serpico napisał(a):
ależ drogi Taurusie, rynki, w tym i giełda, to nic innego jak zachowanie tłumu. tak jak przecena 2 009 była nieuzasadniona i wszelkie jej oceny (np Lotos po 0zł) tak i teraz uważam, że mamy nadmierny optymizm. drugie dno? owszem, moim zdaniem to na jeszcze czeka. gdzieś ostatnio w newsach wyczytałem, że np Japonia ponownie zwiększyła swój deficyt i w przyszłym roku będzie BANKRUTEM przez duże B. od 10 lat, albo i więcej nie moga się podnieść z kryzysu. USA podąża na chwile obecną tą samo scieżką. myślę, ze juz z tego nie wyjdą.
a co do rynków i krajów 3 swiata masz w 100% rację. za chwilę to będzie pierwsza liga i my tego dożyjemy
Rynki i gielda niech sobie dyskontuja przyszlosc obojetnie jaka ona by nie byla jedyne co mi brakuje to pelnego obiektywizmu pismakow oni narazie jedyne co robia to manipuluja informacja niezetelnie przedstawiajac fakty albo przedstawiajac je wyrywkowo.
Drugie dno ?? Pewnie ze moze nastapic jednak na obecnym poziomie wydaje mi sie conajmniej malo realne,dlaczego ??
A no dla tego ze fakty mowia zupelnie coinnego anizeli przedstawiaja to gazety.
Wystarczy spojrzec na twarde dane gospodarcze na dzien dzisiajszy gospodarki ruszyly ostro mozna nawet sadzic ze ktos podlaczyl turbo do ich tylka wiec dzisiaj deficyty moze i strasznie wygladaja ale za pol roku moze to juz byc zupelnioe inaczej.
Jezeli jednak to sie nie sprawdzi i spelni sie najgorszy scenariusz to o podwujnym dnie bedzie marzyl kazdy z nas a zapewne zleci duzo nizej.
Najgorsze w tym wszystkim bedzie to ze te nasze miedziaki nie beda kompletnie nic warte i przy naszym stanie osobistych finansow nawet nasze wielkie checi i wiedza ktora posiadamy nie uchroni nas od straty wiekszosici majatku.
Oczywiscie jak to zwykle bywa ludzie bogaci i bardzo bogaci (dysponujacy min kilku milionami zl) na tym calym zamieszaniu powieksza swoje fortuny i znow dystans miedzy zwyklym obywatelem a bogatym sie strasznie zwiekszy.
Serpico przyznales mi racje ze zamienimy sie rolami z krajami 3go swiata wiec proponuje popatrzec jak w tamtych krajach wygladala struktura spoleczenstwa 10 lat temu :) jestem pewiem ze tak bedzie u nas, a wyciagajac takie wnioski mozna z duza doza prawdopodobienstwa stwierdzic ze nam zostanie 0 pieniedzy jedyne co bedziemy mieli to marzenia.
To byl najgorszy scenariusz, wiec mysle ze kazdemu z nas powinno zalezec aby sie nie spelnil :)
Oczywiscie dla ludzi grajacych na koniach liczy sie duza zmiennosc dlatego tez szukaja takich wlasnie nowinek i sensacji. Ale mysle ze w glebi serca nikt nie chcialby aby to sie stalo.