Temat:
FARM51
sargon25 napisał(a):Witam moich pozytywnie nastawionych do F51 forumowiczów Znalazłem ciekawy wywiad o Reconie w WW3 w "Kulturalne Media" kulturalnemedia.pl/gry/recon-c...Jakie macie przemyślenia w tym temacie? tutaj na forum nie znajdziesz entuzjastów Farmy, oni w tę spółkę nie wierzą, czemu zresztą sama spółka jest winna. Dotychczasowe projekty były niewypałem podobnie jak sam debiut WW3 w EA. Stąd też i taki stosunek do spółki a nie inny. Ja natomiast widzę potencjał w WW3 ale jaki będzie finalny produkt i czy chwyci tego nie wie nikt. Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Temat:
FARM51
Scipio napisał(a):@sargon25 @krystian5476
Widzę że ciągle nie łapiecie w jak dużych tarapatach jest WW3. Z jednej strony mamy już zapowiedziany Modern Warfare, do którego preorderów dodawana jest waluta premium, więc pogłoski o trybie multiplayer dostępnym w modelu F2P prawdopodobnie okażą się prawdziwe.
Z drugiej jeszcze oficjalnie niezapowiedziany Battlefield Bad Company 3, który według pogłosek ma pojawić się w marcu-kwietniu 2020. Gra od początku budowana jest z myślą o nowej generacji konsol, więc możecie być pewni że graficznie zamiecie wszystko co do tej pory widzieliśmy w gatunku FPS.
A jakby ten sandwich z dwóch dużych premier był niewystarczający, to mamy jeszcze Battlefield V do którego EA ostatnio dodało walutę premium i masę contentu dostępnego tylko za pieniądze, więc i tu przejście na model F2P jest prawdopodobnie jedynie kwestią czasu.
Sami odpowiedzcie sobie na pytanie, ilu będzie chętnych do wydania $30 na grę Indie FPS w sytuacji gdy na rynku pojawią się shootery AAA dostępne w modelu F2P?
Odpowiedzcie sobie również na pytanie, co się stanie z kursem F51 w dniu ewentualnego ogłoszenia przez EA przejścia Battlefield V na model F2P? Tutaj nie będzie żadnych ostrzeżeń, podobnie jak to było w przypadku premiery Apex Legends, to prawdopodobnie będzie news z jasnego nieba.
idąc Twoim tokiem rozumowania, to właściwie żaden shooter nie ma już żadnych szans na dobrą sprzedaż z wyżej opisanych względów. Czyli co nie będzie innych shooterów tylko te 2, które wymieniłeś? Otóż nie, jest sporo graczy którym nie będą odpowiadać takie masówki, czy F2P, wciąż będzie sporo graczy, którzy będą sięgać do innych tytułów niż te które wymieniłeś. Ale zgadzam się co do jednego, sprzedaż nie będzie rekordowa z uwagi na debiut shootera o którym napisałeś powyżej. Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Temat:
FARM51
sprzedaż na steam bardzo stabilna. 4 strona w GB ile to może być przychodu średniego dziennie? 10-20 tys USD czy więcej? Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Temat:
FARM51
aircanada15 napisał(a):gentleman: proponuję poczytać na google co oznacza "Gra AAA" oraz dodatkowo spojrzeć w raport F51 na stan gotówki. Może wtedy wszystko się wyjaśni. kolega wciąż odnosi się do tego co WW3 prezentuje obecnie. Przypomnę to jest jeszcze EA, Farma już zapowiedziała, że przenoszą całą grę na najnowszy silnik U4, który daje dużo większe możliwości i pozwoli grze się rozwinąć. Skąd kolega wie ile jeszcze WW3 będzie Farmę kosztował, ile Farma finalnie przeznaczy na promocję gry w pełnej wersji? Skąd kolega wie czy część kosztów promocji farma nie przerzuci na dużych dystrybutorów? Plany Farmy odnośnie debiutu pełnej wersji na PC 4 kwartał 2019 a konsole 1 kw 2019 mogą trochę mylić i być może to jest powodem niedowierzania. Ja jednak sądzę, że nie wydadzą pełnej wersji WW3 w 4 kwartale gdyż po prostu nie zdążą a wtedy po przesunięciu premiery możliwy jest debiut pełnej wersji w tym samym czasie zarówno na PC jak i na konsole. Ponadto gdy FW okażą się sukcesem to i ze znalezieniem dystrybutorów, którzy zechcą promować tytuł nie powinno być problemu. Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Temat:
FARM51
Panowie, oczywiście, że obecne WW3 to nie segment AAA ale to jest jeszcze EA i przepraszam bardzo ale sami gracze w opiniach bardzo często podkreślają, że WW3 to taki Battlefield 3 czy nawet 4. Skoro sami gracze przyrównują oba te tytuły AAA z WW3 to ja mówię, że WW3 może być z powodzeniem grą AAA w finalnej wersji. Zobaczcie jakie budżety miał BF3 i BF4 a teraz porównajcie to z budżetem Farmy. Sorry ale wypadałoby uznać powtarzające się opinie graczy a nie samych akcjonariuszy lub potencjalnych akcjonariuszy. Odnośnie tabelki inwestor intuicyjny napisał(a):AAA ma różne twarze, zależy który segment rynku wybierzesz. WW3 na klasyczne AAA się nie kwalifikuje, ale w segmencie F2P już by mogło. W prezentacji spółki przy okazji emisji obligacji pokazali plany odnośnie przyszłość gry.  kliknij, aby powiększyć to powiem szczerze że nie wiem jak mam ją interpretować, czy tak jak kolega wskazał czy też całościowo jakie zamierzają prowadzić działania promocyjne. Dla mnie dziwne byłoby gdyby tylko Azja miała F2P i dlaczego tylko ona wyróżniona? Z drugiej strony F2P przynoszą większe dochody niż konwencjonalna sprzedaż a zatem może i warto wprowadzić ten model tylko w Azji? Sam nie wiem. Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Temat:
FARM51
ewidentnie Farma jest obecnie niedoceniona, zapewne za sprawą wpadki przy premierze WW3 w EA. Jednakże co by nie mówić, to jednak premiera była pod względem finansowym udana |pod względem wizerunkowym mniej| a farmiacy powiększyli swoją poduszkę finansową na dalszy rozwój nie jednej ale 2ch gier. Moim zdaniem inwestorzy za szybko opuścili Farmę a CH-te nie jest obecnie w ogóle wyceniane przez rynek. Gdyby zacząć wyceniać wartość 2ch gier z czego WW3 z całą pewnością to gra AAA, to wycena Farmy na dziś jest zabójczo niska. Nie wiem jak Wy ale mnie obecny kurs bardzo mocno zachęca. Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Temat:
JWA
od 4 stycznia 2019 rozpoczynają skup 15% wszystkich wyemitowanych akcji. Skup ma się odbyć na rynku podczas sesji giełdowych. Maksymalna cena skupu wynosi 1,5zł a obecny kurs 0,67zł. To naprawdę dziwne, rynek chyba nie wierzy w ten skup. Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
orekki napisał(a):....obligacje podporządkowane mogą być umorzone lub zamienione na akcje, a to już zmienia postać rzeczy....
jak umorzone? możesz rozwinąć temat, co dokładnie masz na myśli mówiąc "umorzone"? Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
otóż to rynek dość mocno się zmienił a świat cyberpunkowy ma swoją rzeszę fanów ale nie tak bardzo liczną znowu. Myślę, że należy odnieść się do serii Deus EX, która niestety nie napawa optymizmem. Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Temat:
LOYD
moim zdaniem mają szansę wyjść z tego. Wartość obligacji wymagalnych nie jest duża i moim zdaniem mają duże szanse na układ. Likwidacja firmy to moim zdaniem nieporozumienie, no chyba że są inne "trupy w szafie" o których jeszcze nie wiemy. Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Temat:
JWA
dzięki mindek za linka. Powiązania rzeczywiście pewne występują ale jak będą chcieli wyjść z papiera to wpierw muszą zrobić podbitkę i to wysoko. Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Temat:
JWA
ciekawe dlaczego dzierżawią serwisy a nie budują nowe? nie wiem co o tym myśleć. Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Temat:
JWA
zastanawia mnie ta spółka. Malutka na wczesnym etapie rozwoju. Wyniki dość dobre, ostatnio rozwinęli zespół o kilka osób, no i co najważniejsze branża perspektywiczna. Co myślicie o tej spółce? Jak na razie kilka aplikacji, które pokazują, że potrafią je robić i robią to "z głową". Oczywiście zrobili też jakieś 2 marne gry na androida ale nie tu upatruję perspektyw. Jak ją oceniacie? Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Temat:
BLOOBER
gentleman napisał(a):a ja myślę, że ta umowa z Aspyr to bardzo dobry ruch zarządu. Myślę również, że nie doceniacie tej spółki i wciąż trzymacie Bloobera w "starych" kategoriach: producenta gier nierentownych oraz manipulanta przy wynikach finansowych. Otóż powtórzę moją ostatnią wypowiedź, w chwili obecnej należy wyceniać wartość Bloobera poprzez pryzmat dobrego i znanego producenta gier (ze specjalizacją w horrorach) a to zupełnie inna klasa producentów i inna wycena. Co do samego tytułu LoF to przekonamy się już na premierze 16.02 a obecne szacunki i oceny są jak wróżenie z fusów, tak jak było w październiku 2014 przed debiutem TWOM. dokładnie rok temu spieraliście się ze mną, że Bloober to zły koń (zachęcam do moich wątków z początku 2016 roku. Dziś stało się to co przewidywałem Bloober w czołówce polskich producentów. Niestety ja już wychodzę z inwestycji gamedevu ponieważ myślę, że to początek końca hossy ale mogę się mylić. Zastanawiam się co może być równie perspektywiczne co gamedev? Pamiętam jak swego czasu media amerykańskie rozpisywały się o firemkach produkujących jakieś aplikacje (internetowe czy na androida) i sprzedawanych za astronomiczne ceny. Czy myślicie, że u nas też przyjdzie czas na tego typu firmy? Mam ochotę mocniej zaangażować się w taką firmę jedną czy drugą i pytanie do Was czy w ogóle są u nas ciekawe firmy z tego segmentu i na wczesnym etapie rozwoju? Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Temat:
BUMECH
bardzo uproszczone rozumowanie. Gdyby zastosować stosunek przychody => wycena to BUMECH powinien już dawno tyle kosztować, gdyż w grudniu 2015 podali, iż portfel zamówień na 2016 wynosi ponad 190mln (wyższy o prawie 70% od 2015) a kurs oscylował wtedy na minimach okolice 60 groszy. Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Temat:
BUMECH
może 15, może 20% kto wie. Najlepsze jest to, że wynagrodzenie nie jest zależne od kursu surowca, tylko stałe według umowy i to w EURO. Przydałaby się analiza tego kontraktu i konkretna wycena spółki. Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Temat:
BUMECH
czy ktoś z obecnych interesuje się tą spółką? Kod:mod: Usunięto informację o transakcjach Użytkownika Jaką kapitalizacją powinna dysponować spółka z takim kontraktem? Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Temat:
11BIT
moim zdaniem zarząd Bita poległ dlatego bo przekazał tak złą informację na konferencji i w trakcie sesji gdzie zlecenia siedziały w arkuszu. Niestety ale każdy rozgarnięty inwestor zakłada, że skoro firma robi konferencję tzn że chce przekazać coś pozytywnego i ważnego a nie podać tylko komunikat o przesunięciu premiery. Ja właściwie nie wiem po co była ta konferencja? Niestety dzięki amatorszczyźnie jaką odstawił zarząd straciłem więcej ponieważ moje zlecenia w arkuszu zaczęły się realizować z prędkością światła gdy kurs nagle zaczął pikować. TAKIE INFORMACJE POWINNY BYĆ PODAWANE PO SESJI GIEŁDOWEJ. Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Temat:
11BIT
historia lubi się powtarzać, jeżeli będzie tak jak z CDP w marcu 2014 to kurs Bita spadnie w okolice 57-58zł po czym nastąpi odbicie. Zobaczymy czy się powtórzy, szkoda tylko, że zarząd nie podał tak ważnej informacji po sesji giełdowej. Niestety... Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Temat:
BLOOBER
rockq pokazałeś jedynie to co wszyscy wiedzą, Aspyr jest zarówno Developerem i Wydawcą, jako developer specjalizuje się w MAC OS Linux ale nie znamy jego wyników jako Wydawcy. Idąc twoim tokiem rozumowania Aspyr przyczyni się jedynie do wzrostu sprzedaży o w/w systemy a wzrost ten wyniesie ledwie 3,5% :) No sorry ale LoF zostanie wydany na wszystkie systemy oraz konsole z których będzie największy dochód. Czemu Aspyr wydał 0,5 mln USD aby zostać jedynym wydawcą LoF? 3,5% dotychczasowej sprzedaży nie zwróci kosztów Aspyr. Jedyne czego mi brakuje to informacji jaki budżet przeznaczył Aspyr na promocję LoF w rozbiciu na poszczególne rynki, bo to jest dość istotne i jedynie na tej podstawie można by coś oszacować z dużym marginesem błędu. Wracając do twojej tabelki, szkoda że nie podałeś ile gier sprzedaje się na konsole w porównaniu do steama. Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Temat:
BLOOBER
a ja myślę, że ta umowa z Aspyr to bardzo dobry ruch zarządu. Myślę również, że nie doceniacie tej spółki i wciąż trzymacie Bloobera w "starych" kategoriach: producenta gier nierentownych oraz manipulanta przy wynikach finansowych. Otóż powtórzę moją ostatnią wypowiedź, w chwili obecnej należy wyceniać wartość Bloobera poprzez pryzmat dobrego i znanego producenta gier (ze specjalizacją w horrorach) a to zupełnie inna klasa producentów i inna wycena. Co do samego tytułu LoF to przekonamy się już na premierze 16.02 a obecne szacunki i oceny są jak wróżenie z fusów, tak jak było w październiku 2014 przed debiutem TWOM. Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Temat:
BLOOBER
niezależnie od tego jak LoF zostanie sprzedany to na uwagę zasługuje fakt, iż BT w końcu zaczął robić przyzwoite gry oraz to, że LoF może stać się światowym hitem w swoim gatunku a to oznacza, że BT wchodzi w inną (wyższą) ligę producentów gier i to jest wartość, którą powinniśmy obecnie zacząć wyceniać. Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Temat:
ARCTIC
Rafsty nikt nie zaklina rzeczywistości, jedni widzą pozytywy inni zagrożenia i dopiero przyszłość pokaże kto miał rację. Jednego nie możesz zaprzeczyć, że od momentu infa o wygaszaniu produkcji w M i szukaniu inwestora, zainteresowanie tym papierem wzrosło dość znacznie. A co to oznacza po kilku latach marazmu? Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Temat:
ARCTIC
rafsty napisał(a):Opowiadasz anegdoty W. Buffetta o niezrównoważeniu Pana Rynku, a potem podajesz jako argument giełdową wycenę pakietu Rottnerosa. O to chodzi. Czy Arctic zamierza teraz sprzedać ten pakiet? Jeśli nie, to skąd wiesz, ile to będzie warte za rok, dwa, pięć?
Rafsty dzięki za uwagę odnośnie stopki, poprawiłem. Wracając do dyskusji o pakiecie Rottnerosa, to jak wyżej możesz zauważyć to był jeden z kilku argumentów "za" a nie jedyny. Idąc Twoim tokiem rozumowania, to nigdy nie jesteśmy w stanie dobrze wycenić żadnego pakietu akcji ponieważ wycena wciąż jest niepewna a w szczególności na przestrzeni kilku lat. Co z tego, że trend dla Rottnerosa może się zmienić na niekorzystny skoro wtedy ten sam trend będzie korzystny dla Arctica. Osobiście obstawiam zbyt niską wycenę Arctica z uwagi na obecnie panujący niekorzystny trend zarówno cen celulozy jak i kursu USD, lecz w ogóle nie bierze się pod uwagę pakietu Rottnerosa i zapowiedzianej podwyżki cen o 6-8%. Jednak jakoś trzeba tą spółkę wycenić na dziś więc przyjmuję wycenę Rottnerosa na dziś. Jak się trend odwróci to przyjmę inną wycenę zarówno Rottnerosa ale też inną dla Arctica. Czy rozumiesz co mam na myśli? Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Temat:
ARCTIC
nie rozumiem Rafsty, czy tobie chodzi o ten zastaw czy coś innego? Arctic posiada ponad 78mln akcji Rottnerosa, gdzie cena obecna to 9,7 koron szwedzkich: linkobecnie pakiet ten wart jest około 348mln zł licząc po cenach rynkowych. Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Temat:
ARCTIC
diR napisał(a):Za to rynek raczej się nie myli odnośnie realnej wartości papieru Warren Buffet wielokrotnie oceniał rynek przyrównując go do niezrównoważonego Pana "Rynek", który czasami ma bardzo dobre oferty a czasami wyjątkowo za drogie :) Więc z tym rynkiem to ostrożnie. Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Temat:
ARCTIC
moim zdaniem analitycy nie radzą sobie przy tak dużych grupach kapitałowych jak Arctic. Wystarczy podsumować fakty na +: 1. gotówka w kasie prawie 200mln 2. pakiet Rottneros wart około 300mln 3. od 1 stycznia przestaje ciążyć fabryka Mochenwangen 4. kapitalizacja całej grupy to ledwo ponad 200mln 5. od stycznia przyszłego roku Arctic podnosi ceny na cały asortyment w przedziale 6-8% na -: 1. kurs celulozy którą Arctic kupuje rośnie w dolarach ale za Rottneros na tym zarabia, 2. dotychczas był Mochenwangen a teraz to nie widzę innych - Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Temat:
ARCTIC
w końcu nastały dobre wieści, Mochenwagen przestanie w końcu ciążyć na wynikach grupy od przyszłego roku. Moim zdaniem najlepszy moment na skup papiera a nóż sprzedadzą jeszcze pozostały majątek po Mochenwagen, wtedy niesamowity wystrzał up. Przypomnę tylko, że sam pakiet Rottneros to 280mln zł a sama grupa Arctic ma kapitalizację na poziomie 215mln :/ Gdzie tu logika? Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
plota napisał(a):Do wczoraj w nocy myślałem, że propozycje wyborcze mają się do nas inwestujących w obligacje korporacyjne a także tych inwestujących w inne instrumenty finansowe nijak. Aż wczoraj w nocy doznałem olśnienia. Propozycje PO mogą pominąć podatek belki czyli teoretycznie nic nam nie dadzą. Ale już jakiś czas temu dowiadywałem się czy mógłbym inwestować w obligacje w ramach działalności gospodarczej i uzyskałem twierdzącą odpowiedź. Oczywiście obecnie wiązałoby się to z prawie takim samym podatkiem a do tego ponoszeniem kosztów składek na ZUS ok 1000 PLN miesięcznie – oczywiście darowałem sobie to rozwiązanie. Ale gdyby PO dotrzymało słowa i zmieniła system to w moim odczuciu obejmie on także drobnych przedsiębiorców odprowadzających podatek PIT gdyż wiadomo ich jest sporo a nas inwestorów garstka. Dla mnie korzyść byłaby duża gdyż z tego co słyszę przy moich dochodach stawka nowego podatku raczej nie przekroczyłaby 19% a teraz efektywnie płacę trochę więcej i nie mam opłacanego ani ZUSu ani składek na NFZ. Proszę o wszelkie opinie na powyższy temat. może przeczytaj jeszcze raz powyższy post i wskaż w nim: 1. twierdzenie, że chcesz płacić składki na ZUS a jeżeli tak to wskaż w jakiej wysokości, bo ja niestety nie znam dokładnych szczegółów propozycji PO 2. co wg ciebie oznacza stwierdzenie "Proszę o wszelkie opinie na powyższy temat." następnie odnieś się do mojego zdania w podkreślonym fragmencie: "... ZUSu nie musisz odprowadzać..." i może tym razem zrozumiesz Wyraziłem swoją opinię i podałem najlepszy sposób (w moim mniemaniu) na rozwiązanie twojego "problemu" ale widzę nie zrozumiałeś lub nie chciałeś tego zrozumieć. Nie będę wskazywał i objaśniał dlaczego spółka prawa handlowego jest najlepsza do zaspokojenia twojej potrzeby bo ty już masz określone zdanie na ten temat i nie chcesz słuchać innych, zatem już milczę. Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
plota napisał(a):Do wczoraj w nocy myślałem, że propozycje wyborcze mają się do nas inwestujących w obligacje korporacyjne a także tych inwestujących w inne instrumenty finansowe nijak. Aż wczoraj w nocy doznałem olśnienia. Propozycje PO mogą pominąć podatek belki czyli teoretycznie nic nam nie dadzą. Ale już jakiś czas temu dowiadywałem się czy mógłbym inwestować w obligacje w ramach działalności gospodarczej i uzyskałem twierdzącą odpowiedź. Oczywiście obecnie wiązałoby się to z prawie takim samym podatkiem a do tego ponoszeniem kosztów składek na ZUS ok 1000 PLN miesięcznie – oczywiście darowałem sobie to rozwiązanie. Ale gdyby PO dotrzymało słowa i zmieniła system to w moim odczuciu obejmie on także drobnych przedsiębiorców odprowadzających podatek PIT gdyż wiadomo ich jest sporo a nas inwestorów garstka. Dla mnie korzyść byłaby duża gdyż z tego co słyszę przy moich dochodach stawka nowego podatku raczej nie przekroczyłaby 19% a teraz efektywnie płacę trochę więcej i nie mam opłacanego ani ZUSu ani składek na NFZ. Proszę o wszelkie opinie na powyższy temat. hmm to ciekawe, że agitujesz na platformę, która przez 8 lat rządów nie spełniła chyba ani 1 obietnicy (przynajmniej ja sobie nie przypominam) ale merytorycznie. Otóż z tego co piszesz wynika, że chcesz prowadzić jednoosobową działalność gospodarczą i w ramach tej działalności musisz opłacać ZUS lub jak już gdzieś pracujesz i pracodawca odprowadza ZUS wtedy ty płacisz tylko składki chorobowe i rentowe (do sprawdzenia). Natomiast powinieneś wiedzieć, że jest lepsze rozwiązanie na taką działalność: spółka prawa handlowego, np. sp z oo (również może być jednoosobowa) gdzie będziesz prezesem wtedy ZUSu nie musisz odprowadzać a jedyny obowiązek to składanie sprawozdań finansowych do KRS i skarbowego oraz prowadzenie księgowości samemu lub przez księgową. Moim zdaniem to jest lepsze rozwiązanie. Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Temat:
BLOOBER
mamy pytanie w związku z Layers of Fear, czy spółka pracuje jednocześnie nad wersjami dla konsol czy też zamierza pracować dopiero po premierze na PC? Na jakie konsole poza X1 zostanie wydana? Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Temat:
11BIT
tak jak powiedziałeś: gotówka od miesięcy leży na kontach i nie jest inwestowana. Skoro tak to po co leży w spółce? Na bieżącą działalność mają wciąż płynącą rzekę kasy z TWoM, niedługo dojdą konsole, smartfony, itp. a 16mln leży, nie pracuje :/ Powiadasz że to komfort, tak komfort ale gdyby mieli tylko 5mln na koncie to również mieliby komfort pracy ponieważ kasa wciąż płynie szerokim strumieniem. Zatem do jakiej kwoty należy mówić o komforcie a od jakiej kwoty o nieudolnym zarządzaniu wolnymi środkami? Czy mając na kontach 20mln to też komfort czy już nie? Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Temat:
11BIT
anty_teresa napisał(a): Dlaczego tak się dzieje? Moim zdaniem dlatego, że np takie T2 ma jeden mega hit i produkty uzupełniające. Raz można trafić, ale cała seria? Mało prawdopodobne. Podobnie może być traktowane z 11B. Widać, że chłopaki mają pomysły i udowodnili TWOMem, że potrafią je zmonetyzować. Pytanie, czy potrafią utrzymywać poziom, zapewnić pewną powtarzalność sukcesu, a może nawet dalej go skalować?
Moim zdaniem kurs jest na tym poziomie z kilku względów: 1. źle inwestowana wolna kasa, zarząd uparł się aby zatrzymać ją w spółce ale ona zwyczajnie leży na koncie. Niestety ale w mojej ocenie zarząd źle gospodaruje wolnymi środkami. Warren Buffet w wywiadach wielokrotnie powtarzał, że zarządy spółek w które inwestuje jego fundusz znacznie gorzej zarządzają wolnymi zasobami gotówkowymi od niego samego i dlatego po prostu "zagarnia" gotówkę, która na siebie nie pracuje. Tutaj mamy do czynienia z taką sytuacją. 2. sama powtarzalność wyników w przyszłym roku to za mało aby kurs ostro ruszył do góry. Industrial jeżeli będzie sukcesem powtarzalnym jak TWoM to będzie zdecydowanie za mało aby kurs ruszył w górę a poza tym istnieje też ryzyko niewypału i co wtedy? 3. brak innych produkcji w toku poza Industrialem = duże ryzyko. Czułbym się komfortowo gdyby były realizowane 2 lub 3 produkcje przez spółkę, wtedy ryzyko niewypału jest znikome. 4. zarząd spółki "zafiksował" kurs w tych okolicach bo sam sprzedawał po cenie 68 zł. Skoro sam zarząd uważa tą cenę za atrakcyjną to dlaczego my inwestorzy mamy sądzić inaczej? 5. zarząd nie widzi problemu produkcji gier "na boku" przez pracowników firmy 6. program motywacyjny tak skonstruowany, że praktycznie wystarczy powtarzalność wyników aby uzyskać akcje pracownicze, więc tak naprawdę ten program nie działa na korzyść akcjonariuszy a jedynie zarządu i pracowników. Zatem jedynie ogromny sukces Industriala, bądź efektywne wykorzystanie wolnych zasobów pieniężnych i przystąpienie do nowych produkcji gier da silny impuls do wzrostów. To moje indywidualne zdanie. Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Temat:
11BIT
na stronie: blog.sensortower.com/blog/2013...znalazłem informację: "Next you will see the Estimated App Worth box that we talked about at the beginning of this post. This estimate is based on our proprietary algorithm that takes into account different factors such as: user numbers (on a per country basis, multiplied by country app market value), revenue rankings in each country (normalized by country and category), user reviews on a per country basis, game vs. non-game, recent user growth compared to historical growth, and much, much more." z tego wynika, że jednak jest rozróżnienia algorytmu dla gier i nie gier. Zatem nasze obecne szacunki sprzedaży mogą być niedoszacowane. Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Temat:
11BIT
Klimt zrobiłem prostą ocenę tego co powiedział Alex, proszę tylko nie brać mojego wyliczenia jako wyznacznik ponieważ to są jedynie moje ogólne przypuszczenia. Więc opierając się na tym, iż sensortower wycenia same aplikacje bez względu na podział app na games, zatem zakładam, że Alex bazuje na znanych jemu danych rynkowych (głównie rynku USA) gdzie podobne transakcje były przeprowadzane. Analizując przykład Alexa (zakładam że oparty jest na średnich rynkowych wskaźników): wartość appki 500mln$, przychód ze sprzedaży 40mln$+, ilość userów 10mln oraz 50$ na usera potencjalnego przychodu, mamy następujące wartości: 1. 10/500=2% współczynnik userów do wyceny; 2. 40/500=8% współczynnik przychodów do wyceny, 3. 500mln$/50$=10mln ilość userów zatem podkładając do wartości TWoM 3,7mln*2%=74000 userów oraz 3,7mln$/50$=74000 userów. Nie stosuję tutaj współczynnika przychodów do wyceny ponieważ w przykładzie Alexa appka kosztowała klienta/usera około 4$. Prosta wyliczanka, to tyle :) Chciałbym dodać jeszcze, że w mojej ocenie sensortower jest świetnym narzędziem do prawdziwej wyceny appki głównie na rynku USA i zakładam, że potencjalny klient (z sektora gamedevu) może dokonywać wycen aplikacji właśnie w ten sposób w jaki dokonuje tego sensortower co dla 11bit może być doskonałą okazją do zrobienia dobrego deala (po co 11bit ma dystrybuować TWoM na mobilkach skoro klient może za to dobrze zapłacić?). Taka oferta na pewno warta jest głębszego zastanowienia. Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Temat:
11BIT
Ok baks widzę, że upierasz się przy stosunku wyceny przez sensortowera do przychodów z gry. Z twoich 6-10% wyjdzie jakieś 220-370tys$ przychodu ze sprzedaży a licząc według moich szacunków 74tys userów wyjdzie około 740tys$, zatem myślę, iż lepiej przyjąć twoje ostrożniejsze założenia :) Usatysfakcjonowany? Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Temat:
11BIT
baks nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi. Powtarzam, sensortower nie analizuje czy gra lub apka będzie miała płatne dodatki czy też nie, algorytm sensortowera został opisany przez Alexa (jego współzałożyciela). Ja podjąłem się tylko analizy tego co powiedział Aleks i na tej podstawie mogę ocenić/wycenić dotychczasową sprzedaż ale nie ujawniam tego publicznie, ponieważ każdy sam może tego dokonać. baks napisał(a):Uważam, że kompletnie nie ma sensu zakładanie sprzedaży o % ilości użytkowników. Biorąc to pod uwagę wirtualna sprzedaż osiągnęłaby astronomiczne kwoty nawet przy założeniu 1% użytkowników. no wiesz przy 1% userów mamy wartość prawie 37 tys. Czy to naprawdę tak astronomiczna kwota wyjdzie z tej ilości? Myślę, że Alex podając przykład operował pewnymi średnimi, zatem w mojej ocenie całkiem realne może być 2% userów. Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Temat:
11BIT
baks może dla ciebie nie ma to sensu ale w podanym linku jest wypowiedź niejakiego Alexa (współzałożyciela sensora), który wyraźnie podkreślił, iż do wyceny wartości każdej apki brana jest pod uwagę liczba userów, którzy z założenia mogą generować przychody w przyszłości. Alex dobrze to opisał i podał nawet przykład gdzie apka wyceniona na 500mln $ mając userów 10mln (czyli 2%), którzy teoretycznie zdolni są do generowania przychodów na poziomie około 50$ na usera. Ten przykład doskonale pokazuje zastosowany algorytm. Natomiast odnosząc się do globalnego rynku tabletów, moim zdaniem to nie ma sensu a tym bardziej wyliczanie jakiś procentów od globalnej ilości tabletów. Przecież nie każdy użytkownik tableta na nim gra, nie każdemu graczowi na tablecie może podobać się klimat TWoMa, a do tego dochodzi jeszcze zaporowa cena aplikacji, itd. rockq napisał(a):
Obserwuję tą wartość dla innych gier, chociażby 11 Bit, i jak najbardziej potrafi spadać. Systematyczne wzrosty dotyczą wyłącznie nowych aplikacji, bo algorytm na początku akumuluje dane.
tak masz rację rockq, dziś właśnie zaobserwowałem minimalny spadek tego wskaźnika, co by sugerowało, że algorytm jest bardziej złożony i napewno bierze pod uwagę spadek w rankingach. Jednakże oceniając wpisy dotyczące sensora od właścicieli appek, wynika że dość istotną kwestią dla wyceny jest ilość userów. Nie sprawdzałem dokładnie jak to było przy serii Anomaly i Anomaly 2 bo i tutaj inna była cena tych gier ale wyjaśnienia Alexa wydają mi się sensowne i bardzo prawdopodobne, stąd i wysokie wyceny appek. Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Temat:
11BIT
Klimt napisał(a):Przyadtność tegoż sensortowera jest nieznana. Zgodnie z linkiem poniżej to jest narzędzie do wyceny wartości aplikacji - lekko a nawet mocno oderwane od przychodów, które generuje aplikacja. iphonedevsdk.com/forum/busines... Klimt dzięki co za ten link, w którym mamy jedną bardzo istotną wypowiedź. Do sensortowera brane są 2 zmienne: wolumen sprzedaży/obrotu oraz ilość userów (sensortower stworzony został do wyceny głównie appek). Z czego najistotniejszym i kluczowym elementem wyceny appki przez sensortowera jest ilość userów. Podsumowując: sensortower będzie wciąż rósł tak jak będzie rosła sprzedaż, czyli niemożliwym jest spadek tego wskaźnika. Przypuszczam, że algorytm wyceny sensortowera jest taki sam dla appek jak i dla gier. baks napisał(a): ..... Przeliczanie tej rzekomej sprzedaży jeszcze na jakieś wirtualne wskaźniki o rozpiętości od 1% do ponad 6%. To jest jakiś żart i zostawia ogromne prawdopodobieństwo trafienia w wynik. Taka metoda badań to żadne badanie. Bardziej prawdopodobne są wyniki dla USA podane za dzień 16.07 i wynik 14tyś $ w USA. Przy wskaźniku 25% to globalnie dałoby 50-70tyś$. Później sprzedaż szła do góry. Nawet zakładając , że sprzedaż na tym poziomie utrzymywała się przez 6 dni gdy była na szczycie rankingu. To dałoby 300-420 tyś $ w ciągu 6 dni. Nie podaję dłuższego terminu bo trudno się odnieść do poziomu sprzedaży. Z symulacji rockq wynikałoby nawet przy najwyższym współczynniku nawet 6% dałoby tylko 180 tyś USD. To wydaje się znacznie zaniżone. Każdy może jednak mieć własne przeliczenia. Ja zakładam na dzień dzisiejszy dołożenie o 30% poprzedniej kwoty. Zakładam zamknięcie miesiąca 400-600tyś $ jako minimum. Ale to moja kalkulacja.
wydaje mi się baks, że nie powinieneś liczyć % od przychodów/obrotów ale raczej wyrażać w % ilość userów a wtedy nawet te optymistyczne 6% userów, o których piszesz dałoby naprawdę pokaźny zysk dla spółki. Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Temat:
ARTEFE
brakuje już tylko około 600tys akcji. Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
heh to mydlenie oczu. Chcą zrzucić winę na bank ale każdy wie kto tu naprawdę jest winny. Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Temat:
ARTEFE
w związku z niewywiązywaniem się zarządu z podstawowych obowiązków (brak raportu biegłego i niezwołanie ZWZA), zbieram akcjonariuszy do samodzielnego (z pominięciem zarządu) zwołania ZWZA i odsunięcia obecnego zarządu od władzy w spółce. Chętnych zapraszam na priv z informacją o ilości akcji. Do zwołania ZWZA wymagany jest minimalny próg 5% akcji. Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Temat:
11BIT
@baks wydaje mi się, że trochę przesadzasz. Widać, że walne cię rozczarowało, mnie również nie zachwyciło ale ja nie przywiduję aż tak czarnego scenariusza. Zobaczymy jak sprzedawać się będą mobilki, później co to za duża produkcja TWoM i mam nadzieję w 1kw 2016 Industrial. Nie zakładam opóźnienia Industriala do 3 czy 4 kwartału, bo nie mam ku temu podstaw. Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Temat:
11BIT
@niedźwiedź w mojej ocenie zarząd robi jeden błąd, nie poinformował czego dotyczy tajemniczy projekt TWoM. Jeżeli ten projekt dotyczy DLC to ja osobiście jestem obojętny na to ale jeżeli chodzi o konsole to widzę tutaj bardzo duży potencjał. Niestety zarząd nie traktuje nas poważnie stąd i ciężko zwiększyć posiadany pakiet bo niby pod co? Pod Industrial mogę kupić po trailerze albo pod koniec roku a teraz pod co? odp Rekinek napisał(a):.... i przychodzi mi na myśl problem z pracownikami robiącymi po godzinach nie chcę cię martwić ale zarząd w tym nie widzi żadnego problemu i nawet był zdziwiony burzą wokół tego tematu. Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Temat:
11BIT
niedźwiedź napisał(a):
4. budżet industriala to 3 - 4 mln zł + koszty marketingu
uściślijmy, budżet Industriala to zaledwie 2-3 mln (podobnie jak TWoM) a dodatkowo na marketing planują przeznaczyć 1-1,5mln. odpowiadając: Asston napisał(a):gentleman@ to cofnijmy się kilka miesięcy wstecz i zobaczmy jak rynkowi udało się wycenić przyszłość, którą wtedy była gra This War of Mine. rynek nie potrafił wycenić z braku danych, dopiero dobre recenzje i dane o pierwszej sprzedaży dało "kopa" do nowej wyceny, wtedy też szybko rynek wycenił spółkę (choć moim zdaniem jednak trochę za nisko). Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
dr andrew napisał(a):
Gentleman
Twoim zdaniem co powinniśmy zrobić i jakie mamy szanse na odzyskanie zainwestowanych środków?
Pozew zbiorowy? Każdy indywidualnie? inne opcje?
Przede wszystkim każdy powinien donieść do prokuratury o wyprowadzenie majątku ze spółki i celowe doprowadzenie spółki do upadku. Im więcej zawiadomień, tym większy szum i nacisk na dokładne sprawdzenie tych transakcji. Ponadto każdy powinien zgłosić zawiadomienie do KNF na umówione transakcje, Przewodniczący ma uprawnienia prokuratorskie, i ponownie im więcej zawiadomień tym lepszy rozgłos i większy nacisk. 2ga sprawa to najlepszy pozew zbiorowy ale wiem, że w tego typu przypadkach liczy się szybkość działania, zatem im szybciej złożysz do sądu indywidualny pozew o zapłatę oraz zabezpieczenie majątku tym lepiej dla ciebie, bo szybciej otrzymasz prawomocny wyrok ale należy pamiętać, że spółka złożyła wniosek o upadłość układową, zatem należy dołączyć się do procesu jako wierzyciel i "cisnąć" sąd, że spółka ma przecież majątek, niech teraz wykażą że tego majątku już nie mają (pojawią się wtedy dowody na wyprowadzanie majątku) :/ Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
@Arqadius w idealnym świecie i idealnie uczciwej spółce, tak by to wyglądało ale ostatnie ruchy na majątku spółki wskazują na coś odwrotnego. Bardzo złą praktyką jest prowadzenie przedsiębiorstwa po zawartym układzie przez ludzi, którzy doprowadzili do upadku spółki, dlatego należy zrobić wszystko aby tych ludzi odsunąć od spółki i jej majątku. Postępowanie układowe jest szczegółowo uregulowane w art. 267 – 305 Ustawy. Przy upadłości układowej upadły powinien zgłosić propozycje układowe w terminie miesiąca od ogłoszenia upadłości wraz z rachunkiem przepływów pieniężnych za okres ostatnich dwunastu miesięcy. Inne podmioty także mogą złożyć takie propozycje (wierzyciele, zarządca, nadzorca sądowy). Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Temat:
11BIT
@Rekinek ty wciąż liczysz przeszłość. Zgadzam się z Tobą, że wyniki ze sprzedaży obecnej są bardzo dobre ale główne obawy dotyczą powtarzalności tych wyników. Na dziś sam zarząd zdaje sobie sprawę, że wynik za 4 kwartał 2014 jest nie do powtórzenia, nie wiem czy zdaje sobie sprawę, że wynik za 1 kwartał 2015 jest również zagrożony jeżeli Industrial wejdzie dopiero w 2 kwartale 2016. I teraz podaj dobry powód dla którego duzi powinni zwiększać swoje zaangażowanie w tą spółkę? odpowiadając: mrJackson napisał(a):... Industrialem i kolejnym projektem, który będzie miał premierę za ponad rok... zarząd nie potwierdził, że pracuje nad kolejnym projektem, raczej "myśli" a to jest znaczna różnica. Z tego co pamiętam to około połowy zespołu 11bit pracuje nadal nad TWoM a 2ga połowa nad Industrialem, więc brak mocy przerobowych do kolejnego projektu. Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Temat:
11BIT
@Rekinek nie malkontenci a gracze giełdowi. Spółka jak nie zaskoczy nadzwyczaj dobrymi wynikami sprzedaży to kurs nie ma pod co rosnąć. Gdyby jednak okazało się, że prace nad TWoM dotyczą konsol albo dużego płatnego dodatku albo sprzedaż mobilek będzie podobna do wersji na PC to będzie to powód do wzrostów ale pamiętaj, że rynek wycenia przyszłość a przyszłość 11bit to jedynie Industrial. Spora kasa na koncie (niewykorzystana/niepracująca) zatem ryzyko dość duże (1 gra duże ryzyko, 2 gry mniejsze ryzyko a 3 gry komfort że któraś okaże się hitem). Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Temat:
11BIT
no niestety zarząd niewiele powiedział na WZA a wręcz zwiększył nasze obawy o wyniki za 4kw 2015 i 1kw 2016. W kasie ponad 14 mln leży odłogiem i nie pracuje :/ Aż się prosi aby rozpocząć nowy projekt poza Industrialem a tu nic. Dopóki nie będzie niespodzianek w postaci zaskakująco dobrych wyników to wzrostów kursu raczej nie będzie, chyba, że po wejściu na główny parkiet. Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
dołączając się do postępowania o upadłość, wystarczy poinformować sąd o wyprowadzeniu majątku ze spółki a wniosek o możliwość zawarcia układu upadnie. W mojej ocenie należy prowadzić postępowanie jednocześnie przez prokuratora o działanie zarządów (obu) na szkodę spółki oraz wierzycieli. Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
no i stało się, teraz ratuj się kto może :( Dobrze, że nie kupiłem za 10% wartości nominału. Kto chce się pozbyć problemu to odkupię obligi za 1% nominału. Chętnych zapraszam na priv. Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
i to są właśnie pytania, na które powinna odpowiedzieć spółka.Pierwszy komunikat dotyczył postawienia w stan wymagalności kredytu co wiąże się z jednoczesnym wypowiedzeniem umowy kredytu. Prawdopodobnie spółka podniosła "alarm" i straszy olbrzymim odszkodowaniem bank. Bank widząc co się dzieje na rynku przyjmuje łagodniejszą linię (dla banku a nie spółki) w postaci: "ok, przyjrzymy się sprawie bliżej i poinformujemy o wynikach w terminie późniejszym" - takie podejście oznacza jakby zawieszenie sprawy do czasu aż bank poda dokładnie dlaczego wypowiada i ponownie wyznaczy konkretny termin wymagalności. W tym przypadku posiadacze obligacji serii 0615 są w dobrej sytuacji bo prawdopodobnie zostaną wykupieni w całości ale następne serie to wielka niewiadoma do czasu aż bank ponownie "uderzy" :/ Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
czosnek napisał(a):...nieczęsto się zdarza że bank wypowiada umowę kredytową a za parę dni ot tak sobie stwierdza że jednak nie wypowiada ... proszę trzymajmy się faktów. Fakty są takie: "...bank lakonicznie informuje, że kredyt nie stanie się wymagalny w dniu 29 czerwca 2015r." Nie można na tej podstawie twierdzić, że bank nie wypowiedział umowy bo nic na ten temat nie ma w komunikacie. Jasne jest, że umowa jest wypowiedziana ale kredyt nie jest wymagalny na dzień 29 czerwca, co nie znaczy, że linia kredytowa jest otwarta. Moim zdaniem bank widząc reakcję rynku nie chce pogrążać spółki bo i on będzie miał problem z dłużnikiem, dlatego daje jej czas trochę dłuższy, jak długi tego my nie wiemy. W mojej ocenie na dziś niestety umowa kredytowa została wypowiedziana :/ Niestety spółka, nie podaje pełnych informacji, co już mi się bardzo nie podoba. Ta sprawa mocno uderzyła w wiarygodność spółki więc komunikaty powinny być pełne, rzetelne i bez niedomówień. Tutaj ewidentnie tego brakuje :/ Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
czosnek napisał(a): a nie pisałem że jest dobre pokrycie długu w aktywach? bank tez to w końcu zauważył i wymiękł no nie wiem czy wymiękł czy to tylko taka zagrywka banku (w końcu dostrzegli, że "położyli" spółkę). Niestety mleko się rozlało a popytu jak nie było tak nie ma :/ Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
postanowiłem uśrednić ceny, wóz albo przewóz. Kto chce sprzedać obligacje z różnych serii z terminem wykupu do końca 2016 roku to ja chętnie odkupię na umowę cywilno-prawną, za cenę 10% wartości. Maksymalna kwota transakcji to 8 tysięcy, miejsce transakcji Warszawa lub okolice. Kto zainteresowany piszcie PW, oferta ważna do 30.06.15 Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
uchwała akcjonariuszy to jedno a odszkodowanie za poniesione straty to drugie, jednak warto pojawić się na WZA i zagłosować przeciw. Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
@Wtajemniczony TKO nie jest kursem szacunkowym a jedynie teoretycznym w przypadku gdyby doszło do transakcji. Mi chodzi o szacunkowy kurs w przypadku braku notowań a to by powodowało spadek po maksymalnych możliwych widełkach i utworzenie szacunkowego kursu bez transakcji a następnego dnia ponownie i tak aż do czasu spotkania popytu z podażą i zawarciem transakcji. Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
nie można ani sprzedać ani dokupić, zauważyliście że obligatariusze są traktowani gorzej od akcjonariuszy? Blokują nam obrót, nie wyznaczają kursów szacunkowych, nic :/ Kusi mnie aby dokupić za 10% wartości ale widzę że na rynku chcą kupić za 50%, więc chętnie bym oddał w tej cenie i dokupił taniej :/ Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
@witoldx masz rację mocno bym się zdziwił, tym bardziej że w kasie brak gotówki. W każdym bądź razie jak uda mi się zamknąć wszystko to więcej ich obligacji nie tykam. Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
BK napisał(a):Ciekawe co to jest za BANK - jakiś gall anonim (nie BZ WBK?). Przecież banków jest bez liku - można wystąpić do innych o "kredyt konsolidacyjny" Jak firma rzeczywiście je O.K. to nie powinna się trzymać "tego banku" jak rzep psiego ogona.
obawiam się że żaden bank nie udzieli już kredytu. Problemem jest spadek aktywów o ponad połowę a zadłużenie na chwilę obecną ponad 130mln. Stąd i problemy z bankiem, wskaźniki kredytobiorcy są za niskie. Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
mi się wydaje, że sama spółka jest zaskoczona obrotem sprawy i nie wie jak wyjść z tego impasu. Miała być mega emisja akcji, mega emisja obligacji, debiut na GPW a tu wszystko .... Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
@ProfesorXM jeżeli tak było jak piszesz, to jest to ewidentne działanie na szkodę spółki bo w wyniku tych operacji kredyt został wypowiedziany a szkoda spółki przełożyła się na stratę na obligacjach. Zatem jest podstawa do skarżenia z majątku prywatnego prezesunia, o ile działał na własny rachunek. Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
czosnek napisał(a): przecież obsługi długu nie pokrywa się z wyniku netto! ludzie co wy wypisujecie za farmazony?
Wynik na sprzedaży brutto korygowany jest o koszty, które nie są bezpośrednio związane z główną działalnością jednostki, ale są niezbędne do jej prowadzenia. Czyli: koszty ogólnego zarządu (administracyjne) – obejmują głównie wynagrodzenia pracowników administracji, materiałów biurowych, ale także np. koszty prenumeraty czasopism, reklamy itp. koszty sprzedaży – koszty związane ze sprzedażą wyrobów gotowych ponoszone przez jednostkę np. rozładunek, transport, ubezpieczenie transportu itp. Otrzymuje się w ten sposób wynik na sprzedaży netto, czyli faktyczny zysk/stratę z podstawowej działalności jednostki. Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Arqadius napisał(a): Owszem wypowiedział, ale to jeszcze nie jest koniec świata - myślę, że jest to do dogadania przy minimum dobrej woli z obu stron - nie znamy przecież konkretnego powodu wypowiedzenia.
Były prezes nadal ma prawie 100% akcji firmy, wiec to że nie jest prezesem nie zmienia jego stanu zaangażowania finansowego.
Nie wiadomo też od kogo i po ile skupił papiery - to co piszesz to przecież tylko domysły.
Skoro facet ma firmę wartą 200 mln (niech będzie nawet 100 mln, zakładając urealnienie wyceny w dół), która ma aktywów na ponad 300 mln i generuje stabilne przychody i zyski, to pytam ponownie, jaki sens miałoby wymuszanie bankructwa i to w dodatku w drodze oszustwa ? Przecież to co ew. mógłby ukraść jest mniej warte od tego co już ma i co mógłby w konsekwencji stracić.
Rozumiem, że po paru wpadkach jesteś skłonny widzieć szklankę aż w połowie pustą, ale wydaje mi się, że przy w miarę obiektywnym spojrzeniu sytuacja nie jest tragiczna, a skomplikowana - w szczególności kiedy bazujemy na domysłach co do motywacji niewyjaśnionych do końca posunięć.
W mojej ocenie bank wypowiedział umowę z 2ch poważnych względów (po zapoznaniu się z raportem rocznym opublikowanym w dniu 29 maja br): 1. raport roczny znacznie odbiega od sytuacji spółki przedstawionej we wniosku o kredyt. W każdej umowie kredytowej zawarty jest zapis, że w przypadku znacznego pogorszenia sytuacji finansowej kredytobiorcy bank ma prawo wypowiedzieć umowę w trybie natychmiastowym (w ciągu 7-14 dni od otrzymania wezwania). Tutaj mieliśmy 2 czynniki które wpływają na znaczne pogorszenie sytuacji: 1. aktywa holdingu zmniejszyły się z ponad 600 mln zł na 300 mln! a 2gi czynnik to zbyt niski roczny wynik netto, który nie jest w stanie pokryć obsługi długu w tym odsetek a co dopiero spłacić kredyt. 2. skup własnych obligacji z późniejszym terminem wykupu niż zapadalność linii kredytowej. Dla banku to jest jasne, że kredyt posłużył po to aby spłacić pewną grupę obligatariuszy, czyli w innym celu niż wskazany we wniosku. Jak już otrzymali oficjalne pismo z banku, tzn. że wcześniejsze rozmowy i negocjacje nie odniosły skutku, zatem bank nie widzi możliwości poprawy sytuacji finansowej, inaczej nie stawiałby spółki pod murem i "na ostrzu noża" Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Budrys napisał(a):
Poza tym wszystkie wyemitowane obligacje są niezabezpieczone. Czy PCZ nie ma żadnych nieruchomości, żeby wziąć kredyt zabezpieczony hipoteką?
strona 43 z raportu rocznego za 2014: "Ryzyko związane z obciążeniem majątku Emitenta w związku z zawartymi umowami kredytowymi W związku ze zobowiązaniami dotyczącymi umów kredytowych dotyczących Emitenta i Spółek jego Grupy Kapitałowej na majątku Emitenta, ustanowione zostały obciążenia w postaci hipotek w celu zabezpieczenia spłaty powyższych kredytów. Niewykonanie bądź nienależyte wykonanie przez Emitenta i spółki jego Grupy Kapitałowej zobowiązań wynikających z umów kredytu, będzie rodzić prawdopodobieństwo zaspokojenia się banku - kredytodawcy ze składników majątku Emitenta." - co ciekawa użyto tu sformułowania "banku - kredytodawcy" tzn. że hipoteki mogły być ustanowione na rzecz innych osób czy podmiotów niż banki. A odnośnie zysku całej grupy w 2014 to tylko 5mln zł, w kasie spółki na koniec roku było 2 951 325,71zł (według raportów jednostkowych podawali znacznie więcej a za sam 4kw 2014 było prawie 10mln według raportu spółki). Z tego wynika, iż są znaczne rozbieżności w księgach rachunkowych, co być może spowodowało wypowiedzenie umowy kredytowej. Teraz pytanie za ile skupili obligacje w 1 półroczu br.? Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
no to chyba teraz żałujesz tego kupna? Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
oby tylko te problemy finansowe nie odbiły się na działalności podstawowej z której mają zyski. Po układzie z wierzycielami i pewnie jakiejś redukcji długu bądź zamianie na akcie powinni wyjść na prostą o ile nie pójdą wnioski do sądu o upadłość. Czas pokaże, ten czerwiec będzie bardzo gorący. Trochę obligacji sprzedałem w piątek ale teraz żałuję, że nie sprzedałem wszystkich. P.S. tak kończą ci którzy przeinwestowali lub zadłużyli się ponad stan. Jak za finanse firmy bierze się lekarz to tak to się kończy :/ Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
zobaczcie kalendarz, kiedy prezes ustąpił i kiedy spółka powzięła informację o wypowiedzeniu umowy kredytu i co najważniejsze kiedy opublikowała tę informację. Po raz kolejny się przekonuję że jak obligacje lecą na "łeb" tzn. że jest ku temu poważny powód. Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
@budrys spółka w tej chwili traci płynność, musi szybko znaleźć inwestorów na obligacje. Czy znajdzie? W obecnej sytuacji wątpię, za duża emisja i za duże dyskonto na catalyst. Jak nie znajdzie chętnych na obligi do końca czerwca to lipa :/ będzie wyprzedaż majątku ale z majątkiem jest tak, że z dnia na dzień nie znajdziesz kupca :/ Rynek jednak nie mylił się wyceniając obligacje poniżej wartości. Żenujące jest to, że spółka skupiła obligacje z rynku za 10mln zapewne obligacje "zaprzyjaźnionych inwestorów" a tym powinien zainteresować się KNF. Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
prawdopodobnie obserwujemy początek końca. Brak płynności i mega emisja obligacji :/ Jedyny ratunek to znaleźć inwestora na skromną część emisji ale po dziwnych ruchach zarządu nikt raczej tej emisji nie tknie :/ Fatalny błąd zarządu :/ Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Temat:
11BIT
Czy tylko ja Scarry i anty_teresa widzimy problem? Zrozumcie że to jest tzw. "furtka", przez którą mogą powstawać kolejne produkcje mniej czy bardziej udane od praktycznie wszystkich pracowników firmy! Teraz to bagatelizujecie ale gdyby się okazało, że wyprodukowali grę na wzór civilization ale z silnikiem anomaly to byłoby ok? P.S. ja jednak pojawię się na walnym 11bit Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Temat:
11BIT
@faraquet - być może w tej branży jest trudno o dobrego fachowca i negocjuje się umowy dość długo ale mimo wszystko pracownik który ma dostęp do know-how firmy, nie może wykonywać działań konkurencyjnych wobec pracodawcy. Odpowiedzią może być prosta kwestia ustalenia w umowie co to są działania konkurencyjne albo zastrzeżenie, że tzw. "niezależne" projekty wydawane będą wyłącznie przez pracodawcę z uwzględnieniem proporcjonalnego podziału zysków wobec obu stron (w tym przypadku pracodawca odnosi korzyść z prywatnej inicjatywy). W moim odczuciu gdy grupa pracowników chce wydać grę to już nie grupa pracowników a właściwe określenie to producent lub wydawca. W takim przypadku są to działania konkurencyjne (takie mam odczucia). Brak reakcji zarządu spowoduje "rozluźnienie" nastrojów pracowników w kwestii prywatnych projektów a wtedy wszyscy pracownicy mogą produkować kilka produkcji rocznie (kilka grup niezależnie lub jedna duża grupa) i je samodzielnie wydawać ponieważ pracownikom bardziej opłacać się będzie produkować "niezależne" projekty niż pracować w 11bit za "marną" pensję. Pytania jakie się nasuwają: Ciekawe jak pracownicy będą mocno eksploatowani, to jak to się odbije na jakości gier 11bit? Czy grupa pracowników, która odniesie sukces komercyjny na "niezależnym" projekcie pozostanie pracownikami czy odejdzie z firmy i założy własną? Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Temat:
11BIT
@vladinho - po twojej wypowiedzi wnioskuję, że doświadczenia w biznesie to raczej nie posiadasz lub masz niewielkie. Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Temat:
11BIT
Asston napisał(a):Tak więc moim zdaniem  to nie jest brak lojalności i samowolka w firmie tylko firma przyjazna pracownikom. Możesz to tłumaczyć jak chcesz dla mnie to są ewidentne działania konkurencyjne wobec firmy. Firma produkuje gry aby na nich zarabiać a pracownicy tworzą te gry dla firmy w godzinach pracy. Gdyby pracownicy zrobili prywatnie grę tylko dla siebie rodziny i przyjaciół, to ok ale ci pasjonaci chcą wydać tą grę i to już są działania konkurencyjne wobec 11bit! Brak reakcji zarządu oznacza, że nie stosuje "lojalek" w umowach o pracę i za to minus dla zarządu. faraquet napisał(a):@chris - ale nigdzie nie jest napisane, jakoby mieli opuścić 11bit, tylko że napisali grę na boku, która wydana zostanie na systemie iOS Teraz możecie to bagatelizować ale to jest tzw. "furtka" i jeżeli dziś zarząd nie wyciągnie wniosków to jutro zamiast jakiejś drobnej produkcji przez 3ch pasjonatów, możemy mieć mega produkcję zrobioną przez połowę zespołu po tzw. "godzinach" a która może się lepiej sprzedawać jak sztandarowa produkcja 11bit. P.S. tą sprawę trzeba wyjaśnić na WZA Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Temat:
11BIT
mrJackson napisał(a):PixWing nowa gra do developerów This War of mine. Ciekawe czy będzie wydana przez 11Bit Launchpad? takie prywaty źle działają na inwestorów :/ W takich firmach powinny być stosowane tzw. "lojalki" czyli zakaz działań konkurencyjnych wobec firmy. W 11bit widać tego nie ma :/ Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Temat:
11BIT
baks napisał(a):...Jak wyobrażasz sobie aby spółka z miejsca 100 w kilka godzin (2-3) znalazła się w TOP 10 jeśli sprzedaż w okolicach pozycji 100 jest według wykresów na poziomie 1-3% tych z 1-ej 10-ki. Jaką sprzedaż musiała by mieć w ciągu tych 2 godzin aby dostać się na pozycję 10 gdzie sprzedaż jest ponad 10 razy wyższa niż na pozycji 100... to akurat mogę sobie wyobrazić i jest to teoretycznie możliwe. Baks czy jesteś pewien, że ranking bestselerów jest liczony tylko z kilku godzin, jak wyżej opisałeś? Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Temat:
GRJAGUAR
@Engineer możesz wyjaśnić jakie wysokie zyski widzisz? Jak na razie to widzę tylko straty na podstawowej działalności i na obsłudze długu. Jak nie zaczną szybko sprzedawać Kamiennej Góry to będzie problem z wykupem obligacji :/ Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Temat:
11BIT
aircanada15 napisał(a): gentleman: co masz na mysli pytając o 0.5 czy 1 mln sprzedanych gier, bo zupełnie nie rozumiem... sumę egzemplarzy od premiery ?
oczywiście mam na myśli okres promocyjny, w końcu skok na steam z pozycji daleko za 200 na pozycję 4, a że steam liczy według przychodów to jak ocenić przychody z TWoM w okresie promocyjnym? P.S. chodzi mi o to, że nie wiem jak steam liczy przychody, czy w okresie promocyjnym zeruje licznik czy też wciąż sumuje przychody niezależnie od promocji. W 2gim przypadku oznaczałoby, że skok z pozycji 200 na 4 oznacza dużą liczbę sprzedanej gry w okresie promocyjnym a w przypadku 1szym już niekoniecznie. Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Temat:
11BIT
jak dla mnie to za duża przecena. Gracze zakodują cenę 7,59 EUR i po promocji będzie drastyczny spadek sprzedaży na STEAM i GR, jedyna nadzieja to pudełka i mobilki. Jak teraz wycenić tą 4 pozycję? Ile to może być sprzedanych gier? 0,5mln czy 1mln? Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Temat:
11BIT
jak oceniacie rynek mobilek dla TWoM? Wydaje się, że rynek nie docenia lub wręcz nie wierzy w ten rynek dla TWoM. Jakie jest Wasze zdanie? Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
baks napisał(a): Jeśli dystrybutorzy będą rozliczać koszty reklamy od razu w całości to stawiam 50-80mln zysku. Jeśli rozlicznie kosztów proporcjonalne to może być 100-120mln. Raport pokaże prawdę. Nie gwarantuję tak dobrego wstrzelenia się w zyski jak na 11bit bo spółką znacznie mniej się interesuję - więc mogę się nieco mylić.
 to mnie zastrzeliłeś takimi szacunkami :/ Nawet gdyby sprzedali tylko 5mln jak szacujesz (moim zdaniem już tyle sprzedali a na koniec kwartału będzie ponad 6 mln) to niemożliwością jest uzyskać tak niski wynik netto. Nie wiem jak to wyliczyłeś ale grubo się pomyliłeś. Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
bazooka nie pomogła, nie przebiło oporu, źle to wróży kursowi. Ach a tak dobrze się zapowiadało :/ Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Conan napisał(a):... jestem z siebie dumny że wytrzymałem ciśnienie i akcji nie oddałem na dole. Jeszcze prośba jak ktoś by mi mógł na priv wyjaśnić jak to się stało że 11bit pomnożył się tyle razy a CDP ma raczej duże opory żeby rosnąć... Ojojoj nie wiem czy dobrze robisz, że grasz "żywą" gotówką. Za mała wiedza na takie doświadczenia :/ Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
"Przez pierwsze dwa tygodnie sprzedaży gracze kupili 4 min kopii „Wiedźmin 3: Dziki Gon”. To oznacza, że trzyletnie nakłady CD Projekt na produkcję gry zwróciły się już w dniu premiery. Adam Kiciński, prezes CD Projekt, nie ukrywa, że sprzedaż przekroczyła oczekiwania. Ale wiele wskazuje, że wyniki mogą być jeszcze lepsze. - Sprzedaż do użytkowników końcowych jest bardzo ważna, bo świadczy o popularności tytułu. Trzeba pamiętać, że nasz przychód jest jednak generowany przez sprzedaż do sklepów i sieci handlowych, która z założenia jest wyższa. Pełne dane sprzedażowe na koniec czerwca, sporządzone na podstawie raportów licencyjnych od naszych globalnych partnerów, przekażemy z wynikami za I półrocze pod koniec sierpnia - dodaje Kiciński. Wiedźmin 3 od momentu premiery utrzymuje się na najwyższych miejscach list sprzedaży, m.in. Steam, COC. com czy Amazon. Jak tłumaczy Tomasz Rodak, analityk DM BOŚ, o powodzeniu może świadczyć fakt, że w wielu miejscach na świecie po tygodniu od premiery zabrakło pudełek z grą. - W Japonii w ciągu kilku dni sprzedano ponad 90 proc. nakładu. Sukces zaskoczył dystrybutorów, którzy najwyraźniej nie doszacowali popytu. Można się spodziewać, że spółka rozpozna w wynikach za II kwartał przychody z nawet 6-7 min kopii. Na koniec II kwartału prognozowałem 4,7 min, ale teraz będę musiał skorygować szacunki - podkreśla i przekonuje, że jeśli w całym 2015 r. uda się sprzedać 10 min kopii, to zysk spółki może osiągnąć znacznie więcej niż prognozowane przez DM BOS 360 min zł. - Zysk może przekroczyć nawet 0,5 mld zł - uważa Tomasz Rodak. Od początku miesiąca akcje CD Projekt mocno traciły na wartości - przez pięć sesji potaniały o ponad 17 proc. W poniedziałek za akcję płacono po raz pierwszy od końca kwietnia nawet poniżej 20 zł. We wtorek kurs rósł o ponad 19 proc., do 24,2 zł." parkiet 10/06 Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
AnalizujWgrywaj napisał(a):kicński na napisał że 4 mln sztuk to goły wiedzmin - dodatków nie wliczali tak wiem, czytałem. Ja też mówiąc o 6mln w 2q mam na myśli samego W3. Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
@dolarman nie do końca tak jest. Szacując cokolwiek lepiej jest niedoszacować niż przeszacować. Ciekawe co by było gdyby CDR podało, że w 2 tygodnie sprzedali 2 mln sztuk? Obecnie wszystko wskazuje na to, że sprzedadzą ponad 6 mln w 2q a 10 mln raczej niezagrożone w br. Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
nie ukrywam, że wynik bardzo dobry. Moi znajomi są zachwyceni :) nikt się nie spodziewał takiej sprzedaży w 2 tygodnie. Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
no no wynik imponujący. CDPROJEKT teraz wraca do gry :) Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Temat:
11BIT
Jakub Kowalski napisał(a):
Zaręczam, że zabiegamy o hity BARDZO. Widzimy, czego nam potrzeba.
Jeszcze a propos W3 - nie ma konfliktu między 11bit a CDR. Zabiegamy o W3 i jeśli zabiegi się udadzą, gra pojawi się w ofercie Games Republic.
Panie Jakubie jak to jest, że na gog.com znajduje się TWoM a na GR nie ma W3? Nie wiem co mam o tym myśleć. Myślę, że w interesie obu zarządów jest współpraca i promocja dobrych polskich produkcji. Myślę, że warto wypracować wspólny model z korzyścią dla akcjonariuszy obu firm. Chyba, że CDR traktuje GR jako konkurenta dla GOG? Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
@chimpo nie o to mi chodziło. Po prostu Scarry ma mniejsze oczekiwania od Twoich ja natomiast mam zbliżone oczekiwania ale niestety bardziej rozłożone w czasie. Każdy z nas przedstawił swój pogląd i przedstawił argumenty a kto ma rację pokaże czas. Może się przecież okazać, że żaden z nas nie ma racji a wiesiek3 sprzeda się w 15mln lub więcej, czego życzę akcjonariuszom :) Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Temat:
11BIT
@jurror niestety mam inny pogląd na tą sprawę :/ Tak myślę, że może i przełknąłbym to, iż nie zamierzają produkować TWoM2 ale za to oczekiwałbym produkcji TWoM na konsole - koszt produkcji niewielki a wzrost fanów i rozpoznawanie marki znaczne w stosunku do kosztów. Boli mnie, że tak olbrzymi sukces nie jest wykorzystany nawet w połowie :/ Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
aircanada15 napisał(a):Scarry, nie masz racji. CD Projekt podjal sluszna decyzje skupiajac sie na PS4 i XONE. Juz pal licho, ze przygotowanie kolejnych wersji wymagaloby pewnie kolejnego roku pracy. Glowna kwestia jest tu nieoplacalnosc wydawania gier na stare konsole juz w tej chwili, w stosunku do kosztow produkcji. Sprzedaz tytulow na PS3 i Xbox360 spada cala czas dramatycznie. Myslisz, ze dlaczego np. nowy Batman rowniez wychodzi tylko na Next Gen ? A taki np. Far Cry 4 wyszedł na wszystkie konsole :/ Wiesz gdyby wiesiek3 był na wszystkie konsole to pewnie i sprzedaż 2ki na starszych konsolach również by podskoczyła. A tak sprzedaż na konsole nowej generacji będzie rosła wraz ze sprzedażą konsol, zatem dochód rozłożony w czasie. Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
chimpo czemu tak usilnie przekonujesz? Czy sentyment rynku się zmieni jak nas przekonasz do tych 10 mln w 2 lata? Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
aircanada15 napisał(a):gentleman: czy piszac ''rynek oczekuje wyzszej sprzedazy niz 3.5 mln w kwartal" nazywasz rynkiem forum bankiera ? Co do twoich 10 mln w 3-4 lata, to wziales je zdecydowanie z kapelusza, prosze o podanie podstaw takiej teorii.
oczekiwania znajomych z pewnych instytucji finansowych. Odnośnie zdania 2go to porównanie moje jest na podstawie serii wieśka: 6mln sztuk w 6 lat: www.cdprojekt.com/Press_Room/I...a także gry Skirym z serii TES. Skyrim sprzedało się po 26 miesiącach w 20 mln egzemplarzy ale należy pamiętać, że zadebiutowało w listopadzie 2011 a więc w okresie przedświątecznym (idealny moment). Przypominam, iż Skyrim ukazał się na PC, X360 i PlayStation 3 a wiesiek3 na PS4 i Xbox One. Niestety rynek PS4 i Xbox One jest obecnie znacznie mniejszy od PS3 i X360 co musi przełożyć się na wyniki sprzedaży a rynek PC ograniczony jest obecnie zbyt wyśrubowanymi wymaganiami sprzętowymi. Ponadto seria TES ma zagorzałych fanów od 5ciu serii a wiesiek takiego dorobku nie posiada. Reasumując: aircanada15 możesz mieć rację w zakresie krótszego okresu ale lepiej jest aby rynek oczekiwał sprzedaży 10mln w dłuższym okresie. Obecnie rynek jest tak nakręcony sukcesem wieśka, że sam sobie szkodzi coraz to wyższymi oczekiwaniami. Niestety z moich obserwacji wynika, że te oczekiwania rosną również wśród zarządzających a to mnie zaczyna niepokoić. Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Temat:
11BIT
@Frey ja rozumiem zasadę działania GR ale nie podoba mi się dostępny asortyment. Tu nie chodzi o kwestię negocjacji ceny. GR jest nieznaczącym sklepem w związku z tym powinien przyjąć warunki producenta. Nawet gdyby producent zaproponował tylko 10% prowizji dla GR i jej "sieci" to przecież te procenty spokojnie można podzielić w sieci GR, mniejsze ale jednak będą. Lepiej mieć mały procent od milionów sprzedanych tytułów niż duży procent od tysięcy sprzedanych tytułów. Nie wyobrażam sobie sytuacji kiedy GR nie wprowadza hitów ponieważ producent nie jest skłonny do negocjacji i to akurat uważam za porażkę zarządu 11bit. Tutaj liczy się fakt, że GR w ogóle nie zabiega o hity, co mi osobiście nie odpowiada. @anty_teresa ja nie porównuję gier wieśka kontra TWoM ale sam model biznesowy. Dlaczego inni tworzą następne części gier a 11bit nie? Ja osobiście chciałbym zobaczyć TWoM z perspektywy 1szej osoby w trójwymiarowej grafice oraz odczuć strzały, granaty, walące się dachy i ściany, ginących cywilów na moich oczach, itd. Uważam że jest potencjał dla TWoM2 i dlatego nie podoba mi się odcinanie zarządu od pomysłu TWoM2. To moje prywatne zdanie i odczucia. Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Temat:
11BIT
aircanada15 a skąd takie dane? Nie znamy jeszcze wyników sprzedaży wieśka3. Poza tym, gdyby było tak, że GR nie sprzedaje hitów takich jak wiesiek3 to co mają niby sprzedawać? Markę mają budować na niewiele znaczących tytułach? Sprawdziłem inne tytuły/hity sprzedaży na GR: GTA V - brak, ARK: Survival Evolved - brak faktycznie wygląda że 11bit omija hity sprzedaży i skupia się na niewiele znaczących albo "starych" tytułach :/ aircanada15 zastanów się jeszcze raz nad swoją wypowiedzią. Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Scarry chyba zrozumiał, że nawet gdyby sprzedaż była zbliżona do 10 mln w 2 lata (choć ja zakładam 3-4) to i tak wycena tej spółki jest za wysoka w chwili obecnej. Nawet gdyby udało się osiągnąć wynik sprzedaży wieśka3 3,5mln szt w obecnym kwartale to i tak obecna wycena jest za wysoka. Rynek oczekuje znacznie wyższej sprzedaży. Gdyby sprzedano 5 mln sztuk, to kurs wtedy może skoczy na te 30zł czy ciut wyżej ale takiej pewności ja nie mam. Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Temat:
11BIT
zgadzam się całkowicie z daro_1975 i nie rozumiem dlaczego nie miałoby być TWoM 2? To tak jakby CDP poprzestałby tylko na wiedźminie 1, kiedy następna wersja powtórzyła sukces 1ki a 3ka to osiągnie prawdopodobnie wyżyny sprzedaży. Osobiście sam chciałem pojawić się na WZA i zapytać zarząd dlaczego pozbawia nas dochodów z następnej części TWoM? Niestety z uwagi na wysyp WZA na koniec czerwca będę obecny w innej spółce i innym mieście :/ Ja osobiście jako akcjonariusz 11bit nie akceptuję takiej decyzji zarządu :/ Proszę Was zadajcie to pytanie na WZA z prośbą o wyczerpującą odpowiedź. Niepokoi mnie również inna kwestia, chodzi o to że GR w ogóle nie sprzedaje wieśka 3, który sprzedaje się jak świeże bułeczki. Skoro nie sprzedają tzn. że istnieje dość poważny konflikt pomiędzy zarządem CDP a 11bit, jak myślicie? Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|
Temat:
Bitcoin
Interesują mnie wszelkie inwestycje, nawet najbardziej szalone, na których można coś zarobić. Jeszcze kilka dni temu nic nie wiedziałem o BTC a dziś już wiem dosyć sporo. Mogę podzielić się moimi przemyśleniami: 1. wirtualna waluta o ograniczonej emisji 21 mln BTC2. nikt za tym nie "stoi" i nikt tego nie kontroluje3. ograniczone możliwości płatnicze, tzn. nie kupimy wszystkiego tak jak za tradycyjną walutę A teraz czysty rachunek za i przeciw. Argumenty za:1. pełna swoboda i anonimowość transakcji. Chcesz zapłacić za narkotyki, czy inną nielegalną transakcję, to ta waluta jest idealna (nikt ci nic nie udowodni) 2. ograniczona emisja bitcoinów - 21mln sztuk BTC 3. poszerzająca się z dnia na dzień sieć dystrybucyjna 4. im większe zainteresowanie BTC tym wyższy wzrost wartości waluty 5. rozbudowana infrastruktura okołowalutowa (warta miliony dolarów): "górnicy", kantory, giełdy, itp. 6. silny popyt na tą walutę o czym świadczy ostatni krach z 20.06.2011 gdzie w ciągu kilkunastu minut kurs BTC spadł z 17$ do 0,01$ (w wyniku ataku hackera) a po kilkudziesięciu dniach wrócił do swojej poprzedniej wyceny. Argumenty przeciw:1. brak kontroli nad systemem, w razie problemów nie ma jednostki centralnej rozpatrującej reklamacje, 2. możliwość hackowania kantorów, giełd, itd. 3. łatwo okraść właściciela waluty: www.money.pl/pieniadze/wiadomo...magazynt3.pl/dwa-banki-bitcoin...magazynt3.pl/bitcoin-licencja-...zatem do kogo się udasz gdy zostaniesz okradziony? 4. ograniczone możliwości zakupu produktów i towarów, tzn. nie kupisz bezpośrednio za BTC np. nieruchomości, żywności, itp. Zakup taki jest możliwy pośrednio, poprzez wymianę BTC na realną walutę w kantorze. 5. waluta na "świeczniku" przez agendy rządowe USA 6. rozwój rynku wirtualnej waluty, tzn. pojawiają się coraz to nowsze wirtualne waluty, np: Litecoin, Namecoin, Blackcoin, Dogecoin, itd. (ostatnio nawet czytałem o powstaniu polskiej wirtualnej waluty :)) 7. wcześniejsze wirtualne waluty takie jak Beenz i Flooz (popularyzowane nawet przez Woopi Goldberg) odeszły w wieczne zapomnienie Podsumowując: jak zawsze mamy argumenty za i przeciw i jak zawsze decyzja jest naszą indywidualną, którą się kierujemy. Dla mnie najważniejsze jest bezpieczeństwo waluty i jak czytam, że tu czy tam skradziono jakieś mln dolarów w postaci bitcoinów to dla mnie jest koronny argument aby omijać tę walutę jak ognia. Choć jak patrzę na spektakularne wzrosty tej waluty to nieraz mam ochotę odstąpić od moich zasad i zaryzykować :/ Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem. Warren Buffett
|
|