Witam, jako że sporo się udzielam na paru spółkach postanowiłem założyć sobie indywidualną kronikę :) - wszystkich zainteresowanych zapraszam do komentowania
zmieniłem strategię z pierwszej połowy roku, obecnie tworzę portfel ze zbalansowanym ryzykiem, założenie ogólne: 60% - inwestycje średnioterminowe, 30% start-upy, 10% okazje + daytrading.
Korzystam z DM Aliora, gdyby nie zbyt częste problemy z transmisją danych dla NOL3 (ich program maklerski) byłbym z nich baardzo zadowolony. Wcześniej korzystałem z paru banków ale NOL3 pasuje mi wyjątkowo.
mój portfel na dzień dzisiejszy, po potężnym przebudowaniu (bank się nachapał na prowizjach)
średnioterminowe:
KGHM - 50%, kupowane za 185 pln, parę tygodni temu
PHOTON - 20%, kupowane za 3,65, ok 2 miesiące temu
start-upy po 7%:
Aer-finance, kupowane za 1,30
Remedis, kupowane za średnią 0,70
Venture Incubator, kupowane po 0,67-0,69
start-upy po 5% (spółki poszukiwawcze, nie wydobywcze, to dla mnie kategoria start-up):
KOV, kupowane za 1,70
OIL, kupowane za 8,20
(obydwa kupione wieki temu)
ostatnie transakcje przed obecnym kształtem portfela:
zbycie
Optimusa, 2 dni przed premierą
zbycie
Veno, zaraz po pierwszym pokazaniu prototypu (zakup za 0,06)
zbycie
Calatravy, z którą miałem przyjemność być od 0,36
ostatnio zbycie pakietu
BMPag, traktowanego jako start-up, ze względu na zbliżający się revotar, niemiecki fundusz tworzył ponad 20% mojego portfela, został zastąpiony przez Remedis, AerFinance i VentureIncubator.
Do tego dochodzi day-trading. Korzystając z OTP Aliora plus otwartego kredytu mam możliwości, z których staram się korzystać ;)
gram na DT na spółkach:
Synthos (na którym znalazłem sobie całe serie powtarzalnych zachowań)
Petrolinvest (co chyba oczywiste)
Midaswcześniej grałem jeszcze swing-trading (zakup na 2-4 dni) na certyfikatach Reifeisenn-a, na srebro (
RCSILAOPEN), kakao (ze względu na wojne w WKS) i koszyku 4 metali szlachetnych (pallad, platyna, złoto, srebro). O ile w pierwszym kwartale taka gra przyniosła mi parędziesiąt procent zysku to obecnie praktycznie nie da się na surowcach ujetych w certyfikaty grać, rynek jest zbyt niestabilny. Jedyny surowiec jaki wydaje się drożeć to miedź, której nie ma w certyfikatach ale na której gram pośrednio mając KGHM :)
pozdrawiam wszystkich, postaram się uaktualniać kronikę przy kolejnych ruchach :)
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD