Dzięki za pomoc ale to wszystko na co było mnie stać. Sorry :) Ale jak już dodałem zdjęcie do postu to mam takie pytanie: Jak oceniacie strategie, której krzywą dochodu grając jednym kontraktem widzicie?
|
|
|
|
Proszę usunąć ten wątek próbowałem dodać wykres ale mi nie wyszło. Jakby ktoś mi wyjaśnił jak dodać wykres z excela do postu byłbym wdzięczny.
|
|
|
|
007 Po pierwsze primo luka watowska zmniejszyła się za czasów rządu PIS o ok 20 mld to jest koszt pierwszego 500 z kryterium dochodowym na drugie dziecko. Po drugie primo po pierwszym spadku luki watowskiej w ostatnich latach z powrotem zaczęła rosnąć. (przed zmianą władzy)
|
|
Uszczelnienie systemu podatkowego w Polsce przez PIS to mit. PIS wprowadził mnóstwo nowych opłat danin i podatków typu: podatek bankowy, od sklepów wielkopowierzchniowych, cukrowy, opłata mocowa etc.. W niskiej relacji długu do PKB pomogła PISowi wysoka inflacja i niskie stopy procentowe utrzymywane przez glapę przez większość okresu rządów PISu.
|
|
Z tego co wiem emisje organizuje DM Copernicus. O emisjach prywatnych chyba nie specjalnie można pisać na forach publicznych więc najlepiej do nich zadzwoń. Nie radzę korzystać z formularza kontaktowego, gdyż często te wiadomości ignorują to piszę na podstawie własnych doświadczeń :). kontakt do Copernicus
|
|
1 Adam Słodowy powiedziałby tak do sporządzenia symulacji wysokości podatku jaki będziesz płacił potrzebne będzie Ci: - znajomość sytuacji rodzinnej i dochodowej - rozkład wynagrodzeń w Polsce (raczej niedostępny, proponuję wykorzystać dane zawarte w raporcie „Struktura wynagrodzeń według zawodów w październiku 2012 roku”) - obecne dochody budżetu z tytułu pobierania składek NFZ, ZUS, i podatku CIT – które również można wyliczyć na podstawie w/w raportu - wysokość oszczędności w poborze dla ostrożności proponuję przyjąć 0. - ogólne informacje na temat propozycji PO dostępne w mediach. A więc można z dużym marginesem błędu to oszacować a i tak piszę to proforma gdyż szybko doszedłem do wniosku, że przy przyjętych przez ze mnie założeniach będę w stanie tak zoptymalizować płacone daniny na rzecz Państwa, że uzyskam ubezpieczenie społeczne i zdrowotne bez ponoszenia żadnych kosztów. Reasumując rozpocząłem wątek bo miałem nadzieję że skorzystam a że akurat na propozycji PO, no cóż inne partie nie dały mi nawet cienia nadziei. 2 Jeżeli sądzisz, że moja prośba o wszelkie informacje na powyższy temat obejmowała także stwierdzenie: nie interesuj się bo to propozycja PO, do której w dużej mierze ograniczyły się dwie udzielone mi tu odpowiedzi to się mylisz. 3 Kolejny raz przeanalizowałem Twoją propozycję i jedyne co wymyśliłem to zakładam spółkę z o.o. zostaję jej prezesem i ustalam sobie pensję na poziomie minimalnej krajowej i rzeczywiście przy pewnych mocnych założeniach mógłbym wówczas zaoszczędzić ok 3000 PLN rocznie w stosunku do pomysłu z własną działalnością prowadzonej jako osoba fizyczna ale sorry to nie jest dla mnie dobre rozwiązanie z racji dodatkowych obowiązków o których sam wspominasz i założeń jakie trzeba przyjąć abym rzeczywiście osiągnę korzyść podatkowo-składkową w wysokości 3000 PLN. Jeżeli rzeczywiście posiadasz wiedzę jak mógłbym uzyskać ubezpieczenie społeczne i zdrowotne nie ponosząc przy tym istotnych kosztów(wiem KRUS ale tu czekam na spadek ceny ha) to napisz bo mi na tym zależy a nie na promowaniu reformy PO. Ty natomiast zakończyłeś w stylu „wiem ale nie powiem” co też o czymś świadczy.
|
|
Powtórzę jeszcze raz, „zakładając wątek nie chciałem wdawać się w spory o charakterze politycznym” i miałem nadzieje, że właśnie na tym forum mi się to uda, gdyż nie było to pierwsze zadane przez ze mnie tu pytanie i parę razy udało mi się uzyskać rzeczową odpowiedź np. w sprawach podatkowych pomagał mi tu Pan Marcin Osiecki. Niestety moje pytanie drugi raz w sposób przewrotny zostało wykorzystane do agitacji politycznej, więc tym razem postanowiłem jednak delikatnie zareagować. Drogi „Gentleman” chyba zapalczywość nie pozwoliła Ci przeczytać ze zrozumieniem mojego wpisu ja chciałbym płacić składki do ZUS i NFZ ale na zasadach zaproponowanych przez PO, gdyż nie wiązałoby się to dla mnie z żadnym kosztem. Twoja propozycja odnośnie spółki prawa handlowego ma się nijak do mojego pytania. Chyba także zapalczywość uniemożliwiła Ci przeczytanie mojego wpisu z dnia 15 września 2015 21:59:38 w którym informuję, że już wiem, że reforma PO nie obejmie ludzi prowadzących działalność gospodarczą więc raczej nie mam na co liczyć. Nie odniosę się do sprawy spełniania obietnic wyborczych gdyż nie jestem naiwniakiem z nadmiarem wolnego czasu. Natomiast ostatnio w sieci znalazłem ciekawą analizę zgodną z moją oceną działalności polityczne poszczególnych rządów. O dziwo pracę nad tą analizą koordynował Krzysztof Rybiński chyba członek rady programowej PIS - nie mogę tego sprawdzić gdyż PIS blokuje swoje strony, może na tym zakończę żeby nie zostać posądzony o agitację. Krzysztof Rybiński
|
|
I właśnie przed chwilą się dowiedziałem, że propozycja PO nie dotyczy działalności gospodarczej a już miałem zamiar na nich zagłosować zresztą nie sam. Jakby ktoś słyszał jak to będzie miało się do podatku belki to proszę się podzielić wiedzą ale nie wierzę żeby ta propozycja mogła objąć ten podatek.
|
|
Zakładając wątek nie chciałem wdawać się w spory o charakterze politycznym więc jakby ktoś jednak miał wiedzę odnośne tego na ile to co napisałem jest realne abstrahując od tego czy PO będzie przy władzy po wyborach czy nie. To czekam na informacje.
A wracając do wpisu UkrainianAntonova to spytam, która partia dotrzymuje obietnic?
|
|
Do wczoraj w nocy myślałem, że propozycje wyborcze mają się do nas inwestujących w obligacje korporacyjne a także tych inwestujących w inne instrumenty finansowe nijak. Aż wczoraj w nocy doznałem olśnienia. Propozycje PO mogą pominąć podatek belki czyli teoretycznie nic nam nie dadzą. Ale już jakiś czas temu dowiadywałem się czy mógłbym inwestować w obligacje w ramach działalności gospodarczej i uzyskałem twierdzącą odpowiedź. Oczywiście obecnie wiązałoby się to z prawie takim samym podatkiem a do tego ponoszeniem kosztów składek na ZUS ok 1000 PLN miesięcznie – oczywiście darowałem sobie to rozwiązanie. Ale gdyby PO dotrzymało słowa i zmieniła system to w moim odczuciu obejmie on także drobnych przedsiębiorców odprowadzających podatek PIT gdyż wiadomo ich jest sporo a nas inwestorów garstka. Dla mnie korzyść byłaby duża gdyż z tego co słyszę przy moich dochodach stawka nowego podatku raczej nie przekroczyłaby 19% a teraz efektywnie płacę trochę więcej i nie mam opłacanego ani ZUSu ani składek na NFZ. Proszę o wszelkie opinie na powyższy temat.
|
|
Jedna z firm oferujących obligacje dzwoniła dzisiaj do mnie z propozycją sprzedaży akcji z umową odkupu na czym miałbym zarobić 15% w skali roku, czy ktoś z uczestników forum dostaje też takie propozycje? A może ktoś wie, która to firma takie cuda proponuje, gdyż mimo iż poprosiłem o przedstawienie się osoba ze mną rozmawiająca dwukrotnie przedstawiła się w taki sposób iż nic z tego nie zrozumiałem. Pytam z ciekawości, gdyż ofertę odrzuciłem już w trakcie jej przedstawiania.
|
|
Przejrzałem jednak wywiad z S. Kluzą, gdyż miałem nadzieję, że znajdę w nim uściślenie jego propozycja w mojej ocenie nie są najlepsze ale dokładnego objaśnienia nie znalazłem dlatego powstrzymam się od przedstawiania tu swoich wątpliwości. Znalazłem jednak informację o tym jak Kluza walczył ze zjawiskiem kredytów walutowych powiem tylko tyle pierwsza rekomendacja dotycząca między innymi kredytów walutowych wydana przez KNF pod światłym przewodnictwem Kluzy została wydana w grudniu 2008 a druga w styczniu 2011 czyli w obu przypadkach mleko wylało się wcześniej. W mojej ocenie niezwykle bezczelny typ.
|
|
Miałem okazję trochę oglądać obrady senatu w powyższej sprawie i potwierdziły one poniekąd mój pogląd, iż w Polsce mamy do czynienia z bardzo niski poziomem kadr w firmach a tu akurat niskim poziomem kompetencji popisywali się polscy senatorowie. Wielu ich pytań nie zadawało ale Ci którzy się już zdecydowali mogli się bardziej zapoznać z tematem. Ja oczywiście wiąże niski poziom kadr z problemami polskich spółek za które płacą często wierzyciele w tym i obligatariusze – wspominałem o tym na innym wątku.
Odnośnie wypowiedzi Kluzy to artykułu w zamieszczonym przez joserodriguez linku nie przeczytałem. W prawdzie link otworzyłem ale po przeczytaniu tytułu a dokładnie sformułowania „banki sobie igrały” dałem sobie spokój. Wiele osób posiadających kredyty frankowe twierdzi, że miło zdolność kredytową tylko w CHF. Ja już tu zamieszczałem link do opinii PIS w sprawie Rekomendacji S nie będę tego powtarzał ale każdy kto zna tą rekomendację wie, że po wprowadzeniu tej rekomendacji sytuacja o której mówią frankowcy była niemożliwa. I posiadam dane z których wynika jasno, że dwa banki przez długi okres nie podporządkowały się tej rekomendacji. Wiadomo, że w tym czasie przewodniczącym KNF był właśnie S. Kluza. O ile Kluza twierdzi banki sobie bimbały. To ja pytam, co w związku z tym robił S. Kluza? A że rząd do spółki z NBP i KNF, bez względu na to jak potoczą się losy kredytów walutowych w Polsce, nie dopuszczą aby polska gospodarka ucierpiała przynajmniej w ten prosty sposób polegający na odcięciu jej od kredytu jest rzeczą dla mnie od początku oczywistą. Ludzie którzy twierdzą, że może ucierpieć zdają sobie sprawę, że większość społeczeństwa interesuje ich własny interes i tak najłatwiej ich przekonać do swoich racji skądinąd kierunkowo słusznych.
|
|
Wielkie dzięki kajet. Jednak jak szukać jakieś merytorycznej pomocy z dziedziny inwestycji w necie to tylko forum Stockwatcha żadne blogi o alternatywnym podejściu do inwestycji i inne tego typu wynalazki. Wprawdzie mój angielski jest jak nasze państwo teoretyczny ;), ale są translatory zaraz będę się wgryzał. Jeszcze raz dzięki kajet. Pozdrawiam plota
|
|
Orientuje się ktoś czy USA emituje obligacje skarbowe o zmiennym oprocentowaniu? A jeżeli tokowe emitują wdzięczny będę za wszelkie informacje o nich a najlepiej prosiłbym o jakiegoś linka gdzie mógłbym sobie o tym poczytać. Z góry dziękuję za odpowiedź plota
|
|
Od pewnego czasu zastanawiam się co jest główna przyczyną tego, że pożyczanie pieniędzy polskim firmom często kończy się ich utratą. Wydaje mi się, że to niska jakość kadry zarządzającej firmami ale nie mam pewności czy PCZ to ten przypadek? Nie miałem nigdy obligacji PCZ więc sytuacji dobrze nie znam ale po przeczytaniu artykułu Emila Szweda można domniemywać, że już w 2009 roku właściciele „dokapitalizowując” spółkę brali dzisiejszy scenariusz pod uwagę. Oczywiście to luźny domysł bo „kreatywne poprawianie” kondycji finansowej spółki może przynosić korzyści spółce i nie mieć na celu wyłudzenia pieniędzy. Jeżeli mój domysł okazałby się prawdą to warto zwrócić uwagę, ze przekręt trwałby dłużej i byłby bardziej wyrafinowany niż znana powszechnie w naszym kraju afera Amber Gold. Należałyby się chyba słowa uznania dla Pana Ściborskiego. Artykuł o którym wspominam
|
|
Dziwi mnie, że niektórzy jak domniemam inwestorzy giełdowi mają taki frywolny stosunek do tematu. Wyobraźmy sobie, że obecna ustawa wchodzi w życie. Następnie realizuje się scenariusz podobny do tego, który nakreślił Anty z tym, że ja w żadną stabilizację nie wierzę szybciej obecna radosna polityka monetarna prowadzona przez prawie cały świat doprowadzi do skokowego wzrostu inflacji. Następnie spóźnione i przerażone świadomością ilości pustego pieniądza jakie przez lata wpompowały w gospodarkę banki centralne zaczną w popłochu podnosić stopy procentowe. Powiedzmy, że oprocentowanie kredytów hipotecznych rośnie z obecnych 3% z małym haczykiem do 10%. Kredytobiorcy nauczeni doświadczeniem z frankami jak w dym uderzają do polityków aby banki obniżyły im oprocentowania. Jak usłyszą odpowiedź odmowną, prognozuję demonstracje, palenie opon, rozbijanie witryn sklepowych ale jeżeli wam to nie przeszkadza… No i kto w takiej sytuacji będzie miał czas na ściganie małych przekręciarzy, którzy wydymali kogoś na obligacjach. No i Marc0101 Tusk wbrew pozorom jest tu najmniej winny. PO wygrało wyroby w październiku 2007. Liczba udzielanych kredytów frankowych spadła po upadku LB więc niespełna rok później a jakoś na przełomie 2008 i 2009 kurs franka wrócił w okolicę 3 i ludzie zaczęli rozumieć pojęcie ryzyka walutowego. Ale niektórzy widzieli zagrożenie i próbowali coś robić w 2006 roku Komisja Nadzoru Bankowego wydała Rekomendację S, która weszła w życie bodajże 01.07.2006 roku. Można się tylko domyślać jaka byłaby skala problemu gdyby tej rekomendacji nie było. A swoich podejrzeń odnośnie tego dlaczego nie do końca skutecznie powstrzymała ekspansję kredytów walutowych nie będę tu przedstawiał. A jeżeli już szukamy winnych to: Stanowisko jednej partii odnośnie powyższej rekomendacji
|
|
@beavis @joserodriguez Mówienie o sprawiedliwości czy niesprawiedliwości odnośnie działań polityków zmierzających do ulżenia posiadaczom kredytów we frankach czy programów wspomagających budownictwo to jakieś totalne nieporozumienie. Wielu ludzi piszących na tym forum zostało rzeczywiście oszukanych przez zarządy lub/i właścicieli spółek, którym pożyczyli pieniądze. I żadnej z tych osób nie przyszło do głowy aby np. sejm przyjął ustawę żeby 50% ich strat zwróciły im domy maklerskie oferujące trefne obligację. Domagają się zmian w prawie ale wiedzą, że one mogą tylko poprawić jakość działania rynku w przyszłości. Odnoszę wrażenia, że w Polsce żyłoby się lepiej gdyby wszyscy zachowywali taki umiar.
|
|
@beavis O przepraszam to jest forum dla inwestorów ten dział akurat dla obligatariuszy i chyba można wyrażać tu swoją dezaprobatę dla działań polityków polegających de facto na zmianie reguł gry w trakcie jej trwania. Zmiana ta jest niekorzystna dla obligatariuszy i akcjonariuszy banków a korzystają na niej zadłużeni we franku. Nie chcę się odnosić do Twojej sytuacji bo jej nie znam. Przykład joserodriguez jest trochę tendencyjny ale w gruncie rzeczy oddaje sedno sprawy. A drwiący ton wśród posiadaczy kredytów frankowych odnośnie tych co brali w złotówkach słyszało przez lata wielu.
|
|
@zi
To chyba jednak przełoży się na straty ze sprawozdania finansowego GNB wynika wyraźnie że mają CIRSy.
Joker
Rzeczywiście sami sobie robimy krzywdę ale mechanizm krzywdy może być trochę inny.
|
|
Ja tu widzę głębszy problem. Widać wyraźnie, że Pan Łukasz jest stałym współpracownikiem Forbesa i pewnie za swoje wypociny dostaje jeszcze jakąś wierszówkę. A załatwienie sobie takiego dodatkowego źródła dochodu nie jest pewnie proste. Moim zdaniem sedno problemu na rynku Catalyst jest takie samo. Firmy zatrudniają znajomych królika czyli jakieś miernoty. Słaba jakoś kadr przekłada się w końcu na problemy finansowe a gdy problemy stają się poważne właściciele próbują ratować swoje pieniądze kosztem wierzycieli – obligatariuszy. Ja np. od pewnego czasu szukam na necie listy spółek które umoczyły na aferze z opcjami walutowymi najlepiej z nazwiskami osób odpowiadającymi za finanse w tych spółkach. Taka lista pomogłaby mi w podejmowaniu decyzji inwestycyjnych.
|
|
Ja się tylko zastanawiam, czy Pan Łukasz rzeczywiście ma takie marna pojęcie o sytuacji na rynku, czy wydaje mu się że publikowanie pod swoim nazwiskiem takich rzeczy pomoże mu w prowadzonym biznesie?
|
|
@Flyer
Flyer czy ty pracujesz na rzecz jakieś Agencji Ratingowej? Przecież z góry wiadomo, że żadne agencje tu nie pomogą. A już przezabawny jest ten fragment Twojej wypowiedzi „jeśli analitycy agencji ratingowej zobaczą jakichś szemranych leśnych dziadków w zarządzie firmy” – wyobraź sobie, że oszuści zwykle dobrze wyglądają, sprawiają wrażenie profesjonalistów i mają nie złą gadane. To kryterium szybciej wyeliminowałoby uczciwych przedsiębiorców niż oszustów. Ja nie mam tu co narzekać jak widać chociażby z daty mojej rejestracji na forum w obligacje inwestuję od wielu lat i wielkiej wpadki nigdy nie zaliczyłem. Radzę ograniczać apetyt na zysk czyli ryzyko. Nawet funduszom inwestycyjnym zdarzają się wpadki a wątpię żeby jakaś firma była skłonna bardziej się otworzyć dla analityków jakieś agencji niż na analityków funduszu, który jest skłonny zainwestować w nią większy kapitał. Tak a propos parę miesięcy temu przyjrzałem się portfelowi funduszu inwestującemu w obligacje korporacyjne będącego liderem wszystkich rankingów i stwierdziłem, że to jakiś przekręt. Pozdrawiam plota
|
|
Dzięki AntyTeresa.
|
|
Głupia sprawa, potrzebny mi aktualny skład zarządu spółki bankier.pl, a nie potrafię tego z netu wyciągnąć. Pomoże ktoś?
|
|
Gwarancje są jak ma się papiery wartościowe na rachunku maklerskim w domu maklerskim ale jak jest gdy są one przechowywane w depozycie w DM to już nie wiem. Na razie, jak można przeczytać w przytoczonym artykule, komornik przejął kupon odsetkowy w wypłacie którego miał pośredniczyć IDM.
|
|
Witam. Jednak miałem słuszne obawy co do kupna obligacji zdeponowanych w IDMie. Oto co przytrafiło się ludziom którzy nabyli takie papiery. Obligacje w IDMPozdrawiam plota
|
|
Witam, muszę przyznać że też posiadam te obligacje i jestem nieźle wydygany. To byłaby pierwsza moja wtopa choć posiadałem i obligacje Ganta i Minoxa i jeszcze paru innych spółek które miały kłopoty. Nie podzielam też optymizmu Amigo. Mokrzytcy nie sprzedają gdyż wiedzą że gdyby zaczęli spółka szybko stałaby się groszowa i niewiele odzyskaliby. Kredyt miał być załatwiony w pierwszym kwartale teraz mowa o drugim kwartale. A przebąkiwanie że tym razem pozyskają tańszy kapitał to zwykła mrzonka. Na koniec chciałbym napisać że powoli kończę swoją przygodę z rynkiem obligacji. Ilość nie wykupionych serii, zszarpane nerwy oraz coraz niższe marże skłoniły mnie do tego kroku. Pozdrawiam Wszystkich Uczestników Forum plota
|
|
Zgred, prosiłbym o jakieś info jeśli wśród tych prywatnych ofert jest coś ciekawego.
|
|
Witam. Mógłby ktoś napisać gdzie pytać o szczegóły emisji Zastal SA? Pozdrawiam plota
|
|
Witam, czy ktoś zna DM, który oferuje podobne zasady działania odroczonej płatności co zwijający interes KBC? Chodzi mi oczywiście o zakup obligacji. Pozdrawiam plota
|
|
Amigo, załóżmy nawet że te nowe miejsca pracy powstaną. To są to tylko tymczasowe miejsca pracy. Skończą się dopłaty, skończy się sztuczny popyt na mieszkania, skończą się miejsca pracy. A przeciąganie w nieskończoność programu dopłat też źle się skończy przykład wspomniane USA i Hiszpania. Nie lepiej byłoby żeby te pieniądze zostały w kieszeniach ludzi, którzy mogliby je zainwestować w innowacje, nowe technologie itp. rzeczy, które w przyszłości mogłyby zaowocować powstaniem tysięcy nowych „trwałych” miejsc pracy. A nawet powstanie nowej Biedronki, o ile tylko Jeronimo Martins dobrze zbadało rynek, to powstanie nowych „trwałych” miejsc pracy i to bez żadnych dopłat. PS Sorry yodyod nie mogłem się postrzymać
|
|
… tak wiem jedno miejsce pracy w budowlance tworzy dziesięć miejsc pracy w gospodarce i tak dalej – w takie bzdury przez lata wierzyli w USA, Hiszpanii itp. W USA rynek nieruchomości się podnosi tylko dlatego że drukują USD. Jak kurek zakręcą rynek znowu się załamie a jak nie zakręcą dolarami będzie można sobie ściany tapetować. Uwierz Amigo to nie jest dobry pomysł. Pozdrawiam plota
PS A odnośnie naszego rządu i podatków to właśnie słyszałem że VAT ma wrócić do 22% a więc można… ;)
|
|
Nie wiem czy dopłacanie komuś do zakupu mieszkania to takie dobre rozwiązanie ekonomiczne i piszę to mimo iż posiadam nie kilka obligacji Ganta. Znacznie lepiej byłoby gdyby te pieniądze poszły na obniżki podatków lub na szeroko rozumianą infrastrukturę ułatwiającą prowadzenie biznesu. A tak apropo US dolarów to ważne jest co będzie za kilka lat, kto wie czy przy takiej polityce monetarnej USA nie będzie można sobie nimi domu wytapetować. Pozdrawiam plota
|
|
Rozmawiałem z ludźmi z IDMu i oni też tak twierdzą ale czy im można wierzyć. To jest tylko Twoje przypuszczenie nie wiesz napewno? Jakby ktoś coś jeszcze w temacie mógł napisać to bardzo proszę o szybkie info (termin zapisów i wpłat upływa jutro). Dzięki Tomm za odpowiedź.
|
|
Witam. Zastanawiam się nad wzięciem udziału w ofercie pierwotnej obligacji oferowanych przez IDM. Obligacje te nie są rynkowe (nie trafią na Catalyst) będą przechowywane w depozycie w IDMie. Mam związku z tym takie pytanie, co stałoby się z moimi obligacjami gdyby IDM ogłosił niewypłacalność? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam plota
|
|
Informacje odnośnie nowej emisji: - Zapisy od 5 do 21 lutego, - Stałe oprocentowanie 11% w skali roku, - Okres trwania inwestycji 2 lata, - Minimalny zapis 30 000 PLN, - Odsetki wypłacane kwartalnie na rachunek maklerski. Więcej informacji udziela Best Capital. Pozdrawiam plota
|
|
@czosnek Tak, ta prowizja jest na stałe - też mam konto w KBC. Mają też niezłe warunki odroczki. Problem jest w tym że dużo obligacji nie mają w bazie KBCMaklera i trzeba dzwonić przed złożeniem zlecenia żeby dodali do bazy. Pozdrawiam plota
|
|
Dzięki za informację.
|
|
Czy dzisiaj nie powinny wypłynąć odsetki z RNK1213, u mnie na koncie nic nie ma. Czy może ktoś już dostał?
|
|
W KBC kupon z GNT0313 własnie zaksięgowli.
|
|
Chyba jednak coś nie tak policzyłeś. Kupon jaki otrzymujesz od emitenta nie zależy od dni jakie zostały od dnia zakupu obligacji do dnia wypłaty tegoż kuponu. No i październik to raczej dziesiąty miesiąc :).
|
|
Nawet jeżeli netto inwestor zarobił 4,8% to jeżeli dobrze dobiera papiery do portfela na tyle że tylko jego 10% wymaga „szybkiego reagowania” to wystarczy żeby pozostałe 90% portfela zainwestował ze stopą zwrotu 8,4 % żeby uzyskać średnią stopę zwrotu 8%. Bo taką stopę zwrotu miałem na myśli pisząc o zwrocie większym o 2,5 pp do 3 pp od lokaty. Antybelek z przed roku nie brałem pod uwagę.
|
|
Nie chcę się wymądrzać ale dla mnie podstawa to odpowiedni dobór papierów do portfela żeby takie sytuacje jak z Rodanem zdarzały się jak najrzadziej. „Szybkie reagowanie” jak najbardziej tak, pragnę zauważyć że obligacje Rodana były wysoko oprocentowane ok. 13% więc jak ktoś kupił rok temu na rynku pierwotnym i sprzedał dzisiaj rano po 95% to i tak zrealizował zysk w wysokości ok. 8% czyli znacznie więcej niż na lokacie.
|
|
Pozwólcie że i ja kamyczek do tego ogródka wrzucę. Moim zdaniem ceny obligacji Rodana spadły wskutek obniżki ratingu SW bo w raporcie kwartalnym nic takiego się nie stało żeby uzasadnić taką przecenę. Pozwolę sobie także nie zgodzić się z yayurkiem i stwierdzić że inwestowanie w obligacje korporacyjne pozwala osiągnąć zysk większy od lokaty o te 2,5 pp do 3 pp netto i mam nadzieje że nie zmienię tego zdania wraz z nabywanym doświadczeniem;)
|
|
Ja też mam rachunek w XTB i jeszcze nie mam odsetek z GND0513. Nie chce mi się do nich dzwonić bo kwota nie wielka.
|
|
A nie niepokoi Was w bilansie w pasywach pozycja "Kapitał z aktualizacji wyceny - kapitał z przeszacowania aktywów finansowych dostępnych do sprzedaży" stanowiący około 75% kapitałów własnych spółki? Dla mnie to trochę podejrzane ale może ktoś bardziej obeznany w rachunkowości się wypowie. Pozdrawiam Plota
|
|
No właśnie jakie warunki i kto oferuje? No nie trzymaj nas tak długo w niepewności ;).
|
|
Wszedłem na księgi wieczyste i te hipoteki na rzecz BZWBK i Obligatariuszy serii A i B rzeczywiście są wpisane ale moim zdaniem powinny być już wykreślone. Czy ktoś bardziej kumaty mógłby na to rzucić okiem? W sytuacji w której powyższe hipoteki zabezpieczałyby istniejące wierzytelności, hipoteka zabezpieczająca obligacje serii C jest nie wiele warta – przynajmniej moim zdaniem.
Pozdrawiam Plota
PS W księdze KA1K/00039722/1 w hipotece na kwotę 1200000 PLN dzień wykupu przypada wcześniej niż daty wypłaty kuponów czyli w ogóle jest coś nie tak.
|
|
Nikt nie chce się wychylić i napisać coś o „Inviście” to może ja zadam pytania.;)
Czy waszym zdaniem fakt, że oferującym akcje spółki Invista S.A. jest DM Invista czyli spółka zależna, nie wiąże się z dodatkowym ryzykiem?
Czy ktoś może pamięta w jakich okolicznościach DM Invista stracił uprawnienia do bycia autoryzowany doradcą na rynku NC?
Z góry dziękuję za każdą odpowiedź. Pozdrawiam Plota
|
|
Z kronikarskiego obowiązku nadmienię że odsetki z serii GNT0912 wpłynęły na moje konto.
|
|
Czepiam się, jest 7,36 a mi wychodzi 7,33 dla ustawień startowych że tak powiem.
|
|
Nie powiem skaner obligacji robi wrażenie ale np na Ferro rentowność mi się nie zgadza. To takie luźne spostrzeżenie.
|
|
Problem w tym że to nie jest kalkulator tylko ręcznie zdyskontowane przepływy pieniężne. Jak miałeś kiedyś matematykę finansową to powinieneś się zorientować o co chodzi jeżli nie to raczej będzie trudno. Ale plik z wyliczeniami dla Kruka oczywiście Ci prześlę.
|
|
Dla podanego przykładu rentowność netto(po odliczeniu podatku i prowizji 0,15%) wyszła mi 6,87% jeżeli Ci się to do czegoś przyda. Przesłałbym Ci swój plik do liczenia rentowności ale po pierwsze nie wiem jak na tym forum umieszcza się pliki a po drugie ja licze w Excelu ale jakby ręcznie bo funkcja XIRR u mnie nie chce działać więc nie wiem czy byś się w tym połapał. Ktoś kiedyś umieścił na forum swój plik do liczenia rentowności ale z tego co wiem już go nie można ściągnąć, a kalkulator na Stockwatchu to raczej melodia przyszłości. Pozdrawiam Plota
|
|
Odnośnie Jupitera to wkurza mnie to że spółka nie zobowiązała się do wpuszczenia obligacji na Catalyst chociaż podobno rozważa taką możliwość. Jak dla mnie nie jasne są też powiązania właścicielsko kapitałowe. PS Jakby ktoś coś na ten temat mógł napisać to bardzo proszę.
|
|
Jak na standardy Catalyst to spółka(Minox) nie jest tak mocno zadłużona nawet uwzględniając fakt, że już w tym roku zadłużyła się na prawie 6 mln i doliczając 5 mln z emisji obligacji. Chyba że jest coś o czym nie wiem?
|
|
Dzięki Wincenty9, skąd ty masz takie informacje bo na stronie M&M ani słowa o tej emisji, rozumiem że po dalsze informacje trzeba dzwonić. Również proszę o jakieś informację na temat spółki, jeżeli ktoś coś wie;).
|
|
Witam A gdzie można się dowiedzieć więcej o emisji tego Minox'a, np. czy będzie notowany na Catalyst? Pozdrawiam Plota
|
|
Witam po dłuższej przerwie, zastanawiam się nad inwestycją w Robyg’a. Z tego co się zorientowałem od 23 serię ROB 1013 będzie można kupić bez narosłych odsetek. Czy może ktoś coś naskrobać na temat tej firmy i utwierdzić mnie w przekonaniu że to dobry pomysł? PS Wiem, prośba trochę naiwna ale może ktoś się znajdzie i coś napisze.
|
|
StockWatch to bez wątpienia cenne źródło informacji na temat rynku Catalyst i dobrze byłoby gdyby tak zostało. Pozdrawiam plota
|
|
Źle liczysz, za jedną obligację zapłacisz w poniedziałek 1059,58 PLN plus prowizja (kupując po 102%). Kupon z tych obligacji jest wypłacany co pół roku, więc 13.09.2011 r. otrzymasz ok 58,30 PLN odsetek z każdej obligacji. Od odsetek zapłacisz podatek w wysokości 11 PLN, czyli będziesz w plecy ;-)
|
|
A ja wogóle nie mogę się zgodzić z tym że ryzyko inwestycji w obligację spółki z ujemnymi kapitałami własnymi nie prowadzącej działalności (chociaż jej nie znam) jest mniejsze od inwestycji w obligacje Rubicona czy MCI.
|
|
Już są
|
|
Czy to nie na dzisiaj przypada termin wypłaty odsetek z obligacji MCI0613? U mnie na koncie w XTB ciągle ich nie ma.
|
|
A co powiecie o czymś takim, proszę o opinie. Obligacje Calatrava Capital S.A. Oprocentowanie: stałe, 12% Wypłata odsetek: kwartalnie Okres do wykupu: 12 miesięcy Wartość emisji: 8 000 000 zł Zabezpieczenie: obligacje zabezpieczone w całości poprzez ustanowienie przez Emitenta hipoteki łącznej do kwoty 140% wartości nominalnej wszystkich objętych obligacji. Mimimalny zapis: 50 tyś zł
|
|
Dzięki za info Panie Marcinie ale proszę o więcej informacji, bo jak dla mnie firma dość mocno zadłużona, obligacje chyba niezabezpieczone, no i czy będzie notowana na Catalyst bo tego też nie doczytałem.
|
|
Wracając do głównego tematu powyższego wątku, informuje że Noble Securities przeprowadza emisje obligacji MW Trade szczegóły na stronie Noble Securities.
|
|
Nawet jeśli nie uwzględni się opodatkowania to stopa zwrotu w skali roku wyniesie ok. 1% to raczej nie wiele, ale przepraszam jeśli uraziłem kogoś swoją oceną.
|
|
Trzeba podpisać umowę z XTB o Odroczony Termin Płatności.
|
|
Przy zerowym wkładzie własnym to chyba nie ma.
|
|
Dokładnie, o to mi chodziło. W XTB to działa i to również na obligacjach nie skarbowych o co pytał yayurek.
|
|
OTP rozumiem Odroczony Termin Płatności. Mam w XTB z tym że na obligacje jest na 2 dni bo szybciej są księgowane w KDPW niż akcje.
|
|
Dzięki
|
|
Tak jak myślałem ciągle znajdują się chętni do zakupu Rubicona powyżej 103,00 %, w czwartek zeszło 5 szt. po 103,50% dzisiaj 2 szt.. Nawet jak ktoś kupował na IKE to uzyska stopę zwrotu na poziomie ok. 1%. Wyraźny brak wiedzy odnośnie liczenia stopy rentowności.
|
|
Fakt na IKE opłacałoby się rentowność to jakieś 7,9%.
|
|
Dzisiaj ktoś kupi obligacje Murapolu po kursie 101,00 płacąc za nie 1118,51 PLN w dniu wykupu, który odbędzie się dokładnie za 3 miesiące, otrzyma za nie ok. 1113,40 PLN. Wyraźnie część inwestorów albo nie zna zasad opodatkowania dochodów z obligacji albo ma problemy z liczeniem rentowności.
|
|
Przykład: Skumulowane odsetki przypadające na 11 kwietnia będą pochodzić z 13 kwietnia. W wypadku obligacji ANT0611, gdyby transakcja była zawierana 11 kwietnia, do ostatecznej ceny rozliczeniowej brane są odsetki z 13 kwietnia o wartości 84,34 zł. Jeżeli transakcja dotyczyłaby jednej obligacji, to wartość odsetek byłaby zaokrąglona do pełnych liczb, czyli ostatecznie wartość odsetek wyniosłaby 84 zł.
Czy aby napewno odsetki byłby zaokrąglone do pełnych liczb?
|
|
"Druga, nieco mniej wygodna i bardziej skomplikowana możliwość to wzięcie udziału w ofercie prywatnej obligacji. Na pierwszy rzut oka jest to korzystniejsze, ponieważ tylko w ten sposób można skorzystać z oprocentowania nominalnego, kupując obligacje po cenie nominalnej. Jednak wymogi kapitałowe są nie do przeskoczenia dla niedużych inwestorów. Zwykle trzeba zainwestować minimum 100 000 zł, a niekiedy nawet 200 000 zł w pojedynczą emisję."
Warto wspomnieć że na rynku pierwotnym równie dobrze można nabyć obligacje w ofercie publicznej. I to w ofertach publicznych wymóg kapitałowy wynosi zazwyczaj równowartość 50tys. EURO, pozwala to na uniknięcie procedury publikowania prospektu emisyjnego i wymogu zatwierdzania go przez KNF.
|
|
Może mi ktoś zdradzić tajemnice gdzie znajdę sprawozdania finansowe PCM? Z góry dziękuję za odpowiedź.
|
|
W drugiej połowie kwietnia DM NWAI oferować będzie obligację firmy OSHEE Polska Sp. z o.o.
|
|
Tylko po co sprzedawać po 102,90 Panie Marcinie, jak co chwile pojawiają się chętni do kupna po 103,60. Po za tym im później się sprzeda po danej cenie tym większa stopa zwrotu. Pozdrawiam plota
|
|
Chodzi o to, że po sprzedaży obligacji uzyskane ze sprzedaży środki należy oprocentować (wpłacić na lokatę, konto oszczędnościowe). A oprocentowanie tych lokat netto powinno wynosić co najmniej 2,4%(przy pewnych założeniach) w skali roku. To nic że, z punktu widzenia kupującego, rentowność netto obligacji wynosi 0%. Jakbyśmy sprzedali obligacje nawet po 103,60 i pieniądze uzyskane ze sprzedaży wsadzili do skarpetki uzyskalibyśmy niższą stopę zwrotu niż z dotrzymania obligacji do wykupu. Przynajmniej tak mi się wydaje.
|
|
Należy zwrócić uwagę że sprzedając obligację przed terminem wykupu z zyskiem musimy odprowadzić podatek, dlatego np. dla mnie przy pewnych założeniach graniczna stopa zwrotu jaką muszę uzyskać ze środków ze sprzedaży obligacji to ok. 2,4% w skali roku. Przy niższej stopie bardziej opłaca się trzymać obligację do wykupu.
|
|
Sprzedając po tej cenie uzyskuje się tzw. korzyści zaniechania realizacji projektu. Wystarczy ulokować uzyskane ze sprzedaży pieniądze na powiedzmy koncie oszczędnościowym w Polbanku żeby uzyskać większą stopę zwrotu niż tą jaką uzyskałoby się trzymając obligacje do wykupu.
|
|
Proponuje aby na tym wątku ludzie chwalili się swą wiedzą odnośnie przeprowadzanych właśnie ofert pierwotnych. Ja śpieszę donieść że DM Noble Securities oferuje właśnie obligacje Marvipolu i firmy Robyg.
|
|
Dzięki za wyjaśnienia!!!
|
|
Szanowny Panie Marcinie, przeczytałem Pana wpis z 24 listopada 2010 i mam pewne wątpliwości czy dobrze go zrozumiałem. W związku z powyższym proszę o wyjaśnienie następującego przypadku.
Kupiłem z dyskontem obligację kuponową po kursie 96,00 % i narosłymi odsetkami w wysokości 20 PLN. Obligacji pozostał ostatni okres odsetkowy po którym wypłacony zostanie kupon w wysokości 5% wartości nominalnej obligacji oraz wartość nominalna obligacji, która wynosi 1000 PLN.
Czy w związku z tym zapłacę podatek w formie zryczałtowanej w wysokości 13,30 PLN ((1050-980)*0,19)? – bo tak zrozumiałem Pański wpis. Czy zapłacę podatek w formie zryczałtowanej w kwocie 9,50 PLN (50*0,19) a do tego na koniec roku w PIT-38 zapłacę 7,32 PLN podatku ((1000-960-1,5)*0,19) (1,5 PLN prowizja).
Z góry dziękuję za odpowiedź.
|
|
Witam, od pewnego czasu jestem zainteresowany zakupem obligacji w emisji pierwotnej ale wszystkie oferty DM NWAI oraz ostatnie emisje MCI i Marvipolu mają wymóg minimalnej kwoty zakupu od 200 tys. wzwyż. Czy wynika to z jakiś przepisów prawa i czy zdarzają się emisje z niższym wymogiem kapitałowym? Z góry dziękuje za odpowiedź.
|
|
Witam,
jestem tu nowy, mam takie pytanie: Po co ktoś dzisiaj kupował obligacje Rubiconu po 103,35 przecież po odliczeniu podatku rentowność tych papierów wynosi ok. 1,1%? A może ja coś źle liczę? Z góry dziękuje za odpowiedź.
|
|