PARTNER SERWISU
xehrxjgn
1 2 3

NOVAVIS []

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 16 czerwca 2015 15:51:51 przy kursie: 1,35 zł
Czy przypadkiem konkurencja nie jest już ciutek z przodu?
www.stockwatch.pl/komunikaty-s...
300 umów na instalacje dachowe w 2014r. Nie weryfikowałem i nie dłubałem, ale wpadło mi w oko przy okazji innej spółki.
Edytowany: 16 czerwca 2015 16:12

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 16 czerwca 2015 21:45:32 przy kursie: 1,35 zł
rafsty napisał(a):
W fotowoltaice też ciągle trwa postęp(...)

As we speak...
Cytat:
European Sharc25 Project Targets 25 Percent Efficiency with Thin-film Solar Cells

Źródło: www.compoundsemi.com/european-...
Szkoda, że to "Poland" to chyba jakiś chochlik drukarski, bo to raczej "Portugal".

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 25 czerwca 2015 11:28:29 przy kursie: 0,92 zł
Wie ktoś kto wymyślił SL? Chciałbym mu postawić piwo, albo dwa :)
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett

Krzysiu
0
Wpisów: 27
Wysłane: 25 czerwca 2015 11:48:01 przy kursie: 0,92 zł
To się jeszcze okaże czy nie sprzedałeś na dołku... Oczywiście wszystko łącznie z AT wskazuje na spadki, ale śmiem twierdzić, że to jakieś "inne ruchy" są...

Zobaczymy co będzie z Halembą i Chińczykami...

ucofb
1
Wysłane: 25 czerwca 2015 14:53:43 przy kursie: 0,92 zł
Żeby utrzymać się na giełdzie można być:

1. Pierwszym,
2. Mądrzejszym od innych,
3. Oszukiwać.

Oszukiwać mogą wielcy, mądrzejszy nie będę czyli najprościej być pierwszym. To nie kronika indywidualna, patrząc po obecnej sytuacji dołek był/jest/będzie (niepotrzebne skreślić) duuużo niżej.

@krzysiu

"czywiście wszystko łącznie z AT wskazuje na spadki, ale śmiem twierdzić, że to jakieś "inne ruchy" są...

Czyli gruby zaniża przed odpałem? Dlaczego gruby nie mógł kupić tanio, a potem zawyżać przed sprzedażą? :) Ja już ten etap mam za sobą, zamiast szukać tłumaczenia, lepiej być po prostu "pierwszym"
Edytowany: 25 czerwca 2015 14:57

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 17 lipca 2015 16:39:48 przy kursie: 0,85 zł
Cytat:
Żeby utrzymać się na giełdzie można być:

1. Pierwszym,
2. Mądrzejszym od innych,
3. Oszukiwać.

Widzę, że Kolega obejrzał "Margin Call" (tudzież: "Chciwość"). Moim zdaniem to "lektura" obowiązkowa dla tych, co nie wiedzą jeszcze, jak działają korporacje nie tylko finansowe. I jak podejmowane są tam decyzje. Pomaga w wyleczeniu się z poszukiwania spisków i koncentracji na reagowaniu. Co Kolega właśnie sam opisał :)

P.S. Swoją drogą Jeremy Irons jest super w swojej roli Big Bossa. Patrząc na niego miałem wrażenie, że jestem na nasiadówce w pracy ;)
Edytowany: 17 lipca 2015 17:58

ChiefMike
0
Wpisów: 575
Wysłane: 17 lipca 2015 17:47:00 przy kursie: 0,85 zł
A dobra/najlepsza usługa/produkt to się nie liczy ?

Korporacje to zazwyczaj bardzo źle zarządzane molochy, gdzie zamiast skupić się na Biznesie ludzie skupiają się na walce z innymi pracownikami, walce o własne benefity, produkowaniu papirologii aby zabezpieczyć własną pupę.

Praktycznie nikt z pracowników nie myśli o Firmie, Akcjonariuszach, Inwestorach a jeśli ktoś myśli i zasuwa to jest nie lubiany i wywalany - standard wystarczy pójść popracować w Polskim Corpo.

Dlatego małe niszowe firmy, z dobrymi produktami, mają dużą kapitalizacje na giełdzie albo nie są na sprzedaż.

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 17 lipca 2015 17:57:07 przy kursie: 0,85 zł
Polskim korpo? Raczej każdym korpo.

O korporacyjnych klimatach jak świat długi i szeroki długo można by sobie opowiadać. Ale odjeżdżamy od tematu Novavisa. Poza tym to odkrywanie Ameryki. Wystarczy poczytać / pooglądać sobie komiksowego Dilberta ;)

ChiefMike
0
Wysłane: 17 lipca 2015 19:55:56 przy kursie: 0,85 zł
No nie w każdej dużej Polskiej firmie tak jest. Zagranicą różnie ale nie ma takiej chamówy i wyścigu szczurów jak w Polsce - tam ludzie są cierpliwi i chcą uczyć.

Zasady dobrego samopoczucia są takie:
a) omijać Polskie oddziały Corpo.
b) zagranicą omijać Firmy w której pracuje dużo Polaków.
Polak w łyżce zupy drugiego utopi aby tylko lepiej wypaść.

A jeszcze wracając do posta ucofb.

a) jeśli jesteś pierwszy to znaczy, że nie ma rynku na produkt usługę, nie opłaca się robić/ sprzedawać tego produktu, jeśli się opłaca to konkurencja wejdzie bardzo szybko ze swoim produktem kopiując pomysł i marże spadną - możesz przeinwestować, bycie pierwszym nie jest gwarancją sukcesu i nie jest wcale najprościej być pierwszym - uczysz się nowego produktu/usługi/technologii i ją badasz - ponosisz bardzo duży początkowy koszt.

b) sama mądrość nie wystarczy to tylko jedna ze składowych,jednak ludzi świadomych/myślących jest bardzo mało niestety większość to plankton - przepraszam taka prawda, na tym forum to raczej kandydaci na elite/elita,

c) oszustwo - tak ale na krótką metę im więcej wydudkanych tym ciężej sprzedać produkt/usługę - nie mówiąc już o produkcie toksycznym - później autoryzowani doradcy (telefony do kilku) "płaczą", że ciężko sprzedać Akcje i wprowadzić Spółkę na giełdę (NC)- wcale się nie dziwie. (Nie mówię już o polisach inwestycyjnych i sprzedaży ich przez studentów pierwszego roku jakiegoś nie potrzebnego kierunku Shame on you )
Dzisiaj rozchodzą się bardzo szybko i na oszustwie nie zarobisz.
Na samym początku GPW - było nie do pomyślenia aby firma nie płaciła regularnej dywidendy (jak inwestor ma odzyskiwać kasę ???) było dosłownie kilka spółek które tego nie robiły - nie pamiętam danych a nie mam tej książki fizycznie - może ktoś ma takie stare dane - to też jeden z powodów dlaczego ludzie nie kupują udziałów w Firmach, Inwestycja się nie zwraca wiec papier nie jest wartościowy czyli jest to zwykłe oszustwo.

Inwestorzy powinni odzyskiwać kasę w pierwszej kolejności! Jeszcze przed pensjami założycieli i pracowników, a nie po pensjach, wyjazdach służbowych, kolacjach, zakupie samochodów dla kadry zarządzającej, wycieczkach, zakupie wymyślonych usług od znajomków itp.

ChiefMike
0
Wysłane: 17 lipca 2015 20:15:32 przy kursie: 0,85 zł
A wracając do Spółki - dwu/trzy osobowy Team, Jedno osobowa działalność gospodarcza ma większe przychody i/lub zyski niż ta Spółka giełdowa.

Założenie takiego Biznesu to banalna sprawa. Koszt początkowy przy kosztach stałych działalności (pensje, paliwo) to zero, nawet utrzymanie takiego małego Teamu to koszt zerowy.

Każdy może to zrobić, niema tutaj nic unikalnego - czy w Kasie Spółka ma 20-40-100 mln złotych aby postawić panele na dachach/budować elektrownie po to aby generować pasywny zysk dla inwestorów ?
Nie pamiętam chwilowo nazwy ale jest na GPW spółka która wybudowała już wiele elektrowni słonecznych w kilku krajach a zysku dalej nie widać

Nie sądzę aby NOVAVIS się udało... Moim zdaniem szybko znikną z rynku.

Portfolio Spółki praktycznie Zerowe. Problem z pozyskaniem lokalizacji ? Brak kasy na większe instalacje ?

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 18 lipca 2015 03:02:45 przy kursie: 0,85 zł
ChiefMike napisał(a):
Zagranicą różnie ale nie ma takiej chamówy i wyścigu szczurów jak w Polsce - tam ludzie są cierpliwi i chcą uczyć.

To akurat naprawdę zależy od konkretnej firmy, a zwłaszcza jej szefa. Dlatego w praktyce, jak piszesz, jest "różnie".

Pod poniższym się za to w 100% podpiszę.
Cytat:
Zasady dobrego samopoczucia są takie:
a) omijać Polskie oddziały Corpo.
b) zagranicą omijać Firmy w której pracuje dużo Polaków.
Polak w łyżce zupy drugiego utopi aby tylko lepiej wypaść.

Cytat:
A jeszcze wracając do posta ucofb.
a) jeśli jesteś pierwszy to znaczy, że nie ma rynku na produkt usługę (...)

Zdaje mi się, że ucofb miał na myśli siebie i swoje działania na giełdzie, a nie firmę, prawda?

Cytat:
Na samym początku GPW - było nie do pomyślenia aby firma nie płaciła regularnej dywidendy

Z tego, co pamiętam, to akurat dywidendy zaczęły się pokazywać dopiero po paru latach. Coś mówili o tym, że firmy są na dorobku i muszą akumulować kapitał. Ale to było lat temu dwadzieścia z hakiem, więc nie będę się spierał.

Cytat:
Nie pamiętam chwilowo nazwy ale jest na GPW spółka która wybudowała już wiele elektrowni słonecznych w kilku krajach a zysku dalej nie widać.

Photon?

Cytat:
czy w Kasie Spółka ma 20-40-100 mln złotych aby postawić panele na dachach/budować elektrownie po to aby generować pasywny zysk dla inwestorów?

To, o czym piszesz, to tzw. yieldco, ale nie jestem pewien, czy to jest ten model biznesowy, jaki ta firma chce mieć. Generalnie zgadzam się, że ten biznes to long shot. W USA jest na giełdzie parę spółek "solarnych". Można sobie popatrzeć, jakie tam są modele biznesowe i jak Novavis ma się do tego. W sumie sporo ryzyk. Co do całego sektora, technologii, regulacji itp. Załóżmy, że sama branża nie padnie (bo tego jeszcze nie wiadomo) i w końcu wyłonią się zwycięzcy, którzy przetrwaja. Jednak też nie wierzę, że akurat firma z Polski będzie tu znaczącym graczem.

ChiefMike
0
Wysłane: 18 lipca 2015 11:27:45 przy kursie: 0,85 zł
Jeśli ucofb Nie ważne, ze chodziło o inwestycje na giełdzie można moje rozwiniecie dostosować do Giełdy - praktycznie to samo.

Jeśli chcesz zarobić na wciskaniu toksycznych aktywów na Giełdzie to musisz być pierwszy, mądry, i musisz oszukać - budujesz firmę/spółkę/produkt - pod to ze złymi intencjami i nie zawsze Ci się uda sprzedać gniota.

Nie chodziło mi o "Nową GPW" tylko właśnie o same początki czyli o rok 1817 wtedy większość firm płaciła dywidendę - dzisiaj się traktuje Inwestorów jak głupców.

To czym ta spółka się chce zajmować bo oprócz usługi budowania i projektowania właśnie chce stawiać swoje elektrownie i to podaje jako główną działalność.

"
O nas

Firma Novavis S.A. powstała w 2012 roku, jako spółka akcyjna ukierunkowana na działalność w obszarze odnawialnych źródeł energii. Podstawą działalności inwestycyjnej firmy jest budowa własnych, średnich oraz dużych instalacji fotowoltaicznych na gruncie oraz powierzchniach dachowych. Posiadanie własnych zasobów energetycznych pozwoli spółce osiągnąć przychody z produkcji energii, a także umożliwi udział w tworzonym w Polsce rynku energii ze źródeł odnawialnych.
"

ucofb
1
Wysłane: 18 lipca 2015 18:50:25 przy kursie: 0,85 zł
Tak, miałem na myśli tylko i wyłącznie moje działania na giełdzie. Używanie SL to podstawa, ludzie nie używający SL myślą, ze są nieomylni, co jest złym założeniem. Ja zakładam, że 50% podejmowanych transakcji będzie stratnych, kwestia jest jak bardzo stratnych, dlatego używam TSL i nie pozwalam nigdy, żeby na jednej transakcji stracić 2% wartości kapitału.

@rafsty

Margin Call to wg mnie najlepszy film o tym jak działają korporacje finansowe.

A Irons... miałem ciary jak wszedł na naradę :)
Edytowany: 18 lipca 2015 19:03

ChiefMike
0
Wysłane: 18 lipca 2015 19:27:57 przy kursie: 0,85 zł
SL - jest dla osób które spekulują krótkoterminowo a nie inwestują.

50% transakcji stratnych ? Chodzi o tylko Giełdę ? Bardzo dużo. 50% transakcji zyskownych odrobi straty i da zarobić ? Zły system wybierania Spółek ? Czy wina płytkiego rynku GPW ?

To widzę, że na Forex łatwiej - znam gościa który robi mało transakcji ale w tym roku 100% zyskownych - portfel rośnie, rynek płynny, tutaj SL, i Trailing ma sens.

ucofb
1
Wysłane: 18 lipca 2015 20:26:39 przy kursie: 0,85 zł
@ChiefMike

Tak chodzi tylko o giełdę.

Cytat:
znam gościa który robi mało transakcji ale w tym roku 100% zyskownych

Ty tak poważnie czy żartujesz? Kwestia jest też czy mówi prawdę.

Uwierz, że 50% transakcji zyskowanych da zarobić i da dobrze zarobić jeśli odpowiednio zarządzasz kapitałem.

Dla mnie inwestowanie czy spekulowanie to to samo. Różnica jest taka, że jedno słowo ma wydźwięk pozytywny, drugi negatywny. Na końcu i tak jest stopa zwrotu.
Edytowany: 18 lipca 2015 20:28

ChiefMike
0
Wysłane: 18 lipca 2015 20:50:48 przy kursie: 0,85 zł
Nie żartuje wysłał mi listę zawartych transakcji. Gościu to konkretny facet nie ma potrzeby dowartościowywać się kłamstwami. Szkoda tylko, że na małym kapitale... Bo marnuje czas i talent.

Jeśli potrafisz to robić i zarabiasz to super. Ja tego nie potrafię. Sam działasz czy masz kogoś w teamie ?

Ja kupuje Akcje Spółek zdrowych pod dywidendę i Spółki dużym potencjałem rozwoju (nowe produkty/usługi) w perspektywie kilku lat.

Jak coś kupuje to:
a) chcę moją kasę dostawać z powrotem - cena Akcji jak i wszystkiego innego jest zmienna w czasie
b) chcę zarobić bardzo dużo albo stracić wszystko kupuje udział w Biznesie - Biznesy nie wychodzą to jest normalne.

Aby spekulować tak jak ty moim zdaniem trzeba mieć dużo kapitału 100-200k + aby się tym zajmować na pełny zegar czy się mylę ?

Robisz mini plan do każdego zlecenia. Składasz 5-10 zleceń po 10k z SL.
Jak w pokerze zarządzasz i pilnujesz swojego kapitału, zarządzasz ryzykiem.

Do takiej "zabawy" lepszy jest Forex - grasz na głównych parach walutowych, bardzo płynny rynek, dźwignia, potrzebujesz mniejszego kapitału - a ryzyko i tak kontrolujesz.
Ile Spółek musisz przeanalizować/znać/ na GPW aby zarobić 1-5% 100-200 ??? na Forex mniejszy szum informacyjny.

Sory, że odbiegamy od tematu.

ucofb
1
Wysłane: 18 lipca 2015 21:05:12 przy kursie: 0,85 zł
Nie potrzeba 100 czy 200 tys, kapitału. Ja się uczę, uczyłem od małych kwot rzędu kilku tysięcy, teraz jest tego trochę więcej ale bez przesady.

Opracowałem swój systemu oparty bardziej na at. Korzystam z ogólnodostępnych narzędzi, skaner mi wypluwa spółki, na których jest odpowiedni sygnał. Dziennie zajmuje mi to 5 minut, a weekend składam zlecenia po krótkiej analizie spółek, na których pojawił się ww. sygnał. Są to sygnały najlepiej płacące średnioterminowo.

Od początku roku mam 51,8%, było ponad 100% ale puściły mi hamulce, przez moment poczułem, że złapałem Pana Boga za nogi... Czy to dużo, czy to mało nie wiem, jestem zadowolony. Forex, dźwignia, daytrading... nie, dziękuję.

Później admini pewnie to posprzątają :)
Edytowany: 18 lipca 2015 21:05

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 287
Wysłane: 18 lipca 2015 21:16:44 przy kursie: 0,85 zł
@ucofb

51% ? No to ładnie nakręciłeś. NC widzę robi różnicę - w twoim wypadku bardzo pozytywną.

Cytat:
o widzę, że na Forex łatwiej - znam gościa który robi mało transakcji ale w tym roku 100% zyskownych - portfel rośnie, rynek płynny, tutaj SL, i Trailing ma sens.

Albo kłamstwo albo jakaś mała próbka statystyczna (1 transakcja ?). Trafność 50% to dobry wynik który przy dobrym Z/R pozwala spokojnie zarabiać. A jak twierdzisz że na FX jest tak łatwo to sam spróbuj ;).

A odnośnie SLi - jak ktos robi więcej niż 50% na rok to niech nie używa - każdemu według potrzeb.
Edytowany: 18 lipca 2015 21:21

ucofb
1
Wysłane: 18 lipca 2015 21:20:33 przy kursie: 0,85 zł
@Wojetek

Tak się jakoś złożyło.

ChiefMike
0
Wysłane: 19 lipca 2015 00:28:53 przy kursie: 0,85 zł
Wojetek napisał(a):

Albo kłamstwo albo jakaś mała próbka statystyczna (1 transakcja ?). Trafność 50% to dobry wynik który przy dobrym Z/R pozwala spokojnie zarabiać. A jak twierdzisz że na FX jest tak łatwo to sam spróbuj ;).

Mam za mały kapitał - chciałbym to robić full time, mieć spokojną głowę że nie muszę robić nic innego dodatkowego aby mieć spokojną głowę i myśleć tylko o Core Biznes.
Zapewniam Cię, że nie kłamstwo. I zapewniam Cię, że transakcji było dziesiątki.
Proszę nie szukać dziury w całym.

@ucofb 51% zysku ? Czy zyskownych transakcji ? Opisz dokładnie Twoją Strategię to ją przeanalizuje i spróbuje tak po inwestować - jak się sprawdzi to success fee zapłacę. Z wynikami i portfolio można rozwinąć projekt i pozyskać kapitał od ludzi którzy zainwestują konkretne pieniądze (w bliskim kręgu moich znajomych) - można założyć Spółkę Inwestycyjną / VC / Consulting/Private Banking w kraju gdzie niskie podatki i ciepło thumbright to są dla mnie konkretne działania i pieniądze inaczej to jest dodatkowe źródło dochodu, i hobby, po co pisać blogi bawić się w stronki,mailingi itp. jak można obsługiwać kilku dobrych klientów i z tego żyć ? Uwierz mi są ludzie co nie mają pojęcia co z kasą robić trzymają na kontach ROR, albo jakiś lipnych strukturach - kwestia ich przekonania.

Jeśli ta strategia działa i zarabiasz na płytkim rynku NC to nie znaczy, i nie ma pewności że przy większym kapitale i większej pozycji zarobisz - nie przemielisz tyle Akcji za płytki rynek.
Jak otworzysz dużą pozycje pod sygnał na NC, na Spółce o której mało albo nic nie wiesz, i która nie ma fundamentów stracisz pieniądze. SL - Ci nie pomoże, nie ma kupców nie zamkniesz całej pozycji.
Kupiłem spekulacyjnie w tym roku na NC "kilka Akcji", pewnej Spółki - wystawiłem "trochę" drożej, i przez miesiąc nie mogłem sprzedać wszystkiego zlecenie wisiało - sprzedałem w końcu ze stratą - nie ma kupców nic nie zrobisz.

Przy większym kapitale to popatrzył bym w stronę Legg Mason Skoncentrowan(ego)co oni mają w portfelu - Peliona, Indora, Enel Med, trzymają praktycznie od początku. Oni myślą co będzie szło za 2-3-5 lat (jedzenie,zdrowie), sprawdzają dokładnie Spółkę - Audyt, Patrzą na Fundamenty, na Team w Spółce, Team LM podejmuje decyzje a nie osoba itp.

Inaczej wygląda stopa zwrotu 50-100% przy małym kapitale 20-100 000 zł a inaczej 1-5% przy kilku milionach - jeśli 50% i zysk był by by w miarę powtarzalny rok/rok to można by było żyć z Giełdy koszt życia + zysk na czarną godzinę i rozwój. Plus zysk z obsługiwanych klientów - ryczałt + % zysku.

Pytanie o powtarzalność wyników tego systemu - może być kiepski rok, dołożysz do Biznesu (jeśli inwestujesz dla siebie) Co wtedy ?
- musisz mieć większy kapitał (swój+inwestorów) aby mieć komfort i spokojną głowę inaczej możesz zagrać za agresywnie, albo życzeniowo.
Przy dobrej Spółce nawet jak cena Akcji spadnie to dostaniesz 4-7% dywidendę.

Czy jest sens przy małym kapitale otwierać małą pozycje ? (aby być na bieżąco na pewnoDancing )
Ale aby zarobić parę groszy - przy dużym ryzyku i braku płynności ?
Gra nie warta świeczki moim zdaniem większa kasa na etacie nie wspominając o biznesie.

Jeśli posty mają być kasowane to składam wniosek o przeniesienie ich do innego wątku.

PS. Mam nadzieje, że w miarę czytelnie.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,603 sek.

itlnwnxb
eaxnfaam
ftcsxulw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vidyfano
hwqqytoe
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat