Janek Mazur napisał(a):W tym zakresie nic się nie zmieniło. Moment odwieszenia instrumentu zależy od Przewodniczącego Sesji. Wynika to z tego, że zawieszenie zawieszeniu nierówne. Praktycznie, w przyszłości zawieszenie na widełkach dynamicznych nie powinno trwać dłużej niż 1 minuta, natomiast w przypadku naruszenia widełek statycznych może to być dłuższy okres. Na wiekszości znanych mi giełd europejskich nie znalazłem w regulacjach zapisów na ten temat.
Zgadzam się oczywiście, że w przypadku zawieszenia konieczna jest duża elastyczność. Z drugiej strony myślę jednak, że dobrze byłoby mieć jakieś dodatkowe zasady (na przykład, że odwieszenie nastąpi w ciągu iluś minut od zawieszenia, a jeśli nie, potrwa do końca sesji, w jakiej sytuacji instrumenty są odwieszane na fixingu, itp.).
Nie weryfikowałem tego przykładu, ale ktoś mi ostatnio pokazywał PLECOPL00036 (TBR0713, prawda że to ASO, ale reguły są analogiczne), który był zawieszony przez bodaj pięć, czy sześć sesji, cały czas ze zleceniami z identyczną ceną obecnymi po obu stronach arkusza, zanim przewodniczący się zlitował nad rynkiem i dopuścił do transakcji. To ekstremalny przykład, ale możliwość zgodnego z regułami zajścia czegoś takiego wprowadza niepewność, która chyba nikomu nie służy.
Janek Mazur napisał(a):Jeśli Pan jeszcze zada kolejne pytanie, to mogę nie być w stanie odpowiedzieć, gdyż opcja "Odpowiedz" staje się aktywna gdy nadejdzie kolejne zapytanie.
To trochę nieintuicyjne, ale przycisk pojawiający się w tym momencie przy wpisie służy do cytowania jego treści. Można również skorzystać z przycisku ,,Odpowiedz'' na dole strony, który powinien zawsze działać.
Skoro mowa była o równoważeniu, zapytam może jeszcze o prostą kwestię. Czy poza odrzucaniem zlecenia stop, które wywołało równoważenie istnieją jeszcze jakieś inne nowe sytuacje, gdy wcześniej złożone zlecenia stop mogą być przez Giełdę usunięte? Wydaje mi się, że powinno się to zdarzać względnie rzadko, ale ,,zepsucie'' zleceń stop może okazać się dla inwestorów indywidualnych jedną z bardziej bolesnych zmian.