0 Dołączył: 2008-10-03 Wpisów: 1 086
Wysłane:
18 kwietnia 2013 21:46:26
@Janek Mazur Miałem na mysli sytuację gdy będzie np 100 zleceń S typu PEG po 0,03 zł przeplatanych 100-ma zleceniami S zwykłymi również po 0,03 zł i ktos wrzuci duuuuże zlecenie S (nie w pełni zrealizowane) po 0,02 zł a na 0,02 czeka 50 zleceń S z limitem aktywacji po 0,02. Cały czas pytam o kolejnosć zleceń.
Edytowany: 18 kwietnia 2013 21:58
|
|
0 Dołączył: 2013-04-16 Wpisów: 36
Wysłane:
18 kwietnia 2013 22:06:41
WatchDog napisał(a):UTP zostało wdrożone "przezroczyście" dla użytkowników, którzy nadal pracują na (beznadziejnych moim zdaniem) aplikacjach klienckich typu Sidoma czy NOL3. A przecież za UTP mogłyby pójść rozwiązania klienckie z rynku amerykańskiego, także mobilne. Dlaczego brokerzy woleli zostać na obecnych protezach i co planuje zrobić Giełda, żeby podnieść user experience u klienta końcowego, który w tej chwili nie widzi żadnej różnicy? Nie jest zadaniem GPW wpływanie na relacje pomiędzy członkiem giełdy a jego Klientami. Jestem przekonany, że jeśli do członków giełdy dojdą informacje o dużym popycie na takie usługi, to konkurencja wymusi wprowadzenie takich usług.
|
|
Wysłane:
18 kwietnia 2013 22:18:47
addi napisał(a):@Janek Mazur Miałem na mysli sytuację gdy będzie np 100 zleceń S typu PEG po 0,03 zł przeplatanych 100-ma zleceniami S zwykłymi również po 0,03 zł i ktos wrzuci duuuuże zlecenie S (nie w pełni zrealizowane) po 0,02 zł a na 0,02 czeka 50 zleceń S z limitem aktywacji po 0,02. Cały czas pytam o kolejnosć zleceń. Po pierwsze: ja nie jestem w stanie określić co Pan miał na myśli, dlatego na przyszłość proszę o dokładne sprecyzowanie pytania. Po drugie: nie może istnieć sytuacja, w której jest 100 zleceń PEG po 0,03 przeplatanych 100-ma zleceniami S zwykłymi również po 0,03 zł i jeszcze "na 0,02 czeka 50 zleceń S z limitem aktywacji po 0,02". Czy 50 zleceń S z limitem aktywacji po 0,02 to sa to zlecenia STOP? A jeśli sa to STOPY to jaki jest limit realizacji? Żebyśmy się dobrze rozumieli proszę o rozpisanie arkusza zleceń po stronie, która Pana intersuje z podaniem wolumenu i limitu zlecenia a nastepnie podać parametry zlecenia przychodzącego, to będzie mi łatwiej Panu pomóc.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-06-19 Wpisów: 1 472
Wysłane:
18 kwietnia 2013 22:24:54
Janek Mazur napisał(a):WatchDog napisał(a):UTP zostało wdrożone "przezroczyście" dla użytkowników, którzy nadal pracują na (beznadziejnych moim zdaniem) aplikacjach klienckich typu Sidoma czy NOL3. A przecież za UTP mogłyby pójść rozwiązania klienckie z rynku amerykańskiego, także mobilne. Dlaczego brokerzy woleli zostać na obecnych protezach i co planuje zrobić Giełda, żeby podnieść user experience u klienta końcowego, który w tej chwili nie widzi żadnej różnicy? Nie jest zadaniem GPW wpływanie na relacje pomiędzy członkiem giełdy a jego Klientami. Jestem przekonany, że jeśli do członków giełdy dojdą informacje o dużym popycie na takie usługi, to konkurencja wymusi wprowadzenie takich usług. Odpowiedź na pytanie jest chyba raczej oczywista. Nie ma żadnego powodu, żeby brokerzy z powodu wprowadzenia UTP istotnie zmieniali oprogramowanie klienckie. Wręcz przeciwnie - zmiana systemu wymusiła na nich poniesienie kosztów dostosowania swojego oprogramowania do komunikacji z UTP, tym bardziej więc nie chcą ponosić kosztów dodatkowych. Wprowadzenie UTP niczego też w tej kwestii nie ułatwiło, ani nie wpłynęło na oczekiwanie zmian w istniejących, jak je (całkiem słusznie) WatchDogu nazwałeś, protezach. Sytuacja mogłaby się zmienić, gdyby wymusiła to konkurencja nowych brokerów, przynoszących ze sobą cały zestaw oprogramowania, zawierający także nowy interfejs końcowego użytkownika. Choć szczerze mówiąc wątpię, żeby w najbliższym czasie tak się stało.
Edytowany: 18 kwietnia 2013 22:27
|
|
0 Dołączył: 2012-03-13 Wpisów: 121
Wysłane:
19 kwietnia 2013 08:34:23
Jestem w stanie zrozumieć domy maklerskie. Tak naprawdę prawdopodobnie nie ma dużego popytu na bardziej zaawansowane systemy, które pozwoliłyby inwestorom indywidualnym na handel algorytmiczny. Większość inwestorów w ogóle pewnie nie wie co to jest i nawet jeśli miałaby dostęp do takich narzędzi nie wiedziałaby jak z nich skorzystać. Dla tej garstki, która chciałaby zajmować się HFT lub algotradingiem w zaciszu własnego domu pewnie z czasem pojawi się jakaś oferta ale nie można wymagać, żeby z dnia na dzień nagle nasz rynek zmienił się w NYSE.
Dla przeciętnego użytkownika NOL nie jest zły i spełnia swoje zadanie (można obejrzeć arkusz, spersonalizować zakładki, złożyć zlecenie). Zainstalowałem kiedyś demo systemu TWS (Interactive Brokers) i powiem szczerze, że zostałem lekko przytłoczony przez wszystkie opcje, które użytkownik ma tam do wyboru. Chociaż siedziałem nad programem dwa dni wydawało mi się, że nie poznałem nawet 1/5 jego możliwości i tak naprawdę większość z nich nie była przydatna.
Mając to na uwadze, byłbym bardzo zadowolony gdyby jednak pojawiło się jakieś bardziej zaawansowane rozwiązanie na wzór giełd zachodnich :)
Edytowany: 19 kwietnia 2013 08:43
|
|
0 Dołączył: 2011-08-08 Wpisów: 43
Wysłane:
19 kwietnia 2013 13:21:16
Nie chce być namolny, ale chyba nie otrzymałem odpowiedzi na moje pytania. Pierwsze to: Proszę o pokazanie praktycznych przykładów jak działają nowe wprowadzone zlecenia? Drugie to: Jakie są pierwsze komentarze ze strony biur maklerskich po wprowadzeniu nowego systemu i czy wszystkie biura przeszły chrzest bojowy i nie było na tym polu żadnych wpadek? pzdr
|
|
0 Dołączył: 2013-04-11 Wpisów: 15
Wysłane:
19 kwietnia 2013 14:09:31
MZK napisał(a):Witam, proszę o pokazanie praktycznych przykładów jak działają nowe wprowadzone zlecenia? Witam, Odpowiadam na dwa Pańskie pytania : 1) Zgodnie z tym co można usłyszeć i przeczytać w mediach proces migracji do systemu UTP odbył się bez komplikacji i wszyscy członkowie giełdy byli w stanie kompleksowo obsługiwać swoich klientów. 2) W ramach prowadzonej akcji edukacyjno - promocyjnej systemu UTP giełda organizowała szereg szkoleń w zakresie działania nowego systemu transakcyjnego ( w tym zasad realizacji zleceń) dla członków giełdy. Przy doborze tematyki i omawianych przykładów brano pod uwagę zgłaszane zapotrzebowanie ze strony DM. Zgodnie z przyjętymi założeniami domy maklerskie miały za zadanie przeszkolić swoich klientów ( utworzono zresztą specjalne sekcje na stronach internetowych poszczególnych członków giełdy)w zakresie funkcjonalności UTP. Przoszę zapoznać się z informacjami jakie na temat UTP publikuje Pański dom maklerski a w przypadku gdyby powstały jakies watpliwości jesteśmy gotowi udzielić dodatkowych informacji
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
19 kwietnia 2013 14:23:38
Jak podaliście Państwo w komunikacie prasowym 15 kwietnia, w inauguracyjnym dniu zawarto 54 tys. transakcji.
Po co Wam system, który ma wydajność 20 tys. transakcji na sekundę? Ale tak naprawdę, szczerze. Cały dzień handlu możecie przecież teraz obsłużyć w 3 sekundy.
|
|
Wysłane:
19 kwietnia 2013 14:24:43
MZK napisał(a):Witam, proszę o pokazanie praktycznych przykładów jak działają nowe wprowadzone zlecenia? Byłoby tego bardzo dużo. Rozrysowywanie arkuszy zleceń przy przyjmowaniu i realizacji np. PEGa w różnych sytacjach w arkuszu zleceń, przy realizacji PKC w różnych sytuacjach,itp. rozciągnęłoby sie na parę stron. Proponuję, to co odpowiedziałem innemu inwestorowi; proszę przedstawić sytuację w arkuszu zleceń, a ja odpowiem jak zlecenie będzie się realizować. Czyli proszę o: układ zleceń po stronie kupna i po stronie sprzedaży (wolumen i cena, typ zlecenia), widełki dynamiczne i statyczne (jeśliby zlecenie miałoby sie realizować poza widełkami) i parametry zlecenia wchodzącego do arkusza zleceń i jaka jest faza notowań.
|
|
Wysłane:
19 kwietnia 2013 14:38:29
WatchDog napisał(a):Jak podaliście Państwo w komunikacie prasowym 15 kwietnia, w inauguracyjnym dniu zawarto 54 tys. transakcji.
Po co Wam system, który ma wydajność 20 tys. transakcji na sekundę? Ale tak naprawdę, szczerze. Cały dzień handlu możecie przecież teraz obsłużyć w 3 sekundy. Pół zartem, pół serio. Jeśli Pan zagwarantuje, że wszyscy członkowie giełdy złożą zlecenia w ciągu np. 10 sekund to faktycznie obsłużymy sesję w 5 sekund. Trochę poważniej, to liczba 20 000 na sekundę nie dotyczy transakcji, lecz zleceń (a właściwie komunikatów). Na zawarcie jednej transakcji potrzeba wysłać przeciętnie od kilku do kilkuset zleceń (lub modyfikacji) w zależności od giełdy i rodzaju instrumentu. Tak, że ruch w systemie giełdowym jest dużo większy niz się Panu wydaje.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2012-03-13 Wpisów: 121
Wysłane:
19 kwietnia 2013 14:52:02
Czy aktywność inwestorów po wdrożeniu UTP jest zgodna z przewidywaniami giełdy? Wiem, że to dopiero trzeci dzień działania platformy ale raczej nie widać zwiększenia obrotów. Innymi słowy, czy giełda jest zadowolona z efektów wdrożenia systemu?
|
|
0 Dołączył: 2013-04-11 Wpisów: 15
Wysłane:
19 kwietnia 2013 15:10:00
xlogic napisał(a):Czy aktywność inwestorów po wdrożeniu UTP jest zgodna z przewidywaniami giełdy? Wiem, że to dopiero trzeci dzień działania platformy ale raczej nie widać zwiększenia obrotów. Innymi słowy, czy giełda jest zadowolona z efektów wdrożenia systemu? Witam, Przede wszystkim chciałbym potwierdzić, że giełda jest zadowolona i w pełni usatysfakcjonowana z faktu wdrożenioa UTP. Było to naprawdę przedsięwzięcie o niespotykanej dotąd skali wymagajace profesjonalnej współpracy wielu podmiotów nie tylko na linii GPW - DM. Tak więc pierwszy etap za nami, stworzyliśmy warunki by nowe grupy inwestorów i instrumentów finansowych pojawiły się na GPW. Nigdy nie twierdzilismy, że większa płynność i zwiększenie obrotów nastąpi od momentu wdrożenia nowego systemu. Tego rodzaju procesy będą wymagały czasu i wysiłków podejmowanych min przez GPW ale także innych uczestników rynku.Proszę ,śledzić uważnie to co będzie działo się na GPW w najbliższych miesiacach a na pewno zmiany będa zauważalne
Edytowany: 19 kwietnia 2013 22:22
|
|
PREMIUM
0 Dołączył: 2008-10-07 Wpisów: 993
Wysłane:
19 kwietnia 2013 18:57:01
www.pb.pl/3091048,80783,credit...Cytat:Credit Suisse Group AG przeniesie handel akcjami do Londynu z Warszawy po tym jak w ubiegłym roku załamał się obrót akcjami na GPW, informuje Bloomberg. Nawet trudno prosić o komentarz ale odnoszę wrażenie, że to nie brak UTP stanowi przyczynę
|
|
Wysłane:
20 kwietnia 2013 13:06:15
UTP_GPW napisał(a):Kwestia opłat giełdowych pobieranych od członków giełdy jest przedmotem dyskusji pomiedzy stronami. Czy GPW planuje istotne zmiany w modelu pobierania opłat, na przykład przez wprowadzenie maker-taker fees?
|
|
0 Dołączył: 2008-10-03 Wpisów: 1 086
Wysłane:
21 kwietnia 2013 23:37:52
Zgodnie z nowym harmonogramem sesji faza notowań przed otwarciem dla rynku kasowego to 8:30-9:00. Co oznacza w arkuszu zleceń czas wprowadzenia zlecenia np 06:10:00?
Edytowany: 21 kwietnia 2013 23:49
|
|
Wysłane:
22 kwietnia 2013 01:00:08
addi napisał(a):Zgodnie z nowym harmonogramem sesji faza notowań przed otwarciem dla rynku kasowego to 8:30-9:00. Co oznacza w arkuszu zleceń czas wprowadzenia zlecenia np 06:10:00? Zapewne oznacza, że zlecenie było złożone w dniu wdrożenia UTP, gdy faza przed otwarciem trwała od 6:00.
|
|
Wysłane:
22 kwietnia 2013 08:47:36
addi napisał(a):Zgodnie z nowym harmonogramem sesji faza notowań przed otwarciem dla rynku kasowego to 8:30-9:00. Co oznacza w arkuszu zleceń czas wprowadzenia zlecenia np 06:10:00? Tak było tylko w pierwszych dniach funkcjonowania UTP. Obecnie zlecenia są już składane zgodnie z harmonogramem opisanym w SZOG-UTP, czyli od 8.30/
|
|
Wysłane:
22 kwietnia 2013 09:13:46
wapkil napisał(a):UTP_GPW napisał(a):Kwestia opłat giełdowych pobieranych od członków giełdy jest przedmotem dyskusji pomiedzy stronami. Czy GPW planuje istotne zmiany w modelu pobierania opłat, na przykład przez wprowadzenie maker-taker fees? Nie wiem czy GPW planuje istotne zmiany w modelu pobierania opłat, nie pracuję w tym dziale, ale mogę skomentować pomysł maker-taker fees. Maker-taker fee jest ciekawym pomysłem funkcjonującym głównie na zachodnich MTF-ach. Na pewno poprawia to głębokość arkusza zleceń, ponieważ zawsze znajdą się chętni aby zarobić na dostarczaniu płynności (poprzez składanie zleceń pasywnych, czyli oczekujących w arkuszu zleceń na realizację). Ale, jak pokazały doświadczenia rynków rozwiniętych, rodzi to też konflikt interesów. Np. w przypadku notowania akcji na kilku platformach obrotu, brokerzy poprzez ustalenie na swój sposób mifidowej polityki best execution, kierują zlecenia do realizacji nie tam gdzie jest najlepsza cena ale tam gdzie otrzymają wynagrodzenie za złożenie zlecenia pasywnego. Obecnie, w ramach prac nad MIFID II jest to przedmiotem wielu dyskusji. Wiele giełd przyjęło postawę wyczekujacą, natomiast największy MTF w Europie, BATS-Chi-X Europe, być może antycypując przyszły zamiar zmian regulacji mifidowych, zrezygnował z opłat maker-taker i wprowadził normalna opłatę od każdej transakcji.
|
|
Wysłane:
22 kwietnia 2013 13:17:56
Janek Mazur napisał(a):Nie wiem czy GPW planuje istotne zmiany w modelu pobierania opłat, nie pracuję w tym dziale, ale mogę skomentować pomysł maker-taker fees. Dziękuję za komentarz. Czy w dyskusji uczestniczy ktoś, kto pracuje we właściwym dziale i mógłby na pytanie odpowiedzieć? Uzupełniając trochę komentarz, maker-taker jest stosowany nie tylko przez MTF-y, ale na przykład również przez NYSE. BATS Europe chyba też z niego nie zrezygnował, a jedynie zrezygnował dla dark books, pozostawiając go dla lit books. Wszystko to nie czyni oczywiście tego modelu ani trochę mniej kontrowersyjnym.
|
|
Wysłane:
22 kwietnia 2013 13:34:01
Janek Mazur napisał(a):Frog napisał(a):W jaki sposób wprowadzenie systemu UTP poprawi sytuację drobnych inwestorów indywidualnych? (...) 5. W Systemie Animatora Rynku w arkuszu musi być zawsze obecny Animator Rynku, co daje gwarancję realizacji zlecenia (o ile tylko cena będzie akceptowalna) Czy dobrze rozumiem, że w tym systemie animator: Nie ma konkurencji innych animatorów, ponieważ z definicji może być tylko jeden taki podmiot. Ma możliwość wystawiania zlecenia, jeśli będzie chciał, wyłącznie po jednej stronie arkusza (stan ,,tylko zlecenie kupna'' albo ,,tylko zlecenie sprzedaży''). Usuwając swoje zlecenia może dowolnie blokować wykonywanie jakichkolwiek transakcji. Dla instrumentów z segmentu A, gdy nadejdzie odpowiadające zleceniu animatora zlecenie przeciwstawne, może w ciągu trzech sekund wycofać swoje zlecenie, uniemożliwiając transakcję. Dla instrumentów z segmentu A w sytuacji gdy pojawią się zlecenia, które spowodowałyby, że transakcja zostanie zawarta pomiędzy innymi niż animator uczestnikami rynku, może w ciągu trzech sekund wprowadzić swoje zlecenie z o jeden tick lepszą ceną, stając się stroną transakcji zamiast jednego z uczestników rynku.
Edytowany: 22 kwietnia 2013 13:38
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.