PARTNER SERWISU
pbghmttr

Dwa pytania dot. analiza rentowności inwestycji fotowoltaicznej.

wojtekzel
0
Wpisów: 3
Wysłane: 27 sierpnia 2014 13:36:36
Witam,

Pracuje obecnie nad analizą rentowności inwestycji w odnawialne źródła energii (PV). Jestem na etapie w którym udało mi się wyznaczyć przepływy pieniężne netto i nadszedł czas na zdyskontowanie w okresie 25 lat. W jaki sposób wyznaczyć stopę dyskonta? Załóżmy że uznamy że stopa dyskontowa to WACC (obliczony w moim przypadku na ok. 4 %) albo koszt kapitału własnego (ok 8%). Do tego widziałem w jednym opracowaniu stopę reinwestycji dodatnich przepływów netto na poziomie 3%(wiarygodne?). No i do tego mamy jeszcze inflacje którą nie wiem jak wkomponować.

Czy w takim razie powinienem jako stopy dyskontowej użyć WACC/KKW + inflacja - stopa reinwestycji?

Jakie są główne różnice w podejściach w których używamy WACC (rentowność z punktu widzenia całości kapitału) a KKW (rentowność z punktu widzenia tylko wkładu własnego)?

W tym drugim przypadku natrafiłem w materiałach na fragment "Jako początkowy nakład inwestycyjny należy wówczas uwzględnić jedynie zainwestowany kapitał własny (pozostałą część kosztu inwestycyjnego finansowaną z kredytu lub dotacji traktując jako wpływ), a następnie uwzględniać w kolejnych latach odpowiednie raty kapitałowo-odsetkowe od zaciągniętego kredytu." Czyli w pierwszym roku zamiast na "czerwono" będę miał na zielono? Tak na pierwszy rzut oka wydaje mi się że inwestorzy będę mieli uczucie że ktoś ich ściemnia, że inwestują i i jeszcze "ktoś im za to płaci". A do tego nawet jak uwzględnię raty kredytu to i tak już w drugim roku jest minimalny plus więc wszędzie byłyby same plusy (poza 15 rokiem gdzie następują dodatkowe wydatki eksploatacyjne).

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 27 sierpnia 2014 14:16:05
Pierwsza sprawa - analiza rentowności.
Jeśli masz przepływy pieniężne to masz też IRR. To jest obiektywna miara stopy zwrotu na projekcie.
Projekt będzie rentowny, jeśli IRR przewyższy stopę dyskonta, którą sam ustalasz jako wymagany próg wejścia w inwestycję (hurdle rate). Uwzględniasz w tym celu swój własny koszt kapitału, na który narzucasz marżę oraz ew. premię za ryzyko projektu. Jeszcze raz: stopa dyskontowa to Twój indywidualny, osobisty, wymagany próg rentowności kapitału własnego. Projekt będzie rentowny, jeśli zarobisz co najmniej tyle, albo więcej.
Ewentualnie, dyskontujesz tą stopą przepływy i jeśli NPV jest większe od zera, to projekt jest rentowny.

paukmer
0
Wpisów: 159
Wysłane: 30 sierpnia 2014 09:07:25
wojtekzel napisał(a):

W jaki sposób wyznaczyć stopę dyskonta? Załóżmy że uznamy że stopa dyskontowa to WACC (obliczony w moim przypadku na ok. 4 %) albo koszt kapitału własnego (ok 8%). Do tego widziałem w jednym opracowaniu stopę reinwestycji dodatnich przepływów netto na poziomie 3%(wiarygodne?). No i do tego mamy jeszcze inflacje którą nie wiem jak wkomponować.

Czy w takim razie powinienem jako stopy dyskontowej użyć WACC/KKW + inflacja - stopa reinwestycji?

Jakie są główne różnice w podejściach w których używamy WACC (rentowność z punktu widzenia całości kapitału) a KKW (rentowność z punktu widzenia tylko wkładu własnego)?

1. czy prognozowałeś w cenach stałych czy z uwzględnieniem inflacji?
jak w cenach stałych, to stopa dyskonta bez inflacji

2. Czy robisz ocenę z perspektywy właściciela czy z perspektywy wszystkich dawców kapitału?
w pierwszym przypadku stopa dyskonta = uwzględniasz tylko stopę właściciela, ale w przepływach spłacasz zadłużenie
w drugim - przepływy uwzględniają tylko działalność operacyjną i inwestycyjną, a dyskonto jest na poziomie WACC (lub alternatywny sposób, ale uwzględniający stopę zwrotu z kapitału jako całości, bez względu na jego źródło).

w pierwszym przypadku uważaj na sytuację, gdzie właściciel daje kasę w postaci pożyczek/ leasingu, itp. --> wtedy to jest kapitał od właściciela (wchodzi do stopy/ nie uwzględniasz w przepływach).

wojtekzel
0
Wysłane: 9 września 2014 14:05:37
Ad 1. Chodzi o prognozowanie przepływów pieniężnych? Nie wiem jaką stopę przyjąć więc nie prognozowałem w ogóle bo nie wiem jak bardzo je zdyskontować.

Pomogło by mi jeżeli ktoś odpowiedział mi na pytanie:
W przypadku analizy z punktu widzenia inwestora dane są: WACC 4 %, inflacja 3%, stopa reinwestycji 3%. Ile wynosi stopa dyskontowa z jaką należy umieścić w mianowniku we wzorze na zdyskontowane przepływy pieniężne netto? Mam wyznaczone dodatnie i ujemne przepływy bez żadnych modyfikacji i dyskonta. Dodaje ujemne do dodatnich i mam netto w czasie. Jaką stopą zdyskontować te przepływy netto?
Edytowany: 9 września 2014 14:06

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 9 września 2014 15:41:47
WACC 4%? a to ciekawe.

Nie radziłbym Ci podchodzić do tematu jak do żonglerki liczbami i podstawianiu do wzoru. Tak samo jak nie nauczysz się muzyki wkuwając taby. Szukaj melodii... wtedy nagle wszystko stanie się jasne.

paukmer
0
Wpisów: 159
Wysłane: 9 września 2014 19:09:33
wojtekzel napisał(a):
Witam,

Jestem na etapie w którym udało mi się wyznaczyć przepływy pieniężne netto i nadszedł czas na zdyskontowanie w okresie 25 lat.

to zrobiłeś te prognozy przepływów czy nie?
a może to jakieś szkolne zadanie jest i nieco oderwane od życia
a my się tu zastanawiamy jak to jest, że WACC = 4%

wojtekzel
0
Wysłane: 14 września 2014 16:02:15
Nie rozumiem waszego podejścia. Czy ktoś wie jaką stopę przyjąć? Albo jak wygląda procedura obliczenia jej wysokości? Nie pytałem o WACC. Nie sądzę abym miał błąd w jego szacowaniu bo pewną cześć stanowi dotacja o koszcie 0% dlatego jest tak niski. Zresztą nie o to pytałem. "Szukaj melodii... wtedy nagle wszystko stanie się jasne." co to w ogóle ma być? Platon? Ghandi? Gandalf Szary? Chęć podstawienie do wzoru poprawnych wartości to nic kontrowersyjnego.

Mam prognozę dostatnich przepływów niezdyskontowanych, oraz ujemnych niezdyskontowanych. Pisząc, że mam netto miałem na myśli że mogę jedne od drugich odjąć i będę miał netto. Ale wciąż niezdyskontowane. Czy ktoś mi może powiedzieć jak wyznaczyć stopę dyskontową? Bo chyba czegoś tutaj nie rozumiem.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,180 sek.

aosfzyqg
hqbpbhfh
xbxkviec
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
nxvehskz
mqbccceu
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat