PARTNER SERWISU
gxouvdmd
2 3 4 5 6

Od studenta do milionera ;)

Silverr
PREMIUM
1
Wpisów: 178
Wysłane: 17 czerwca 2017 12:39:27
Podsumowanie tygodnia

W tym tygodniu wartość portfela osunęła się o 0,65% (WIG w tym czasie -1,14%). Byłoby znacznie lepiej gdyby nie niefortunny moment wejścia w ALL, ale spółka powoli odrabia straty i jestem dobrej myśli jeśli chodzi o wycenę jej akcji. W tym momencie to największa pozycja w portfelu więc siłą rzeczy miała duży wpływ na jego wartość. Od początku prowadzenia portfela zarobiłem 53,01%, a wynik WIG w tym czasie to 11,79%.

Poszczególne spółki z portfela w tym tygodniu:
FRO +2,80%
PKN +2,70%
CDR +0,46%
(uwzględniając wypłaconą we wtorek dywidendę to na CDR zarobiłem 1,47% w tym tygodniu, a 0,46% to sama zmiana kursu)
AST -0,09% (do momentu sprzedania akcji)
AAL -0,17%
AMC -0,33%
PCR -3,60%
ALL -5,07%

Dalej przyglądam się KGHM i czekam na odpowiedni moment.

Silverr
PREMIUM
1
Wysłane: 24 czerwca 2017 12:50:19
Podsumowanie tygodnia...

...którego mogłoby w sumie w ogóle nie być :) zmiana wartości portfela wyniosła -0,01% binky (WIG w tym czasie +0,83%). Od początku prowadzenia portfela mój wynik to +52,99% a WIG w tym czasie urósł o 12,71%. Wczoraj była druga rocznica otwarcia portfela, pod koniec miesiąca może się pokuszę o jakieś większe podsumowanie. A może się nie pokuszę :)

Wyniki poszczególnych spółek w tym tygodniu:
PKN +3,06%
CDR +1,23%
PCR +0,34%
AMC -0,19%
ALL -0,75%
AAL -0,84%
FRO -2,45%

W związku z tym, że ostatnio niewiele się w moim portfeliku dzieje to wydarzeniem tygodnia było wczorajsze opublikowanie wyników drugiego etapu egzaminu na doradcę inwestycyjnego. Udało mi się zdać i jestem o krok od uzyskania tego tytułu Dancing Dancing Dancing

Silverr
PREMIUM
1
Wysłane: 26 czerwca 2017 19:26:44
Ailleron wystawił moje nerwy na próbę. W dniu kupna kurs zamknięcia był o ponad 7% niższy niż cena jaką zapłaciłem za akcje. Przez kolejne dwa tygodnie nie bardzo było widać jakiekolwiek symptomy odbicia, momentami strata na tej pozycji przekraczała 10%.

Dzisiaj spółka ogłosiła podpisanie umowy, która "ma strategiczne znaczenie dla Spółki, ponieważ w sposób skokowy zwiększa sprzedaż produktów Fintech na rynkach zagranicznych". Konkretnie chodzi o wdrożenie produktu Livebank w szenastu krajach.

Reakcja kursu? Kosmos :)

+38,26% w ciągu jednej sesji.

Wartość portfela wzrosła dzisiaj o prawie 8% i jest wyższa niż kiedykolwiek.

Silverr
PREMIUM
1
Wysłane: 30 czerwca 2017 21:08:38
Podsumowanie tygodnia

Był to chyba najlepszy tydzień w historii moich inwestycji, a wszystko za sprawą wystrzału kursu na akcjach Aillerona. Pozostałe spółki ze zmiennym szczęściem. W tym tygodniu zarobiłem 10,46% (WIG: +0,06%).
ALL +55,30%
CDR +2,89%
FRO +1,20%
AMC +0,06%
PCR -0,44%
AAL -2,54%
PKN -4,97%

Na ten moment dalej zastanawiam się nad zamianą PKN na KGHM. Wygląda na to, że bariera 120PLN przez jakiś czas może się okazać trudna do przebicia. Miedź natomiast w ostatnim czasie mocno odbiła co powinno wpłynąć pozytywnie na notowania KGHM. Po za tym tak jak wspominałem kilka wpisów temu faza cyklu koniunkturalnego w jakiej się znajdujemy sugeruje, że jest dobry czas na inwestycje w surowce.

Zamierzam w ten weekend przemyśleć skład portfela, ewentualnie go trochę przemeblować, a przez resztę wakacji nie robić żadnych transakcji (o ile sytuacja tego na mnie nie wymusi) i skupić się na przygotowaniach do ostatniego etapu egzaminu na doradcę. Możliwe w związku z tym, że wpadną mi do głowy jeszcze jakieś pomysły. Na pewno nie zamierzam być zbyt aktywny. Wszystko idzie po mojej myśli więc zbyt dużą aktywnością mógłbym tylko "przedobrzyć".

Szersze podsumowanie miesiąca wrzucę w weekend.
Edytowany: 30 czerwca 2017 21:09

Silverr
PREMIUM
1
Wysłane: 2 lipca 2017 13:13:00
Podsumowanie czerwca 2017

To był drugi najlepszy miesiąc od kiedy inwestuję na giełdzie (najlepsyz do tej pory był lipiec 2016 kiedy to zarobiłem 13,43%). W tym miesiącu wynik to +10,29% (Wig w tym czasie +1,12%). Od początku prowadzenia tego portfela stopa zwrotu to już 69% (WIG w tym czasie +12,78%). Efektywna stopa zwrotu od początku przekroczyłą w tym miesiącu 100% (!) i wynosi obecnie 100,31%.

W czerwcu zamknąłem pozycję na AST ze stratą wynoszącą 2,95% czyli 49,16zł. Kupiłem też 155 akcji Ailleron które - co to dużo mówić - odpowiadają za świetny wynik wykręcony w czerwcu.

Poszczególne spółki w tym miesiącu spisywały się następująco:
ALL +46,05% (od momentu zakupienia akcji)
CDR +10,88%
PKN +3,71%
AST -0,14%
(do momentu sprzedaży akcji)
PCR -0,42%
FRO -1,33%
AAL -3,36%
AMC -5,83%

Pod spodem wykres uwzględniający wpłaty i zmianę wartości portfela od czerwca 2015. Jak widać drugi rok inwestowania był znacznie bardziej owocny niż pierwszy. Rok temu moja stopa zwrotu z poczynionych inwestycji wynosiła raptem 4,84%.

kliknij, aby powiększyć

Udziały poszczególnych walorów i gotówki w portfelu:

kliknij, aby powiększyć

I aktualny stan konta wraz ze stopami zwrotu na poszczególnych akcjach:

kliknij, aby powiększyć

Na koniec miesiąca dopłacam 158zł.

Silverr
PREMIUM
1
Wysłane: 9 lipca 2017 21:59:51
Podsumowanie minionego tygodnia

Po bardzo dobrym ostatnim tygodniu czerwca lipiec rozpoczynam od sporych spadków. W tym tygodniu strata wyniosła -2,67%, podczas gdy WIG osunął się tylko o 0,51%. Od początku prowadzenia portfela stopa zwrotu to +62,98% (WIG w tym czasie +12,20%). Spory wpływ na tak kiepski wynik miało odcięcie wysokiej (6,76%) dywidendy od kursu Ferro którego waga w portfelu przekracza 13% i trochę mniejszej (3,05%) dywidendy od AMC. Te odcięte dywidendy odpowiadają prawie za połowę wyniku w tym tygodniu.

Wyniki poszczególnych spółek z portfela w tym tygodniu:
PCR +7,82%
AAL +0,35%
PKN -1,12%
ALL -2,73%
AMC -3,33%
CDR -7,37%
FRO -8,78%

Korekty na ALL i CDR po ostatnich mocnych wzrostach są zupełnie zrozumiałe. Cieszy natomiast wreszcie jakiś ocniejszy ruch na kursie PCR. Spółka w tym tygodniu podała decyzję o nieskładaniu oferty kupna Rumuńskiej spółki OLTCHIM S.A. W mojej opinii świadczy to dobrze o zarządzie, który po przeprowadzeniu dokładnych analiz potrafił się wycofać.

Silverr
PREMIUM
1
Wysłane: 15 lipca 2017 23:28:29
Podsumowanie tygodnia

Kurcze no kiepski tydzień. Portfel osunął się o -1,77% przy WIG-u rosnącym o 2,34%. Od początku prowadzenia portfela stopa zwrotu to 60,09% (WIG w tym czasie +14,83%). Niewielki negatywny wpły na ten spadek miało odcięcie dywidend od PKN. Najgorzej w portfelu zachowywał się walor z największą wagą stąd takie spadki, reszta ze zmiennym szczęściem. Do ALL długoterminowo jestem bardzo pozytywnie nastawiony. To jest potencjalnie spółka na lata i w każdej chwili mogą opublikować kolejne pozytywne info które podbije kurs o kilkadziesiąt procent tak jak to było kilka tyogdni temu. Trochę martwi z kolei zachowanie kursu AAL który pomimo dobrych informacji i odnowienia floty nie rośnie, a ostatnio nawet trochę spada. Może wyniki za drugi kwartał coś zmienia zwłaszcza, że będą dodatnie oneoffy z pośrednictwa przy sprzedaży samolotów o czym spółka poinformowała jakiś czas temu w ESPI.

CDR +2,70%
PKN +2,12%
FRO +1,05%
AMC -0,85%
PCR -2,32%
AAL -5,72%
ALL -5,87%

Dalej przyglądam się KGHM i w przypadku przebicia wsparcia na 115zł chyba zdecyduję się na sprzedaż PKN i kupno miedziaka.

PS. widzę, że obrazki z photobucketa nie są wyświetlane w tym wątku. Ktoś mi poleci jakąś inną stronkę do uploadowania grafiki na stockwatcha?
Edytowany: 15 lipca 2017 23:42

Scipio
1
Wpisów: 163
Wysłane: 16 lipca 2017 02:07:11
Silverr napisał(a):
PS. widzę, że obrazki z photobucketa nie są wyświetlane w tym wątku. Ktoś mi poleci jakąś inną stronkę do uploadowania grafiki na stockwatcha?

http://imgur.com/

timon
7
Wpisów: 225
Wysłane: 16 lipca 2017 23:28:04
Polecam też dyski w chmurze. Można do nich wrzucać grafiki i decydować jak długo tam będą przechowywane, w przeciwieństwie do wielu darmowych hostingów zdjęć, które szybko usuwają fotki i zostawiają syfne komunikaty.

W OneDrive wystarczy wybrać opcję "Osadź" aby dostać link do wklejenia między tagi img
W Dropboxie trzeba wejść w grafikę, kliknąć prawym przyciskiem myszy i skopiować adres obrazu.
Google Drive się chyba przed tym broni, ale da się otworzyć grafikę w nowym oknie i też skopiować adres obrazu.

Silverr
PREMIUM
1
Wysłane: 17 lipca 2017 10:45:54
Dzięki Panowie. W takim razie google drive sróbuję przy najbliższej potrzebie :)

Sprzedałem dzisiaj PKN po 112,90. Zysk razem z jeszcze nie wypłaconą dywidendą to 20,67% (217,30zł) już po uwzględnieniu prowizji.

Kupiłem też 12 akcji KGHM po 117zł z pobudek o których wspominałem jakiś czas temu - wynikających z cyklu koniunkturalnego. Spodziewam się wzrostów cen miedzi. KGHM przebił opór na poziomie 115zł (chociaż jeszcze nie w cenie zamknięcia) i chyba nie było większego sensu zwlekać z tym kupnem.

Silverr
PREMIUM
1
Wysłane: 29 lipca 2017 20:10:17
Podsumowanie dwóch tygodni

Byłem na krótkim urlopie więc tym razem podsumowanie za dwa tygodnie od 17.07. W tym czasie udało się zarobić 0,96% przy WIG rosnącym o 0,38%. Mniej więcej połowa tego wzrostu to zasługa dywidend wypłaconych z AMC i FRO. Od początku prowadzenia portfela stopa zwrotu to 61,63%, a WIG w tym czasie urósł o 15,27%.

Wyniki poszczególnych spółek z portfela w ostatnich dwóch tygodniach:
CDR +6,02%
KGH +3,82% (od momentu kupna w poniedziałek 17.07)
ALL +2,88%
FRO +1,41% (kurs spadł o 1,04% ale dostałem część dywidendy. Druga część będzie wypłacona w październiku)
PCR +0,22%
PKN -0,28% (do momentu sprzedaży akcji)
AMC -3,39% (kurs spadł o 5,97% ale dostałem dywidendę)
AAL -10,85% (spodziewam się dobrych wyników za drugi kwartał i konsekwentnie trzymam te akcje)

Nie przewiduję większej aktywności przynajmniej do połowy sierpnia.

Silverr
PREMIUM
1
Wysłane: 31 lipca 2017 23:28:23
Podsumowanie lipca

Tym razem wypadłem sporo gorzej od indeksu WIG. Wartość portfela w lipcu spadła o 2,47% podczas gdy WIG urósł o 2,59%. Negatywny wpływ na wyniki miały odcięte dywidendy, które jeszcze nie zostały wypłacone, ale wynik tak czy siak byłby na minusie.Ponad 60% mojego portfela stanowią małe spółki z sWIG80 albo nawet nie łapiące się do tego indeksu, który to indeks ostatnio radzi sobie dużo gorzej od blue chipów i mWIG40, stąd ciężko nadążyć za rynkiem. Sprawy nie ułatwiają też spore spadki na AMC. Stopa zwrotu od kiedy zacząłem prowadzić portfel wynosi 63,32%, a WIG w tym czasie urósł o 15,69%. Efektywna stopa zwrotu uwzględniająca dopłacany kapitał to 95,36%.

W lipcu zamknąłem pozycję na PKN z zyskiem 20,67% i za wolne środki kupiłem akcje KGHM.

Wyniki poszczególnych spółek z portfela w lipcu:
PCR +7,25%
KGH +4,33%
(od momentu kupna akcji)
PKN +0,70% (do momentu sprzedania akcji)
CDR +0,53%
ALL -2,93%

FRO -7,32% (z uwzględnieniem dywidendy)
AMC -7,84% (z uwzględnieniem dywidendy)
AAL -13,91%

Pod spodem wykres przedstawiający zmianę wartości portfela od początku jego prowadzenia:

kliknij, aby powiększyć

Udziały poszczególnych walorów i gotówki w portfelu:

kliknij, aby powiększyć

Aktualny stan konta wraz ze stopami zwrotu z poszczególnych walorów:

kliknij, aby powiększyć

Na koniec miesiąca dopłacam 250zł.

timon
7
Wpisów: 225
Wysłane: 4 sierpnia 2017 12:45:59
@Silverr
Widzisz swoje fotki z ostatniego posta?

Silverr
PREMIUM
1
Wysłane: 5 sierpnia 2017 11:47:01
Kurde lipka, jak je wrzuciłem to widziałem a teraz już nie widzę. Następnym razem skorzystam z czegoś innego niz dropbox ;)

Podsumowanie tygodnia

W tym tygodnia wartość portfela spadła o 0,89% przy wzroście WIG w analogicznym okresie o 0,18%. Od początku prowadzenia portfela zarobiłem 59,70% (WIG w tym czasie +15,48%) choć trzeba przyznać, że od początku lipca ta przewaga regularnie maleje, podobnie jak topią się moje zyski (rekordowo miałem już 69,34% zysku). Został mi ostatni tydzień nauki na egzmain na doradcę,a po nim moze pomyślę nad delikatną przebudową portfela skoro spółki aktualnie w nim się znajdujące spisują się gorzej od szerokiego rynku. W każdym tygodniu znajduje się jakaś spółka która mnei zawodzi. Jak nie AAL, to AMC, jak nie AMC to FRO.

Z drugiej strony, specyfika większości spółek z mojego portfela jest taka, że przez większość czasu poruszają się w trendach bocznych (badź też inwestorzy próbują grać pod oczekiwane przez nich wyniki zaniżają/zawyżając w ten sposób kurs), a największe ruchy, które w dłuższym okresie kształtują wycenę mają miejsce w okolicach wyników czy jakiś ważnych dla spółek wydarzeń. Konsekwencja wskazywałaby na trzymanie wszystkiego przynajmniej do wyników półrocznych zwłaszcza mając ten komfort, że na więszości spółek jestem na większym bądź mniejszym plusie.

Póki co giełda nauczyła mnie, że najważniejsze to nie dać się ponieść emocjom i nie sprzedawać/kupować czegoś tylko dlatego ze akurat spada/rośnie. Lepiej poczekać tydzień aż będę miał więcej czasu i wtedy spróbować zrozumieć dlaczego tak się dzieje.

Wyniki poszczególnych spółek z portfela w tym tygodniu:
ALL +4,09%
AMC +2,96% (długo wyczekiwany powiew optymizmu po spadkach trwających kilka miesięcy)
AAL 0,00%
PCR -1,08%
KGH -1,44%
CDR -1,68%
FRO -6,54%

leniuch
2
Wpisów: 875
Wysłane: 10 sierpnia 2017 18:56:05
Nie polecam Dropboxa. Przez wiele lat miał aktywną funkcję publicznych folderów, używałem jej do wrzucania zdjęć na to forum. W 2017 wyłączył tą funkcję, miliony (dosłownie) zalinkowanych nie tylko przeze mnie obrazków przestały się pokazywać. Teraz nie ma możliwości umieszczania obrazków z Dropboxa na forach i innych stronach.

Silverr
PREMIUM
1
Wysłane: 31 sierpnia 2017 21:59:47
Podsumowanie sierpnia

W sierpniu nie przeprowadziłem zadnej transakcji i zakończyłem go wynikiem identycznym jak lipiec (-2,47%, WIG w sierpniu +3,80% za sprawą blue chupów stąd ciężko za rynkiem nadążyć). Od początku prowadzenia portfela stopa zwrotu to 57,16%, a efektywna stopa zwrotu wynosi 90,53%. WIG w tym czasie urósł o 20,09%.

Szczerze mówiąc nie mam ostatnio zupełnie czasu śledzić giełdy. Trzymam spółki które wybrałem już jakiś czas temu i narazie nie zanosi na żadne zmiany bo we wrześniu też będę mocno zajęty.

Raporty tych spółek, które już je opublikowały (KGHM, Ferro, Rokita, Avia) przejrzałem tylko pobieżnie i nie mam większych zastrzeżen (chociaż Ferro mogłoby mieć większe przepływy operacyjne). Wszystkie spółki wyraźnie poprawił wyniki r/r.

Wyniki poszczególnych spółek w sierpniu:
FRO +3,36%
KGH +3,11%
AAL +1,01%
AMC -0,61%
PCR -3,19%
CDR -3,58%
ALL -9,74%
- stopa zwrotu uwzględnia wypłaconą dzisiaj dywidendę (to największa pozycja w portfelu. Myślę, że część inwestorów nie widząc dalszych wzrostów po ogłoszeniu umowy z citibankiem i wzroście o kilkadziesiąt procent w 1 dzień zdecydowała się na realizację zysków. Ja trzymam i licze na znacznie większy zysk w długim terminie).

Z kronikarskiego obowiązku dodam jeszcze, że w sierpniu otrzymałem 27zł dywidendy z PKN (akcje sprzedałem jeszcze w lipcu).

Pod spodem tradycyjnie wykres:

kliknij, aby powiększyć

Udziały poszczególnych walorów w portfelu:

kliknij, aby powiększyć

I osiągnięte do tej pory stopy zwrotu (bez uwzględnienia otrzymanych dywidend):

kliknij, aby powiększyć

Na koniec miesiąca dopłacam 226zł.

Silverr
PREMIUM
1
Wysłane: 1 października 2017 13:00:22
Podsumowanie września

Po dwóch kiepskich miesiącach we wrześniu osiągnąłem satysfakcjonujący wynik. Wartość mojego portfela urosła o 4,57%. Wynik indeksu WIG we wrześniu to -1,05%. Od początku prowadzenia portfela mój wynik to +62,56%, a efektywna stopa zwrotu wynosi +99,25%. Indeks WIG w tym czasie urósł o 18,83%.

Wyniki poszczególnych spółek z portfela we wrześniu:

CDR +39,39%
AAL +4,00%
PCR +1,65%
ALL -1,69%
FRO -5,42%
AMC -5,52%
KGH -6,90%

CD Projekt na początku miesiąca pokazał wyniki które po raz kolejny bardzo pozytywnie zaskoczyły rynek. Wiedźmin dalej dobrze się sprzedaje, prace nad Cyberpunkiem trwają, a Prezes emanował optymizmem opowiadając o Gwincie.

Ailleron pokazał w piątek po sesji wyniki finansowe, które uległy poprawie r/r. To, co mnie jednak cieszy najbardziej to zdanie wypowiedziane w trakcie omówienia wyników (ailleron.com/pl/firma/aktualno... - z tego filmiku można się sporo ciekawych rzeczy dowiedzieć. Jak ktoś śledzi spółkę to polecam obejrzeć) przez Dyrektora Finansowego. Kontrakt podpisany z Citibankiem wzbudził zainteresowanie kolejnych potencjalnych klientów i spółka dostaje wiele zapytań dotyczących Livebank. Myślę, że kolejne kontrakty są kwestią czasu. Przy okazji omówienia wyników przybliżony został też model biznesowy związany ze sprzedażą Livebank. Ten największy w historii spółki kontrakt nie miał wpływu na wyniki za drugi kwartał (podpisali go w czerwcu), ale na podstawie informacji podanych w omówieniu można oszacować jak wpłynie on na przychody z esprzedaży. Livebank zostanie wdrożony w 16 krajach. Licząc po 1,25mln zł na kraj wdrożenie go w Citi przyniesie 20mln zł. Myślę, ze w miarę bezpiecznie można też założyć, kolejne 20mln powtarzalnego zysku związanego z szeroko rozumianą obsługą Livebank w Citibanku. Przychody ze sprzedaży wszystkich produktów w 2016 roku wyniosły 89mln PLN.

Amica pokazała dobre wyniki. Pomimo niesprzyjających kursów funta i rubla oraz cen surowców spółka poprawiła wyniki. Strach pomyśleć co będzie się działo jak funt i rubel podrożeją ;) Spółka jest mądrze zarządzana i myślę, ze nie ma większego sensu sprzedawać jej akcji. Te kilkumiesięczne spadki są dla mnei nieuzasadnione.

Pod spodem tradycyjnie wykresy diagramy i inne obrazki ;)

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

Na koniec miesiąca dopłacam 155zł
Edytowany: 1 października 2017 13:01

Silverr
PREMIUM
1
Wysłane: 1 listopada 2017 00:22:31
Podsumowanie października

Przełom września i października był dla mnie udany i mój portfel rósł przez 11 sesji z rzędu. Później przyszła kolej na gwałtowne spadki i w efekcie październik kończę na lekkim minusie. Stopa zwrotu z portfela w październiku wynosi -0,47%, WIG w tym czasie +0,90%. Od początku moich inwestycji zarobiłem 59,75%, efektywna stopa zwrotu uwzględniająca comiesięczne wpłaty kapitału wynosi 98,31%, a WIG w tym czasie urósł o 19,89%.

Październikowe wyniki poszczególnych spółek we wrześniu:

KGH +4,73%
CDR +3,74%
FRO +2,27% (razem z otrzymaną drugą częścią dywidendy - 51zł)
AAL 0,00%
PCR -1,49%
ALL -6,06%
AMC -7,87%

Myślę, że po męczącej korekcie zbliżają się wzrosty na Misiach i być moze to dobra pora na kupienie akcji, zwłaszcza, że po dopłacie na koniec miesiąca mam trochę wolnej gotówki.

Najbardziej kuszą mnie akcje AMC, które już posiadam, ale obecnie są na poziomach niewidzianych od 2,5 roku. Jedna akcja kosztuje 141zł, a kurs jest już prawie 60zł od szczytu. Jak wspominałem w poprzednim wpisie, moim zdaniem taka przecena jest nieuzasadniona. Pod spodem ciekawy artykuł na temat nowego magazynu Amici, który będzie obsługiwany przez raptem jednego (!) pracowika. Inwestycja ta pozwoli na duże oszczędności, ułatwi logistykę i w efekcie przyśpieszy rotację zapasów. Budowa magazynu doskonale obrazuje długoterminowe planowanie zarządu, co uważam za jeden z największych atutów AMC który na dłuższą metę będzie sprzyjał wycenie spółki.

logistyczny.com/aktualnosci/ma...

Trwa sezon wynikowy i możliwe, że po publikacji niektórych wyników pozbędę się części spółek z portfela. "Na cenzurowanym" jest zwłaszcza Avia AM Leasing. Spółka jest wyceniana bardzo tanio, ale z jakiegoś powodu jej kurs nie chce rosnąć. Jeśli po wynikach nic nie drgnie to możliwe, że pozbędę się akcji.

Gdyby pojawiła się wolna gotówka to przyglądam się Soho Development. Główni akcjonariusze planują do końca 2018 roku sprzedać "na części" cały majątek spółki, a następnie za pozyskaną gotówkę przeprowadzić buyback wszystkich acji i zlikwidować spółkę. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem to cena skupu przekroczy 3zł za akcję co daje potencjalną stopę zwrotu podchodzącą pod 40% przy horyzoncie inwestycyjnym 14 miesięcy - sukces zależy od cen, które uda się wynegocjować za sprzedawany majątek spółki.

Na większości spółek w portfelu nic wielkiego się nie dzieje i jak na powszechne spadki małych i średnich spółek i tak myślę, że trzymam się dobrze.

Pod spodem tradycyjnie wykres, diagram i fotka z konta maklerskiego:

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

Silverr
PREMIUM
1
Wysłane: 20 listopada 2017 20:12:43
W ostatnich dniach miały miejsca drobne przetasowania w portfelu.

W poniedziałek tydzień temu dokupiłem 8 akcji AMC po 134,25zł.

We wtorek speniałem po dwóch dniach mocnych spadków na CDR. Sprzedałem wszystkie akcje po 101,75zł realizując największy zysk na pojedynczej spółce w życiu (+318,34% wliczając wypłaconą dywidendę i zapłacone prowizje). Kurs od tego czasu urósł do 113,50zł, ale uznałem, że lepiej zrealizować pokaźny zysk niż narażać się na dalsze ryzyko. Kursem w poprzednim tygodniu bardzo szarpało i może moment na sprzedać nie był njlepszy, ale samej decyzji o sprzedaniu akcji nie żałuję - mimo, że początkowo zakładałem trzymanie akcji przynajmniej do premiery Ceberpunka. Spółka zostaje pod obserwacją.

Dzisiaj rano kupiłem 8 akcji KRU po 284,40zł.

Spółka działa w wysoce rentownej branży. Otoczenie makroekonomiczne na najważniejszych dla Kruka rynkach jest sprzyjające. Najnowsze dane dotyczące tempa wzrostu PKB r/r w Polsce i Rumunii to odpowiednio 4,8% oraz 8,8%! Dodatkowo w najbliższych latach w tych państwach prognozowane jest utrzymanie bezrobocia na niskich poziomach, co powinno pozytywnie wpłynąć na zdolność obywateli Polski i Rumunii do spłaty długów.

Ponadto Kruk wchodzi na rynek Włoski, który jest drugim największym rynkiem wierzytelności w Europie, ale wciąż jest jeszcze rynkiem młodym, na którym pierwszymi portfelami wierzytelności handlowano raptem kilka lat temu. Stąd wydaje się, ze Kruk ma dużą szansę na wypracowanie sobie na tym rynku mocnej pozycji. Trzeba jednak pamiętać, ze w przypadku wchodzenia na rynek Rumuński spółce zajęło zdaje się 3 lata osiągnięcie rentowności.

Jako główne ryzyka widzę ewentualne zmiany przepisów dotyczace spółek windykacyjnych (nieprzewidywalny czynnik ryzyka), możliwość załamania gospodarczego na którymś z ważnych dla spółki rynków, oraz problemy z ekspansją we Włoszech.

Technicznie wydaje się, że Kruk kończy właśnie prawie czteromiesięczną korektę w trakcie której kurs spadł o 25%.

Silverr
PREMIUM
1
Wysłane: 1 grudnia 2017 16:02:42
Podsumowanie listopada

To był miesiąc wzlotów i upadków zakończony twardym lądowaniem. Przez zdecydowaną większość miesiąca wartość portfela rosła czasem nawet po ponad 1,5% dziennie, ale ostra dwudniowa wyprzedaż na CD Projekcie w połowie listopada i wczorajsza przecena Ailleron o ponad 16% w reakcji na wyniki za trzeci kwartał sprawiły, że miesiąc kończę ze stratą -3,36% (WIG w listopadzie -3,74%). Od początku moich inwestycji stopa zwrotu wynosi 53,19%, wfektywna stopa zwrotu 91,64%, a stopa zwrotu z indeksu WIG 15,41%.

W listopadzie dokupiłem 8 akcji AMC, zamknąłem pozycję na CDR (zysk 318,34%, 1791,76zł) i kupiłem 8 kacji KRU po 284,40zł. W poprzednim poscie pisałem czym się kierowałem.

Wyniki poszczególnych spółek z portfela w listopadzie:

AAL +11,92% Avia pokazała w listopadzie dobre wyniki z których można wyczytać, że spółka zaczęła już czerpać korzyści z Joint Venture w Chinach - przedsięwzięcia, które ma w przyszłości zapewnić spółce regularne przepływy gotówki. Zakładam, że w kolejnym kwartale wyniki z JV będą jeszcze lepsze, a rok 2018 będzie jeszcze lepszy niż kończący się niedługo 2018. Jeśli planów nie pokrzyżuje jakiś skup akcji w celu zdjęcia AAL z giełdy to myślę, ze poważne wzrosty dopiero się tu zaczynają.
FRO +9,23% Ferro też pokazało niezłe wyniki. Jednym z ważniejszych rynków zbytu dla spółki jest Rumunia gdzie wzrost PKB wyniósł w ostatnim kwartale 8,8% r/r. Na trzech największych rynkach zbytu Ferro obroty rosną w dwucyfrowym tempie. Ilość gotówki na koncie sprawia, że spodziewam się kolejnej sowitej dywidendy w przyszłym roku.
ALL +1,58% Pomimu potężnego spadku w ostatnim dniu listopada ALL na symbilocznym plusie po tym jak akcje krakowskiej spółki mocno rosły w drugiej połowie listopada. Wczorajsze mocne spadki był na stosunkowo niedużych obrotach stąd myślę, ze nie ma sensu panikować. Raport faktycznie nie jest najlepszy, natomiast perspektywy na czwarty kwartał są obiecujące.Prawdopodobnie zostanie w nim rozliczonych wiele umów realizowanych przez ALL, w tym być moze wpłyni gotówka z dużej umowy z Citibankiem. Ailleron co kilak tygodni informuje o pozyskiwaniu owych klientów w sektorze Fintech. Ich produkt jest dobry i ciesyz się dużym zainteresowaniem z to dobrze rokuje na przyszłość. Z drugiej strony, pewnie będą rosły koszty bo w Polsce na ryku IT jest zdecydowanie rynek pracownika, a zapotrzebowanie na programistów jest ogromne co widzę chociażby po swoim bracie dostającym podwyżki co kilka miesięcy.
PCR +1,52% PCC po nienajlepszych wynikach straciło nieco na wartości ale od połowy listopada kurs mocno rośnie. Spółce sprzyjają bardzo wysokie ceny sprzedawanej przez nią sody kaustycznej.
KRU -0,84% (od momentu kupna akcji)
AMC -7,27% Amica we wtorek wieczorem pokazała wyniki na które kurs zareagował kontynuacją spadków. W weekend postaram się przeczytać i znów przemyśleć czy warto trzymać te akcje.
KGH -13,14% Rozczarowanie miesiąca, ale trzymam dalej. Inwestuję pod wzrost cen miedzi.
CDR -15,63% (do momentu sprzedania akcji)

Pod spodem tradycyjnie wykres, udziały i fotka z konta maklerskiego:

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

Dopłacam 162 zł na koniec miesiąca.
Edytowany: 1 grudnia 2017 16:08

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

2 3 4 5 6

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,496 sek.

urgxcmeo
lhoevccu
cjukohhs
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
xwhibwzv
hzrcaodc
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat