cela22 napisał(a):doncarlos napisał(a):cela22 napisał(a):Taurus80 napisał(a):Naszym zadaniem jest przewidziec przyszlosc a ta wydaje mi sie niezagrozona.
Oczywiscie ryzyko jest wieksze ale wieksze ryzyko daje czesto wieksze zyski :)
Dla mnie pocieszajace jest ze ludzie sa w stanie zainteresowac sie akcjami przy cenie ktora i tak daje mi zysk :)
Najbardziej mnie cieszy ze wchodzilem z mysla o PP i sie najprawdopodobniej doczekalem :)
2 takie spolki kupowalem w pierwszej polowie roku z mysla objecia pp i na obydwu najprawdopodobniej sie doczekam.
Nie rozumie z czego tu sie cieszyc. Jesli tu faktycznie dojdzie do pp i to jeszcze takiego smiesznego jak podali w komunikacie to kurs bedzie duzo nizej przed tym prawem i bedzie mozna spokojnie kupic duzo taniej.
Dlaczego dużo taniej? przypuszczałbym raczej, że może być dużo drożej niż teraz.. choćby ze wzgledu na czysto spekulacyjny charakter tej emisji..
Dlatego ze przeciez na gieldzie tak latwych pieniedzy nie ma wiec gdyby na prawde mieli zrobic taka dziwna emisje o jakiej wspomnieli, w ktorej za jedna akcje dostajemy 5 akcji placac za nie 50 gr w sumie, to kazdy teraz kupujac mialby jakies 400% zysku zaraz po emisji:) Kazda emisja powodowala spadek kursu do ceny uwzgledniajacej nowe akcje. Dlaczego tym razem mialoby byc inaczej? A w tym przypadku ta korekta kursu powinna spasc do niecalego 1.5zl. Gdyby kurs nie spadl jakims cudem do czasu emisji to kto pozniej by kupowal tak drogie akcje skoro wskazniki przykladowo c/wk by wzrosl gigantycznie i nikt tak drogich akcji by nie kupowal po takich cenach.
Zgadzam sie ze spekulacji byloby od groma, ale mysle ze juz po tej wielkiej korekcie kursu, ktora raczej mozna nazwac splitem niz emisja. Wtedy wiele osob by sie lapalo na to ze jeszcze niedawno akcje byly po 6 zl a i to byla niby okazja a teraz sa takie tanie to dawaj... To samo mielismy na izolacji ostatnio po takim splicie.
Mam wrażenie, że nie masz zielonego pojecia o czym piszesz.. Twoje wyliczenia i wnioski są błędne i nie wiesz chyba na czym polega emisja z prawem poboru..
Teoretyzując: kurs wynosi obecnie 6,6 zł nowa emisja na warunkach jak ustalił Karkosik, tj emisja z prawem poboru, czyli każdy inwestor posiadający akcje w dniu ustalenia prawa poboru ma prawo zakupu 5 nowych akcji po cenie 0,10 zł za akcję. Teoretyzując dalej załóżmy, że ustalenie prawa poboru jest np 1.grudnia kurs wynosi wtedy np 7 zł Nastepnego dnia kurs odniesienia zostaje skorygowany o wartość prawa poboru, tj. wyniesie 1,25
Teraz odpowiedz mi, gdzie widzisz tutaj 400% zysku? Zamiast jednej akcji wartej 7 zł masz 6 akcji wartych 1,25 (co jak potrafisz liczyć daje 7,5 zł czyli twoja wcześniejsza stara akcja i zainwestowane 50 gr w 5 nowych akcji) ZERO ZYSKU! Nic sie nie zmienia w wartości Twojego portfela, masz po prostu zamiast jednej akcji 6.. ot cała filozofia.. a dalej to właśnie o to chodzi, że kurs może wrócić na wyższe poziomy.. nie widzę żadnego problemu..
Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej"..
Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
„All animals are equal but some animals are more equal than others“