Zainstalowałam i wszystko śmiga :) Dzięki wielkie za pomoc. A interwał dzienny w zupełności wystarczy. Sprawdzałam dane historyczne dla kontraktów na stronie GPW i wcześniej niż w roku 2000 otwierały się puste arkusze excela, stąd też nie mogłam sprawdzić wcześniejszych notowań dla wybranych grup kontraktów.
Ogólnie, to te dane są mi potrzebne do pracy, którą piszę.
Zaintrygowała mnie kwestia wpływu decyzji RPP w sprawie stóp procentowych na kontrakty indeksowe. A dokładniej, czy zachowania inwestorów w pierwszym tygodniu po ogłoszeniu decyzji RPP na kontraktach na WIG20 mogą być wskazówką dla dalszej koniunktury, czyli takim sygnałem inwestycyjnym. Oczywiście, cały pomysł został już opisany przez G. Zalewskiego w książce "Kontrakty terminowe w praktyce". Jednak tam dane sięgały lat 1998-2005. Chciałam sprawdzić to założenie dla lat 1998-2013.
Czy uważacie, że mogę coś takiego w pracy zrobić? W sumie to nie powinien być plagiat, tylko potwierdzenie słuszności tezy dla większej liczby przypadków. Autor książki w ostatnim zdaniu napisał
Cytat:Czy jednak ta zależność zostanie utrzymana, okaże się, gdy zostanie zbadana odpowiednio duża liczba przypaków
Mam jeszcze jedno pytanie: Czy wklejanie wykresu,a w zasadzie screena z programu, którym jest Amibroker do pracy, wymaga szczegółowego opisu? Muszę wpisać źródło wykresu, a jak wpiszę program, to pytane jeszcze o bazę danych, z której korzystałam. Czy wystarczy wpisać źródło: Amibroker, baza danych bossa.pl z dnia XX.XX.XXXX roku?