0 Dołączył: 2013-01-04 Wpisów: 112
Wysłane:
2 lutego 2013 00:26:30
A jednak prognoza z 30 stycznia się sprawdziła, kto otworzył pozycję zarobił. Co przyniesie następny tydzień zobaczymy. Czekam na wasze opinie.
Pozdrawiam Griszex
|
|
153 Dołączył: 2011-10-30 Wpisów: 1 886
Wysłane:
2 lutego 2013 10:48:33
@ griszex Cytat:A jednak prognoza z 30 stycznia się sprawdziła, kto otworzył pozycję zarobił. Nie zwykłem otwierać długiej po uformowaniu się 2 szczytów na RSI(14) powyżej 70 i potem powrocie pod 70 pkt. Dla mnie to są rejony sprzedaży otwartych wcześniej pozycji, a nie otwierania nowych. W takim miejscu wolę nie zarobić, niż złapać parę groszy z ogromnym ryzykiem. "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
2 lutego 2013 13:24:14
Użytkownik Griszex niniejszym proszony jest o trzymanie się regulaminu. Prognoza bądź przewidywanie powinno być poparte argumentacją, a najlepiej pokazane na wykresie. Własne notatki można spisywać w notatniku na własnym pulpicie. Forum jest miejscem do dyskusji z innymi, a do tego potrzeba choćby zdawkowej ale merytorycznej wypowiedzi.
|
|
|
|
Wysłane:
3 lutego 2013 12:48:00
Witam. Pragnę poinformować że moja metoda jest nowa oraz w fazie testów i nie jestem w stanie narazie rozpisywać się na ten temat, poprostu zamieszczam swoje prognozy w jakim rejonie może być ruch, na podstawie tego każdy może sam sobie zaznaczyć na swoim wykresie. Zaznaczam że jak każdy mogę się mylić, ponieważ nie ma 100% metody. A jeśli taką znacie to proszę o informację. Kod:ZAWARTE PRZEZEMIENIE PROGNOZY MAJĄ WYŁĄCZNIE CEL INFORMACYJNY I NIE STANOWIĄ GWARANCJI UZYSKANIA ZYSKÓW. Dziękuję za wasze wpisy.
Edytowany: 3 lutego 2013 12:52
|
|
0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
3 lutego 2013 13:29:43
Griszex - to ma być ta nowatorska, owiana tajemnicą prognoza? Moim zdaniem wyraziłeś przypuszczenie, które sie sprawdziło i nic po za tym. griszex napisał(a):Witam. Obecnie wydaje się że po dojściu s&p 500 w okolice 1498 - 1496 możliwy ruch w górę, powyżej 1510. Tak mi się wydaje. Prognozę to przedstawił Szutnik, mimo że trafił z nią jak kulą w płot, ale przynajmniej wiadomo czym się kierował i w jaki sposób wyciągnął wnioski. edit: Bez podawania argumentacji łamiesz piątą poprawkę do konstytucji StockWatch: Cytat:5. Jeśli znasz przyszłość, zarabiaj jako wróżka. Nawet jeśli chcesz zaklinać kurs, powstrzymaj się od wieszczenia...
Edytowany: 3 lutego 2013 13:41
|
|
Wysłane:
3 lutego 2013 15:51:27
@ buldi Ja to traktuję z lekkim przymrużeniem oka. W istocie jest to łapanie szczytu, a więc zajęcie tyleż trudne, co kapitałożerne, jeśli wykonywać je z zaangażowaniem rzeczywistego kapitału. Moge sobie na to pozwolić w wersji darmowej bo nie jestem w tej chwili kompletnie na rynku SP500, nic więc na tym nie tracę, ani nie zyskuję. A propos kolejnej wersji, nowe miejsce na szczyt wychodzi w okolicach 5-7.02. W tym miejscu mamy 55 sesji od dna z 16.11, 24 sesje (pochodna od 0,236) od dna z 31.12.2012 i paru pomniejszych ekstremów. Zazwyczaj w tych prognozowanych przeze mnie wyżej miejscach wyskakiwały dołki, a nie szczyty, co oznaczało, że tzw. bycza rotacja ma się dobrze czyli, że trend się kontynuuje. Dopiero wypadnięcie szczytu w tej podawanej na bazie czasówek lokalizacji będzie oznaczać koniec ruchu w tym rozdaniu i przejście do korekty. RSI pokazuje, że ten moment dla SP500 jest już blisko "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
Wysłane:
3 lutego 2013 16:33:08
@Szutnik - to czy trafiłeś czy nie, nie zmienia faktu, że lubię i zawsze czytam co piszesz, a to że złośliwość grubego osiąga ekstrema burząc kanony AT, to już marginalna sprawa. Nic nie działa na pewno, conajwyżej można przy pomocy naszych wróżb zwiększyć prawdopodobieństwo trafienia i w to wierzę. edit: Rok temu na S&P500 RSI też było w wykupieniu, zeszło w korekcie poniżej 70, a cztery miesiące poźniej indeks był notowany 120pkt wyżej.
Edytowany: 3 lutego 2013 16:40
|
|
Wysłane:
3 lutego 2013 23:43:13
Witam. Buldi, moja prognoza nie jest owinięta tajemnicą poprostu rysuje na wykresie kilka kresek i już. I chociaż to takie banalne zauważyłem że czasem się sprawdza więc chciałem się tą informacją podzielić i założyłem ten wątek forum. Pozatym nie potrafię się rozpisywać tak jak wy otych wszystkich doniesieniach ponieważ moja przygoda z giełdą nie jest długa i muszę jeszcze wiele się nauczyć, a te wszystkie informację czasem tylko w błąd wprowadzają. Jeśli mimo to moja odpowiedz jest dla ciebie Buldi nie wystarczająca to przecież nikt na siłę cię nie zmusza do czytania moich wpisów, ale ja osobiście dziękuję tobie i innym osobą za wpis. Szanuje także twoje przemyślenia dlatego nie będę pisał moje prognozy tylko przypuszczenia żeby nikogo nie drażnić.
|
|
Wysłane:
4 lutego 2013 00:04:08
Griszex - po prostu wrzuć swoje kreski, jeżeli Twoje przypuszczenia wynikają z kresek. Wspólnie popatrzymy i wtedy będzie o czym pogadać. PAX
|
|
Wysłane:
4 lutego 2013 08:08:09
Szutnik napisał(a):@ buldi
Ja to traktuję z lekkim przymrużeniem oka. W istocie jest to łapanie szczytu, a więc zajęcie tyleż trudne, co kapitałożerne, jeśli wykonywać je z zaangażowaniem rzeczywistego kapitału.
Moge sobie na to pozwolić w wersji darmowej bo nie jestem w tej chwili kompletnie na rynku SP500, nic więc na tym nie tracę, ani nie zyskuję.
A propos kolejnej wersji, nowe miejsce na szczyt wychodzi w okolicach 5-7.02. W tym miejscu mamy 55 sesji od dna z 16.11, 24 sesje (pochodna od 0,236) od dna z 31.12.2012 i paru pomniejszych ekstremów. Zazwyczaj w tych prognozowanych przeze mnie wyżej miejscach wyskakiwały dołki, a nie szczyty, co oznaczało, że tzw. bycza rotacja ma się dobrze czyli, że trend się kontynuuje. Dopiero wypadnięcie szczytu w tej podawanej na bazie czasówek lokalizacji będzie oznaczać koniec ruchu w tym rozdaniu i przejście do korekty.
RSI pokazuje, że ten moment dla SP500 jest już blisko
Dzisiaj zauważyłem, że 6.02.2013 wypada 987 (liczba Fibo) sesji od dna z marca 2009 w USA. jeśli rzeczywiście w tym przedziale powstanie szczyt, to może się on okazać istotniejszy, niż to się teraz wydaje. Również Dollar Index pokazuje ten przedział czasowy jako ciekawe miejsce. Jeśli DXY zejdzie w tym samym momencie do okolic poziomu 78,60 gdzie ma parę ważnych poziomów Ganna, może się zrobić naprawdę bardzo interesująco i na EUR/USD i na rynkach akcji.... Edit: I jeszcze ciekawostka natury psychologicznej- Bob Pisani (US CNBC) niedawno stwierdził był na antenie, że w USA mamy "secular bull market". CNBC ma duży dar w niezamierzonym sygnalizowaniu bliskości ważnych ekstremów. Poprzednio Marysia Bartiromo ogłaszała bezpieczne wchodzenie w krótkie pozycje pod koniec lutego 2009, gdy 6-9.03 było dno spadków... "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
Edytowany: 4 lutego 2013 08:16
|
|
|
|
Wysłane:
4 lutego 2013 15:51:50
A jednak wygląda na to, że szczyt był 1.02.2013. Osobiście byłem trochę zaskoczony, ze strefa 1509-1512 tak łatwo puściła w zeszły piątek - w tym miejscu jest np. 1,618 x długość ruchu od 16.11.12 do 18.12.12, licząc od dna z 16.11' a ponieważ zbiega sie tam parę innych podobnych poziomów Fibonacci'ego, liczonych od innych układów falowych, więc strefa była silna. Tymczasem dzień dzisiejszy pokazuje, że piątkowy wzrost to był podskok na oparach benzyny i być może pułapka na Byka. W tej sytuacji 6.02. 2013 spodziewałbym się pierwszego korekcyjnego szczytu w formie prawego ramienia RGR'a intraday, z linią szyi w okolicy 1497, jeśli dziś te okolice będą obronione. A spodziewam się, że będą, bo jak do tej pory automaty kupowały SP500 po każdej większej zniżce "i wychodziło" - duzi zawsze tak je ustawiają w czasie silnych wzrostów i musi "raz nie wyjść" by zmienili ustawienia programów na ostrożniejsze. Tak działa handel programowany, dlatego w okolicach 1500 na SP500 spodziewam się jeszcze dziś kontrataku popytu tak, by wyrysować 5-7.02 (najprawdopodobniej 6.02) owo prawe ramię RGRa. Edit: Na niektórych indeksach (FTSE100??, DJIA??) wygląda tak, jakby możliwe były jeszcze nowe szczyty ciut powyzej niedawnych maksimów wtedy, gdy szeroki rynek będzie robić już tylko owo prawe ramię, ale tego stwierdzenia nie jestem pewien. "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
Edytowany: 4 lutego 2013 15:56
|
|
6 Dołączył: 2010-04-02 Wpisów: 78
Wysłane:
5 lutego 2013 20:27:00
@Szutnik Co prawda sesja sie jeszcze nie skonczyla w USA ale czy skala tego ruchu nie przekracza wariant prawego ramienia RGRa? Z drugiej strony bujamy sie na lini pociagnietej po szczytach z marca i wrzesnia. Biorac pod uwage rozgrzane wskazniki, moze to byc tylko "droczenie" sie przed gwaltowna korekta, a przynajmniej 2-3 czerwonych sesji w okolice 1450. Sa sadzisz o obecnej sytuacji?
|
|
Wysłane:
5 lutego 2013 23:45:17
Fajnie że poszło w górę, można było trochę dorobić, tylko co dalej, nowy szczyt czy w dół?
|
|
Wysłane:
6 lutego 2013 22:40:09
Wygląda na to, że francuski CAC40 skończył dziś zaczętą 30.01 5-falową strukturę spadkową, lub zrobi to na początku jutrzejszej sesji. Analogicznie DAX kończy lub skończył 7-falową strukturę abc-x-abc(w tym wypadku to złożenie korekty płaskiej z zygzakiem), którą zaczął 28.01. W obu przypadkach oznacza to czas na korekcyjne ruchy w górę (fale B, rozdzielające 2 struktury spadkowe). Raczej trudno uwierzyć, ze CAC+DAX będą korekcyjnie rosnąć, a równocześnie SPX spadać- to się "gryzie". SPX będzie więc albo lekko rosnąć (uważam to teraz za mniej prawdopodobne, ale nie wykluczam), albo poruszać się w bok (między powiedzmy 1495 a 1515) do momentu zakończenia korekcyjnych wzrostów na CAC i DAX - mi wychodzi on na 11-12.02. Potem USA i Eurozona powinny się znowu zsynchronizować w spadkach, które na CAC i DAX będą testami obecnych minimów (powinny się obronić) zaś SPX'a powinno "zdjąć" do okolic 1470 (38% zniesienie wzrostów, zaczętych 31.12.12). Następnie kontynuacja wzrostów na wszystkich 3 indeksach. "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
Wysłane:
8 lutego 2013 17:45:59
Cytat:Wygląda na to, że francuski CAC40 skończył dziś zaczętą 30.01 5-falową strukturę spadkową, lub zrobi to na początku jutrzejszej sesji. Analogicznie DAX kończy lub skończył 7-falową strukturę abc-x-abc(w tym wypadku to złożenie korekty płaskiej z zygzakiem), którą zaczął 28.01.
CAC skończył korektę dopiero wczoraj i to również w postaci abc-x-abc, a więc koniec i przejście do wzrostów jest dopuszczalne. W tej sytuacji możliwości sa 2: - koniec korekty i dalsze wzrosty - ruch boczny. Okazało się , że to, co uważałem jeszcze wczoraj za mniej prawdopodobne, dziś stało się opcją nr 1. Wczorajszy (lub przedwczorajszy dla DAX'a) dołek wypadał w istotnym punkcie czasowym na dziennych. Jeśli dzisiejszy poranny CAC zaczął na wykresie godzinowym zdradzać wyraźne objawy "byczej rotacji" (w punktach czasowych wypadają dokładnie dołki, szczyty zaś najczęściej nie wypadają w żadnym istotnym czasowo punkcie, bądź są wyraźnie przesunięte) i musiałem uznać, że Byk rządzi dalej, z czego wniosek był jeden - czas otwierać nowe długie, co też i uczyniłem. Co do S&P500 -ten idzie do strefy 1550-65, na poziomie 1562 jest bardzo istotny opór Fibonacci'ego, który przynajmniej krótkoterminowo powinien zadziałać. CAC i DAX co najmniej wracają do poziomu niedawnych szczytów, z ktorych zaczęły korekty pod koniec stycznia. Krótko mowiąc-po wychłodzeniu oscylatorów mamy odświeżenie trendu wzrostowego. Prognozy prognozami, nie należy się do nich przywiązywać (przewidywałem "boczniaka" a wyszło inaczej) tylko elastycznie reagować na zachowanie rynku. "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
Edytowany: 8 lutego 2013 17:48
|
|
Wysłane:
10 kwietnia 2013 00:35:50
Witam jakie dalsze prognozy na sp500? Osobiście przypuszczam że możliwy ruch dół w okolicy 1560, co potem zobaczymy czy będzie dalej w dół czy odbicie do góry.
|
|
Wysłane:
10 kwietnia 2013 19:14:46
Witam. A jednak otwarcie rynku w usa i w górę.
|
|
Wysłane:
11 kwietnia 2013 00:45:59
Witam.Poprzednie wpisy nieaktualne obecnie biorę pod uwagę że sp500 może spaść w okolice 1570 - 1565, jednak patrząc na wykres, istnieje jeszcze możliwość kontynuacji ruchu w okolice 1600, ale to przypuszczam mniej prawdopodobne według mnie.
|
|
Wysłane:
11 kwietnia 2013 09:27:50
Cytat:Witam.Poprzednie wpisy nieaktualne obecnie biorę pod uwagę że sp500 może spaść w okolice 1570 - 1565, jednak patrząc na wykres, istnieje jeszcze możliwość kontynuacji ruchu w okolice 1600, ale to przypuszczam mniej prawdopodobne według mnie. Ja nastawiam się poważnie na obserwację okolicy 1597 pkt na SPX i tego, jak rynek sobie z nią poradzi. Spodziewam się osiągnięcia tego rejonu 12 albo 15, max. 16.04 (np. 15.04 wypada 382 sesje od dna z 4.10.2011) i prawdopodobnego szczytu w tej okolicy. Dziś, 11.04 powinno być tzw. "zawahanie po nowym rekordzie", czyli niewielka korekta w formie płaskiej jazdy od bandy do bandy pomiędzy wczorajszym maxem intraday (bodaj 1588), a przełamanym starym rekordem (1576 pkt). Możliwe, że to zawahanie przeciągnie się na część jutrzejszej sesji. CAC40, DAX i FTSE100 są już w korektach po szczytach z 15.03. i to, co teraz robią, to jedynie korekta spadków od marca na fali wydarzeń w USA. Bardzo silnym czynnikiem, będącym "wiatrem w oczy" dla rynków akcji jest zachowanie rynku obligacji rządowych w USA (UST). Widać wyraźnie, że kapitał mocno przechodzi w UST od okolicy 11-12.03, co przy ostatnio występującej odwrotnej korelacji między akcjami i UST nie wróży długiego ruchu w górę. Proszę zauważyć , jak szybko po dołku na UST europejskie indeksy zrobiły swoje tegoroczne szczyty (15.03)- czyżby to kapitał ewakuowany z Europy Zachodniej w obligacje USA? W istocie początek ostatniego ruchu DJIA i SPX do góry zbiegł się z początkiem korekty na chwilowo mocno wykupionym rynku UST, tak jakby kapitał szybko przeskakiwał z jednego instrumentu w drugi. Dopóki trwa korekta na UST nowe maxima SPX nie są zagrożone. Ale to, co się dzieje na UST w ostatnich kilku dniach to jedynie kilkudniowa korekta przed dalszym marszem w górę i gdy UST znowu zaczną rosnąć wzrosty SPX'a będą w tarapatach. To kwestia kilku dni. "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
Wysłane:
11 kwietnia 2013 17:13:32
Obecnie patrząc na wykres , przypuszczam że możliwy ruch w okolice 1610
Edytowany: 11 kwietnia 2013 17:21
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.