0 Dołączył: 2010-09-28 Wpisów: 143
Wysłane:
21 sierpnia 2011 13:57:16
Może nieco przewrotny tytuł wątku. Przecież złoto rośnie już od ponad 10 lat, światowe waluty systematycznie tracą na wartości. Goldfani mówią, że złoto jest bezpieczną przystanią na trudne czasy. W mediach wręcz trąbią o złocie jako świetnej inwestycji. Wszędzie pojawiają się reklamy namawiające do inwestowania w złoto. Według mnie zbliża się wielkimi krokami przesilenie na złocie i powrót tego metalu do swoich fundamentów. Oczywiście jak to z bąblami spekulacyjnymi bywa nie wiadomo do jakich rozmiarów urośnie. 2500$, 2700$ a może 3000$? Zapraszam do dyskusji. I'm forever blowing bubbles, pretty bubbles in the air They fly so high, nearly reach the sky Then like my dreams they fade and die Fortune's always hiding, I've looked everywhere I'm forever blowing bubbles, pretty bubbles in the air
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
21 sierpnia 2011 14:01:46
Wzrost wartości złota wyrażany w dolarze wynika raczej ze spadku realnej wartości tego drugiego. Inflacja, która prawdopodobnie będzie w przyszłości dużym problemem może tą bańkę jeszcze napędzić.
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
21 sierpnia 2011 14:02:53
a powiedz mi co jest fundamentem dla tego metalu? Moim zdaniem takim prawdziwym fundamentem to byłaby wymienialność walut w złocie, odejście od nadmuchania świata elektroniczną pseudo-walutą opartą tylko na zaufaniu konsumentów. A w takim razie złoto może rosnąć powyżej 3000$ spokojnie.... a propo bierzących wydarzeń fundamentalnych: pamiętaj że Chavez zabieraz z Bank of England 110 ton wenezuleskiego złota.. BAE ma go mało i będzie musiało depozyt uzupełnić na wolnym rynku... * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 21 sierpnia 2011 14:07
|
|
|
|
Wysłane:
21 sierpnia 2011 14:12:21
Frog napisał(a):Wzrost wartości złota wyrażany w dolarze wynika raczej ze spadku realnej wartości tego drugiego. Inflacja, która prawdopodobnie będzie w przyszłości dużym problemem może tą bańkę jeszcze napędzić. W latach 1988-1997 nie było inflacji? Cena złota wtedy było na względnie stałym poziomie. @Scarry Fundamentem złota według mnie jest cena odpowiadająca faktycznemu zapotrzebowaniu na nie (u złotników itp.).Wtedy byśmy mieli powolny wzrost cen złota spowodowany wzrastającą konsumpcją tego metalu w bogacących się Indiach i Chinach. Teraz mamy spekulację na "pustych" kontraktach terminowych. Co do walut wymienialnych na złoto dla mnie jest to trochę dziwne. Ideą pieniądza jest jego akceptowalnośc. To czy będzie oparty na złocie, piasku czy powietrzu nie ma większego znaczenia. I'm forever blowing bubbles, pretty bubbles in the air They fly so high, nearly reach the sky Then like my dreams they fade and die Fortune's always hiding, I've looked everywhere I'm forever blowing bubbles, pretty bubbles in the air
|
|
43 Dołączył: 2009-04-14 Wpisów: 603
Wysłane:
21 sierpnia 2011 14:18:11
Cytat:Oczywiście jak to z bąblami spekulacyjnymi bywa nie wiadomo do jakich rozmiarów urośnie. 2500$, 2700$ a może 3000$? nic dodac nic ująć, sam sobie odpowiedziałeś  wróżenie z fusów
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
21 sierpnia 2011 14:38:06
Od wiosny 2009 regularnie co jakiś czas (co kwartał? może co pół roku?) piszą to tu i tam, że idzie krach na złocie. Niby wszędzie naganiają, reklamy biją po oczach. Podobno będą golić owieczki i leszczy ubranych na górce  Na początku 2009 może takie teksty do mnie trafiały, bo byłem zielony. Ale teraz się z tego śmieje  Nie ma co zakładać sobie klapek na oczy. Moim zdaniem bardziej prawdopodobne jest, że zobaczymy na złocie 3k$ niż 1k$ Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
0 Dołączył: 2008-09-23 Wpisów: 1 244
Wysłane:
21 sierpnia 2011 14:48:43
Pęknie jak zbankrutuje w końcu z hukiem jakiś większy kraj i politycy "zreformują" finanse światowe.. albo dadzą wyraźnie do zrozumienia, że to zrobią.. ale to może być dopiero za jakiś czas.. za jakieś kilkadziesiąt procent.. :) Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
Edytowany: 21 sierpnia 2011 14:49
|
|
Wysłane:
21 sierpnia 2011 14:55:37
Marek Aureliusz napisał(a):Frog napisał(a):Wzrost wartości złota wyrażany w dolarze wynika raczej ze spadku realnej wartości tego drugiego. Inflacja, która prawdopodobnie będzie w przyszłości dużym problemem może tą bańkę jeszcze napędzić. W latach 1988-1997 nie było inflacji? Cena złota wtedy było na względnie stałym poziomie. Widocznie wtedy pieniądze emitowane przez rządy państw miały lepsze perspektywy jako nośnik wartości. Marek Aureliusz napisał(a):@Scarry Fundamentem złota według mnie jest cena odpowiadająca faktycznemu zapotrzebowaniu na nie (u złotników itp.). No jak widać jest troszkę inaczej... Marek Aureliusz napisał(a):Ideą pieniądza jest jego akceptowalnośc. To czy będzie oparty na złocie, piasku czy powietrzu nie ma większego znaczenia. Akceptowałbyś pieniądz oparty na powietrzu? Albo oparty na piasku? Nie. A więc to na czym jest oparty ma znaczenie.
|
|
Wysłane:
21 sierpnia 2011 15:21:45
Cytat:Akceptowałbyś pieniądz oparty na powietrzu? Albo oparty na piasku? Nie. A więc to na czym jest oparty ma znaczenie. Ależ Frogu akceptuję pieniądz oparty na niczym, tak samo jak ty. Jeśli nie akceptowałbyś pieniądza fiducjarnego to płaciłbyś za towary w sklepie złotem i żądał reszty też w złocie lub innym metalu. @v3nom Cytat: Moim zdaniem bardziej prawdopodobne jest, że zobaczymy na złocie 3k$ niż 1k$ No też jestem bliski temu stwierdzeniu. Widząc obecne nastroje poziom 2000 może być wzięty już we wrześniu/październiku z marszu. Jeśli dodamy do tego sezonowy wzrost popytu na złoto jesienią to na tym rynku może być ciekawie. I'm forever blowing bubbles, pretty bubbles in the air They fly so high, nearly reach the sky Then like my dreams they fade and die Fortune's always hiding, I've looked everywhere I'm forever blowing bubbles, pretty bubbles in the air
|
|
0 Dołączył: 2011-08-08 Wpisów: 43
Wysłane:
21 sierpnia 2011 15:25:08
A ja spotkałem się z opinią analityka, że w krótkim terminie to złoto spadnie, no ciekawe :)
|
|
|
|
Wysłane:
21 sierpnia 2011 18:28:55
Marek Aureliusz napisał(a):Cytat:Akceptowałbyś pieniądz oparty na powietrzu? Albo oparty na piasku? Nie. A więc to na czym jest oparty ma znaczenie. Ależ Frogu akceptuję pieniądz oparty na niczym, tak samo jak ty. Polski złoty jest oparty na polskiej gospodarce i prawie (prawny środek płatniczy). To nim regulujesz swoje zobowiązania wobec państwa i nim państwo płaci instytucjom które gwarantują jego trwanie. To lepsze niż "nic".
|
|
Wysłane:
21 sierpnia 2011 19:18:38
@Frog Cytat:Polski złoty jest oparty na polskiej gospodarce i prawie (prawny środek płatniczy). To nim regulujesz swoje zobowiązania wobec państwa i nim państwo płaci instytucjom które gwarantują jego trwanie. To lepsze niż "nic". No z tym bym się nie zgodził. Rezerwy walutowe, które posiada NBP są podstawą do emisji złotego. Oznacza to, że NBP emitując pieniądze nie może bezpośrednio finansować rządu polskiego(ustawowy zakaz), tylko albo skupować zagraniczne obligację, albo tworzyć lokaty w bankach zagranicznych. Przepraszam za mały off-topic, ale nie chciałem aby ktoś został wprowadzony w błąd. @Scarry Tak Chavez szaleje, ciekawe ile rezerw złota posiada BoE. Jeśli masz jakiś link to prosiłbym o podanie. Jeśli BoE ma mało złota i będzie musiało skupić to cena z pewnością urośnie. I'm forever blowing bubbles, pretty bubbles in the air They fly so high, nearly reach the sky Then like my dreams they fade and die Fortune's always hiding, I've looked everywhere I'm forever blowing bubbles, pretty bubbles in the air
|
|
Wysłane:
21 sierpnia 2011 19:24:42
@Marek polecam 2 artykuły z ZeroHedge: www.zerohedge.com/news/chavez-...www.zerohedge.com/news/things-...i do tego ten blog. jeśli to prawda to złoto OSZALEJE na rynkach* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 21 sierpnia 2011 19:41
|
|
Wysłane:
21 sierpnia 2011 19:25:42
To, że Polski Złoty ma wartość, zawdzięczamy temu że jest w pełni akceptowalnym środkiem płatniczym w naszym kraju. A nasz kraj jest elementem światowej gospodarki. Dopuszczalnych mechanizmów jego dodruku przyznaję, że nie znam. Wiem jednak że za tą walutę mogę coś w Polsce kupić tak długo, jak długo nasza gospodarka się trzyma. Marek Aureliusz napisał(a):akceptuję pieniądz oparty na niczym, tak samo jak ty. Marek Aureliusz napisał(a):Rezerwy walutowe, które posiada NBP są podstawą do emisji złotego. Albo czegoś nie zrozumiałem, albo jest tu jakaś nieścisłość.
|
|
Wysłane:
21 sierpnia 2011 19:34:24
@Frog Jak powiedziałem pieniądz jest oparty na przyrzeczeniu spłaty przez rządy różnych krajów. Złoty nie jest oparty na czymś materialnym. Jeśli do tego co napisałem dodamy tworzenie podaży pustego pieniądza przez banki prywatne z depozytów płatnych na żądanie to rozumiesz dlaczego napisałem, że akceptuje walute opartą na niczym(taki mój duży skrót myślowy za który przepraszam). I'm forever blowing bubbles, pretty bubbles in the air They fly so high, nearly reach the sky Then like my dreams they fade and die Fortune's always hiding, I've looked everywhere I'm forever blowing bubbles, pretty bubbles in the air
|
|
Wysłane:
21 sierpnia 2011 19:46:22
Ok, teraz rozumiem przenośnię. Polemizowałem z tym dosłownym "niczym"...
|
|
Wysłane:
21 sierpnia 2011 20:16:12
Ciekawe linki. Jeśli to prawda to jest bardzo prawdopodobne, że złoto znacznie zdrożeje, ale z ZH byłbym ostrożny. Pamiętam jak na zerohedge była nagonka na kupowanie srebra bo niby JP grał na krótko(czy jakoś tak), drobni podciągnęli do 49$ i buuum. Jak czytam ZH to zawsze podchodzę do tego sceptycznie nieraz zdarzało im się bardzo mijać z rzeczywistością. I'm forever blowing bubbles, pretty bubbles in the air They fly so high, nearly reach the sky Then like my dreams they fade and die Fortune's always hiding, I've looked everywhere I'm forever blowing bubbles, pretty bubbles in the air
|
|
Wysłane:
21 sierpnia 2011 23:26:42
@Marek miał wtedy racje, choć nie przewidział sojuszu banków z giełdami, bo Morgana uratowała wtedy tylko i wyłącznie dramatyczna zmiana w wysokościach depozytów, która chwilowo załamała wtedy handel srebrem. jak widać nie na długo. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 21 sierpnia 2011 23:27
|
|
0 Dołączył: 2009-01-19 Wpisów: 1 506
Wysłane:
22 sierpnia 2011 00:11:37
a z chevezem to nie jest właśnie na odwrót jak wszyscy myslą? On gra przeciwko Usa a co za tym idzie może chce zmienić los złota tzn rząda fizycznej dostawy bo wie ze to jest niemożliwe i pomyślał ze ukróci spekulacje na złocie tym, że nikt nie ma tyle złota ile jest w wirtualnym obrocie.
Jak wiadomo złoto jest powiązane z wartością i siłą nabywczą dolara.
|
|
0 Dołączył: 2010-09-29 Wpisów: 1 491
Wysłane:
22 sierpnia 2011 08:44:51
Obstawiam 2000USD do końca sierpnia. W takim tempie jak teraz to jest to bardziej niż prawdopodobne. I to raczej nie będzie koniec.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.