0 Dołączył: 2009-02-09 Wpisów: 792
Wysłane:
9 czerwca 2010 09:31:05
Polska piłka jest w wielkiej bessie. Była korekta za czasów Leo, ale grubasom z PZPN to nie pasowało bo ich pozycja była wielce zagrożona. Wtedy ktoś coś zrobił co miało efekty to nie mogli się mądrzyć w TV bo nie mieli argumentów. Za to teraz Englel i spółka mogą znowu chwalić polska myśl szkoleniową której nie ma bo jak tu mówić myśli jak tam każdy myśli tylko o sobie. Zapaści polskiej piłki nie są winni piłkarze czy trenerzy. Źródło całego zła polskiej piłki to to ostatni bastion komuny czyli PZPN. Sorry za offtopa. Albo my ich, albo oni Was.
|
|
0 Dołączył: 2009-02-02 Wpisów: 2 104
Wysłane:
9 czerwca 2010 09:40:27
wujek_staszek napisał(a):Polska piłka jest w wielkiej bessie. Kiedy dno bessy? :)
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
9 czerwca 2010 09:44:54
powinno u nas rosnąć, ale grubas ciśnie kontrakty w dół, sypiąc kosze na kasowym
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
9 czerwca 2010 09:58:03
Czy wiecie że mWIG40 jest nad styczniowymi szczytami? The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
0 Dołączył: 2009-11-30 Wpisów: 241
Wysłane:
9 czerwca 2010 10:02:18
mathu napisał(a):Czy wiecie że mWIG40 jest nad styczniowymi szczytami? ciekawa uwaga siedzę w drobnych i nie czuję kryzysu, wręcz przeciwnie, parcie w górę
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
9 czerwca 2010 10:03:14
A więc już wiadomo, co "jest w cenach" akcji: Cytat:09.06. Londyn (PAP/Bloomberg) - Inwestorzy na świecie mają małe zaufanie do podejmowanych w Europie prób zapanowania nad kryzysem zadłużenia, a 73 proc. badanych uważa za prawdopodobne ogłoszenie bankructwa Grecji - wynika z najnowszego sondażu agencji Bloomberg. http://stooq.pl/n/?f=334743Strach pomyśleć co będzie z posiadaczami S-ek, gdy okaże się że te 73% inwestorów jednak się myli...
Edytowany: 9 czerwca 2010 10:03
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
9 czerwca 2010 10:18:21
Frog napisał(a):A więc już wiadomo, co "jest w cenach" akcji: Cytat:09.06. Londyn (PAP/Bloomberg) - Inwestorzy na świecie mają małe zaufanie do podejmowanych w Europie prób zapanowania nad kryzysem zadłużenia, a 73 proc. badanych uważa za prawdopodobne ogłoszenie bankructwa Grecji - wynika z najnowszego sondażu agencji Bloomberg. http://stooq.pl/n/?f=334743Strach pomyśleć co będzie z posiadaczami S-ek, gdy okaże się że te 73% inwestorów jednak się myli... A co ma sie stac?? Stopy pekna odwroca pozycje po czym nagle sie okaze ze Europa to kraina mlekiem i miodem plynaca :) jak juz wystarczajaco urosnie to stwierdza ze jednak USA ma za duzy deficyt i bedzie nastepna korekta jezeli okaze sie ze to nie blef to bedziemy mieli duzy zjazd jezeli natomiast spekulanci beda mieli jeszcze za malo kasy znow zagraja pod cos do gory :) po czym jak juz bedzie mozna mowic o mega hossie po przebiciu historycznych szczytow nastapi nastepna BESSA To sie nazywa cykl koninkturalny
|
|
Wysłane:
9 czerwca 2010 10:24:28
Taurus80 napisał(a):Frog napisał(a):A więc już wiadomo, co "jest w cenach" akcji: Cytat:09.06. Londyn (PAP/Bloomberg) - Inwestorzy na świecie mają małe zaufanie do podejmowanych w Europie prób zapanowania nad kryzysem zadłużenia, a 73 proc. badanych uważa za prawdopodobne ogłoszenie bankructwa Grecji - wynika z najnowszego sondażu agencji Bloomberg. http://stooq.pl/n/?f=334743Strach pomyśleć co będzie z posiadaczami S-ek, gdy okaże się że te 73% inwestorów jednak się myli... A co ma sie stac?? Stopy pekna odwroca pozycje... Czyli zamienią na L. Ale aby ktoś miał L, ktoś inny musi mieć S. Innymi słowy, zawsze ktoś będzie na S-kach. (podobnie jak z akcjami - nie ma sytuacji że "wszyscy już sprzedali"). Podczas wzrostów, tak długo jak istnieją kontrakty, zawsze będzie ktoś miał S-ki - i do tych ludzi się odnoszę.
Edytowany: 9 czerwca 2010 10:25
|
|
Wysłane:
9 czerwca 2010 10:36:16
Niestety ale tak to wyglada na kontraktach wiekszosc zawsze traci, aby mogl zarobic wiekszy lub madrzejszy, nie pamietam jak statystycznie wygladalo ale na koniach chyba kolo 10% inwestorow idywidualnych zarabia :)
Niestety rynki finansowe to jest przeplyw kapitalow od tych co maja za duzo pieniedzy do tych co nigdy nie maja za duzo :) Na akcjach jest podobnie jak rosnie to zarabiaja posiadacze wszyscy jak zaczyna sie bessa to nieliczni wysiadaja z akcji wiekszosc sadzi i mysli ze to tylko korekta i "jutro" odbije i sie trend zmieni :)
|
|
0 Dołączył: 2010-03-15 Wpisów: 290
Wysłane:
9 czerwca 2010 10:48:17
A czego się spodziewać po takiej Grecji ?. To tak jakby pożyczyć pieniądze menelowi i liczyć na to , że za rok stanie się dzięki temu biznesmenem. Unia była przed podęciem decyzji w kropce. Gdyby nie pomogła podważyła by siłę fortyfikacji , którą deklaruje, co podważyło by sens jej funkcjonowania i wprowadziło , większy zamęt, wątpliwości niż teraz, wolała narazić się na ostre sankcje, co dla mnie wydaję się właściwym posunięciem. Istnieje teraz jedne wyjście z sytuacji i myślę , że tak się stanie. Pewnego dnia dowiemy się , że Grecja 'SAMA' decyduje się zdewaluować walutę i na czas wyjścia z recesji odłączyć 'SAMA' z Eurolandu. Wtedy problem się rozwiąże.Unia wyjdzie z twarzą z tej sytuacji. Menel będzie za nową kasę dalej chlał, ale już na swoim podwórku. Unii pozostanie poradzić sobie z inflacją po zastrzyku 750 mld, ale lepsze już to, niż menel na imprezie.
Vox, Taurus80 : Domyślam się, że macie S-ki pod trend średnio/krótko terminowy. Jeśli można zapytać ile liczy "najstarsza" S-ka w waszym portfelu ?
Edytowany: 9 czerwca 2010 11:03
|
|
|
|
Wysłane:
9 czerwca 2010 11:13:58
Nigdy jeszcze S-ki w portfelu nie mialem :) dla mnie gra na spadki w trendzie wzrostowym zakrawa o .... od 1.5 roku 100% w akcjech a przerwa jak narazie wynosila 1 dzien przy zmianie firm w portfelu, i dopuki nie przebijemy lutowych dolkow dla mnie trend jest jeden!!!
|
|
Wysłane:
9 czerwca 2010 11:25:24
Taurus80 napisał(a):Niech uciekaja i to jak najszybciej :) mnie te spadki ciesza poniewaz wartosc mojego portfela rosl w piatek rosnie i dzisiaj :) a jak wiekszosc spada bedzie co kupic za zarobiona kase, wiec mam takie zyczenie aby kasa z calego swiata jeszcze szybciej plynela do USA jak juz sie przeladuje to beda mi pompowali nastepne spolki :) To zabrzmiało jakbyś przyczajony był z S-ką ? Chyba, w sensie tym, że dokupujesz taniej.
Edytowany: 9 czerwca 2010 11:26
|
|
Wysłane:
9 czerwca 2010 11:32:38
Verion napisał(a):Taurus80 napisał(a):Niech uciekaja i to jak najszybciej :) mnie te spadki ciesza poniewaz wartosc mojego portfela rosl w piatek rosnie i dzisiaj :) a jak wiekszosc spada bedzie co kupic za zarobiona kase, wiec mam takie zyczenie aby kasa z calego swiata jeszcze szybciej plynela do USA jak juz sie przeladuje to beda mi pompowali nastepne spolki :) To zabrzmiało jakbyś przyczajony był z S-ką ? Chyba, w sensie tym, że dokupujesz taniej. Miedzy wierszami nalezy nieraz czytac :) chodzi o to ze mamy spadki a moje spolki stoja lub rosna ogolnie wartosc portfela rosnie i jak tak bedzie dalej jeszcze w tym tyg pobije historyczna wartosc :) a jak juz wiele razy mowilem zawsze duze spadki na w20 byly wyprzedzane przez male spolki i to przynajmniej o 2-3 miesiace a jak wszyscy widzimy tak sie nie dzieje wiec na ta korekte patrze z przymruzeniem oka :) a poniewaz mam zamiar w najblizszym czasie zrealizowac zysk z jednaj spolki jest mi na reke korekta na szerokim :) bedzie wiecej okazji do kupna.
|
|
0 Dołączył: 2009-10-06 Wpisów: 1 335
Wysłane:
9 czerwca 2010 11:48:35
no Panowie, ostatni dzwonek na tłuste eski.
Taurus, za chwilę zbliżymy sie do lutowych dołków i nadzieje dla Ciebie ciężka chwila podejmowania decyzji.
wiecie co się stanie jak na kasowym przebiją 1040? nastąpi kolejny "Dzień Maklera", SL same się uruchomią, a ta może być już dzisiaj. w ciągu 24 godzin trzykrotnie odbili się od okolic 1060, wczoraj rano, wieczorem na kasowym oraz dzisiaj, chyba, że za czwartym razem im się uda, wtedy "Dzień Maklera" się odwlecze
Edytowany: 9 czerwca 2010 11:51
|
|
Wysłane:
9 czerwca 2010 12:14:31
Cytat:- Mamy poważne obawy dotyczące danych statystycznych bułgarskiej gospodarki i rozważamy wysłanie tam wkrótce specjalnej misji - powiedział we wtorek Olli Rehn, unijny komisarz ds. ekonomicznych. UE obawia się, że Bułgaria tak jak Grecja podaje przekłamane informacje dotyczące stanu swojej gospodarki wyborcza.pl/1,75248,7991318,Cz...Wielkie mi halo... Czy ktokolwiek wierzy że do publicznej wiadomości podawane są jakiekolwiek wiarygodne dane finansowe? Na całym świecie podmioty gospodarcze (kraje, spółki) fałszują swoje dane. Oczywiście nosi to różne nazwy - odmiennej interpretacji przepisów, błędów edytorskich itp. Ciężko mi jednak wyobrazić sobie, że kraj czy spółka z dwóch możliwych sposobów przedstawienia swoich finansów nie wybierze tego, wg którego wygląda lepiej... Ogólnoświatowa moda na "lans finansowy" doprowadziła do kryzysu. Jak to pisał Warren Buffett: "dopiero podczas odpływu okazuje się kto pływał nago". Mam nadzieję, że coś się w końcu zmieni.
|
|
Wysłane:
9 czerwca 2010 13:28:16
Taurus80 napisał(a):Verion napisał(a):Taurus80 napisał(a):Niech uciekaja i to jak najszybciej :) mnie te spadki ciesza poniewaz wartosc mojego portfela rosl w piatek rosnie i dzisiaj :) a jak wiekszosc spada bedzie co kupic za zarobiona kase, wiec mam takie zyczenie aby kasa z calego swiata jeszcze szybciej plynela do USA jak juz sie przeladuje to beda mi pompowali nastepne spolki :) To zabrzmiało jakbyś przyczajony był z S-ką ? Chyba, w sensie tym, że dokupujesz taniej. Miedzy wierszami nalezy nieraz czytac :) chodzi o to ze mamy spadki a moje spolki stoja lub rosna ogolnie wartosc portfela rosnie i jak tak bedzie dalej jeszcze w tym tyg pobije historyczna wartosc :) a jak juz wiele razy mowilem zawsze duze spadki na w20 byly wyprzedzane przez male spolki i to przynajmniej o 2-3 miesiace a jak wszyscy widzimy tak sie nie dzieje wiec na ta korektę patrze z przymruzeniem oka :) a poniewaz mam zamiar w najblizszym czasie zrealizowac zysk z jednaj spolki jest mi na reke korekta na szerokim :) bedzie wiecej okazji do kupna. okej, rozumiem :) Co do trendu wzrostowego. Zgodzę się , że obowiązuje , ale jego dynamika słabnie i nie ma przesłanek do tego aby coś ja zwiększyło.
|
|
Wysłane:
9 czerwca 2010 13:42:21
W zeszlym roku w lutym tez nie bylo przeslanek aby zaczelo rosnac a jednak, zawsze owe przeslanki sa znane po fakcie. A jak narazie trend jest jeden, a ryzyko jego zmiany zawze istnieje.
|
|
Wysłane:
9 czerwca 2010 14:14:26
To może inaczej. Czy sądzisz , że temat złej sytuacji europy został wyczerpany ?
ps E/U opór 1,2 przebity :)
|
|
Wysłane:
9 czerwca 2010 14:21:55
Verion napisał(a):To może inaczej. Czy sądzisz , że temat złej sytuacji europy został wyczerpany ?
ps E/U opór 1,2 przebity :)
A czy myslisz ze europa ma wiekszy problem od USA ??? Bo na moje to za chwile zaczna peplac ze usa moze zbankrutowac :) wczoraj czy przedwczoraj moody`s powiedziala ze reating USA moze byc zmienony a jak narazie szacunki mowia ze jak USA bedzie sie zadluzalo tak jak teraz to w 2012 bedzi miala takie zadluzenie jak Grecja :) A jak myslisz ile to kapusty USA potrzebuje rocznie po reformie emerytalnej ?? Tak mozna wymieniac a spekulanci sami sobie wybiurczo wybieraja informacje im pasujace do zajetej pozycji :) a dziennikarze z analami zamiast zajac sie analiza faktow zawsze szukaja informacji usprawiedliwiajacej w danym dniu spadki lub wzrosty :) takie informacje nie pozwalaja oszacowac rzeczywistej sytuacji :( Obecnie rynki sa tak rozchwiane ze dzisiaj moze spasc lub wzrosnac o 5% i jakos na nikim to nie zrobi wrazenia.
|
|
0 Dołączył: 2009-02-02 Wpisów: 2 104
Wysłane:
9 czerwca 2010 14:40:03
Cytat:German Chancellor Angela Merkel and French President Nicolas Sarkozy called on European officials to consider a ban on certain types of short sales ahead of a July meeting of European Union finance ministers, news reports said.
In a joint letter to European Commission President Jose Manuel Barroso released Wednesday, Merkel and Sarkozy said an EU ban on naked short selling of certain shares and bonds may be necessary, the Associated Press reported.
The leaders said it is "indispensable to reinforce the transparency of short positions on equities and bonds, especially sovereign bonds." The pair also urged the Commission to speed up work on tightening financial regulations.
Germany's decision last month to slap a unilateral ban on short sales of euro-zone government bonds, some financial shares and to prohibit some types of speculative transactions in credit default swaps added to volatility in financial markets and drew criticism from fellow EU members.
French Finance Minister Christine Lagarde at the time criticized Germany for failing to consult its partners and said France wouldn't pursue a separate ban on its own. Sarkozy, however, later downplayed any disagreement with Berlin on the issue. Źródło: www.marketwatch.com/story/merk...A tak z innej beczki: Mój portfel na 2-3 tygodnie przed dnem bessy w lutym 2009 zaczął "wbrew rynkowi" iść w górę. Teraz też mam wrażenie, że WIG sobie, a ja sobie rzepkę skrobiemy. Czyli fajnie jak WIG rośnie, ale jak spada, cóż - jego strata. Wnioskowanie na podstawie jednego doświadczenia (z lutego ubiegłego roku) jest wprawdzie upośledzone i gdyby to serpico robił (pewnie w drugą stronę) pierwszy bym mu to wytknął, ale co tam, raz się żyje. Może rzeczywiście dziwne spółki dobieram gdyż beta portfela mego jest dość wysoka, faktem jest, że robienie czegoś wbrew szerokiemu zdarza się mojej przeciętnej spółce (tak mogę chyba nazwać swój portfel?) niezwykle rzadko, częściej lubimy sobie rosnąć lub spadać w kierunku zgodnym z rynkiem, tylko dwa razy mocniej.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.