PARTNER SERWISU
ulvmvcrd
16 17 18 19 20

RELIGA DEVELOPMENT (Catalyst)

czosnek
4
Wpisów: 398
Wysłane: 10 września 2012 21:24:11
Szukam kontaktu z inwestorami posiadającymi serie G którzy byliby zainteresowani wszczęciem działań zmierzających do odzyskania zainwestowanych środków i w związku z tym skorzystać z możliwości podziału kosztów z tym związanych. Proszę pisać na PW lub eagle1968@wp.pl.

piotr 111
0
Wpisów: 27
Wysłane: 12 września 2012 01:21:10
Jak ktoś ładnie ujął zanikłem.
Dlaczego - czekałem na WZ. Jak ktoś odejmie od ogólnej liczby głosów głosy Prezesa i Inwestorów będzie wiedział ile zarejestrowałem akcji.
Jak pisałem wcześniej ja, moja rodzina zainwestowaliśmy w instrumenty RDSA kilkaset tysiecy. Nie chciałem pisać że mam akcje kupowane na NC bo komentarz byłby ze nawołuje do czegoś bo mam akcje i stracę wszystko.
Powiem tak - uczestniczyliśmy w sprzedaży obligacji bo wierzyłem w tą spółkę i skupowałem akcje na NC. Nigdy nikogo nie namawiałem na zakup obligacji a każdy kto ze mną rozmawiał wiedział że mam akcje i nie jestem obiektywny bo patrzę w różowe perspektywy.
jestem posiadaczem akcji i obligacji
Co mogę powiedzieć - jak ktoś złoży doniesienie do prokuratury to niech poda moje dane, przekaże ciekawe informacje które dziś ju z mam.
A co do walnego i Inwestorsów. Nie ma cichej zmowy i dogadywania się. Po prostu bez badania biegłego można było tylko głosować przeciw w związku z tym najsensowniejsze było odroczyć obrady aby zobaczyć jak biegły zapatruje się na sprawozdanie roczne i ile w nim jest prawdy???
Nie wiem co dziś jest mądre - ja ze swoich obligacji wysyłam wezwanie do wykupu.

dentysta1
0
Wpisów: 91
Wysłane: 12 września 2012 07:08:53
W większości obligacje były zabezpieczone hipotekami, ciekawe jaka będzie realna cena uzyskania z sprzedaży tych nieruchomości angry3
W większości przypadków podawana szacunkowa wartość nieruchomości dla danej emisji obligacji była prawie dwukrotnie większa od wielkości emisji obligacji. Ale rynek nieruchomości jest jaki jest, pocieszające jest to że obligatariusze w przypadku emisji zabezpieczonych mają pierszeństwo.
Edytowany: 12 września 2012 07:16

krishic
26
Wpisów: 582
Wysłane: 12 września 2012 12:31:38
Co do tego zabezpieczenia (jesli dobrze rozumiem cytowany artykul SW) mam watpliwosci czy zadziala ono tak jak wskazuje logika:

Cytat:
Najczęściej stosowane są hipoteki na nieruchomościach oraz zastawy rejestrowe. Zanim przejdziemy do ich opisu warto zwrócić jeszcze uwagę na to, na czyim majątku zostało ustanowione. Jak się okazuje, hipoteka hipotece nie jest równa.
- Trzeba pamiętać, że przepisy o zaspokojeniu z osobnej masy upadłości, pozwalające na preferencyjne traktowanie obligatariuszy, mają zastosowanie wyłącznie gdy upadłym jest emitent obligacji, a zabezpieczenie ustanowiono na jego majątku. Jeśli więc zabezpieczenie jest ustanowione na majątku innego podmiotu niż emitent, to inwestorzy nie będą mogli liczyć na pierwszeństwo zaspokojenia.

Szkoła przetrwania – jak weryfikować zabezpieczenie obligacji

Pamietam, ze czesc papierow Religi jest zabezpieczona na gruntach osob trzecich. W/w artykul w takim przypadku sugeruje, ze kasa ze sprzedazy tych nieruchomosci wchodzi do masy upadlosciowej, bez pierwszenstwa zaspokojenia konkretnych obligatariuszy.

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 12 września 2012 13:05:48
krishic napisał(a):
Pamietam, ze czesc papierow Religi jest zabezpieczona na gruntach osob trzecich. W/w artykul w takim przypadku sugeruje, ze kasa ze sprzedazy tych nieruchomosci wchodzi do masy upadlosciowej, bez pierwszenstwa zaspokojenia konkretnych obligatariuszy.

Dlaczego te pieniądze w ogóle miałyby wchodzić do masy upadłościowej, skoro majątek nie należał do upadłego?

krishic
26
Wpisów: 582
Wysłane: 12 września 2012 15:02:47
Dla mnie rowniez (na logike), to nie ma zbyt wiele sensu. Twoje pytanie nalezaloby skierowac do
Piotra Pocieja cytowanego w artykule, lub do autora Łukasza Konopko. Ja tylko wrzucilem dla zainteresowanych, to co przeczytalem na SW. Nie wiem przy tym czy to dobrze interpretuje.
Edytowany: 12 września 2012 15:12

wapkil
0
Wysłane: 12 września 2012 18:02:40
W tym artykule nigdzie chyba nie jest napisane, że pieniądze ze sprzedaży zabezpieczenia hipotecznego ustanowionego na majątku nienależącym do upadłego wchodzą do masy upadłościowej (choć można tak pomyśleć). Stwierdzenie, że inwestorzy są zrównani z innymi wierzycielami dochodzącymi zaspokojenia z masy upadłościowej wydaje mi się dosyć oczywiste - w tej masie nie ma niczego, co powinno być dla nich wyłączone.

Ja to rozumiem tak, że (w przeciwieństwie do innych wierzycieli) mają dodatkowo hipotekę, która nie ma nic wspólnego ani z upadłym, ani z prowadzonym postępowaniem upadłościowym. Chyba już wcześniej gdzieś o tym pisałem. Ale mogę się mylić - warto dopytać, albo inaczej sprawdzić.

EDIT: Inna sprawa, że artykuł SW wyraźnie sugeruje, że zabezpieczenie hipoteczne na majątku podmiotów trzecich jest gorsze niż na majątku dłużnika. Ponieważ artykuł nigdzie nie wyjaśnia, dlaczego by tak miało być, miło by było, gdyby ktoś z SW mógł to wyjaśnić :)
Edytowany: 12 września 2012 18:22

czosnek
4
Wysłane: 12 września 2012 23:40:56
Zabezpieczenie ustanowione na majątku osób trzecich nie jest wcale gorsze od zabezpieczenia ustanowionego na majątku dłużnika, a jeżeli chodzi o sytuację kiedy zabezpieczenie dotyczy obligacji to w wypadku upadłości emitenta nie ma najmniejszego znaczenia na czyim majątku zostało ustanowione zabezpieczenie. W przypadku zabezpieczenia na majątku emitenta w razie upadłości zabezpieczenie to jest traktowane jako osobna masa upadłościowa przeznaczona na zaspokojenie praw obligatariuszy. W przypadku zabezpieczenia obligacji na majątku innym niż majątek emitenta w razie upadłości emitenta zabezpieczenie to nie może wchodzić w skład masy upadłościowej ani głównej ani osobnej ponieważ masy takie są tworzone z majątku należącego do upadłego. Podstawową cechą hipoteki jest to że zabezpiecza ona konkretne roszczenia określonych osób bez względu na to na czyjej własności została ustanowiona, więc w przypadku gdy emitent staje się niewypłacalny lub dojdzie do upadłości emitenta obligacji który zabezpieczył te obligacje hipoteką na nieruchomości niebędącej jego własnością nic nie stoi na przeszkodzie żeby obligatariusze zaspokoili się z tej hipoteki gdyż nadal spełnia ona swoją funkcję.

wapkil
0
Wysłane: 13 września 2012 00:11:14
Jak wcześniej pisałem, podzielam ten tok rozumowania. Szczerze mówiąc, niezbyt widzę, jak inaczej mogłoby to działać. Tym niemniej, jak zauważył Krishic, wydawać się może, że autor artykułu opublikowanego przez SW ma co do tego jakieś wątpliwości.

Czy to co Czosnku napisałeś, to Twoja własna interpretacja, czy może skądś ją zaczerpnąłeś?

wapkil
0
Wysłane: 13 września 2012 00:30:46
piotr 111 napisał(a):
Jak pisałem wcześniej ja, moja rodzina zainwestowaliśmy w instrumenty RDSA kilkaset tysiecy. Nie chciałem pisać że mam akcje kupowane na NC bo komentarz byłby ze nawołuje do czegoś bo mam akcje i stracę wszystko.
Powiem tak - uczestniczyliśmy w sprzedaży obligacji bo wierzyłem w tą spółkę i skupowałem akcje na NC. Nigdy nikogo nie namawiałem na zakup obligacji a każdy kto ze mną rozmawiał wiedział że mam akcje i nie jestem obiektywny bo patrzę w różowe perspektywy.
jestem posiadaczem akcji i obligacji
Co mogę powiedzieć - jak ktoś złoży doniesienie do prokuratury to niech poda moje dane, przekaże ciekawe informacje które dziś ju z mam.
A co do walnego i Inwestorsów. Nie ma cichej zmowy i dogadywania się. Po prostu bez badania biegłego można było tylko głosować przeciw w związku z tym najsensowniejsze było odroczyć obrady aby zobaczyć jak biegły zapatruje się na sprawozdanie roczne i ile w nim jest prawdy???
Nie wiem co dziś jest mądre - ja ze swoich obligacji wysyłam wezwanie do wykupu.

Dyskutowaliśmy wcześniej dosyć intensywnie w tym wątku, napiszę więc tylko, że współczuję sytuacji. Czasem z bliska może być widać mniej niż z dystansu, szczególnie gdy człowiek jest w coś emocjonalnie zaangażowany.

Myślę, że deklaracja przekazania informacji prokuraturze może być cenna dla późniejszego wyjaśnienia przebiegu zdarzeń. Choć nie wiem, czy pomoże to teraz w egzekwowaniu długu. Myślę, że obligatariusze mogą ustalić to z panem Piotrem poza forum (ewentualnie później, gdyby była taka możliwość, informując o wnioskach).

czosnek
4
Wysłane: 13 września 2012 01:16:18
Do Wakpil

po tym artykule zamieszczonym kiedyś tu na SW zainteresował mnie temat i napisałem o tym do Stowarzyszenia Inwestorów Indywidualnych z prośbą o komentarz w tej sprawie i właśnie taką interpretację od nich otrzymałem.

wapkil
0
Wysłane: 13 września 2012 01:33:41
Dziękuję za informację. Tak też pomyślałem, że komentarz może pochodzić od kogoś bardziej profesjonalnie się tymi kwestiami zajmującego. My możemy na ten temat przypuszczać, ale dobrze mieć potwierdzenie - szansa że SII się tu myli jest zdecydowanie mniejsza. Szczególnie w tak prostej kwestii.

To chyba wyjaśnia wątpliwości odnośnie hipotek na majątku innych podmiotów.
Edytowany: 13 września 2012 01:39

enroto
0
Wpisów: 22
Wysłane: 13 września 2012 12:15:45
wapkil napisał(a):
W tym artykule nigdzie chyba nie jest napisane, że pieniądze ze sprzedaży zabezpieczenia hipotecznego ustanowionego na majątku nienależącym do upadłego wchodzą do masy upadłościowej (choć można tak pomyśleć). Stwierdzenie, że inwestorzy są zrównani z innymi wierzycielami dochodzącymi zaspokojenia z masy upadłościowej wydaje mi się dosyć oczywiste - w tej masie nie ma niczego, co powinno być dla nich wyłączone.

Ja to rozumiem tak, że (w przeciwieństwie do innych wierzycieli) mają dodatkowo hipotekę, która nie ma nic wspólnego ani z upadłym, ani z prowadzonym postępowaniem upadłościowym. Chyba już wcześniej gdzieś o tym pisałem. Ale mogę się mylić - warto dopytać, albo inaczej sprawdzić.

EDIT: Inna sprawa, że artykuł SW wyraźnie sugeruje, że zabezpieczenie hipoteczne na majątku podmiotów trzecich jest gorsze niż na majątku dłużnika. Ponieważ artykuł nigdzie nie wyjaśnia, dlaczego by tak miało być, miło by było, gdyby ktoś z SW mógł to wyjaśnić :)

Widzę, że sprawa została już wyjaśniona dzięki temu ze czosnek z sukcesem zaangażował do pomocy SII. Szacunek za inicjatywę.thumbright
Ja ze swojej strony chciałem dodać, że w mojej interpretacji artykułu w SW, Pan Piotr Pociej wyciągnął wniosek ogólny (tj. na wyższym poziomie agregacji) i zaprezentował go jako dotyczący wszystkich przypadków zabezpieczenia obligacji, nie podając żadnego zastrzeżenia:

Cytat:
Trzeba pamiętać, że przepisy o zaspokojeniu z osobnej masy upadłości, pozwalające na preferencyjne traktowanie obligatariuszy, mają zastosowanie wyłącznie gdy upadłym jest emitent obligacji, a zabezpieczenie ustanowiono na jego majątku. Jeśli więc zabezpieczenie jest ustanowione na majątku innego podmiotu niż emitent, to inwestorzy nie będą mogli liczyć na pierwszeństwo zaspokojenia.

Posługując się przy tym przykładem dotyczącym tylko jednej z możliwości (niższy poziom agregacji) :

Cytat:
Podobna sytuacja ma miejsce, jeśli upadnie spółka zależna, która jest emitentem, a zabezpieczenie zostało dokonane na majątku spółki dominującej. W takich wypadkach inwestorzy zostają zrównani z innymi wierzycielami dochodzącymi zaspokojenia z masy upadłości. – mówi Piotr Pociej, aplikant adwokacki, kancelaria prawna Chajec, Don-Siemion & Żyto sp.k.

Powyższe stwierdzenie brzmi sensownie ale tylko w przypadku, gdy mamy do czynienia ze strukturą holdingową. Jednakże w przypadku spółki Religa Development jedna z serii obligacji była zabezpieczona majątkiem osoby prywatnej. Tutaj oczywistym jest, że majątek osoby prywatnej nie związanej z podmiotem w stanie upadłości nie wchodzi do masy upadłościowej tegoż podmiotu.

SirHoe
0
Wpisów: 708
Wysłane: 13 września 2012 12:51:07
Mam jeszcze jedną wątpliwość. Może ktoś ma wiedzę na ten temat i się podzieli. Czy w przypadku powstania masy upadłościowej, administrator hipoteki ustanowionej na nieruchomości nie należącej do spółki, musi czekać do zaspokojenia z tej masy roszczeń i dopiero uruchamiać procedurę dla obligatatariuszy? spółka przecież oprócz hipoteki odpowiada całym swoim majątkiem za wykup.

wapkil
0
Wysłane: 13 września 2012 14:33:50
enroto napisał(a):
Powyższe stwierdzenie brzmi sensownie ale tylko w przypadku, gdy mamy do czynienia ze strukturą holdingową.

Nie sądzę, żeby struktura albo własność miały tu znaczenie. Jeżeli zabezpieczenie hipoteczne nie jest ustanowione na majątku upadłego, wierzyciele nie mają oczywiście tytułu pierwszeństwa przy zaspokajaniu z masy upadłościowej - ich zabezpieczenie po prostu jest poza tą masą. Równocześnie, dysponując hipoteką na majątku dłużnika hipotecznego, mogą zaspokoić się z tego majątku z pierwszeństwem przed wierzycielami osobistymi. O ile wiem, podstawową cechą hipoteki jest właśnie to, że obciąża nieruchomość i nie ma znaczenia, kto w danym momencie jest jej właścicielem. Nie wiem, dlaczego ostatnio namnożyło się artykułów, po przeczytaniu których może się wydawać, że jest inaczej...

SirHoe napisał(a):
Mam jeszcze jedną wątpliwość. Może ktoś ma wiedzę na ten temat i się podzieli. Czy w przypadku powstania masy upadłościowej, administrator hipoteki ustanowionej na nieruchomości nie należącej do spółki, musi czekać do zaspokojenia z tej masy roszczeń i dopiero uruchamiać procedurę dla obligatatariuszy? spółka przecież oprócz hipoteki odpowiada całym swoim majątkiem za wykup.

Dlaczego myślisz, że administrator hipoteki mógłby mieć obowiązek czekania na postępowanie upadłościowe?

Wiedzy nie mam, ale zgodnie z logiką (która bywa zawodna), nie widzę, dlaczego administrator miałby obowiązek na coś czekać. Jeśli się nie mylę, to od wyboru wierzyciela zależy, czy będzie dochodził zaspokojenia od emitenta, od dłużnika hipotecznego, czy od obu z nich. Istnienie administratora hipoteki wykonującego prawa i obowiązki wierzyciela wszystko tu utrudnia, ale raczej nie powinno chyba zmieniać tej zasady.
Edytowany: 13 września 2012 14:38

magnumator
0
Wpisów: 77
Wysłane: 13 września 2012 19:36:29
wapkil napisał(a):
Myślę, że deklaracja przekazania informacji prokuraturze może być cenna dla późniejszego wyjaśnienia przebiegu zdarzeń. Choć nie wiem, czy pomoże to teraz w egzekwowaniu długu. Myślę, że obligatariusze mogą ustalić to z panem Piotrem poza forum (ewentualnie później, gdyby była taka możliwość, informując o wnioskach).

Niestety mimo wcześniejszych obietnic teraz już pan Piotr nie ma ochoty wspierać obligatariuszy, nie dostałem żadnej odpowiedzi na mail wysłany przed kilkoma tygodniami, a to za jego pośrednictwem zakupiłem pakiet obligacji.

czosnek
4
Wysłane: 13 września 2012 22:34:32
O ile dobrze pamiętam to jakoś na początku lipca wygasła umowa między RD S.A. a Salwix sp z o.o. na pełnienie funkcji Autoryzowanego Doradcy to pewnie dlatego nie dostałeś odpowiedzi na Twojego meila.

magnumator
0
Wpisów: 77
Wysłane: 13 września 2012 23:36:48
Pan Wieczorek obiecywał jako osoba prywatna a nie przedstawiciel Salwix, sam tu się nawet deklarował, żeby do niego pisać, sam pisał tu odezwę, żebyśmy się wstrzymali z czynnościami kilka tygodni (to samo wysłał mi wcześniej jako inwestorowi, klientowi Salwix). A teraz widzę, że ludzie się rozdrobnili, każdy myśli o czubku własnego nosa, tylko ich seria obligacji jest najważniejsza itd. Co więcej, nikt jeszcze nie napisał, że podjął jakieś konkretne działania.

addison
190
Wpisów: 3 286
Wysłane: 13 września 2012 23:44:02
piotr 111 napisał(a):
Jak ktoś ładnie ujął zanikłem.
Nigdy nikogo nie namawiałem na zakup obligacji a każdy kto ze mną rozmawiał wiedział że mam akcje i nie jestem obiektywny bo patrzę w różowe perspektywy.

Mam zgoła odmienne zdanie po kontaktach.
Edytowany: 13 września 2012 23:52

tomm072
0
Wpisów: 100
Wysłane: 14 września 2012 12:43:31
Dzisiaj dzwoniłem do Secusa w sprawie obligacji serii C ale inne obligacje których administratorem na hipotece jest Secus są na tej samej zasadzie.
Rozmawiałem z p.Przemysławem Mudyną dla zainteresowanych mogę podać telefon.
Potwierdził on iż spływają od obligatariuszy pisma z wezwaniem do zapłaty, oni odsyłają im dokumenty z upoważnieniem reprezentowania ich przed sądem (tu może ktoś się wypowie czy dostał takie pismo).
W przyszłym tygodniu sprawę przekazują swojej kancelarii prawnej w celu przygotowania pozwu do sądu.
Z uwagi na to iż Religa jest pionierem jeżeli chodzi o takie postępowanie sądowe z tytułu niezapłacenia odsetek itd... to kancelaria ma się wypowiedzieć czy taka dokumentacja wystarczy dla sądu o wydanie nakazu zapłaty. Jeżeli wystarczy wówczas Secus przekaże sprawę komornikowi a ten zlicytuje nieruchomość.
Umówiłem się z panem Przemysławem iż za 2 tygodnie zadzwonię i mnie poinformuje jak przebiega nasza sprawa.
Pozdrawiam wszystkich zaniepokojonych

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

16 17 18 19 20

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,519 sek.

eqdkgvzj
riomrsly
yhiqtjgm
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
utmezyzs
paivbxbe
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat