bxifuwmw
Advertisement
PARTNER SERWISU
lqsorqhy
261 262 263 264 265

Kiedy dno bessy?

discopolo
0
Wpisów: 1 035
Wysłane: 1 grudnia 2009 22:23:43
Kanoniers napisał(a):
Vox napisał(a):

recesji nie ma. A w Polsce nigdy nie było (2 kolejne kwartały spadku PKB)

Vox i discopolo mimo wielkiego szacunku nie zgadzam sie z Waszym zdaniem absolutnie ale na szczescie kazdy ma prawo do wlasnego Angel

Powiem Wam jedno gowno wychodzimy z recesji i nie rozsmieszajcie mnie ze jej nigdy nie bylo. Nie wiem co mowia statystyki i rozne dane ale wiem jak wyglada realna gospodarka.
Nie moge powiedziec za wiele ale jako kierownik na cala Polske w branzy przemyslowej mam kontakt z setkami przedsiebiortw z przeroznych branzy,

GUS ma kontakt z większą ilością firm i nie wkłada w to emocji. Eurostat podobnie.
Mając do wyboru dane GUS, Eurostat i kolegi kierownika wybieram te pierwsze.
Zaraz ktoś napisze że dzisiejsze notowania zakończyły się spadkami indeksów. GPW coś tam podała, ale on ma swoje zdanie i uważa że spadło.

busz
0
Wpisów: 244
Wysłane: 1 grudnia 2009 22:25:09
Frog napisał(a):
Kanoniers napisał(a):

To co obserwuje kazdego dnia jest przerazajace

Mogę tylko potwierdzić ze swojego podwórka, że w branży przemysłowej nadal krucho.

Więc panowie dzisiaj ogłoszono dobrą wiadomość dla przemysłu - PMI dla polskiego przemysłu w końcu wyszło ponad poziom 50%. I nie był to anemiczny wzrost.
„Potrafię obliczyć ruch ciał niebieskich, ale nie ludzkie szaleństwo” - Isaak Newton

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 1 grudnia 2009 22:28:11
discopolo napisał(a):

GUS ma kontakt z większą ilością firm i nie wkłada w to emocji. Eurostat podobnie.
Mając do wyboru dane GUS, Eurostat i kolegi kierownika wybieram te pierwsze.
Zaraz ktoś napisze że dzisiejsze notowania zakończyły się spadkami indeksów. GPW coś tam podała, ale on ma swoje zdanie i uważa że spadło.

Od razu ironią po oczach Think

Tak tylko jest jedna roznica o ktorej postaram sie krotko bo malo czasu...

Jesli firma ma zamowien na pol roku do przodu i nagle rozmawiam z Prezesem i mowi, wie Pan co robote mamy na 2-3 miesiace jeszcze ale martwie sie co bedzie dalej bo zawsze mielismy minimum pol roku do przodu zamowien to jak myslisz co pokaze GUS i Eurostat ???????????
Ano pokaze wynik ktory zbadal czyli wszystko jest w porzadku i moze byc tak ze produkcja nie spadla wcale a wcale ale te dane nie pokaza Ci tego co stanie sie wkrotce ...

Jesli kilka firm zostawilo w Islandii po kilkanascie milionow za wykonane kontrakty ktorych nigdy nie odzyskaja to o tym narazie tez nikt nie powie dopiero jak sie stana Techmexem to sie kazdy zastanowi wiec dane i statystyka jedno ale obserwacja i informacja to drugie !!
Edytowany: 1 grudnia 2009 22:34

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 1 grudnia 2009 22:28:21
PMI
Cytat:
52,4 a każdy odczyt powyżej 50 oznacza rozwój.

PKB 3Q 1,7%, prognoza 4Q 2%

miło zaskoczyły dane z tego tygodnia

Cytat:

Przedstawilem tylko jak wyglada realna gospodarka moim rzeczywistym okiem bez statystyk i innych danych tylko czysto z obserwacji ...

@ Kanoniers,
ale jeśli wszyscy korzystają z danych urzędowych, to nawet jeśli miałbyś rację
to większość ludzi będzie kupować, dzięki czemu kurs wzrośnie/nie spadnie. blackeye

mysle ze dane GUS czy Eurostat są prawdziwe.

a co do zmiany zdania, to staram się dostosowywać do bieżącej sytuacji na rynku.
AT mówi że jankesi są pod oporami, póki co są pod nimi nadal, ale kanał obowiązuje
czyli na 1040-1050 znów pojawi się popyt według oklepanego scenariusza i tak w kółko macieju.
Edytowany: 1 grudnia 2009 22:34

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 1 grudnia 2009 22:39:13
Vox napisał(a):

@ Kanoniers,
ale jeśli wszyscy korzystają z danych urzędowych, to nawet jeśli miałbyś rację
to większość ludzi będzie kupować, dzięki czemu kurs wzrośnie/nie spadnie. blackeye

mysle ze dane GUS czy Eurostat są prawdziwe.

.

po pierwsze juz napisalem ze kurs moze wzrosnac nawet jak sie bedzie walil swiat to jeden dzien przed upadkiem spekula wyciagnie kurs do gory, ot taki wlasnie swiat mamy ...

ja tez mysle ze dane GUS i Eurostat sa prawdziwe ale napisalem post wyzej jaka jest ich wada Angel
slabo przewiduja przyszlosc ...

Vox
Vox
297
Wysłane: 1 grudnia 2009 22:43:39
sam rynek wskazuje na brak zdecydowania, bo mamy
lekko wzrostową konsolidację. Więc nic dziwnego że się miotamy.
ale czas rozstrzygnie wszystko.

http://stooq.pl/sonda/
Edytowany: 1 grudnia 2009 22:57

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 1 grudnia 2009 23:30:19
Mi by pasowały wzrosty, bo praktycznie od sierpnia drepcze w miejscu i nic nie powiększyłem stanu rachunku. Ale rozsądek mi mówi że albo niezdecydowane bujanie w miejscu albo wrecz spadek. Co składa sie na te oceny - dzisiejsza rzeczywistość Polski:

- inwestycje zawieszone, czekające nie wiadomo do kiedy, bo brak pieniędzy (z otoczenia zawodowego)
- złoto przełamało kolejną barierę. 1200 dolarów za uncję
- protesty społeczne, dzisiaj policja rząda zaległych wypłat
- sezonowy wysyp upadłości u nas i na świecie, u nas jakies zakłady meblowe, w paryżu jakis duży dom mody
- Firmy: Polacy wydadzą na Święta mniej niż przed rokiem
- Tanieje budowanie, ale brak pieniedzy na nowe mieszkania
- Tusek ogłasza nadchodzące Dolce Vita (to akurat żaden argument ale dałem jako powód do śmiechu w zestawieniu z faktami)

Trzeba sobie zadać pytanie: Jakbysmy byli duzym bankiem inwestycyjnym z zachodu to bralibyśmy akcje w tym klimacie? jak będzie trzeba uciekac z dolara to może i tak.

To że rok temu nie bylo rajdu świetego mikołaja to nie znaczy że musi teraz być, byloby miło, ale chyba za dużo ludzi na to liczy i będzie tylko jakis kilkudniowy wyskok, co zaraz wróci do punktu wyjścia i niejeden zostanie po tym z ujemnym bilansem.

Na moje odczucia to na wyskok hossy czekamy do wiosny, obecny klimat jest jakiś niezachęcający. Jak n aświecie padnie coś grubszego, to scenariusz Alfredzia może sie zrealizowac, poza tym to nie widze uzasadnienia do raptownych spadków, raczej przeczuwam stagnację.

edit: przy tych przewidywaniach zamierzam poczytać o analizie technicznej, bo od jakiegos czasu tylko technicy zarabiaja chyba dobrze odpowiednio krótko grając.
To jest gra. Zabawa na pieniądze.
Edytowany: 1 grudnia 2009 23:32

busz
0
Wysłane: 2 grudnia 2009 09:51:48
majama napisał(a):
dzisiejsza rzeczywistość Polski:

- inwestycje zawieszone, czekające nie wiadomo do kiedy, bo brak pieniędzy (z otoczenia zawodowego)

czyli świat się wali itp. Ale jak już będzie wszystko super, to indeksy będą w kosmosie, i wtedy dopiero trzeba kupować, bo gospodarka kwitnie? W 2007 gospodarka kwitła, bezrobocia nie było...

Giełda dyskontuje przyszłość. Masz przykład - narzekacie jak to źle jest w polskim przemyśle, ale PMI przemysłu pokazał wczoraj ożywienie. Przemysłowy holding Karkosika wzrósł ponad 200% od lipca - zdyskontował to ożywienie. Kto zrobił lepiej - ten co kupił gdy jeszcze było źle, czy ten co czekał i czekał na realne potwierdzenie?
„Potrafię obliczyć ruch ciał niebieskich, ale nie ludzkie szaleństwo” - Isaak Newton

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 2 grudnia 2009 10:03:33
z tymi firmami to roznie jest u tescia w firmie produkujacej dla przemyslu stoczniowego jakos sie zamowienia kreca coprawda nie jest jak bylo ze zamowienia na pol roku do przodu byly ale z miesiaca na miesiac sie kreci, znow znajoma pracujaca w firmie sprzedajacej stal powiedziala ze szef zawsze im mowi zadnego kryzysu nie bylo.
Pytanie kto ma racje?
Wiadomo ze nie jest tak jak bylo ale tez nie jest tragicznie poprostu spowolnienie a firmy byly przyzwyczajane majac zamowienia na rok na przod i teraz stekaja.

A na gieldzie jak juz mowilem wszystko rosnac nie bedzie nawet jestem zdania ze duza czesc przez najblizszy rok bedzie spadala ale fundamentalne firmy dadza pewnie duzo zarobic.
Tak to juz jest w poczatkowej fazie hossy, smieci odbijaja mocno na poczatku i na koncu hossy.

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 2 grudnia 2009 10:27:09
W IT już na zielono, firmy odblokowały kasę na nowe projekty i wszystko zaczyna się kręcić.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

Vox
Vox
297
Wysłane: 2 grudnia 2009 10:55:23
Cytat:
now znajoma pracujaca w firmie sprzedajacej stal powiedziala ze szef zawsze im mowi zadnego kryzysu nie bylo.

100% racji, w Polsce kryzysu nie było, było za to

-golenie na opcjach
-upadek firm źle zarządzanych
-pewne spowolnienie gospodarcze

Cytat:
Prof. Krzysztof Opolski, Uniwersytet Warszawski, doradca ekonomiczny prezesa Narodowego Banku Polskiego
Adam Ruciński - prezes BTFG

Znów czeka nas szał zakupów. Polacy nie zamierzają oszczędzać na świętach. Tylko co czwarty z nas wyda na prezenty mniej niż przed rokiem. Niemal połowa Polaków na zorganizowanie świąt przeznaczy 200 – 500 zł – wynika z sondażu GfK Polonia. W ubiegłym roku wydanie takiej kwoty deklarowało jedynie 37 proc. ankietowanych. Z kolei na prezenty ponad połowa z nas przeznaczy od 100 do 500 zł. Zawirowania w gospodarce i wzrost bezrobocia nie zniechęcają nas do świątecznych zakupów

konsumpcja w Polsce cały czas rośnie. a wraz z nią będzie rosnąć gospodarka.

Cytat:

W IT już na zielono, firmy odblokowały kasę na nowe projekty i wszystko zaczyna się kręcić.

w takim razie może czas na Sygnity?
Edytowany: 2 grudnia 2009 11:02

mathu
0
Wysłane: 2 grudnia 2009 11:06:14
Vox napisał(a):
Cytat:

w takim razie może czas na Sygnity?

A Sygnity ma nowe projekty?
Czy mieli cięcia płac w tym roku?
Był zysk za trzy kwartały?
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

Taurus80
0
Wysłane: 2 grudnia 2009 16:26:52
Kto mi wytlumaczy co sie na koniach dzieje bo ciezko mi pojac :(
Cos mi sie zdaje ze jutro jedna ze stron bedzie strasznie pocharatana z samego rana.

serpico
0
Wpisów: 1 335
Wysłane: 2 grudnia 2009 16:38:20
rano jadąc do pracy usłyszałem w RMF jak "specjalista ds ekonomicznych" ogłaszał, że na giełdach zaczął się rajd św. Mikołaja i w grudniu będzie można zarobić na akcjach co najmniej kilkanaście procent.

bez komentarza
Edytowany: 2 grudnia 2009 16:38

Taurus80
0
Wysłane: 2 grudnia 2009 16:46:13
serpico napisał(a):
rano jadąc do pracy usłyszałem w RMF jak "specjalista ds ekonomicznych" ogłaszał, że na giełdach zaczął się rajd św. Mikołaja i w grudniu będzie można zarobić na akcjach co najmniej kilkanaście procent.

bez komentarza

Serpiko a wogole zakladasz mozliwosc rajdu na polnoc ???
Ja od roku jestem strasznie byczo nastawiony a nigdy nie pozbylem sie mysli o mozliwosci zjazdu. A niestety widze ze ty innej mozliwosci nie zakladasz nawet jakby wszystkie twoje tezy byly obalone.
Przypominam te tak jak ci co zaczynaja w szczycie hossy w wiekszosci nie doczekaja nastepnej, to tak samo ci co zaczynaja w dolku w wiekszosci nie dojezdzaja do konca.

I na koniec ponawiam pytanie potrafi ktos rozsadnie wytlumaczyc fix na koniach ?

Moim zdanim mowiac ulicznym jezykiem wygladalo na to jakby duzy chcial wydymac innego duzego Anxious jutro z rana bedzie kogos bolalo.

Vox
Vox
297
Wysłane: 2 grudnia 2009 16:55:08
Cytat:

radio - muzyka - FAKTY blah5

limagraf
0
Wpisów: 412
Wysłane: 2 grudnia 2009 16:58:51
Pewnie ten "specjalista" przed wystapieniem przeczytal PB. :)
Płyń za rekinem trafisz do ludzi.

busz
0
Wysłane: 2 grudnia 2009 17:25:34
serpico napisał(a):

bez komentarza

No sam widzisz, ile się musiałeś naszukać żeby takiego newsa wymykać i sprezentować na forum Angel W 2007 to było tak - włączasz TVP1 a tam facet wachluje plikiem stuzłotówek i zachwala fundusz arki, włączasz dwójkę tam to samo, włączasz polsat a tam ten sam facet krzyczy "ja ci ... poprzełączam".

Dopóki więcej w reklamach Żanety Kalety i dr.Hany Srural niż funduszy, dopóty trend główny jest niezagrożony. A dołki i górki zawsze będą, wykres indeksów nie jest linią ciągłą.

mathu
0
Wysłane: 2 grudnia 2009 18:00:25
Teraz w modzie jest Forex i złoto. Na facebooku jest pełno reklam dostosowanych do "przeciętnego obywatela". Wkładasz i wyjmujesz 100% zysku. Giełdy ciągle się boją więc jesteśmy bezpieczni.

Vox
Vox
297
Wysłane: 2 grudnia 2009 18:10:05
Cytat:
Jednym z ważniejszych wydarzeń ostatnich dni na rynku walutowym były kolejne rekordy jena. Japońska waluta najpierw umacniała się wobec dolara razem z euro i frankiem, a gdy te traciły po rewelacjach z Dubaju – jen nadal zyskiwał. Stąd ta nieoczekiwana zmiana w działaniach abnku centralnego, który uruchomił nowy program płynnościowy (120 mld $)

i stąd mamy zwrot na giełdach. I widzisz owner że sytuacja się zmienia jak w kalejdoskopie.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

261 262 263 264 265

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,064 sek.

ejjweyxa
dtrdmtsp
heqjtwov
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 405,22 zł +387,03% 97 405,22 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
xrcwmybt
vmkvywje
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat