twibpgup
Advertisement
PARTNER SERWISU
rrqqcwjj
3 4 5 6 7

Portfel OBS - Only the Best Stocks!

obs
obs
0
Wpisów: 490
Wysłane: 11 sierpnia 2013 15:18:07
obs napisał(a):
Epigon
- sprzedaż łososia - spółka powiązana z Morpolem - - lider handlu łososiem wędzonym

Do końca roku praktycznie gwarantowane 18 gr ze względu na obowiązkowe wezwanie firmy norweskiej Marine Harvest, która kupiła Morpol i zobowiązała się do zakupu Epigonu. A może być więcej, bo wyniki są bardzo dobre, rynek łososia w Polsce rośnie, a nowy właściciel może dać dodatkowe korzyści (największy producent łososia na świecie).

No i stało się. Granica 18 gr przełamana nawet bez ogłoszenia wezwania (cóż - urzędnicy Komisji Europejskiej są tak zajęci, że nie mają czasu ... ). Wyniki za 2 kwartał pokazują, że powiązanie z Marine Harvest sprzyja spółce. Zysk za I półrocze 2,65 mln zł tj. +52% r/r. A aktualna wycena 21,7 mln zł i to po piątkowym wzroście o 17%. Ważne przełamanie 18 gr - czyli ceny z warunkowych umów sprzedaży akcji na rzecz Marine Harvest. Teraz będą liczyć się bardziej fundamenty i jest szansa na dalsze wzrosty.

obs
obs
0
Wysłane: 16 sierpnia 2013 11:48:16
MEW ogłosiła upadłość i to od razu likwidacyjną.

Kolejna spółka z NewConnect, która miała "super" biznes, który jednak w zderzeniu z rzeczywistością nie przetrwał.
Można narzekać, że to wina przepisów, polityków itp., ale niestety to przede wszystkim problem zbyt optymistycznego podejścia do projektu biznesowego. Czytając List Prezesa zawarty w raporcie rocznym za 2012 r. można przeczytać rózne euforyczne słowa: "korzystne dla naszej branży zapisy", "okazje do korzystnych zakupów", "rozwój portfela", "ekspansja zagraniczna", "wysokie stopy zwrotu". Super, nie... Ale wkradł się tam akapit, który powinien wystraszyć wszystkich - sprawa spłaty obligacji i brak środków na tą spłatę. Spółki upadają, bo tracą płynność, a tu ewidentnie finansowanie było niedostosowane do prowadzonego biznesu.
Cóż, nie pierwsza i nie ostatnia spółka, która nie przetrwała. Ktoś przejmie elektrownie, a stracą akcjonariusze i obligatariusze (zapewne), którzy uwierzyli w słowa o wspaniałej przyszłości tej spółki i nie uciekli, gdy symptomy katastrofy były już widoczne.
Jest wiele spółek (głównie na NewConnect), które chwalą się świetnym pomysłem na biznes. I niektórym faktycznie ten biznes wyjdzie. Ale jeśli nie realizują się plany, a spółka kwartał w kwartał ma stratę to lepiej zwiać niż liczyć na to, że za chwilę będzie fundusz, finansowanie, super umowa itp.

Zwracam uwagę na nią przez pewien sentyment, bo miałem jej obligacje. Sprzedałem je w odpowiednim czasie, chociaż końcówkę już poniżej nominału.

obs
obs
0
Wysłane: 27 sierpnia 2013 14:03:56
TelForceOne Dziś rano raport za I półrocze i ... sprzedałem wszystkie akcje. Zysk +18%.

Wyniki w raporcie są gorsze niż w I kwartale i ogólnie poniżej oczekiwań. Dlatego ostatnie duże wzrosty muszą zostać skorygowane i to się dziś dzieje.

Bardzo dobry raport za I kwartał i kolejne umowy z Biedronką i innymi sieciami nie przełożyły się na dalszą poprawę rentowności. Spółka zarobiła w II kwartale 450 tys. zł - połowę tego co w I kwartale. Tym samym nie można oczekiwać rewelacyjnych zysków w tym roku. Będzie to raczej poniżej 3 mln zł, o ile nie pojawi się konieczność zaksięgowania rezerw na zapasy. A te rosną, co przy szybkostarzejącym się sprzęcie elektronicznym, którego dystrybutorem jest TFO może niepokoić. Mogą to być produkty leżące na magazynie, których praktycznie nie można już sprzedać. Do tego dochodzi 4,5 mln zł w należnościach ujęte w ugodzie i ponad 60 mln zł bezproduktywnych wartości niematerialnych i nieruchomości inwestycyjnych. Spółka sporo ostatnio urosła i po tych wynikach utrzymanie dalszych wzrostów jest mało prawdopodobne.

obs
obs
0
Wysłane: 29 sierpnia 2013 16:14:39
Kupiony ERG po 0,48 zł.

Bardzo dobry raport. Zaskakujący dobry wynik za II kwartał poparty wzrostem przychodów i dodatnimi przeływami operacyjnymi. Z raportu wynika, że co miesiąc sprzedaż folii rośnie. Wydaje się, że ciekawą przyszłość może mieć spółka zależna Bioerg produkująca opakowania biodegrowalne.

obs
obs
0
Wysłane: 29 sierpnia 2013 18:38:42
Octava [08N]
Raport półroczny opublikowany dziś.

W kasie 26 mln zł gotówki. Ponad 40 mln zł w inwestycjach deweloperskich (grunty, lokale, obligacje związane z projektem Jasna 1), które po skomercjalizowaniu mogą być warte znacznie więcej. Wejście w nową inwestycję - biurowiec w Warszawie Jasna 1. No i praktycznie brak zobowiązań.
Wartość księgowa 1,53 zł/akcję. Kurs 0,90 zł.
Zaskakujące może być to, że Spółka osiągnęła zysk 793 tys. zł, co oznacza, że nawet przy niewielkiej obecnie skali działalności jest w stanie zarabiać.

Bardzo bezpieczna długoterminowa inwestycja. Na razie +27% od zakupu (średnia kupna 0,71 zł).
Pozostaje dalej w portfelu.

obs
obs
0
Wysłane: 2 września 2013 09:43:54
Raporty, raporty, raporty ... To lubię Angel

Pojawiły się raporty spółek z portfela: Ropczyce (bardzo dobry raport), Polna (ostudzony przesadny optymizm), Lena (ciągle dobrze, choć chciałoby się lepiej), Vantage (bez znaczenia) i Variant (spełniły się oczekiwane świetne wyniki).

Variant
Dziś rano raport, który rozgrzał kurs akcji tej spółki. Myślę, że dziś może się skończyć nawet na +20%.
Kupiłem akcje w lipcu (średnia 2,05 zł) po informacji o sprzedaży zorganizowanej części przedsiębiorstwa (obejmy) za 16 mln zł. Dodatkowo spółka sprzedała część nieruchomości. Pozwoliło to na spłatę praktycznie całego zadłużenia, a w spółce pozostało sporo wolnej gotówki.

Kapitały własne 41,4 mln zł
Zysk netto 8,0 mln zł
Kapitalizacja (31.08) 11,7 mln zł
Środki pieniężne 7 mln zł

Zysk netto 8 mln zł przy kapitalizacji na wczoraj 11 mln zł robi wrażenie. Wiem, że wynika to z operacji jednorazowych, ale analizując aktywa w dalszym ciągu widać, że są więcej warte niż wczorajsza wycena. Spółka planuje dalej sprzedawać zbędne aktywa i restrukturyzować podstawowy biznes, który ciągle kuleje.

Edytowany: 2 września 2013 10:00

obs
obs
0
Wysłane: 3 września 2013 09:56:38
Quercus przekroczył 3 mld zł aktywów w zarządzaniu.
Na koniec sierpnia 3,2 mld zł - blisko 2 razy tyle, co na koniec 2012 r.
Jak widać niskie stopy, trwająca hossa, nadzieje na poprawę w gospodarce i dobre wyniki zarządzania powodują, że strumień wpływających środków do funduszu jest imponujący.
A tu biznes jest prosty i przejrzysty - liczą się praktycznie 2 zmienne - poziom aktywów w zarządzaniu (opłata stała) i wynik zarządzania (opłata zmienna).

Szacuję wynik netto za 3 kwartał na poziomie 7 mln zł.
Opłatę zmienną na koniec roku - co najmniej 10 mln zł.
I wynik netto za cały rok 28 mln zł, który w całości zostanie przekazany na dywidendę.

A po cichu liczę, że będzie co najmniej 30 mln zł. Imponujący wzrost porównując do 13,6 mln zł w 2012 r.
Edytowany: 3 września 2013 10:01

obs
obs
0
Wysłane: 5 września 2013 11:37:08
No i zarządzający OFE postanowili dzisiaj pokazać swój gniew.
Wręcz wygląda to na zorganizowaną akcję.

obs
obs
0
Wysłane: 5 września 2013 12:32:56
Chociaż po kolejnym namyśle zastanawiam się, czy to nie sprzedaż przed przeniesieniem za kilka miesięcy miliardów z akcji do ZUS-u, bo na pewno większość ludzi wybierze ZUS (po prostu nie składając żadnych deklaracji).
W takiej sytuacji czeka giełdę Armagedon.Think
A już szczególnie spółki, gdzie OFE mają swój udział.

obs
obs
0
Wysłane: 5 września 2013 13:36:31
Moje wątpliwości zostały jednak rozwiane:
mojaemerytura.pb.pl/3309525,65...
"A co z akcjami obecnie posiadanymi przez OFE w przypadku klientów, którzy zdecydują się na przenosiny do ZUS? — Pozostaną na koncie w OFE, które stanie się rachunkiem bezskładkowym. Do ZUS zostaną przeniesione dopiero na 10 lat przed emeryturą — mówi Władysław Kosiniak-Kamysz, minister pracy i polityki społecznej."

A więc wyprzedaż nie wynika z konkretnych racjonalnych przesłanek związanych z koniecznością sprzedaży akcji teraz lub za kilka miesięcy (oczywiście mogę czegoś nie wiedzieć).

No to nie wiem co się będzie dziać.Think

Dziś u mnie sporo sprzedaży - ERG, KredytInkasso, Quercus, Lena, Vantage

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 5 września 2013 14:20:19
Ale przecież jakaś część uczestników OFE niebawem wejdzie w okres "10 lat przed emeryturą". W zasadzie każdego dnia będzie takich ludzi przybywać.

Więc potrzeba sprzedaży akcji przez OFE bedzie na porządku dziennym przez wiele lat (dopóki kolejny rząd nie wprowadzi kolejnych zmian).

bankrucik
141
Wpisów: 4 902
Wysłane: 5 września 2013 14:26:09
obs napisał(a):
Moje wątpliwości zostały jednak rozwiane:
mojaemerytura.pb.pl/3309525,65...
"A co z akcjami obecnie posiadanymi przez OFE w przypadku klientów, którzy zdecydują się na przenosiny do ZUS? — Pozostaną na koncie w OFE, które stanie się rachunkiem bezskładkowym. Do ZUS zostaną przeniesione dopiero na 10 lat przed emeryturą — mówi Władysław Kosiniak-Kamysz, minister pracy i polityki społecznej."

A więc wyprzedaż nie wynika z konkretnych racjonalnych przesłanek związanych z koniecznością sprzedaży akcji teraz lub za kilka miesięcy (oczywiście mogę czegoś nie wiedzieć).

No to nie wiem co się będzie dziać.Think

Dziś u mnie sporo sprzedaży - ERG, KredytInkasso, Quercus, Lena, Vantage

oni chyba sami nie wiedzą jak to zrobić, żeby nie załamać systemu

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 5 września 2013 14:37:19
flesz napisał(a):
Ale przecież jakaś część uczestników OFE niebawem wejdzie w okres "10 lat przed emeryturą". W zasadzie każdego dnia będzie takich ludzi przybywać.

Więc potrzeba sprzedaży akcji przez OFE bedzie na porządku dziennym przez wiele lat (dopóki kolejny rząd nie wprowadzi kolejnych zmian).

O OFE jako stronie popytowej możemy już najprawdopodobniej zapomnieć, należy teraz pogodzić się z nową twarzą OFE - neutralno-podażową. Od ścięcia składki w 2011 nie były to jednak jakieś zawrotne kwoty. OFE mogły pakować na giełde rocznie około 3.3 mld zł, czyli kilkanaście milionów na sesję. Szacowałbym to na jakieś 2%-3% obrotu. Moim zdaniem dzisiejsza i wczorajsza przecena to nie bezposrednio OFE a raczej efekt psychologiczny.

obs
obs
0
Wysłane: 5 września 2013 17:15:58
Ale sesja!
Bolesna, ale ...

W I połowie sprzedaż ERG, Kredyt Inkasso, Lena, Quercus, Vantage (2 pierwsze całkowcie)
Później zakup 08Octava, Variant, Helio (nowa inwestycja), odkupienie częściowe Quercus i w mniejszym stopniu Lena. Do tego długa pozycja na futures (2159).

Zachowanie dziś bardzo dziwne. Skoro wszyscy wiedzieli wcześniej, że rzad dobierze się do OFE, to przyjęta wersja nie powinna spowodować takiej reakcji.
Coraz bliżej mi do uwierzenia, że jest to rodzaj spisku zarządzających OFE, aby dzisiaj w wiadomościach pierwszą informacją były spadki na giełdzie i niezadowolenie rynku z decyzji rządu. Czy będzie to kontynuowane? Mam nadzieję, że nie. Myślę, że Ci którzy dziś patrzyli z niedowierzaniem na to, co się dziś dzieje, a nawet sprzedawali stwierdzą, że nie ma przesłanek do takich spadków i jutro nastapi odreagowanie. Long na FW20 pozostał...

bankrucik
141
Wpisów: 4 902
Wysłane: 5 września 2013 17:55:05
obs

chyba,dzisiaj żeśmy sobie podbierali akcje :-)) widzę zakupy 3 spółek która ja też kupujęthumbright

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

obs
obs
0
Wysłane: 6 września 2013 09:04:33
Sprawdziłem w historii, co działo się po takich zjazdach jak wczoraj.
Wziąłem pod lupę WIG (wczoraj -4,4%)
Od 2001 r. sesji z co najmniej takim spadkiem było 15.
Następnego dnia na otwarciu spadek był w 9 przypadkach, a wzrost w 6.
Zamknięcie następnego dnia było już bardziej pozytywne - 9 wzrost, 6 spadek.
A po 5 sesjach wzrost był w 10 przypadkach, spadek w 5 (w tym 4 w październiku 2008 r.)

obs
obs
0
Wysłane: 11 września 2013 15:14:39
Podsumowania miesiąca - SIERPIEŃ 2013

Zysk od początku roku wyniósł 42,9% king

Portfel:
- Nordea 21,6%
- Agroliga 21,5%
- Ropczyce 13,1%
- Polna 9,6%
- Epigon 6,7%
- Lena 6,6%
- Octava 6,2%
- Quercus 6,1%
- Vantage 6,1%
reszta poniżej 2% (Variant, Kredyt Inkaso, ERG)

W sierpniu najbardziej wzrosły Epigon +25% i Ropczyce +13%.
Sprzedany całkowicie TelForceOne +18%. Zmniejszona trochę Polna +46%.
Sierpień ogólnie bardzo pozytywny.
Wyniki na poszczególnych spółkach(od początku roku lub od daty zakupu, jeżeli nastapił w tym roku):
- Nordea +4%
- Agroliga +58%
- Ropczyce +47%
- Polna +17%
- Epigon +26%
- Lena +20%
- Octava +20%
- Quercus +106%
- Vantage +52%
- Variant 0%
- KRI +33%
- ERG +8%
Powyższe wyniki dotyczą tylko niezamkniętych pozycji na koniec sierpnia.

To historia podana dla porządku w tej kronice.
Sporo działo się za to na początku wrześniaviolent1 , ale o tym trochę już pisałem.

Przychodzi mi ostatnio do głowy myśl: "Nie zarobisz wszystkich pieniędzy". Jest sporo akcji na giełdzie i wielu, co twierdzą, że są najlepsze. W tym roku niektóre spółki wzrosły ponad 100% np. Monnari 440% (!!! miałem i sprzedałem z zyskiem blisko 100%), Pelion 180%, Harper +170%. A ile można było zarobić na kontraktach, czy forexie!
A ja jednak jestem zadowolony ze swojego portfela hello1 Zdecydowanie przekroczyłem swój plan na części akcyjnej w tym roku. I oby tak dalej salute

obs
obs
0
Wysłane: 13 września 2013 13:04:56
Epigon przebija max tegoroczny na dużych obrotach. Popyt na rybę jak widać coraz większy hello1
Komisja Europejska rozpoczęła procedurę wydania zgody na przejęcie Morpolu przez Marine Harvest i w konsekwencji przejęcie Epigonu. Ponieważ w umowie była cena 0,18 zł za akcję to wezwanie nie będzie już miało większego znaczenia dla kursu. Teraz ważniejsze stały się dane finansowe, które są bardzo dobre.

Gerda
24
Wpisów: 530
Wysłane: 13 września 2013 18:58:31
obs,

chyba każdy ma takie myśli jak Ty teraz. Mimo wszystko, gratuluje wyniki bo jest imponujący. Śledzę na bieżąco Twoje poczynania thumbright

obs
obs
0
Wysłane: 16 września 2013 18:03:54
Agroliga po wzroście o 7% podeszła pod swoje maxy (137,90 intraday w lipcu i 137,40 na zamknięciu w sierpniu). Dziś skończyło się na 136,9 zł. Jutro może być nowy historyczny szczyt.
Skąd nagle taki wzrost?
Spółka poinformowała w piątek, że w zeszłym tygodniu odwiedzili ją inwestorzy z Polski, żeby naucznie przekonać się, że to co w raportach faktycznie istnieje. Podejrzewam, że Noble Securities zorganizował to w ramach organizacji nowej emisji akcji.
Może to któryś z wycieczkowiczów postanowił przełożyć to, co widział na Ukrainie na zakup akcji. Jeśli tak, to bardzo dobrze, bo to oznacza, że Agroliga to rzeczywisty biznes warty więcej niż aktualny kurs na GPW.

Edytowany: 16 września 2013 18:09

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

3 4 5 6 7

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,360 sek.

mmodaozy
zchqsbwn
lgpjwgzd
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 751,90 zł +383,76% 96 751,90 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
bqgwckjj
dfuezesg
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat