PARTNER SERWISU
qasjtbpc
52 53 54 55 56

Kiedy dno bessy?

Alfredzio
0
Wpisów: 364
Wysłane: 29 kwietnia 2009 00:07:39
Uwaga na gieldowe spadki!

Ponizej dwa fragmenty artykułu, który warto przeczytać cały:
www.numismaster.com/ta/numis/A...

Bloomberg reported an analysis released by Washington Service of Bethesda, Md., stating that insiders at New York Stock Exchange-listed companies in the first 20 days of April had sold more than eight times the amount of stock that they had purchased.

U.S. Congressman Paul Kanjorski, D-Pa., already revealed that the U.S. financial system was perilously close to collapse at 2 p.m. last Sept. 18, 2008. With all the above news hitting in such a short time, it is entirely possible that the U.S. economy could have crashed last week.

Wiele wskazuje na to, ze dolar juz dwukrotnie byl na krawedzi zalamania, tak ze jego calkowite zalamanie w tym roku nie jest tak nieprawdopodobne jak ludziom sie wydaje.
Edytowany: 29 kwietnia 2009 00:12

kijekjjk
0
Wpisów: 336
Wysłane: 29 kwietnia 2009 00:17:39
Jarbas napisał(a):

kliknij, aby powiększyć

Miesięcznie wyprzedza co bedzie na wigach ;)
a wykres to BALTIC DRY INDEX

no prosze..ciekawy wskaznik..nie znalemSick
„Inwestorzy nie planują przegrywać. Przegrywają, bo nie planują”...
"Taka jest moja koncepcja
Tak ja to widzę"

SlawekW
0
Wpisów: 878
Wysłane: 29 kwietnia 2009 00:24:21
Paul Kanjorski to taki troche wariat, troche panikarz. Wyszperaj w necie wiecej o tej historii z 18 wrzesnia, to przekonasz sie ze swiat sie nie wali.

Artykul, ktory przywolujesz wydaje sie byc zbiorem jednostronnie dobranych argumentow sluzacych naganianiu na zloto. Nie przekonuje mnie.
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....

SlawekW
0
Wysłane: 29 kwietnia 2009 00:30:24
Cytat:
kubajjk
no prosze..ciekawy wskaznik..nie znalemSick

Pare dni temu na CNN Money byl artykul zachecajacy do obserwowania wynikow firm transportowych. Ktos te produkcje musi dostarczyc, a skoro dostarcza, to znaczy ze sa zamowienia.

BDI jest bardzo wiarygodny, bo to jest cos, co JUZ sie dzieje (bo np. tez skadinad cenny Dr Copper bywa zafalszowany spekulacja).
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....
Edytowany: 29 kwietnia 2009 00:32

kijekjjk
0
Wpisów: 336
Wysłane: 29 kwietnia 2009 01:06:40
SlawekW napisał(a):

BDI jest bardzo wiarygodny, bo to jest cos, co JUZ sie dzieje (bo np. tez skadinad cenny Dr Copper bywa zafalszowany spekulacja).

dokladnie..
tylko czemu na zadnym polskim serwisie nie widze jego wartosci..
jarbas podpowiesz gdzie to BDI mozna odnalezc?;)
„Inwestorzy nie planują przegrywać. Przegrywają, bo nie planują”...
"Taka jest moja koncepcja
Tak ja to widzę"

SlawekW
0
Wysłane: 29 kwietnia 2009 01:19:36
kubajjk napisał(a):
SlawekW napisał(a):

dokladnie..
tylko czemu na zadnym polskim serwisie nie widze jego wartosci..
jarbas podpowiesz gdzie to BDI mozna odnalezc?;)

tu masz np. http://tinyurl.com/572nox
Edytowany: 29 kwietnia 2009 01:20

tadekmazur
9
Wpisów: 1 151
Wysłane: 29 kwietnia 2009 08:34:06
Widzę że nie tylko żona mnie nie rozumie. Angel

Moim zdaniem dno WIG=20.37tys było ostateczne (daję temu 85% szans). Ale nic nie jest na 100% i dostrzegam możliwości pogłębienia.

Potencjalne scenariusze apokaliptyczne mogę lekko rozwinąc:
1.Pojawią się zasadnicze trudności ze sprzedażą amerykańskich obligacji (wystarczy że Chińczycy ostro pograją i będzie problem), wtedy dług zacznie na ostro finansowac FED (tzw. drukowanie) i jeśli przekroczy jakąś granicę to dolar spadnie błyskawicznie i radykalnie. Indeksy giełdowe prawdopdobnie razem z nim.
2.Citibank i Bank of America to nie są duże banki, to są OGROMNE banki, stanowczo zbyt duże by upaśc. Jak takie giganciorki mają braki kapitałowe to nie wystarczy im podrzucic kilkadziesiąt miliardów. Potrzebne może byc grube kilkaset na każdy.
Ratowac będą i tak bo akurat te to muszą. Ale to może kosztowac zbyt wiele i całkowicie zawalic amerykańskie finanse publiczne.
3.Nawet jeśli na grypę świńtuchów zachoruje niezbyt wielu ludzi to media mają potencjał zrobienia z tego horroru.
A gdyby rzeczywiście wyszedł z tego wirusa nieco wiekszy kłopot to TV zrobi taką panikę że indeksy mogą poważnie uszkodzic.
4.Nie rozumiem czemu złotówka jest aż tak słaba. Ale jednak jest. Rząd i NBP będą bronic jakiegoś poziomu.
Jeśli przegrają to zostaniemy bez rezerw z kursem typu euro=6zł i staniemy się niewypłacalni ze wzgledu na dług zagraniczny.

Moim zdaniem żaden z tych scenariuszy się nie wydarzy, ale są możliwe.

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 29 kwietnia 2009 09:45:31
Jarbas napisał(a):

Kto więc podciąga WIGi? Harcerze?Not talking
Z drugiej strony dobrze wiedzięć , że nie mają juz prawie czego upłynniać, pozostaje im już tylko łykać albo pomachać husteczką wave odjężdżającym wagonom. bootyshake

tadekmazur
9
Wysłane: 29 kwietnia 2009 14:27:17
Dzisiaj harcerze dają czadu. Mają frajdę z powodu grypki?

buldi
0
Wysłane: 29 kwietnia 2009 19:42:12
tadekmazur napisał(a):
Dzisiaj harcerze dają czadu. Mają frajdę z powodu grypki?

Dają Tadek jak cholera. Widać nie straszne im wieprzowe zagrożenia. snorting
Myślę, że do przewidywanego przez Ciebie poziomu 1900pkt możemy na razie sobie odpuścić czarnowidztwo.
Potem niech się dzieje wola nieba.notworthy

tadekmazur
9
Wysłane: 29 kwietnia 2009 21:01:03
Z nią się zawsze zgadzac trzeba.
A 1900 będzie, ale wcale niekoniecznie w maju. Czerwiec jest nawet bardziej prawdopodobny.
Teraz dojdziemy do 1800-1820 i ogłoszą wyniki stress-testów.
Nie będą najgorsze (gdyby były to by oszukali) ale rynki zareagują nieufnie i spadną nieco.

A grypa mnie niepokoi. Nie znam się na tym, ale się tego obawiam.
Na razie wygląda że nie będzie problemu, ale .....

mardo
0
Wpisów: 72
Wysłane: 29 kwietnia 2009 21:12:58
buldi napisał(a):
Jarbas napisał(a):

Kto więc podciąga WIGi? Harcerze?Not talking
Z drugiej strony dobrze wiedzięć , że nie mają juz prawie czego upłynniać, pozostaje im już tylko łykać albo pomachać husteczką wave odjężdżającym wagonom. bootyshake

Fundy narazie czekaja na dworcu , harcerze zapakowali sie do pociagu na bocznicy ( tylko jeszcze niewiadomo czy do jadacego we wlasciwym kierunku ) fundy siedza sobie na dworcu i czekaja jak pociag podjedzie to wisiada i prawdziwy expres wtedy ruszy

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 29 kwietnia 2009 21:15:44
zagranica banki kupuje salute widział ktoś może zlecenia kupna na millenium albo na noble albo jakimś innym? spora kasa na naszą giełde włazi hello1
EEX

mardo
0
Wpisów: 72
Wysłane: 29 kwietnia 2009 21:45:07
owner napisał(a):
zagranica banki kupuje salute widział ktoś może zlecenia kupna na millenium albo na noble albo jakimś innym? spora kasa na naszą giełde włazi hello1

A niech włazi w koncu na nich tu czekamy hello1 jak nasze fundy niby by chciały a nie wchodza , cos mi sie wydaje ze te magiczne 1900 na w20 przebijemy wczesniej niz nam sie wszystkim wydaje , Boo hoo! ktos w tym watku pisal kiedys ze bessa sie skonczy wtedy ja rynki przestana panicznie reagowac na "zle " wiadomosci (nagonki medialne , opinie pseudo analityków itp )
bardzo dobra okazja jak swinska grypa do kolejnej zwaly i co ? zobaczcie co sie u janków dzieje !!!!a u sasiada sie epidemia panoszy

buldi
0
Wysłane: 29 kwietnia 2009 23:20:41
tadekmazur napisał(a):
Z nią się zawsze zgadzac trzeba.
A 1900 będzie, ale wcale niekoniecznie w maju. Czerwiec jest nawet bardziej prawdopodobny.
Teraz dojdziemy do 1800-1820 i ogłoszą wyniki stress-testów.
Nie będą najgorsze (gdyby były to by oszukali) ale rynki zareagują nieufnie i spadną nieco.

A grypa mnie niepokoi. Nie znam się na tym, ale się tego obawiam.
Na razie wygląda że nie będzie problemu, ale .....

Nieeee no czerwriec - zdecydowanie spadkowy.Kontrakty wygaają, a po za tym ileż można rosnąć?
Świńska grypa, wyniki banków nie okażą się aż tak dobre, wzrośnie deficyt, spadnie złotówka - ale psst...Pray na razie niech sobie rośnie.
Edytowany: 30 kwietnia 2009 08:00

tadekmazur
9
Wysłane: 30 kwietnia 2009 08:49:04
A ja widzę maj spadkowy i czerwiec wzrostowy.

tadekmazur
9
Wysłane: 1 maja 2009 08:34:38
Czy wiecie że ta recesja u Janków to jest dużo lżejsza niż nam się wydaje?
Epatują nas tym -6.3% za IV kw. teraz -6.1% za pierwszy. Sporo, ale............ to nieprawda.
Wyniki takowe podają same Janki, a oni liczą to jakby mieli uszkodzone głowy.
Jeśli policzymy normalnie tak jak Eurostat liczy dla Europy i Polski czyli zmiana IV kw. 08 w odniesieniu do IV kw. 07 to otrzymamy TYLKO -0.8%, a w III kw. był jeszcze wzrost.
Nie wiem ile wyjdzie tego za I kw. ale chyba coś koło -2.5%.
Edytowany: 1 maja 2009 08:40

Alfredzio
0
Wysłane: 1 maja 2009 10:38:16
Ktos mnie tutaj posadzil o paranoje z powodu sugestii, ze swinska grypa to sztuczny twor, twierdzac, ze z pewnoscia ma naturalne pochodzenie, ale jak w takim razie wyjasnic to, ze zamiast atakowac jednostki najslabsze, a wiec chorych, staruszkow i niemowlaki, jak bywalo przy wszystkich epidemiach pochodzenia "naturalnego", swinska grypa atakuje przede wszystkim ludzi zdrowych w wieku 25-45 lat, a wiec wieku poborowym? Pachnie to bronia biologiczna, ktora, byc moze przypadkiem, wydostala sie z jakiegos laboratorium.

Co do testu bankow okazuje sie, ze U.S. Treasury - zapewniajac, ze wszystko jest w najwiekszym porzadeczku, kiedy Turner ujawnil, ze nie jest - sklamal lub mocno przesadzil, skoro zaraz potem okazalo sie, ze przynajmniej dwa giganty potrzebuja duzej pomocy finansowej. Kto chce niech im dalej wierzy, ale w moich oczach FED i Treasury sa zdyskredytowane niejednym klamstwem i sciemnianiem, a manipulacja jaka rzadowe PPT (Plunge Protection Team powolane przy rzadzie USA do manipulowania rynkami) uprawia na rynku zlota i srebra jest skandaliczna i m.in. przez to stala sie tajemnica Poliszynela w srodowisku, ktore zajmuje sie tym rynkiem.

tadekmazur
9
Wysłane: 1 maja 2009 10:57:43
Wyniki stress-testów mają za zadanie uspokoic publikę. Dlatego w razie potrzeby nakłamią tzn. podadzą jakieś braki żeby im uwierzono, ale braki nie będą dramatycznie duże.
Sęk w tym że recesja w USA jest chyba na ukończeniu i wcale nie okazała się taka ogromna. Zatem banki przetrwają bez problemu. Hulaj dusza, piekła nie ma.
Dołki z lutego są ostateczne Boo hoo!
Inna sprawa jak silne będą wzrosty i jakimi korektami przerywane. Tu nie musi byc superowo. W końcu spory wzrost jest już za nami a gospodarki jakoś szczególnie kwitnące to jeszcze długo nie będą.

Alfredzio
0
Wysłane: 1 maja 2009 11:12:07
Tak pewnie bedzie, jak piszesz Tadek, wlacznie z tym, ze w maju beda spadki, a w czerwcu zapewne wzrosty na gieldach, ale dolar jest powaznie zagrozony upadkiem, gdyby nie byl, sami Amerykanie nie szykowaliby sie na taka ewentualnosc, dlatego jesienia moze jeszcze byc roznie z dolarem i gieldami. Mysle, ze jesienia bezpieczniej bedzie przeskoczyc z gieldy w srebro czy zloto, bo jesli dolar padnie, to gieldy zanotuja taki spadek, jakiego dotad nie bylo i sprawdzi sie oczekiwanie wielu, ze DOW bedzie wart tyle co 1 uncja zlota (ktora juz teraz, gdyby wziac pod uwage inflacje powinna byc warta $2500 i tylko manipulacje duzych bankow wykorzystujace do tego rzadowe pieniadze (sic) trzymaja te cene ponizej $1000 za uncje, ale dlugo to nie potrwa).

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

52 53 54 55 56

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,434 sek.

atxiulrh
meglqcgs
hbsokoue
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
zlocvopx
gruclbag
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat