PARTNER SERWISU
gvhuvmvm
54 55 56 57 58

Kiedy szczyt Hossy:)

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 1 stycznia 2022 22:12:44
Odnośnie 2022...
Przeglądałem obligacje na catalyst i to takich fajnych emitentów. Jak nie uda się już teraz zbić inflacji to spokojnie tam zaczną pojawiać się >10% kupony i to wcale nie byle jakich podmiotów. Dolać do tego niepewność akcyjną i wybór jest prosty, lepsze obligacje z pewnym zyskiem niż szarpanie się z rynkiem.

mihumor
PREMIUM
147
Wpisów: 892
Wysłane: 2 stycznia 2022 20:39:32
Obligacje powinny wracać do łask po pewnym czasie wykluczenia. Powrót sytuacji, że obligacje znowu staną się ciekawe inwestycyjnie będzie świadczyć o powrocie do normalności bo teraz zbudowanie dobrego, zdywersyfikowanego portfela z aktywami różnej klasy dającego zysk na małym ryzyku jest bardzo trudne a może i niemożliwe. Stopy w górę, kredyty w górę i muszą się pojawić atrakcyjne oferty obligów korpo, które będą konkurencyjne dla złodziejskiego oprocentowania lokat i obligacji rządowych.

Kakarotto
83
Wysłane: 2 stycznia 2022 21:49:56
mihumor obligacje wracają do łask. Ostatnia emisja KRUKa miała 79% redukcji.

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 2 stycznia 2022 22:32:21
Zgadza się. Obligacje Bestu też poszły gładko. Tyle tylko, że to w znacznej mierze efekt góry wolnego pieniądza oraz praktycznie zerowej podaży. Rynek wchłonie wszystko przy takiej mizerii.
Ale na razie tych emisji mało i to płyciutki ryneczek a i przed pandemią szału nie było bo sensownych emisji nie było za wiele a i płynność na wtórnym znikoma. Liczę, że to będzie się poprawiać bo warunki zdaje się ku temu mogą być korzystne.
Mam obawy, że w 22 może być bardzo trudno portfelem pokonać inflację. W 21 grubo poszło w akcjach i to robiło robotę za wszystkie aktywa i lepiej w formie samograja. Fajny sezon tyle tylko, że raczej się nie powtórzy.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 244
Wysłane: 3 stycznia 2022 09:51:16
Kakarotto napisał(a):
Odnośnie 2022...
Przeglądałem obligacje na catalyst i to takich fajnych emitentów. Jak nie uda się już teraz zbić inflacji to spokojnie tam zaczną pojawiać się >10% kupony i to wcale nie byle jakich podmiotów. Dolać do tego niepewność akcyjną i wybór jest prosty, lepsze obligacje z pewnym zyskiem niż szarpanie się z rynkiem.

Minus podatek Belki i minus inflacja jak rozumiem. To jaki to będzie realny zarobek z obligacji 2-3% p.a.

Widać że banki centralne bronią się przed podnoszeniem stóp procentowych. Za dużego pola manewru to nie mają. Teraz walka idzie o otrzymanie wzrostu gospodarczego.

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 3 stycznia 2022 10:40:59
Żeby zarobek z obligacji był na poziomie 2-3% z uwzględnieniem Belki i inflacji to kupon powinien być sporo powyżej 10% a takich fruktów na horyzoncie nie widać i jeśli się pojawią to oznaczałoby warunki masowych upadłości kredytobiorców z okresu gdy Glapa &co utrzymywali absurdalnie niskie stopy przez zbyt długi czas generując problem. By wygenerować 2% zysku z portfela trzeba mieć na dziś minimum 12% czystego zysku bez kosztów. To będzie trudne. Przed pandemią z dobrego fundu obligacji dało się zarobić 5% na czysto co w zasadzie tylko ratowało kapitał. Obligi Bestu (4 latki) dajmy na to z kuponem 5% z 2018 dawały radę tylko bronić kapitał przez 3 lata bo ostatni rok spowodował, ze sumarycznie może to się zakręciło koło zera. Przy inflacji 8% i rosnącej oraz bardzo ograniczonym polu manewru RPP będzie bardzo trudno tak na rynku finansowym jak i w gospodarce realnej bo w tą wdarł się inflacyjny chaos czyli trzeba teraz pracować w środowisku, w którym większość pracowników nigdy nie funkcjonowała a i firmy nie mają zapewne tego modelu w pamięci bo to wspomnienia leśnych dziadków tylko.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 3 stycznia 2022 12:40:14
Dla mnie na dziś obligacje nie są żadna realną alternatywą. Dziś trzeba szukać firm które mogą zarabiać w warunkach inflacji.

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 3 stycznia 2022 13:51:55
Jeśli nie budujesz klasycznego, zdywersyfikowanego portfela na różnych aktywach tylko interesują Ciebie wyłącznie akcje to na obligacja na pewno szkoda twojego czasu. Mnie interesują bardzo różne aktywa w tym także obligacje korpo, rządowe oraz nieruchomości ale także akcje, które w takim portfelu nie zawsze dawały turbodopalanie jak w 2021. Bywało, że dawały straty i to nie tak wcale rzadko bo zabawa na samych akcjach to rzekłbym etat więc jeśli ktoś ma inne źródła przychodów zajmujące mu czas i przede wszystkim głowę to musi budować zdywersyfikowany portfel.

BearHand
208
Wpisów: 1 287
Wysłane: 3 stycznia 2022 14:38:54
Wig20 przed szansą na coś poważniejszego:

kliknij, aby powiększyć

Na wykresie rocznym widzimy oznaki do rozwinięcie ruchu na północ:

1. Potencjalne podwójne dno
2. Zamknięcie zieloną świecą powyżej Pin-Bara
3. Wyjście nad opadającą linię poprowadzoną po szczytach.

Mam nadzieję, że byki wykorzystają okazję.
Edytowany: 3 stycznia 2022 14:39

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 3 stycznia 2022 14:56:36
mihumor napisał(a):
Jeśli nie budujesz klasycznego, zdywersyfikowanego portfela na różnych aktywach tylko interesują Ciebie wyłącznie akcje to na obligacja na pewno szkoda twojego czasu. Mnie interesują bardzo różne aktywa w tym także obligacje korpo, rządowe oraz nieruchomości ale także akcje, które w takim portfelu nie zawsze dawały turbodopalanie jak w 2021. Bywało, że dawały straty i to nie tak wcale rzadko bo zabawa na samych akcjach to rzekłbym etat więc jeśli ktoś ma inne źródła przychodów zajmujące mu czas i przede wszystkim głowę to musi budować zdywersyfikowany portfel.

Nie kupuję obligacji bo nie dają szansy na dewersyfikacje. Ja chce zarabiać na aktywach. Nieruchomości tak, akcje tak. Obligacje na ten moment nie. Nie dają szansy na zarobek jaki mnie interesuje. Można kupić obligacje z oprocentowaniem na bazie inflacji plus marża ale to grosze.
Reszta bazuje na Wiborze plus marża. W tym roku nie spodziewam się istotnego spadku inflacji.
Edytowany: 3 stycznia 2022 14:58

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 3 stycznia 2022 15:44:04
Otóż to, obligacje mi wygasają i na dziś ich nie kupuję. Ale liczę na to, że to się zmieni i znormalizuje się sytuacja. Czekam na atrakcyjniejsze warunki.

Kakarotto
83
Wysłane: 4 stycznia 2022 21:49:00
1ketjoW napisał(a):
...
Minus podatek Belki i minus inflacja jak rozumiem. To jaki to będzie realny zarobek z obligacji 2-3% p.a. ...

Nie bawię się już w żadne odejmowanie. Od zysku z akcji też musisz odjąć podatek belki, czyż nie?

Przeglądałem indeksy w stanach i nasz wig20. Wszystko wykręca ku dołowi z turbo wykupionego poziomu. WIG20 robi teraz wzrosty, ale brak tam potwierdzenia w obrocie. Za płytki nasz rynek, otoczenie poleci to pewne to i nasz rynek za nim.

Naszła mnie dziś teoria spiskowa, ale niskiego kalibru. Otóż posiedzenia RPP zostały przesunięte na początek miesiąca. Niby nic, ale zobaczcie jak to wygląda w lutym. Posiedzenie w lutym, jest na dzień przed końcem kadencji. P. Ancyparowicz i p. Łon, patrząc na poprzednie głosowania byli przeciwni podwyższaniu stóp procentowych. Jaki to ma wpływ.. Oboje odpadają 9 lutego, czyli 8 mogą głosować i mają przewagę. 25 stycznie jeszcze odpadają p. Gatnar i p. Kropiwnicki. Tutaj to dwa odmienne bieguny = remis. Czyli mooooże to przesunięcie to jest jakiś zabieg wyprzedzający żeby jeszcze utrzymać większość, która raczej chce wolno podnosić stopy procentowe.
Kolejno po 20 lutym odpadają dwie osoby które są za ostrzejszym podniesieniem stóp procentowych. Czyli w całym lutym wymiana jest 4 osób które obsadza partia rządząca.
Podsumowując, przesunięcie posiedzeń RPP jest na przewagę głosów za powolną podwyżką stóp procentowych, więc nie ma co liczyć na jakieś drastyczne zmiany.

Z innych info, warto przyglądać się lutowej inflacji, czy tam przypadkiem nie będzie majstrowania przy zaniżaniu. Bo lutowy odczyt wpływa na wysokość % kwietniowych obligacji skarbowych 4 letnich - a te były w ogromnej ilości kupowane w 2020 roku. Ludzie rzucili się na nie z powodu, że majowa seria była już o obniżonym % zaraz po wybuchu pandemii.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 4 stycznia 2022 22:30:58
Songo,

Przenoszenie kasy z jednych aktywów na inne ma sens wtedy gdy inne aktywa dają realną stopę zwrotu. W przypadku obligacji tak nie jest i odniesienie do podatku Belki its miało to pokazać tj. że obecnie inwestycja przynosi realne straty. Dlatego inwestowanie w obligacje nie ma sensu na dziś.

Rynek jest nadplynny. To znaczy że korekta nawet jak będzie zostanie szybko zasypana. Dużo kapitału na to czeka.

Poza tym okazje inwestycyjne są zawsze. Tylko czasem trudniej je odszukać na rynku akcji.

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 5 stycznia 2022 11:29:09
Nie wieżę w żadną niezależność decyzyjną RPP i ona na dziś może być co najwyżej jakimś tam ciałem doradczym a już na pewno nie decyzyjnym. To się zresztą świetnie wpisuje w szerszy krajobraz "niezależności" instytucjonalnej w PL. Co do odczytu lutowego inflacji to podejrzenia wpisują się w obraz całości i trudno ich nie mieć gdy jakość odczytów czy model ich uzyskiwania już od co najmniej roku jest mocno podejrzana o delikatnie kreowaną pod potrzebę chwili. Dlaczego nie teraz towarzyszu skoro Polska płonie?
Mam inną teorie spiskową, termin posiedzenia RPP przesunięto by wywołać wrażenie troski i zaniepokojenia oraz pokazać działania i tym przykryć tą małą podwyżkę i wrażenie przegrywania tego meczu. Tu widać jak w soczewce problemy komunikacji NBP z rynkiem. Pływanie w mętnej wodzie nie budzi zaufania.

Kakarotto
83
Wysłane: 9 stycznia 2022 17:26:55
Przejrzałem youtube pod względem Nowego Ładu - generalnie każdy jeden film zmanipulowany ułożony pod tezę. Hejtują bardzo, nagonka jest nieprawdopodobna. Jednak praktycznie nigdzie nie pada argument poparty liczbą.
Powszechnie ludzie połączyli inflacje z Nowym Ładem i pewnie opozycja będzie do tego dążyła żeby te dwie sprawy skleić tak aby rządzącym oberwało się.

Pierwsze styczniowe emerytury już wpłynęły i są większe zgodnie z tym co podano w założeniach Nowego Ładu. Pozostała część obywateli, czyli ta powiedzmy pod medianą zarobków pod koniec stycznia też zmieni zdanie. Ciekawe jak rozwiążą sytuacje w której emeryt dobrze sytuowany otrzyma mniejszą emeryturę - nie będzie to sprawiedliwe, chyba?

Zobaczymy jak tzw. dobrze zarabiający zareagują i czy faktycznie będzie impuls proinflacyjny. Na razie brak wyliczeń i na ew narzekanie lub chwalenie trzeba będzie poczekać. Mimo wszystko nie żal mi wszystkich januszy biznesu, płaczków największych ciemiężonych. Tu płaczą a pracownikom wpisują najniższą krajową na umowie a resztę dają pod stołem, w między czasie wymieniając sobie auto na nowsze. Tych mi nie żal, niech płacą.

Tyle
33
Wpisów: 237
Wysłane: 9 stycznia 2022 19:33:54
Dobrze byłoby trzymać się tematu wątku i nie schodzić na temat polityki...

jednak jeśli poruszyłeś temat, na pewno konstrukcja nowego programu wyborczego (bo nie nazwę tego reformą) jest proinflacyjna ze względu na kierunek redystrybucji dochodów.

co więcej wprowadzone zmiany wymuszają patologiczną ucieczkę lepiej zarabiających z etatu na b2b... wielka czwórka zgarnia niezłą gażę oferując firmom wsparcie w optymalizacji form zatrudnienia pracowników puke_l

Kakarotto
83
Wysłane: 9 stycznia 2022 20:27:59
A zmiany podatkowe to polityka czy finanse? Dancing
Kierunek redystrybucji dochodów mówisz? Co złego w tym, że pracujący mają troszkę więcej dostać? To czy to podbije faktycznie inflacje to zobaczymy za kilka miesięcy.
Mamy zmiany, trzeba poczekać jak to się rozwinie wszystko. Generalnie mamy totalny hejt i wieszczenie końca świata. W jednym z filmików na youtube babunia narzekała że jest gorzej niż w stanie wojennym - niektórzy daleko odlecieli thumbright

Z nowszych info to mamy zapowiedź zjazdu VAT na paliwa z 23% na 8%. Spor zmiana, oczywiście tymczasowa. Pozostaje trzymać kciuki. Szacowany spadek na litrze to 60- 70groszy z początkiem lutego.

Tyle
33
Wpisów: 237
Wysłane: 9 stycznia 2022 21:31:36
... proszę o usunięcie posta
Edytowany: 9 stycznia 2022 21:45

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 9 stycznia 2022 21:47:24
Czy to będzie proinflacyjne to trudno będzie ocenić przy takiej inflacji oraz wielu innych, proinflacyjnych działaniach bo i te działania osłonowe skierowane do ogółu społeczeństwa to także są proinflacyjne w dłuższym terminie. Ten ruch z VATem z paliw to sfinansujemy zapewne kolejnym długiem - fajnie.
Zwykły zjadacz chleba co dostanie więcej na pasku raczej przy tej inflacji to tego nie odczuje i każdy poniżej doktoratu sklei podwyżki cen i polski ład w pewną uzupełniającą się całość jako komplementarny pakiet. Taki timing wyszedł po prostu.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 9 stycznia 2022 22:05:45
Cytat:
jednak jeśli poruszyłeś temat, na pewno konstrukcja nowego programu wyborczego (bo nie nazwę tego reformą) jest proinflacyjna ze względu na kierunek redystrybucji dochodów.

Ten czynnik będzie miał znikomy wpływ na inflację. Popatrz na wzrost kosztów utrzymania. To są główne powody wzrostu inflacji: gaz, prąd, paliwa i żywność. Spodziewam się że mniej pieniędzy realnie zostanie na ręku do wydania po opłaceniu rachunków i kosztów życia, więc konsumpcja powinna spaść a nie wzrosnąć.

Zakładam natomiast, że w MF ktoś policzył co się bardziej opłaca tj. czy ponosić stopy procentowe czy obniżać podatki.

Dla mnie problemem jest tzw. redystrybucja środków. Według mnie to błędne założenie, które obniża motywację ludzi przedsiębiorczych itd. do pracy, skoro dochody ulegają wyrównaniu. Nie powinno być tak, że osoba przedsiębiorcza ponosi wyższe koszty, a osoba która pracuje od 8-16 dostaje więcej. Nie tędy droga. Przypomina mi się PRL - Czy się stoi czy się leży 500 zł się należy.

Natomiast z tym przechodzeniem z etatu na b2b był nie demonizował. Traci się prawa wynikające z Kodeksu Pracy. Dla młodych ludzi to jest alternatywa, ale dla kredytobiorców, dla starszych osób lub osób posiadających rodzinę raczej nie.

Dodatkowo to zabawa w kotka i myszkę. Jeżeli dużo osób przejdzie na b2b idę o zakład, że zasady opodatkowania zmienią się na mniej korzystne. To kwestia czasu - roku może dwóch lat a powrót na etat może być problematyczny.

Ciekawi mnie czy to co zostanie wpłacone przez ludzi lepiej zarabiających zostanie również wypłacone w tej samej kwocie przez Państwo.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

54 55 56 57 58

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,430 sek.

olbmsykb
wlioveml
tafxalwg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
orbtvvet
ghklhxjb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat