PrzemoJ napisał(a):Może by tak wrócić tu do tematyki tego forum? To nie jest, według mnie, portal do prowadzenia propagandy politycznej.
Tak więc... jaki wpływ te wybory będą miały na giełdę?
Jaki będzie wpływ obietnic wyborczych na politykę spółek SP?
Będą wypłacać wyższe dywidendy, by zasilić budżet, czy raczej nałożą na nie dodatkowe podatki, by innym sposobem te pieniądze do budżetu ściągnąć?
Sądzicie, że Orlen po niższej cenie sprzedaje paliwa, ponieważ drenuje rezerwy strategiczne? A może sprowadza rosyjską ropę poprzez jakiś kraj pośredni? Jaki będzie to miało wpływ na wyniki za 3. kwartał?
Czy można się znów spodziewać zawyżonej ceny węgla na zimę, bo skądś w końcu będzie trzeba wziąć pieniądze na realizację wyborczych obietnic?
Jaki będzie miał wpływ przywrócenia VAT-u na żywność na wskaźnik inflacji?
Masz rację. Przepraszam. To już się nie powtórzy z mojej strony.
Jeżeli wybory wygra PiS nie będzie luki przetargowej spowodowanej zmianą władzy.
Jeżeli wygra opozycja trudno mi przewidzieć jaka będzie reakcja GPW. Akcje Agory powinny wzrosnąć.
Nie potrafię odpowiedzieć na pytanie jaka będzie polityka dywidendowa firm energetycznych. Myślę, że nie będzie dywidend, ponieważ środki są potrzebne na inwestycje. Orlen ma określoną politykę dywidendową. Zmiana władzy może spowodować zmianę tej polityki. JSW w związku z inwestycją na Ukrainie raczej nie wypłaci dywidendy w najbliższym czasie. Zresztą warunki pożyczki to uniemożliwiają. Sektor finansowy i ubezpieczeniowy SP powinien jakieś dywidendy wypłacić.
W internecie są wypowiedzi w sprawie tego, że rezerwy strategiczne nie są drenowane przez Orlen. Patrząc na zachowanie Obajtka w sprawie Puław tj. przesunięcie transakcji na okres po wyborach nie sądzę, aby działał na szkodę Orlenu. Za to grozi odpowiedzialność karna. Widać, że jest tego świadomy.
Co do sprowadzania rosyjskiej ropy. Rosyjska ropa ma inny skład chemiczny niż ropa arabska. Nie można bez zmiany ustawiań instalacji lać ropy z Rosji skoro przerabia się ropę arabską. Z tego powodu wykluczam taką możliwość. Przestawienie instalacji trwa.
Spodziewam się dalszych obniżek cen węgla na zimę w związku z jego nadpodażą na rynku. Nie widzę związku z realizacją obietnic wyborczych, które nie będą realizowane z dnia na dzień.
Podwyższenie stawki VAT spowoduje wzrost inflacji.