fobyvmrm
Advertisement
PARTNER SERWISU
byeauhip
227 228 229 230 231

Kiedy dno bessy?

busz
0
Wpisów: 244
Wysłane: 5 listopada 2009 18:30:21
serpico napisał(a):

wszystkie wskaźniki, oscylatory i inne matematyczne cuda zawiodły, w tym ludzka logika. potężne banki decydują o spadku, tudzież wzroście, mając wszystko i wszystkich za nic (patrz: przykład z zeszłego roku z grą na osłabienie PLN, nawet rząd RP nie dał rady w grze z bankierami). a co będzie, gdy bankom zabraknie kasy na spekułę? dodrukuje się, papieru wszak ci u nas dostatek.

serpico, tak czytam Twoje wypowiedzi i nie mogę zakumać - czego oczekujesz od giełdy? Czekasz aż mityczny "gruby" wyda komunikat że już będzie grzeczny a puls biznesu będzie publikował oficjalny grafik korekt na najbliższe pół roku?

Sorry, ale wygląda to tak, jakbyś winił cały świat, że zostałeś z gotówką czekając na korektę a ona złośliwie nie nadeszła.
„Potrafię obliczyć ruch ciał niebieskich, ale nie ludzkie szaleństwo” - Isaak Newton

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 5 listopada 2009 19:27:46
Aleście wsiedli na mojego kolege - niedźwiedzia.
Jeżeli mówimy ogólnie o wszystkich akcjach, to serpico ma racje. 3/4 papierów wg wycen SW jest przewartościowanych, prawie 1/3 spółek znajduje się w strefie zagrożenia upadłością. C/WK WIGu20 1,72, MWIG 1,53, SWIG 1,32
Nie twierdzę, że wyceny rynkowe powinny być równe wartości księgowej, ale argument o 72% premi WIGu20 oparty o to, że kiedyś rynek wyceniał go jeszcze wyżej, lub że S&P ma jeszcze większe wskaźniki to jakaś bzdura.
Jednocześnie nie znaczy to że nie ma spółek niedowartościowanych. Są, ale w znamienitej mniejszości, trzeba się dobrze naszukać i jeszcze przy tym mieć szczęście, że jakaś spekuła też na nie siądzie. Balonów i wydmuszek coraz więcej w miarę wzrostu indeksów, a Wy się dziwicie, że ktoś ma odwagę gadać o spadkach.
Nie twierdzę, że nie urośnie bardziej, ale mówiąc ogólnie o całym GPW, jeżeli tak się stanie to z powodów bardziej technicznych lub czysto spekulacyjnych niż z pobudek fundamentalnych.
I proszę nie prowokować niedźwiedzi, bo przyspieszymy korektę.

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 5 listopada 2009 19:29:56
Frog napisał(a):
Taurus80 napisał(a):
Frog w trendzie boczniak to tez korekta z tego co sie orientuje a pozatym ten boczniak jest po spadku, wiec traktuje jako konsolidacja przed wybiciem.
Ale jak kiedys mowilem kazdy ma swoja kule i sam za siebie decyduje
Zycze duzych zyskow i samych trafnych inwestycji.

Jak cie obrazilem to sory mam dzisiaj kryzys zdrowotny :) wiec i humor straszny Eh?

Spoko, bez urazy. Jesień, pogoda fatalna, więc i jest nerwowo.

PS. Na rynek wrócę za kilka miesięcy, bez względu na to czy korekta (czyli w moim tego słowa rozumieniu spadki) na MiS będzie czy nie.

Powodzenia!

Jak kupowalem akcje w styczniu tez zakladalem ze posiedze max do listopada, niestety plany i zalozenia trzeba modyfikowac wiec i tak zrobilem po paru ciekawych danych sadze ze gospodarki zaczynaja sie ruszac i to szybciej jak wszyscy zakladali wiec i mozliwe beda wieksze wzrosty a nizeli ja zakladalem.

Oczywiscie jestem caly czas na posterunku i bardzo czujny bo 2400 ktore zakladalem juz bylo,
ale co tam od tego szczytu udalo mi sie jeszcze wiecej zarobic :) wiec licze na jeszcze wiecej jak to zwykle bywa.
W razie czego mam ten komfort ze moge spokojnie czesc zyskow oddac, ale narazie nie widze oznak oslabienia trendu wiec i zmartwienia male.
Mam nadzieje ze nie znikniesz jak Tadek Eh? tez za wczesnie zakladal korekte i nie wytrzymal.
Prosze pamietac ze hossa rodzi sie w bólach i czesto bywa ze poczatkujacy wysiadaja na jej poczatku.
Jezeli jestesmy na poczatku hossy to z akcji nie warto wysiadac dla paru % narazie zrobilem jak mowilem przy 2420 na w20 ze dla 150-200 pkt nie warto wysiadac, i dobrze na tym wyszlem.
Mowilem tez ze w razie spadkow wsiasc na S-ki tez zawsze sie zdazy na to twierdzenie uzyskalem odpowiedz ze nie zdaze, A jednak jest niby nastepna okazja.

Kiedys ktos madrze powiedzial ze rynki finansowe to jest przeplyw kapitalu od nerwowych do cierpliwych!!!

Taurus80
0
Wysłane: 5 listopada 2009 19:35:28
buldi napisał(a):
Jeżeli mówimy ogólnie o wszystkich akcjach, to serpico ma racje. 3/4 papierów wg wycen SW jest przewartościowanych, prawie 1/3 spółek znajduje się w strefie zagrożenia upadłością. C/WK WIGu20 1,72, MWIG 1,53, SWIG 1,32
Nie twierdzę, że wyceny rynkowe powinny być równe wartości księgowej, ale argument o 72% premi WIGu20 oparty o to, że kiedyś rynek wyceniał go jeszcze wyżej, lub że S&P ma jeszcze większe wskaźniki to jakaś bzdura.
Jednocześnie nie znaczy to że nie ma spółek niedowartościowanych. Są, ale w znamienitej mniejszości, trzeba się dobrze naszukać i jeszcze przy tym mieć szczęście, że jakaś spekuła też na nie siądzie. Balonów i wydmuszek coraz więcej w miarę wzrostu indeksów, a Wy się dziwicie, że ktoś ma odwagę gadać o spadkach.
Nie twierdzę, że nie urośnie bardziej, ale mówiąc ogólnie o całym GPW, jeżeli tak się stanie to z powodów bardziej technicznych lub czysto spekulacyjnych niż z pobudek fundamentalnych.

I tutaj najprawdopodobniej masz racje!!!
W tym etepie powinny rosnac spolki niedowartosciowane i z przyszloscia poprawiajace przychody i zyski. Niestety tez sadze ze duza czesc smieci spadnie. Ale moze to sie odbyc w postaci konsolidacji szerokiego rynku. Trend boczny dla w20 pewnie w przdziale 2200-2400
+-50pkt Ale zobaczymy jak to bedzie w razie czego trzeba byc przygotowanym na zmiane strategii blackeye

buldi
0
Wysłane: 5 listopada 2009 19:56:32
Taurus80 napisał(a):

Jak kupowalem akcje w styczniu tez zakladalem ze posiedze max do listopada, niestety plany i zalozenia trzeba modyfikowac wiec i tak zrobilem po paru ciekawych danych sadze ze gospodarki zaczynaja sie ruszac i to szybciej jak wszyscy zakladali wiec i mozliwe beda wieksze wzrosty a nizeli ja zakladalem.

Oczywiscie jestem caly czas na posterunku i bardzo czujny bo 2400 ktore zakladalem juz bylo,
ale co tam od tego szczytu udalo mi sie jeszcze wiecej zarobic :) wiec licze na jeszcze wiecej jak to zwykle bywa.
W razie czego mam ten komfort ze moge spokojnie czesc zyskow oddac, ale narazie nie widze oznak oslabienia trendu wiec i zmartwienia male.
Mam nadzieje ze nie znikniesz jak Tadek Eh? tez za wczesnie zakladal korekte i nie wytrzymal.
Prosze pamietac ze hossa rodzi sie w bólach i czesto bywa ze poczatkujacy wysiadaja na jej poczatku.
Jezeli jestesmy na poczatku hossy to z akcji nie warto wysiadac dla paru % narazie zrobilem jak mowilem przy 2420 na w20 ze dla 150-200 pkt nie warto wysiadac, i dobrze na tym wyszlem.
Mowilem tez ze w razie spadkow wsiasc na S-ki tez zawsze sie zdazy na to twierdzenie uzyskalem odpowiedz ze nie zdaze, A jednak jest niby nastepna okazja.

Kiedys ktos madrze powiedzial ze rynki finansowe to jest przeplyw kapitalu od nerwowych do cierpliwych!!!

Z Tobą też nie sposób się nie zgodzić.
To mądre słowa doświadczonego gracza.
Widać na giełdzie najlepiej wychodzi ten, kto elastycznie potrafi dostować się do aktualnej sytuacji i nie upiera się przy swoich byczych czy niedźwiedzich przekonaniach.
To trochę jak walka z ułomnościami naszych charakterów, które na giełdzie lepiej do szuflady wsadzić, by nie burzyły obrazu sytuacji.

busz
0
Wpisów: 244
Wysłane: 5 listopada 2009 20:24:30
buldi napisał(a):

Zawsze warto popatrzeć na sytuację z różnych stron, nawet tych "niewygodnych". Ale niech to będzie coś konstruktywnego zamiast monologu pt. "wszystko się wali, cywilizacja białego człowieka się kończy".
„Potrafię obliczyć ruch ciał niebieskich, ale nie ludzkie szaleństwo” - Isaak Newton

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 5 listopada 2009 20:39:20
Kod:

super, tyle że korekta się zakończyła. i to nie była nawet korekta, tylko korekcinka.
jutro PGE więc wszystko się pięknie zgrało.
Edytowany: 5 listopada 2009 20:45

buldi
0
Wysłane: 5 listopada 2009 20:51:43
Vox napisał(a):
Kod:

super, tyle że korekta się zakończyła. i to nie była nawet korekta, tylko korekcinka.

Vox, a jeżeli to tylko fala B, której zadaniem jest właśnie to, by wszyscy myśleli ze jednak jest OK i nie ma się czego obawiać tylko pakować do wora?
LOP na razie potwierdza w większym stopniu zamykanie krótkich.
Wg mnie na rynku na razie mamy remis.
Pod dobre dane za IIIQ gierki już były, zastanówmy się raczej pod co dalej rynek może zagrać.

Taurus80
0
Wysłane: 5 listopada 2009 20:53:52
buldi napisał(a):
Vox napisał(a):
Kod:

Vox, a jeżeli to tylko fala B, której zadaniem jest właśnie to, by wszyscy myśleli ze jednak jest OK i nie ma się czego obawiać tylko pakować do wora?
Wg mnie na rynku na razie mamy remis.
Pod dobre dane za IIIQ gierki już były, zastanówmy się raczej pod co dalej rynek może zagrać.

Rajd swietego mikolaja, window dressing, premie, itd

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 5 listopada 2009 21:00:36
Na początku Bessy, gdy gospodarka nadal pędziła, uwierzyłem w leszczowe myślenie pt. "tym razem będzie inaczej - bessa potrwa krótko i giełdy szybko odbiją". Zapewniali o tym i Zyta G. i analitycy... Błąd - było jak zwykle i że spadki trwały prawie 2 lata, czyli tyle ile podczas poprzednich rynków byka.

Po półtora roku spadków analitycy zaczęli mówić o krachu światowych finansów, długotrwałej recesji i niekończących się spadkach - "tym razem będzie inaczej - i nie będzie rosło już nigdy, bo światowa gospodarka się załamie".
Tym razem im nie uwierzyłem - stwierdziłem że zaufam historii i się nie zawiodłem - odbiło jak w każdym cyklu.

Nauczyłem się, że myślenie "tym razem będzie inaczej" jest zgubne, a giełdy zachowują się wg powtarzających się schematów.

I patrząc na historię można zauważyć, że po pierwszej fali wzrostowej wszystkich hoss następuje spadek/powrót bessy/korekta/zniesienie pierwszej fali hossy*.
* - niepotrzebne skreślić

Dopuszczam możliwość, że "tym razem będzie inaczej" - ale bardziej wierzę w powtórkę z historii.

Pozdrowienia dla byków i niedźwiedzi.

Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Vox
Vox
297
Wysłane: 5 listopada 2009 21:02:45
Kod:

dokładnie - łapacze eSek obrywają, aktywują się stopy i jedziemy wyżej i wyżej.
można powiedzieć że niedźwiedzie pompowały dziś wig20.

Kod:

a potem efekt stycznia, zielona wiosna itd...

Kod:
Dopuszczam możliwość, że "tym razem będzie inaczej" - ale bardziej wierzę w powtórkę z historii.

tyle że poprzednio nie było tak wielkiego odbicia tylko znacznie mniejsze -
już tutaj nie ma powtórki. W powtórki bawi się Białek, i kiepsko mu to idzie jak do tej pory.

jedno jest prawdą, akcje nie są już tanie. ale bez problemu mogą być droższe.
Edytowany: 5 listopada 2009 21:07

buldi
0
Wysłane: 5 listopada 2009 21:06:21
Taurus80 napisał(a):

Window dessing i premie można wrzucić do jednego wora mikołajowi na plecy. Specjaliści od zarządzania mieli w tym roku już okazje zarobić na swoje premie, nawet sporo się ostatnio słyszy o tym, że z IVQ może już nie być tak różowo. Na wynikach rocznych wyleźć lubią różne różności które mogły "ujść" w III Q.
W tym roku chyba nawet wiekszość byków spodziewała się spadkowego października. Widać tradycje się zmieniają. Dlaczego by więc w tym roku nie mogło by dojść zamiast do giełdowego rajdu - do giełdowej masakry świętego Mikołaja?
Edytowany: 5 listopada 2009 21:27

Vox
Vox
297
Wysłane: 5 listopada 2009 21:08:18
wszystko jest możliwe, tyle że spadków nie będzie bez złych danych,
a złych danych nie będzie bo jest dobrze i lepiej od prognoz wave

tymczasem analiza techniczna wig20 delikatnie wskazuje na nowe szczyty. (2500?)
Edytowany: 5 listopada 2009 21:12

serpico
0
Wpisów: 1 335
Wysłane: 5 listopada 2009 21:13:29
może faktycznie trochę wysforowałem się z tą przeceną w ogólnym sensie znaczenia, bo ciężko ustalić gdzie jest to "0" i jaki punkt odniesienia powinniśmy uznać za odpowiedni.

natomiast pisząc o kosmicznej wartości indeksu miałem na myśli wskaźniki C/WK i C/Z oraz jak już wspomniałem ogólną kondycję gospodarki światowej. nie jest ona różowa. warto przypomnieć, że Japonia już kiedyś wpadła w podobne tarapaty jakiś czas temu i do dziś nie mogą się pozbierać ze swoim zadłużeniem sięgającym 200% PKB. to samo grozi innym państwom. skutek wiadomo, patrz: Japonia.

co do zmian indeksu w jeden dzień po 2,5% raz w dół, a raz w górę świadczy, IMHO o grze spekulacyjnej dużych korporacji finansowych i nie ma podłoża w fundamentach. dane nie odgrywają żadnego znaczenia.

co do kiepskiej kondycji gospodarki światowej chociażby świadczy sytuacja branży samochodowej, jakże istotnej. zamykane zakłady to jedno, ale inny znamienny wskaźnik to chociażby to, że prawie wszystkie teamy fabryczne wycofały się ze wszelkich sportów motorowych niespotykane jak dotąd na tą skalę.
patrz: www.sport.pl/sport/1,65025,722...

buldi dziękuję za wsparcie. patrzę na sytuację tylko z bardzo subiektywnego punktu widzenia.

dla zainteresowanych: wszystkie eski zamknąłem dzisiaj bardzo wysoko, ale przed 2 300 :(

serpico
0
Wysłane: 5 listopada 2009 21:14:31
Vox napisał(a):
wszystko jest możliwe, tyle że spadków nie będzie bez złych danych,
a złych danych nie będzie bo jest dobrze i lepiej od prognoz wave

tymczasem analiza techniczna wig20 delikatnie wskazuje na nowe szczyty. (2500?)

wzrosty zaczęły się na początku II kwartału pomimo barku dobrych danych.

SlawekW
0
Wpisów: 878
Wysłane: 5 listopada 2009 21:23:29
serpico napisał(a):

wzrosty zaczęły się na początku II kwartału pomimo barku dobrych danych.

Jest taki giełdowy "kanon", że giełda wyprzedza realną gospodarkę o 6 miesięcy.

Nie to żebym w kanony wierzył bezgranicznie, ale tak mi się przypomniało...Angel
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....
Edytowany: 5 listopada 2009 21:23

Taurus80
0
Wysłane: 5 listopada 2009 21:25:19
buldi napisał(a):
Taurus80 napisał(a):

Window dessing i premie można wrzucić do jednego wora mikołajowi na plecy. Specjaliści od zarządzania mieli w tym roku już okazje zarobić na swoje premie, nawet sporo się ostatnio słyszy o tym, że z IVQ może już nie być tak różowo. Na wynikach rocznych wyleźć lubią różne różności które mogły "ujść" w III Q.
W tym roku chyba nawet wiekszość byków spodziewała się spadkowego października. Widać tradycje się zmieniają. Dlaczego więc by w tym roku nie mogło by dojść zamiast do giełdowego rajdu - do giełdowej masakry świętego Mikołaja?

Bo masakra byla 2-3 lata z rzedu.

Vox
Vox
297
Wysłane: 5 listopada 2009 21:26:14
Kod:

a po latach chudych nadchodzą lata tłuste blah5
Edytowany: 5 listopada 2009 21:26

Taurus80
0
Wysłane: 5 listopada 2009 21:30:09
Vox napisał(a):
Kod:

a po latach chudych nadchodzą lata tłuste blah5

Narazie wszystko wskazuje ze beda lata tłuste ale ostroznosci i respektu nigdy nie za duzo.
A z tym wzrostem do 2500 wszystko mozliwe tak tez przy 2420 zakladalem zjazd 150-200 pkt i gora zobaczymy.

serpico
0
Wysłane: 5 listopada 2009 21:43:50
ostatnia kwestia do przemyślenia na jutro: giełdy w górę, a ruch na eur/usd żaden, IMHO wygląda to podejrzanie

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

227 228 229 230 231

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,284 sek.

lutcyplw
ndeoyeze
givyhcmr
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 078,61 zł +385,39% 97 078,61 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rdzbofmw
suiopmqx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat