178 Dołączył: 2020-08-12 Wpisów: 1 398
Wysłane:
24 września 2023 16:35:11
krewa napisał(a):szarlej81 napisał(a):Mógłbym prosić o źródło. Mógłbyś - statystyki portu lotniczego MSQ. VPN i cyrylica Ci w pomoc. edit: z łatwiej dostępnych - relacje z litewskich obozów lub reportaże o czarterach i ich pasażerach publikowanych swojego czasu na meduza.io https://tiny.pl/c5tm4(str 30) To dane dla obozu Medikani Cytat: on 9 March 2022, 587 people were held there, including 242 men, 337 women and 8 children. The decrease in numbers followed active efforts either to return people to their countries of origin or to transfer children and others to other FRCs, in particular to Pabradė, wherematerial conditions were reportedly more adequate Detainees in Medininkai were mostly Iraqis (330 people) and African nationals (in particular, people from Democratic Republic of Congo, Cameroon and Guinea, and smaller groups from Togo and Nigeria), andm some people from Sri Lanka
Zdaje sobie sprawę, że to tylko wycinek całości, być może kobiety częściej wpuszczane są na Litwę i trafiają do obozów niż mężczyźni ale nie za bardzo pasuje to do jednego promila. Tu masz dane z kryzysu w 2015 www.europarl.europa.eu/RegData...(2016)579072_EN.pdf www.abc.net.au/news/2016-01-11...Cytat: According to the UNHCR, 58 per cent of the more than 1 million migrants and refugees who arrived in Europe last year were adult men, 17 per cent were women, and the remainder were children.
Kobiety stanowiły tam kilkanaście procent uchodźców. Niestety łatwo dostępnych i zbiorczych danych dla migrantów na granicy Białoruskiej nie mogę znaleźć. Mocno wątpię jednak w ten jeden promil.
Edytowany: 24 września 2023 16:36
|
|
Wysłane:
24 września 2023 16:53:10
1ketjoW napisał(a):Szarlej,
Nie podajesz źródeł swoich informacji.
Głównie Jarosław Wolski, Michał Piekarski oraz samodzielna analiza różnych źródeł informacji. Tu masz drobną część tego w telegraficznym skrócie: Cytat:Pobawiłem się trochę mapą żeby pokazać co wynikało z PUSZ2011 w ramach "Warty" link do mapki: map.army/?ShareID=1025791&... Teza że zamierzano oddać bez walki północno-wschodnią część Polski kompletnie nie pokrywa się z opisem faz działań w ramach PUSZ "Warta". Natomiast owszem zamierzano wycofać się żeby kosztem utraty terenu nie dopuścić do zniszczenia SZ RP. Czyli zakładano że konieczne będzie oddane terenu w miarę wycofywania się i bronienia kolejnych rubieży w kierunku Warszawy oraz linii Wisły. Przy czym ewidentnie w PUSZ2011 mowa jest o całości SZ RP po rozwinięciu mobilizacyjnym czyli 11 brygad zmechanizowanych i pancernych, 2 aeromobilne (6 i 25), 1 obrony wybrzeża (zmech), oraz prawdopodobnie dodatkowych 4-8 brygad wystawianych w ramach rozwinięcia mobilizacyjnego. Z tej ilości bronić wschodu (i wycofywać się) miało: pas przesłaniania - 1 brygada aeromobilna, 4 brygady ogólnowojskowe (5 razem) obrona manewrowa - 4 nowe brygady obrona manewrowa faza II - 1 świeża brygada (i 4 wycofane z pasa przesłaniania). Realnie zatem miało bronić obszaru od granicy z Białorusią do Warszawy 10 brygad (!) czyli 75% Wojsk Lądowych z 2011 roku przed rozwinięciem mobilizacyjnym. W ostatniej fazie - na rubieży Wisły + Warszawa miano bronić się tym co ocalało z w/w faz plus reszta brygad (4 do 8?) oraz przyjąć Siły Wsparcia NATO. Tak jak pisałem w poprzednim wpisie: z punktu czysto militarnego ja nie widzę tutaj kontrowersji pamiętając o słabości SZRP w 2011 roku oraz o tym że to NAJGORSZY wariant SAMODZIELNEJ obrony. Wygląda oczywiście straszne ale alternatywą było zniszczenie SZ RP w jakiejś parodii bitwy granicznej i błyskawiczna kląska militarna gorsza niż wrzesień 1939. Natomiast politycznie - ryzykowne założenie to było z przyczyn które wspomniałem. twitter.com/wolski_jaros/statu...twitter.com/wolski_jaros/statu...A jak Ci te źródła nie pasują to poszukaj wypowiedzi dowolnego analityka wojskowego który zabrał głos w temacie i nie jest na garnuszku obecnie rządzących. Cytat:
Dla ułatwienia dodam, że dalej nie ma powszechnego naboru. Czy w tej sytuacji liczba jednostek się zwiększa? Od 2015 r. do teraz liczba jednostek wzrosła z 95 tys. do 164 tys. żołnierzy.
Za kuriozum uważam powoływanie się na powszechna służbę wojskową, która maksymalnie trwała dwa lata.
Liczebność armiii: rok 2008: 124,8 tys., (ostatni rok poboru) rok 2009: 99,1 tys., (pierwszy rok bez poboru) Przejście na służbę zawodową wymusiło po prostu reorganizację armii - stąd likwidacja jednostek. Natomiast za PIS faktycznie liczebność armii wzrosła. Plus dla nich.
Edytowany: 24 września 2023 17:08
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
24 września 2023 17:22:32
szarlej81 napisał(a):Kobiety stanowiły tam kilkanaście procent uchodźców...
Niestety łatwo dostępnych i zbiorczych danych dla migrantów na granicy Białoruskiej nie mogę znaleźć Widzisz, jeżeli posługiwać się statystykami zbiorczymi, to faktycznie, kobiety i dzieci mogą znaleźć się w przedziale 10-20%. Nawet na Litwie tak było. Sęk w tym, że wspomniane kobiety i dzieci to migranci z Azji Środkowej i Czeczenii. Stąd dane dumnie, lecz nierozsądnie prezentowane przez MSQ pomagały zorientować się jak wyglądała rzeczywistość - bo to właśnie tam następowało przekroczenie granicy. Chyba, że po krótkim pobycie przy polskiej granicy i oddychaniu wolnym europejskim powietrzem cześć Mohammedów zaczęła identyfikować się jako Fatima, Nora czy Layla. Podkreślam, ja cały czas odnoszę się do kryzysu na polski-białoruskiej granicy. I teraz, skoro panuje całkowita zgoda co do roli i zadań SG, co do genezy kryzysu itd, ustalmy jeszcze jedną rzecz. Jeżeli obrońcy migrantów mogą bezkarnie wyzywać funkcjonariuszy SG od k**** i morderców, dajmy też możliwość ich oponentom wystąpić w obronie SG. Bo chyba o to tutaj się rozchodzi. W każdym razie, w mojej ocenie, efekt został osiągnięty - mamy przepiękny temat zastępczy przed wyborami, idealnie polaryzujący społeczeństwo. W tej kakofonii nikt nie usłyszy głosów rozsądku, przemawiających o reformie emerytalnej, 500+, 800+ czy innych, zdecydowanie ważniejszych dla przyszłości kraju sprawach. A co do hejtu wymierzonego w film - wiesz, wydaje mi się, że nawet wyznawcy PiSu (z wyjątkiem tych ortodoksyjnych, rzecz jasna) z przymrużeniem oka traktują wypowiedzi Kowalskiego i 0.
|
|
|
|
PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 244
Wysłane:
24 września 2023 17:31:10
Co do naboru. Od 2010 r. Liczebność armii zawodowej mogłabyć zwiększana a stan odbudowywany. Tego do 2015 r. nie zrobiono. Z tego co pamiętam Polska powinna mieć co najmniej 120 tys. armię zawodową. Tego stanu za rządów PO nigdy nie osiągnięto. Armia zawodowa liczyła zawsze około 100 tys. żołnierzy.
Resztę oczywiście sprawdzę.
Zakładając,cze to prawda, co PO zrobiło aby poprawić stan obronności terytorium Polski zakładając, że ten plan na tamten moment był realistyczny. Moim zdaniem przecz 4 lata nie zrobiono nic tj. utrzymano status quo z 2011 r. Brzmi dla mnie dalej tragicznie.
Edytowany: 24 września 2023 17:47
|
|
Wysłane:
24 września 2023 17:36:04
krewa napisał(a):
I teraz, skoro panuje całkowita zgoda co do roli i zadań SG, co do genezy kryzysu itd, ustalmy jeszcze jedną rzecz. Jeżeli obrońcy migrantów mogą bezkarnie wyzywać funkcjonariuszy SG od k**** i morderców, dajmy też możliwość ich oponentom wystąpić w obronie SG. Bo chyba o to tutaj się rozchodzi.
Toż to ja nikomu głosu w tej sprawie nie odmawiam. Zwracam jedynie uwagę, że osoby wyzywające funkcjonariuszy od k**** to jest w zasadzie nikt. Różni ludzie różne rzeczy mówią. Jeżeli natomiast prezydent Polski aprobuje nazywanie Polaków którzy pójdą na film świniami to albo ktoś tam u góry całkiem rozum stracił, albo eskalacja sporu świadomie prowadzona jest w rejony, które mogą być niebezpieczne. Cytat: W każdym razie, w mojej ocenie, efekt został osiągnięty - mamy przepiękny temat zastępczy przed wyborami, idealnie polaryzujący społeczeństwo. W tej kakofonii nikt nie usłyszy głosów rozsądku, przemawiających o reformie emerytalnej, 500+, 800+ czy innych, zdecydowanie ważniejszych dla przyszłości kraju sprawach.
Pełna zgoda. Tylko w zasadzie wracamy do tego o co pisałem na samym początku tej dyskusji wskazując główny cel zamieszania z tym filmem.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
24 września 2023 18:23:40
szarlej81 napisał(a):Jeżeli natomiast prezydent Polski aprobuje nazywanie Polaków którzy pójdą na film świniami to ... Wszystko byłoby ok, gdyby nie jeden mały szczegół - otóż nie w Moskwie a w Odessie, i nie Mercedesa wygrała, tylko rower ukradli. Cytat: - Realizatorom filmu "Zielona granica" mamy do powiedzenia jedno: tylko świnie siedzą w kinie - kwituje Robert Lis. TUTAJ uzasadnienie
|
|
PREMIUM
Wysłane:
24 września 2023 18:54:44
Ze słowami Prezydenta to kolejne kłamstwo: Cytat: O tę wypowiedź prezydent był później pytany w rozmowie z korespondentem "Faktów" TVN Marcinem Wroną. - To nie była moja wypowiedź, to był cytat. Powiedziałem jasno i wyraźnie, że cytuję. Powiedziałem, że cytuję wypowiedź przedstawicieli Straży Granicznej, którzy oglądali ten film i wypowiadali się na ten temat w mediach - odpowiedział.
tvn24.pl/polska/zielona-granic...
|
|
Wysłane:
24 września 2023 19:05:44
Co dokładnie powiedział Andrzej Duda Cytat: Nie dziwię się, że funkcjonariusze Straży Granicznej, którzy zapoznali się z tym filmem, użyli tego hasła "Tylko świnie siedzą w kinie", znanego nam z czasów okupacji hitlerowskiej, kiedy w naszych kinach pokazywano propagandowe filmy hitlerowskie. Jest mi przykro z tego powodu, że taki film jest realizowany; który, jak słyszałem, w zdecydowany sposób oczernia polskich funkcjonariuszy.
www.tvp.info/72862660/andrzej-...co ja dokładnie ja napisałem: Cytat: Jeżeli natomiast prezydent Polski aprobuje nazywanie Polaków którzy pójdą na film świniami to ...
Edytowany: 24 września 2023 19:06
|
|
PREMIUM
Wysłane:
24 września 2023 19:21:24
Aprobata to też kłamstwo. Nie dziwię się powiedział, to znaczy że rozumie ich stanowisko a nie że się z nim zgadza.
Edytowany: 24 września 2023 19:21
|
|
Wysłane:
24 września 2023 19:34:21
Nie rób z języka polskiego kurtyzany :) Wyrażenie zrozumienia nie jest wypowiedzią potępiającą, nie jest też wypowiedzią neutralną. Wyrażenie zrozumienia oznacza akceptację czyichś działań lub poglądów.
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
24 września 2023 19:36:52
Nie rób z nas idiotów - prezydent nie aprobuje nazywania Polaków, którzy pójdą na film, świniami. Przytoczyłem zarówno autora, jak i adresata tych słów.
|
|
Wysłane:
24 września 2023 19:53:28
A ja przytoczyłem dokładnie słowa prezydenta. I nie widzę tam żadnego "ale" po słowach "nie dziwię się". Ale dobrze niech Ci będzie. Wolisz wersję "Prezydent wyraził zrozumienie dla osób nazywających Polaków idących do Kina świniami"
Lepiej?
Edytowany: 24 września 2023 19:59
|
|
PREMIUM
Wysłane:
24 września 2023 20:11:58
Ok, sam w to brniesz. Która część wypowiedzi prezydenta lub R. Lisa pozwala uznać, że Polaków idących do kina określa się mianem świń? Słowa skierowano do realizatorów filmu, zarzucając im, jak sądzę, celowość działań, zmierzających do ukształtowania lub utrwalenia określonych poglądów.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
24 września 2023 20:12:41
Słowa nie dziwię się nie oznaczają aprobaty.
Przykład. Nie dziwię się że ukradłeś chleb gdy byłeś głodny.
To słowa znaczą rozumiem twoje postępowanie w tej sytuacji. Nie oznaczają zgadzam się, że dobrze zrobiłeś kradnąc chleb.
Nie bardzo rozumiem co tu jest niejasne. Kradzież jest kradzieżą niezależnie od okoliczności. Nie ma normy prawnej, jaka usprawiedliwia kradzież z powodu glodu.
Kurtyzanę to ty robisz z języka polskiego.
Oznacza to, że rozumiesz, dlaczego ktoś postąpił w określony sposób. To jest wyrażenie empatii lub sympatii wobec czyjegoś zachowania lub oświadczenia.
Ja na miejscu ludzi, którzy ryzykują życie i zdrowie też nie byłbym zadowolony z filmu Pani Holland. Nie dziwię się dlatego tym słowom jakie padły o filmie w kontekście pracy jaką wykonują. Totalny brak szacunku i poszanowania dla ich pracy.
|
|
Wysłane:
24 września 2023 21:04:11
Wy na prawdę nie rozumiecie czemu wypowiedź prezydenta jest niedopuszczalna z punktu widzenia stanowiska jakie zajmuje ?
W wywiadzie w TVP info pada pytanie co on sądzi o oburzeniu jakie w niektórych środowiskach wywołuje ten film. Nikt pana Dudy o wyrażenie "tylko świnie siedzą w kinie" nie pyta. On te słowa przywołuje samemu świadomie i z własnej woli. Spośród wielu wypowiedzi potępiających ten film wybiera akurat tą jedną. Używając starej i oklepanej sztuczki erystycznej z cytatem. Potem wspomina o filmach wyświetlanych przez propagandę hitlerowską. A następnie ponownie powtarza zdecydowanie i ożywieniem zwrot "Tylko świnie siedzą w kinie" kończąc swoją wypowiedź. Wszystko w kontekście "Zielonej Granicy" Na prawdę polecam oglądnąć tą rozmowę a nie bazować jedynie na jej transkrypcji. Link wkleiłem wcześniej.
Dodatkowo prezydent miał okazję załagodzić sprawę na antenie TVN. Nie było tam nawet żadnego "sytuacja nie powinna mieć miejsca, ale ich rozumiem" jak to swego czasu Beata Mazurek zgrabnie podsumowała spuszczenie wpier...lu działaczowi KOD przez Młodzież Wszechpolską. Było w zasadzie powtórzenie tego co powiedział w TVP info. No on tylko cytował. A Bols to była tylko łódka.
To nie jest próba złagodzenia emocji konfliktu społecznego wokół tego filmu to jest ich podkręcanie.
Co do słów pana Roberta Lisa to albo gość nie rozumie historycznego kontekstu tego wyrażenia, albo ta wypowiedź oznacza w luźnym tłumaczeniu "drodzy realizatorzy - my dobrze wiemy kto na ten film do kina pójdzie" No chyba, że gość myślał, że na Zieloną Granicę będą chodzić do kina jedynie jego twórcy.
A nawet jeżeli przyjmiemy, że to niby było skierowane do twórców, to prezydent powinien doskonale sobie zdawać sprawę, jak te słowa zostaną odebrane przez większość widzów TVP info, która prawdopodobnie nie ma pojęcia kto to jest Robert Lis i co powiedział.
Edytowany: 24 września 2023 21:13
|
|
83 Dołączył: 2013-05-08 Wpisów: 1 586
Wysłane:
24 września 2023 21:13:30
Polecam obejrzeć "debatę" z dziś z tvn24. Same babki odpowiadały. Generalnie miał miejsce zmasowany atak na panią Ewę Zajączkowską reprezentującą Konfederację. Atak szedł z każdej partii. Linka nie wklejam bo nie widzę tego nigdzie w internecie, ale wkrótce gdzieś to powinno pojawić się. Sprawdziłem też "twiter" - fala ciężkiego hejtu leje się na tą babkę.
|
|
Wysłane:
24 września 2023 21:27:49
@Kakarotto
Gdyby Konfederacja przekonała JKMa aby siedział na tyłku i nie dawał się filmować z kolesiami twierdzącymi, że traktowanie kobiet przez mężczyzn jako część dobytku jest układem zdrowym emocjonalnie to może mniej osób kojarzyłoby Konfederację z takimi poglądami i te babki by się aż tak nie wkurzały na panią Zajączkowską ? ;)
I tak wiem, ze Konfederacja się od tego zdecydowanie odcięła ale mleko się rozlało. Nie po raz pierwszy.
|
|
Wysłane:
24 września 2023 21:37:51
Idąc tym tokiem myślenia, skoro Korwin ponownie coś "chlapnął" należy zlikwidować całą konfederację? edit: Tutaj podaję linka, jednak tutaj są powycinane filmy z pytaniami przygotowanymi przez redakcję. Brak najważniejszych czyli takich jakie zadawały sobie wzajemnie goście debaty. Mam nadzieję, że gdzieś będzie pokazana cała debata, bo takie urywki nie pokażą tego jakie miały miejsce ataki na panią Zajączkowską. tvn24.pl/wybory-parlamentarne-...
Edytowany: 24 września 2023 21:46
|
|
Wysłane:
24 września 2023 22:05:52
Znalazłem, ze specjalną dedykacją dla szarlej81 [tu był link] Był fajny wycinek z debaty ale usunęli....
Edytowany: 24 września 2023 22:10
|
|
PREMIUM
Wysłane:
24 września 2023 22:40:22
Szarlej,
Ty już widzę od autora cytatu wiesz lepiej co on chciał powiedzieć mimo, że to wyjaśnił aby nie było wątpliwości. Absurd to mało powiedziane.
Wracając jednak do filmu i jego wyrazu artystycznego. Podaj mi 10 filmów niemieckich w których Niemcy pokazują swoich żołnierzy itd jako morderców oprawców nadzorujących obozy zagłady, mordujących ludzi - cywilów. Proszę o 10 filmów bo temat 2 WŚ jest znacznie obszerniejszy niż wydarzenia na granicy polsko białoruskiej. Wtedy może zrozumiesz co zrobiła pani Holland i jakiego rodzaju to jest "sztuka".
Na zakończenie Kaleta w Radiu Zet powiedział, że na dziś stwierdzili nieprawidłowości w przypadku wydania 268 wiz. Parodia niezła się szykuje.
Edytowany: 24 września 2023 22:41
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.