0 Dołączył: 2014-09-09 Wpisów: 194
Wysłane:
21 października 2014 10:54:31
no to się zdziwisz, bo pieniędzy za to nie biorą. Pismo od swoich prawników do Ubota przesłali klientom bez opłat. Znam 10 osób, które będą miały obligów w sumie na 1mln, więc nie widzę problemu. Prezesowi nie odpuszczą, a na pewno skutecznie uprzykrzą mu życie, bo to osoby z odpowiednimi znajomościami.
Edytowany: 21 października 2014 10:58
|
|
0 Dołączył: 2012-10-12 Wpisów: 42
Wysłane:
21 października 2014 11:00:13
witam,
a jest szansa dostać to pisemko na priva?
jeśli by się tworzyła jakaś grupa to ja też się chętnie dołączę z pokaźną ilością
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
21 października 2014 11:58:14
pinkmartini napisał(a):no to się zdziwisz, bo pieniędzy za to nie biorą. Pismo od swoich prawników do Ubota przesłali klientom bez opłat. Znam 10 osób, które będą miały obligów w sumie na 1mln, więc nie widzę problemu. Prezesowi nie odpuszczą, a na pewno skutecznie uprzykrzą mu życie, bo to osoby z odpowiednimi znajomościami. No zdziwie się jak będą za darmo reprezentować w sądzie. Pism z wezwaniem do wykupu znajdziesz bez liku, także na sw. To żaden problem. Podobnie większym problemem nie jest złożenie pozwu, też da sie znaleźć wzor w necie. Problem są dalej kiedy stosunek prawny się indywidualizuje. A co to znaczy, ze nie odpuszczą? Ze uprzykrza zycie?
|
|
|
|
Wysłane:
21 października 2014 15:18:50
no to proszę bardzo, dzieje się: obligacje.pl/news/3404/uboat-l...i chyba najważniejsza sentencja: "W warunkach emisji napisano, że jeśli emitent nie dokona spłaty jakiegokolwiek zadłużenia finansowego w terminie jego wymagalności lub po upływie terminu dodatkowego ustalonego terminu do zapłaty, żądania przedterminowego także mogą być składane. Zatem z tej opcji będą mogli skorzystać także pozostali posiadacze obligacji serii B i C. Taki sam skutek ma "większe niż 7-dniowe opóźnienie emitenta w regulowaniu zobowiązań z obligacji w stosunku do terminu jej wymagalności"." Czyli ci, którzy nie zdążyli wysłać wniosków, teraz mogą to zrobić, dołączając do pierwszej grupy wnioskujących.
Edytowany: 21 października 2014 15:23
|
|
PREMIUM
Wysłane:
21 października 2014 15:27:35
Ale co się dzieje? Raczej nic się nie dzieje :)
|
|
PREMIUM
Wysłane:
21 października 2014 15:38:02
Tylko, że trzeba wtedy wskazać takie zobowiązanie. Z imienia i nazwiska adresem nizaspokojonego wierzyciela, kwotę itd... A skoro ubot kwestionuje obecne to znaczy, ze nie uzna kolejnych. I tak naprawde podstawa moga byc prawomocne orzeczenia sądu..., a wtedy będzie juz pewnie po terminie zapłaty, albo w upadłości.
|
|
0 Dołączył: 2014-05-02 Wpisów: 175
Wysłane:
21 października 2014 17:04:50
Dokładnie tak. Prawnicy Obligacji.pl zinterpertowali że warunki emisji zostały złamane a prawnicy u-boat uznali że nie. Zanim sprawa trafi do sądu i zostanie rozsztygnięta to spodziewam się minie termin wykupu.
Edytowany: 21 października 2014 17:05
|
|
0 Dołączył: 2012-04-09 Wpisów: 1 241
Wysłane:
21 października 2014 17:49:38
Czyli co? ze prawo nie jest jasne w tym temacie? i można interpretować każdy na swoją stronę?
|
|
PREMIUM
4 Dołączył: 2013-12-02 Wpisów: 366
Wysłane:
21 października 2014 18:20:04
Teraz dochodzi jeszcze jedna kwestia - techniczna. Przypuszczam, ze wiekszosc obligatoriuszy skladając wniosek o wykup zablokowala papiery do dzisiaj, czy niewiele dłużej. Po odblokowaniu bedzie juz nimi mozna obracac na Catalyst. Jezeli zatem spolka za powiedzmy 2 tygodnie zdecyduje, ze jednak splaci obligacje to moze ich juz byc znacznie mniej (z racji odblokowania części). Czy wtedy spolka ponownie zażąda świadectw depozytowych wraz z nową blokadą? Oczywiście od tych obligatoriuszy, ktorzy zlozyli wniosek w pierwszym terminie, a nie od nowych? Takie gdybanie, ale problem moze zaistniec i trzeba sie ewentualnie przygotowac. Ja nie posiadam obligacji Uboata, ale sprawa mnie interesuje.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
21 października 2014 18:38:21
robertokot25 napisał(a):Czyli co? ze prawo nie jest jasne w tym temacie? i można interpretować każdy na swoją stronę? Robert, zawsze tak jest... Jest coś takiego jak wykładania prawa, jak szkoła krakowska i warszawska, jak sprzeczne orzecznictwo itd. Co było intencją do zapisu w dokumencie? Ano to, żeby Prezes był zaangażowany kapitałowo. I jest, choć stosując wykładnie literalną nie był przez chwilę. Ale dlaczego nie był? Czy było to działanie w interesie akcjonariuszy? Było. Dlatego przebieg zdarzeń może być taki: 1 - esąd 2 - zaskarżenie przez Uboata 3 - postępowanie w pierwszej instancji przed normalnym sądem rejonowym 4 - apelacja do okręgowego. 5 - jak będzie zależało, i znajdą jakieś luki w postępowaniu to nawet wystąpienie o kasację. a ostatecznie rozstrzygnięcie niepewne, bo dużo zależy od prawników. Cytat:Teraz dochodzi jeszcze jedna kwestia - techniczna. Przypuszczam, ze wiekszosc obligatoriuszy skladając wniosek o wykup zablokowala papiery do dzisiaj, czy niewiele dłużej. Po odblokowaniu bedzie juz nimi mozna obracac na Catalyst. Jezeli zatem spolka za powiedzmy 2 tygodnie zdecyduje, ze jednak splaci obligacje to moze ich juz byc znacznie mniej (z racji odblokowania części) Dokładnie tak. Oni nie mają tego jak wykupić przez KDPW jeśli papiery nie są zablokowane do wykupu. Przy czym możliwym jest, i teoretycznie powinno tak się stać, że spółka wezwie zainteresowanego do przedstawienia nowego świadectwa z okresem ważności Y. Dlatego blokując papiery zawsze warto wziąć nieco dłuższy okres niż wynika tylko z prostego liczenia kiedy powinien nastąpić wykup. Abstrahuję tutaj od przypadku Ubota.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2012-10-22 Wpisów: 537
Wysłane:
21 października 2014 20:46:25
A czy ktoś dostał zwrotkę od Uboat? Bo na razie wszyscy chcą się pchać do sądu, składać wnioski o upadłość a nic nie wiadomo o opinii prezesa w kwestii przesłanych wezwań.Pierwszym krokiem jest zawsze polubowne załatwienie sprawy - Czy ktoś proponował np. rozłożenie spłaty na raty, etc.? Czy ktoś kontaktował się z firemką? Ja dzisiaj postaram się przesłać maila do nich, jestem żywo zainteresowany sprawą, choć z przykrością muszę stwierdzić że chyba na razie nie pozostaje nic innego jak monitorować sprawę. Czy redakcja stockwatcha podejmie próbę nawiązania kontaktu z Uboatem w przedmiotowej sprawie?
|
|
24 Dołączył: 2011-11-23 Wpisów: 480
Wysłane:
21 października 2014 21:45:45
ależ owszem podjąłem próbę
o ile do sekretariatu nie było problemu się dodzwonic, to już niestety DF ani na mojego maila, ani na telefony nie odpowiedział - na razie nie uzyskałem też odpowiedzi czy spółka złożyła do Sądu wniosek o zarejestrowanie podwyższenia kapitału, bo coś za długo to trwa
kiedy przestaje się rozmawiac - niestety nie ma szans na porozumienie
|
|
2 Dołączył: 2010-09-25 Wpisów: 426
Wysłane:
21 października 2014 22:06:29
ja swego czasu dostałem informację, że obowiązujący jest komunikat dotyczący sytuacji spółki z 05.09 - tam są wszystkie aktualne i ważne informacje. Na samym początku również dostałem informację od spółki, że nie podzielają stanowiska o naruszeniu warunków emisji. Scenariuszy jest kilka: 1. droga sądowa, która pewnie zajmie więcej czasu niż termin wykupu najbliższej serii, 2. zarejestrowanie podwyższenia kapitału i być może wykup / skup z giełdy zgodnie z komunikatem, 3. wolę nie myśleć W sumie i tak spółka miała małe szanse na rolkę przy aktualnych wycenach obligów więc na dobrą sprawę ta sprawa z naruszeniem reputacji już niewiele dla nich zmienia.
|
|
Wysłane:
21 października 2014 22:20:18
remix
ale ja chętnie na rolkę (10-20%) przystanę (więcej przy 5,1 mln PLN do wykorzystania to byłaby głupota - trzeba wypośrodkowac asertywnosc i ugodowośc), nie muszą mi spłacic wszystkiego od razu, ja poczekam wierzę w to, że sie wyliżą, ale niech się odezwą, ja muszę miec po drugiej stronie kogoś do rozmowy
remix nie ulegajmy magii cen na catalyst (to nie jest prawdziwy rynek - CATALYST nie ma płynności!!!!!!) - rolka zawsze jest możliwa
przeciez przy tak niskiej płynnosci można sobie wyobrazic sytuację, że kupuję dług firmy konkurencyjnej za 100 tys PLN a potem pcham w rynek, wiem, że po drugiej stronie jest detal, a forum zrobi swoje i tyle i mamy 70% i już nie kupi i nie zroluje i pozbyłem się konkurencji.... ot i cała sprawa to obłęd
popatrzcie na historię notowań obligacji FERRATUM na giełdzie we Frankfurcie! i zobaczcie codzienne wolumeny nie było upadłości, były 2 jeśli dobrze pamiętam kolejne emisje w Polsce
|
|
Wysłane:
21 października 2014 22:23:12
No dobrze zakładając że ja również wyślę wezwanie (za pierwszym raz nie wysłałem bo nie było mnie w kraju) - napisze pismo, wystosuje prośbę o blokadę i świadectwo depozytowe - I teraz pytanie - to na jaki okres u licha mmam zablokować papiery? Na miesiąc, dwa, sześć czy na rok?
|
|
Wysłane:
21 października 2014 22:32:24
a wiesz co powoli myślę, że Ci co zablokują to siebie tylko zablokują
jak się dowiedziałem o akcji obligacje.pl podjąłem decyzję że nie mogę stac z boku - bo jestem uprzywilejowany i z tego uprzywilejowania powinienem skorzystac, jak lemingi działają to w koncu razem....... głupota!
dzis wiem, że w międzyczasie było trochę szans na wyjscie z inwestycji na prawie 80% i obawiam się, że nikt z Nas nie dostanie więcej przy przedsądowym, a potem sądowym wezwaniu do zapłaty dziś żałuję swojej decyzji
już nie zablokuję swoich obligacji, bo pewnie jaśnie nam panujący Prezes GPW szybko wykluczy je z obrotu (DLA DOBRA OBLIGATARIUSZY), więc korzystajmy póki mamy czas (macie - ja jeszcze kilka dni mam obligacje zablokowane)
|
|
Wysłane:
21 października 2014 22:51:29
Zasadniczo dla mnie pomysł blokowania papierów na chwilę obecną również wydaję się kiepski. Przesłanki do tego żeby sądowo zamienić papiery na pieniądze są po prostu mizerne. Na razie będę obserwował temat - czekam na walne oraz raport za III kwartał... Nie wiem czy reszta forumowiczów obierze taką samą strategię, czy jestem odosobniony w tej koncepcji?
Edytowany: 21 października 2014 22:56
|
|
2 Dołączył: 2010-09-25 Wpisów: 426
Wysłane:
21 października 2014 23:07:52
Kalashnikov napisał(a):No dobrze zakładając że ja również wyślę wezwanie (za pierwszym raz nie wysłałem bo nie było mnie w kraju) - napisze pismo, wystosuje prośbę o blokadę i świadectwo depozytowe - I teraz pytanie - to na jaki okres u licha mmam zablokować papiery? Na miesiąc, dwa, sześć czy na rok? Zawsze będzie za krótko :) Rozumiem okazję do zarobienia przy złamaniu warunków emisji, ale jak ktoś kupował obligi uboata dla odsetek, to fundamentalnie nie jest gorzej niż w momencie zakupu, a po potwierdzeniu podwyższenia kapitałów będzie sporo lepiej. Być może z takiego założenia firma wychodzi, płacimy odsetki, spłacimy obligi w terminie więc o co halo :). Chociaż denerwuje mnie to milczenie firmy, to widać, że ta taktyka przynosi skutki, np co będzie, jak zablokuję papiery na sprawy sądowe, a oni zaczną skupować z rynku
|
|
PREMIUM
Wysłane:
21 października 2014 23:16:46
Cytat:jak lemingi działają to w koncu razem....... głupota! Ano właśnie. J eśli nikt by nie poszedł po przedterminowy wykup to spółka mogłaby wykupić te papiery, przynajmniej serię zapadającą w kwietniu. Jeśli poszliby wszyscy, to w zasadzie jest z miejsca w upadłości. Przy małej grupie wzywających do wykupu były na ten wykup szanse. Przy dużej grupie w zasadzie nie ma. Mało która firma na Catalyst przeżyje przy natychmiastowym postawieniu zobowiązań w stan wymagalności. Zobaczymy jak będzie dalej z ubotem, ale zupełnie mnie nie dziwi postawa jeśli do spółki wysłała żądania spora grupa. Myślę, że cały czas trawią sytuację. Jedno niedopatrzenie, albo uznanie inwestorów za idiotów (bo, może się nie dopatrzą) oczywiście obarcza prezesa, ale z tej akcji dla obligatariuszy może wyjść suma sumarum więcej złego niż dobrego. Upadłość i postępowanie nawet układowe będzie się zapewne wiązać ze strzyżeniem, ergo Ci co wysyłali mogą dostać mniej, niż gdyby nic nie zrobili. To jest paradoks inwestora... Natomiast cisza jest bardzo zła. Brak komunikacji to nie jest dobry objaw.
|
|
Wysłane:
21 października 2014 23:38:45
"Wszystko co teraz powie (prezes) może zostać wykorzystane przeciw niemu". A zatem póki nie ma jasności w sprawie złamania warunku emisji obligów oraz informacji sądowej o podwyższeniu kapitału, nie będzie komunikatu nt wcześniejszego wykupu. W upadłość spółki nie wierzę. Prezes przyparty sądownie do muru, zacznie szukać układu z obligatariuszami. Poza tym spółka ma spore należności, których ściągalność ma ulec poprawie. Podwyższenie kapitału i perspektywa kolejnego dokapitalizowania też każe zachować spokój. Spłata odsetek serii B(jutro), też nieco uspokoi atmosferę.
heh chyba na forum uskuteczniam autoterapię antywstrząsową na wypadek najgorszego..
Edytowany: 21 października 2014 23:39
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.