PARTNER SERWISU
qttjcnyn

Rozsądna alternatywa dla polskiej giełdy

timon
7
Wpisów: 225
Wysłane: 31 lipca 2014 17:24:08
Witam
Ze względu na demontaż OFE, wojnę na Ukrainie, trwające wakacje itp itd. sytuacja na polskiej giełdzie wygląda kiepsko. Chciałbym, abyśmy wymienili się tutaj swoimi doświadczeniami na temat inwestowania na rynkach zagranicznych. Jakby nie patrzeć założenie konta maklerskiego u krajowego maklera i inwestycje na rodzimej giełdzie są jest najprostszą opcją, ale w obecnych warunkach warto poszukać alternatyw. Zamiast samemu testować różne instrumenty, sprawdzać brokerów itp. myślę, że lepiej będzie wymienić się swoimi spostrzeżeniami.
Na początek kilka pytań ode mnie
1) Czy znacie polskie domy maklerskie, które dają możliwość bezpośredniego zakupu akcji/obligacji na innych giełdach? Jeżeli tak to jakie są prowizje i inne koszty? Jaki wybór papierów i rynków?
2) Co sądzicie o kontraktach na różnicę CFD? Z tego co się orientuję dają możliwość handlu na bardzo wielu rynkach, a także na polskich i zagranicznych akcjach. Czy używacie ich i jakie są Wasze opinie na ich temat?
3) Czy używacie notowanych na GPW certyfikatów strukturyzowanych np. na ropę, czy wolicie używać innych instrumentów dających dostęp do rynków surowcowych. Jeżeli tak to jakich?
Edytowany: 31 lipca 2014 17:24

marcueus
0
Wpisów: 85
Wysłane: 31 lipca 2014 19:24:28
Jak chcesz przez "Polski" bank inwestować zagranicą to polecam zapoznać się z ofertą DB maklera.

Ale do inwestycji zagranicą polecał bym otwarcie konta w Saxobanku

PS.

Moja osobista rada, jeśli nie masz doświadczenia to wstrzymaj się z inwestowaniem półtorej roku to i na anszym rodzimym rynku znajdziesz fantastyczne okazje Whistle

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 284
Wysłane: 31 lipca 2014 20:33:39
Cytat:
Witam
Ze względu na demontaż OFE, wojnę na Ukrainie, trwające wakacje itp itd. sytuacja na polskiej giełdzie wygląda kiepsko. Chciałbym, abyśmy wymienili się tutaj swoimi doświadczeniami na temat inwestowania na rynkach zagranicznych. Jakby nie patrzeć założenie konta maklerskiego u krajowego maklera i inwestycje na rodzimej giełdzie są jest najprostszą opcją, ale w obecnych warunkach warto poszukać alternatyw. Zamiast samemu testować różne instrumenty, sprawdzać brokerów itp. myślę, że lepiej będzie wymienić się swoimi spostrzeżeniami.

Ukułeś taką koncepcję na zasadzie - GPW nie rośnie (ostatnio spada) a zachód jest w silnej hossie ? Cóż - trochę późno chcesz dołączyć do tej hossy na SP500, Nasdaq czy Daxie - wystawiasz się naprawdę na spore ryzyko (jak i szereg innych ryzyk, z najprostszych do określenia to walutowe).

Rynki zagraniczne moim zdaniem są dla inwestorów już z pewnym doświadczeniem, których polskie podwórko ogranicza i dla takich z niezłym kapitałem (ze względu na prowizje ale i często koszty nauki nowego rynku). Istnieje też takie powiedzenie - inwestuj tam gdzie mieszkasz bo masz tam najlepsze rozeznanie - zdecydowanie coś w tym jest.

Cytat:
1) Czy znacie polskie domy maklerskie, które dają możliwość bezpośredniego zakupu akcji/obligacji na innych giełdach? Jeżeli tak to jakie są prowizje i inne koszty? Jaki wybór papierów i rynków?

Większość polskich DM pozwala na transakcje zagraniczne - niestety prowizje nie są małe. Reklamy konkretnemu DM tutaj robił nie będę bo mi za to nie płacą ;). Można też mieć konto u zagranicznego brokera który oferuje znacznie niższe prowizje - kiedyś hitem był jakiś czeski DM, obecnie niektórzy handlujący np na kontraktach e-mini mają rachunki w USA.

Cytat:
2) Co sądzicie o kontraktach na różnicę CFD? Z tego co się orientuję dają możliwość handlu na bardzo wielu rynkach, a także na polskich i zagranicznych akcjach. Czy używacie ich i jakie są Wasze opinie na ich temat?

Jeśli masz odpowiedni kapitał by sobie zmniejszyć realną dźwignię, twój broker nie jest market makerem i wiesz co robisz to CFD są niezłą opcją. Podkreślam fakt że powinieneś mieć umiejętności/doświadczenie z derywatami bo straty mogą być naprawdę szybkie i bolesne.

Cytat:
3) Czy używacie notowanych na GPW certyfikatów strukturyzowanych np. na ropę, czy wolicie używać innych instrumentów dających dostęp do rynków surowcowych. Jeżeli tak to jakich?

Tak używam. Do inwestycji długoterminowych faktorów, trackerów, znacznie rzadziej certów turbo (niezbyt ciekawy profil wypłaty). Mają plusy (niska prowizja, łatwy dostęp, niezły wybór instrumentów, niski próg kapitału do wejścia) jak i wady (grasz najczęściej z animatorem, często wysokie spready jak i różne kwotowania)

A odnośnie rad - na każdym rynku można naprawdę dobrze zarobić - nie zawsze ale na każdym :).
Edytowany: 31 lipca 2014 20:34

timon
7
Wpisów: 225
Wysłane: 31 lipca 2014 20:41:23
Mam już doświadczenie w inwestycjach, ale chciałem poznać opinię inwestorów inwestujących za granicą. Oferta na stronie to jedno, a komfort użytkowania i rzeczywiste koszty to drugie.
Na tę chwilę wydaje mi się, że najlepszą opcją do handlu spekulacyjnego pod względem wymogów kapitałowych i prowizji będą kontrakty CFD. Nie sprawdzi się to jednak raczej przy długoterminowym inwestowaniu w obligacje, a szukam dywersyfikacji dla swojego portfela na Catalyst.

@Wojetek
Nie miałem na myśli tego, że nasz rynek spada, a inne rosną, więc szukam sposobu jak "wsiąść do pociągu". Bardziej chodziło mi o dywersyfikację. Demontaż OFE jest jednym z lokalnych czynników. Konflikt na Ukrainie może dotknąć nas bardziej niż inne kraje - inne emerging markets radzą sobie znacznie lepiej niż Polska.
Edytowany: 31 lipca 2014 21:06

Lukasz Konopko
42
Grupa: Bus Driver, Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 679
Wysłane: 13 sierpnia 2014 12:18:58
Wojetek napisał(a):
Witam
Tak używam. Do inwestycji długoterminowych faktorów, trackerów, znacznie rzadziej certów turbo (niezbyt ciekawy profil wypłaty). Mają plusy (niska prowizja, łatwy dostęp, niezły wybór instrumentów, niski próg kapitału do wejścia) jak i wady (grasz najczęściej z animatorem, często wysokie spready jak i różne kwotowania)

Witam
Zaciekawiło mnie to zdanie. Wydaje mi się, że te instrumenty są mało znane wśród inwestorów. Czy możesz powiedzieć co skłoniło Cię do ich wykorzystania? Jak wypadają one na tle instrumentów oferowanych przez brokerów Forex? Problemem takich instrumentów jest zwykle to, że notowane na giełdzie są właśnie droższe niż te na platformach OTC.
Edytowany: 13 sierpnia 2014 12:22

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,084 sek.

ckuwgtlq
omuehwtb
pjgrsqce
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
gwpdzxzy
etpflmux
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat