1 Dołączył: 2009-06-25 Wpisów: 1 075
Wysłane:
7 czerwca 2010 10:27:23
Gdyby ktos mial mozliwosc i widzial jakies filmiki czy tez artykuły odnosnie spotkania Bilderberg w Hiszpani to bede wdzieczny za namiary :)
Ciekaw jestem co w tym roku bylo glownym przedmiotem rozmow a jescze bardziej co ustalono ale o tym dowiemy sie pewnie dopiero za kilka lat ...
Vox
Jak widzisz miedz i ropa powoli zawraca a i edek nie jest taki slaby takze mysle ze bedzie winda w gore
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
7 czerwca 2010 10:47:21
Cytat:Jak widzisz miedz i ropa powoli zawraca a i edek nie jest taki slaby takze mysle ze bedzie winda w gore przecież nie będzie cięgiem spadać. trochę odbije pewnie teraz.
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
7 czerwca 2010 13:18:40
Przyznam, że po piątkowej masakrze spodziewałem się większych spadków Czy to będzie opóźniony zapłon, czy może wszystko już w cenach
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
7 czerwca 2010 13:28:37
Frog napisał(a):Przyznam, że po piątkowej masakrze spodziewałem się większych spadków Czy to będzie opóźniony zapłon, czy może wszystko już w cenach O co chodzi??? Policz wzrosty spadki z uwzglednieniem dni wolnych na gieldach swiatowych :) w Piatek stracilismy z nawiazka do USA
|
|
Wysłane:
7 czerwca 2010 13:32:00
Taurus80 napisał(a):Frog napisał(a):Przyznam, że po piątkowej masakrze spodziewałem się większych spadków Czy to będzie opóźniony zapłon, czy może wszystko już w cenach O co chodzi??? Policz wzrosty spadki z uwzglednieniem dni wolnych na gieldach swiatowych :) w Piatek stracilismy z nawiazka do USA Zależy ile dni wstecz liczymy. Na 10 dniowym i miesięcznym wykresie jesteśmy wyżej niż S&P500
|
|
Wysłane:
7 czerwca 2010 13:38:48
myślę że możliwe 1 dniowe odbicie w spadkach. ale nie zdziwię się jak jankesi wyskoczą +5%, albo i -5% tak dla jaj.
ostatnio rynek jest dziki. podobno tak jest zawsze w momentach przełomowych.
|
|
Wysłane:
7 czerwca 2010 14:04:30
Ktoś tu pisał o możliwej wojnie, która zakończy kryzys poprzez stymulację gospodarki. Jest "szansa" w Korei, a i tu się szykuje: Cytat:07.06.2010 (IAR) - Irański Czerwony Półksiężyc - odpowiednik Czerwonego Krzyża -zamierza wysłać konwój z pomocą humanitarną dla Gazy. Wcześniej duchowo-polityczny przywódca ajatollah Ali Chamenei zapowiadał, że statki miałaby chronić Gwardia Rewolucyjna. Iran pierwszy konwój z pomocą wysłał w zeszłym roku, który podobnie jak inne nie dotarł do Gazy. Pod koniec tygodnia Teheran zamierza wysłać kolejne dwa statki. Jeden z żywnością, lekami i sprzętem medycznym. Drugim popłynął pracownicy Czerwonego Półksiężyca i wolontariusze, którzy mogą się rejestrować w interencie. Ajatollah Chamenei oświadczył, że Gwardia Rewolucyjna jest gotowa eskortować konwój, który będzie próbował złamać izraelską blokadę.
Iran zdecydował o wysłaniu konwoju tydzień po ataku izraelskich komandosów na turecki statek, w którym zginęło 9 obcokrajowców. Podobnie jak pozostałe kraje w regionie i Zachód, Iran ostro potępił działania Izraela. Premier Benjamin Netanjahu zapowiedział, że mimo tych protestów nie zniesie blokady Strefy Gazy - nie pozowoli na dostarczanie broni Hamasowi i stworzenie w Strefie irańskiej bazy.
Informacyjna Agencja Radiowa (IAR)/Katarzyna Juszczak, Jerozolima/dabr
|
|
Wysłane:
7 czerwca 2010 14:11:55
PPT czuwa. konflikt w Arabii to droższa ropa, czyli giełdy wyżej. bez ostrej walki 1040 na S&P nie puści widzę.
Edytowany: 7 czerwca 2010 14:12
|
|
0 Dołączył: 2009-02-02 Wpisów: 2 104
Wysłane:
7 czerwca 2010 14:31:32
Spadek wartości euro względem dolara jest dla europejskich firm bardzo korzystny, ale ich kursy mimo to wraz z osłabianiem własnej waluty spadają. Jedną z przyczyn może być to, jak inwestorzy po naszej stronie oceanu są amerykocentryczni aż do granic absurdu. Wzrost wartości dolara jest niekorzystny dla firm amerykańskich, więc w sposób naturalny powinien powodować spadki w USA. Z tego wynika, że na europejskich giełdach nie patrzy się zbytnio na interes spółek europejskich, ważniejszy są poziomy indeksów giełd amerykańskich, które - co jest racjonalne - na wzrost wartości dolara reagują negatywnie.
|
|
Wysłane:
7 czerwca 2010 14:37:49
nocnygracz napisał(a):Spadek wartości euro względem dolara jest dla europejskich firm bardzo korzystny, ale ich kursy mimo to wraz z osłabianiem własnej waluty spadają. Jedną z przyczyn może być to, jak inwestorzy po naszej stronie oceanu są amerykocentryczni aż do granic absurdu. Wzrost wartości dolara jest niekorzystny dla firm amerykańskich, więc w sposób naturalny powinien powodować spadki w USA. Z tego wynika, że na europejskich giełdach nie patrzy się zbytnio na interes spółek europejskich, ważniejszy są poziomy indeksów giełd amerykańskich, które - co jest racjonalne - na wzrost wartości dolara reagują negatywnie. Zauważ, że na giełdach spada zarówno w USA jak i w Europie. Chociaż wzrost dolara to lepiej dla europejskich eksporterów i gorzej dla amerykańskich (w przypadku importerów na odwrót). Odpowiedź jest taka, że spadki cen akcji poszczególnych spółek nie mają aż tak bezpośredniego związku ze zmianą ich sytuacji mikroekonomicznej związanej z kursem dolara. Rosnący dolar jest raczej skutkiem ogólnych obaw o gospodarkę światową - finanse uciekają do swojej kolebki.
Edytowany: 7 czerwca 2010 14:38
|
|
|
|
0 Dołączył: 2008-11-28 Wpisów: 1 308
Wysłane:
7 czerwca 2010 16:12:45
Nie pisałem o możliwej wojnie. Pisałem o korzyściach płynących z produkcji broni dla napędzania gospodarki  . Na dzień dzisiejszy takiego konfliktu nie widzę. Natomiast od początku wątku, do sprawdzenia, piszę, że globalne ożywienie będziemy zawdzięczali wzrostowi zamożności tak ludnych krajów jak Chiny, Indie i Wietnam. Tyle, że spowoduje to inflację i ostateczne przeniesienie się centrum życia gospodarczego w rejon Pacyfiku.
|
|
Wysłane:
7 czerwca 2010 16:15:19
lajkonik napisał(a):Nie pisałem o możliwej wojnie. Pisałem o korzyściach płynących z produkcji broni dla napędzania gospodarki  . Na dzień dzisiejszy takiego konfliktu nie widzę. Natomiast od początku wątku, do sprawdzenia, piszę, że globalne ożywienie będziemy zawdzięczali wzrostowi zamożności tak ludnych krajów jak Chiny, Indie i Wietnam. Tyle, że spowoduje to inflację i ostateczne przeniesienie się centrum życia gospodarczego w rejon Pacyfiku. Być może nie o Ciebie chodziło. Ale o wojnie też ktoś pisał. Wybacz, ale nie będę przeszukiwał 581 stron wątku żeby sprawdzić kto to Pzdr.
|
|
Wysłane:
7 czerwca 2010 16:16:37
Frog napisał(a):
Zauważ, że na giełdach spada zarówno w USA jak i w Europie. Chociaż wzrost dolara to lepiej dla europejskich eksporterów i gorzej dla amerykańskich (w przypadku importerów na odwrót).
Odpowiedź jest taka, że spadki cen akcji poszczególnych spółek nie mają aż tak bezpośredniego związku ze zmianą ich sytuacji mikroekonomicznej związanej z kursem dolara. Rosnący dolar jest raczej skutkiem ogólnych obaw o gospodarkę światową - finanse uciekają do swojej kolebki.
Zgadzam się z Twoją argumentacją, ale sądzę, że nie tłumaczy to w 100 % zależności SPADEK EURO = SPADEK AKCJI. m. in. dlatego, że realne pieniądze uciekające z Europy do kolebki nie są jedynym czynnikiem wpływającym na kursy walut, istotnym czynnikiem jest tu przecież jeszcze spekulacja (kontrakty Euro/USD w swojej zdecydowanej większości nie zabezpieczają żadnych realnych pieniędzy zainwestowanych w Europie czy USA, są to w większej mierze instrumenty spekulacyjne). A ponieważ akceptuję i rozumiem argumentację o ucieczce pieniędzy za ocean napisałem, że absurdalny amerykocentryzm europejskich inwestorów jest tylko jedną z przyczyn, a nie jedyną czy wyłączną przyczyną tego związku.
|
|
Wysłane:
7 czerwca 2010 16:20:32
nocnygracz napisał(a): ...realne pieniądze uciekające z Europy do kolebki nie są jedynym czynnikiem wpływającym na kursy walut
To oczywiste. W poście powyżej pisałem tylko, że bardziej korzystny kurs walut dla eksportera (skala mikro) ma mniejszy wpływ na kurs jego akcji niż fakt, że kapitał ucieka z rynków akcji w ogóle.
Edytowany: 7 czerwca 2010 16:22
|
|
Wysłane:
7 czerwca 2010 16:33:03
Niech uciekaja i to jak najszybciej :) mnie te spadki ciesza poniewaz wartosc mojego portfela rosl w piatek rosnie i dzisiaj :) a jak wiekszosc spada bedzie co kupic za zarobiona kase, wiec mam takie zyczenie aby kasa z calego swiata jeszcze szybciej plynela do USA jak juz sie przeladuje to beda mi pompowali nastepne spolki :)
|
|
Wysłane:
7 czerwca 2010 16:36:56
Taurus80 napisał(a):Niech uciekaja i to jak najszybciej :) mnie te spadki ciesza poniewaz wartosc mojego portfela rosl w piatek rosnie i dzisiaj :) a jak wiekszosc spada bedzie co kupic za zarobiona kase, wiec mam takie zyczenie aby kasa z calego swiata jeszcze szybciej plynela do USA jak juz sie przeladuje to beda mi pompowali nastepne spolki :) Heh. Ja dzisiaj też na plusie :) Tymczasem delewarujemy Europę dalej: Cytat:07.06. Bruksela (PAP/Bloomberg) - Rząd niemiecki zgodził się na plan cięć budżetowych zakładający oszczędności wynoszące 80 miliardów euro w trakcie kolejnych czterech lat - poinformowała w poniedziałek kanclerz Niemiec Angela Merkel. Program zakłada zarówno cięcia wydatków budżetowych, jak i zwiększenie przychodów budżetowych poprzez wzrost obciążeń podatkowych. Zawiera on między innymi wprowadzenie dodatkowych opłat na linie lotnicze oraz zmniejszenie ulg podatkowych sektora energetycznego. W ramach oszczędności przeprowadzona zostanie również restrukturyzacja sił zbrojnych.
"Ostatnie kilka miesięcy pokazały jak ważne, w kontekście Grecji i innych krajów strefy euro, są solidne finanse publiczne" - powiedział Merkel po posiedzeniu rządu niemieckiego.
"Solidne finanse publiczne są najlepszym środkiem zapobiegawczym przeciwko kryzysowi" - dodała Merkel. (PAP)
|
|
Wysłane:
7 czerwca 2010 16:43:09
Europa sie szybko uwinie z oszczednosciami budzetowymi, co mnie jednak zastanawia od zeszlorocznych wizji amerykanskiego upadku spowodowanego m.in deficytem tam nie wprowadzono kopletnie zadnego planu oszczednosciowego :) nawet zrobili zupelnie odwrotnie np reforma emerytalna :) Swiat idzie ku przepasci
|
|
0 Dołączył: 2008-11-28 Wpisów: 1 308
Wysłane:
7 czerwca 2010 16:45:10
Frog napisał(a):Być może nie o Ciebie chodziło. Ale o wojnie też ktoś pisał. Wybacz, ale nie będę przeszukiwał 581 stron wątku żeby sprawdzić kto to Pzdr. Ponieważ wspominałem o konflikcie na poprzedniej stronie - ostatni wpis to wziąłem to do siebie  A o wojnie rzeczywiście też już ktoś pisał sporo stron temu. Ale kto  , nie pomnę. Pozdro. @ Taurus, Oszczędności budżetowe to mniejsza konsumpcja. To nie jest powód do wzrostów. A na pewno do wzrostów en block.
Edytowany: 7 czerwca 2010 16:54
|
|
Wysłane:
7 czerwca 2010 16:47:17
Jeśli Angelina Merkel jest tak twarda w czynach jak w słowach to za naszą zachodnią granicą właśnie obserwujemy tworzenie legendy o niemieckiej Małgosi Thatcher.
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
7 czerwca 2010 16:59:49
W Stanach celebracja pamięci nieodżałowanego kapitana Cousteau. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 7 czerwca 2010 17:00
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.