178 Dołączył: 2020-08-12 Wpisów: 1 398
Wysłane:
24 września 2023 09:26:31
Trifolium napisał(a):Mieszasz dwie różne sprawy. Twierdziłeś, że w Polsce afery tej wielkości nie wychodzą, więc podałem ci parę przykładów, że jednak parę wyszło. Nie prosiłeś o afery tej konkretnej władzy. Afera wizowa zaś jest przykładem na to, że politycy partii rządzącej na widok pieniędzy szybko zapominają o ideałach. Ja bym tu dorzucił aferę SKOKów. Straty od 3 do 6 mld złotych w zależności od tego co kto liczy jako stratę. Ale nawet jeżeli przyjmiemy te 3mld złotych wypłacone przez BFG to i tak jest duża sprawa.
Edytowany: 24 września 2023 09:28
|
|
PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 244
Wysłane:
24 września 2023 09:30:10
Szarlej,
Zestaw sobie liczby 15.000 wszystkich emigrantów legalnych i 300.000. Idę o zakład, że większość z tych 15.000 to Białorusini, bo na to wskazują dane od Żaryna jakie przytoczyłem wczesniej. Jacy to nielegalni emigranci?
Po tym, kto wystawił wizę, widać z jakiego kraju jest przyjechał do Niemiec. To dość oczywiste. Niemcy są wstanie podać te dane z łatwością. Dziwne, że tego nie rozumiesz.
Podaj relacje z filmu z opisem scen. Podobno je masz. Chętnie poczytam i poznam inny punkt widzenia.
Podajesz kolejny raz oceny bez przykładów. Piszesz, że PiS oszukiwało w czasie wyborów. To napisz w czym. Inaczej jesteś gołosłowny.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
24 września 2023 09:37:13
szarlej81 napisał(a):Trifolium napisał(a):Mieszasz dwie różne sprawy. Twierdziłeś, że w Polsce afery tej wielkości nie wychodzą, więc podałem ci parę przykładów, że jednak parę wyszło. Nie prosiłeś o afery tej konkretnej władzy. Afera wizowa zaś jest przykładem na to, że politycy partii rządzącej na widok pieniędzy szybko zapominają o ideałach. Ja bym tu dorzucił aferę SKOKów. Straty od 3 do 6 mld złotych w zależności od tego co kto liczy jako stratę. Ale nawet jeżeli przyjmiemy te 3mld złotych wypłacone przez BFG to i tak jest duża sprawa. Kolejne kłamstwo. 6 mld zł to kwota wyssana z palca. Nawet jeżeli przyjąć że Biernacki oszukiwał to zarobił na tym 65 mln z. Cytat: W czasach gdy SKOK-i nie były objęte nadzorem publicznym, Grzegorz Bierecki z PiS zarobił na nich 65 mln zł i stał się jednym z najbogatszych polityków
Twierdzenie, że jest jednym z najbogatszych Polaków jest śmieszne https://uberkasta.pl/afera-skok/
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
24 września 2023 09:43:02
Trifolium napisał(a):Mieszasz dwie różne sprawy. Twierdziłeś, że w Polsce afery tej wielkości nie wychodzą, więc podałem ci parę przykładów, że jednak parę wyszło. Nie prosiłeś o afery tej konkretnej władzy. Afera wizowa zaś jest przykładem na to, że politycy partii rządzącej na widok pieniędzy szybko zapominają o ideałach. Okej rozumiem Twój punkt widzenia. Przekonałeś mnie w tym punkcie. Faktycznie były większe afery za rządów innej partii niż PiS, które zostały ujawnione. Afera wizowa to balon, który zaraz pęknie i z którego niewiele zostanie. Widać, to podanych z Niemiec jakie przytoczyłem. Oczywiście media głównego nurtu milczą w sprawie Czech. Oni też są zamieszani w aferę wizowa w Polsce. Ironia.
|
|
Wysłane:
24 września 2023 09:43:23
1ketjoW napisał(a): Kolejne kłamstwo. 6 mld zł to kwota wyssana z palca. Nawet jeżeli przyjąć że Biernacki oszukiwał to zarobił na tym 65 mln z.
No to skupmy się na tych 3 mld, które musiał wypłacić BFG poszkodowanym klientom SKOKów. Tych strat w dużej mierze by nie było gdyby celowo nie opóźniano ustawy zwiększającej nadzór KNF nad SKOKamil. Czy opóźniano je ze złej woli, czy też z naiwności - nie mnie osądzać. Cytat: Afera wizowa to balon, który zaraz pęknie i z którego niewiele zostanie.
Jeżeli prawdą jest, że cała akcja spowodowana jest "prośbą" USA" w tym temacie, a wiele na to wskazuje to skala musiała być na tyle duża że ta afera to jednak nie jest żaden balon. A że niewiele z tego niedługo zostanie - pewnie masz rację. Ot kolejna afera która się rozmyje bez dokładnego wyjaśnienia. Bo jakoś nie wydaje mi się, aby Edgar K. ostatnio znikający ze zdjęć z politykami niczym Jeżow ze zdjęcia ze Stalinem był faktyczną głową tego procederu. Cytat: Podaj relacje z filmu z opisem scen. Podobno je masz. Chętnie poczytam i poznam inny punkt widzenia.
A może do dyskusji wrócimy kiedyś tam w momencie gdy obydwoje zapoznamy się z filmem? Bo takie przerzucanie się subiektywnymi odczuciami innych ludzi na temat tego filmu lub konkretnej sceny raczej nie ma większego sensu. Cytat:
Podajesz kolejny raz oceny bez przykładów. Piszesz, że PiS oszukiwało w czasie wyborów. To napisz w czym. Inaczej jesteś gołosłowny.
Ot chociażby, że za PO planowano oddać cały wschód Polski bez walki w przypadku wojny z Rosją.
Edytowany: 24 września 2023 09:59
|
|
PREMIUM
Wysłane:
24 września 2023 10:03:44
szarlej81 napisał(a):1ketjoW napisał(a): Kolejne kłamstwo. 6 mld zł to kwota wyssana z palca. Nawet jeżeli przyjąć że Biernacki oszukiwał to zarobił na tym 65 mln z.
No to skupmy się na tych 3 mld, które musiał wypłacić BFG poszkodowanym klientom SKOKów. Tych strat w dużej mierze by nie było gdyby celowo nie opóźniano ustawy zwiększającej nadzór KNF nad SKOKamil. Czy opóźniano je ze złej woli, czy też z naiwności - nie mnie osądzać. Cytat: Afera wizowa to balon, który zaraz pęknie i z którego niewiele zostanie.
Jeżeli prawdą jest, że cała akcja spowodowana jest "prośbą" USA" w tym temacie, a wiele na to wskazuje to skala musiała być na tyle duża że ta afera to jednak nie jest żaden balon. A że niewiele z tego niedługo zostanie - pewnie masz rację. Ot kolejna afera która się rozmyje bez dokładnego wyjaśnienia. Bo jakoś nie wydaje mi się, aby Edgar K. ostatnio znikający ze zdjęć z politykami niczym Jeżow ze zdjęcia ze Stalinem był faktyczną głową tego procederu. Od kiedy straty SKOK ów świadczą o tym że te pieniądze zostały ukradzione. Idąc tym tropem L. Czarnecki też nakradł pieniędzy w swoich bankach. Czy w sferze o jakiej wspominasz ktoś został skazany. Czy toczy się jakieś postępowanie? W sprawie wiz USA informowały tylko o Gruzinach. Ile wiz Polska wydała Gruzinom? Cytat: MSZ podało, że w ciągu ostatnich 30 miesięcy wydało cudzoziemcom łącznie ponad 1 mln 950 tys. wiz (krajowych i Schengen), w tym ponad 1 mln 782 tys. wiz krajowych (pozwalających na przebywanie jedynie w Polsce).
tvn24.pl/biznes/z-kraju/afera-...
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
24 września 2023 10:18:17
szarlej81 napisał(a):A może do dyskusji wrócimy kiedyś tam w momencie gdy obydwoje zapoznamy się z filmem? Bo takie przerzucanie się subiektywnymi odczuciami innych ludzi na temat tego filmu lub konkretnej sceny raczej nie ma większego sensu.
Tylko po co dyskutować o filmie, skoro można porozmawiać o sednie w nim poruszanym? Sprawa przecież jest prosta - kobiety z dziećmi, inżynierowie i lekarze próbują nielegalnie przedostać się na teren RP a SG im to uniemożliwia. Oceńmy okoliczności w jakich doszło do tego wzmożonego ruchu granicznego, zastanówmy się jakim cudem taki wolumen inżynierów i lekarze znalazł się na Białorusi i czy miało to jakikolwiek związek, chociażby luźny, z wojną w Ukrainie. Wszak w tamtym okresie rzesze innych uchodźców przekraczały granice bez większych problemów. Na czym polegała różnica?
|
|
Wysłane:
24 września 2023 10:20:41
1ketjoW napisał(a):
Od kiedy straty SKOK ów świadczą o tym że te pieniądze zostały ukradzione. Idąc tym tropem L. Czarnecki też nakradł pieniędzy w swoich bankach. Czy w sferze o jakiej wspominasz ktoś został skazany. Czy toczy się jakieś postępowanie?
Przecież straty podawane w przypadku afery Amber Gold to nie jest kwota "ukradzionych pieniędzy" tylko to co stracili jego klienci. Podobnie ze SKOKami. Różnica jedynie taka, że w pierwszym przypadku straty ponieśli klienci Amber Gold a w przypadku SKOK zostały one przerzucone na każdego klienta systemu bankowego w Polsce. Zaniechania w sprawie SKOKów jednak w tym samym stopniu obciążają polityków PIS jak zaniechania w sprawie Amber Gold polityków PO. Cytat: W sprawie wiz USA informowały tylko o Gruzinach.
A niedługo później wyszło, że nieprawidłowości są dużo większe i wizy sprzedawano nie tylko w Gruzji ale też w innych państwach (wątek Indyjski, wciąż rozwojowy wątek Nigeryjski) Cytat: Ile wiz Polska wydała Gruzinom?
Nie wiem. Cytat: MSZ podało, że w ciągu ostatnich 30 miesięcy wydało cudzoziemcom łącznie ponad 1 mln 950 tys. wiz (krajowych i Schengen), w tym ponad 1 mln 782 tys. wiz krajowych (pozwalających na przebywanie jedynie w Polsce).
Tam jest napisane, że większość z nich to obywatele Ukrainy i Białorusi.
Edytowany: 24 września 2023 10:24
|
|
Wysłane:
24 września 2023 10:23:24
krewa napisał(a): Tylko po co dyskutować o filmie, skoro można porozmawiać o sednie w nim poruszanym? Sprawa przecież jest prosta - kobiety z dziećmi, inżynierowie i lekarze próbują nielegalnie przedostać się na teren RP a SG im to uniemożliwia. Oceńmy okoliczności w jakich doszło do tego wzmożonego ruchu granicznego, zastanówmy się jakim cudem taki wolumen inżynierów i lekarze znalazł się na Białorusi i czy miało to jakikolwiek związek, chociażby luźny, z wojną w Ukrainie. Wszak w tamtym okresie rzesze innych uchodźców przekraczały granice bez większych problemów. Na czym polegała różnica?
A to sendo poruszone w filmie sugeruje, że ci ludzie znaleźli się tam z powodu innego niż działania Łukaszenki i Putina wymierzone w Polskę?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
24 września 2023 11:02:37
szarlej81 napisał(a):1ketjoW napisał(a):
Od kiedy straty SKOK ów świadczą o tym że te pieniądze zostały ukradzione. Idąc tym tropem L. Czarnecki też nakradł pieniędzy w swoich bankach. Czy w sferze o jakiej wspominasz ktoś został skazany. Czy toczy się jakieś postępowanie?
Przecież straty podawane w przypadku afery Amber Gold to nie jest kwota "ukradzionych pieniędzy" tylko to co stracili jego klienci. Podobnie ze SKOKami. Różnica jedynie taka, że w pierwszym przypadku straty ponieśli klienci Amber Gold a w przypadku SKOK zostały one przerzucone na każdego klienta systemu bankowego w Polsce. Zaniechania w sprawie SKOKów jednak w tym samym stopniu obciążają polityków PIS jak zaniechania w sprawie Amber Gold polityków PO. Cytat: W sprawie wiz USA informowały tylko o Gruzinach.
A niedługo później wyszło, że nieprawidłowości są dużo większe i wizy sprzedawano nie tylko w Gruzji ale też w innych państwach (wątek Indyjski, wciąż rozwojowy wątek Nigeryjski) Cytat: Ile wiz Polska wydała Gruzinom?
Nie wiem. Cytat: MSZ podało, że w ciągu ostatnich 30 miesięcy wydało cudzoziemcom łącznie ponad 1 mln 950 tys. wiz (krajowych i Schengen), w tym ponad 1 mln 782 tys. wiz krajowych (pozwalających na przebywanie jedynie w Polsce).
Tam jest napisane, że większość z nich to obywatele Ukrainy i Białorusi. W kwestii SKOK ów nie odpowiedziałeś na moje pytania a one wskazują na różnice. Nieprawidłowości były z tego co kojarzę w SKOK Wołomin. System SKOK ów działał poza skuteczną kontrolą. Sytuacja została naprawiona i SKOK i działają pod kontrolą KNF. Nie ma teraz z nimi problemów o ile wiem. Zadziałano skutecznie i naprawiono błąd systemowy. W przypadku AmberGold są oskarżeni (słupy) i wyroki. Działano niezgodnie z prawem. To zasadnicza różnica. W przypadku SKOK tego nie było przynajmniej z tego co wiem. Straty nie świadczą o aferze, o niej świadczy działanie niezgodne z prawem. Ile Polska wydała wiz Nigeryjczyom? Ilu z nich ma prawo do pobytu tylko w Polsce? Podobnie w przypadku Hindusów. Tu pewno będzie więcej wiz bo kraj dużo większy. Zresztą w sprawie wiz widać, jak szybko działają organy państwa. Edgar K. poszedł na współpracę. Prokuratura działa. P. Wawrzyk został zdymisjonowany. Śledztwo trwa. Cytat: Siedmiu podejrzanym, w tym 25-letniemu protegowanemu wiceministra MSZ, prokuratura zarzuca korupcję przy przyspieszaniu procedur wizowych. Piotr Wawrzyk bez zarzutów i wciąż z immunitetem poselskim.
www.rp.pl/przestepczosc/art391...Skala jest zupełnie inna niż podawana przez opozycję. Istotne jest też to że organy państwa działają i wyjaśnia i na przyszłość nie będzie tego typu nieprawidłowości.
|
|
|
|
Wysłane:
24 września 2023 12:12:20
1ketjoW napisał(a):[ W kwestii SKOK ów nie odpowiedziałeś na moje pytania a one wskazują na różnice. Nieprawidłowości były z tego co kojarzę w SKOK Wołomin. System SKOK ów działał poza skuteczną kontrolą. Sytuacja została naprawiona i SKOK i działają pod kontrolą KNF. Nie ma teraz z nimi problemów o ile wiem. Zadziałano skutecznie i naprawiono błąd systemowy. W przypadku AmberGold są oskarżeni (słupy) i wyroki. Działano niezgodnie z prawem. To zasadnicza różnica. W przypadku SKOK tego nie było przynajmniej z tego co wiem. Straty nie świadczą o aferze, o niej świadczy działanie niezgodne z prawem.
Tylko, że w przypadku SKOK jedni politycy chcieli ten błąd systemowy naprawiać a drudzy te próby notorycznie torpedowali. Być może ze względu na powiązania ich polityków z poszczególnymi SKOKami. Wniosek o objęcie SKOKów złożyła Platforma Obywatelska w 2008 roku. Politycy PIS złożyli swój własny projekt, który ten nadzór w znaczącym stopniu ograniczał gdyż wykluczał chociażby możliwość Kontroli KNF bez zgody zarządzającej skokami Kasy Krajowej - powiązanej - a jakże z osobami z środowiska politycznego PIS. Na szczęście nie mieli większości i przeszedł projekt PO. Wówczas ta ustawa została zaskarżona do TK przez prezydenta Lecha Kaczyńskiego. Do Sejmu ustawa wróciła z TK dopiero w 2012 roku, gdzie po drobnych poprawkach została ostatecznie przyjęta. Opóźniła ona nadzór KNF nad SKOKami o trzy lata podczas których miedzy innymi majątek Fundacji na rzecz Polskich Związków Kredytowych został wytransferowany do spółki Biereckiego. I jak błąd systemowy dotyczący SKOK został ujawniony to wyjaśnienia wciąż wymagają powody, dla których niektórzy politycy tego nadzoru nie chcieli a także dokładne wyjaśnienie zarzutów dziwnych transferów pieniężnych ze SKOKów do rajów podatkowych, głównie do Luksemburga. Być może była to nieudolność w zarządzaniu - być może jednak była to zwyczajna kradzież tych pieniędzy. Tutaj powinna powstać jakaś komisja śledcza, która ewentualnie skierowała by sprawę do prokuratury. Ale kto ma większość w obecnym sejmie powszechnie wiadomo. Kto zarządza prokuraturą - również. Skończyło się jedynie zatem na aresztowaniu Piotra P. w związku ze SKOKiem Wołomin. Który wygląda mi raczej na pospolitego bandziora - a nie mózg tego całego interesu. Wyjaśnieniu sprawy nie pomaga to, że klienci SKOK ostatecznie odzyskali swoje pieniądze bo zrzucili się na to wszyscy przez BFG. Przez co szum medialny był dużo mniejszy i sprawa szybciej przycichła. Cytat: Ile Polska wydała wiz Nigeryjczyom? Ilu z nich ma prawo do pobytu tylko w Polsce? Podobnie w przypadku Hindusów. Tu pewno będzie więcej wiz bo kraj dużo większy.
Jeżeli pijesz do tego, że skala nieprawidłowości to nie setki tysięcy sprzedanych wiz a raczej kilka, w skrajnym przypadku być może kilkanaście tysięcy to ja się przecież całkowicie zgadzam. Co nie znaczy, że to nie jest afera, nie jest nawet aferka - jak sugerował pewien polityk. Cytat:
Zresztą w sprawie wiz widać, jak szybko działają organy państwa. Edgar K. poszedł na współpracę. Prokuratura działa. P. Wawrzyk został zdymisjonowany. Śledztwo trwa. (...) Istotne jest też to że organy państwa działają i wyjaśnia i na przyszłość nie będzie tego typu nieprawidłowości.
Poczekamy zobaczymy. Byłbym spokojnieszy gdyby nadzoru nad prokuraturą nie miała osoba posiadająca ewidentny konflikt interesów odnośnie rzetelnego wyjaśnienia tej sprawy.
Edytowany: 24 września 2023 12:26
|
|
PREMIUM
Wysłane:
24 września 2023 12:54:00
Szarlej,
PiS nie rządziło od 1995 r. Kiedy została uchwalona ustawa o SKOK ach. Każda koalicja rządząca miała czas i środki aby zmienić ustawę. Nie zrobiono tego. Prosty wniosek jest taki że Ci wszyscy politycy którzy mogli ją zmienić mając koalicyjna większość a tego nie robiąc odpowiadają za straty w SKOK ach.
Za pracę TK w 2008 r. obarczasz wina PiS. Przecież mogli spokojnie przyjąć ustawę z poprawkami PiS. Wtedy wniosek L.Kaczynskiego byłby bezprzedmiotowy. Mogli również nowelizować ustawę i uchwalać inne uregulowania itd. Poza tym samo zaskarżenie ustawy do TK nie powoduje jej nieważności w uchwalonym kształcie. Dopiero orzeczenie TK eliminuje przepis niezgodny z Konstytucją z obrotu prawnego.
W tej sprawie nie mam nic do dodania. Przypisywanie wyłącznej winy PiS lub odpowiedzialności jest niedorzeczne.
Edytowany: 24 września 2023 13:04
|
|
PREMIUM
Wysłane:
24 września 2023 13:12:37
szarlej81 napisał(a): A to sendo poruszone w filmie sugeruje, że ci ludzie znaleźli się tam z powodu innego niż działania Łukaszenki i Putina wymierzone w Polskę?
Zobacz, ja proponuję dyskusję o wydarzeniach, będących podstawą scenariusza a Ty wracasz do filmu. Na dodatek czynisz to, posługując się prymitywną techniką insynuacyjną. Tłumacząc z polskiego na giełdowy - nie rozmawiajmy o instrumencie pochodnym, tylko o bazowym. Fakty są znane, spolaryzowane poglądy również. I jedni i drudzy stosują techniki retoryczne, by bronić własnych poglądów. I jedni i drudzy manipulują opinią publiczną, używając w tym celu zaprzyjaźnione / zależne media. Można bezkrytycznie powielać usłyszane, a możne też zastanowić się komu jest na rękę ta afera. Czy racja jest po stronie aktywistów o gołębich sercach, czy może po stronie SG?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
24 września 2023 14:20:48
Cytat: Ot chociażby, że za PO planowano oddać cały wschód Polski bez walki w przypadku wojny z Rosją.
W internecie jest dostępny kawałek filmu Reset. W filmie widać zdjęcia dokumentów jakie potwierdzają, że doktryna obronną przewidywała obronę na linii Wisły, czekanie na armie sojusznicze i następnie odbicie utraconych ziem. Do tego podawane są fakty o liczbie wojsk jakie zostały zlikwidowane za czasów PO. Zdaje się, że około 600 jednostek. Jak wygląda odbijanie utraconych ziem widać po wojnie na Ukrainie. Smaczku całej sprawie dodaje fakt, że nie jest to część Polski w której PO uzyskuje znaczące poparcie.
Edytowany: 24 września 2023 14:22
|
|
Wysłane:
24 września 2023 14:28:22
1ketjoW napisał(a):Szarlej,
PiS nie rządziło od 1995 r. Kiedy została uchwalona ustawa o SKOK ach. Każda koalicja rządząca miała czas i środki aby zmienić ustawę. Nie zrobiono tego. Prosty wniosek jest taki że Ci wszyscy politycy którzy mogli ją zmienić mając koalicyjna większość a tego nie robiąc odpowiadają za straty w SKOK ach.
Za pracę TK w 2008 r. obarczasz wina PiS. Przecież mogli spokojnie przyjąć ustawę z poprawkami PiS. Wtedy wniosek L.Kaczynskiego byłby bezprzedmiotowy. Mogli również nowelizować ustawę i uchwalać inne uregulowania itd. Poza tym samo zaskarżenie ustawy do TK nie powoduje jej nieważności w uchwalonym kształcie. Dopiero orzeczenie TK eliminuje przepis niezgodny z Konstytucją z obrotu prawnego.
Od 1995 najpierw rządziło SLD, Potem AWS czyli obecne PO i PIS potem rządziło znowu SLD, następnie rządził PIS a od 2007 rządziło PO. Ustawę zmieniono w 2008. Nie została ona podpisana przez prezydenta Lecha Kaczyńskiego tylko skierowana przez niego do TK. Brak podpisu prezydenta wyklucza wejście ustawy w życie. A poprawki PIS w praktyce ograniczały ponownie kontrolę KNF nad skokami. Więc jeżeli ktoś coś chciał realnie zmienić to nie mógł ich przyjąć. Czy przed 2008 po prostu nie dostrzegano problemu czy też nie chciano go dostrzec nie wiem. Kto problem chciał po 2008 roku rozwiązać a kto w tym przeszkadzał jest jednak jasne. Cytat: W tej sprawie nie mam nic do dodania. Przypisywanie wyłącznej winy PiS lub odpowiedzialności jest niedorzeczne.
Masz rację, zapomniałem, że wyłączną winę lub odpowiedzialność w tym kraju ponosi jedynie opozycja :) Krewa napisał(a): Zobacz, ja proponuję dyskusję o wydarzeniach, będących podstawą scenariusza a Ty wracasz do filmu. Na dodatek czynisz to, posługując się prymitywną techniką insynuacyjną.
Dokładnie taką samą techniką insynuacyjną jakiej użyłeś Ty w swojej wypowiedzi definiując samemu czym jest "sedno tego filmu" oraz łącząc z pytaniem o to skąd na granicy wzięli się uchodźcy. No ok. Ale o czym chcesz konkretnie dyskutować? Bo jeżeli chodzi o wydarzenia na granicy uważam, że mamy prawo jej bronić, absolutnie nie możemy wpuszczać tu każdego kogo nam tu Łukaszenka podeśle, a działania straży granicznej są zasadniczo słuszne jeżeli chodzi o cel jaki im przyświeca, jednak budzą wątpliwości tak prawne jak i etyczne jeśli chodzi o część środków jakie są tam stosowane. Krewa napisał(a): Fakty są znane, spolaryzowane poglądy również. I jedni i drudzy stosują techniki retoryczne, by bronić własnych poglądów. I jedni i drudzy manipulują opinią publiczną, używając w tym celu zaprzyjaźnione / zależne media.
A dzisiaj jest niezbyt ładna pogoda. Skoro zatem wymieniliśmy już oczywistości przejdźmy dalej. Krewa napisał(a): Można bezkrytycznie powielać usłyszane, a możne też zastanowić się komu jest na rękę ta afera.
Temu kto na tym korzysta. Nie trzeba się zbytnio zastanawiać aby stwierdzić, że będzie to przede wszystkim Putin dla którego to narzędzie destabilizacji sytuacji w Polsce, Łukaszenko, którym na tym zarabia oraz obóz rządzący w Polsce, który czerpie z tego największe korzyści polityczne. Krewa napisał(a): Czy racja jest po stronie aktywistów o gołębich sercach, czy może po stronie SG?
A nie przyszło Ci do głowy, że obie strony mają swoje racje?
Edytowany: 24 września 2023 14:29
|
|
PREMIUM
Wysłane:
24 września 2023 14:56:53
szarlej81 napisał(a):Nie trzeba się zbytnio zastanawiać aby stwierdzić, że będzie to przede wszystkim Putin dla którego to narzędzie destabilizacji sytuacji w Polsce, Łukaszenko, którym na tym zarabia oraz obóz rządzący w Polsce, który czerpie z tego największe korzyści polityczne. Dość wąskie spojrzenie. Kryzys migracyjny ma swoje początki w roku 2015. Kapitał, nie tylko polityczny, próbował zbić na tym Erdogan. Łukaszenka powielił po prostu metody działania swojego tureckiego kolegi, ale nie osiągnął oczekiwanego efektu. Zanim kryzys migracyjny dotknął Polski, mocno ucierpiała na nim Litwa. Celem więc raczej nie była Polska, tylko UE. Kryzys sobie istniał, ale zdecydowana większość dowiedziała się o nim po zmianie narracji - nagle pojawił się wątek humanitarny a rolę pożytecznych idiotek odegrały panie, które zawodowo zajmują się właśnie udawaniem. Przestrzeń medialna rzygnęła zdjęciami matek z dziećmi, zziębniętych i głodnych. To nic, że stanowiących promil przybyszy, wśród których dominowali inżynierowie i lekarze. Padały oskarżenia o bestialskie traktowanie, i niechrześcijańską postawę itd. Zastanawiałeś się może skąd migranci z Afryki posiadają łodzie, na których pokonują morze Śródziemne? Wiesz, że spora część tych środków transportu jest wynajmowana nie ze kasę pochodzącą ze składek biednych migrantów, tylko opłacana przez organizacje pozarządowe? Mam cichą nadzieję, że wkrótce to jednak się zmieni - tak przynajmniej wynika z letnich zapowiedzi fundatora, ograniczającego swoją działalność w UE. I aktywiści o gołębich sercach stracą swoją "rację". Łukaszenka na tym nie zarabiał. To, co niby wpłynęło do jego kasy z tytułu opłaconych wycieczek, to było tak, na waciki. Zarobić to on dopiero planował, ale okazało się, że taki z niego Erdogan jak z kozich cycków kastaniety.
Edytowany: 24 września 2023 15:05
|
|
Wysłane:
24 września 2023 15:11:13
1ketjoW napisał(a):Cytat: Ot chociażby, że za PO planowano oddać cały wschód Polski bez walki w przypadku wojny z Rosją.
W internecie jest dostępny kawałek filmu Reset. W filmie widać zdjęcia dokumentów jakie potwierdzają, że doktryna obronną przewidywała obronę na linii Wisły, czekanie na armie sojusznicze i następnie odbicie utraconych ziem. (...) Jak wygląda odbijanie utraconych ziem widać po wojnie na Ukrainie. Smaczku całej sprawie dodaje fakt, że nie jest to część Polski w której PO uzyskuje znaczące poparcie. Wybacz, ale nie będę komentował tej propagandowej papki z filmu Reset, bo zaraz dojdziemy do tego, że zaczniemy na artykuły z "Nie" się powoływać. Po pierwsze ujawniony ostatnio częściowo na potrzeby kampanii wyborczej przez polityków PIS plan był jednym z wielu planów na różne warianty przygotowanych za rządów PO na podstawie Polityczno-Strategicznej Dyrektywy Obronnej, wydanej w oparciu o Strategię Bezpieczeństwa Narodowego, którą podpisał prezydent Lech Kaczyński na wniosek rządu Jarosława Kaczyńskiego. Uściślając był to plan przygotowany na najgorszy z możliwych przypadków w którym w momencie rozpoczęcia wojny na nasze terytorium nie zdążyły dotrzeć żadne jednostki sojusznicze i przez 10-14 dni musimy walczyć sami. Nie jest to bardzo możliwy scenariusz, bo zakładałby albo całkowity brak woli politycznej ze strony NATO aby nam pomóc albo atak z zaskoczenia - obie te możliwości są raczej mało prawdopodobne. Ale to, że ktoś opracował plan na ten wariant to niewątpliwie plus bo rozsądny jest gotowy również na te najgorsze mało prawdopodobne opcje. Plan ten uwzględniał rażącą dysproporcję sił polskich w stosunku do połączonych wojsk Białorusi i Rosji. Przypominam, że w 2011 roku Rosja wydaje się być znaczne silniejsza niż okazało się to w roku 2022. Był to jedyny plan, który dawał cień szansy na zachowanie zdolności operacyjnych wojska polskiego do momentu przybycia wsparcia z NATO. Pozostałe scenariusze działań oznaczały, że po tych 14 dniach NATO po prostu nie miałoby już komu pomóc. Nie zakładał on też oddania wschodniej ściany bez walki jak kłamie PIS. W działania przeciw siłom rosyjskim na wschód od Wisły jak wynika z ujawnionych dokumentów miało być zaangażowane 75% sił wojska polskiego. Pozostałe brygady były w odwodzie i zabezpieczały "nieprzekraczalną" linię Wiły. Ze względu na dysproporcje sił nie zakładał on obrony uporczywej, która oznaczałaby po prostu okrążenie i całkowite zniszczenie polskich oddziałów. Plan z 2011 zakładał działania opóźniające - czyli powstrzmujemy i opóźniamy rosjan tak długo jak się da ale nie stosujemy obrony do "ostatniej kropli krwi". Czyli jednostki nasze w przypadku ryzyka zniszczenia oddają teren i się wycofują. Ostateczną linią obrony - gdzie faktycznie wojsko miało walczyć do ostatniego żołnierza była linia Wisły z dwoma przyczółkami umożliwiającymi kontratak. Ujawniona część nie precyzuje jaki był scenariusz obrony dla prawobrzeżnej Warszawy. I tak. Ten plan może oznaczać, że w części polskich miast mielibyśmy Buczę. Ale politycy jakoś dziwnie milczą w tej kwestii, że plan alternatywny oznacza dla miast położonych na wschodzie najpierw Bahmut i Mariupol - a potem po rozbiciu polskich wojsk i tak była by tam Bucza. Jeszcze raz zwracam uwagę, że to był plan obrony w najbardziej dla nas niekorzystnym scenariuszu wydarzeń a nie jakiś "plan podstawowy" jak sugerują politycy PIS. Cytat: Do tego podawane są fakty o liczbie wojsk jakie zostały zlikwidowane za czasów PO. Zdaje się, że około 600 jednostek.
A podają tam, że jednostki te były likwidowane z powodu rezygnacji z powszechnej służby wojskowej za którą to zgodnie głosowały wszystkie kluby poselskie? Ostatni pobór opuścił wojsko na przełomie 2008 i 2009 roku. orka.sejm.gov.pl/SQL.nsf/gloso...
|
|
Wysłane:
24 września 2023 15:26:44
krewa napisał(a): Dość wąskie spojrzenie. Kryzys migracyjny ma swoje początki w roku 2015. Kapitał, nie tylko polityczny, próbował zbić na tym Erdogan. Łukaszenka powielił po prostu metody działania swojego tureckiego kolegi, ale nie osiągnął oczekiwanego efektu. Zanim kryzys migracyjny dotknął Polski, mocno ucierpiała na nim Litwa. Celem więc raczej nie była Polska, tylko UE.
Idąc dalej można dojść tu aż do 11 września 2001 roku a nawet wcześniej. Ja skupiłem się na momencie w którym ten problem zaczął bezpośrednio dotyczyć Polski. Cytat: Kryzys sobie istniał, ale zdecydowana większość dowiedziała się o nim po zmianie narracji - nagle pojawił się wątek humanitarny a rolę pożytecznych idiotek odegrały panie, które zawodowo zajmują się właśnie udawaniem. Przestrzeń medialna rzygnęła zdjęciami matek z dziećmi, zziębniętych i głodnych.
Rzygnęła też filmikami z krową oraz zdjęciami młodych agresywnych byczków z których każdy miał w ręce status bogactwa w postaci telefonu komórkowego. Ale to, że sprawa jest obiektem manipulacji której dokonują różne strony już chyba ustaliliśmy. Cytat: To nic, że stanowiących promil przybyszy, wśród których dominowali inżynierowie i lekarze.
Mógłbym prosić o źródło. Bo z tego co pamiętam wg statystyk kobiety i dzieci stanowiły kilka-kilkanaście procent migrantów. Czyli jednak kilkadziesiąt razy więcej niż twierdzisz. Cytat: Padały oskarżenia o bestialskie traktowanie, i niechrześcijańską postawę itd.
I oskarżenia te mają pokrycie w faktach. Zresztą nie dotyczą wyłącznie naszych służb ale również węgierskich czy działań europejskiego Frontexu. Aby nie było - zdaję sobie doskonale sprawę, że służba graniczna często po prostu musi użyć metod przymusu bezpośredniego. Podobnie jak Policja. Którą to uważam za potrzebną i pożyteczną instytucję. Co nie oznacza, że popieram gdy odwala takie numery jak podczas niesławnej akcji Widelec. Cytat: Zastanawiałeś się może skąd migranci z Afryki posiadają łodzie, na których pokonują morze Śródziemne? Wiesz, że spora część tych środków transportu jest wynajmowana nie ze kasę pochodzącą ze składek biednych migrantów, tylko opłacana przez organizacje pozarządowe? Mam cichą nadzieję, że wkrótce to jednak się zmieni - tak przynajmniej wynika z letnich zapowiedzi fundatora, ograniczającego swoją działalność w UE. I aktywiści o gołębich sercach stracą swoją "rację".
Łukaszenka na tym nie zarabiał. To, co niby wpłynęło do jego kasy z tytułu opłaconych wycieczek, to było tak, na waciki. Zarobić to on dopiero planował, ale okazało się, że taki z niego Erdogan jak z kozich cycków kastaniety.
Zdaję sobie sprawę z tego co powyżej.
Edytowany: 24 września 2023 15:27
|
|
PREMIUM
Wysłane:
24 września 2023 15:36:42
szarlej81 napisał(a):Mógłbym prosić o źródło. Mógłbyś - statystyki portu lotniczego MSQ. VPN i cyrylica Ci w pomoc. edit: z łatwiej dostępnych - relacje z litewskich obozów lub reportaże o czarterach i ich pasażerach publikowanych swojego czasu na meduza.io
Edytowany: 24 września 2023 15:45
|
|
PREMIUM
Wysłane:
24 września 2023 16:17:27
Szarlej, Nie podajesz źródeł swoich informacji. Jak wiadomo gen. Skrzypek nie jest pro PiS. Poniżej jedna z jego wypowiedzi. Cytat:Przypomniał, że jedną z tych jednostek była 1 Warszawska Dywizja Zmechanizowana im. Tadeusza Kościuszki, której dowódcą był gen. Tadeusz Buk. Pamiętam, że na naradzie w Wesołej ówczesny szef MON Bogdan Klich, na pytanie moje i Buka, czy planuje zlikwidować 1. Dywizję Zmechanizowaną odpowiedział, że absolutnie nie ma takich zamiarów. Po prostu skłamał – powiedział gen. Skrzypczak. wiadomosci.dziennik.pl/wydarze...Poza tym ja nie powołuje się na Reste tylko na dokumenty jakie są w nim pokazane. Dokument to dokument. Dla ułatwienia dodam, że dalej nie ma powszechnego naboru. Czy w tej sytuacji liczba jednostek się zwiększa? Od 2015 r. do teraz liczba jednostek wzrosła z 95 tys. do 164 tys. żołnierzy. Za kuriozum uważam powoływanie się na powszechna służbę wojskową, która maksymalnie trwała dwa lata.
|
|