Sprzedałem dzisiaj wszystkie akcje AST (część po 66,18zł, a drugą część po 66). Strata na tej transakcji to
-2,95% czyli
-49,16zł już po uwzględnieniu prowizji. Spółka dalej pozostaje pod obserwacją ale spadające ostatnio na łeb na szyję ceny cukru mogą zaszkodzić wynikom Astarty więc podjąłem decyzję o przeniesieniu kapitału na inną spółkę. Gdybym jednak nie miał na oku innej inwestycji to trzymałbym akcji AST dalej.
Padło na Ailleron i nie mogłem wybrać sobie gorszego timingu

Kupiłem rano 155 akcji po 14,01zł, a kurs na zamknięiu to 13,00zł, więc na dzień dobry strata 7,39%, i sam Ailleron zepchął wartość mojego portfela dzisiaj o ok 1,5%. Na zielono dzisiaj tylko Ferro.
Nigdy jeszcze nie zdarzyło mi się być na tak dużym minusie na żadnej transakcji, ale przed inwestycją w tą spółkę należało się uzbroić w stalowe nerwy bo takie wachania tutaj się zdarzają bardzo często. ALL bardzo dynamicznie się rozwija, zatwierdzony pod koniec maja program opcji menedżerskich zakłada nagrodzenie kadry kierowniczej wyłącznie w przypadku spełnienia bardzo ambitnych celów (podwojenie kapitalizacji do drugiego kwartału 2020 roku), na co spółka moim zdaniem ma szanse. Podoba mi się tempo ekspansji zwłaszcza segmentu Fintech - Ailleron raz na kilka miesięcy ogłasza podpisanie dużej umowy z ktorymś z zagranicznych banków, a w marcu założyl spółkę zależną w Singapurze, więc obstawiam, że prędzej, czy później właśnie stamtąd pojawią się kolejne dobre wieści.
Pomimo szybkiego tempa rozwoju ALL generuje środki pieniężne netto z działalności operacyjnej na poziomie wystarczającym na wydatki inwestycyjne, obsługę zadłużenia, spłatę części zadłużenia, a dodatkowo w sierpniu będzie dywidenda. Cashflow operacyjny w 1kwartale to 7,7mln zł, a na koniec kwartału w kasie było ponad 20mln.
ALL ma zdrowy bilans, same aktywa obrotowe pokrywają wszystkie zobowiązania, a gotówka z nawiązką pokrywac zobowiązania krótkoterminowe.
Specyfika branży sprawia, że nie są konieczne duże nakłady na aktywa trwałe, a to z kolei pozwala osiągać wysokie rentowności (ROE 11,51%, marża EBIT 9,1%) - najważniejszym aktywem spółki są jej pracownicy i produkty.
Co dla mnie bardzo ważne spółka jest dostrzeżona przez inwestorów, jej kurs jest w mocnym trendzie wzrostowym (w ciągu roku +91%, YTD +45%). Często na GPW zdarzają się spółki, których wycena pomimo solidnych fundamentów i dobrych perspektyw pozostaje na niezmienionym poziomie przez dłuższy okres. Inwestowanie w nie potrafi być frustrujace. ALL to spółka wzrostowa, która o ile utrzyma tempo wzrostu powinna dalej sukcesywnie zwiększać swoją kapitalizację.
Z minusow - wskaźnikowo jest tochę drogo, ale przy obecnym tempie rozwoju C/Z=22 to nie jest jeszcze jakaś tragedia.
Inwestycja z gatunku bardziej ryzykownych, mam nadzieję, że będzie warto :)