PARTNER SERWISU
wbrjvqwd
181 182 183 184 185

Kiedy szczyt Hossy:)

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 24 września 2023 22:57:08
A tutaj przykład cenzury w *....... znaczy Niemczech blackeye

gry.interia.pl/newsy/news-wolf...

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 24 września 2023 23:27:50
1ketjoW napisał(a):
Szarlej,

Ty już widzę od autora cytatu wiesz lepiej co on chciał powiedzieć mimo, że to wyjaśnił aby nie było wątpliwości. Absurd to mało powiedziane.

Nie chciałem ale swoim udawaniem, że nie wiesz o co chodzi niejako mnie zmuszasz:

Cytat:

- Co pan sądzi o prezydencie Polski?
-Nie dziwię się, że Jakub Żulczyk użył tego zwrotu "Andrzej Duda jest debilem" Debil to potocznie osoba o niskiej inteligencji a dawniej debilizm było określeniem upośledzenia umysłowego. "Andrzej Duda jest debilem"

Czy taka wypowiedź mieściła by się Twoim zdaniem w kategorii prawa do cytatu, czy coś Ci jednak w niej zgrzyta?

Dla wyjaśnienia jakby ktoś nie złapał - to powyżej to przykład. Nie moje poglądy.

Cytat:

Wracając jednak do filmu i jego wyrazu artystycznego. Podaj mi 10 filmów niemieckich w których Niemcy pokazują swoich żołnierzy itd jako morderców oprawców nadzorujących obozy zagłady, mordujących ludzi - cywilów. Proszę o 10 filmów bo temat 2 WŚ jest znacznie obszerniejszy niż wydarzenia na granicy polsko białoruskiej. Wtedy może zrozumiesz co zrobiła pani Holland i jakiego rodzaju to jest "sztuka".

Zmartwychwstanie Adama
Das radikal Böse
Fabryka zła
Nadzy wśród wilków
Thefala
Mordercy są wśród nas
Kraina Zabawek
Endstation Seeshaupt
Das Zimmer im Spiegel
Lektor

Chcesz filmy izraelskie poruszające tematykę przemocy wobec Palestyńczyków? Bo te amerykańskie "szkalujące USA i przedstawiające w złym świetle ten kraj" chyba potrafisz sam znaleźć.
Edytowany: 24 września 2023 23:28

Kakarotto
83
Wysłane: 24 września 2023 23:33:54
Ładnie łyknęliście temat zastępczy, który jest totalnie bez znaczenia. Bo prezydent powiedział coś o jakiś świniach?
blackeye

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 244
Wysłane: 24 września 2023 23:38:34
Do niczego Cię nie zmuszam poza rewizją tego co piszesz wbrew wypowiedziom autora, które ignorujesz i wobec których własną interpretację przyjmujesz za właściwą.

Ile z tych niemieckich filmów widziałeś i czy jesteś pewny swoich wyborów?

"Fabryka zła" nie opowiada np. o żołnierzach.

Lektor. Tego filmu nie widziałem ale w internecie piszą, że akcja toczy się w 1958 r. ?????

Film Das Zimmer im Spiegel. Opowiada o historii żydówki jaka jest ukrywana przez męża. Jak rozumiem. Nawet okazuje się że jest w tym filmie bojownik walczący z nazistami. ????

Dalej nie sprawdzam. Szkoda czasu.
Edytowany: 24 września 2023 23:50

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 25 września 2023 00:57:11
Jeszcze jedno szarlej. Mi chodziło o filmy pokazujące jak Niemcy mordują katują inny naród.
Patrząc na okres wojny to nie powinno być trudne. Jasno zarysowane postaci źli Niemcy i dobrzy Polacy, Francuzi, Żydzi czy Rosjanie, jakich oni mordują np. w obozach koncentracyjnych.

To byłoby dokładnie to co zrobiła pani Holland. Źli Polacy że SG i dobrzy emigranci.

szarlej81
178
Wysłane: 25 września 2023 07:06:24
W "Fabryce zła" jest kluczowa dla filmu scena obławy na jeńców. Być może dokonują jej nie żołnierze a kobiety i dzieci ale to chyba jeszcze gorzej by było.

Część filmów dzieje się po wojnie ale przez retrospekcję dotyczy jej tematyki. Tak jak nasze "Pokłosie".

W jednym z nich jest "dobry Niemiec" ratujacy żonę to całkiem jak w Zielonej Granicy" gdzie jeden z głownych bohaterów to dobry Strażnik Graniczny ;)

Każdy z tych filmów porusza temat niemieckich zbrodni z okresu II wojny światowej i gdyby analogiczny powstał u nas prawica krzyczała by o jego antypolskości. Jeżeli nie chce Ci się nawet przeczytać zarysu ich fabuły to Twoja sprawa, ale następnym razem uszanuj że coś takiego to 10 minut szukania w google, nie zawracaj tyłka i wygoogluj sobie sam ;)

A wracając do spraw przyziemnych Dzisiaj zatankowałem E95 za 5.99. Po powrocie do domu muszę zerknąć do lodówki. Może z okazji wyborów woda zmieniła się w wino :D

Trifolium
PREMIUM
35
Wpisów: 283
Wysłane: 25 września 2023 07:36:09
Na dobry początek tygodnia coś śmiesznego:
fakty.tvn24.pl/zobacz-fakty/af...

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 25 września 2023 07:52:31
Faktycznie śmieszne bo nie wiadomo komu zapłacili.

Cytat:

W Kampali, stolicy Ugandy, są ludzie, którzy twierdzą, że zapłacili łapówki, by dostać wizę do Polski, a także pozwolenia na pracę. Płacili po kilka tysięcy euro.

I mała sprzeczność.

Cytat:

Scenariusz zazwyczaj jest podobny. Osoba, która chce wyjechać, trafia do pośrednika

Cytat:

W odpowiedzi na nasze pytania MSZ oświadczyło, że tamtejsza ambasada nie korzysta z pomocy żadnych pośredników.

Nie wie czy pośrednicy są czy ich nie ma. Może to ktoś wyjaśnić.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 25 września 2023 08:11:36
szarlej81 napisał(a):
W "Fabryce zła" jest kluczowa dla filmu scena obławy na jeńców. Być może dokonują jej nie żołnierze a kobiety i dzieci ale to chyba jeszcze gorzej by było.

Część filmów dzieje się po wojnie ale przez retrospekcję dotyczy jej tematyki. Tak jak nasze "Pokłosie".

W jednym z nich jest "dobry Niemiec" ratujacy żonę to całkiem jak w Zielonej Granicy" gdzie jeden z głownych bohaterów to dobry Strażnik Graniczny ;)

Każdy z tych filmów porusza temat niemieckich zbrodni z okresu II wojny światowej i gdyby analogiczny powstał u nas prawica krzyczała by o jego antypolskości. Jeżeli nie chce Ci się nawet przeczytać zarysu ich fabuły to Twoja sprawa, ale następnym razem uszanuj że coś takiego to 10 minut szukania w google, nie zawracaj tyłka i wygoogluj sobie sam ;)

A wracając do spraw przyziemnych Dzisiaj zatankowałem E95 za 5.99. Po powrocie do domu muszę zerknąć do lodówki. Może z okazji wyborów woda zmieniła się w wino :D

Porownujesz jedna scenę w filmie do całego filmu. Dla mnie to hipokryzja i jawna dysproporcja. Ile scen bestialstwa polskiej SG jest w filmie Pani Holland. Kluczowych scen jak chcesz je nazywać.

Zadałem Ci pytanie ile z tych filmów oglądałeś. Zero odpowiedzi. Nie jesteś wstanie odszukać 10 filmów niemieckich po tylu latach od II WŚ które pokazują ich bestialstwo. To o czymś mówi.

Mi nie chodzi o każdy film o II WŚ tylko film, który przedstawi Niemców jako bezwzględnych oprawców, a nie będzie szminkował, że byli też dobrzy Niemcy, którzy ratowali ofiary. Przecież wiemy jakie Hitler miał poparcie. Z ich strony to jasne, że chodzi o ocieplenie klimatu. Ostatnio były uroczystości w sprawie rodziny Ulmów. Z Niemiec ktoś brał w nich udział. Nie.

Co do ceny paliw. Jest kilka wywiadów na ten temat. Poszukaj to będziesz miał wyjaśnienia z Orlenu. Na przykład na WP.

Cytat:

Orlen wydaje dziś rocznie na inwestycje więcej niż w ciągu całych 10 lat
Tyle co obecnie rocznie wydaje Orlen na inwestycje nie wydawano przez 10 lat. Gdyby Orlen nie mógł osiągnąć zbilansowania, jeśli chodzi o wolumeny ropy, gazu, to nie byłby stabilny i nie byłoby stabilności w cenach. Nie można by na przykład zamrozić cen gazu, bo ktoś musi podstawić pod to kapitał. Nie bylibyśmy w stanie 6-7 krotnie obniżyć cen gazu dla małych i średnich przedsiębiorstw. Gdyby gazem obracało Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo nie mogłoby tego zrobić. Ponieważ Orlen ma do dyspozycji tak duży kapitał, to gdy ceny gazu na światowych rynkach poszły do dołu zakupiliśmy jego dodatkowe wolumeny i znacznie obniżyliśmy jego ceny.

www.wnp.pl/nafta/orlen-obiecuj...

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 25 września 2023 08:24:20
1ketjoW napisał(a):
szarlej81 napisał(a):

Porownujesz jedna scenę w filmie do całego filmu. Dla mnie to hipokryzja i jawna dysproporcja. Ile scen bestialstwa polskiej SG jest w filmie Pani Holland. Kluczowych scen jak chcesz je nazywać. Podajesz jako przykład ukrywania Żydów przez Niemców. To film o bestialstwie nazistów. Śmiech.

Zadałem Ci pytanie ile z tych filmów oglądałeś. Zero odpowiedzi. Nie jesteś wstanie odszukać 10 filmów niemieckich po tylu latach od II WŚ które pokazują ich bestialstwo. To o czymś mówi.

Mi nie chodzi o każdy film o II WŚ tylko film, który przedstawi Niemców jako bezwzględnych oprawców, a nie będzie szminkował, że byli też dobrzy Niemcy, którzy ratowali ofiary. Przecież wiemy jakie Hitler miał poparcie. Z ich strony to jasne, że chodzi o ocieplenie klimatu. Ostatnio były uroczystości w sprawie rodziny Ulmów. Z Niemiec ktoś brał w nich udział. Nie.

Co do ceny paliw. Jest kilka wywiadów na ten temat. Poszukaj to będziesz miał wyjaśnienia z Orlenu. Na przykład na WP.

Cytat:

Orlen wydaje dziś rocznie na inwestycje więcej niż w ciągu całych 10 lat
Tyle co obecnie rocznie wydaje Orlen na inwestycje nie wydawano przez 10 lat. Gdyby Orlen nie mógł osiągnąć zbilansowania, jeśli chodzi o wolumeny ropy, gazu, to nie byłby stabilny i nie byłoby stabilności w cenach. Nie można by na przykład zamrozić cen gazu, bo ktoś musi podstawić pod to kapitał. Nie bylibyśmy w stanie 6-7 krotnie obniżyć cen gazu dla małych i średnich przedsiębiorstw. Gdyby gazem obracało Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo nie mogłoby tego zrobić. Ponieważ Orlen ma do dyspozycji tak duży kapitał, to gdy ceny gazu na światowych rynkach poszły do dołu zakupiliśmy jego dodatkowe wolumeny i znacznie obniżyliśmy jego ceny.

www.wnp.pl/nafta/orlen-obiecuj...

Porównaj skalę mordowania Żydów przez Niemców w procentach do bestialstwa SG na emigrantach. Co ty porownujesz? Przecież to manipulacja i pokazanie że byli też dobrzy Niemcy - margines marginesu. Typowe zagranie na ocieplenie wizerunku. Film zresztą nie jest zupełnie o bestialstwie Niemców.

Co do paliw. Przypomnij mi czy jak Niemcy kupowali od Rosji gaz czy ropę poniżej stawek rynkowych, które wynegocjowali to ktoś robił im z tego powodu w Niemczech zarzuty.
Edytowany: 25 września 2023 08:39

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 25 września 2023 08:45:52
Trifolium napisał(a):
Na dobry początek tygodnia coś śmiesznego:

W postaci Czarka Tomczyka polska kinematografia straciła wybitnego aktora. Tak teatralnie złapał się za głowę, informując o 145 tys wydanych zezwoleń na pracę w I połowie b.r. No bo przecież spadek o 20% w porównaniu do roku ubiegłego nie brzmi tak dramatycznie.
edit: po rozbiciu na półrocza spadek o 30%

kliknij, aby powiększyć

Btw 80% zezwoleń wydają obywatelom państw z listy poniżej, sortowane malejąco. Z czego UA to 46% ogólnej liczby wydanych zezwoleń.
Ukraina
Indie
Uzbekistan
Turcja
Filipiny
Nepal
Białoruś
Bangladesz
Turkmenistan
Indonezja
Kazachstan
Kirgistan
Azerbejdżan
Wietnam
Edytowany: 25 września 2023 10:00

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 25 września 2023 08:46:10
Podałeś film Fabryka zła. Bestialstwo Niemców????

Cytat:

FILMY I SERIALE LGBT
Niemcy, 2004
Fabryka zła

queer.pl/film/4277/fabryka-zla...

Mogę wejść na niemiecki internet i poszukać opisów w oryginale do każdego filmu jaki podałeś i je przetłumaczyć. Mam to zrobić?

PrzemoJ
10
Wpisów: 162
Wysłane: 25 września 2023 10:18:21
Może by tak wrócić tu do tematyki tego forum? To nie jest, według mnie, portal do prowadzenia propagandy politycznej.

Tak więc... jaki wpływ te wybory będą miały na giełdę?

Jaki będzie wpływ obietnic wyborczych na politykę spółek SP?

Będą wypłacać wyższe dywidendy, by zasilić budżet, czy raczej nałożą na nie dodatkowe podatki, by innym sposobem te pieniądze do budżetu ściągnąć?

Sądzicie, że Orlen po niższej cenie sprzedaje paliwa, ponieważ drenuje rezerwy strategiczne? A może sprowadza rosyjską ropę poprzez jakiś kraj pośredni? Jaki będzie to miało wpływ na wyniki za 3. kwartał?

Czy można się znów spodziewać zawyżonej ceny węgla na zimę, bo skądś w końcu będzie trzeba wziąć pieniądze na realizację wyborczych obietnic?

Jaki będzie miał wpływ przywrócenia VAT-u na żywność na wskaźnik inflacji?

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 25 września 2023 10:54:13
PrzemoJ napisał(a):
Może by tak wrócić tu do tematyki tego forum? To nie jest, według mnie, portal do prowadzenia propagandy politycznej.

Tak więc... jaki wpływ te wybory będą miały na giełdę?

Jaki będzie wpływ obietnic wyborczych na politykę spółek SP?

Będą wypłacać wyższe dywidendy, by zasilić budżet, czy raczej nałożą na nie dodatkowe podatki, by innym sposobem te pieniądze do budżetu ściągnąć?

Sądzicie, że Orlen po niższej cenie sprzedaje paliwa, ponieważ drenuje rezerwy strategiczne? A może sprowadza rosyjską ropę poprzez jakiś kraj pośredni? Jaki będzie to miało wpływ na wyniki za 3. kwartał?

Czy można się znów spodziewać zawyżonej ceny węgla na zimę, bo skądś w końcu będzie trzeba wziąć pieniądze na realizację wyborczych obietnic?

Jaki będzie miał wpływ przywrócenia VAT-u na żywność na wskaźnik inflacji?

Masz rację. Przepraszam. To już się nie powtórzy z mojej strony.

Jeżeli wybory wygra PiS nie będzie luki przetargowej spowodowanej zmianą władzy.
Jeżeli wygra opozycja trudno mi przewidzieć jaka będzie reakcja GPW. Akcje Agory powinny wzrosnąć.

Nie potrafię odpowiedzieć na pytanie jaka będzie polityka dywidendowa firm energetycznych. Myślę, że nie będzie dywidend, ponieważ środki są potrzebne na inwestycje. Orlen ma określoną politykę dywidendową. Zmiana władzy może spowodować zmianę tej polityki. JSW w związku z inwestycją na Ukrainie raczej nie wypłaci dywidendy w najbliższym czasie. Zresztą warunki pożyczki to uniemożliwiają. Sektor finansowy i ubezpieczeniowy SP powinien jakieś dywidendy wypłacić.

W internecie są wypowiedzi w sprawie tego, że rezerwy strategiczne nie są drenowane przez Orlen. Patrząc na zachowanie Obajtka w sprawie Puław tj. przesunięcie transakcji na okres po wyborach nie sądzę, aby działał na szkodę Orlenu. Za to grozi odpowiedzialność karna. Widać, że jest tego świadomy.

Co do sprowadzania rosyjskiej ropy. Rosyjska ropa ma inny skład chemiczny niż ropa arabska. Nie można bez zmiany ustawiań instalacji lać ropy z Rosji skoro przerabia się ropę arabską. Z tego powodu wykluczam taką możliwość. Przestawienie instalacji trwa.

Spodziewam się dalszych obniżek cen węgla na zimę w związku z jego nadpodażą na rynku. Nie widzę związku z realizacją obietnic wyborczych, które nie będą realizowane z dnia na dzień.

Podwyższenie stawki VAT spowoduje wzrost inflacji.

Kakarotto
83
Wysłane: 25 września 2023 12:47:31
Pewnie i to zostanie wykasowane z internetu, ale tutaj ktoś zebrał w jeden film wszystkie ataki na panią Ewę Zajączkowską z debaty z dnia 24 września która odbyła się w tvn24.

Podobnie sprawa wygląda w przypadku niedawnego wywiadu z panem Bosakiem:

Nie będę tego komentował, przypomina to eliminację przeciwników z czasów po zakończeniu wojny. Myślę że każdy domyśli się o co chodzi...

A jak wpływa to na giełdę? Otóż tak, że inwestorzy mogą mieć poważne zastrzeżenia odnośnie tej faktycznej praworządności. Pięknym przykładem są wyceny spółek z komponentem SP.

szarlej81
178
Wysłane: 25 września 2023 13:15:01
Kakarotto napisał(a):

A jak wpływa to na giełdę? Otóż tak, że inwestorzy mogą mieć poważne zastrzeżenia odnośnie tej faktycznej praworządności. Pięknym przykładem są wyceny spółek z komponentem SP.

Nie sądzę aby inwestorzy przy decyzjach inwestycyjnych kierowali się przebiegiem drugorzędnej debaty na TVNie :) Ta sprawa przy innych kwestiach takich jak potencjalna możliwośc utraty funduszy strukturalnych jest skrajnie marginalna.

Trifolium
PREMIUM
35
Wpisów: 283
Wysłane: 25 września 2023 13:30:09
Słabe dane z przemysłu:
strefainwestorow.pl/wiadomosci...
To by jakoś tłumaczyło ostatnie decyzje RPP.

W związku z burzą na forum postanowiłem zmarnować 3 godziny życia i przejść się do kina. Recenzja do końca tygodnia.

Kakarotto
83
Wysłane: 25 września 2023 14:04:09
szarlej81 napisał(a):
Nie sądzę aby inwestorzy przy decyzjach inwestycyjnych kierowali się przebiegiem drugorzędnej debaty na TVNie :) Ta sprawa przy innych kwestiach takich jak potencjalna możliwośc utraty funduszy strukturalnych jest skrajnie marginalna.

No i tu się mylisz sromotnie, bo spłycasz temat. Jeżeli na któreś z kolei debacie albo wywiadzie ordynarnie pokazuje się, gdzie jest miejsce ludzi spoza układu to pierwsza myśl jaka może pojawić się w głowie to: z jakim krajem mamy tu do czynienia? Pod lśniący choć wytartym z każdej strony płaszczykiem demokracji kryją się oligarchiczne układy partii rodem z Moskwy. I jeśli zakładasz że zachód Europy jest ostoja praworządności to taki kraj jak Polska nie może nigdy dostać żadnych funduszy strukturalnych.
Edytowany: 25 września 2023 14:04

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 25 września 2023 14:07:19
Trifolium napisał(a):
Słabe dane z przemysłu:
strefainwestorow.pl/wiadomosci...
To by jakoś tłumaczyło ostatnie decyzje RPP.

W związku z burzą na forum postanowiłem zmarnować 3 godziny życia i przejść się do kina. Recenzja do końca tygodnia.

Decyzja dotycząca obniżki stóp procentowych zapadła zapewne na bazie projekcji dotyczącej przyszłego poziomu inflacji. Poza tym skoro sytuacja gospodarcza Niemiec największego importera jest słaba, powyższa informacja nie powinna być zaskoczeniem.

Projekcie inflacji po wrześniu wskazują na poziom inflacji poniżej 9% rdr.

Cytat:
Piątkowy odczyt inflacji za wrzesień zapowiada się arcyciekawie. Konsensus rynkowy przewiduje 8,6 proc. r/r, jednak wśród ekonomistów przybywa głosów, że przez cud przy dystrybutorach oraz zmiany legislacyjne w cenach energii elektrycznej odczyt może okazać się znacznie niższy.

www.stockwatch.pl/wiadomosci/w...

W kwestiach politycznych zgodnie z obietnicą się nie wypowiadam.

Kakarotto
83
Wysłane: 25 września 2023 14:29:09
Z tą optymistyczną prognozą inflacyjną mam wątpliwości, bo od lipca mamy wzrost rentowności u 10latek polskich.
Edytowany: 25 września 2023 14:29

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

181 182 183 184 185

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,430 sek.

ytdxyyti
whywvkke
gjacadcl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kznduspo
hvlaiesw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat