PARTNER SERWISU
bnfupzuc
34 35 36 37 38
Lukasz_Mach_TheFarm51
0
Wpisów: 24
Wysłane: 16 grudnia 2014 13:42:17 przy kursie: 6,20 zł
Witam,

Używa Pan bardzo mocnego języka, ja odpowiadam Panu spokojnie i informacyjnie. Nie musi Pan też pogrubiać pewnych kwestii, bo czytam Pana posty w całości i rozumiem ich przekaz:)

Mówi Pan, że nie było gameplaya - odpowiadam, że był. I podaję Panu fakty poparte linkiem. Wojciech Pazdur pokazywał fragment wczesnego grywalnego kodu gry. Nie była to wycieczka "kamerą" po lokacji, tylko fragment rozgrywki (choć krótki). Nieco dłuższe fragmenty pokazywaliśmy na targach growych wybranym dziennikarzom, o czym informowaliśmy na naszej stronie.

Mówi Pan, że The Farm 51 od kogoś ściąga rozwiązania technologiczne - odpowiadam, że korzystamy z rozwiązań ogólnie dostępnych na rynku i próbujemy nadać im jakość, która nam odpowiada.

Mówi Pan, że nie informujemy o grze - wymieniam podstawowe informacje jakie wypuszczaliśmy w czasie promocji.

Mówi Pan, że nie można nic się dowiedzieć - odpowiadam, że zapraszamy naszych akcjonariuszy na spotkanie.

Co do Pana oceny, kiedy i w jaki sposób powinniśmy wypuszczać gameplaye z gry, ma Pan do niej pełne prawo. My mamy jednak prawo ułożyć przemyślaną strategię z wydawcą i prowadzić ją zgodnie z założeniami.

pozdrawiam serdecznie,
Łukasz Mach

Edytowany: 16 grudnia 2014 13:45

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 16 grudnia 2014 13:46:54 przy kursie: 6,20 zł
Obowiązki informacyjne emitentów

Cytat:
Każdy inwestor giełdowy, bez względu na stan posiadania i status, ma prawo do
równoprawnego dostępu do informacji dotyczących emitenta
oraz emitowanych
przez niego papierów wartościowych. Taka cecha wyróżnia rynki zorganizowane.
Oznacza to, że w tym samym czasie i na takich samych zasadach dostęp do
informacji posiada zarówno inwestor instytucjonalny, kwalifikowany, jak również
inwestor detaliczny, nawet ten posiadający jedną akcję. Informacja powinna być też
dostępna dla ogółu osób nie posiadających danych instrumentów finansowych, dla
których może ona stanowić podstawę do podjęcia decyzji inwestycyjnej

zgodnie z obowiązkiem emitenta proszę o równy dostęp do informacji i proszę o link z nawet parunastoma sekundami gameplay Waszej gry.

Cytat:
kiedy i w jaki sposób powinniśmy wypuszczać gameplaye z gry

wypuszczanie kolejnych elementów marketingowej kampanii jest wewnętrzną sprawą firmy i tylko firma powinna o tym decydować, ale mówienie o zrobieniu czegoś czego nie ma, nią nie jest. Nie może Pan mówić o wypuszczaniu kolejnych gameplay bo nigdy żadnego nie wypuściliście.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 16 grudnia 2014 13:50

Lukasz_Mach_TheFarm51
0
Wysłane: 16 grudnia 2014 14:31:36 przy kursie: 6,20 zł
Mam wrażenie, że temat nam się jakoś rozmywa. My nie wypuszczamy w tej chwili żadnych filmików z gry, co już kilkukrotnie podkreśliłem. Ani do prasy ani do inwestorów. I dlatego ciężko mi się odnieść do Pana prośby o podesłanie takiego filmiku.

Scarry
193
Wysłane: 16 grudnia 2014 14:37:19 przy kursie: 6,20 zł
nie chodzi mi o to co wypuszczacie, bo nie musicie nic wypuszczać. To Państwa sprawa.

Twierdził Pan że pokazaliście gameplay gry, ja jestem przekonany że nie jest to możliwe bo dopiero ją piszecie i jest w stanie bardzo dalekim od jakichkolwiek pokazów rozgrywki.

Więc jeśli pokazaliście gameplay, zgodnie z tym co Pan mówi, to ja, powołując się na prawo równego dostępu do informacji, wynikające z obowiązków giełdowych emitenta, proszę o jego pokazanie. Jeśli jest jakikolwiek, nawet 60-sekundowy.

NIKT z inwestorów tu na wątku nie widział go, i nawet osoby Wam bardzo przychylne nie mają świadomości jego istnienia.

przecież to bardzo proste, i od początku wie Pan o co chodzi.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
Edytowany: 16 grudnia 2014 14:39

Lukasz_Mach_TheFarm51
0
Wysłane: 16 grudnia 2014 15:34:16 przy kursie: 6,20 zł
Gameplayowy pokaz, o którym mówimy, był demonstracją działającej gry w jej wczesnej wersji. Prowadzoną na żywo w czasie konferencji. Tak się pokazuje "gameplaye" na eventach - nie z filmików, tylko właśnie na żywo. By oglądający mieli pewność, że widzą działającą grę.

Była to konferencja, na której było kilkudziesięciu inwestorów i dziennikarzy. Opisana szeroko w mediach tamtego okresu. A nie jakiś tajny event. Filmik nie był nagrany i nie był nigdzie dystrybuowany. Więc nie może go Pan dostać.

Niemniej, spełniał w 100% warunki pokazu działającej gry (nie lokacji, nie przelotu kamerą po poziomie, tylko właśnie gry rozumianej jako rozgrywka).

Mam nadzieję, że ta informacja wyczerpuje temat, bo nic więcej się nie da tu powiedzieć:)

pozdrawiam,
Łukasz Mach

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 16 grudnia 2014 19:08:38 przy kursie: 6,20 zł
Scarry napisał(a):

Więc jeśli pokazaliście gameplay, zgodnie z tym co Pan mówi, to ja, powołując się na prawo równego dostępu do informacji, wynikające z obowiązków giełdowych emitenta, proszę o jego pokazanie. Jeśli jest jakikolwiek, nawet 60-sekundowy.

Sprawa nie jest niestety taka prosta... O ile zgadzam się, że pokazy dla wybranych akcjonariuszy i dziennikarzy są pewną formą ograniczenia równego dostępu do informacji cenotwórczych, to niestety trzeba wziąć pod uwagę jeszcze kilka innych kwestii. F51 jest notowane w alternatywnym systemie obrotu i obowiązuje ją regulamin ASO, w którym nie ma jasno określonego obowiązku ujawniania wszystkim prototypu produktu jakim jest tak naprawdę gra. Mało tego, spółki są zobowiązane do przekazywania informacji kanałem ESPI lub EBI.
Oczywiście pewne regulacje zawiera także KSH, ale tam jest mowa o równym dostępie akcjonariuszy, a nie wszystkich uczestników rynku. Mając jedną akcję można na podstawie KSH domagać się prezentacji, ale nie może tego domagać się potencjalny inwestor. Dlatego jestem w stanie stwierdzić, że Pan Łukasz nie musi przekazywać Ci żadnego linka, może Ci także odmówić pokazu. Oczywiście jest to pewien niesmak, ale zgodny z prawem.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 16 grudnia 2014 19:13:12 przy kursie: 6,20 zł
Lukasz_Mach_TheFarm51 napisał(a):
Tak się pokazuje "gameplaye" na eventach - nie z filmików, tylko właśnie na żywo. By oglądający mieli pewność, że widzą działającą grę.

Tak Panie Łukaszu, tak się je pokazuje, ale większość spółek przekazuje gameplaye "filmikowe" na YT lub własnej stronie, właśnie po to aby zapewnić wszystkim uczestnikom rynku dostęp do informacji cenotwórczych.

Scarry
193
Wysłane: 16 grudnia 2014 20:33:14 przy kursie: 6,20 zł
anty_teresa napisał(a):
Scarry napisał(a):

Sprawa nie jest niestety taka prosta... O ile zgadzam się, że pokazy dla wybranych akcjonariuszy i dziennikarzy są pewną formą ograniczenia równego dostępu do informacji cenotwórczych, to niestety trzeba wziąć pod uwagę jeszcze kilka innych kwestii. F51 jest notowane w alternatywnym systemie obrotu i obowiązuje ją regulamin ASO, w którym nie ma jasno określonego obowiązku ujawniania wszystkim prototypu produktu jakim jest tak naprawdę gra. Mało tego, spółki są zobowiązane do przekazywania informacji kanałem ESPI lub EBI.
Oczywiście pewne regulacje zawiera także KSH, ale tam jest mowa o równym dostępie akcjonariuszy, a nie wszystkich uczestników rynku. Mając jedną akcję można na podstawie KSH domagać się prezentacji, ale nie może tego domagać się potencjalny inwestor. Dlatego jestem w stanie stwierdzić, że Pan Łukasz nie musi przekazywać Ci żadnego linka, może Ci także odmówić pokazu. Oczywiście jest to pewien niesmak, ale zgodny z prawem.

jasne... - to może inaczej: jeśli teraz kupię jedną akcję F51 (a tyle to mogę poświęcić dla tej firmy) to mam prawo domagać się od pana Łukasza wypełnienia obowiązku równego poinformowania akcjonariuszy i udostępnienia mi filmu z mitycznego gameplaya ? A jeśli nie zostanie mi on udostępniony to mam prawo zgłosić to do KNF ? Tak?
Edytowany: 16 grudnia 2014 20:36

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 16 grudnia 2014 20:43:41 przy kursie: 6,20 zł
Raczej do sądu powszechnego/gospodarczego, bo regulacja wynika z Kodeksu Spółek Handlowych.

marcinn18
0
Wpisów: 4
Wysłane: 17 grudnia 2014 10:48:13 przy kursie: 6,15 zł
Panie Łukaszu a ja mam pytania trochę z innej beczki
1. Mówił Pan o kampanii na steam greenlight, która była niewątpliwie sukcesem, jednak jaki jest powód, nie podania tak pozytywnej informacji w komunikatach giełdowych?
2. W raporcie za III kwartał jest mowa o dwóch zapowiedziach jakie mają nastąpić do końca tego roku. Jedno o ile się nie mylę to zapowiedz nowej gry/projektu (?) a drugie to chyba technologia reality 51. Teraz mówi Pan o styczniu i lutym. Czy to te same wydarzenia czy może coś o czym jeszcze tutaj nie rozmawiano i czy w tym roku faktycznie jeszcze coś usłyszymy na opisywane w raporcie tematy?
Edytowany: 17 grudnia 2014 10:49

dnc
dnc
0
Wpisów: 1
Wysłane: 17 grudnia 2014 11:07:32 przy kursie: 6,15 zł
Po pierwsze witajcie. To mój pierwszy post na tym forum, ale obserwuję je już dosyć długo.
Wracając jednak do tematu, Pan Łukasz proponował umówienie się na pokaz w ich firmie dla akcjonariuszy. Może więc powyższa dyskusja jest dobrym tematem do takiego spotkania?

Z drugiej jednak strony, jeżeli branżowe serwisy typu polygamia piszą o tym, że widzieli grę - to z pewnością nie był to sam przelot.

Janus Corvinus
0
Wpisów: 171
Wysłane: 17 grudnia 2014 17:24:06 przy kursie: 6,15 zł
anty_teresa napisał(a):
Tak Panie Łukaszu, tak się je pokazuje, ale większość spółek przekazuje gameplaye "filmikowe" na YT lub własnej stronie, właśnie po to aby zapewnić wszystkim uczestnikom rynku dostęp do informacji cenotwórczych.

Sony, EA, Ubisoft, Microsoft itd. są spółkami akcyjnymi i są notowane na giełdzie a i tak robią mnóstwo pokazów tylko dla zaproszonych dziennikarzy.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 17 grudnia 2014 18:48:15 przy kursie: 6,15 zł
Robią - zgoda. Natomiast filmiki z tych pokazów są najczęściej dostępne w sieci prawda?

mayamak
0
Wysłane: 17 grudnia 2014 19:00:02 przy kursie: 6,15 zł
Panowie, czekajcie cierpliwie. Branża gier ma swoje prawa i zasady kiedy i komu pokazuje się materiały z produkcji. Jeżeli jesteście mało cierpliwi wsiadajcie w auta, pociągi lub autobusy i zasuwajcie do Gliwic, zaproszenie jest oficjalne przecież, sam może skorzystam jeżeli będzie mi po drodze.

Ta cała dyskusja o tym dla kogo co jest dostępne jest mało merytoryczna. Równie dobrze można by wymagać od devów żeby pokazali swoje gameplaye i trailery przed rozpoczęciem targów takich jak E3, GamesCom i innych...

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 17 grudnia 2014 19:25:56 przy kursie: 6,15 zł
Nie kolego, chodzi o równy dostęp do informacji... O nic więcej. Skoro spółka pokazuje materiały WYBRANYM inwestorom i dziennikarzom, to mamy asymetrię informacji. Osoby te nie muszą raportować także o zmianie zaangażowania. To jest nieetyczne po prostu. Jasne, że moment pokazu mogą wybrać dowolny, zgodny ze strategią marketingową, natomiast po takim pokazie wrzucić gameplay na YT i puścić EBI to chyba nie jest w stosunku do spółki z branży IT zbyt wygórowane oczekiwanie? To po prostu byłoby w dobrym tonie. Bycie spółką publiczną, choć na rynku alternatywnym do czegoś zobowiązuje...

Lukasz_Mach_TheFarm51
0
Wysłane: 18 grudnia 2014 10:50:31 przy kursie: 5,88 zł
anty_teresa napisał(a):

I my również takie filmiki pokazywać będziemy, zapewniam. Ale w odpowiednim z punktu widzenia PR/mkt momencie. Do wydania gry zostało jeszcze dużo czasu. Większość firm decyduje się na pokazywanie gameplay'ów w bardzo późnej fazie produkcji, głównie dlatego, by mieć pewność pokazywania dopracowanej wersji gry. Biorąc pod uwagę, że przed nami jeszcze wiele miesięcy pracy... mamy czas na gameplaye.

W każdym razie, uprzedzając Państwa pytania, jeśli zdecydujemy się na nagranie i dystrybucję filmów gameplay'owych, to będzie to dystrybucja w pełni publiczna, tak jak miało to miejsce w przypadku trailera i innych materiałów promocyjnych Get Even (filmiki "making of", screeny, itp.)

pozdrawiam,
Łukasz Mach

Lukasz_Mach_TheFarm51
0
Wysłane: 18 grudnia 2014 13:21:22 przy kursie: 5,88 zł
marcinn18 napisał(a):
Panie Łukaszu a ja mam pytania trochę z innej beczki

1. Mówił Pan o kampanii na steam greenlight, która była niewątpliwie sukcesem, jednak jaki jest powód, nie podania tak pozytywnej informacji w komunikatach giełdowych?

Witam. Rzeczywiście nie podaliśmy tej informacji w komunikatach. Samo przejście głosowania społeczności na Steam Greenlight od początku było naszym zdaniem formalnością. Get Even to gra, która mocno wystaje poza ramy gier "indie", które w tym głosowaniu zazwyczaj biorą udział. Wiele osób w branży gier było wręcz zdziwionych, że musimy brać udział w takim "zatwierdzeniu" jako producent z wieloletnim doświadczeniem. Wiązało się to jednak z faktem, że samodzielnie nigdy własnej gry na platformie Steam nie wydawaliśmy i musieliśmy przejść tę procedurę bez względu na wszystkie okoliczności.

Sukcesem było zatem nie tyle przejście głosowania, co bardzo dobry styl w jakim tego dokonaliśmy. Mieliśmy bardzo wysoki współczynnik, tzw. "YES votes", a nasza gra została zaakceptowana przez Valve (firmę stojącą za platformą Steam) w niecałe dwa tygodnie.

Był to więc duży sukces PR'owo-branżowy i nagłaśnialiśmy go w polskich mediach growych, ale jednak nie jakiś spektakularny fakt, który np. niósłby za sobą konsekwencje dla ogólnej kondycji spółki czy jej finansów.

Ale Pana uwaga jest dla nas sygnałem, że być może takie wiadomości również warto umieszczać w komunikatach na przyszłość:)

marcinn18 napisał(a):
2. W raporcie za III kwartał jest mowa o dwóch zapowiedziach jakie mają nastąpić do końca tego roku. Jedno o ile się nie mylę to zapowiedz nowej gry/projektu (?) a drugie to chyba technologia reality 51. Teraz mówi Pan o styczniu i lutym. Czy to te same wydarzenia czy może coś o czym jeszcze tutaj nie rozmawiano i czy w tym roku faktycznie jeszcze coś usłyszymy na opisywane w raporcie tematy?

Ma Pan rację, rzeczywiście była mowa o dwóch ogłoszeniach. I postaram się uściślić kilka faktów, żeby byli Państwo dobrze poinformowani.

Pierwszym zapowiedzianym projektem, jak Pan słusznie zauważył, jest Reality 51. Półoficjalnie o projekcie mówimy już od jakiegoś czasu w wywiadach, na facebooku powstała już strona technologii. Pokazywaliśmy się z nim również na wspomnianym przeze mnie evencie organizowanym przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych w USA. Wstrzymujemy się z oficjalnym startem komunikacji do stycznia/lutego, by połączyć go z udostępnieniem ciekawych materiałów promocyjnych, nad którymi teraz pracujemy. Mamy też nadzieję, że pierwsze informacje na temat technologii pojawią się na dużym portalu technologicznym. Czyli, podsumowując, lekkie opóźnienie wynika ze względów PR.

Jeśli chodzi o drugi projekt to jednak musimy się jeszcze wstrzymać z ogłoszeniem. Prowadzimy w tej chwili rozmowy, które mamy nadzieję, przyniosą bardzo ciekawe rezultaty z pespektywy tego projektu. Wynik tych rozmów może bardzo uwiarygodnić oficjalne ogłoszenie projektu, stąd opóźnienie. I tutaj nie chciałbym szafować konkretnymi datami, bo jak wiadomo wszelkie negocjacje mają tendencje do rozwlekania się. Dokładamy jednak wszelkich starań, by wszystko działo się jak najszybciej.

pozdrawiam,
Łukasz Mach

SzalonyTygrys69
0
Wpisów: 1
Wysłane: 4 stycznia 2015 21:03:37 przy kursie: 6,20 zł
Witam,
mam pytanie z innej beczki, kiedy można się spodziewać wyników sprzedaży gry Deadfall Adventures: Heart of Atlantis? Jakby nie było święta to jednak czas największego popytu i nie ma co się spodziewać dynamiczniejszych zmian w ilości sprzedanych kopii.

Zastanawiam się jeszcze w kwestii tego tytułu dlaczego firma nie decyduje się na oferowanie darmowych kopii gier osobom posiadającym kanały na YT, twitch oraz innych serwisach streamujących. Osoba którą ogląda 1000 i więcej widzów interesujących się branżą gier jest najskuteczniejszą reklamą, ponieważ przedstawia produkt osobom zainteresowanym tematyką. Mógł by Pan się odnieść do tej kwestii?

Ostatnie pytanie, czy wydawca z jakim współpracuje Farm 51, jest związany bezpośrednio z jedną platformą, czy zajmuje się wydawaniem na wszystkie platformy jednocześnie?

Pozdrawiam
Edytowany: 4 stycznia 2015 21:04

mayamak
0
Wysłane: 21 stycznia 2015 14:40:52 przy kursie: 8,75 zł
Panie Łukaszu, co tam ciekawego słychać? Czy możemy otrzymać jakieś informacje o aktualnej sytuacji spółki oraz projektu Get Even lub Reality51?
Edytowany: 21 stycznia 2015 14:41

mayamak
0
Wysłane: 28 stycznia 2015 14:49:26 przy kursie: 10,00 zł
Harmonogram przekazywania raportów okresowych w 2015 r.

Cytat:
Zarząd The Farm 51 Group Spółka Akcyjna z siedzibą w Gliwicach przekazuje do publicznej wiadomości harmonogram publikacji raportów okresowych w 2015 roku:

Raport kwartalny za IV kwartał 2014 r.: 13 lutego 2015 r.
Raport kwartalny za I kwartał 2015 r.: 15 maja 2015 r.
Raport kwartalny za II kwartał 2015 r.: 14 sierpnia 2015 r.
Raport kwartalny za III kwartał 2015 r.: 13 listopada 2015 r.

Raport roczny za 2014 r.: 29 maja 2015 r.

Ewentualne zmiany dat przekazywania raportów okresowych będą podawane do wiadomości przez Emitenta w formie raportu bieżącego.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE FARM51
  • The Farm 51: Gra „Chernobylite 2” w pełnej wersji najpóźniej na początku 2026 roku
    The Farm 51: Gra „Chernobylite 2” w pełnej wersji najpóźniej na początku 2026 roku

The Farm 51 zakłada, że maksymalnie 10 miesięcy trybu early access pozwoli dopracować grę "Chernobylite 2: Exclusion Zone" do wersji gotowej do pełnej premiery. Studio koncentruje się obecnie na zbieraniu opinii graczy i przygotowaniu dużych aktualizacji zawartości.

• The Farm 51 otrzyma 2,1 mln zł na projekt symulacyjny dot. dronów
    The Farm 51 otrzyma 2,1 mln zł na projekt symulacyjny dot. dronów

The Farm 51 Group otrzymał decyzję o przyznaniu dofinansowania w wysokości ponad 2,1 mln zł na realizację projektu badawczo-rozwojowego. Jego celem jest stworzenie zaawansowanego środowiska symulacyjnego dla bezzałogowych statków latających (dronów) działających w warunkach walki radioelektronicznej. Całkowity koszt projektu szacowany jest na ponad 4,3 mln zł.

34 35 36 37 38

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,249 sek.

sulpewgz
nujgkscr
alnphzkd
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
eaawoapb
qjeyktjm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat