PARTNER SERWISU
mnokztqt
24 25 26 27 28

Kiedy szczyt Hossy:)

1ketjoW
PREMIUM
953
Wpisów: 5 380
Wysłane: 7 lipca 2021 13:18:59
Cytat:
1) Nie da się tego bez końca ciągnąć. A system obecnie już dławi się nadmiarem nie przetwarzanej przez banki komercyjne masy pieniądza - suma w obrocie w Reverse Repo, uruchomionym przez FED po to by zdejmować nadmiar pieniądza, który nie przetwarzany przez system kredytowy w innym wypadku poszedłby w ujemne rentowności obligacji, sięgnęła prawie 1 bln USD (bez paru mld), z tego trzeba wyjść, nie można tkwić w tym bez końca.

Tylko dlaczego akurat będą to ciągnąć do jesieni? Brak mi uzasadnienia. Możliwe jest przecież, że wzrost zachorowań spowoduje kolejny lockdown właśnie na jesieni. Spodziewasz się, że wtedy luzowanie będzie ograniczone. Jakoś tego nie widzę. Patrz jak ciągnie się kwestia długów Grecji. Końca nie widać.

Z drugiej strony jeżeli gospodarki zaskoczą, spowoduje to rozwój akcji kredytowej i ograniczenie nieprzetworzonej masy pieniądza. Myślę, że to jest scenariusz jaki realizują rządzący. Dziś ograniczanie wzrostu gospodarczego to kiepski pomysł po tym jak praktycznie każdy kraj zwiększył zadłużenie w czasie pandemii.

Ja widzę to dlatego inaczej. Stopy będą niskie, ograniczania luzowania nie będzie do momentu, aż istotnie wzrosną dochody podatkowe państw. USA nie mogą ciąć swoich dochodów. Pandemia dalej jest groźna. Brak wzrostu gospodarczego lub recesja to byłby gwoźdź do trumny.

Wzrost inflacji może natomiast spowodować serie małych wzrostów stóp procentowych. Oczywiście nikt nie powie, że to będzie seria. To będzie rozciągnięte w czasie.

Do Chin się nie odniosę, bo oni mają swoją specyfikę.
Edytowany: 7 lipca 2021 13:22

yanek z hor
168
Wpisów: 1 289
Wysłane: 7 lipca 2021 13:29:42
W 2009 jak zaczeli drukować to dopiero w 2013 roku zaczeli to jakos efektywnie ograniczać. Z drugiej strony jaką przyszłośc ma USA ??? Ta cała gospodarka w dużej cześci oparta jest na wartosci znaków towarowych które nic nie produkuja - facebook, google itd. Cała elektronika to tez produkty wykonywane w Chinach. Xiaomi, huawei to zastopuje światowy mistycyzm nad jabłuszkiem, czas USA się kończy tak jak UE.

1ketjoW
PREMIUM
953
Wysłane: 7 lipca 2021 13:37:47
Jeszcze jedna sprawa przyszła mi do głowy. Niskie stopy procentowe dla depozytów przy wysokiej inflacji mają pobudzić ludzi do inwestycji - podjęcia działalności - może jest też takie założenie. Widać, jak na rynku nieruchomości to działa.

yanek z hor
168
Wysłane: 7 lipca 2021 13:45:01
yanek z hor napisał(a):
W 2009 jak zaczeli drukować to dopiero w 2013 roku zaczeli to jakos efektywnie ograniczać. Z drugiej strony jaką przyszłośc ma USA ??? Ta cała gospodarka w dużej cześci oparta jest na wartosci znaków towarowych które nic nie produkuja - facebook, google itd. Cała elektronika to tez produkty wykonywane w Chinach. Xiaomi, huawei to zastopuje światowy mistycyzm nad jabłuszkiem, czas USA się kończy tak jak UE.

Dla uzupełnienia - USA notoryczny długoterminowy bilans obrotów bieżących na MINUS 2,5% PKB, gdzie jeszcze dzieki łupkom nie importują gazu i ropy a wręcz sa eksporterem... Te wartości za Bidena bedą się pogłebiiac do 3% - 4% PKB. Państwa które się "zwijają" mają takie bilanse jak Hiszpania Grecja. Polska ma obecnie nadwyzkę ,kiedy w 2011 kiedy była na skraju bankructwa miała MINUS 5% PKB, a USA tam zmierza

yanek z hor
168
Wysłane: 11 lipca 2021 12:00:46
To jest info nie potwierdzone - w czerwcu w Poznaniu developerzy sprzedali około 300 mieszkań gdzie w innych miesiącach tego roku było około 500szt. Jezeli to się potwierdzi to tez będzie dotyczyc to innych miast, czyli Polacy przestali kupowac mieszkania na wynajem. Gdzie pójdzie strumień pieniedzy ? moze do kasyna ?

Moderator:
...

Wpływy z PIT
2008 - 38 mld
2010 - 35 mld
2015 - 45 mld
2019 - 65,4 mld
2020 - 63,8 mld
Jak Polacy wiecej zarabiaja i maja wiecej pieniedzy...
W 2020 mieliśmy spadek okolo 2,8% PKB, a miedzy rokiem rokiem 2008 a 2010 wzrost PKB o PLUS 5,5%. Cuda, prawdziwe cuda....
Edytowany: 11 lipca 2021 14:35

yanek z hor
168
Wysłane: 11 lipca 2021 12:34:52
z ciekawosci zobaczyłem jak to wygladało z CIT
zielona wyspa king Boo hoo! binky
2008 - 27mld
2010 - 21 mld
2014 - 23 mld - gdzie wzrost PKB od 2008 roku był jakoby ponad 20%
2019 .... - 40mld ... - była obnizka CIT dla małych przedsiebiorstw z 19% do 9%

yanek z hor
168
Wysłane: 11 lipca 2021 21:27:22
yanek z hor napisał(a):
To jest info nie potwierdzone - w czerwcu w Poznaniu developerzy sprzedali około 300 mieszkań gdzie w innych miesiącach tego roku było około 500szt. Jezeli to się potwierdzi to tez będzie dotyczyc to innych miast, czyli Polacy przestali kupowac mieszkania na wynajem. Gdzie pójdzie strumień pieniedzy ? moze do kasyna ?

Moderator:
...

Wpływy z PIT
2008 - 38 mld
2010 - 35 mld
2015 - 45 mld
2019 - 65,4 mld
2020 - 63,8 mld
Jak Polacy wiecej zarabiaja i maja wiecej pieniedzy...
W 2020 mieliśmy spadek okolo 2,8% PKB, a miedzy rokiem rokiem 2008 a 2010 wzrost PKB o PLUS 5,5%. Cuda, prawdziwe cuda....

no i to nie tylko Poznan
biznes.interia.pl/nieruchomosc...

1ketjoW
PREMIUM
953
Wysłane: 12 lipca 2021 10:14:17
wydaj mi się że poniższy komentarz wyjaśnia sytuację na rynku nieruchomości. Bold jest mój. Ceny nie mogą rosnąć bez limitu. Rynek dostał zadyszki.

Cytat:
Przez ostatnich sześć miesięcy średnie ceny nowych mieszkań w większości największych miast wzrosły bardziej niż przez cały ubiegły rok. W Gdańsku ten wzrost jest dwukrotnie większy! Tak działa prawo podaży i popytu. W tym roku firmy deweloperskie nie nadążały z produkcją mieszkań, a ponieważ kupujący zgadzali się na stawiane przez deweloperów warunki, ci podnosili poprzeczkę cenową.

Mechanizm jest następujący: z rynku znikają w pierwszej kolejności tańsze mieszkania, np. do 7-8 tys. zł za m kw. Te drogie, które pozostają, podnoszą średnią cenę. Jeśli kupujący zaakceptują wyższe ceny, to wówczas kolejne mieszkania, które deweloperzy wprowadzają na rynek, są jeszcze droższe. Oczywiście podwyżki częściowo wynikały też z rosnących cen działek i kosztów budowy.

W czerwcu deweloperzy wprowadzili do sprzedaży dużą pulę drogich mieszkań, np. w Gdańsku ich średnia cena przekraczała 12 tys. zł za m kw. W efekcie znów poszły w górę średnie ceny w całej ofercie. Czy i tym razem nabywcy zaakceptują wyższy próg cenowy? Spadek sprzedaży nowych mieszkań oraz średnich cen transakcyjnych w Krakowie, Warszawie i Wrocławiu może świadczyć o tym, że wielu potencjalnych nabywców nie ma na to ochoty.

Czytaj więcej na biznes.interia.pl/nieruchomosc...

yanek z hor
168
Wysłane: 12 lipca 2021 10:32:49
W Poznaniu rynek najmu jest teraz ograniczony - tysiące mieszkań stoi pustych. Już teraz jest zapowiedz nauki zdalnej od jesieni więc każdy ogranicza swoje zakupy mieszkan które obecnie generuja tylko koszty.

Inna sprawa jest taka że zaczyna wymierać wyż powojenny i ta skala będzie się drastycznie powiekszac. Co roku bedzie dzięsiatki tysięcy mieszkań pustych. Po wojnie rodziło sie 800tys dzieci a w 2020 roku zmarło TYLKO 480 tys osób. Ten trend będzie drastycznie narastał i za chwilę będzie to 600tys 800tys osób rocznie - oczywiscie covid z tym nic nie ma wspólnego
Moderator:
...
Edytowany: 12 lipca 2021 17:38

1ketjoW
PREMIUM
953
Wysłane: 12 lipca 2021 11:07:55
Popatrz ile mieszkań brakuje w Polsce.

businessinsider.com.pl/wiadomo...

To ile mieszkań teraz stoi pustych nie ma znaczenia. Dziś mamy specyficzną sytuację.
Według mnie po znacznych podwyżkach cen mieszkań rynek się przegrzał. Ci co mieli kupić kupili. Ponadto na tym rynku przy tej skali wydatków każdy liczy stopy zwrotu.

Dodatkowo wchodzi w grę kontakt z budowlańcami. Jeżeli budowałeś kiedykolwiek dom to powinieneś wiedzieć co mam na myśli.

Gdzie widziałeś zapowiedzi nauki zdalnej na jesieni?

1ketjoW
PREMIUM
953
Wysłane: 12 lipca 2021 11:23:44
yanek z hor napisał(a):
z ciekawosci zobaczyłem jak to wygladało z CIT
zielona wyspa king Boo hoo! binky
2008 - 27mld
2010 - 21 mld
2014 - 23 mld - gdzie wzrost PKB od 2008 roku był jakoby ponad 20%
2019 .... - 40mld ... - była obnizka CIT dla małych przedsiebiorstw z 19% do 9%

O ile z PIT-em się zgodzę to o tyle z CIT-em nie całkiem. Zwiększone wpływy to również efekt uszczelnienia systemu podatkowego np. w kwestii znaków towarowych, uniemożliwienia step up-ów na rynku nieruchomości inwestycyjnych itd. Poza tym wszedł podatek minimalny od nieruchomości, uszczelniono przepisy dotyczące WHT - wprowadzono pojęcie beneficienta rzeczywistego. To nie jest tylko kwestia obniżenia CIT dla małych przedsiębiorców.

yanek z hor
168
Wysłane: 12 lipca 2021 15:52:55
CIT miał zmniejszoną stawkę z 19% na 9% i to jest powod do spadku dochodu.
Dotknąłeś tez "świętego Grala" elektoratu PO - czyli podwyzke podatków i ograniczenia w tworzeniu kosztów od znaków towarowych. To się miesci w tych podwyzkach podatków które zrobił PIS i który jest za to opluwany (39 podniesionych podatków).... które spowodowały ze Polska nie jest okradana z podatków. Jednak te zabiegi podatkowe nie tłumacza takiego skokowego przyrostu CIT, pamietaj tez o CITie estońskim który tez ograniczył płatność tego podatku.

Moderator:
żółta kartka
Edytowany: 12 lipca 2021 16:50

yanek z hor
168
Wysłane: 12 lipca 2021 16:06:50
1ketjoW napisał(a):

To ile mieszkań teraz stoi pustych nie ma znaczenia. Dziś mamy specyficzną sytuację.
Według mnie po znacznych podwyżkach cen mieszkań rynek się przegrzał. Ci co mieli kupić kupili. Ponadto na tym rynku przy tej skali wydatków każdy liczy stopy zwrotu.

Dodatkowo wchodzi w grę kontakt z budowlańcami. Jeżeli budowałeś kiedykolwiek dom to powinieneś wiedzieć co mam na myśli.

Właśnie chodzi o te stopy zwrotu, których nie ma jak nie ma wynajmujących. Do Poznania przyjeżdza 100tys studentów więc skala jest spora.

Czarnek w wywiadzie mówił ze na chwile obecna rok szkolny ma byc hybrydowy połowa uczni uczy sie w szkole a druga zdalnie i później zmiana - boją sie powtórzenia sytuacji w III fali. Jezeli bedzie IV fala to wszyscy zdalnie....

Obecnie szczepienia wyglądaja w ten sposób ze dzwonisz i za godzine mozesz się szczepic, wiec chetnych nie ma i IV fala bardzo mozliwa

Budowlańców nie ma i nie bedzie, bo pokolenie "komputerowców" z lat 90-tych maja problemy fizyczne i mentalne i sytuacja się nie poprawi, bo nie ma zastepowalnosci pokoleń. Duzo moge o tym pisac bo tez działam na budowach. Nie ma to jednak wpływu na zakupy mieszkań, bo to tylko otoczka. Sytuacja się komplikuje jak ktoś się buduje a to nie ten segment gdzie kasa moze trafić do kasyna

Moderator:
...
Edytowany: 12 lipca 2021 16:12

epro
10
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 120
Wysłane: 12 lipca 2021 16:10:42
Cytat:
Dotknąłeś tez "świętego Grala" elektoratu PO - czyli podwyzke podatków i ograniczenia w tworzeniu kosztów od znaków towarowych. To się miesci w tych podwyzkach podatków które zrobił PIS i który jest za to opluwany (39 podniesionych podatków).... które spowodowały ze Polska nie jest okradana z podatków. Jednak te zabiegi podatkowe nie tłumacza takiego skokowego przyrostu CIT, pamietaj tez o CITie estońskim który tez ograniczył płatność tego podatku.

Czy mógłbyś iść wychwalać rządy pis na forum tvpinfo albo wsieci? jako użytkownik portalu nie mam przyjemności czytania pochwał dla działalności obecnego rządu, który zanotował w ogólnoświatowych rankingach wzrost jedynie w kategorii korupcja i łamanie praworządności. Forum co do zasady ma być pozbawione wywodów politycznych, dlatego prośba do administartorów o moderacje dyskusji i interwencje kiedy dyskusja schodzi na oderwane od tematu komentarze polityczne.
Edytowany: 12 lipca 2021 16:50

1ketjoW
PREMIUM
953
Wysłane: 12 lipca 2021 16:34:23
yanek z hor napisał(a):

Samo zmniejszenie stawki CIT nie musi powodować spadku dochodów budżetowych z tytułu CIT-u. Poczytaj o krzywej Laffera. Ponadto decydującą rolę odgrywa struktura podatników jeżeli chodzi o płatności CIT-u.

Uszczelnianie systemu podatkowego nie jest podnoszeniem podatków tylko powoduje ich zapłaty w miejscu osiągania dochodu. Wcześniej te dochody były np. transferowane na Cypr dzięki umowie o unikaniu podwójnego opodatkowania i opodatkowywane stawką chyba 9% na Cyprze zamiast 19% w Polsce. Lege artis. Głównie z tej tych struktur podatkowych korzystały zachodnie korporacje. Dla polskich podatników to zmiana nie miała de facto znaczenia poza ludźmi z pierwszej 200 najbogatszych Polaków, których i tak mają hajs.

Reszty nie komentuje, bo dla mnie to jakiś bełkot. Piszę o faktach.
Edytowany: 12 lipca 2021 16:51

1ketjoW
PREMIUM
953
Wysłane: 12 lipca 2021 16:43:45
yanek z hor napisał(a):
1ketjoW napisał(a):

Właśnie chodzi o te stopy zwrotu, których nie ma jak nie ma wynajmujących. Do Poznania przyjeżdza 100tys studentów więc skala jest spora.

Czarnek w wywiadzie mówił ze na chwile obecna rok szkolny ma byc hybrydowy połowa uczni uczy sie w szkole a druga zdalnie i później zmiana - boją sie powtórzenia sytuacji w III fali. Jezeli bedzie IV fala to wszyscy zdalnie....

Obecnie szczepienia wyglądaja w ten sposób ze dzwonisz i za godzine mozesz się szczepic, wiec chetnych nie ma i IV fala bardzo mozliwa

Budowlańców nie ma i nie bedzie, bo pokolenie "komputerowców" z lat 90-tych maja problemy fizyczne i mentalne i sytuacja się nie poprawi, bo nie ma zastepowalnosci pokoleń. Duzo moge o tym pisac bo tez działam na budowach. Nie ma to jednak wpływu na zakupy mieszkań, bo to tylko otoczka. Sytuacja się komplikuje jak ktoś się buduje a to nie ten segment gdzie kasa moze trafić do kasyna

Moderator:
...

Stopa zwrotu zawsze jest, nieważne czy są wynajmujący czy nie. Generalnie jednak na dziś stawki za czynsz nie poszły w górę wraz z cenami nieruchomości i to jest problem, bo to obniża stopy zwrotu. Tak jak pisałem już dziś. Brak najemców jest przejściowy przez pandemię.

W Polsce wykonano na dziś ponad 31,5 szczepień. Ponad 15,1 mln osób jest w pełni zaszczepionych. Szczepienia idą swoim rytmem i trzeba odczekać 4-5 tygodni po pierwszej szczepionce. Jeszcze zaszczepi się około 15 mln Polaków, czyli około 83% społeczeństwa. Dzieci i młodzież odpada. Moim zdaniem to dobre rokowania aby nawet jak przyjdzie IV fala nie powodowała ona hospitalizacji.
Edytowany: 12 lipca 2021 16:44

yanek z hor
168
Wysłane: 12 lipca 2021 16:57:59
Krzywa Laffera to jest dla mnie demagogia i populizm. Nie znam przykładów gdzie samo zmniejszenie podatków spowodowało, większe wpływy. Zawsze musiały byc inne działania aby to realizowac. Niby wzorcowym przykładem było zmniejszenie akcyzy to chyba było za czasów SLD gdzie wpływy wzrosły - tylko to nie było przez spadek podatku ale przez spadek pln gdzie nie opłacało sie jeździź do Czech i na Słowację po alkohol. Drugą sprawą bylo uszczelnienie granicy wschodniej.

Dla osób i korporacji nic się nie zmieniło odnosnie opłacania podatków np na Cyprze - cały czas mają oni stawke CIT 19%. Są jednak podmioty które płacą podatki w Polsce, są to głównie przedsiębiorstwa które zostały sprzedane przez "balcerowiczów". Oni dzięki wprowadzonym regulacją nie mogą transferować kosztów zagranice i muszą zapłacić podatek w Polsce. Chodzi głownie o znaki towarowe - najlepszym przykladem jest Telekomunikacja co tam sie odbywało...

Masz dane że jakieś firmy przeniosły sie aby płacic podatki w Polsce to daj linka- ja takich informacji nie znam

Cały czas powtarzam - nie chodzi mi aby zastanawiac się nad 40 mld CIT w 2019 tylko bardziej chodzi o skalę dokonań w zakresie CIT "balcerowiczów", gdzie gospodrka jakoby rosła w sumie ponad 20%. Nawet nie chce mi się pisać o lewych FV jak to wpływało na wskaźniki PKB obroty bieżące itp - i to jest tylko EDUKACJA dla mihumor itp ktorzy wymyslaja tutaj jakies bzdury kolportując przekaz z sokzburaka

1ketjoW
PREMIUM
953
Wysłane: 12 lipca 2021 17:09:36
Cytat:
Krzywa Laffera to jest dla mnie demagogia i populizm. Nie znam przykładów gdzie samo zmniejszenie podatków spowodowało, większe wpływy. Zawsze musiały byc inne działania aby to realizowac. Niby wzorcowym przykładem było zmniejszenie akcyzy to chyba było za czasów SLD gdzie wpływy wzrosły - tylko to nie było przez spadek podatku ale przez spadek pln gdzie nie opłacało sie jeździź do Czech i na Słowację po alkohol. Drugą sprawą bylo uszczelnienie granicy wschodniej.

Dla osób i korporacji nic się nie zmieniło odnosnie opłacania podatków np na Cyprze - cały czas mają oni stawke CIT 19%. Są jednak podmioty które płacą podatki w Polsce, są to głównie przedsiębiorstwa które zostały sprzedane przez "balcerowiczów". Oni dzięki wprowadzonym regulacją nie mogą transferować kosztów zagranice i muszą zapłacić podatek w Polsce. Chodzi głownie o znaki towarowe - najlepszym przykladem jest Telekomunikacja co tam sie odbywało...

Masz dane że jakieś firmy przeniosły sie aby płacic podatki w Polsce to daj linka- ja takich informacji nie znam

Cały czas powtarzam - nie chodzi mi aby zastanawiac się nad 40 mld CIT w 2019 tylko bardziej chodzi o skalę dokonań w zakresie CIT "balcerowiczów", gdzie gospodrka jakoby rosła w sumie ponad 20%. Nawet nie chce mi się pisać o lewych FV jak to wpływało na wskaźniki PKB obroty bieżące itp - i to jest tylko EDUKACJA dla mihumor itp ktorzy wymyslaja tutaj jakies bzdury kolportując przekaz z sokzburaka

Proponuję podnieś w wyobraźni podatki do 100% i zastanów się, czy wpływy wzrosną. Nie sprawdzałem, ale zdaje się że za Zyty Gilowskiej obniżone zostały podatki a wpływy wrosły.

Chyba się nie rozumiemy. Transfer znaków towarowych na Cypr i płacenie tantiem miał na celu optymalizację podatkową. Te tantiemy w Polsce były kosztem uzyskania przychodów. Firma zarejestrowane w Polsce generowały w ten sposób koszty podatkowe i zmniejszały swoje dochody podatkowe a więc i płacone podatki. Na Cyprze natomiast dochód z tytułu tantiem był opodatkowany stawką 12% (nie jestem pewny stawki ale coś koło tego). Ponadto podatek od dywidendy jest/ był również niższy na Cyprze niż w Polsce.

Nie chodzi o to że jakaś firma się przeniosła. W Polsce wyceniano znaki towarowe. Następnie wnoszono je jako aport do spółki cypryjskiej. Spółka cypryjska podpisywała ze spółką polską umowę dotyczącą korzystania ze znaku towarowego i za to spółka polska płaciła spółce cypryjskiej tantiemy.

Edytowany: 12 lipca 2021 17:11

yanek z hor
168
Wysłane: 12 lipca 2021 17:11:10
szczepienia teraz sa bo jest szczepiona 2 dawka. Zaszczepionych bedzie 20 mln Polaków a to z mało patrzac na np Wielką Brytanie, gdzie wprowadzają obostrzenia. Ja akurat ne jestem takim optymistą.

Za 3 lata porozmawiamy o rentownosci mieszkań -zobacz sobie na demografię ilu teraz jest mniej studentów i ludzi gotowych zmienić miejsce zamieszkania. Druga sprawa tak jak pisałem za 3 lata spodziewam się ponad 600tys zgonów

Na przykładzie Poznania gdzie moderator mi wykasował - ludzie uciekaja na obrzeza bo chca normalnie funkcjonowac - ja tez tak zrobiłem i wielu znajomych - sprzedane albo wynajmowane mieszkanie i budowa domu poza miastem - to jest kolejny trend nadpodazy mieszkań

Według mnie nie opłaca sie obecnie kupowac mieszkania na wynajem, mozna rozwinąć wlasna firme, wrzucić kase w obligacje inflacyjne albo w spółki dywidendowe takie jak PZU czy XTB

1ketjoW
PREMIUM
953
Wysłane: 12 lipca 2021 17:12:44
Nie bierzesz pod uwagę migracji. To poważny błąd - przykład Polacy - UK, Ukraina - Polska.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

24 25 26 27 28

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,618 sek.

exetgoye
dxulgxop
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 634,22 zł +383,17% 96 634,22 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +57 011,41 zł 241,54% 124 772,41 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 578,99 zł 22,80% 24 699,73zł
yzjoucgt
ocrihayx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat