0 Dołączył: 2009-06-20 Wpisów: 59
Wysłane:
18 listopada 2009 12:08:48
przy kursie: 76,90 zł
A w temacie... Sam wzrost 200% to chyba nic nadzwyczajnego. Wystarczy spojrzec na AS BIS, ACE, CEDC, o KGHM nie wspominajac. Nadzwyczajne wyskoki zyskow, przynajmniej na Borku i przynajmniej ostatnio zwiazane byly chyba ze sprzedaza praw do emisji CO2. W jednym sie zgodze, dla mnie tez sens tej emisji pozostaje zagadka. Pozdrawiam
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
18 listopada 2009 12:10:27
Ja nie w temacie spółki, tylko szerzej, zadłużenia. "Obsługa" to takie ładne słowo na płacenie odsetek. Nie ma celu i sensu spłacenie zadłużenia do zera. Kapitał z banków jest najtańszy na rynku (choć mogłoby się wydawać, że to giełda daje spółkom pieniądze za nic - ale tak nie jest) i obniża tak zwany ogólny koszt kapitału. Dzięki kredytom spółka może rosnąć. Same wpłaty właścicielskie plus akumulowanie zysku to za mało, gdy jest sukces rynkowy i handel się rozkręca. Bankom też nie zależy na tym, żeby im oddać pieniądze. One na tym właśnie zarabiają, że udzielają kredytów i absolutnie nie chcą ich nigdy z powrotem. Chcą tylko odsetki no i żeby pożyczkobiorca nie padł.
|
|
0 Dołączył: 2009-06-22 Wpisów: 27
Wysłane:
18 listopada 2009 12:26:01
BoryszewZobaczcie wskaźniki: Wskaźniki Wartość Liczba zarejestrowanych akcji 62 686 547 Wartość rynkowa (mln zł) 477.67 Wartość księgowa* (mln zł) 873.40 Wskaźnik cena / wartość księgowa* 0.55 Sytuacja pomimo wzrostu nadal jest abstrakcyjna - spółka jest na giełdzie warta połowę tego co powinna C/WK = 0.55 Tak dla przykładu podam inną spółkę :) - kto ją kupuję / kupił ? Cyfrowy PolsatWskaźniki Wartość Liczba zarejestrowanych akcji 268 325 000 Wartość rynkowa (mln zł) 3 761.92 Wartość księgowa* (mln zł) 280.97 Wskaźnik cena / wartość księgowa* 13.39 C/WK = 13.39 czyli wartość na giełdzie jest wyższa ponad 13 razy od wartości księgowej ;)
|
|
|
|
26 Dołączył: 2008-08-30 Wpisów: 1 968
Wysłane:
18 listopada 2009 12:40:51
global napisał(a): BoryszewZobaczcie wskaźniki: Wskaźniki Wartość Liczba zarejestrowanych akcji 62 686 547 Wartość rynkowa (mln zł) 477.67 Wartość księgowa* (mln zł) 873.40 Wskaźnik cena / wartość księgowa* 0.55 Sytuacja pomimo wzrostu nadal jest abstrakcyjna - spółka jest na giełdzie warta połowę tego co powinna C/WK = 0.55 Tak dla przykładu podam inną spółkę :) - kto ją kupuję / kupił ? Cyfrowy PolsatWskaźniki Wartość Liczba zarejestrowanych akcji 268 325 000 Wartość rynkowa (mln zł) 3 761.92 Wartość księgowa* (mln zł) 280.97 Wskaźnik cena / wartość księgowa* 13.39 C/WK = 13.39 czyli wartość na giełdzie jest wyższa ponad 13 razy od wartości księgowej ;) Tak, ale pomijając fakt czy ta wycena jest przesadzona czy nie to przejrzysta, regularnie wykazująca zyski spółka nie będzie wyceniana na poziomi wk
|
|
0 Dołączył: 2009-06-06 Wpisów: 148
Wysłane:
18 listopada 2009 13:21:08
W Boryszewie zaszły w tym roku pozytywne zmiany. Zobowiązania o których pisałem spadły o około 300 mln. Ale niepokojący jest też spadek przychodów. Oczywistą rację ma WachDog, że zadłużenie w spółkach jest czymś normalnym, poziom zadłużenia ok. 50% jest dosyć częsty w naszych spółkach. Jednakże żeby je "obsługiwać" muszą być zapewnione przychody na odpowiednim poziomie i bieżąca rentowność. Nie wiem jakie poziomy są bezpieczne dla Boryszewa, ale spadek przychodów z 2,8 mld na 1,6 mld może budzić obawy szczególnie, że koszt kredytu 10% rocznie (taki zakładam koszt kredytu, nie mam pojęcia jaki jest rzeczywiście) od kwoty 1,2 mld to 120 mln rocznie. W tym zakresie proszę was o analizy. Tym bardziej dziwi mnie taka emisja jak jest planowana, która nic na dłuższą metę spółce nie daje. Na krótką zresztą też.
Edytowany: 18 listopada 2009 14:09
|
|
0 Dołączył: 2009-06-20 Wpisów: 59
Wysłane:
18 listopada 2009 17:33:15
WatchDog napisał(a):Ja nie w temacie spółki, tylko szerzej, zadłużenia. "Obsługa" to takie ładne słowo na płacenie odsetek. Nie ma celu i sensu spłacenie zadłużenia do zera. Kapitał z banków jest najtańszy na rynku (choć mogłoby się wydawać, że to giełda daje spółkom pieniądze za nic - ale tak nie jest) i obniża tak zwany ogólny koszt kapitału. Dzięki kredytom spółka może rosnąć. Same wpłaty właścicielskie plus akumulowanie zysku to za mało, gdy jest sukces rynkowy i handel się rozkręca. Bankom też nie zależy na tym, żeby im oddać pieniądze. One na tym właśnie zarabiają, że udzielają kredytów i absolutnie nie chcą ich nigdy z powrotem. Chcą tylko odsetki no i żeby pożyczkobiorca nie padł. Chyba chcieli dzisiaj koniecznie potwierdzic te slowa :) www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...
Edytowany: 20 listopada 2009 22:26
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
18 listopada 2009 17:41:39
Dlaczego ktos twierdzi ze nastapi spadek c/wk poprzez nowa emisje ?? Jezeli bedzie nowa emisja po przyznaniu PP cena automatycznie spadnie i po przeliczeniu wszystkiego zdaje mi sie ze wskaznik c/wk bedzie identyczny jak dzien wczesniej.
A ze rozwodnienie, prosze mi wyjasnic co jest zlego w rozwodnieniu jezeli wszyscy maja taka sama szanse brac udzial w tym rozwodnieniu, czyli tak jak w zwyklym splicie.
Rozwodnienie jest zle ale w takim stylu jak w Dudzie, Vistuli itd tam gdzie jest nowa emisja ale dla wybranych i to czesto za dlugi, firma nie dostaje zastrzyku gotowki a smieci dodrukowala :) cos w stylu USA i dolca :)
Jezeli o mnie chodzi sadze ze emisja z prawem poboru jest najlepsza jaka moze byc i najuczciwsza, a po co Boryszewowi 30mln a nie 300 czy wiecej dowiemy sie zapewne po walnym w prospekcie zapewne bedzie napisane na co kasa i kazdy bedzie mogl zainwestowac lub nie.
Dzisiaj gadanie czy to balon czy nie nie ma sensu zwracam uwage ze inwestujemy w przyszlosc a nadal nie widze aby ktos analizowal spolke pod kontem ewentualnego rozwoju i mozliwosci inwestycyjnych. Wszyscy tylko o PP rozum wam odebralo czy co?? Widze ze niektorzy zamiast inwestowac zaczynaja spekulowac liczac na niewiadomo jakie zyski najlepiej w tydzien :) raczki zapewne poparzy :)
Edytowany: 19 listopada 2009 00:04
|
|
Wysłane:
18 listopada 2009 20:17:24
Cytat: Wszyscy tylko o PP rozum wam odebralo czy co?? Widze ze niektorzy zamiast inwestowac zaczynaja spekulowac liczac na niewiadomo jakie zyski najlepiej w tydzien :) raczki zapewne popazy :)
No właśnie po to jest ta śmieciowa emisja.
Edytowany: 18 listopada 2009 20:28
|
|
Wysłane:
18 listopada 2009 21:32:51
Czyli co emisja jest po to by kupowac czy pozbywac sie akcji bo nie kumam ?? Myslisz ze kompletnie niewazna jest ewentualna przyszlosc i mozliwosci a najwazniejsze sa 3 miesiace do emisji ??
|
|
0 Dołączył: 2009-09-03 Wpisów: 1 107
Wysłane:
18 listopada 2009 22:06:55
Ja tam się podłączyłem spekulacyjnie na boryszewa. fundamentalnie dla mnie to sporo zadłużona firma. Na razie jest ok, mam kilka % do przodu.
|
|
|
|
Wysłane:
19 listopada 2009 08:35:38
Taurus80 napisał(a):Czyli co emisja jest po to by kupowac czy pozbywac sie akcji bo nie kumam ?? Myslisz ze kompletnie niewazna jest ewentualna przyszlosc i mozliwosci a najwazniejsze sa 3 miesiace do emisji ?? Przy takiej emisji wszyscy, którzy z niej skorzystają zachowują dotychczasowy udział w spółce. Kark nic nie straci, bo akcje oczywiście obejmie. Spółka prawie nic nie zyskuje. Wg. emisja jest po to, żeby zrobić rozgłos, ściągnąć nowych graczy i w niedalekiej przyszłości wypakować im akcje. Co do losów spółki się nie wypowiadam, bo nie jestem wróżką. W każdym razie potwierdziło się, że mają problemy ze spłatą pożyczek. Chociaż z drugiej strony zamiana zobow. krótkoterminowych na długotermiowe jest zwykle pozytywna dla spółki, ze względu na niższe oprocentowanie, tak mi się wydaje.
Edytowany: 20 listopada 2009 21:55
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
19 listopada 2009 08:54:21
Zbieracz: kredyty są dużo tańsze. Dla obrotowego nawet WIBOR+3% to jest teraz niewiele ponad 7% w skali roku. Często dochodzą prowizje za odnowienie, ale raz w roku. Kredyt daje jeszcze tzw. tarczę podatkową, tzn. zmniejsza podstawę opodatkowania -> spółka płaci kawałek odsetek z podatku.
All: ja tu czegoś nie rozumiem. Spółki nie śledzę, tylko spojrzałem zaciekawiony dyskusją. Chcą wyemitować 300 mln akcji po cenie emisyjnej 10 gr? Czyli zebrać z rynku 30 mln zł. Ale teraz mają 63 mln akcji. WK na akcję jest 13,93 zł. Jeśli pominąć całe ceregiele z prawem poboru i przenieść się w czasie o parę miesięcy w przód, to mamy spółkę z WK większą o 30 mln zł i liczbą akcji większą do 300 mln zł. Nieeee, na pewno nie - coś tu musi być nie tak. Pogrzebię głębiej.
|
|
Wysłane:
19 listopada 2009 09:01:32
przy kursie: 75,90 zł
WD tak to wyglada jak narazie, wk na akcje spadnie ale cena akcji tez spadnie i sam wskaznik c/wk zostanie na podobnym poziomie. Przynajmniej tak to widze.
|
|
0 Dołączył: 2009-02-02 Wpisów: 90
Wysłane:
19 listopada 2009 09:52:53
Boryszew Zarząd znalazł pieniądze na wykup obligacji Adam Roguski 19-11-2009, ostatnia aktualizacja 19-11-2009 07:25
Powoli staje się jasne, na co chemiczno-przemysłowa grupa potrzebuje pieniędzy z emisji nowych akcji. Boryszew planuje pozyskać 30 mln zł, a walne zgromadzenie akcjonariuszy w tej sprawie odbędzie się 23 listopada Małgorzata Iwanejko, prezes Boryszewa autor zdjęcia: Andrzej Cynka źródło: PARKIET Małgorzata Iwanejko, prezes Boryszewa +zobacz więcej
* Rada nadzorcza Boryszewa poparła emisję
Jak dowiedział się „Parkiet”, gros pieniędzy pójdzie na wykup obligacji wyemitowanych w 2006 roku dla sześciu instytucji. Termin wykupu papierów dłużnych o wartości 70 mln zł to 30 listopada.Zarząd Boryszewa od kilku miesięcy rozmawiał z obligatariuszami (największemu należy się 40 mln zł) o możliwości zrolowania długu, jednak okazuje się, że w trudnych czasach większość woli odzyskać gotówkę.
– Mogę tylko powiedzieć, że jesteśmy na ostatnim etapie organizowania rozliczenia tej transakcji i nie spodziewamy się żadnych kłopotów – komentuje Małgorzata Iwanejko, prezes Boryszewa.Według naszych informacji, do tej pory jeden obligatariusz zgodził się na zrolowanie długu – przysługuje mu 10 mln zł. Około 20 mln zł na wykup papierów będzie pochodzić z emisji akcji (z prawem poboru, więc pieniądze wyłoży de facto Roman Karkosik). Boryszew zebrał też pewną część pieniędzy od spółek z grupy, jak również finalizuje zaciągnięcie długoterminowego kredytu na spłatę dużej części zobowiązania.
Prezes Iwanejko podkreśla, że Boryszewowi udało się z sukcesem zakończyć negocjacje ze swoim największym pożyczkodawcą, bankiem PKO BP. Holding miał kredyty krótkoterminowe na łącznie 100 mln zł. Prawie 80 mln zł udało się zmienić na kredyty długoterminowe, płatne do 2012 roku. – Kredyt w banku Millennium na 30 mln zł pozostaje krótkoterminowy, jednak z jego uregulowaniem do 30 lipca 2010 roku nie będzie problemów. Obligacje skierowane do spółek z grupy o wartości 110 mln zł będziemy na razie rolować – mówi Iwanejko.
Prezes podkreśla, że dług netto (kredyty i oprocentowane pożyczki pomniejszone o środki pieniężne) całej grupy na koniec września 2009 r. obniżył się już do 655 mln zł wobec 911 mln zł przed rokiem i aż 1,02 mld zł na koniec I kwartału 2008 roku. Od dawna zadłużenie grupy i koszty jego obsługi postrzegane było przez inwestorów jako stwarzające ogromne ryzyko, w tym upadku.
256 mln zł
- o tyle zmniejszy się dług netto (pożyczki oprocentowane minus gotówka) grupy w ciągu roku. Na koniec września 2009 roku wynosił 655 mln zł
|
|
Wysłane:
19 listopada 2009 09:53:33
WatchDog napisał(a):Zbieracz: kredyty są dużo tańsze. Dla obrotowego nawet WIBOR+3% to jest teraz niewiele ponad 7% w skali roku. Często dochodzą prowizje za odnowienie, ale raz w roku. Kredyt daje jeszcze tzw. tarczę podatkową, tzn. zmniejsza podstawę opodatkowania -> spółka płaci kawałek odsetek z podatku. Dzięki WatchDog za rzeczową informację. Jak zaznaczyłem nie jestem z branży i nie wiem jakie warunki pożyczek i kredytów mają spółki. Fajnie, że prostujesz czasami wynurzenia laików. Jak oceniasz zadłużenie boryszewa i zdolność spółki do jego spłaty?
Edytowany: 20 listopada 2009 22:05
|
|
0 Dołączył: 2008-09-23 Wpisów: 1 244
Wysłane:
19 listopada 2009 10:08:45
WatchDog napisał(a):Zbieracz: kredyty są dużo tańsze. Dla obrotowego nawet WIBOR+3% to jest teraz niewiele ponad 7% w skali roku. Często dochodzą prowizje za odnowienie, ale raz w roku. Kredyt daje jeszcze tzw. tarczę podatkową, tzn. zmniejsza podstawę opodatkowania -> spółka płaci kawałek odsetek z podatku.
All: ja tu czegoś nie rozumiem. Spółki nie śledzę, tylko spojrzałem zaciekawiony dyskusją. Chcą wyemitować 300 mln akcji po cenie emisyjnej 10 gr? Czyli zebrać z rynku 30 mln zł. Ale teraz mają 63 mln akcji. WK na akcję jest 13,93 zł. Jeśli pominąć całe ceregiele z prawem poboru i przenieść się w czasie o parę miesięcy w przód, to mamy spółkę z WK większą o 30 mln zł i liczbą akcji większą do 300 mln zł. Nieeee, na pewno nie - coś tu musi być nie tak. Pogrzebię głębiej. Może Karkosik sprzeda część praw poboru.. albo podmioty z nim związane/spółki zależne.. od ceny 2,4 było kilka dziwnych przetasowań, Karkosik dwukrotnie sprzedawał pakiety Boryszewa i zszedł ponizej 60% te kilka procent a ja sądzę, że nawet kilkanaście procent akcji jest posrednio w rękach Karkosika lub osób z nim związanych. Sens tej transakcji jest na pewno inny niż pozyskanie owych 30 mln z rynku.. za małe pieniadze moim zdaniem żeby robić taką emisję.. zabawa w spekulanta.. ps kiedyś słynny inwestor długoterminowy Ponaru i Relpola niejaki Wiaderek vel WBay.. zrobił taki numer.. Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
Edytowany: 19 listopada 2009 10:23
|
|
0 Dołączył: 2009-11-03 Wpisów: 17
Wysłane:
20 listopada 2009 17:43:01
przy kursie: 73,90 zł
wracając do pp; moim zdaniem do odcięcia pp kurs sporo jeszcze poszybuje do góry, długo a raczej za długo wahałem się żeby wejść w tą spółkę, obserwowałem parę spólek do ogłoszenia wyników kwartalnych wybór padł na Borka właśnie ze względu na emisję pp, uważam że p.Karkosikowi bedzie zależało na tym ażeby emisja pp na tej spółce była udana będzie to precedensem przynajmniej w ostatnim okresie czasu na jego spółkach, jeżeli się mylę proszę o sprostowanie, dodam jeszcze że podobna sytułacja miała miejsce na PLX gdzie również przyznane zostały pp, muszę przyznać że zostałem z akcjami trochę przypadkowo nie do końca rozumiałem mechanizmy towarzyszące objęciu tychże praw, po odcięciu pp kurs szybko odbił do góry, więc nie mam obaw że na Borku który ma dobre podstawy fundamentalne będzie inaczej, widzę na tej spółce perspektywę zarobku nawet w mojej sytułacji gdzie wchodzę w spółkę na obecnych poziomach, na zakończenie: Wasze posty zamieszczone na tym forum ułatwiły i pomogły mi podjąć decyzje za co WSZYSTKIM dziękuje
|
|
0 Dołączył: 2009-10-09 Wpisów: 387
Wysłane:
20 listopada 2009 19:32:53
Nurtuje mnie tylko 1 rzecz, a mianowicie nigdzie na żadnym portalu nie potwierdzają emisji tych PP. Została puszczona plotka o emisji PP po 0,10 gr, ale poza tym to nawet nie odbyło się NWZA na którym emisja miała być ogłoszona. Pod koniec października Karkosik wyrzucił też sporo akcji, teraz potrzebuje kasy. Zastanawia mnie tylko jedno, czy aby to nie tylko plotka aby podbić kurs o 50% i sprzedać akcje z zyskiem, a później je odkupić taniej? Np. na http://www.dibre.com.pl w zakładce oferty z PP nie ma nic o Boryszewie...
|
|
0 Dołączył: 2009-11-20 Wpisów: 1
Wysłane:
20 listopada 2009 19:39:15
witam, przypadek sprawil, ze przegladalem ten watek ...fakt sytuacja o tyle ciekawa, ze p. Karkosik w sposob dosyc atrakcyjny zaproponowal akcjonariuszom "dolaczenie do biznesu" ...23.11 na NWZ zostanie ustalona wartosc pp ....od strony technicznej - dla obecnej wartosci akcji 7,4zl i przy sredniej z polrocza 3,8zl pp wynosi ~5,6zl a wartosc akcji po "splicie" ~1,8zl ...te proporcje moga ulec zmianie w zaleznosci od wartosci poziomu ostatniego zamkniecia - przy "skromnym" udziale NWZ moga ulec rowniez modyfikacji ;)
|
|
0 Dołączył: 2009-08-13 Wpisów: 9
Wysłane:
21 listopada 2009 11:42:48
Boryszew podniesie kapitał o 30 mln zł, by zdobyć gotówkę na bieżące potrzeby ISB - Biznes 27 Paź 2009, 9:41 Cytat:Warszawa, 27.10.2009 (ISB) - Nadzwyczajne walne zgromadzenie spółki chemicznej Boryszew zdecyduje 23 listopada o podwyższeniu kapitału zakładowego o 30 mln zł, podała spółka w komunikacie. W ramach subskrypcji zamkniętej z prawem poboru wyemitowanych zostanie 300 mln akcji w cenie emisyjnej 10 gr.
"Kapitał zakładowy spółki zostaje podwyższony z kwoty 6.268.654,70 zł o kwotę 30.000.000 do kwoty 36.268.654,70 złotych w drodze emisji 300.000.000 akcji zwykłych spółki na okaziciela serii 'E' o wartości nominalnej 0,10 zł każda" - czytamy w komunikacie.
Emisja akcji serii E nastąpi w formie subskrypcji zamkniętej przeprowadzonej w drodze oferty publicznej. Dotychczasowym akcjonariuszom spółki będzie przysługiwało prawo poboru. Cenę emisyjną akcji serii E ustalono na poziomie ceny nominalnej, tj. 0,10 zł, podano także.
"W ramach prowadzonej na dużą skalę działalności gospodarczej konieczne jest szybkie i elastyczne reagowanie na pojawiające się zapotrzebowania na środki finansowe. Sytuacja ekonomiczna kształtująca się na przestrzeni ostatnich kilkunastu miesięcy spowodowała, że trudno polegać jedynie na dotychczasowych źródłach finansowania. Należy zauważyć, iż banki, będące naturalnym źródłem finansowania zarówno bieżącej działalności, jak i działalności inwestycyjnej znacząco ograniczyły udzielanie kredytów, a warunki udzielania kredytów są obecnie dużo bardziej restrykcyjne niż jeszcze rok temu. W związku z powyższym istotne jest, aby spółka dysponowała alternatywnymi źródłami finansowania" - czytamy w uzasadnieniu do projektów uchwał.
Spółka Boryszew miała 21,01 mln zł skonsolidowanego zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej w I poł. 2009 roku wobec 26,22 mln zł straty rok wcześniej. Skonsolidowane przychody wyniosły 1079,15 mln zł wobec 2012,88 mln zł rok wcześniej. (ISB) lk/tom stooq.com/n/?f=283536&sear...
Edytowany: 21 listopada 2009 21:42
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.