1 Dołączył: 2009-05-12 Wpisów: 195
Wysłane:
5 listopada 2009 15:44:45
discopolo napisał(a):mroman napisał(a): Moze jutro bedzie jeszcze drozej, tak planował Discopolo i wyglada na to ze to sie sprawdzi, ale od poniedziałku juz powinno taniec.
Może nawet w przyszłym tygodniu będzie drożej, ale chyba powoli można już S-ki brać z tą myślą że jeszcze w tym miesiącu zjedziemy do 2100. mysle ze koncepcja z piatkiem jest dalej aktualna, 3 dniowe korekty sa dosc czeste a i debiut PGE dobrze sie w tym komponuje. Skala wzrostu jest zaskakujaca. Wyglada na to ze da sie jutro sprzedac ski po 2330-2340. Nawet jezeli nasza koncepcja ze spadkiem jest słuszna wyglada na to ze rynek jest całkiem silny i ciezko bedzie zejsc ponizej 2100.
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
5 listopada 2009 15:46:51
Taurus80 napisał(a):Frog napisał(a):Taurus80 napisał(a):... a tym samym zakonczenie oczekiwanej od czerwca korekty. To nie była żadna korekta... A co to bylo ??? Moze teraz jest korekta korekty ??? A moze jeszcze cos innego co ?? Dane z gospodarek coraz bardziej zaskakuja oczywiscie pozytywnie i sadzisz ze z takiej okazji nie skozystaja zazadzajacy funduszy itp ??? Zadam ci pytanie masz dzisiaj do zainkasowania premie w wysokosci 1mln pln jest jeden warunek indexy i inne bzdety musza sie utrzymac jak spadna premia mniejsza jak wzrosna premia wieksza co robisz ??? Kasa ktora obracasz i tak nie jest twoja a w zeszlym roku premi nie bylo. Ty cały czas mówisz o WIG20, gdzie zagraniczne fundy zrobiły sobie poligon. Ja myślę o korekcie na szerokim WIG...
|
|
0 Dołączył: 2009-08-28 Wpisów: 1 035
Wysłane:
5 listopada 2009 15:48:26
mroman napisał(a):discopolo napisał(a):mroman napisał(a): Moze jutro bedzie jeszcze drozej, tak planował Discopolo i wyglada na to ze to sie sprawdzi, ale od poniedziałku juz powinno taniec.
Może nawet w przyszłym tygodniu będzie drożej, ale chyba powoli można już S-ki brać z tą myślą że jeszcze w tym miesiącu zjedziemy do 2100. mysle ze koncepcja z piatkiem jest dalej aktualna, 3 dniowe korekty sa dosc czeste a i debiut PGE dobrze sie w tym komponuje. Skala wzrostu jest zaskakujaca. Wyglada na to ze da sie jutro sprzedac ski po 2330-2340. Nawet jezeli nasza koncepcja ze spadkiem jest słuszna wyglada na to ze rynek jest całkiem silny i ciezko bedzie zejsc ponizej 2100. jestem już S po 2284. Początkowo chciałem wskakiwać w piątek, ale dzisiaj zaszło kusząco wysoko.
Edytowany: 5 listopada 2009 15:49
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
5 listopada 2009 15:52:25
Frog napisał(a):Taurus80 napisał(a):Frog napisał(a):Taurus80 napisał(a):... a tym samym zakonczenie oczekiwanej od czerwca korekty. To nie była żadna korekta... A co to bylo ??? Moze teraz jest korekta korekty ??? A moze jeszcze cos innego co ?? Dane z gospodarek coraz bardziej zaskakuja oczywiscie pozytywnie i sadzisz ze z takiej okazji nie skozystaja zazadzajacy funduszy itp ??? Zadam ci pytanie masz dzisiaj do zainkasowania premie w wysokosci 1mln pln jest jeden warunek indexy i inne bzdety musza sie utrzymac jak spadna premia mniejsza jak wzrosna premia wieksza co robisz ??? Kasa ktora obracasz i tak nie jest twoja a w zeszlym roku premi nie bylo. Ty cały czas mówisz o WIG20, gdzie zagraniczne fundy zrobiły sobie poligon. Ja myślę o korekcie na szerokim WIG... ja osobiscie inwestuje w male spolki i powiem ci ze korekta narazie mnie nie dotknela jestem od 1% ponizej najwyzszej wartosci wiec nie wiem o czym mowisz. Albo beda spadki na szerokim albo beda wzrosty na dluzsza mete nie da sie rozjezdzac indexow. Dodam ze w male fundusze tez inwestuja.
Edytowany: 5 listopada 2009 15:53
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
5 listopada 2009 15:54:42
z obserwacji LOP intra wynika że
łapacze łapią Ski, po czym zlecenia stop windują index w górę. po czym historia się powtarza...następny schodek, następny...
|
|
Wysłane:
5 listopada 2009 15:59:40
Taurus80 napisał(a):
ja osobiscie inwestuje w male spolki i powiem ci ze korekta narazie mnie nie dotknela jestem od 1% ponizej najwyzszej wartosci wiec nie wiem o czym mowisz.
Właśnie o tym mówię! - korekty której oczekuje wielu (w tym ja) a której Ty ogłosiłeś już koniec kilka postów wyżej NIE BYŁO.
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
5 listopada 2009 16:00:39
a skoro wszyscy na nią czekają, to czy może ona nadejść?
|
|
0 Dołączył: 2009-10-20 Wpisów: 708
Wysłane:
5 listopada 2009 16:48:08
Vox napisał(a):a skoro wszyscy na nią czekają, to czy może ona nadejść? nie nadejdzie w tym roku. będą nowe szczyty, będą premie, będzie pompowanie balona. mniejsze spółki, które pokażą jako takie sprawozdania wystrzelą do góry.
|
|
0 Dołączył: 2008-11-12 Wpisów: 364
Wysłane:
5 listopada 2009 17:01:25
Cytat:inną kwestią jest, że jak się wywindowało akcjami indeksy na kosmiczne poziomy w parę miesięcy kupując akcje, to teraz trzeba kogoś ubrać w te papierki np. przekonując ich, że to była krótka korekta, a hossa będzie trwała wiecznie :) :) :) btn @serpico: uwazasz ze obecne poziomy sa kosmiczne? czy moglbys poprzec to jakimis argumentami?
|
|
Wysłane:
5 listopada 2009 17:04:04
Frog napisał(a):Taurus80 napisał(a):
ja osobiscie inwestuje w male spolki i powiem ci ze korekta narazie mnie nie dotknela jestem od 1% ponizej najwyzszej wartosci wiec nie wiem o czym mowisz.
Właśnie o tym mówię! - korekty której oczekuje wielu (w tym ja) a której Ty ogłosiłeś już koniec kilka postów wyżej NIE BYŁO. Nie wiem czy jestes slepy czy gluchy. Spojz na index maluchow i powiedz mi czy tam nie bylo korekty ??? Wlasnie trwa konsolidacja a jak juz kiedy mowilem niektore spolki beda rosly niestety nie wszystkie. Takze zycze dalszego oczekiwania korekty. Spotkamy sie na jej dnie pewnie za jakies 4-6 lat
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-10-06 Wpisów: 1 335
Wysłane:
5 listopada 2009 17:07:23
panowie sprzeczamy się o korekty, dołki i maksima, a po dzisiejszym oraz wczorajszym dniu widać, że diabli wzięli analizę techniczną i fundamentalną, wszystkie diabli wzięli. spekuła na wszystkich giełdach jest makabryczna.
pierwsze: wczoraj można było zauważyć u usiaków ok. 20.45 jak giełdy zjechały w dół a potem w górę o prawie procent w kilka minut. pod co? jak to dobrze zauważył buldi, pod wykasowanie SL drobnym graczom, a na koniec zafundowali ostrą jazdę na południe, prezent dla Europy i Azji na drugi dzień.
drugie: dzisiaj rząd Jego Królewskiej Mości na wyspach oznajmił, że jest taka bieda, że pozwolą sobie dodrukować parę grosza, bo kasa im się skończyła. giełdy w euforii poszybowały do góry (sic!)
trzecie: Euroland pokazał, że końca recesji nie widać i sprzedaż detaliczna leci na łeb na szyje. giełdy też wystrzeliły. widać uznali, że jak sprzedaż produktów spada, to przynajmniej pohandlują sobie akcjami :)
wszystkie wskaźniki, oscylatory i inne matematyczne cuda zawiodły, w tym ludzka logika. potężne banki decydują o spadku, tudzież wzroście, mając wszystko i wszystkich za nic (patrz: przykład z zeszłego roku z grą na osłabienie PLN, nawet rząd RP nie dał rady w grze z bankierami). a co będzie, gdy bankom zabraknie kasy na spekułę? dodrukuje się, papieru wszak ci u nas dostatek.
|
|
0 Dołączył: 2009-10-06 Wpisów: 1 335
Wysłane:
5 listopada 2009 17:18:37
Bartosz napisał(a):Cytat:inną kwestią jest, że jak się wywindowało akcjami indeksy na kosmiczne poziomy w parę miesięcy kupując akcje, to teraz trzeba kogoś ubrać w te papierki np. przekonując ich, że to była krótka korekta, a hossa będzie trwała wiecznie :) :) :) btn @serpico: uwazasz ze obecne poziomy sa kosmiczne? czy moglbys poprzec to jakimis argumentami? są kosmiczne relatywnie, spoglądając z makroekonomicznego punktu widzenia. primo: jeżeli wszyscy uważają, że to koniec recesji i nie była ona taka straszna, to czemu w chwili obecnej stopy procentowe największych banków centralnych są na rekordowo niskim poziomie? bo zdają sobie sprawę z krytycznej sytuacji. dodrukowywanie pieniędzy i ładowanie ich w rynek, niczego nie rozwiązuje, a wręcz przeciwnie. secundo: cena złota. na wykresie to wygląda jakby była jakaś wojna. skąd taki popyt na złoto? nie ma bezpiecznej waluty na świecie i wszyscy zdają sobie z tego sprawę. reasumując: nie było żadnych podstaw ekonomicznych, by ceny akcji tak wystrzeliły np KGHM o 500%. owszem ktoś może powiedzieć zbyt duża przecena, ale ona również z czegoś wynikała. dlatego uważam, że patrząc z punktu makroekonomicznego indeksy są na kosmicznych poziomach. tak na marginesie. pracuje w administracji rządowej i takiej biedy nie pamiętam. jest katastrofalnie finansowo. RP nie ma pieniędzy.
|
|
Wysłane:
5 listopada 2009 17:26:14
Taurus80 napisał(a): Nie wiem czy jestes slepy czy gluchy.
Bez komentarza Taurus80 napisał(a): Spojz na index maluchow i powiedz mi czy tam nie bylo korekty ???
Nie, od dwóch miesięcy jest boczniak. Taurus80 napisał(a): Wlasnie trwa konsolidacja
No to się zdecyduj Taurus80 napisał(a): a jak juz kiedy mowilem niektore spolki beda rosly niestety nie wszystkie.
Oczywista oczywistość Taurus80 napisał(a): Takze zycze dalszego oczekiwania korekty. Spotkamy sie na jej dnie pewnie za jakies 4-6 lat
Za odpowiedź może posłużyć twój cytat: "Nie wiem czy jestes slepy czy gluchy"
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
5 listopada 2009 17:32:56
serpico napisał(a):reasumując: nie było żadnych podstaw ekonomicznych, by ceny akcji tak wystrzeliły np KGHM o 500%. owszem ktoś może powiedzieć zbyt duża przecena, ale ona również z czegoś wynikała. Odwrócę pytanie - wytłumacz nam skąd takie spadki przez poprzednie dwa lata mimo rekordowego rozwoju gospodarczego Polski w tym okresie. Dopiero jak poradzisz sobie z tym, będziemy mogli przejść do ustalania gdzie jest poziom 0. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
Wysłane:
5 listopada 2009 17:34:23
Frog w trendzie boczniak to tez korekta z tego co sie orientuje a pozatym ten boczniak jest po spadku, wiec traktuje jako konsolidacja przed wybiciem. Ale jak kiedys mowilem kazdy ma swoja kule i sam za siebie decyduje Zycze duzych zyskow i samych trafnych inwestycji. Jak cie obrazilem to sory mam dzisiaj kryzys zdrowotny :) wiec i humor straszny
Edytowany: 5 listopada 2009 17:34
|
|
0 Dołączył: 2008-11-12 Wpisów: 364
Wysłane:
5 listopada 2009 17:40:23
mathu wyprzedziłeś moje pytanie :) podpisuję się pod Twoim postem
|
|
0 Dołączył: 2009-02-07 Wpisów: 89
Wysłane:
5 listopada 2009 18:10:46
serpico napisał(a):reasumując: nie było żadnych podstaw ekonomicznych, by ceny akcji tak wystrzeliły np KGHM o 500%. owszem ktoś może powiedzieć zbyt duża przecena, ale ona również z czegoś wynikała. Ale przecież sobie sam odpowiedziałeś - zbyt duża przecena. Wynikała z paniki. Nie mówie konkretnie o KGHM ale o wielu spólkach. Obrazowy przykład: Coś jest warte 500 zł, na giełdzie jest wyceniane na 1000 zł, spada o 90% czyli do 100 zł, nastepnie wzrasta o 200% czyli jest wyceniane na 300 zł... No i jak to ma dalej rosnąć , przecież wzrosło juz o 200%, no dobra ale to nadal o 200 zł poniżej realnej wartości. Wiem że w rzeczywistości to nie jest taie oczywiste, problemy przekładaja się na spadek renotwnosci firm itp, ale to tylko na pokazanie ze argumenty w stylu "bo cos juz uroslo 200% i jest w kosmosie" nie maja racji bytu. A co do AT to osobiscie nigdy w nia nie wierzylem - jak cos to pojdzie do gory, ale zawsze moze pojsc w dol - zawsze sie znajdzie jakies wytlumaczenie na to, ze mialo prawo tak byc. jak rzuce moneta to tez bede mial orla albo reszke ;)
Edytowany: 5 listopada 2009 18:11
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
5 listopada 2009 18:18:13
Ropa zrobiła RGR na godzinowym i jeśli mam rację to teraz poleci bombą w dół ciągnąc za sobą giełdę.  kliknij, aby powiększyć8 z przodu już pożegnaliśmy. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 5 listopada 2009 18:18
|
|
6 Dołączył: 2008-09-16 Wpisów: 2 876
Wysłane:
5 listopada 2009 18:26:52
zasięg tego rgra to jakies niecale 79 dolców więc nie wiem czy to taka bomba jeśli to rgr w ogóle EEX
|
|
Wysłane:
5 listopada 2009 18:26:59
Taurus80 napisał(a):Frog w trendzie boczniak to tez korekta z tego co sie orientuje a pozatym ten boczniak jest po spadku, wiec traktuje jako konsolidacja przed wybiciem. Ale jak kiedys mowilem kazdy ma swoja kule i sam za siebie decyduje Zycze duzych zyskow i samych trafnych inwestycji. Jak cie obrazilem to sory mam dzisiaj kryzys zdrowotny :) wiec i humor straszny Spoko, bez urazy. Jesień, pogoda fatalna, więc i jest nerwowo. PS. Na rynek wrócę za kilka miesięcy, bez względu na to czy korekta (czyli w moim tego słowa rozumieniu spadki) na MiS będzie czy nie. Powodzenia!
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.