PARTNER SERWISU
twcuvrjh

Szukam wirtualnego konta z określonymi wymaganiami, może ktoś zna??

wygrany86
0
Wpisów: 5
Wysłane: 4 listopada 2016 10:17:35
Witam serdecznie

Dwa zdania o sobie. Jestem osobą, która zawsze interesowała się rynkami finansowymi, ale powiedzmy bardzo pobieżnie, nieregularnie.Pracuję w branży nie finansowej więc te nigdy nie miałem powodu tego zgłębiać(aczkolwiek zaczynam się rozglądać).
W zasadzie zarabiam przyzwoicie i na moje obecne potrzeby spokojnie starcza, wręcz odkładam, ale życie takie przewrotne jest że odziedziczyłem przyzwoite pieniądze, co ciekawe po osobie, z która moja rodzina darła zawsze koty, taki chichot losu. Po tym jak już w głowie rozplanowałem gotówkę, 1/4 kwoty chcę zainwestować na GPW. GPW jest jaka jest, ale tak sobie postanowiłem. Zaplanowałem że dzień inwestycji nastąpi najwcześniej za pięć lat, jak spełnię kryteria:

1. Skończę studia ekonomiczne (5 lat - niezależnie czy się przydają)
2. Zdam MPW i DI (niezależnie czy skorzystam)
3. Osiągnę ogromną wiedzę na temat rynków finansowych (GPW, Giełdy Światowe, FOREX)
4. Nauczę się na dość niezłym poziomie AF polskich spółek
5. Będę pewny swoich samodzielnych decyzji na polskim parkiecie.

Praktycznie mam już wszystkie narzędzie i warunki potrzebne do spełnienia powyższych punktów.

Brakuje mi jednak jednego narzędzia...

Wirtualny rachunek z nieograniczonym budżetem , albo z możliwością wirtualnych dopłat i żeby system automatycznie doliczał do rachunku dywidendę.(jak by odrazu uwzględniał podatki to wgóle marzenie by było)

Ktoś kojarzy??

i pytanie nr 2 : odnośnie powyższego, ile kosztuje zrobienie takiej aplikacji i czy by byli chętni korzystać z niej?? (wg zasady jak nie możesz czegoś znaleźć, zrób to i zarabiaj, chociaż nie wiem czy aż tak mi na tym zależy, ale zastanawiam się ile takie coś może kosztować?? 100 200 tyś?? taka ludzka ciekawość??)
Edytowany: 4 listopada 2016 10:18

leniuch
2
Wpisów: 875
Wysłane: 4 listopada 2016 11:02:31
Myfund.pl albo po prostu Google Finance powinno spełniać Twoje wymagania.

PS. Wydaje mi się, że jak te 5 punktów już osiągniesz, to zweryfikujesz swoje postanowienia (np. co do rynków, na których będziesz działał).

wygrany86
0
Wysłane: 4 listopada 2016 11:51:45
Dziękuje, sprawdzę te narzędzia.
Co do zmiany rynków po osiągnięciu tych punktów to może... kto wie...
Zawsze przed pełnym zaangażowaniem ograniczał mnie brak kapitału, teraz jak pieniądze są to trzeba o tym pomyśleć. Ale zawsze powtarzałem ... najpierw nauka, potem działanie.
Zastanawiam się czy mając 30 lat można jeszcze pomyśleć o karierze w finansach.
Być np analitykiem w wieku 40 i zarobić te 4000-5000 netto...

Mam w sumie pracę, którą lubię i daje zadowalające pieniądze, ale kto wie może warto o tym pomyśleć.

leniuch
2
Wysłane: 4 listopada 2016 12:01:50
Nie mam pojęcia, to już zależy od Twoich preferencji. Nie sądzę też, że wymienione przez Ciebie punkty są konieczne do osiągnięcia sukcesu na rynkach, ale to już moje prywatne zdanie (co nie znaczy, że nie należy się przygotować).

Pytanie też na jaki zysk/ryzyko się nastawiasz.

wygrany86
0
Wysłane: 4 listopada 2016 12:22:45
Dziękuje za Twoje odpowiedzi,

Ryzyko: chyba największe ryzyko w akcjach to 100% zainwestowanego kapitału, 1/4 kwoty, której dostałem w spadku, więc zarobię/ stracę dostałem je wyłącznie dlatego że osoba nie miała bliższych krewnych, a rodzice nie chcieli tych pieniędzy.

Zysk: Inwestowanie długoterminowe... średnio 10 % rocznie to był dobry, zadowalający wynik... Biorąc pd uwagę wielkość zainwestowanej kwoty to z 10% mógłbym żyć;)

tratata
13
Wpisów: 1 033
Wysłane: 4 listopada 2016 17:27:40
Skoro zadowala Cię 10% rocznie, to nie lepiej poszukać jakiegoś lokalu użytkowego na wynajem?

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 5 listopada 2016 14:27:31
wygrany86 napisał(a):
Po tym jak już w głowie rozplanowałem gotówkę, 1/4 kwoty chcę zainwestować na GPW. GPW jest jaka jest, ale tak sobie postanowiłem. Zaplanowałem że dzień inwestycji nastąpi najwcześniej za pięć lat

Zastanawiam się nad zakładem czy GPW będzie jeszcze istnieć - ale to na marginesie. Rachunek będzie Ci potrzebny też dopiero za te 5 lat (albo wcale).
Przemyśl swoją decyzję. Może oszczędzisz czas, pieniądze i nerwy, oraz nie zaśmiecisz sobie głowy zbędną wiedzą. Dużo ciekawsze są startupy na bardzo wczesnym etapie. Ryzyko podobne, transparentność większa, potencjalne zyski dużo większe. A startupy globalne tym bardziej.

wygrany86
0
Wysłane: 5 listopada 2016 17:35:38
Czemu ma nie istnieć?? Zawsze będzie istnieć, chyba że system padnie,a wtedy wszystko będzie g... warte;) Co do zaśmiecania głowy, jednych interesują samochody, innych gadżety, a mnie zawsze ciągnęło do rynków finansowych. Jak GPW zniknie to będą inne rynki, jak inne rynki znikną to wtedy pomyślę nad inną pasją.
Startupy, lokale usługowe... średnio lubię kontakt z ludźmi, drażni mnie ich debilizm jak ich słucham, chociaż sam zbyt bystry nie jest;)Rzadko kiedy mam z kimś, o czym pogadać...
Te narzekanie.... ile co kosztuje i ile kto ukradł...
A GPW można zgłębiać, czytać otwierać pozycje w zaciszu swojej pracowni, której jestem szczęśliwym posiadaczem.
Co do startupów... jak czasem patrzę jak ludzie się zabierają za biznes i po pojawieniu się pierwszych większych przychodów pojawia się najważniejszy temat .... nowy samochód... konsumpcja , a dostawcy poczekają... to mi się odechciewa spółek...
Wszyscy mądrzy, z którymi mógłbym wejść w spółkę mają poukładane życie, stanowiska, dobre biznesy.
Brak pieniędzy problem, nadwyżka również.
To wylałem smutki;) a z pozytywów to taki, ze na tym forum dobrze się czuje i myślę ze z wieloma osobami chętnie bym pogadał, ale najpierw warto czegoś się nauczyć;)Dlatego będę drążyć ten temat;)

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 284
Wysłane: 5 listopada 2016 18:17:08
Cytat:
Dziękuje za Twoje odpowiedzi,

Ryzyko: chyba największe ryzyko w akcjach to 100% zainwestowanego kapitału, 1/4 kwoty, której dostałem w spadku, więc zarobię/ stracę dostałem je wyłącznie dlatego że osoba nie miała bliższych krewnych, a rodzice nie chcieli tych pieniędzy.

Zysk: Inwestowanie długoterminowe... średnio 10 % rocznie to był dobry, zadowalający wynik... Biorąc pd uwagę wielkość zainwestowanej kwoty to z 10% mógłbym żyć;)

Według statystyk w przeciągu pięciu lat 1/4 osób które odziedziczyły większe pieniądze (myślę o kwotach 6 cyfrowych i w górę) lub je wygrały (lotto itd) są bankrutami, kolejna 1/4 w tym czasie traci te pieniądze w całości. Odd are against you - a teraz kwestia jak to wykorzystasz ;)

Dobrze że chcesz się najpierw nauczyć tego "rzemiosła" - ale na sucho, wirtualnie tylko na początku z tego skorzystasz. Później (po roku ? dwóch) powinieneś przejść na prawdziwe pieniądze - początkowo niewielkie - kilka góra kilkanaście tys. Jeśli na nich zaczniesz zarabiać możesz zacząć zwiększać kapitał. Bo według tego planu który naszkicowałeś - o ile faktycznie 5 lat będziesz wirtualnie inwestował i się uczył, gdy włożysz na rynek większą kasę zderzysz się nagle z problemami o których nie piszą w książkach/internecie. Dlatego też ucz się ale i stopniowo wchodź na rynek ale prawdziwy i gdy zaczniesz zarabiać zwiększaj zaangażowanie. Pozdrawiam :)

wygrany86
0
Wysłane: 6 listopada 2016 07:45:02
Witam

Dzięki za odpowiedź.

U mnie w domu zawsze były duże wysokie nadwyżki finansowe, więc za bardzo się nie martwię wodą sodową;)
Hmmm jeżeli będę grał wirtualnie, dużo czytał, zdobywał wiedzę i opanuję tematykę teoretycznie to jakie problemy masz na myśli, o których nie piszą w książce/internecie??

Bo jedyne co mi przychodzi na myśl to emocje, ale wydaje mi się że z tym raczej mam poukładane. (aczkolwiek tak pewnie myśli każdy).

Niektórzy ogromne pieniądze przeznaczają na podróże, motoryzacje czy zbieranie np. drogich alkoholi. Mój dość zamożny znajomy zbiera drogie whisky i myślę że jego kolekcję można zamienić na nieduże mieszkanie mieszkanie w Warszawie. Nie za bardzo to rozumiem bo jestem osobą nie pijącą, ale ok, jego sprawa.

Dla mnie rynki finansowe mają być pasję, a nie maszynką do zarabiania pieniędzy. Inny grają w LOLa WoWa albo co innego.

Moje wszystkie życiowe potrzeby są zapewniane z bieżących wydatków.

Nie umiem, nie lubię, nie chcę wydawać na dobry samochód, drogie wyjazdy etc. Nie interesuje mnie zakup lokali ziemi i innych takich rzeczy.

Powiem szczerze, że sprawia mi przyjemność jak jeżdżę po Polsce i widzę znaczki PHN czy GTC. Inni na to nie zwracją uwagi, a mi zależy żeby to było moją pasją.

A może tak jak napisał kolega na poczatku... po tych pięciu latach mi się odwidzi z przelaniem pieniędzy na rachunek maklerski i oddam Owsiakowi. Kto wie;)

Ogólnie jestem wdzięczny za przestrogę, ale lubię realizować własne plany;)

Na pierwszy rzut oka myfund wydaje się ciekawe. Czy dywidendy są doliczane do rachunku??

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 284
Wysłane: 6 listopada 2016 10:03:09
Cytat:
Hmmm jeżeli będę grał wirtualnie, dużo czytał, zdobywał wiedzę i opanuję tematykę teoretycznie to jakie problemy masz na myśli, o których nie piszą w książce/internecie??

Emocje to raz. Dwa płynność. Trzy wyniki.

Emocje zaczynają się często nawet przy mniejszych kwotach (bo to jednak twoja kasa) i rosną razem z zyskami/stratami. Jeśli zamierzasz aktywnie inwestować (nie mam tu na mysli kupienia pakietu jednej firmy i trzymania go n lat będąc np w RN) to się z nimi zderzysz. O tym nie piszą dużo w internecie bo każdy musi to przerobić sam ;) (a nawet gdyby wszystko szczegółowo opisać to jak z czytaniem o wielkich podróżach - ma to niewiele wspólnego z tym co jest naprawdę)

Płynność - zakładając że będziesz inwestował nie tylko w W20 szybko zauważysz że większe pieniądze nie tak łatwo na rynku się lokuje po rozsądnych cenach (bo zawyżyć kurs to każdy umie) jak i jeszcze ciężej z tego rynku je wyjąć po dobrej cenie. Polecam na początek sprawdzić np. obroty na NC :)

Wyniki - wiążą się z emocjami, to naprawdę trudna sztuka potrafić przyznać się do błędu, sprzedać ze stratą (uciąć ją) czy też trzymać widząc jak nam uciekają wcześniej wypracowane zyski (w korekcie). Jeśli przez kilka lat nie masz dobrych wyników tylko takie bliżej lokaty/obligacji albo straty to możesz szybko się zniechęcić do tego wszystkiego (bo pracy włożyć w inwestowanie trzeba bardzo dużo).

To tak na szybko ;)

Cytat:
Dla mnie rynki finansowe mają być pasję, a nie maszynką do zarabiania pieniędzy. Inny grają w LOLa WoWa albo co innego.

Wbrew pozorom bardzo niebezpieczne podejście. Dobrze jeśli praca/zajęcie to nasza pasja bo chcemy to robić - ale gdy wiąże się z zarabianiem pieniędzy (bo taki jest cel inwestowania) to już mieszanka wybuchowa. Z reguły na pasjach się traci a nie zarabia ;) Pasja może przysłonić trzeźwy osąd - znam wiele osób "zakochanych" w spółkach które naprawdę dużo straciły. A na giełdzie nie ma sentymentów - tak szybko jak się zakochasz w firmie to równie szybko musisz umieć się "odkochać" i sprzedać (najlepiej z zyskiem)...

Cytat:
A może tak jak napisał kolega na poczatku... po tych pięciu latach mi się odwidzi z przelaniem pieniędzy na rachunek maklerski i oddam Owsiakowi. Kto wie;)

Wątpię by do tego czasu Owsiak pociągnął ;)

A odnośnie myfund.pl - wszystko ogarnie co potrzebujesz. Sam go używam od wielu lat (prawie od jego początku istnienia) i służy mi wiernie za dziennik transakcyjny.
Edytowany: 6 listopada 2016 10:06

leniuch
2
Wysłane: 6 listopada 2016 13:02:09
Pytanie też, co będzie za 5 lat. Może AI usunie już większość nieefektywności, które można wykorzystać przy "ręcznym" inwestowaniu.

Osobiście, jakbym chciał robić karierę na rynkach finansowych, wybrałbym ten kierunek (machine learning, AI itd).

wyomi
0
Wpisów: 10
Wysłane: 7 listopada 2016 13:43:26
wygrany86 napisał(a):
Witam

Na pierwszy rzut oka myfund wydaje się ciekawe. Czy dywidendy są doliczane do rachunku??

Dywidendy są dodawane automatycznie :)
Można również (czego brakowało mi gdzie indziej) dodawać takie operacje jak np. dodanie PP czy splity/scalenia (w sumie też dodają się automatycznie). Ogólnie jest wszystko co potrzeba a dla mnie nawet za dużo ;)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,265 sek.

ohkmtibb
tjpgybed
dsfvodmq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
junrtnlk
ddcxpbkj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat