Portfel stworzony w czwartek rano, uzupełniany po danych z USA i w piątek. W tej chwili wygląda to tak:
(podana cena zakupów uśredniona, większośc walorów skupowana na 3-4 razy)
25%
RCSDXA0412 (spadek DAXa x kurs euro): zakup po 284,- zł
20%
RCGLDAOPEN (złotko x kurs dolara): zakup po 518,- zł
20%
INVGLDFIZ (certyfikaty funduszu na złoto i kopalnie złota): zakup po ok. 3350,- zł
15%
RCSCRAOPEN (spadek OIL brent future x kurs dolara): zakup po 184,- zł
w sumie 40% w walory na metal szlachetny, 40% w walory na spadki.
20% zostawiłem sobie i w piątek pograłem na forexie (nie gram specjalnie dużo, bo wiadomo, ryzyko przy lewarowaniu i zmienności kursu zawsze jest ogromne, ale wczoraj byłe MEGA okazja ogromnego zarobku i nie chciałem jej przeoczyć), zarobek dało to większy niż pare ostatnich miesięcy giełdy. grałem na forexowym walorze
COM.MSILV... wszystko wskazuje na to że od wczoraj srebro jest nowym ulubionym towarem spekulantów uciekających z giełd w surowce. Tylko korzystać (jak się potwierdzi w poniedziałek, co na tym rynku nigdy nie jest pewne)
w poniedziałek prawdopobnie kupie trochę
RCSILAOPEN (srebro x kurs dolara) + za reszte jednak forex bo okazje są niepowtarzalne (dla tego srebra może nawet wycofam cześć kasy z któregoś z obecnych papierów.. zobaczymy w poniedziałek rano czy trend na srebro się potwierdzi...).
(btw: nie jest to reklama ale szczerze polecam
Alior Trader, dla kogoś kto chce spróbowac sił na forexie, to pierwsza w Polsce platforma ECN, bez pośredniczenia traderów! Działa szybko i póki co nie widać jakichś wad wieku dziecięcego młodej platformy). Dla chcących spróbować sił jest miesiąc darmowego testowania na rachunku Alior Trader DEMO. Uprzedzam jednak że forex wymaga stalowych nerwów, dyscypliny i refleksu. Giełda przy nim sprawia wrażenie statycznego zjawiska... kazdy może to sobie gratis sprawdzić.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD