Z portfela wypada RLP. Zysk +12,5%. Powód:
Sektor elektromaszynowy, do którego należy RLP jest wyjątkowo słaby na tle szerokiego rynku.

kliknij, aby powiększyćCena na wykresie niby przebiła LT spadkowego, ale zatrzymała się na oporze w okolicy 600 pkt. Do tego mamy podwójny szczyt przy jednoczesnej negatywnej dywergencji z RSI. Ostatnie tygodnie na powiększonych obrotach nie utworzyły nowego szczytu. No...nie wygląda to zachęcająco.

kliknij, aby powiększyćSam wykres RLP to totalna nuda. Cena niby w korekcie, ale ta korekta powinna się zakończyć miesiąc temu. Obecnie na zerowych obrotach zbliżamy się do LT.

kliknij, aby powiększyćNa moje oko to kurs leci już na oparach i tak, jak jestem zainteresowany kupowaniem na korektach, tak tego waloru obecnie bym nie kupił. I myślę, że to najważniejszy powód. Będę obserwował i w razie, gdyby powyższa analiza okazała się błędna rozważę powrót przy wybiciu sierpniowych szczytów.
Tym czasem wymieniam RLP na MERCOR.
Trochę się spóźniłem na wybicie i poluję teraz na koretę.
Powód zakupu:
Budowlanka w silnym trendzie wzrostowym (za równo przemysł budowlany jak i zwykła deweloperka). Na tym tle MCR radzi sobie bardzo dobrze. Jedyne co mnie zastanawia to, dla czego sam sektor materiałów budowlanych (P_MBU) jest słabszy od szerokiego, skoro cała budowlanka jest sporo silniejsza...

kliknij, aby powiększyćJeżeli chodzi o sam MCR:

kliknij, aby powiększyćWyraźny trend wzrostowy, który właśnie na obrotach wybija opory z 2010 r. Rosnące RSI potwierdza dynamikę przyrostu ceny. Do ceny z debiutu mamy 100% upside. SL pod świecą z zeszłego tygodnia. Jeżeli to zdrowe wybicie to kurs nie powinien już tam wracać. Ryzyko 11% R/R 8:1