0 Dołączył: 2015-01-12 Wpisów: 55
Wysłane:
7 marca 2015 20:03:31
np napisał(a):Ro napisał(a):np Szkoda, że nie znamy kosztów przystąpienia do organizowanego przez "np" porozumienia. Z tego co wyczytałem to koszt ma nie być proporcjonalny do posiadanych obligacji. W przypadku, gdy wszyscy płacą równo to dla posiadaczy małych ilości obligacji koszt taki może to być stosunkowo (procentowo) wyskoki. Witam, Tak, nie ma znaczenia proporcja do wartości akcji czy obligacji dlaczego ? Bo liczba akcji czy obligacji w tym potencjalny zysk czy strata nie ma przełożenia na nasze działania, w tym wykonywane na rzecz poszczególnych z Państwa. Prawników czy firmy X (o jakich nie zamierzam pisać) nie interesuje czy ich klient stracił 100 złotych czy 2 000 000 złotych. Mają często stałe koszty plus sukcess fee. Każdy jest wprost informowany o stałym koszcie i jeżeli takiej woli nie wyraża, niech stanie obok i czeka na efekty. Przykro mi, że nie każdy traktowany jest proporcjonalnie, ale też wola osób dysponująca większym pakietem akcji czy obligacji jest taka i z taką się zwrócili, by nie czekać na wolę blisko już 70 osób, a działać niezwłocznie i bez opieszałości a Ci w razie eliminacji z woli współuczestnictwa zajmą ich kosztowe miejsce. Pozdrawiam Rafał Koźlak jak sądzę Pan dokonał już wstępnej "selekcji" i z niektórymi osobami zgłaszającymi akces do porozumienia się nie kontaktujecie ? ja przesłałem Panu wymagane informacje w poniedziałek i nawet nie wiem czy do Was dotarły
|
|
0 Dołączył: 2015-03-01 Wpisów: 118
Wysłane:
7 marca 2015 20:57:04
Szanowni Państwo
1. Przepraszam każdego za brak kontaktu i brak konsekwentnego realizowania zapewnień w zakresie piątku tj. przekazania Państwu danych związanych z porozumieniem. Jest to efektem powziętej informacji, jakoby Pan Misiąg próbował "czmychnąć" do Brazyli. Datę znamy, znamy lotnisko i destynację też. Co ciekawe z pozyskanych informacji udało się ustalić, że kto inny płacił za rezerwację biletów. Tak biletów nie jednego biletu. Wypadało uruchomić pewne procesy i procedury. Grzesiu odwagi przecież jesteś uczciwym Mormonem prawda?
2. Ponieważ czas nagli, przedstawię poniżej zmienioną ramę działań: - droga mailową otrzymacie Państwo w ciągu 24h klauzulę poufności. Proszę ją wydrukować, podpisać i odesłać na adres NOMAD Partners Sp. z o.o. ul. Fordońska 199 lokal 4, 85-739 Bydgoszcz lub też adres mailowy spółki biuro(małpa)nomadpartners.pl. Klauzule wysyłamy jedynie do 15.03.2015 roku, nie ma opcji przedłużenia terminu chyba, że sprawy losowe to uniemożliwią i da się to udowodnić. Powód jest jasny. Zamierzamy być z Państwem przejrzyści i w pełni skoordynowani, a robienie wyjątków jedynie wydłuży procedury koordynacji działań i jasności reprezentacji i może skutkować czymś negatywnym dla pozostałych. Czas gra rolę. - każda osoba zainteresowana porozumieniem proszona jest o wpłatę - ustalona kwota to 250 zł od osoby. To kwota brutto dla osób fizycznych i kwota netto dla osób prawnych. Dlaczego ? Bo podatki dodane związane z osobami fizycznymi pokryjemy z własnych środków. Osoby prawne nie mają tego przywileju. Każdy kto sobie tego życzy otrzyma już na etapie 7 dni od wpłaty fakturę. To efekt zamierzony. Ponieważ będziemy płacić z otrzymanych środków faktury brutto, które zawierają podatek VAT, zgodnie z prawem podatkowym możemy jako spółką obliczyć sobie ten podatek. Nie ma takiej opcji, żeby podatek jaki wpłacają nam osoby fizyczne stanowiły nasz "przychód podatkowy" w jakiejkolwiek formie ! Numer konta do wpłat znajduje się w zakładce kontakt na naszej stronie internetowej, upraszczając: Alior Bank 13 2490 0005 0000 4520 1236 1853. Z góry informuję, że jeżeli kancelaria prawna zażąda pełnomocnictwa będzie konieczna dopłata z Państwa rachunku na wskazany rachunek urzędu miasta lub gminy w kwocie 17 złotych. To opłata stała i czy ją wpłaci ktokolwiek nie podlega naszej kontroli. Każdy jednak otrzyma dane do wpłaty na rzecz właściwego urzędu miasta lub gminy. Proszę w tytule przelewu wpisać: Uboat Line S.A. i adres e-mail osoby wpłacającej lub numer telefonu.To bardzo ważne ! - wszelkie kwoty jakie pozostaną w wyniku Państwa wpłat, a nie zostaną wydatkowane zostaną Państwu zwrócone lub jeżeli będzie taka wola większości (50%+1) przekazane na wybrany Dom Dziecka. Może się zdarzyć, że pozostanie na każdego np. 3,78 zł, wtedy wydaje się to adekwatne do podejmowania działań o zasileniu konta Domu Dziecka niż robienia np. 50 przelewów zwrotnych. - czekamy na wpłaty minimum 20 osób. Jeżeli wpłaci 19 osób każda dostanie zwrot porozumienie zostanie zamknięte; - poinformujemy dokładnie jaka liczba osób i jaka kwota pieniężna wpłynęła w związku z Uboat Line S.A., rachunek dedykowany zostanie uruchomiony po otrzymaniu wpłat min. 20 osób; - po otrzymanej wpłacie i podpisanej deklaracji poufności przesyłamy każdemu zakres działań oraz harmonogram prac plus wcześniej obiecane dokumenty. Z uwagi na charakter części czynności i chęć zyskania na czasie pewne kroki już podejmowane zostaną przekazane jedynie tym którzy spełnią dwa powyżej przedstawione warunki współpracy. Proszę nie pisać maili lub nie żądać przekazania danym, plików lub dokumentów jakie zamierzamy tworzyć lub nie żądać wykazywania działań jakie zamierzamy podejmować, bo klakierów i ewentualnych czarnych owiec nie wyeliminujemy do czasu jak nie wykrystalizujemy w pełni listy faktycznie gotowych na współpracę; - potwierdzenia telefoniczne nastąpią po zaksięgowaniu wpłat, wtedy też przypomnienie o przesłaniu klauzuli poufności. Całość koordynować będzie Pani Ola z NOMAD Partners; - każda osoba, która przesłała deklarację przystąpienia podając e-mail i numer telefonu, a jaka w ciągu najbliższych 24h nie otrzyma deklaracji poufności proszona jest o kontakt na adres biuro(małpa)nomadpartners.pl
To zdaje się wszystko. Proszę każdego o wyrozumiałość bo zaufaniem i miłymi słowami obarczacie nas Państwo w mailach od kilku dni. Dziękuję za to bardzo, bo warto wiedzieć, że to co się robi nosi społeczną akceptację. Zdarza się na pewno, że jakiś mail umknie, jakiś wpadnie w spam bez naszej wiedzy. Proszę też o to, żeby poza przypadkami wykazanymi powyżej, nie korespondować i nie używać numerów telefonu naszej spółki do kontaktu w temacie Uboat Line S.A. Proszę o kierowaniu SMS w kwestii problemów lub mail na adres sprawauboat(małpa)gmail.com. To znacznie ułatwi koordynację prac. Proszę uszanować to, że nie możemy (mówię o spółce) odbierać telefonów od wszystkich z Państwa. Blisko 70 osób zadeklarowało współpracę. Szanując każdego z Was, niech każdy wykona 5 minuty rozmowy ze mną czy moimi pracownikami dziennie, to da sumę 350 minut a zatem blisko 7 godzin pracy zespołu. Gdzie zarobkowa praca na rzecz spółki ? My, mówię o NOMAD Partners nie mamy zamiaru na Państwu zarabiać, ale sami na siebie zarabiać musimy.
Pozdrawiam
Rafał Koźlak
|
|
Wysłane:
7 marca 2015 21:08:25
kaz17 napisał(a):np napisał(a):Ro napisał(a):np Szkoda, że nie znamy kosztów przystąpienia do organizowanego przez "np" porozumienia. Z tego co wyczytałem to koszt ma nie być proporcjonalny do posiadanych obligacji. W przypadku, gdy wszyscy płacą równo to dla posiadaczy małych ilości obligacji koszt taki może to być stosunkowo (procentowo) wyskoki. Witam, Tak, nie ma znaczenia proporcja do wartości akcji czy obligacji dlaczego ? Bo liczba akcji czy obligacji w tym potencjalny zysk czy strata nie ma przełożenia na nasze działania, w tym wykonywane na rzecz poszczególnych z Państwa. Prawników czy firmy X (o jakich nie zamierzam pisać) nie interesuje czy ich klient stracił 100 złotych czy 2 000 000 złotych. Mają często stałe koszty plus sukcess fee. Każdy jest wprost informowany o stałym koszcie i jeżeli takiej woli nie wyraża, niech stanie obok i czeka na efekty. Przykro mi, że nie każdy traktowany jest proporcjonalnie, ale też wola osób dysponująca większym pakietem akcji czy obligacji jest taka i z taką się zwrócili, by nie czekać na wolę blisko już 70 osób, a działać niezwłocznie i bez opieszałości a Ci w razie eliminacji z woli współuczestnictwa zajmą ich kosztowe miejsce. Pozdrawiam Rafał Koźlak jak sądzę Pan dokonał już wstępnej "selekcji" i z niektórymi osobami zgłaszającymi akces do porozumienia się nie kontaktujecie ? ja przesłałem Panu wymagane informacje w poniedziałek i nawet nie wiem czy do Was dotarły Witam, Przyznam szczerze, że eliminacja nie została dokonana. Jest to efekt kilku zdarzeń. Po pierwsze czas. Po drugie liczba wciąż zgłaszających się osób. To przerosło oczekiwania - moje na pewno. Gdyby np. podobny był odzew na spółce PMI S.A. to nie byłoby ich dramatu. Bo to dramat zostać samemu bez wsparcia profesjonalistów i w poczuciu bycia oszukanym. Jeśli nie otrzymał Pan wiadomości zwrotnej prośba o kontak powtórny. Mam zapewnienie że kady mail do czartku został poparty odpowiedzią. Pozdrawiam Rafał Koźlak
|
|
|
|
Wysłane:
8 marca 2015 00:15:13
Panie Rafale, dziękuję za informację przesłałem zgłoszenie z danymi ponownie na wskazany adres
|
|
0 Dołączył: 2013-11-03 Wpisów: 137
Wysłane:
8 marca 2015 01:01:49
@np
Planujecie informować zbiorczo (email/post tutaj) uczestników o nowych faktach oraz podjętych działaniach, oczywiście kiedy udzielenie takiej informacji będzie już bezpieczne, czy należy indywidualnie wysyłać zapytania?
Edytowany: 8 marca 2015 01:14
|
|
Wysłane:
8 marca 2015 20:06:32
Witam,
1. Informuję, że wszyscy powinni już otrzymać e-mail. Jeżeli ktoś nie dostał, proszę o kontakt.
2. @oczkers
Będziemy informować na bieżąco każdego członka porozumienia o działaniu. Proszę nie pisać i nie dzwonić i nie dopytywać bo nie damy rady tak funkcjonować. Planujemy średnio raz w tygodniu dawać znać co i jak. Ponieważ w piątek dzwonili też dziennikarze, zapewne o części działań także napisze prasa. Ponieważ redakcja Stock Watch przyjęła nas i wsparła zaufaniem i dobrym słowem, a prowadzone forum wolne jest od agresji chamstwa i wulgaryzmów to też na pewno o nich nie zapomnimy. Proszę pamietać, członkiem porozumienia będzie się wtedy, gdy prześle deklarację poufności oraz dokona wpłaty co zostanie potwierdzone. Znacznie łatwiej z niego wystąpić niż przystąpić :)
Pozdrawiam
Rafał Koźlak
|
|
0 Dołączył: 2014-09-09 Wpisów: 194
Wysłane:
8 marca 2015 20:16:56
@np mam pytanie:
1. Czy NOMAD posiada akcje bądź obligacje UBOAT-LINE? 2. Jeśli nie, skąd czerpiecie motywację do wyjaśnienia tej sprawy? 3. Czy reprezentujecie w sprawie UL jakieś osoby prawne, które dołączyły do Waszej inicjatywy? 4. Czy zanim wyszliście z inicjatywą porozumienia do forumowiczów, była już na Waszym pokładzie jakakolwiek osoba prawna?
dziękuję
|
|
Wysłane:
8 marca 2015 21:12:47
Witam pinkmartini
@np mam pytanie:
1. Czy NOMAD posiada akcje bądź obligacje UBOAT-LINE?
Odp. TAK
2. Jeśli nie, skąd czerpiecie motywację do wyjaśnienia tej sprawy?
Odpowiedź TAK więc bezprzedmiotowe
3. Czy reprezentujecie w sprawie UL jakieś osoby prawne, które dołączyły do Waszej inicjatywy?
Odp.Takie osoby odpowiedziały na naszą inicjatywę. Reprezentować będziemy je zgodnie z zasadami równymi dla każdego. Każde zgłoszenie jakie nastąpiło odbyło się po pierwszym tu wpisie i wcześniejszej naszej rejestracji na forum.
4. Czy zanim wyszliście z inicjatywą porozumienia do forumowiczów, była już na Waszym pokładzie jakakolwiek osoba prawna?
Odp.Nie za bardzo rozumiem pytanie. Jeżeli chodzi o to, czy zanim mój współpracownik popełnił wpis na forum Stock Watch to ktokolwiek się do nas wcześniej zwrócił lub też czy znamy kogokolwiek (spółkę, fundację, stowrzyszenie itp. podmioty) kto ma lub miał obligacje lub akcje i chciał podjąć takową inicjatywę lub ją współinicjował lub też zwrócił się do nas z prośbą o pomoc to jednoznaczna odpowiedź brzmi - NIE
Pozdrawiam
Rafał Koźlak
Edytowany: 8 marca 2015 21:17
|
|
0 Dołączył: 2015-01-12 Wpisów: 6
Wysłane:
8 marca 2015 22:34:55
Pytanie techniczne:
Na jakich zasadach honorowane jest przesłanie dokumentów drogą mailową?
Skan podpisanego dokumentu/podpis elektroniczny/podpis elektroniczny z certyfikatem?
Pozdrawiam
|
|
Wysłane:
8 marca 2015 23:26:54
Witam Tenses
Honorujemy jedynie podpis własnoręczny i scan dokumentu.
Pozdrawiam
Rafał Koźlak
|
|
|
|
Wysłane:
9 marca 2015 16:49:52
Panie Rafale,
Czy w koszcie 250zł na głowę i przy zebraniu odpowiedniego kworum, NOMAD zakłada poprowadzenie sprawy aż do jej finału (jakkolwiek miałby wyglądać)? Mam namyśli, czy w przeciągu 36 miesięcy, kiedy obowiązuje klauzula poufności, będziecie prosić zgłoszone już osoby o dodatkowe wpłaty?
dziękuję
|
|
Wysłane:
11 marca 2015 00:09:18
Witam Państwa,
Ponieważ zadawane jest masę pytań w sprawie porozumienia postaram się kilka zdań popełnić.
1. Odpowiadając na odpowiedzi np. @pinkmartini zamierzamy sprawę prowadzić do finału. Ten finał o czym poinformuję członków porozumienia może być różny, ale nie tu jest miejsce na pisanie do czego dążymy i jak przyszłość widzimy bo ściany mają uszy. Ile to czasu zajmie trudno określić. Na pewno sprawa nie zakończy się w pół roku, w to nie wierzę. No ale cóż, może ktoś się z mormoństwa na katolicyzm nawróci i zacznie kochać bliźnich do stopnia ich pełnego zaspokojenia.... : ) 2. Każda kwota jaka by nie była ujęta i zadeklarowana jest spora, bo powiększa koszta nietrafionej inwestycji. Tak na prawdę nic nie można obiecać, o czym już wcześniej pisałem i tłumaczyłem prosząc by nikt nie robił sobie ogromnych nadziei na odzyskanie zainwestowanych sum, bo ku temu jest daleka droga. Proszę jednak Szanowni Państwo mieć na uwadze to, że np. wizyta u pierwszego lepszego (z całym szacunkiem) nie drogiego prawnika to często koszt wielkości ok. 250 zł i taki koszt poniósłby każdy z Was chcący na własną rękę jedynie uzyskać poradę prawną w zakresie tego co można zrobić lub też dowiedzieć się od ów prawnika, czy gra jest warta czy nie warta zachodu. Pominę wpisywanie kosztów napisania pozwu lub też stosownych zawiadomień do nazwijmy to organów, koszty dojazdów czy biegania po urzędach czy prokuraturach z zeznaniami. Razem możemy więcej, bo też koszta dzielimy na wiele osób i podmiotów, a większość Państwa jest porozrzucana po całym kraju. W zależności od tego ile osób przystąpi do porozumienia w ostatecznym wymiarze (a zawsze jak dochodzi do zrzutki na koszty nagle entuzjazm gaśnie) wtedy będzie można ostatecznie oszacować czy te 250 zł pozwoli na pełne pokrycie kosztów. Jeżeli nie, środki zostaną zwrócone każdemu bez wyjątku - 16.03 poinformuję dokładnie jak to wygląda ile osób przystąpiło i ile osób ostatecznie w porozumieniu jest. Wtedy też ustalimy z sygnatariuszami więcej szczegółów. Żadnych dodatkowych wpłat nie planujemy,. Proszę też pamiętać o granicznym terminie 15.03.2015 jako dacie wysyłki środków i deklaracji zachowania poufności jaką każdy zainteresowany otrzymał e-mailem. Wystarczą scany potwierdzające na e-mail. 3. Zapewne Państwo kojarzą z NOMADem spółkę Digate S.A., wspominałem o niej wcześniej. Spółce tej doradzaliśmy, a w wyniku nazwijmy to dość bezczelnych i sprzecznych z prawem działań i oświadczeń ostatecznie zniknęła z notowań giełdowych w tym Catalyst, nie spłacając także obligacji na kwotę 1 mln zł. Akcjonariusze i obligatariusze zwrócili się do nas z prośbą o pomoc. Sami też wyłożyli znaczne kwoty na poczet kosztów, a doszły też koszty naszych wynagrodzeń. Dziś akcjonariusze i obligatariusze ostatecznie przejęli w spółce Digate S.A. władzę i pieczę nad majątkiem. To trwało rok. Teraz przed zarządem, do jakiego mnie zaproszono na dzisiejszej radzie nadzorczej na okres kwartału, czas na rozliczenie poprzedników co do joty. Całe szczęście już odszukany został majątek i w jasny sposób określeni sprawcy wyprowadzenia jego części by nie spłacać obligatariuszy oraz wydrenować spółkę z łatwo zbywalnego majątku. Piszę to z trzech powodów. Po pierwsze warto walczyć o swoje i sprawiedliwość, a złodziejstwo na sobie i własnej rodzinie trzeba tępić i z surowością próbować ukarać rękoma temidy. Po wtóre jak widać w ciszy i spokoju warto walczyć i nie poddawać się nawet wtedy gdy nie zawsze widać światło w tunelu. Po trzecie piszę to prosząc każdą osobę jaka jest "szczęśliwym" posiadaczem obligacji Digate S.A. o kontakt mailowy. Stosowną prośbę w tym zakresie głownie kieruję do Pana Emila Szwedy.
Pozdrawiam, przepraszając za utrudniony kontakt.
Rafał Koźlak
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
12 marca 2015 10:45:43
inicjatywa jest cenna i mysle ze warto przystapic do w/w porozumienia - z tego co dowiedzialem sie do tej pory wyglada na to ze podejscie do sprawy jest powazne.
Niech kazdy oceni, czy warto puscic takie zlodziejstwo jakiego dokonal byly prezes plazem. Ja nie daruje.
Edytowany: 12 marca 2015 10:46
|
|
Wysłane:
12 marca 2015 11:27:21
z pewnością działanie wspólne przyniesie większy efekt niż samodzielne mam tylko jedną wątpliwość: czy sąd przyjmie naszą sprawę jako pozew zbiorowy skoro każdy z nas posiada inne papiery tj. UBT0415, UBT0915 lub akcje (ja mam tylko UBT0415) przy "frankowiczach" był z tym problem, bo nawet jak w jednym banku, to każdy miał trochę inną umowę kredytową i sąd taki pozew odrzucił
Panie Rafale ("np") jakie są Wasze doświadczenia z innymi spółkami ?
|
|
Wysłane:
12 marca 2015 13:02:22
Z frankowiczami był taki problem, że każdy miał inną umowę kredytową. Stąd sąd odrzucił pozew zbiorowy. W przypadku obligów UBT, obie niewykupione serie miały te same ogólne warunki emisji, a co za tym idzie umowy z obligatariuszami. Nie powinno być problemów.
|
|
0 Dołączył: 2014-09-08 Wpisów: 9
Wysłane:
12 marca 2015 13:56:23
Witam Wszystkich
Panie Rafale ile na dzień dzisiejszy jest osób w porozumieniu ? Upewniłoby mnie to iż warto przystąpić.... powiedziałem sobie że nie dam ani grosza więcej z kieszeni na ten temat..chociaż tak jak piszą poprzednicy warto chociaż aby sprawiedliwości stało się zadość...tylko nie wiem czy to możliwe w POlandi. Z lekcji jaką przeczytałem na forum nie wierzę że odzyskam chociaż złotówkę z tego "biznesu" a parę ich było ... oszczędności życia .... chciałbym aby Ci co mnie namawiali na ta firmę Uboat chociaż przez chwilę poczuli się tak jak ja... cieszę się tylko dzisiaj że wszedłem w tą spółeczkę tylko na minimum... ale jakoś jeszcze do mnie nie dociera że tej kasy już nie ujrzę.
Pozdrawiam Wojtek
|
|
0 Dołączył: 2015-03-02 Wpisów: 5
Wysłane:
12 marca 2015 14:55:13
Przykro mi to mowic Panie Wojtku, ale obawiam sie ze z odzyskaniem chocby jednej zlotowki od ubt bedzie nielada problem. Krotko mowiac nie odzyska Pan nic, bo i nie ma z czego. Konta ubt sa totalnie puste i nie zanosi sie na to aby sutuacja ulegla zmianie na lepsze. Jestem bylym pracownikiem ubt i takze nie otrzymalem pieniedzy za swoja prace. Musze skladac pozew do sadu pracy aby uzyskac tytul wykonawczy do odzyskania swoich zaleglych pensji...
|
|
2 Dołączył: 2013-02-11 Wpisów: 495
Wysłane:
12 marca 2015 15:13:56
buehehhehehhehe...to dobry numer dopiero:))
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
12 marca 2015 16:10:26
Cytat:Przykro mi to mowic Panie Wojtku, ale obawiam sie ze z odzyskaniem chocby jednej zlotowki od ubt bedzie nielada problem. Krotko mowiac nie odzyska Pan nic, bo i nie ma z czego. Konta ubt sa totalnie puste i nie zanosi sie na to aby sutuacja ulegla zmianie na lepsze. Jestem bylym pracownikiem ubt i takze nie otrzymalem pieniedzy za swoja prace. Musze skladac pozew do sadu pracy aby uzyskac tytul wykonawczy do odzyskania swoich zaleglych pensji... Ciekawe, a kiedy Pan odszedl z pracy? Czy gdy Pan odchodzil spolka jeszcze dziala normalnie, czy to juz byl przekret? Czy wiedzial Pan wtedy o zlodziejskich transakcjach prezesa?
Edytowany: 12 marca 2015 16:11
|
|
0 Dołączył: 2015-03-02 Wpisów: 5
Wysłane:
12 marca 2015 17:52:59
Drogi Panie w ubt nie pracuje od 28.02.2015, ale wypowiedzenie dostalem juz w listopadzie (3 miesieczyny okres wypowiedzenia). Nie wiem co Pan ma na mysli piszac "zlodziejskie transakcje", bo nie mialem nic wspolnego z finansami ubt. Wszelkie finansowe poczynania kogokolwiek w ubt byly zalatwiane przez osoby upowaznione do takich dzialan. Jedno jest pewne, ze ubt nie zaplacil mi zaleglych pensji i onie wlasnie bede walczyl.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.