plota napisał(a):Do wczoraj w nocy myślałem, że propozycje wyborcze mają się do nas inwestujących w obligacje korporacyjne a także tych inwestujących w inne instrumenty finansowe nijak.
Aż wczoraj w nocy doznałem olśnienia. Propozycje PO mogą pominąć podatek belki czyli teoretycznie nic nam nie dadzą. Ale już jakiś czas temu dowiadywałem się czy mógłbym inwestować w obligacje w ramach działalności gospodarczej i uzyskałem twierdzącą odpowiedź. Oczywiście obecnie wiązałoby się to z prawie takim samym podatkiem a do tego ponoszeniem kosztów składek na ZUS ok 1000 PLN miesięcznie – oczywiście darowałem sobie to rozwiązanie. Ale gdyby PO dotrzymało słowa i zmieniła system to w moim odczuciu obejmie on także drobnych przedsiębiorców odprowadzających podatek PIT gdyż wiadomo ich jest sporo a nas inwestorów garstka. Dla mnie korzyść byłaby duża gdyż z tego co słyszę przy moich dochodach stawka nowego podatku raczej nie przekroczyłaby 19% a teraz efektywnie płacę trochę więcej i nie mam opłacanego ani ZUSu ani składek na NFZ.
Proszę o wszelkie opinie na powyższy temat.
może przeczytaj jeszcze raz powyższy post i wskaż w nim:
1. twierdzenie, że chcesz płacić składki na ZUS a jeżeli tak to wskaż w jakiej wysokości, bo ja niestety nie znam dokładnych szczegółów propozycji PO
2. co wg ciebie oznacza stwierdzenie "Proszę o wszelkie opinie na powyższy temat."
następnie odnieś się do mojego zdania w podkreślonym fragmencie: "... ZUSu
nie musisz odprowadzać..." i może tym razem zrozumiesz
Wyraziłem swoją opinię i podałem najlepszy sposób (w moim mniemaniu) na rozwiązanie twojego "problemu" ale widzę nie zrozumiałeś lub nie chciałeś tego zrozumieć. Nie będę wskazywał i objaśniał dlaczego spółka prawa handlowego jest najlepsza do zaspokojenia twojej potrzeby bo ty już masz określone zdanie na ten temat i nie chcesz słuchać innych, zatem już milczę.
Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem.
Warren Buffett