PARTNER SERWISU
tgtyvguc
9 10 11 12 13

RELIGA DEVELOPMENT (Catalyst)

sunday82
0
Wpisów: 50
Wysłane: 15 lipca 2012 20:53:48
Seria F. Wartość emisji 1,3mln. Emisja 28.03.2012. 15%. Zabezpieczenie oczywiście hipoteka na gruncie w Kiełczówku należącym do niejakiego J. Wysoczańskiego na kwotę 1,83mln. W księdze wieczystej jest jednak zapis, że nieruchomość może "powrócić" do firmy JW Investment, która jednak uznaje obciążenie hipoteką na rzecz tej serii obligacji, którą to zgodę przedstawiła firma Religa Development.
Nie ważne kto ma jaką serię... Nie będziemy tu biadolić...
Kto może polecić kancelarię prawną, która zna temat?
Dziękuję!

dentysta1
0
Wpisów: 91
Wysłane: 15 lipca 2012 22:54:46
Hmmm, mnie bardzo Ciekawią te dwie NE emisję , skoro spółka ma iść do piachu to czemu mają one służyć? a może za szybko kładziemy krzyżyk na tej spółce Think

czosnek
4
Wpisów: 398
Wysłane: 16 lipca 2012 00:49:17
Może faktycznie za szybko kładziemy krzyżyk, ja bym się wstrzymał z wnioskami do 7 sierpnia do walnego zgromadzenia akcjonariuszy, jednym z projektów uchwał jest
c) Podziału zysku za rok obrotowy 2011 oraz wypłaty dywidendy, ustalenia dnia dywidendy i
terminu wypłaty dywidendy

skoro podział zysku ma być to znaczy że jakiś zysk jest za 2011r, kurcze jakoś sobie nie mogę wyobrazić żeby uchwalili wypłatę dywidendy a zostawili niespłacone odsetki od obligacji , no ale chyba 70% akcji ma D.Religa to różnie może być . Byłyby jaja jak balony jakby wza zatwierdziło wypłatę dywidendy akcjonariuszom a nie zostawili kasy na spłatę zadłużenia od obligacjiThink
Co do tych dwóch emisji to pierwsza jest o ile dobrze zakumałem cała przeznaczona na przejęcie spółki JW Construction której prezesem jest też D.Religa . Da to tyle że jak Religa Dewelopment przejmie tę drugą spółkę to powiększy się wartość Religa Dewelopment i jednocześnie zdolność kredytowa. Tak na mój gust to pozwoli to zaciągnąć nowe kredyty i jakoś przetrwać trudne czasy w budowlance.
A druga emisja to by była dla inwestora strategicznego, podobno prowadzone sa rozmowy z dwoma takimi inwestorami. Taki inwestor wniósł by nowy kapitał do spułki w zamian za kontrolę nad nią.
Chciałbym żeby moje słowa były prorocze ale Religa ma szansę na znalezienie inwestora strategicznego , atutami są chyba ta formuła EKO czyli nowoczesna energooszczędna technologia w której buduje domy, rejon działania okolice Wrocławia to 3 po Warszawie i Krakowie rynek mieszkaniowy w Polsce, skoncentrowanie się na strefie podmiejskiej w budowaniu osiedli mieszkaniowych, róznorodna oferta tych mieszkań pod względem powierzchni, no i wejscie w życie w tym roku 29 kwietnia (o ile się nie mylę z datą) ustawy regulującej działalność deweloperów, ustawa ta nakłada szereg dodatkowych obowiązków i stawia wymagania deweloperom ale budowy rozpoczęte przed wejsciem jej w życie będą wykonywane na starych zasadach, a wiemy że Religa ma zaczętych dużo inwestycji w dużym stopniu zaawansowanych i to też może być argument dla potencjalnego inwestora strategicznego a mianowicie możliwość kontynuowania budów do których nie tyczą się regulacje nowej ustawy. Ta ustawa nakłada na deweloperów obowiązek zakładania w bankach rachunków powierniczych, klienci deweloperów już niebędą płacili im kasy tylko wpłacali na te rachunki w banku a bank będzie tę kase przekazywał deweloperowi partiami i to po szczegółowych kontrolach, poza tym obowiązek sporzadzania prospektów informacyjnych dla klientów i różne takie duperele które skutecznie deweloperom utrudnią życie. Dla potencjalnego inwestora strategicznego możliwośc kontynuowania tak wielu inwestycji jakie ma Religa bez podlegania pod tą nową ustawę może być zachętą . To są takie moje przemyślenia tylko . Jakkolwiek niepokojące jest to co napisał sundaj82
Podobnie na osiedlu K7 - tam budynki pozostałe do kupienia straszą z daleka niedoróbkami (ale jak zaznacza deweloper wykończenia prowadzi po zakupie mieszkania - wniosek jeden: kompletnie nie mają pieniędzy; nie mówiąc o chaszczach jakimi zarosły te nieruchomości-jak oni to chcą komukolwiek sprzedać?!).
Niemniej jednak ja bym się wstrzymał z wnioskami i paniką do wza
Ja bym najlepiej wolał żeby Religa powypłacał zaległości i ja bym dał trochę czasu na to , narazie to poczekam cierpliwie na to wza do 7 sierpnia , też spać niemogę po nocach przez te obligacje ale z drugiej strony to też niejedna firma przeżywa okresowe kłopoty i czasami wychodzi na prostą . Napewno się o tym przekonamy niedługo Pray
A narazie dobranocka

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 16 lipca 2012 01:43:11
Ech, naprawdę raz dla odmiany chciałbym napisać coś budującego. Tylko co?

czosnek1 napisał(a):
walnego zgromadzenia akcjonariuszy, jednym z projektów uchwał jest
c) Podziału zysku za rok obrotowy 2011 oraz wypłaty dywidendy, ustalenia dnia dywidendy i
terminu wypłaty dywidendy

skoro podział zysku ma być to znaczy że jakiś zysk jest za 2011r, kurcze jakoś sobie nie mogę wyobrazić żeby uchwalili wypłatę dywidendy a zostawili niespłacone odsetki od obligacji

Pisałem już o tym. Zgodnie z odpowiedzią p. Wieczorka:

piotr 111 napisał(a):
I A PROPOS DYWIDENDY
dwa dni temu pracownik Religi poprosił przykład uchwał , zwołania WZ bo w ramach cięcia kosztów sami chcą opracować uchwały bez pomocy prawników. Przesłałem po odpowiednich wycięciach propozycje opracowane dla innej spółki która autoryzuje. Jak ktoś chce sprawdzić to będzie wiedział o którą chodzi bo uchwały są jej kopią w pewnym zakresie. Ta spółka akurat wypłaca dywidendę i ktoś kto przerabiał uchwały nie miał wiedzy i nie usunął tego stwierdzenia tylko wykropkował. Zapewniam ze Religa nie ma zamiaru wypłacać dywidendy bo nie ma z czego.
(pogrubienie moje)

czosnek1 napisał(a):
Co do tych dwóch emisji to pierwsza jest o ile dobrze zakumałem cała przeznaczona na przejęcie spółki JW Construction

JW Investment

czosnek1 napisał(a):
której prezesem jest też D.Religa . Da to tyle że jak Religa Dewelopment przejmie tę drugą spółkę to powiększy się wartość Religa Dewelopment i jednocześnie zdolność kredytowa. Tak na mój gust to pozwoli to zaciągnąć nowe kredyty i jakoś przetrwać trudne czasy w budowlance.

Czy ten gust jest poparty może jakąś analizą zdolności kredytowej takiego połączonego podmiotu? Albo przynajmniej wiedzą, czym jest i jaką zdolność kredytową ma JW Investment? Wygląda na to, że jest to spółka celowa, która na przykład jest inwestorem budowanego od lat nieszczęsnego K8.

czosnek1 napisał(a):
A druga emisja to by była dla inwestora strategicznego, podobno prowadzone sa rozmowy z dwoma takimi inwestorami. Taki inwestor wniósł by nowy kapitał do spułki

Warto tylko pamiętać, że zgodnie z projektem ta emisja również ma być pokryta wkładem niepieniężnym. Choć może tej uchwały też nie udało im się poprawnie zapisać.

czosnek1 napisał(a):
w zamian za kontrolę nad nią.

Akurat tego projekt nie przewiduje - seria F to maksymalnie trochę poniżej 34% docelowej liczby akcji. Informacja o tym też już wątku była.

czosnek1 napisał(a):
narazie to poczekam cierpliwie na to wza do 7 sierpnia

Z bardzo dużym prawdopodobieństwem już dziś możesz założyć, że akcjonariusze w osobie p. Religi zaakceptują wszystkie znane nam już projekty uchwał zaproponowane przez zarząd w osobie p. Religi. Tylko co z tego wynika dla obligatariuszy?
Edytowany: 16 lipca 2012 01:51

Pietrus
0
Wpisów: 10
Wysłane: 16 lipca 2012 12:05:08
Piotr111 pisze: Dokument Ofertowy opracowywała kancelaria prawna GPF CAUSA z Wrocławia a my tylko weryfikowaliśmy zawarte tam dane a potem czy opublikowane dane w raportach EBI zawarte są w dokumencie ofertowym. Nie mamy prawa wglądu w dokumenty firmy zgodnie z Ustawą o ofercie. Dostawaliśmy gotowy dokument do zatwierdzenia - a ponieważ w naszej ocenie był rzetelny dlatego ja i rodzina kupowała instrumenty Religi

Jako akcjonariusz GPF CAUSA SA zadzwoniłem do nich z pytaniem czy to właśnie oni byli odpowiedzialni za napisanie dokumentu dotyczącego jakichkolwiek obligacji RELIGA Development SA? i otrzymałem zdecydowaną odpowiedz, iz nie mają NIC wspólnego z obligacjami Religi! nie oferowali jakiejkolwiek emisji obligacji Religi, nie pisali żadnych dokumentów. Co więcej będą żądać od Wieczorka oficjalnego sprostowania. Dodatkowo dowiedziałem się iż zgłaszają sie do nich poszkodowani drobni akcjonariusze upadłej Inwazji PC ( dla których Wieczorek robił dwa dokumenty informacyjne) oraz RELIGA Development SA z prośbą o reprezentowanie tychże drobnych akcjonariuszy przeciwko AD i jest wielce prawdopodobne że zabiorą się za to.

Edytowany: 16 lipca 2012 12:12

krishic
26
Wpisów: 582
Wysłane: 16 lipca 2012 12:43:15
Czyli obecny tu P. Wieczorek (Prezes Salwixu) po wpadce z Inwazja PC jest dodatkowo zmotywowany. Nawoluje do tego, zeby sprawe niewyplacalnosci Religi przeczekac, bo utrzymanie przez niego statusu autoryzowanego doradcy staje pod znakiem zapytania. Tym bardziej na miejscu jest sugestia wapkila, zeby pojsc po porade do prawnika.
Edytowany: 16 lipca 2012 12:46

wapkil
0
Wysłane: 16 lipca 2012 13:54:29
Hmm, wygląda na to, że ktoś, nie przesądzając chwilowo kto, tutaj kłamie...

Tłumaczenie p. Wieczorka, że nie był AD obligacji, bo co prawda logo Salwix widniało na dokumentach ofertowych obligacji, ale byli tam jako AD spółki nie jej obligacji jest zresztą od początku ciekawe.
Edytowany: 16 lipca 2012 14:12

wapkil
0
Wysłane: 16 lipca 2012 22:57:06
Pietrus napisał(a):
Jako akcjonariusz GPF CAUSA SA zadzwoniłem do nich z pytaniem czy to właśnie oni byli odpowiedzialni za napisanie dokumentu dotyczącego jakichkolwiek obligacji RELIGA Development SA? i otrzymałem zdecydowaną odpowiedz, iz nie mają NIC wspólnego z obligacjami Religi! nie oferowali jakiejkolwiek emisji obligacji Religi, nie pisali żadnych dokumentów. Co więcej będą żądać od Wieczorka oficjalnego sprostowania. Dodatkowo dowiedziałem się iż zgłaszają sie do nich poszkodowani drobni akcjonariusze upadłej Inwazji PC ( dla których Wieczorek robił dwa dokumenty informacyjne) oraz RELIGA Development SA z prośbą o reprezentowanie tychże drobnych akcjonariuszy przeciwko AD i jest wielce prawdopodobne że zabiorą się za to.

Trochę to na marginesie tematu obligacji Religi, ale powyższy post coś mi przypomniał, więc sprawdziłem . Tak się ciekawie składa, że, zgodnie ze stroną NewConnect, Salwix p. Wieczorka jest autoryzowanym doradcą NC dla GPF Causa. Obie firmy dotychczas też całkiem aktywnie ze sobą współpracowały - przynajmniej podczas emisji akcji i obligacji PCZ oraz akcji Religa Development. Prawda, że to w świetle powyższych informacji interesujący zbieg okoliczności?

edit: z ciekawości - wspomnieli coś może o tym podczas rozmowy?
Edytowany: 16 lipca 2012 23:07

czosnek
4
Wpisów: 398
Wysłane: 16 lipca 2012 23:05:40
A to numer z tym p. Wieczorkiem Think

Pietrus
0
Wpisów: 10
Wysłane: 17 lipca 2012 12:24:25
Do wakpil: Koniec języka za przewodnika więc wykonałem kolejny tel. do GPF CAUSA i otrzymałem informację ,iż prawie rok temu zrezygnowali z Salwixu i Pana Wieczorka jako AD. Ponoć był w tej sprawie komunikat na NC i rzeczywiście udało mi sie go znaleźć.
Poniżej link:
www.newconnect.pl/index.php?pa...
Kończę ten wątek bo zeszliśmy troszkę z tematu Religi, a przypadek jest ciekawy dla wszystkich posiadaczy obligacji nie tylko z emisji Religi ale ogólnie postępowania po " wtopie".

dentysta1
0
Wpisów: 91
Wysłane: 17 lipca 2012 13:26:54
Czy ktoś z posiadaczy obligacji nawiązał kontakt z "zarządcą " hipoteki lub hipotek

piotr 111
0
Wpisów: 27
Wysłane: 17 lipca 2012 16:53:14
Dla Pitrus w sprawie GPF CAUSA
Szanowni forowicze to jest efekt wyrywania i przetaczania oderwanych kawałków z czyjejś wypowiedzi bez czytania wcześniejszych

Nigdy nie pisałem na tym forum ani żadnym innym że GPF Causa uczestniczyła w opracowaniu Dokumentów Ofertowych dla jakiejkolwiek serii obligacji Religa Development S.A. Zgodnie z moją wiedzą GPF Causa w żaden sposób nie uczestniczyła w jakiejkolwiek emisji obligacji Religa Development S.A. W związku z tym jak Pan Pietrus zadzwoniła do GPF Causa w sprawie emisji obligacji dostał prawdziwą odpowiedź w tej kwestii że nie mają nic wspólnego z tymi emisjami.
Przytoczę wypowiedź na podstawie której Pan Pietrus wyciągnął taki wniosek.

"Rolą AD jest sprawdzenie czy są wszystkie informacje. Dokument Ofertowy opracowywała kancelaria prawna GPF CAUSA z Wrocławia a my tylko weryfikowaliśmy zawarte tam dane a potem czy opublikowane dane w raportach EBI zawarte są w dokumencie ofertowym. Nie mamy prawa wglądu w dokumenty firmy zgodnie z Ustawą o ofercie. Dostawaliśmy gotowy dokument do zatwierdzenia - a ponieważ w naszej ocenie był rzetelny dlatego ja i rodzina kupowała instrumenty Religi"

Spółka GPF Causa opracowywała Dokument Ofertowy dla akcji serii C jak również prowadziła doradztwo prawne przy przekształceniu Religa Development S.A. w spółkę akcyjną. O zawarciu umowy podejrzewał informowali raportem EBI 29/2010 (nie ma podanej nazwy więc możliwe że nie informowali lecz ten raport pasuje do RDSA). Natomiast fakt obsługi spółki Religa Development i jej doradzaniu w 2011 r przy emisji akcji potwierdzili w raporcie kwartalnym Raport za II kw 2011 EBI 29/2011 i Raport rocznym za rok 2011- EBI 17/2012.
Tak ja pisałem we wcześniejszych postach autoryzowaliśmy Dokument ofertowy opracowany prze GPF Causa lecz dotyczył on akcji serii C a nie obligacji.
Tak jak wcześniej pisałem potwierdzam to ponownie - ani GPF Causa ani Salwix nie opracowywał i nie autoryzował żadnych dokumentów spółki Religa Development związanych z którąkolwiek emisja obligacji tej spółki.
W żadnych dokumentach dotyczących emisji obligacji Religa Development nie ma oświadczeń spółki Salwix - tak samo w Notach Informacyjnych opublikowanych na Catalyst (w niektórych występują oświadczenia ale innych podmiotów). Tak jak pisałem wcześniej w przypadku gdy autoryzujemy dokumenty w dokumentach tych są nasze oświadczenia w tej kwestii jak np. dokumentach opublikowanych na Catalyst dotyczących obligacji PCZ czy EAP
GPF Causa zgodnie z moją wiedzą nie uczestniczyła przy emisjach obligacji Religi ani nie doradzała lub opracowywała jakichkolwiek dokumentów związanych z emisjami obligacji.
Dla obligacji serii A i B dokumenty zgodnie z moją wiedzą były opracowywane przez firmę warszawską. Natomiast dla pozostałych serii Religa Development samodzielnie opracowywał dokumenty w oparciu o dokument ofertowy dla akcji (i ten dokument opracowywała GPF Causa - dla akcji a nie obligacji)zmieniając go nieznacznie a my sprawdzaliśmy czy spełniają wymogi regulaminu ASO i czy nie zamieszczono w nich informacji które należny opublikować w raporcie EBI czyli czy nie złamano regulacji ASO - Taka jest rola AD. Przy niektórych emisjach informacje o prowadzeniu zapisów Pan Religa przekazywał nam w połowie emisji i miał do tego prawo gdyż nie musiał nas informować o emisjach ( Pan Religa poinformował nas po pierwszej emisji że jest to jego normalna działalność i nie uważa tego za zdarzenie istotne w świetle regulacji ASO - po czerwcowej zmianie nie mógł by już tak stwierdzić ale dlatego giełda doprecyzowała zapisy aby wyeliminować takie podejście emitentów)
A dla wakpila w świetle odpowiedzialności moralnej - ciekawe podejście - ktoś na forum napisał że firma która sprzedała najwięcej obligacji milczy a Pan wakpil pochwala to milczenie i stwierdza wręcz,że super, że tyle sprzedali i Salwix też się starał ale był za słaby (może dlatego że my nie namawialiśmy nikogo do kupowania obligacji tylko informowaliśmy o emisji i dlatego tak mało osób zdecydowało się nabyć obligacje po czytali dokumenty a nie opierali się na naszej opinii) Każdy kto kupuje wysoko oprocentowane obligacje i jeszcze zabezpieczone ma świadomość że emitent daje wysokie odsetki za ryzyko. Kupując obligacje Religi miałem tą świadomość i inni kupujący za naszym pośrednictwem tez mieli taką świadomość. Nikt nie spodziewał się jednak że ryzyko się ziści

Przytoczę tu tekst z Dokumentu Ofertowego dla obligacji Religa Development w stępu do ryzyk z serii którą obejmowałem:
"Czynniki ryzyka mogą negatywnie wpłynąć na działalność Emitenta, jego kondycję oraz wyniki finansowe jak również zdolność do obsługi zobowiązań wynikających z wyemitowanych obligacji. Może mieć to też negatywny wpływ na kurs Obligacji w ASO. W efekcie, inwestorzy mogą stracić część lub całość zainwestowanych środków finansowych w Obligacje."

wapkil
0
Wysłane: 17 lipca 2012 17:50:32
piotr 111 napisał(a):
Szanowni forowicze to jest efekt wyrywania i przetaczania oderwanych kawałków z czyjejś wypowiedzi bez czytania wcześniejszych
(...)
Przytoczę wypowiedź na podstawie której Pan Pietrus wyciągnął taki wniosek.

"Rolą AD jest sprawdzenie czy są wszystkie informacje. Dokument Ofertowy opracowywała kancelaria prawna GPF CAUSA z Wrocławia a my tylko weryfikowaliśmy zawarte tam dane a potem czy opublikowane dane w raportach EBI zawarte są w dokumencie ofertowym. Nie mamy prawa wglądu w dokumenty firmy zgodnie z Ustawą o ofercie. Dostawaliśmy gotowy dokument do zatwierdzenia - a ponieważ w naszej ocenie był rzetelny dlatego ja i rodzina kupowała instrumenty Religi"

Szanowny Panie Piotrze Wieczorku. ,,Wyrywanie oderwanych kawałków''? Dyskusja dotyczyła oferty obligacji Religa Development, a powyższa Pana odpowiedź związana była z moją wątpliwością (nadal zresztą aktualną) na temat Państwa odpowiedzialności w związku ze sprzedażą i pomocą w opracowaniu oferty obligacji Religa Development. Pietrus, Mangnumator (w wątku pechowych obligacji), ja i zapewne wielu innych czytelników zrozumieliśmy ją dokładnie tak, jak była napisana.

Przepraszam, ale czy moglibyśmy zachować choć odrobinę powagi? Za chwilę napisze Pan, że w wypowiedzi o kupnie papierów Religi chodziło Panu o ryzę papieru do drukarki, a mówiąc o instrumentach miał Pan na myśli harmonijkę i organki...

Dokumenty, jak zwykle zresztą, były oparte o jeden wzorzec, ale dość mocno na potrzeby emisji obligacji zmodyfikowany. Zmieniona była choćby struktura i istotne prawnie informacje, jak na przykład stwierdzenie, że przeciw emitentowi nie wszczęto postępowań na informację, że nie wszczęto postępowań mogących mieć wpływ na jego sytuację finansową. Jeżeli spółka Religi sama te zmiany opracowała, to chwała jej za to, ale trzeba było tak od początku napisać, a nie wmawiać teraz, że Pana wypowiedź była prawdziwa, tylko nikt jej poprawnie nie zrozumiał.

piotr 111 napisał(a):
A dla wakpila w świetle odpowiedzialności moralnej - ciekawe podejście - ktoś na forum napisał że firma która sprzedała najwięcej obligacji milczy a Pan wakpil pochwala to milczenie i stwierdza wręcz,że super, że tyle sprzedali

Po raz kolejny proszę, żeby przestał Pan wreszcie przekręcać to, co piszę. Niczego nie pochwalałem, wyjaśniłem tylko, że fakt sprzedania obligacji w mniejszej ilości niż inni nie zwalnia Pana z odpowiedzialności, a Pana zaangażowanie na forum wynika z własnego interesu (o którym zresztą sam Pan pisał), podobnie jak brak zaangażowania innych wynika z braku takiego interesu. Nie uważam, żeby takie zachowania należało pochwalać, wręcz przeciwnie, ale taka jest rzeczywistość.

Dyskusja toczy się akurat o Pana motywacjach i zaangażowaniu, bo sam przyszedł Pan na to forum z radami, na temat których wiele osób, w tym ja, ma wątpliwości, czy nie staną się dla obligatariuszy równie szkodliwe, jak mogą się dla nich okazać szkodliwe obligacje, które Pan (i nie tylko Pan) im sprzedał.

Gwoli wyjaśnienia - nie uważam, jak zresztą wcześniej wspominałem, żeby problemy rynku wynikały wyłącznie z zachowania Pana, Pana spółki, albo nawet wszystkich pośredników. Funkcjonowanie tego rynku wynika bezpośrednio z intencji organizatora obrotu, który bez najmniejszego problemu mógłby wymusić znacznie wyższe standardy. GPW też można zresztą zrozumieć, choć znów nie oznacza to pochwały ich zachowania. Chcąc ,,rozruszać'' rynek mogli przyjąć założenie, że na początku nie mogą zbyt wiele narzucać, bo prawie żadna ze spółek zmuszonych finansować się przez Catalyst takich standardów nie spełni. Być może tym razem, w przeciwieństwie do rezultatów podobnego eksperymentu na NC, sytuacja ekonomiczna sama ten rynek oczyści, zanim całkiem utonie w śmieciach.

Wracając jeszcze do kwestii doradzania przez Salwix GPF Causa na NC. Faktycznie GPF Causa zrezygnowała z tego doradztwa po roku. Po roku można z AD zrezygnować i praktycznie wszystkie spółki tak robią, żeby nie ponosić kosztów. Tak samo zresztą po roku z doradztwa Salwix zrezygnowała (już upadła) InwazjaPC i ostatnio Religa Development. Pisałem o współpracy między Salwix i GPF Causa (przecież nie tylko AD, są też wspólne projekty na przykład dla PCZ i Religi) w kontekście informacji, że Causa będzie sądownie reprezentować niezadowolonych klientów Salwix. Wiedza o niedawnej i być może wciąż trwającej współpracy między Salwix i GPF Causa może być w tym kontekście przydatna, szczególnie jeżeli, jak wynika z postów Pietrusa, Causa sama ,,zapomina'' o tym wspomnieć.
Edytowany: 17 lipca 2012 18:02

piotr 111
0
Wysłane: 17 lipca 2012 18:23:46
Tak jak pisał Pan Pietrus GPF Causa zakończyła wspóracę z Salwix we wrześniu 2011 a z Religa Development chyba w maju czyli jeszcze przed pierwszą emisją obligacji. Trudno wiec by było aby GPF Causa miała jakikolwiek wpływ na emisje obligacji Religi skoro przed pierwszą emisją zakończyli współpracę z Religa Development. Proponuje więc nie mieszać GPF Causa do emisji obligacji Religi bo ta spółka nie ma nic wspólnego z emisjami obligacji Religa Development.

Tak dla informacji wapkil - owszem mam interes w tym aby Religa obsługiwał obligacje ale staram się utrzymywać kontakt z obligatariuszami wszystkich serii również tych które nie sprzedawałem

piotr 111
0
Wysłane: 17 lipca 2012 19:14:36
wapkil masz racje, że sam wszedłem na forum, gdyż większość obligatariuszy są to osoby, z którymi nigdy nie miałem kontaktu. Niestety niektóre osoby pośredniczące w sprzedaży obligacji nie odbierają telefonu a obligatariusze nie wiedzą z kim się kontaktować. Stąd mój wpis tutaj się pojawił.
Ponadto nadmienię Ci jedno - poza uczestnictwem w forum staram się coś zdziałać praktycznie. Np. wczoraj miałem spotkanie z firmą doradczą we Wrocławiu, która specjalizuje się w restrukturyzacjach i znajdowaniu inwestorów dla firm, które maja poważne kłopoty i przekazałem kontakt Panu Relidze. Nie wiem czy coś z tego coś wyjdzie ale w przeciwieństwie do większości, która tylko krytykuje innych, w tym mnie, staram się coś zrobić. Ty masz czystą sytuacje - nie masz obligacji więc i tak wielki wkład, że uczestniczysz w forum.
Tak jak napisałem ostatnio, zostawiłem dla osób zainteresowanych kontakt mailowy i telefoniczny, będę starał się nie pisać na forum, chyba że tak jak dziś gdy ktoś będzie starał się wypaczyć moje wypowiedzi i wciągnąć w sprawy obligacji Religi podmiot, który nie ma z tym nic wspólnego.

wapkil
0
Wysłane: 17 lipca 2012 21:46:39
piotr 111 napisał(a):
tak jak dziś gdy ktoś będzie starał się wypaczyć moje wypowiedzi i wciągnąć w sprawy
obligacji Religi podmiot, który nie ma z tym nic wspólnego.

Ech, najpierw sam Pan pisze o GPF Causa, a potem gdy Pietrus sprawdza u źródła, że informacja jest nieprawdziwa przybiega tu dzielnie bronić ich przed samym sobą. Przy okazji próbując zwalić winę na innych. Ale zostawmy to. Stopień współpracy pomiędzy Salwix i Causa również zostawmy, bo istotny może być tylko dla osób, które chciałyby skorzystać z pomocy Causa przeciw Salwix.

Natomiast bardzo szkoda, że:
piotr 111 napisał(a):
będę starał się nie pisać na forum,

Mimo że podobno ma Pan jedynie taką wiedzę, jak każda inna osoba na forum (a za inną ścigałby Pana KNF), dostarcza Pan przecież wielu ciekawych informacji. Nawet jeżeli mój umysł jest czasem zbyt prosty, żeby je pojąć. Na przykład ostatni wpis:

piotr 111 napisał(a):
Np. wczoraj miałem spotkanie z firmą doradczą we Wrocławiu, która specjalizuje się w restrukturyzacjach i znajdowaniu inwestorów dla firm, które maja poważne kłopoty i przekazałem kontakt Panu Relidze. Nie wiem czy coś z tego coś wyjdzie

Jakże to tak? Dwa tygodnie temu pisał Pan, że spółka prowadzi rozmowy z inwestorem strategicznym. Ba, nawet z dwoma. Pan Religa, na pewno w porozumieniu z inwestorem, już nawet przygotował projekty uchwał na walne. Nie bardzo co prawda wiadomo, czemu ktoś miałby w tę spółkę inwestować, szczególnie jeżeli dostanie maksymalnie poniżej 34% akcji, ale skoro ci inwestorzy są duzi i do tego dwaj, to na pewno wiedzą, co robią. Sam Pan zresztą pisał, że obligatariusze powinni na to cierpliwie poczekać.
Tak więc p. Religa przeprowadził już negocjacje z inwestorami i przygotował uchwały, które na pewno uwolnią i jego, i obligatariuszy z tarapatów. A Pan mu tu nagle przekazuje kontakt do osoby specjalizującej się w restrukturyzacjach i znajdowaniu inwestorów. I do tego ma wątpliwości, czy coś z tego wyjdzie. Po co mu ten kontakt? Żeby znaleźć jeszcze dwóch dodatkowych inwestorów równie poważnych i dużych, jak ci pierwsi dwaj? Bo przecież ci dwaj pierwsi od początku istnieli i są bardzo inwestycją zainteresowani, prawda? Ja bym się chyba na miejscu p. Religi na Pana obraził...

Edytowany: 17 lipca 2012 22:03

piotr 111
0
Wysłane: 18 lipca 2012 01:23:52
Panie wakpil
Miałem nie komentować ale się odniosę bo umie Pan prowokować
Możliwe że Pan Dariusz Religa obrazi się na mnie ponieważ prowadzi rozmowy z inwestorami i że przekazuje mu kontakt do takiej firmy i mam to ...........
Dla mnie do puki nie ma odsetek na kontach obligatariuszy nadal są to tylko rozmowy. Dlatego próbuje szukać alternatywnych rozwiązań i inwestorów. Oczywiście dbając również o swoje zainwestowane pieniądze (ponieważ tylko pan krytykuje ujmę tak - jak to pan ujął byłem głupi i naiwny inwestując w ta spółkę ale przynajmniej dystrybuowałem coś w co sam wierzyłem).
Tak jak napisałem przekazałem Panu Relidze kontakt do tej firmy która po naszym spotkaniu wyraziła zainteresowanie podjęciem się tematu z wynagrodzeniem płatnym po sukcesie. Nie wiem na jakim etapie są rozmowy Pana Religi z inwestorami o których wspominał ani jacy są to inwestorzy. Póki obligatariusze nie dostali odsetek dla mnie są to rozmowy i dlatego cały czas szukam firm które pozwolą, że Religa obsłuży obligacje i wypłaci odsetki. Jak rozumiem z pana wpisu moje działania są głupie, śmieszne i narażające mnie że Pan Dariusz Religa się obrazi. Przepraszam niech się obraża i wypłaci odsetki bo jak Pan napisał nie ma pan obligacji Religi w związku z tym może pan mieć w...........interesy obligatariuszu co pan na kazdym kroku pokazuje, ja nie ale w końcu to mój własny interes.. Jak rozumiem powinienem siedzieć z założonymi rekami bo to jest optymalne rozwiązanie skoro pan wyśmiewa moje działania tym bardziej, że moje działania krytykuje Pan na kazdym kroku ale pana działania jako nie obligatariusza ograniczają się do krytyki każdego co coś proponuje na tym forum i odsyłania do prawnika ( a co prawnik pomoże - za 1000 zł powie jak wypowiedzieć obligacje - każdy kto zadzwoni do mnie otrzyma informacje jak wypowiedzieć skutecznie obligacje Religa Development bez dodatkowych kosztów na które pan namawia obligatariuszy) .
Odniosę się wiec do Pana wcześniejszych wpisów i Pana czerwonej lampki jak to pan łaskawie ujął w kwietniu.
Wbrew pozorom jako AD śledziłem komunikaty związane z tą firmą. W związku z faktem publikacji przez Religa Development komunikatu o sprzedaży nieruchomości za 3,5 mln i zaliczeniu kwoty na spłatę zobowiązań oraz pojawieniu się zupełnie innego komunikatu innej spółki poprosiłem pana Religę o udokumentowanie, że komunikat jest zgodny ze stanem faktycznym. W odpowiedzi dostałem skan aktu notarialnego z którego wynika że Emitent sprzedał nieruchomość podmiotowi A i płatność została zaliczona na spłatę zobowiązań wobec podmiotu B i komunikat Religa Development został sporządzony zgodnie z informacjami w akcie notarialnym. na tym polega rola AD w przypadku uzasadnionych wątpliwości co do poprawności opublikowanych informacji uzyskać potwierdzenie poprawności informacji zawartych w komunikacie.
Tak samo jak ktoś informował mnie że działki w danej okolicy są znacznie tańsze niż w operacie dzwoniłem do Pana Religi i otrzymywałem odpowiedź ze owszem ale działki które kupuje maja warunki zagospodarowania mają dostęp do przyłączy medialnych i koszty związane z ich podłączenia do wody czy padu są znacznie niższe iż działek o które pytałem i stąd cena. I przekazywałem te informacje inwestorom którzy zadali pytanie. gdyby odpowiedzi nie były logiczne pewnie i mi zapaliłaby się czerwona lampka.
I stąd różnica w postrzeganiu tej spółki - gdy Ty pisałeś o czerwonej lampce i sprzedażny czegoś co jest warte 11 mln. za 3,5 ja żądałem aktu notarialnego który potwierdzał że coś co jest warte 3,4 w księgach Religi sprzedali za 3,5 a Pan Religa mógł mówić ze nie rozumie komunikatów inwestorsów i to wyjaśni. a ja sprawdzałem czy potwierdzają jego stanowisko dane za IV kwartał 2011 i I kwartał 2012.
Stąd może dlatego że byłem bliżej i mogłem zadawać pytania i otrzymywałem odpowiedzi potwierdzające komunikaty Religii nie dostrzegałem tak bystrze jak ty czerwonej lampki.
Atak a propo Twojej bystrość i bo jak rozumiem przy IDM zapalała Ci się czerwona lampka miesiąc temu gdy IDM chodził po 2 złote a dziś jest po 0,50 zł to ile będą kosztować akcje IDM za 2 tygodnie???
Krytykować jest łatwo ale działanie konstruktywne jak rozumiem przewyższa twoją bezinteresowność i ograniczasz się tylko do krytyki i wysyłania do prawnika to wszytko na co Cie stać.

piotr 111
0
Wysłane: 18 lipca 2012 01:50:47
I zapomniałem wspomnieć o K8 które ktoś tu przytaczał a ja otrzymywałem również maile w tej kwestii- w tym temacie uzyskałem odpowiedź od Pana Religi że K8 nie jest inwestycja ani Religa Development ani JW Inwestnment oraz że wszystkie osoby które kulturalnie wystąpiły o zwrot zaliczek je otrzymały a awanturnicy ich nie otrzymają bo zgodnie z zawarta umowa zaliczka przepada gdy ktoś się wycofuje. Zgodnie z moja wiedzą tak jest a jako AD nie mam podstawy prawnej o udowadnianie prywatnych interesów Pana Religi.
W brew pozorom każdą negatywna informacje starałem się sprawdzić bo to należy do obowiązków AD.
Powiem Tak po pierwszym wpisie i komentarzach wakpil bałem się napisać ze jestem nie tylko obligatariuszem ale i akcjonariuszem Religa Development (również moja rodzina). Kupowałem akcje tej spółki po 15,14,13 i 10 groszy, a członkowie rodziny w emisji pierwotnej po 20 groszy. Dlaczego - bo uważałem że Pan wakpil pierwsze co napisze to ze nawołuje do powstrzymania się obligatariuszy od wypowiadania obligacji bo jako akcjonariusz wszystko trącę i dlatego do tego nawołuje. Powiem tak - w mojej ocenie wypowiedzenia obligacji i dochodzenie roszczeń z hipotek oddala upadłość.
Ale pan wakpil zaraz znajdzie kontrargument. I ciekaw jestem ile ich znajdzie i jak szybko bo co do faktu że tak będzie nie mam wątpliwości gdyż jest to osoba która lubuje się w krytykowaniu innych osób bez podawania jakichkolwiek konstruktywnych rozwiązań poza odsyłaniem do prawnika

wapkil
0
Wysłane: 18 lipca 2012 02:38:04
piotr 111 napisał(a):
Powiem tak - w mojej ocenie wypowiedzenia obligacji i dochodzenie roszczeń z hipotek oddala upadłość. Ale pan wakpil zaraz znajdzie kontrargument. I ciekaw jestem ile ich znajdzie i jak szybko

Skoro koniecznie ma być szybko, napiszę jeszcze teraz. Do reszty odniosę się później, gdy będę miał czas to wszystko przeczytać.

I nie skrytykuję, tylko zapytam (wszystkich czytających, nie tylko p. Wieczorka), bo nie rozumiem. Czy i w jaki sposób wezwanie do wykupu obligacji blokuje wierzycielowi możliwość późniejszego wnioskowania o upadłość dłużnika?

piotr 111
0
Wysłane: 18 lipca 2012 03:22:38
Dla Pietrusa i wapkil
Jak byś nie wiedział byłem na WZ Causa jako akcjonariusz niestety się spóźniłem 10 minut i w tym czasie walne dokonało 11 uchwał w tym wyboru komisji skrutacyjnej czyli oprotestowałem tylko ostanie 2 uchwały- jestem wymieniony w dwóch ostatnich uchwałach.
Ale to poza tematem.
Pietrus tak jak pisałem w wcześniejszych postach GPF Causa nie ma nic wspólnego z emisją obligacji. Ale skoro GPF Causa jest łaskawa szykować pozew przeciwko Salwix od niezadowolonych obligatariuszy Religi i IPC zgodnie z Twoją informacją to powiem w skrócie tak.
Oto cytata z Dokumentu Ofertowego Religa Development opracowanego przez GPF Causa z emisji akcji serii C
"4.17. Zobowiązania Emitenta istotne z punktu widzenia realizacji zobowiązań wobec posiadaczy instrumentów finansowych, które związane są w szczególności z kształtowaniem się jego sytuacji ekonomicznej i finansowej

Emitent, według swojej najlepszej wiedzy, nie posiada żadnych zobowiązań, które mogłyby istotnie wpłynąć na realizację zobowiązań wobec posiadaczy instrumentów finansowych Emitenta."

Równocześnie GPF Causa jako podmiot przekształcający Religę w spółkę akcyjną wiedział że Religa zaciągnął pożyczkę znacznie przewyższającą kapitały własne Emitenta i zataił to świadomie i celowo przed potencjalnymi akcjonariuszami i obligatariuszami - pożyczka od inwestorsów o której wakpil pisałeś w kwietniu jest z 2010 r.( w rozmowie z Religą po otrzymaniu aktu notarialnego na podstawie którego nastąpiła spłata większości pożyczki na pytanie dlaczego przy emisji akcji i obligacji nie było na ten temat nic mowy Pan Religa odpowiedział że GPF Causa jako podmiot doradczy powiedział mu że to nie ma znaczenia i nie trzeba o tym nic pisać i był zdziwiony że skoro współpracowałem z GPF Causa nic na ten temat nie wiedziałem) A ja powiem tak - ponieważ akcje nabyli wtedy członkowie mojej rodziny a ja na NewConnect również, rozważam wszczęcie postępowania przeciwko GPF Causa za zatajenie istotnych informacji i wprowadzanie celowo emitenta(Religa Development s.A.) i akcjonariuszy w błąd w celu uzyskania korzyści majątkowych (prowizji od sprzedaży akcji i wprowadzenia emitenta na NewConnect)
Ciekaw jestem na jakiej podstawie doradca prawno finansowy w postaci GPF Causa uznał że zobowiązania przewyższające kapitały własne Emitenta i odbiegające znacząco od zasad rynkowych ( istniały na moment składania planu przekształcenia i GPF Causa doskonale o tym wiedziała co zataiła przed nami)można opisać w przytoczony wyżej sposób w pkt 4.17 - nadmieniam opisali tak to prawnicy z GPF Causa
I tu się wapkil z tobą zgadzam że nasze powiązania z GPF Causa mogą się okazać przydatne.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

9 10 11 12 13

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,460 sek.

kvmscxxt
eidsemvq
nkbjutdh
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 567,19 zł +382,84% 96 567,19 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cgrxaqte
nfxtpynd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat