle czego,ak mamy przecenę na rynku i b.dobre spółki też niektóre są b.tanie,tylko ,że w razie odbicia ruszą do góry te najlepsze,a słabe dalej będą albo w odwrocie,albo będą się kisić,tak było zawsze...
Edytowany: 28 czerwca 2011 08:01
|
|
Wysłane:
28 czerwca 2011 21:50:20
sprzedałem cały Libet jestem podwójnie wkurzony: po 1 - bo mogłem go sprzedać od razu gdy skończył się okres stabilizacji, wyszedłbym prawie na 0 po 2 - bo teraz był zły moment na wychodzenie, zerowe zainteresowanie i kurs od razu o ponad 5% w dół...
dokupiłem trochę KSG celem obniżenia/uśrednienia mojego kursu zakupu
ZUE nawet gdybym chciał nie dało się sprzedać, 0 transakcji
jutro debiut ukraińskich jajek, jeśli będą 5% to sprzedaję, inaczej poczekam
|
|
Wysłane:
29 czerwca 2011 22:29:28
dziś dosyć dużo emocji i po raz pierwszy prawie wszystko na zielono
wyrzuciłem z portfela ZUE trzymałem od debiutu, o dużo za długo w sumie na chyba -32% wyszedłem odbiła Westa +4,5% po niezrozumiałych spadkach kilka dni temu Libet którego już nie mam dalej w dół spadki trwają i nie powiem wczoraj rozpocząłem ten gwałtowny spadek, moja strata coś ok 12%
to były moje najgorsze inwestycje w historii ;)
dziś burzliwe notowanie Ovostara, słaby debiut, potem lawina w dół o 20%!! dobrze że całkiem zapomniałem że dziś debiut i zacząłem obserwację na poziomie -5 z zakończyło na minimalnym plusie. jeszcze nigdy tak mnie nie cieszyło +0,3% :)
jutro czekam na dalszy marsz w górę KSG i Robyga są tuż przed dywidendą
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.