manoa napisał(a):Wyraziłem się mało precyzyjnie i postaram się dokładniej opisać moje pytanie.
Wybieram spółkę którą chce potraktować jako lokatę na pare lat.
Ale zawsze jak akcje idą w górę czy w dól to jest to ruch z korektami chodzi mi o to że kurs skacze o kilka procent i wiadomo że na takie wachania dzienne stopa ustawić nie moge, ale czy ktoś z was robił kiedyś porównanie w perspektywie paru lat co jest bardziej opłacalne ?
- Kupno i trzymanie że tak powiem bez oglądania kursów przez lata, kryzys nie kryzys akcje mam
- Czy bardziej ustawienie stopów ale na te ruchy czy poziomy wsparcia na podstawie wykresów kilkuletnich, że jak już przebija pewne ekstrema to sprzedaje i kupuje na dołku.
Dzięki za pomoc, pozdrawiam
Krótko: moim zdaniem bezużyteczny. Po prostu sprzedajesz jak wszyscy gadają o lukratywnych zyskach na GPW, a kupujesz gdy wszyscy widzą tam ponurego żniwiarza. Ja postanowiłem kupić akcje, kiedy mój ojciec, który kompletnie nie zna się na giełdzie, spytał się mnie czy mam zamiar kupić akcje, bo akcje straciły po 20%. Hehe stary poczciwy staruszek, ledwo kojarzy co to giełda, ale wie kiedy należy kupować, a kiedy sprzedawać :)
A dla większego bezpieczeństwa dobrze swoje analizy aktualizować, kiedy pojawia się nowy raport roczny.