0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
5 listopada 2009 21:51:01
serpico napisał(a):ostatnia kwestia do przemyślenia na jutro: giełdy w górę, a ruch na eur/usd żaden, IMHO wygląda to podejrzanie Wlasnie od dwoch godzin sie nad tym zastanawiam jeden dzien nic nie znaczy zobaczymy co bedzie w nastepnych do ciagniecia gieldy nie potrzebna zagranica mysle ze nasi moga podciagnac wiadomo ze stoja z kasa z boku i czekaja na wyjasnienie sytuacji. Wystarczy impuls i jedziemy 10-15% do gory
|
|
0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
5 listopada 2009 21:58:07
Nie ma się co czarować, jak ta sytuacja się nie zmieni bez zagranicy daleko nie zajedziemy. A może własnie o to chodzi, byśmy się sami dalej poubierali.
|
|
0 Dołączył: 2009-10-06 Wpisów: 1 335
Wysłane:
5 listopada 2009 22:02:34
buldi napisał(a):Nie ma się co czarować, jak ta sytuacja się nie zmieni bez zagranicy daleko nie zajedziemy. A może własnie o to chodzi, byśmy się sami dalej poubierali. ot i czytasz w moich myślach. ktoś musi od goldmanów te akcje kupić :) a i ropka jest dużo niżej niż wczoraj, prawie o dwa procent. lekko mi tu trąca myszką :) :) :)
|
|
|
|
PREMIUM
523 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
5 listopada 2009 22:32:37
Frog napisał(a):Taurus80 napisał(a):Frog napisał(a):Taurus80 napisał(a):... a tym samym zakonczenie oczekiwanej od czerwca korekty. To nie była żadna korekta... A co to bylo ??? Moze teraz jest korekta korekty ??? A moze jeszcze cos innego co ?? Dane z gospodarek coraz bardziej zaskakuja oczywiscie pozytywnie i sadzisz ze z takiej okazji nie skozystaja zazadzajacy funduszy itp ??? Zadam ci pytanie masz dzisiaj do zainkasowania premie w wysokosci 1mln pln jest jeden warunek indexy i inne bzdety musza sie utrzymac jak spadna premia mniejsza jak wzrosna premia wieksza co robisz ??? Kasa ktora obracasz i tak nie jest twoja a w zeszlym roku premi nie bylo. Ty cały czas mówisz o WIG20, gdzie zagraniczne fundy zrobiły sobie poligon. Ja myślę o korekcie na szerokim WIG... POdzielam zdanie Taurusa. Korekta na szerokim rynku trwa juz od jakiegoś czasu, tyle że jest płaska. serpico napisał(a): wszystkie wskaźniki, oscylatory i inne matematyczne cuda zawiodły, w tym ludzka logika. potężne banki decydują o spadku, tudzież wzroście, mając wszystko i wszystkich za nic (patrz: przykład z zeszłego roku z grą na osłabienie PLN, nawet rząd RP nie dał rady w grze z bankierami). a co będzie, gdy bankom zabraknie kasy na spekułę? dodrukuje się, papieru wszak ci u nas dostatek.
Wskaźniki, oscylatory i cuda zawiodły, ale tak samo dały szansę zarobić tym co są na długich. Wszyscy mamy dostęp do tych samych danych, tylko różnie je interpretujemy. Mnie te matematyczne cacka nie zawiodły... Jest oczywiście troszkę jak piszesz z tymi bankami, bo podsycały one ruchy, ale nawet na złotym da się je w miarę prosto wyjaśnić. Jak się traci płynność to się wycofuje aktywa. Ja też jak chciałbym zjeść to rozwiązałbym lokaty, spprzedał obligacje czy akcje. A potem to już i carry traderzy wyszli bo im sie nie opłacało... Rostkowski jednak interweniował w dobrym momencie i moim zdaniem lekko się przyczynił do polepszenia sytuacji serpico napisał(a): secundo: cena złota. na wykresie to wygląda jakby była jakaś wojna. skąd taki popyt na złoto? nie ma bezpiecznej waluty na świecie i wszyscy zdają sobie z tego sprawę.
Tak ucieczka do surowców wydaje się ucieczką od spodziewanej inflacji, ale tak samo akcje mogą być dobrym uzupełnieniem portfela surowcowego. O dolara drżą wszyscy... buldi napisał(a):Aleście wsiedli na mojego kolege - niedźwiedzia. Jeżeli mówimy ogólnie o wszystkich akcjach, to serpico ma racje. 3/4 papierów wg wycen SW jest przewartościowanych, prawie 1/3 spółek znajduje się w strefie zagrożenia upadłością. C/WK WIGu20 1,72, MWIG 1,53, SWIG 1,32
Wedłóg wycen SW Buldi, a giełda odzwierciedla oczekiwania co do przyszłości. POjawił się dopiero pierwszy w miarę lepszy kwartał... Na następne trzeba poczekać aby wyceny SW się zmieniły, tyle że rynek nie poczeka... Oczywiście taki rajd nie może trwać wiecznie i paromiesięczna konsolidacja posłuży unormowaniu sytuacji Frog napisał(a): I patrząc na historię można zauważyć, że po pierwszej fali wzrostowej wszystkich hoss następuje spadek/powrót bessy/korekta/zniesienie pierwszej fali hossy*.
Tak w każdej hossie następuje korekta, ale statystycznie wcale nie jest taka głęboka. Ostatnio było W i większość się tym sugeruje, ale historycznie sprawy ujmując częściej chyba bywało V... SlawekW napisał(a):Jest taki giełdowy "kanon", że giełda wyprzedza realną gospodarkę o 6 miesięcy. Nie to żebym w kanony wierzył bezgranicznie, ale tak mi się przypomniało... [/quote] To tylko mrzonka w mojej ocenie... W maju 2006 na podstawie danych powinno już lecieć w doł, a przynajmniej się wypłaszczyć, a co się stało? Najbliżej mi z poglądami do Taurusa, ale poglądy są najmniej ważne, a odpowiednia reakcja na rozwój sytuacji rynkowej.
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
5 listopada 2009 23:04:22
Kod:Dow Jones zwiększył w czwartek swoją wartość aż o 203 pkt. najwięcej od 15 lipca. Procentowo zyskał 2,08 proc., najwięcej od 23 lipca. Indeks miał na zamknięciu wartość 10005 pkt. Ostatni raz powyżej 10000 znajdował się dziewięć sesji wcześniej, czyli 22 października. Jest już tylko o 0,85 proc. poniżej tegorocznego maksimum.
|
|
Wysłane:
5 listopada 2009 23:09:57
Jutro pewnie bedzie korekta, ale czysto hipotetycznie zakladajac jak by pobili rekord z biegu bedzie rzez niewiniatek (misow) malo prawdopodobne ALE Krotko ujmujac misie juz pogrzebaly byczki a tutaj taka sila :) Ciekawie, ciekawie najwazniejsze ze sie cos dzieje i nie jest nudno :) chociaz myslec mozna. Niestety bedac non stop akcjach brakuje troche adrenaliny w postaci czestego podejmowania decyzji.
|
|
Wysłane:
5 listopada 2009 23:32:09
anty_teresa napisał(a): Wedłóg wycen SW Buldi, a giełda odzwierciedla oczekiwania co do przyszłości. POjawił się dopiero pierwszy w miarę lepszy kwartał... Na następne trzeba poczekać aby wyceny SW się zmieniły, tyle że rynek nie poczeka... Oczywiście taki rajd nie może trwać wiecznie i paromiesięczna konsolidacja posłuży unormowaniu sytuacji Właśnie tak sobie kombinuję jaka to przyszłość Nas czeka. Pierwszy w miarę lepszy kwartał to się również pojawił w amerykańskim PKB i jaka euforyczna reakcja świata powitała teoretyczny koniec recesji? Adekwatna do jego wiarygodności. Pytanie dlaczego? Bo po za faktem sztucznej stymulacji rynek wcześniej zdyskontował to co niedawno ogłoszono. Wbrew pozorom owa stymulacja chcąc nie chcąc, podkręca koniunkturę na giełdach całego świata. Dzisiaj wiemy tyle, że powoli dobiega końca. Kryzys był moim zdaniem zbyt poważny by giełda mogła znieść jego konsekwencje jednym odbiciem V w takiej skali jaką obserwujemy od ośmiu miesięcy. Konsolidacja o której wspominasz może przebiegać równie dobrze między poziomami np 2600 a 1600 pkt przez trzy kolejne lata! Wyceny SW odnoszą się do przeszłości to fakt, ale powiedz na jakich innych wiarygodnych danych możemy się oprzeć jak nie dane z przeszłości. Przecież nawet ostatnie raporty to obraz przeszłości. Dodać do tego możemy jedynie nasze własne oceny zwiazane z perspektywani dalszego rozwoju spółek, w oparciu o bieżące - napływające informacje. Powiedź jednak, czy w świetle manipulacji informacjami, które oczywiście nie dotyczą wszystkich spółek (kolejne pytanie których?)- nie jest to kolejna zgadywanka?
|
|
1 Dołączył: 2009-01-12 Wpisów: 1 182
Wysłane:
5 listopada 2009 23:33:14
Vox napisał(a):Kod:I proszę nie prowokować niedźwiedzi, bo przyspieszymy korektę. super, tyle że korekta się zakończyła. i to nie była nawet korekta, tylko korekcinka. jutro PGE więc wszystko się pięknie zgrało. Nic sie samo nie zgrało, jest tak jak miało być. Korekta była taka akurat aby zamieszac w ludzkich planach. Odczytując znaki na niebie i ziemi przewiduje zwałe jeszcze w tym miesiącu, ale i to przetrzymam, Mikołaj powinien wynagrodzić. To jest gra. Zabawa na pieniądze.
|
|
0 Dołączył: 2009-02-20 Wpisów: 364
Wysłane:
5 listopada 2009 23:45:26
Na S&P nie zeszlismy do 1010, a więc jest możliwość, że od wrzesnia wciaz jeszcze jesteśmy w małej podfali WZROSTOWEJ "e", a zatem nowe szczyty są możliwe. Alternatywnie jesteśmy już w poczatkowej fazie dużej spadkowej fali C, a konkretnie w podfali wzrostowej "b", ale to byloby trochę za szybko. Tak, ze jesli o mnie chodzi, to wciaz jestem bykiem. Jutro jeszcze mozna bedzie zarobic obstawiajac wzrosty.
Edytowany: 5 listopada 2009 23:49
|
|
Wysłane:
5 listopada 2009 23:47:05
buldi napisał(a):anty_teresa napisał(a): Wedłóg wycen SW Buldi, a giełda odzwierciedla oczekiwania co do przyszłości. POjawił się dopiero pierwszy w miarę lepszy kwartał... Na następne trzeba poczekać aby wyceny SW się zmieniły, tyle że rynek nie poczeka... Oczywiście taki rajd nie może trwać wiecznie i paromiesięczna konsolidacja posłuży unormowaniu sytuacji Właśnie tak sobie kombinuję jaka to przyszłość Nas czeka. Pierwszy w miarę lepszy kwartał to się również pojawił w amerykańskim PKB i jaka euforyczna reakcja świata powitała teoretyczny koniec recesji? Adekwatna do jego wiarygodności. Pytanie dlaczego? Bo po za faktem sztucznej stymulacji rynek wcześniej zdyskontował to co niedawno ogłoszono. Wbrew pozorom owa stymulacja chcąc nie chcąc, podkręca koniunkturę na giełdach całego świata. Dzisiaj wiemy tyle, że powoli dobiega końca. Kryzys był moim zdaniem zbyt poważny by giełda mogła znieść jego konsekwencje jednym odbiciem V w takiej skali jaką obserwujemy od ośmiu miesięcy. Konsolidacja o której wspominasz może przebiegać równie dobrze między poziomami np 2600 a 1600 pkt przez trzy kolejne lata! Wyceny SW odnoszą się do przeszłości to fakt, ale powiedz na jakich innych wiarygodnych danych możemy się oprzeć jak nie dane z przeszłości. Przecież nawet ostatnie raporty to obraz przeszłości. Dodać do tego możemy jedynie nasze własne oceny zwiazane z perspektywani dalszego rozwoju spółek, w oparciu o bieżące - napływające informacje. Powiedź jednak, czy w świetle manipulacji informacjami, które oczywiście nie dotyczą wszystkich spółek (kolejne pytanie których?)- nie jest to kolejna zgadywanka? Buldi tak to juz sa gildy skonstruowane ze zawsze z roznych puzli musisz zlozyc ukladanke. Od tego w jakiej skali, ilu procentach ja zlozysz zalezec bedzie czy zarobisz czy stracisz czy tez sie czegos nauczysz stojac z boku. Tak naprawde to jest tylko i wylacznie gra psychologiczna i spolki przez wiekszosc swojego istnienia sa przewartosciowane roznica polega na tym ze raz bardziej raz mniej i prawdopodobnie raz na 50-100 lat zdaza sie ze sa wyceniane ponizej swojej realnej wartosci. Taka moja filozoficzna dywagacja.
|
|
|
|
Wysłane:
6 listopada 2009 00:08:42
Taurus, masz rację, ale sytuacja o której wspominasz, która zdaża się raz na 100lat dalej jest nie rozstrzygnięta. Sam nie raz przyznawałeś , że czeka nas głebsza przecena. Skąd dziś wiemy, które spólki wrócą do swoich wartości z końca lutego? Czy ktoś w maju mógł przypuszczać że np Sygnity czy nawet TPSa będą dzisiaj wyglądały jak wyglądają? Kto sie spodziewał takiej jazdy na Techmexie? Myślę, że pomijając indeksy czeka nas jeszcze wiele niespodzianek. Za szybko wziąłem dupę w troki - fakt, ale na pierwszym - najsilniejszym odbiciu skorzystałem nieźle. To co robię teraz, też póki co jakoś żre, choć przyznam bywało i dramatycznie. Czuję jedynie pewien niesmak, że zamiast inwestować obstawiam "zakłady" kiedy urośnie, a kiedy spadnie. Chętnie bym się zapakował w papiery, wierz mi, ale nie na tym etapie.
Edytowany: 6 listopada 2009 00:10
|
|
PREMIUM
523 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
6 listopada 2009 00:15:04
buldi napisał(a):anty_teresa napisał(a): Wedłóg wycen SW Buldi, a giełda odzwierciedla oczekiwania co do przyszłości. POjawił się dopiero pierwszy w miarę lepszy kwartał... Na następne trzeba poczekać aby wyceny SW się zmieniły, tyle że rynek nie poczeka... Oczywiście taki rajd nie może trwać wiecznie i paromiesięczna konsolidacja posłuży unormowaniu sytuacji Właśnie tak sobie kombinuję jaka to przyszłość Nas czeka. Pierwszy w miarę lepszy kwartał to się również pojawił w amerykańskim PKB i jaka euforyczna reakcja świata powitała teoretyczny koniec recesji? Adekwatna do jego wiarygodności. Pytanie dlaczego? Bo po za faktem sztucznej stymulacji rynek wcześniej zdyskontował to co niedawno ogłoszono. Wbrew pozorom owa stymulacja chcąc nie chcąc, podkręca koniunkturę na giełdach całego świata. Dzisiaj wiemy tyle, że powoli dobiega końca. Kryzys był moim zdaniem zbyt poważny by giełda mogła znieść jego konsekwencje jednym odbiciem V w takiej skali jaką obserwujemy od ośmiu miesięcy. Konsolidacja o której wspominasz może przebiegać równie dobrze między poziomami np 2600 a 1600 pkt przez trzy kolejne lata! Wyceny SW odnoszą się do przeszłości to fakt, ale powiedz na jakich innych wiarygodnych danych możemy się oprzeć jak nie dane z przeszłości. Przecież nawet ostatnie raporty to obraz przeszłości. Dodać do tego możemy jedynie nasze własne oceny zwiazane z perspektywani dalszego rozwoju spółek, w oparciu o bieżące - napływające informacje. Powiedź jednak, czy w świetle manipulacji informacjami, które oczywiście nie dotyczą wszystkich spółek (kolejne pytanie których?)- nie jest to kolejna zgadywanka? Tego jaka przyszłość nas czeka pewnie nie wie nikt... Reakcja nie była może adekwatna do wiarygodności, ale do tego iż zakończenie recesji jest w cenach. Jak już wspominałem kluczowe odpowiedzi pojawią sie za miesiąc, dwa, kiedy będą publikowane wskaźniki wyprzedzające, dane o wydatkach itd. To będzie kluczowy moment. Okaże się czy pompka gotówkowa uzupełniła stan krwi na tyle iż pacjentowi można odstawić kroplówki i normalnie będzie sam w stanie pójść, czy może będzie musiał poleżeć praktycznie bez ruchu, a może niestety zejdzie... Giełda jak najbardziej mogła wyjść V, pytanie czy gospodarce to sie uda... Raczej drukowane z daszkiem i trochę pochylone, ale to tylko zgadywanki. Z tym zakresem to bym nie przesadzał... Tam można zmieścić parę trendów ;) RAczej 2400-2000. Te zgadywanki mają jednak pewne podłoża... Tak wszystkie analizy bazują na danych z przeszłości. Tyle, że w wycenach masz jeden kwartał jako taki dla gospodarki, a resztę kwartałów ze spowolnienia. Natomiast tendencja jest taka iż następuje odwrócenie. Wyceny SW są dobrą, bardzo dobrą wskazówka do poszukiwań, do grzebania i wybiernia, segregowania. Przyszłość da się jednak na podstawie przeszłości modelować i to wcale nie tylko na podstawie AT. Białek jak pewnie zauważyliście też korzysta z analizy statystycznej w swoich prognozach. Obecnie jego model jest oparty na krsysie azjatyckiem, byc może słusznie, ale jednak ten model nieco pewnie się różni od modelu statystycznego wychodzenia z bessy. Jeśli model się sprawdza, to zostajesz na rynku. Jak przestaje działać to pytasz dlaczego wychodzisz i ewentualnie zmieniasz kierunek.
|
|
Wysłane:
6 listopada 2009 00:27:36
Jak juz wspomnialem wszystko zalezy od ilosci puzli ktore zlozysz tak to juz jest. Zawsze istnieje ryzyko pomylki niestety. Ja kase zbieralem na rachunku juz w zeszlym roku i czekalem czekalem zonie mowie beda jeszcze spadki po czym 6 stycznia zaladowalem sie za 50% kasy po czym nastapila ostatnia fala spadkowa o ktorej mowilem :) oczywiscie mialem strate fale przeczekalem i doladowalem do 100% i tak jade do dzisiaj z ladna stopa zwrotu ale mam juz czerwona lampke bo tez zakladalem ze dojedzie do 2400 co juz sie zdazylo mam nadzieje ze sie mylilem ale jestem elastyczny i czekam narazie nie widze zmiany trendu wiec czekam.
We wrzesniu mialem potezny naplyw gotowki jak dla mnie i mialem dylemat co zrobic polowa poszla na lokate w razie jak by gielda mi nie poszla zapas gotowki na usrednianie a polowa gielda po czym poczatkowo z gieldowej czesci 60 % odrazu w akcje jak zobaczylem ze mam dalej racje doladowalem do 100% i przez 1.5 miesiaca mam 15% zysku z calosci.
Krotko podsumowujac oplacilo sie zaryzykowac teraz mam bufor bezpieczenstwa w postaci 15% Pierwszy portfel zostawiam na cala hosse ktora nastapi predzej czy pozniej a najprawdopodobniej juz jest w trakcie.
Jak dobrze wiesz zawsze decyzja co robic nalezy do ciebie jednak nie mozna sie trzymac kurczowo jednego scenariusza bo mozna zaspac, zawsze musimy byc elastyczni i dostosowac sie do panujacych warunkow.
Jak dla mnie narazie dane gospodarcze sa zaskakujaco pozytywne, a anale jak zwykle szukaja dziury w calym wystarczy przeczytac dzisiajsze podsumowanie sesji w USA w tym tyg dane byly dobre a gieldy tak sobie reagowaly po dzisiejszej sesji anale widza tylko dzisiejsze dane.
Buldi zycze duzo zyskow i podejmowania trafnych decyzji to sie oczywiscie wszystkich tyczy.
|
|
0 Dołączył: 2009-02-20 Wpisów: 364
Wysłane:
6 listopada 2009 11:04:51
Chyba brak wiekszego obcego kapitału na parkiecie polskiej giełdy, bo nawet przy wzrostach w USA, u nas ostatnio panuje marazm, a wystarczy, ze w USA gielda troche kichnie, a u nas od razu spore spadki.
|
|
Wysłane:
6 listopada 2009 11:28:18
Kapitał raczej jest, tylko siedzi na PGE. W dwie godziny obrót wynosi tam ponad 1800mln Myślę, że jak tylko dojdzie tam do realizacji zysków, efekty zobaczymy na pozostałych indeksach. Po za tym wczoraj nr1 we wzrostach, dzisiaj przedostatni, to przecież normalka na tym naszym łez padole.
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
6 listopada 2009 12:11:53
No właśnie mnie ciekawi o ile zjedzie PGE jak daytraderzy z niej zejdą o 16 :D The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
0 Dołączył: 2009-08-28 Wpisów: 1 035
Wysłane:
6 listopada 2009 12:23:13
TFI nie mają PGE i w najbliższych dniach będą kupować. Może to wywierać negatywną presję na WIG20 bo to z tego segmentu będą uwalniać kasę na zakupy. O los PGE byłbym spokojny, a już na pewno spokojniejszy niż o losy WIG20.
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
6 listopada 2009 14:32:09
Kod:Giełda: USA: Dane Krzysztof Łucjan - DM Trigon - 6 Listopada 2009 14:29 USA: Stopa bezrobocia 10,2% (prog. 9.9%) USA: Zmiana zatrudnienia w sektorze pozarolniczym -190 tys (-170tys)
gratuluję, wasz scenariusz się sprawdził co do joty szkoda że w niego nie uwierzyłem.
Edytowany: 6 listopada 2009 14:35
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
6 listopada 2009 14:54:58
owner napisał(a):zasięg tego rgra to jakies niecale 79 dolców więc nie wiem czy to taka bomba jeśli to rgr w ogóle  kliknij, aby powiększyćTeraz sobie polecimy do 70. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
127 Dołączył: 2009-03-01 Wpisów: 2 050
Wysłane:
6 listopada 2009 15:44:13
Na DAX już nie ma śladu po tym ruchu spadkowym Tylko nasi w tyle pozostają
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.